> parancs mit csinál? mit kell hozzá telepíteni?

Fórumok

Hello

Lenne egy kérdésem, hogy ha terminálba kiadom az alábbi parancsot:
echo "yes" > /etc/pure-ftpd/ChrootEveryone

, akkor ennek mi lenne az eredménye?
A problémám, hogy nem vagyok tisztában, hogy az > parancs mit végez, mert
a shell átugrik rajta közölve, hogy nem ismeri. A maradékot, hogy "yes", meg fájlba írja.
A parancs lefutására ezt kapom vissza:

yes
[1] 10002
[1]+ Done echo "yes"
bash: gt: parancs nem található
[1]+ Done echo "yes"

Ezen kívül a

yes >

-re végtelen ciklusba kerül a számítógép és nem lehet megszakítani vagy lelőni.

Ha valaki meg tudná mondani nekem, hogy ez mi fán terem az nagyon jó lenne...
Segítségeteket előre is köszönöm!

Hozzászólások

a > val az elötte lévő parancs kimenetét tudod file-ba menteni.

$ ls > filek.txt
# a filek.txt -ben lesz az ls kimenete.

$ ls >> filek2.txt
# ilyenkor folytatja a file-t (nem írja felül)

$ ls 2> hiba.txt
# a szabványos hibakimenetet írja file-ba

$ ls &> kimenet.txt
# az összes kimenetet file-ba írja

Hello!

Szerintem próbáld ki ezt a parancsot úgy hogy a yes-t nem rakod idézőjelek közé.Nekem ez rémlik amikor én is pure-ftp-t konfigoltam.
Üdv.

Most meg 2009-et irunk, nemsokara 2010-et! Szerintem eleg fejlett es modern mar az informatika, hogy ne parancsokkal kelljen mindenfelet intezni. vannak jo kis webes interface-ek, programok, tavfelugyelet...
Inkabb az a szegyen ha egy programhoz nincs ilyesmi, nem az ha valaki nem ert hozza. Nem modi ma mar a parancssoros gepelgetes, hanem a par klikk, beviteli mezok kitoltese, next, next... Ezert fejlodik az informatika, hogy minden egyszerubb es gyorsabb legyen, nem azert hogy 10 eves muveletekkel bajlodjunk ma is.
Na de ez csak szemelyes velemeny, oskovuletek valsz ma is konzolt hasznalnak mindenre. En viszont kihasznalom a modern fejleszteseket es megkonnyitem a dolgom. Ha megis kellene valami konzol parancs - pl a napokban kellet egy FTP parancs (delete) hogy torolni tudjak egy fajlt - akkor google. Nem tudok egy ftp parancsot sem, de kit erdekel, ott a google:) Nem az az okos aki tudja a dolgokat, hanem az aki tudja hogy lehet megtalalni!

Váááááá. megaLOL!

Gyűlik a hup legjava erre a topicra :) Leírhatnám, hogy mi mindent csak .conf fájlokkal és parancssorból lehet adminisztrálni és hogy ha valaki ismeri, mit, hogyan kell, akkor másodpercek alatt megcsinálja ugyanazt, amit bármilyen grafikus interface segítségével kínszenvedés. De ha ennyit képes vagy írni a téves meggyőződésedről, akkor nem is lenne sok értelme.

Az hogy egy grafikus interface segitsegevel nem lehet minden feladatot elvegezni amit config fajl szerkesztesevel igen, az csak a programozot minositi aki leprogramozta a grafikus felluletet. Minden feladatra lehet programot irni, jol is meg rosszul is. Te is azert mondod a config fajl peldat, mert nem tudsz ra jo GUI-s megoldast, vagy mert nincs meg, vagy mert hianyos ami van.
De egy egyszeru pelda: DOS-t idovel felvaltotta a Windows. Miert? Mert a Windows (most csak pl a Windows 3.1-re gondolok) a DOS os muveleteket felvaltotta grafikus felluleten valo klikkelgetesekre es egyeb grafikus elemek hasznalatara.
Vajon miert hasznalunk Firefoxot, mikorvan jo kis konzolos bongeszo is? Miert hasznalunk grafikus fajlkezelot, mikor van Midnight Commander is? Mindenre van konzolos megoldas, megsem azt hasznaljak az emberek. Miert? Mert kenyelmesebb es gyorsabb a grafikus fellulet.
Csak fejlesztes kerdese hogy a server adminisztracios muveleteket is kenyelmes felluletrol erhessuk el.

