BlackBerry 8300 vs. Pannon vs. minden

Tegnap eseménydús nap volt. A MorphOS 2.4 megjelenése mellett, kaptam a kedvesemtől egy BlackBerry 8300-at.

Ilyen:

Ingyen volt, természetesen... :) És van hozzá holster is, meg minden. Mindenesetre a cucc fénykorában T-Mobile-os device volt, de nekem csak Pannonos meg Vodafone-os kártyám van, szóval ki kellett lockolni. Itt kezdődtek a bajok... De ezt most nem írnám le, mert egyrészt illegális toolokat kellett torrentezni hozzá, összesen mintegy 700MB méretben, másrészt egy kb. 3 órás művelet, két teljes OS-legyalulással, sűrű imádkozással, anyázással, meg miegyébbel tarkítva. Ja és vindózt futtató pécé kellett hozzá. Iszony...

De végül eööm bódottá, a végeredmény egy 4.2.2.116-os OS-ról 4.5.0.69-re update-elt, kártyafüggetlen BlackBerry 8300. Megette a Pannonos kártyám szépen, telefonálni és SMS-t írni már lehet. De hát azért smartphone ez, hogy pl. brózolni meg netezgetni is lehessen kicsit róla. De minimum WAP. Viszont hogy a telefonra bármit fel lehessen érdemben rakni a netről, szükséges, hogy működjön a beépített browser, amihez viszont mindenféle misztikus Service Book Entry-k és Host Routing Table entryk kellenek. A RIM oldala, meg némi heveny guglizás azt tanácsolja, hogy vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatónkkal ez ügyben. Legyen.

Reggel behaladtam a Duna plázában lévő Pannon "pontba", és kértem, hogy "E!". Az ügyfélszolgálatos hölgy nagyon kedves volt, aktiválta a netes dolgokat a kártyámon, de a BlackBerryvel kapcsolatban nem tudott segíteni. Azt kérte viszont, hogy hívjam bizalommal a 1220-at és ott majd jól megmondják a frankót. Legyen.

Első hívás: Ügyfélszolgálatos hölgy, elmondom a sirámomat, kéri várjak. Két perc várakozás után jön vissza, elkezdi mondani, hogy "elnézést kérek, hogy megvára..." és megszakad a vonal.

Retry. Második hívás: Ügyfélszolgálatos úr. Nem igazán érti mit akarok, mikor mondtam, hogy az előbb már majdnem megkaptam a konfigot amit kérek, akkor azt tanácsolja, várjak, hátha megérkezik a telefonra a konfig. Hát jó. Várok. Közben metrózás melóhelyre. Persze nem jön semmi.

Harmadik próbálkozás: Ügyfélszolgálatos hölgy. Kicsit szétszórt, csicsereg. Első nekifutásra másfél perc várakoztatás után közli, hogy prepaid kártyával nem lehet BlackBerry Internet Service-t használni. Tudom kisszívem, de nekem nem kell a BIS, csak egy rohadt WAP. További három perc várakozás. Újra jön, hát a Pannon nem támogatja a 8300-at csak a 8110-et, a 8820-at meg a 8900-at. Püff neki. Ezt is tudtam, de a BlackBerryk OS szinten eléggé kompatibilisek, szóval a generációban leghasonlóbb 8110 Service Bookját, ha kérhetném... Hát kérhetem... Várjak. Újabb másfél perc. "Sajnos a konfigurációt nem lehet leküldeni... De lediktálnám(!)..." (WTF!?) Jóvan, diktáld, csak jussunk már valahova. "... ÖÖööö... Ja most látom, lediktálni sem tudom, mert éppen szerkesztés alatt vannak a konfigurációk!" Heeee??? Miiivan? :) Hááát, köszi. "Szerintem, menjen be egy ügyfélszolgálatunkra személyesen, ott segítenek." - próbálkozik még szegény, de hamar lesújtom: az ügyfélszolgálatukon személyesen küldtek ide, a 1220-ra. "Akkor érdeklődjön a telefon gyártójánál..." - adja meg végül a kegyelemdöfést. Köszi, inkább hagyjuk.

Szóval akkor magad uram ismét, ha szolgád nincsen, BlackBerry Desktop Manager izzít, Opera Mini feltölt... mondom feltölt... No go. Süti. Végül a debugoláshoz használt, a devkit részét képező parancssoros(!) JavaLoaderrel sikerült ráküzdeni az Opera Minit. Ezzel már legalább valamennyire van net. A probléma viszont, hogy semmit (pl. GMail kliens, Twitter kliens, MSN kliens, mittudomén) nem lehet telepíteni a beépített browser nélkül, a telefonról. És ezeknek pécés letöltési lehetősége sincs. No sebaj, majd a BlackBerry AppWorld! Erről meg kiderült, hogy a PC-s verziója gyakorlatilag egy ActiveX control, ami persze ennek megfelelően IE only, és a szanaszétfagyáson kívül mást nem tudtam prezentálni vele...

A natív BlackBerrys AppWorld kliens feltelepítéséhez meg kéne a built-in browser, ami persze a Pannon töketlensége miatt nem elérhető. Muhaha! I <3 IT. A kör tehát bezárult. De legalább Opera Mini már van. :) Ha valakinek van ötlete, hogy a Pannon ügyfélelhárító rendszerét megkerülve értelmes BlackBerry konfighoz jutni tőlük, ne tartsa magában...

