Kiszivárgott SPARC szerver roadmap

Címkék

A The Register hasábjain Timothy Prickett Morgan egy, a Sun által a legnagyobb ügyfeleinek mutogatott, "friss" SPARC szerver roadmap-et elemez. Az El Reg hozzájutott az NDA alatt tartott, az elkövetkező 3 évet felölelő útitervhez. A kommentár itt olvasható hozzá.

Hozzászólások

Az Oracle hosszan bizonygatja, hogy lesz itt meg Sparc fejlesztes, aztan kiszivarog... azaz "kiszivarog" egy ilyen roadmap.
Jajj ne mar!

szerintem ez a roadmap nem éppen bizalomgerjesztő.

az enterprise sparc szerverek láthatóan nem kapnak jelentős fejlesztést, a következő 2 évig a jelenlegi jupiter mikroarchitektúrát toszogatják előre. a fujitsu ködösítése talán oda vezet, hogy kiszállnak az mpu biznisszből.

az is látható a roadmapen, hogy a sun eközben a törölt rockot követően egy általánosabban alkalmazható CMT vonal felé fordul, és a jelek szerint egységes(ebb) mikroarchitektúra lesz, ahol a CMT-ből nőnek ki az új high-end rendszerek is -- a chipszintű párhuzamosság nem fokozódik tovább, vagyis előtérbe kerül az egyszálú végrehajtás sebességének növelése.

ehhez azonban legalább további 2 év kell. időközben a riválisok sem állnak meg, vagyis továbbra is hihetetlen üzleti és műszaki nyomás alatt folynak majd a fejlesztések, ami növeli a vállalásokat és a csúszások rizikóját. a rockhoz hasonló innovációt éppen ezért nem fog bevállalni a cég, konzervatív megoldások várhatóak.

ehhez képest a power és itanium roadmap sokkal agresszívebb, nem beszélve az x86-ról. szerintem 2010-11-ben nagy sebeket kap a Sun install base.

---------------
mpu.buzz.hu

+1, azt gondolnám, hogy pont az alsó (CMT) szegmens az, amelyik jelenleg még kevésbé fáj a Sunnak (kis forgalom, kevés support), inkább a felső szegmensben lévő userek azok, akik a pénz nagyobb részét öntik be a napba.
Ők viszont egy ilyen nulla terméktervvel inkább kezdenek el másfelé kacsintgatni (a Power, vagy az Itanium felé), és könnyen a megfelelő lépés megtételének irányába kényszerítheti az Oracle-t...

suckIT szopás minden nap! ZFS is ready for production use

Te otthon vagy ezekben, tudod, hogy direkt hardverből (esetleg szerverre lebontva, bár csak azt kidobni nyilván nem fogják) mennyi bevétele van/volt historikus adatokkal a Sunnak?
A support nyilván nehezebben megfogható/szétválasztható...

suckIT szopás minden nap! ZFS is ready for production use

a most lezárt pénzügyi évben 4,7 milliárd dollár szerver (-29%), 1,9 milliárd a storage (-20%).

ebből 2,2B az enterprise SPARC (-36%), 1,4B a CMT (+22%), 0,675B (+5%) az x86, és van egy olvadó egyéb.

3,65 milliárd support (-9%), 1 milliárd oktatás (-11%), ezek többsége szerintem nyilvánvalóan a hardverhez kötődik, vagy a hardvert kezelő infrastrukturális szoftverekhez, mint a Solaris.

http://investor.shareholder.com/sunmicro/secfiling.cfm?filingID=1193125…

Billings Disclosure by Category

---------------
mpu.buzz.hu

A roadmap még az Oracle előtt készült, és simán változhat.
Larry sem hülye, simán elképzelhető, hogy előáll olyan megoldásokkal, amik új irányba viszik az adatbázis piacot.
Az ügyfelek álltalában nem szervert akarnak venni, hanem egy megoldást, aminek a része az adatbázis és az alatta levő vas.
Valamelyik topickba belinkelték ezt az előre konfigurált OLTP-re kihegyezett rendszert.
Ez simán jelezheti azt is, hogy hamarosan megjelenhetnek a különféle feladatokra optimalizált Oracle appliance-ok. Ha megfelelő árú lesz, onnantól kezdve az ügyfelet nem érdekli milyen vas van beleépítve sparc, vagy T3, vagy akármi. Megkapja a szükséges teljesítményt, megfelelő áron, és nem kell nyűglődnie a szerver oldal kiválasztásával, konfigurálással stb.

