1 szerver - több virtuális gépen futó kliens - több érintőképernyős monitor

Fórumok

Sziasztok! Egy kis segítség kéne, most kíiételesen nem barátkozik velem a gúgli...

Arra lennék kíváncsi, hogy megvalósítható-e az alábbi rendszer:

1 db fizikai szerver
n db virtuális kliens, ami a szerveren fut (5 < n < 20)
n db érintőképernyős monitor (USB csati), 1-1 monitor tartozik 1 virtuális klienshez

Ha nincs akadálya a fenti koncepciónak, akkor nagyjából hogy nézne ki ez hardveresen? A szerver okosan szét tudja osztani az erőforrásokat? Érdemes esetleg 1 OS - 1 Xserver - több X kliens felállásban gondolkozni?

Szerintetek van értelme ennek a koncepciónak, vagy jobb ha minden kliens fizikai gépként létezik (mondjuk egy atom-os nettop)?

Ami szempont:
- helytakarékosság
- megbízhatóság
- költséghatékonyság

Köszönöm előre is a válaszokat!

Hozzászólások

Pl. erre jo a vmware vdi, lehet hozza tenni valamilyen vekonyklienst (pl. ilyet), teszel kozejuk sima ethernetet, es mukodik (az usb-s touchscreen nem biztos, azt meg kell nezni).

Hogy mi a jobb, az attol fugg, hogy mik az igenyek (kell-e mindenkinek sajat gep, ugyanazok-e az alkalmazasok).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Vékonykliens, asszem ez a keyword hiányzott :) köszi a tippet!

A rendszer úgy nézne ki, hogy a klienseken ugyanabban a környezetben, ugyanaz a program futna, de ezek teljesen függetlenek egymástól. A szerveren még futna egy program, ez kommunikál az összes klienssel.

Vmware helyett mondjuk VirtualBox-szal is lenne esély ezt normálisan kivitelezni? Tekintve, hogy utóbbi ugye ingyenes, és számít a költség minimalizálása is.

"Vmware helyett mondjuk VirtualBox-szal is lenne esély ezt normálisan kivitelezni?"

Evileg igen, de a vdi-t direkt ilyen tomeges desktop-virtualizacios feladatokhoz talaltak ki, a virtualbox meg csak egy desktop-virtualizacios sw, amivel kb. 3 vm utan mar tobbet fogsz szivni, mint az egeszsegugyi hatarertek.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

VMWare, meg VirtualBox, meg QEMU, meg minden franc helyett, egy os, n*X11 vékonyréteg kliensekkel. Aztán had szaladjon.

Magyarul:
Telepíts egy OS-t (Ubuntu, OpenSUSE, akarmi), állíts be multi X-et, hozz létre annyi felhasználót amennyi kell, állíts be preseedes boot-ot és kész!

----
Nyicc-egy-csört?

Nézegettem ezeket a vékony klienseket, de nem túl baráti az áruk. Tipikusan 60ezer felett találtam. Ellenben egy atom alapú nettop mindenestül kihozható 40ezerből (vinyó helyett pendrive)

Lehet hogy nem éri meg egy szerverről kiszolgálni mindet?

Ez a kornyezettol fugg. Altalaban nem azert szoktak az emberek vekonyklienst venni, mert olyan hude olcso a hw, hanem mert konnyebb oket kozpontilag managelni, egyszerubb a telepites/hibaelharitas, nem lesz adatvesztes, ha kijon belole a fust, es kevesebbet fogyasztanak (~3W).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Adatvesztés nem számít, a klienseken nem lesz semmi fontos adat, csak a szerveren. Maga a rendszer pedig klónozással gyorsan helyreállítható.

A fogyasztás már számíthat, de utánaszámoltam, az atom cucc (41-45W) és a ~3W-os vékonykliens között a tervezett felhasználás mellett éves szinten várhatóan 5-6000 ft különbség van.

Szóval mondjuk 3 évre tervezve legfeljebb 55.000-ért érné meg egy vékony kliens (ha csak a fogyasztást és a nettop konfig árát vesszük figyelembe). Ennyiért lehet kapni korrekt vasat, ami megbirkózik egy USB-s érintőképernyővel?

A Multiseat megoldások megoldják ezt.

Van fizetős megoldás: Userful-tól, pl. Ubuntu-ban benne van a trial a multiverse repoban. 2 felhasználóig ingyenes személyes használatra / kipróbálni. Utána csak a licenceket kell megvenni. Ez úgy működik, hogy több videókártyát raksz a gépbe, és az USB eszközöket (esetedben a touchscreen eszközöket) összepárosítod a monitorokkal.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy csak a videókártyák és az USB hubok jelentenek extra költséget. Viszont egy gép általában maximum 6 - 8 klienst tud kiszolgálni: egyszerűen nem fér több videókártya egy átlagos alaplapba. Másik korlátozó tényező a VGA / DVI és USB kábelek maximális hossza. Előny viszont a vékonykliensekkel szemben, hogy akár a 3D funkcióit is ki tudod használni a videokártyáknak.

Ismerek magyar Userful viszonteladót is, akik ilyen rendszereket építenek, ha érdekel, keress meg magánban. Van Windowsos megoldásuk is, ha arra lenne szükség.

Ha free software megoldást keresel, akkor én a fedora felöl indulnék el: https://fedorahosted.org/multiseat/ -> vannak linkek további leírásokra.

Persze bármilyen disztróba össze lehet rakni.

Egyébként itt is több irány van:
1. egy db. X szerverbe van az összes videókártya bekonfigurálva, és az egyes kliensek egy saját másodlagos X szerveren (általában Xephyr) keresztül használják ezt. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy kevésbé gyors. Előnye, hogy dualhead kártyákkal is megy.
2. Minden klienshez külön X szerver - ez csak single head videokártyákkal megy, de gyorsabb.

Üdv,
Gergely

És akkor most gondolkozzunk el azon, mire is való az X Window System!
A felvázolt probléma megoldható egy általános célú unix vagy unix-like operációs rendszerrel és akárhány darab X Terminállal. Tudom, ilyenhez manapság nehéz hozzájutni, de a ma divatos szóhasználatban vékonykliensnek nevett eszközökre létezhet X server alkalmazás is.
A fenti környezetben a virtualizáció - bár manapság nagy divat - teljességgel felesleges. Tudniillik a unix és unix-like operációs rendszerek nem csak multitask, hanem multiuser képességekkel is bírnak.

Ave, Saabi.

Igen, ilyent, de lehet hogy mégse jó ötlet. Mint ahogy a postban is írtam, várhatóan 5 és 20 közti kliens támogatása kéne, márpedig 6-8-nál több tényleg nehezen hozható össze így, másrészt pedig a terminálok akár 20 méterre is lennének a központtól, és ez ugye gondot okoz a VGA és az USB kábelek esetében is.

Úgyhogy valószínüleg nekem a leginkább járható út egy nettop elhelyezése minden monitor mellé, majd ezek hálózatba kötése.

Lehet egy szervered és arra távolról is csatlakozhat fel kliens, amin megint csak több monitor és billentyüzet lehet.


Szerver + 4 monitor + 4 touch
        + kliens + 2 monitor + 2 touch
        + kliens + 2 monitor + 2 touch
        + kliens + 4 monitor + 4 touch
        + kliens + 3 monitor + 2 touch + 1key&mouse
        + kliens + 1 monitor + 1 key&mouse

A szerver lehet valóban táposabb gép.
A klienseknél alább lehet adni.