Hogyan használjuk a Git verziókezelő rendszert

Címkék

A közelmúltban megismerkedtem különböző elosztott verziókezelő rendszerekkel, és a választásom végül a git-re esett. Sajnos nem találtam átfogó leírást róla magyarul, így megpróbáltam egyet írni. Az általam készített dokumentumot a HupWiki-ben helyeztem el, mivel biztos vagyok benne, hogy lehet még rajta javítani, bővíteni, bizonyos dolgokra léteznek más módszerek, esetleg egyszerűbbek. Szeretném, ha egy olyan helyen lenne elérhető, ahol bárki kiegészítheti, pontosíthatja, ezért is nem küldtem be cikként. Az esetleges javításokat és kiegészítéseket előre is köszönöm!

A hogyan itt érhető el.

Hozzászólások

/me leborul és imád! :D Köszönjük szépen!

Remélem most már nem fogom elbaltázni a dolgokat, igaz hrgy84? :P

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Esetleg arról valami leírás, hogy svn-hez képest mennyivel jobb, több, kevesebb, rosszabb...?

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

hogy lehet az elosztottság hátrány?

Ha nem akarod, hogy valaki olvasni tudja, akkor nem adsz neki hozzáférést (persze ha valaki más már letöltötte, akkor az ő példányát lehet, hogy megnézi valaki, akit te nem engednél a kód közelébe, de ez persze központi repo mellett is lehet).

Ha nem akarod, hogy valaki írni tudja, akkor a központi repoba nem engedsz feltöltést, csak te, kézzel. Ő persze a sajátját szénné írhatja, az az ő dolga.

Vagy mit gondolok rosszul?
G

A gond az, hogy a git csak repokban kepes gondolkodni, az svn viszont a repon belul is gondolkodik. Peldaul, meg tudom azt csinalni, hogy a trunk/doc ala csak doc_manager es doc_lector tudjon irni, a tobbiek csak olvashassak. Sot, azt is meg tudom csinalni, hogy trunk/src mappat csak en irhassam/olvashassam, a tobbiek ne is lassak.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Igen, de ez hatalmas infrastrukturalis kulonbseg, ezt te is belatod, nem? Az jo, hogy egy projektet el lehet inditani igy, de egy meglevo projektet migralni egy tok mas infrastrukturara hihetetlen nehez folyamat. Es itt errol volt szo.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

thx! tervezgettem már a git betanulását, de ez most sokat dob a dologban :)

Ez:

$ git-core +bash_completion+svn+doc

veletlenul nem

$ sudo port install git-core +bash_completion+svn+doc

akar lenni? ;-)

szerk. Egyelore kijavitottam.

Van bármi esély egy normális GUI-ra belátható időn belül? Merthogy én mondjuk elboldogulok még a parancssorral ha muszáj (bár nem szívesen), de mondjuk egy designer vagy egy artist aligha fog git parancsokat begépelni...
TortoiseGit for the masses! :-)

Lényegre törő leírás.

Köszi. ;)

Előszöris kössz az írásért, épp most kezdem a gitet tanulni, tehát nagyon jókor jött. Kérdéseim:
1, a "git init" az nem "git init-db"-e véletlenül
2, a "git config --global user.name ..." nekem hibát dob.

Aki verziókövető rendszer váltáson töri a fejét, annak ajánlom a Mercurialt. CVS, SVN és GIT mellett a Mercurialt is megnéztem, és szerintem magasan vezet használhatóságban, telepíthetőségben, és karbantarthatóságban.
http://mercurial.selenic.com/wiki/

JDK, NetBeans, OpenSolaris fejlesztésére is ezt használják.

"Csak a változás állandó." - Herakleitos ---> Használj VCS-t!

Azt szeretném tudni milyen licenc alatt van kiadva a dokumentum. Engedélyezett a lefordítása más nyelvre, bizonyos kiegészítésekkel? Köszönőm!

----

Mikor kivágtuk az utolsó fát, meg mérgeztük az utolsó folyót, kifogtuk az utolsó halat, megöltük az utolsó vadállatot, rájövünk hogy sajnos a pénz nem ehető.

Köszönöm! Számomra is időben érkezett. Valahogy ráéreztél:)