Tökéletesen igazad van. Csak ehhez nem kell megvenni egy szerteágazó Sunt. Ez kb. ugyanaz a szituáció, csak még komplexebb, mint amikor az AMD megvette az ATI-t: mérnökökre és IP-re volt szüksége, megvett hát egy egész céget. Rá is baszott, keményen, derékba törte magát, kényszerből kiszervezte a gyártást.

---------------
mpu.buzz.hu

"Csak ehhez nem kell megvenni egy szerteágazó Sunt. "

"Ez kb. ugyanaz a szituáció, csak még komplexebb, mint amikor az AMD megvette az ATI-t"

Azért az AMD-nek vannak saját gyártósorai (tuti, mert az egyikben jártam is), az Oracle-nek meg tudtommal nincsenek. Ha integrált megoldást akar az Oracle, akkor vagy kooperál valakivel, vagy vesz egy vendort.
Harmadik eset, hogy felépít magának egy hardware vonalat, de most hogy megvette a Sun-t asszem ezt kizárhatjuk.

Az sem valószínű, hogy kiszórja a Sun hardware-részét, aztán valaki mással vendorral összeáll.

Sokkal valószínűbb, hogy a vasgyár egy részét megtartja, és az integrált termékvonalához igazítja a gyártást.

A kérdés az, hogy hardware vonalról mit dobnak ki. Ha saját vevőik igényei alapján mind a 3 főbb szerver vonal mögé megfelelő vásárlói bázist tudnak pozicionálni, akkor nem dobnak ki semmit.

A nagy Oracle adatbázisok sok helyen hagyományosan sparc-okon futnak, az utóbbi időben sok esetben az Oracle adta el a Sun-t. (Vagyis az adatbázis miatt vettek sok helyen sparcot.)

x86 vonalon is egyre több vevő Oracle-re, lehet, ha a sparcot ki is kukázzák (eladják a Fusinak, Hp-nek akárkinek) az x86 vonal jó eséllyel marad.

T2+ vonal nagyon alkalmas lehet pl. az Oracle content management, és groupware termékei (IAS Collaboration Suite, stb) alá. (RDBMS-t azért nem raknék rá.)
Mind a 3 architektúrára rá lehet ültetni a Solais-t vagy opensolarist (zfs-el, zónákkal, srm-el, stb), ami Oracle-el összegyógyítva nagyon brutális dolgokra lesz képes. (

Bocsesz, itt a ma esti showra gyúrtam, amely egy x86-os, és nem egy SPARC bejelentésről szólt.

Meg aztán a SPARC-os gépekről nehezebb screenshotot készíteni, mert nagyon kevésnek van ARC-a (ezért is hívják SPARC-nak: Serial Port, no ARC :).

suckIT szopás minden nap! Ott lesz vajon Lőrinc?

A Sunnak nem igazán van saját gyártása, és már az AMD-nek sincs, mert megvette az ATI-t, és tönkrement picit bele.

Perszer a logikát értem, tévedésekre alapoz. A lényeg az, hogy ha az Oracle integrált adatbázis gépeket is akar, ahhoz nincs szüksége a Sunra, de a Sun 10 százalékára sem. Egy ilyen adatbázis gép teljesen nyilvánvaló módon commodity elemekre épül, ami Linux/x86, SAS HDD/SSD, 10 Gbit Ethernet. Ezt akár maga is összerakja, vagy ha nagyon nem akar ezzel foglalkozni, akkor elrepül Tajvanra, ahol bármit megcsinálnak neki, bármit.

A többi, hogy hát a Solaris/SPARC bázis meg az Oracle adatbázis kapcsolata, csak rizsa, már elnézést a stílusért. Az Oracle természetesen teljesen platformsemleges, hiszen ez az érdeke, és sikeres is, részesedése a globális RDBMS bevételekből ~50 %. Ráadásul a logikád fordított, ha az Oracle adta el a Sunt, akkor a Sunnak lett volna szüksége az Oracle-re, nem fordítva.

Az Oracle ráadásul kiváló kapcsolatokat ápolt a HP-val, mely sokkal nagyobb a Sunnál, ahogyan a Dellel is, mely szintén sokkal több szervert ad el. Ápolt, mert most már a HP például kezd morcos lenni, és felkészülni arra, hogy megkezdődik a pozícióharc az ügyfeleknél -- nem fogják nézni, hogy az Oracle infrastruktúrát ad a HP vevők segge alá.