Izé... a midnight commander az nem grafikus?

Egyébként én nem használom mc helyett grafikus fájlkezelőt. És igazság szerint mc-t is csak ritkán, ha pl. keresek valamit, aminek nem tudom a nevét, és be-benézek könyvtárakba. A legtöbb dolgot egyszerűbb cp-vel, mv-vel, rm-mel kezelni.

Ettől függetlenül persze igazad van, helyes lenne, ha minden, amit az ember konfigurál beállítható lenne grafikus felületen IS.

G

Nos, szinte mindent lehet X alól is konfigurálni a legtöbb, szerintem az összes disztribben, de minek ? Egy mc-vel nagyságrendekkel előbb megoldom, mint a szanaszétklikkelős felülettel. Az mc is megy a graFIKÁS (:)) felület alatt, egérrel is, de aki napi szinten adminol, annak szerintem gyorsabb egy xterm és a parancssor+mc vagy egy ssh ablak. A grafikus felület azért kell ezek mellé, hogy közben mehessen egy másik ablakban az aktuális film vagy zene. ;) Ráadásul egy sima terminál fullscreenben sokkal gyorsabb, mint egy szép grafikus felület a sok ilyen-olyan objektummal. Nincs homokóra és egyéb macera csak a hatékony munka, aminek az eredménye a több idő a sörözésre.

Hm... :) én jelenleg napi 8 órában átlag 4-5 hpux shellt bámulok,
putty-on keresztül, ahol nemhogy grafikus felület, de még a bash-ből
(általam) megszokott navigáció (nyilak, etc.) sincs. Helyette szereztem egy
vi cheat sheet-et és azóta kb. úgy érzem, ha lenne grafikus felület,
akkor sem végezném gyorsabban a munkámat; sőt, itthon is bevezettem
a vi használatát. :)

2010 :Đ 2009 van, azt hiszem, ha valaki egy ftp szervert konfigurál,
akkor azt már olyan gépen teszi, ami erre van kitalálva -> szerverre minek GUI?

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Mondjuk a vi használata is perverzióra utal, legalábbis a vi pár évvel ezelőtti verzióiból kiindulva. :) ...nyilván az is olyan persze, hogy ha megtanulod használni, akkor gyorsabb, hatékonyabb minden turbó notepadnál. A bajom az volt vele annó, hogy kissé rossz volt az on-line helpje.

Egyébként DOS-os és win3.1-es korból emlékszik valaki a multi-editre ? Van valami hasonló tudású mai darab ? Elsősorban a makróira gondolok, azaz arra, hogy aki nem volt lusta, az bármilyen egzotikus programnyelvre fel tudta készíteni a multi-editet syntax highlight és syntax check szempontjából...

A vi az vi, korától függetlenül, és biza nem perverzió, hanem egy tradicionális eszköz, a kurzormozgatással (ami egy ősrégi terminál billentyűzetén a hjkj gombokra gravírozott négy nyíl emlékét őrzi), a mintákkal, miegyebekkel együtt. Ami neked kell, az a másik nagy (szerintem még nagyobb) /verzió, az emacs...

Kiváló SUN-os ILO-n keresztül remote telepítés közben/után, ahol a kliens egy Java program. De ha bonyolultabb a feladat, akkor a Java-s GUI menüjében AltGr bekapcs, F2, AltGr kikapcs, belép, loadkeys hu|us (attól függően milyen billentyű igényed van), AltGr bekapcs, F1, AltGr kikapcs, kívánt vi szekvencia, stbstb... :) Szal' nem kell nagy fantázia hozzá :)

Hello,

ironikusan, nagyon rossz tapasztalatom van vele, és nem csak nekem, mások is szenvedtek vele. Pl. ha elveszti a fókuszt az ablak, gyakran egyáltalán nem lehet gépelni :) Aztán egyszer csak megint lehet... :)

A spec karakterek átvitelét meg már írtam.

Szal' ennyire szopó installt még nem éltem át :(

a.

Neha visszaolvasod amit irsz, vagy tenyleg poennak szantad? Mert annak hatalmas. En nem tudnam rohoges nelkul leirni, ha meg rohogok, nem tudok irni... :-D

Ha meg komolyan gondoltad:
Szerinted a webes feluletet kiszolgalo szervert hogy lehet telepiteni? Es ha annak a telepitoje osszeszakad, hogy lehet javitani? Orvos, gyogyitsd meg magad?

