Finnországban törvény adta jog lesz jövő júliustól az 1Mbit/sec sebességű internethozzáférés

A YLE - a finn állami műsorszóró vállalat - arról tudósított, hogy jövő év júliusától minden egyes Finnországban élő személynek törvény adta joga van az 1Mbit/sec sebességű internetkapcsolatra. Erről döntött a Finn Közlekedési és Kommunikációs Minisztérium. A hír szerint a Finnország az első állam a világon, amely törvényileg garantálja az internethez való hozzáférést. A minisztérium már azt is eldöntötte - szól a hír -, hogy 2015-re az 1Mbit/sec-ből 100Mbit/sec lesz.

Hozzászólások

Azért megnézem, amikor kivezetik az optikát a rénszarvasok közé, és néhány évente megismétlik, mert a zuzmók zavarják az átvitelt :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ausztráloknál a távközlési kábeleket simán a nagy placcon vezetik (a "sivatagos" részen). Aztán azt vették észre, hogy szakadnak. Kiderült, a kenguruk szétrágták. Végül a szigetelésbe bele kellett keverni olyan anyagot, ami nem ízlik az ugróbajnokoknak. Azóta minden működik.

(a történetet még egy matáv finanszírozta középsuliban mesélte a távközlést oktató tanár; hogy mennyire igaz, nem tudom, de hihetőnek tűnik)

de gondolom ez csak azt jelenti, hogy mindenkinek lesz lehetosege nethez jutni, nem az hogy mindenki ingyen kap aki ker
szoval olyan orult nagyon kulonbseg nem lesz, akit erdekel annak ugyis van mar nete :)

Természetes. Olyan ez, mint a szóláshoz való jog. ha nem akarsz, nem szólsz, ha meg mégis, vállalod a következményeket.

Itt gondolom arról van szó, hogy minden háztartásba ki lehessen építeni azt a sávszélességet. Nálunk még az ADSL sincs kiépítve minden központban. Nomeg a szólásszabadság sem működik, de ez a téma meg nem idevaló :)

Szerintem ne itt tárgyaljuk ezt meg, ok? Csak egy egyszerű példa, hogy lásd, mire gondolok: Ha kiállok a Nemzeti Múzeum elé és azt mondom, nem volt tatárjárás, szimplán kiröhögnek. Ha viszont a Dohány Utcai zsinagóga előtt mondom, hogy nem volt holokauszt, 10 percen belül a gyorskocsi utcában találom magam, pedig csak a véleményemet mondtam el.

Gondolom ez a sunnyogó galamb módjára nemrég eleresztett magyar állami gerinchálózat építéssel analóg törekvés lenne.

_____________
烏邦土 - 乾屎橛

Bar lehet hogycsak envagyok a buta, de nem teljesen ertem. Az 1Mbit/sec a minimalis savszelesseg amit minden szolgaltatonak garantalnia kell vagy ez olyan szintu 1Mbites intereteleres ami ingyenesen is biztositott mindenkinek? Szoval...kernek egy kis felvilagositast.

Szerintem ez azt jelenti, hogy ha te azt mondod a telefonszolgaltatodnak, hogy neked kell 1Mbit internet (arra en is kivancsi lennek, hogy ezt upload es download iranyban is biztositani kell-e) akkor a szolgaltatod nem mondhatja, hogy nem lehet, mert nincsennek meg hozza a technikai feltetelek. Ha nincs, akkor ki kell epitenie.
(Az hogy mi van akkor ha valakinek nincs telefonja az is jo kerdes, de valoszinuleg mar van olyan torveny, hogy mindenkinek joga van telefonszolgaltatashoz.)

A mi f@sz politikusaink meg internetadót is be akartak vezetni.
Szerintem jó példa a finnországi, követnie kéne több országnak is.

Ez alighanem azt jelenit, hogy aki kéri, annak 2015-re az állam köteles kiépíteni a lakhelyéig az elméletileg 100 Mbit (vélhetően letöltésre) sávszelű netetm csakúgy, mint a villanyvezetéket.

Hong Kongban valsz ilyen törvényre nincs szükség, nálunk pedig még kormányváltás esetén sem hiszem, hogy lesz, max. ha erős lesz olyan párt, amelyik az informatika jelentőségét már felismerte.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Joga az lesz, de ki fogja tudni fizetni, ha hülye helyre akarja?

Kazetta? Én nem gondoltam ilyen ultramodern megoldásra. Csak a kor szellemének megfelelelő módon a madár tollait színeztem volna feketére (0) vagy fehérre (1). Aztán a címzett - a jó öreg csőszájú iszapszemű rája - optikai úton letapogatja a galambot és meg is van a bináris információ. Adatvesztés pedig csak akkor fordulhat elő ha a szél összeborzolja szegény jószág tollait. ;-)

Szóval arról van szó, hogy a szolgáltatóknak kötelező szolgáltatniuk az országban mindenhol minimum ilyen sávszélességű internetet (nem ingyen). Hogy világos legyen, ez főleg fönn északon számít, ahol a népsűrűség kb. fél ember /négyzetkilométer. (Finno. területének északi harmadában kb. 25 ezren laknak, a többi ötmillió a déli részeken maradt.) Ugyanakkor ez nagyon fontos a lappoknak (aka számik), akik ott ilyen kisebbség félék, és akiket nagyon szeretnének integrálni a többségi társadalomba. Amúgy a technikai oldalról már pár éve megy a küzdés, jelenleg a nagyobb településekre megy ki a drót, onnan jobbára wifivel lövik át a tundra fölött a jelet, illetve sok helyre a mobiltelefon hálózaton megy a net.
Csak még annyit, hogy annyira nem gázos ez a dolog, a lakosság 85%-a ugyanis 3G hálózattal lefedett területeken lakik, a többieknek jelent ez a törvény garanciát arra, hogy ők is kaphatnak legalább 1 megás netet. Azért is fontos ez errefelé, mert a hivatalos ügyek döntő többsége az interneten intéződik, ergo ha valakinek nincs lehetősége internethez jutnia, tényleg hátrányba kerül.
Csaba