És továbbra is ott van a bizonyíték a SEC dokumentumokban: az Oracle eredetileg nem akarta a Sun hardvereket, csak a szoftvert, vagyis a felvásárlás stratégiai logikája mögött _nem lehet indok_ a hardver. És azt is lehet tudni, hogy a HP-nak kellett volna a Sun installációs bázis. Jól bedarálták volna.

---------------
mpu.buzz.hu

És abból, hogy a tegnapi bejelentés x86-ról, és Linuxról szól mit hozol ki? :)
(persze most sietni kellett valami bejelentéssel, és ez volt a csőben, később biztos fordítanak majd a keréken, és majd ha lesz több idejük rákészülni, akkor majd SPARC/Solaris lesz. Persze előbb még ki kell adni a legújabb DB verziót arra a platformra)

suckIT szopás minden nap! Ott lesz vajon Lőrinc?

"Perszer a logikát értem, tévedésekre alapoz."

Abszolute nem. Abból indultam ki, hogy neki az az üzleti érdeke, hogy komplett megoldásokat toljon az ügyfelek alá.
Legalább is ezt nyomja a publikus sajtóbejelentéseiben. Ha te hozzáférsz a sec. dokumentumaihoz, és az alapján állítod, hogy tévedésre alapoztam, akkor igazad van.

Ha komplett megoldásban gondolkodik, akkor kell neki valami vas.
Mivel, pont most vesz egy céget, aminek -ilyen vagy olyan formában, de van némi köze a dologhoz, akkor reális annak a lehetősége, hogy megtart belőle valamit.

Hogy mit, azt a várható profit dönti el. Az is benne lehet a kalapban, hogy odavetik koncnak a HP elé, de egyre több jel mutat arra, hogy nem.

"Ráadásul a logikád fordított, ha az Oracle adta el a Sunt, akkor a Sunnak lett volna szüksége az Oracle-re, nem fordítva."
"Az Oracle természetesen teljesen platformsemleges"

Félreértesz. Sok helyen azért vesznek még most is új Sun-t, mert már régóta használnak valami Oracle alapú cuccot, és nem feltétlen akarnak/mernek bevállalni egy platform migrációt.
A rizikó természetesen nem az Oracle adatbázisban van, hanem a köré taknyolt 3rd party szarokban. Jellemzően nagy céges környezetben használnak előszeretettel olyan alkalmazásokat, amikhez tartozik egy-két ora adatbázis, meg egy rakás egyedi fejlesztésű program.
(Haha, találkoztam olyannal is, amit még Sol. 10 két verziója között is csak úgy lehetett továbblökni, hogy a régi oprendszer libeket meg kellett tartani hozzá.) Komolyan, néha sírni lehetne, hogy mik vannak milyen nagy és profinak gondolt helyeken.

Egy ilyen trágyahalom migrációs költsége és kockázata meghaladja a platformváltás előnyeit.

"Egy ilyen adatbázis gép teljesen nyilvánvaló módon commodity elemekre épül, ami Linux/x86, SAS HDD/SSD, 10 Gbit Ethernet."

Ezt a nyilvánvalót fejtsd ki részletesebben.
Persze, el is felejtettem: x86/linux works for all és közben az orrodat is tisztíccsa.

"És továbbra is ott van a bizonyíték a SEC dokumentumokban: az Oracle eredetileg nem akarta a Sun hardvereket, csak a szoftvert"

most már tényleg érdekelne, hogy milyen szoftvere van a Sun-nak, ami ennyi pénzt megér...

Eredetileg lehet, hogy nem akarta a hw-t, de azóta sok minden változhatott. Vagy múlt heti Wall Street Journalban megjelent fizetett parasztvakítás valójában csak arra jó, hogy ne egy minimálisra zsugorodott piacot adjon el pár hónap múlva az Oracle?

"HP például kezd morcos lenni, és felkészülni arra, hogy megkezdődik a pozícióharc az ügyfeleknél"

Ezek szerint mégis van rá esély, hogy megtartja a hardware részt az ora? Vagy a HP vezetése egyszerűen csak paranoiás?

"azt is lehet tudni, hogy a HP-nak kellett volna a Sun installációs bázis."

És most már nem kellene neki? nem kéne most még inkább közelebb nyalniuk magukat Larry-hoz, hogy aztán jó áron megvehessék ?