Persze, ha valamit nem tudok, ott a google. De azert vannak olyan alapszintu dolgok, amiket legalabbis illik megtanulni. Peldaul, a szamitogep bekapcsolasat se az interneten nezem meg mindig telefonrol, hanem megtanulom, hogy azt a nagy kek/zold/fekete gombot kell megnyomni a gep elejen. Ugyanigy, a bejelentkezo felulet hasznalatat se keresem meg google-n, hanem megtanulom, hogy felulre a nevem, alulra a jelszavam. Azert egy echo parancsrol nem tudni, mit csinal... az egyreszt szotarazasi kepesseg hianyara vall, masreszrol meg informatikai analfabetizmusra. Meg magyarul is hasznaljuk a visszhangra az echo (ekho) szot. A kimenetiranyitas meg... alapszintu windows es linux rgazda tanfolyamok kezdodnek ilyesmivel. De ha megkerdezi a kollegajat, az is vagni fogja.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

URAM ISTEN!
Remelem ezt nem gondoltad komolyan.
Ha en tudom, hogy hol van a matekkonyvben leirva hogy kell 2 szamot osszeadni, attol meg nem fogom tudni osszeadni dolgozat kozben, mert nem nyithatom ki a konyvet. Meg a farzsebemben sem hordom, mikor boltba megyek.

--
Microsoft gives you only Windows while Linux gives you your own /home!

"Nem tudok egy ftp parancsot sem, de kit erdekel, ott a google:) Nem az az okos aki tudja a dolgokat, hanem az aki tudja hogy lehet megtalalni!"

Azért egy minimumot illik tudni...már csak azért is, mert egy munkahelyről hamar repülsz, ha minden kiadandó parancs előtt a google bugyrait túrod, míg a többiek 1 perc alatt végeznek ugyanazzal. Az írásod alapján én nem mernék rádbízni egy rendes éles ftp szervert, mert olyan lenne biztonsági szempontból, mint az öreg halász hálója a kardhallal vívott csata után. (Az öreg halász és a tenger. Az íróját a google megmondja neked. A többiek tudják fejből, mert műveltek.) ;)

"bash: gt: parancs nem található"
Minden valószínűség szerint ezt a parancsot HTML forrásból másoltad. A "greater than" (>)a ">" kódolása. A shellben a ">" alkalmazható átirányításra, a ">" hatására mást tesz. Bővebben: man bash.

Nos, akkor nézzük:
1. A > nem egy parancs, hanem HTML character entity (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_XML_and_HTML_character_entity_refe…). Valószínűleg egy rosszul formázott webes fórumon találkoztál vele, és azt hitted, pedig nem.
2. Az echo beépített parancsa sok parancsértelmezőnek, így az általad feltehetőleg használt bash-nak is (man bash)
3. A "yes" az a sztring, hogy "yes"
4. A > egy átirányítás: a bal oldalán található parancs stdout-ja a jobb oldali fájlba íródik
5. A yes egy parancs, ami ugyanazt a sztringet írja egy végtelen ciklusban a képernyőre, amíg SIGINT-et (vagy még jobbat) nem kap (man yes, man 7 signal).
6. Ne adminisztrálj parancssorból FTP szervert, amíg alapok hiányoznak.

Amit te csináltál, az a következő:
$ echo "yes" & gt; /etc/pure-ftpd/ChrootEveryone

Ez, lefordítva:
Írd ki a "yes" szöveget a stdout-ra a háttérben, indítsd a gt parancsot és aztán a fájlt.

Hello!

Ha már ftp szervert akarsz csinálni akkor ez majd segíthet. Anno azt hiszem én is ennek alapján állítottam be az én szerverem.A TLS megkövetelését alapból érdemes megcsinálni mert így sok próbálkozónak eleve kedvét lehet szegni.

Üdv.

Ezek szerint csak ilyesmi dolgokat szeretett volna tenni... mint a fentebb hivatkozott ubuntu howto is írja:

Now for some recommended security stuff :

root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo yes > ChrootEveryone
root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo yes > ProhibitDotFilesRead
root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo yes > ProhibitDotFilesWrite
root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo yes > NoChmod
root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo yes > BrokenClientsCompatibility

Let’s also set some limits to avoid abuse :

root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo 4 > MaxClientsPerIP
root@box:/etc/pure-ftpd/conf# echo 20 > MaxClientsNumber

Sima mezei egyszerűséggel megfogalmazva kétre kell hozni adott nevű fájlokat adott könyvtárban amelyek csupán csak azt az egy szót tartalmazzák, hogy yes.

