855 kg oldschool hardver #8

Nyolcvan nap alatt a Föld körül.

Háttértörténet: egy újzélandi-magyar haverom hazadiszidált a minap asszonyostól a birkák közé. Én meg éppen útitársakat kerestem a hónap végén megtartandó AmiCon rendezvényre, a Máig Harcoló Csehszlovák Alakulat fedélzetére. Beszólt, hogy ugorjak ki érte, höhö, Skodával, höhö. Persze nekem sem kellett több, rittyentettem egy kis költségelemzést... :) (Eredetiben itt.)

Budapest-Auckland távolsága 17690 km :) A Skoda 105/120 gyári manual szerint a hatótáv 630km. De számoljunk reálisan, amit énis megtettem az enyémmel hosszú távon: 540km (és ekkor még volt a tankban 4+ liter). A tank 36 literes, de számoljuk 34 literrel egy tankoláshoz.

Ez azt jelenti, hogy Aucklandig harmicháromszor kéne tankolni, ez 1122 liter benzint jelent. Szerintem ez pótkocsin is elhúzható, ha nagyon muszáj, lévén 1.1 köbméterről beszélünk... :) Persze az út egy részét tengeren kellene megtenni, és a komp fogyasztását nem kell beleszámolni. Szingapúrig pl. el lehet jutni száraz keréken, ami viszont már csak 9500 km, ami 18 tankolást jelent. Ez 612 liter benzin, ami 0.6 köbméter. Lassan már az utánfutó sem kell, csak póttartályokat beépíteni... :) (Meg erősebb felfüggesztést, mert ez még nagyobb mint a max. terhelhetőség... :)

Ha egyébként ezt idehaza akarnám megvenni, 300 Ft-os benzinnel számolva, Szingapúrig 183 600 Ft-ba kerülne az út. Az elméleti aucklandi út 336 600 Ft. :) Csak oda, természetesen. :P

Poénból: a Föld megkerüléséhez (44000km) 82x kellene tankolni, 2770 liter benzin kellene és ez 831 111 Ft-ba kerülne. Ehhez már ajánlatos lenne egy közepes méretű szervízkamiont is vinni. Valamint egy ilyen út, összesen 4 olajcserét (plusz utántöltéseket), hat légszűrőcserét, két, de inkább három váltóolajcserét, három gyertyakészletet, 8 kerékcsapágy- és függőcsapszeg-zsírzást jelentene. Nem is hangzik lehetetlennek, ha belegondolsz, hogy mióta megvan az autó (másfél éve), 21000 km-t raktam bele, ami már majdnem egy fél Föld körüli út. Az aucklandi kiruccanás meg bőven beleférne, már visszafele jönnénk. Ráadásul ennek nagyrészét nem országúton, hanem az ócska pesti utakon tettem meg... Nagyobb probléma nélkül. Az út egyébként 70km-es átlagsebességet és napi 8 óra utazást számolva, pont 79 napig tartana. Willy Fog reszkess. Szóval, ki tart velem? :)

Egyébként meg röhögjetek csak. :)

Hozzászólások

Hat mikor mennel ?

szép napokat
zsömi

Az a 70-es átlag szerintem nem tartható. :)