Net Applications: első alkalommal 90%-os piaci részesedés alatt a Windows

A Net Applications - amely nemrég számolt be arról, hogy első ízben lépte át a 8%-os piaci részesedést a Mac OS X - szerint november hónapban az általa monitorozott weboldalakat meglátogatóknak 89.6%-a futtatott valamilyen Windows verziót. Ezzel a redmondi cég operációs rendszer családja először könyvelhetett el 90%-osnál kisebb piaci részesedést. Az elemző szerint a Windows termékek október hónapban jegyzett eredményéhez képest ez 0.84 százalékpontos csökkenést jelent, s ezzel a Windows család az elmúlt két év legnagyobb egy hónapon belüli esését szenvedte el.

Eközben az Apple Mac OS X operációs rendszere az elmúlt két év legnagyobb növekedését könyvelhette el, miközben 0.66 százalékpontos emelkedéssel 8.9%-os piaci részesedésre tett szert.

A Windows rendszerek használata tipikusan a munkaidő letelte utáni időszakban és hétvégenként csökken. Ilyenkor a felhasználók az otthoni számítógépeikről internetezek, s ezeknek a gépeknek nagyobb része futtat OS X-et, mint a munkahelyi gépeké.

A felmérésből kiderül, hogy a Windows XP részesedése január óta most esett a legnagyobbat (1.81 százalékpont), míg a Windows Vista-é most erősödött a legjobban január óta (1.16 százalékpont).

A jelek arra mutatnak, hogy a Windows-ok lassú piaci részesedés csökkenése nem áll meg. A Net Applications szerint az elmúlt 12 hónapban a Windows-ok piaci részesedése 91.79%-ról több mint 2 százalékpontot csökkent. Eközben az OS X 1.56 százalékpontos piaci részesedés növekedést tudhat magáénak.

A Net App. ezzel egyidőben arról számol be, hogy "a Linux" a 0.71%-os októberi részesedésről novemberben 0.83%-ra javított. Ez nem a legjobb eredmény, mert augusztusban és szeptemberben "a Linux" járt már 0.9% felett is.

A ComputerWorld cikke itt olvasható.

Hozzászólások

"A Windows rendszerek használata tipikusan a munkaidő letelte utáni időszakban és hétvégenként csökken. Ilyenkor a felhasználók az otthoni számítógépeikről internetezek, s ezeknek a gépeknek nagyobb része futtat OS X-et, mint a munkahelyi gépeké."

Gondolom, hogy USA adatok alapján készült a felmérés.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

+1...
Kövezzetek meg, de én a saját honlapom statisztikájában jobban megbízok, ha a magyar lakosságra nézve kell releváns adatot levonni.

Viszont meglepett, hogy otthon használnak OSX-et... Az nem az a rendszer, amiben éppen hogy hú de produktív lehet valaki?

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

1. Én pl egy Német felmérésre lennék kíváncsi.
2. Aki linuxot használ az többnyire firefoxot használ, ahol van egy (ill lehet hogy több is de én 1-et ismerek) az adblock ami az ilyen "kérdezgető" scripteket letiltja. Ezt azér mondom, mert akárhány ismerőshöz mentem és volt linux-a az használta ezt a plugint. Szóval szerintem elég jelentősen szűrve van ez, én azt mondanám, hogy nem a linux részesedése sökkent hanem az ilyen no-script programok elterjedése nő.

[off]
Myth busted: évek óta nem találkoztam olyan honlappal ami szemétkedésből szűrte volna a user agentet, ahol van, ott okkal van ilyen figyelmeztetés (pl. activex); akinek állandóan fake IE/windows agentje van, vagy "bennfelejtette" a switchert, vagy valamit kompenzál ;)
[/off]

(ez csak adalék, tudom hogy ironizálsz :) )

Mindenki nyugodt lehet, még mindig az elenyésző ( a grafikonon nem is látható ) kissebséghez tartozunk. Tehát még mindig "unicum" linux-ot használni.

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"