Szerk: Na elszakadt a cérna, beletoltam egy (céges, höhö) T-Mobile-os kártyát ebbe a fosba, megjöttek a Service Book-ok szépen, velük együtt a beépített browser is. GMail már felment, most jön a többi... (Extra vicc, hogy a T-Mobile meg átment GPRS only-ba éppen, szóóóval csaaaak széééépeeeen laaaasssaaaan tüüüürreeeelmeeessseeeeen...) Aztán majd megy vissza a saját kártyám, ha minden kész. Pannon mindenesetre letüdőzhet. :) Azért a fenti kérdés még továbbra is érvényes...

Szerk #2: Jól sejtettem egyébként, létezik ilyen fogalom, hogy "generic" Service Book, és pl. ebben, meg ebben a treadben írnak róluk. Persze csak amcsi szolgáltatók vannak kivesézve. Valami hasonló kéne Pannonban. Dolgozom rajta... :)

Hozzászólások

Nem tudom, nem ismerem a keszuleket, de nezd meg, tudsz-e egyaltalan sima GPRS kapcsolatot beallitani. Ha kell, a beallitasokat el tudom neked mondani, de elobb mindenkepp nezd meg, van-e ra lehetoseg. Ha EDGE/3G -t tud, az csak jo.

--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Látom nem világos. Az Opera Mini működik rajta. EDGE is van, lehet böngészni. Az APN-t is be lehet drótozni kézzel, ami Pannon esetén "net". Viszont a beépített browsernek mindenképpen kellenek a BlackBerry-specifikus agyhalálok egyikét képező Service Book (Szolgáltatáskönyv magyarul, bleh) bejegyzések, másképpen elküld anyámba. És ha a browser nem megy, akkor nem lehet telepíteni sem semmit. Goto 10.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Minden elismerésem a türelmedhez :)
Mult héten fizika előadáson ült előttem egy fazon, aki blackberryn msn-ezett.
Igy ranezesre nagyon jol hasznalhato pl erre :) De a fun az volt, hogy kozben kapott sms-t, de a "normal"
mobiljara. Utana telefonalni is azt használta. Ezzel en is igy lennék, telefont telefonálni, okos?telefont netni, chat, neha google mapset megnézni jó lenne, stb :)

a szervízbukok maguktól letöltődnek, ha beleteszed a sim-et, feltéve, ha a szolgáltató támogatja az adott modellt.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Jjja. Stimm. Ezt is tudtam. És ha nem támogatja? :) Csak rá lehet tolni valahogy egy másikét, azért egy 8110 meg egy 8300 beállításai között ezen a szinten kvázi nincs különbség. Meg ugye, az egy dolog, hogy ez most egy unlockolt T-Mobile-os device, de ilyet (vagy még újabb modelleket, pl. Bold, Storm, stb.) vehetsz boltban is, rendesen, kártyafüggetlenül... És azzal ugyanígy szopnál, százezerért... Nem vicces.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Áhhahahááá, dehogy volt ez ingyen, sokba fog meg ez neked kerulni, csak meg nem tudsz rola :D

Kicsit off: én egy ilyet használtam majd egy évig csak levelezésre meg néha böngészésre, addig működött rendesen. Február környékén ez lett a telefonom is, és onnantól rendszeresen újraindította magát. Újraindulás ~4 perc, addig nem használható semmire. Azóta volt már 4x a szervízben, legutóbb kaptam egy vadi új példányt, egy 8310-et. Hát a helyzet nem változott, csak mostanra már kitapasztaltam, hogy töltés után mindig újraindul párszor, egyébként meg csak úgy néha ötletszerűen. Most megint szervízben pihen, gondolom vagy kapok egy újat, vagy "nem jelentkezett a hiba".
Jó kis készülék lenne egyébként, a leginkább közel áll hozzám a kezelőfelület, meg bes-en keresztül az ssh is nagyon jól működik. (Vnc, rdesktop borzalmasan lassú.)
Kíváncsi lennék, a tied produkál-e hasonlót?

Nekem eddig nincs újraindulásos problémám, de már mástól is hallottam hasonlót... Viszont mivel BlackBerry fejlesztőként melózok, sajnos más kontextusban eléggé jól ismerem a reboot körüli nyűgöket, a röhelyes-szánalmasan hosszú bootidőt, valamint a problémákat, amelyek egy reboot, vagy aksi-ki-be után eltűnnek, hogy aztán véletlenszerűen kerüljenek elő ismét... Szoftverfrissítés nem járt a telefonodon egyébként? Gyárilag ugye ezeket 4.2.2-vel adták, aztán mostanában meg már a pécére dugod, a BB Desktop felajánlja a 4.5-re frissítést alapból. És persze minden frissítés olyan, hogy egyet előre, kettőt hátra... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Volt frissítés, de ezen a gondon nem segített, meg rosszabb se lett tőle. Volt már néhányszor teljesen letakarítva, és azt már megállapítottam, hogy az opera, gmail, ssh nem befolyásolja a működést. A reboot mindig a hívás felépítése közben, vagy a felépülés után nem sokkal következik be.