Mondjuk eléggé egyszerű konfigolás még szövegszerkesző sem kell hozzá.
Persze lehetne azzal is csinálni. :) vili?

(ezekszerint, ha a file nincs ott akkor az no -t jelent? )

* te tudod hogy qju vagyok ?

Én most hangosan felsikítottam!

Igazából ezzel együtt érdekes:


03:16 < majki> ha ertesz hozza, akkor mind a ketto lehet biztonsagos
03:16 < linuxos> igen persze.
03:16 < linuxos> de ki az a hülye aki 30 ezret ad egy windózos vírusírtóért??
03:16 < linuxos> otthoni user
03:16 < majki> linuxos: de ne hogy azt hidd hogy azert mert linuxot hasznalsz mar biztonsagos a geped
03:17 < linuxos> biztonságosabb
03:17 < linuxos> én ebben biztos vagyok.
...
03:21 < dnet> vo. windowson power user legalabb nem futtat akarmilyen exet, bubuntun lefuttat barmilyen
              forumbol olvasott sudo-val kezdodo parancsot

p.s.: Norton internet security 2009 most volt akciósan 5k huf körül egy évre.


echo "Ingyenes pohartarto:$($(echo -e '\x65\x6a\x65\x63\x74'))"

:)
Ősrégi coke.exe-s poén.

Egyébként összeraktam egy scriptet amivel kényelmesen lehet ilyen izéket csinálni:


#! /usr/bin/perl

%Printable = ( ( map { chr($_), 'x'.unpack('H2', chr($_)) } (0..255) ),
              "\\"=>'\\', "\r"=>'r', "\n"=>'n', "\t"=>'t', "\""=>'"' );

#sub printable ($) {
#  local $_ = ( defined $_[0] ? $_[0] : '' );
#  s/([\r\n\t\"\\\x00-\x1f\x7F-\xFF])/\\$Printable{$1}/sg;
#  return $_;
#}
sub fullencode ($) {
  local $_ = ( defined $_[0] ? $_[0] : '' );
  s/([\x00-\xFF])/\\$Printable{$1}/sg;
  return $_;
}

if (@ARGV != 1) {die "használat: $0 [kódolandó string]";}
$string=$ARGV[0];

print fullencode ($string);

Látom berci, te kértél tanácsot a prog.hu-n ! :D

Annyit meg, hogy a vegtelen ciklusbol a Ctrl es a C egyuttes lenyomasaval lephetsz ki. Akkor a yes is befejezi aldasos tevekenyseget.

Ugyanakkor en is azt tanacsolnam, hogy:
1) fejleszd az angol nyelvtudasodat
2) olvass el minel tobb bash/linux tutorialt.

es csak ezutan vagj bele egy pure ftpd uzemeltetesebe.

Btw, ezert utalom egyebkent a debianos pure-t, azt a kis egyszeru kapcsolokkal iranyithato progit a vegtelensegig tulbonyolitottak. Mintha egy ls parancs elott konfigfajlt kellene szerkeszteni... Egyszeruen szanalmas.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ide tartozik, hogy én saját szememmel láttam olyat, hogy az user másolt volna valamit a vágólapra, majd a Ctrl+C lenyomásakor rendszeresen először a C-t nyomta meg többszöri útbaigazításom ellenére is. Annyit sikerült előrejutnom vele, hogy egyszerre nyomta mindkettőt. Rárakta az ujját, visszaszámolt, aztán villámgyorsan megnyomta egyszerre. Néha sikerült a kívánt hatást elérni :)

Kar, hogy mar nem tudom fixalni a leirast. Azert alljon itt a jo megoldas: elobb a Ctrl-t kell lenyomni, es utana a C-t. :-)

Szerk: kiprobaltam a visszaszamlalos modszert. 3-bol 2x sikerult, szoval van remeny... :-)
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Heh. :) Ilyenkor mindig eszembe jutnak azok az emberek akik irkről jönnek, és érdeklődnek az rm -rf / ellenszere után. :D

bash

-pilisig-

menj el egy konyves boltba vagy a konyvtarba es szerezzel be egy linux vagy unix alapokrol szolo konyvet es olvasd el.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra