Megjelent a MorphOS 2.1

Alig két hónappal a MorphOS 2.0 után már meg is jelent az első frissítés a rendszerhez: itt a MorphOS 2.1.

A 2.1 elsősorban egy bugfix update, amely a 2.0 megjelenése óta a szélesebb nyilvánosság által talált problémák legnagyobb részét hivatott orvosolni, de tartalmaz néhány újdonságot is. A főbb hibajavítások az USB támogatás, és a driverek környékén találhatók, de az intuition.library, a hálózati támogatás, és a rendszerhez adott utility-k egy része is kapott javításokat.

A főbb újdonságok pedig az Efika alaplap AC97 hangchipjének támogatása, az Efika-alapú Genesi OpenClientekben lévő XGI Volari V3XT grafikus kártyák támogatása (csak 2D), valamint egy virtuális grafikus driver, amivel immár támogatott VGA kártya jelenléte nélkül is használhatjuk MorphOS-t futtató hardverünk, például egy VNC szerveren keresztül.

A 2.1 update önállóan is telepíthető, és a 2.0-t megvásárlók számára ingyenes. A változtatásokat részletesen tartalmazó releasenotes itt található.

Ezen kívül, az "egyéb hírek" rovatunkban említésre érdemes még, hogy bár ismét csak nemhivatalosan, de újra megerősítést nyert, hogy dolgoznak egy (természetesen PowerPC-s) Mac Mini porton is. Képlövés alant, klikkre megnő.

Hozzászólások

Egyszer szerintem irtam neked egy mailt, hogy mégis merre hogyan érdemes elkezdeni ezzel megismerkedni. Sajnos nem kaptam választ :(

Szoktak. Ha megnezed a kettovel elozo postomat, ott megtalalod az Amiga Klub elerhetoseget. De mivel Pegasost/Efikat nem cipelek le ha nem muszaj, ezert ha jonnel, akkor legkesobb ket nappal elotte dobjal mar egy e-mailt. :)

Es igen, akkor is olvasom a leveleket, ha nem valaszolok. Sajnos a levelre valaszolasi skillem a levelezesem meretebol es a szabadidom korlatozottsagabol fakadoan eleg szar, de legalabb beismerem.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nagyon szívesen váltanék MorphOS-ra, csak megfelelő vasat kellene szerezni hozzá.
Egy Efika Open Clientet szemeltem ki, ha lesz pénzem, veszek egyet, MorphOS-szal együtt.

Genesi-ék nem fognak kifogyni az Open Clientekből?
---
Powered by Áram

De. :) Nem tudom, hogy lehet-e meg kapni... :/ Szerintem jobban jarsz egy hasznalt (akar G3-as) Pegasos II-vel. Azt is be lehet tenni nagyon kicsi hazba, ma mar eleg olcso is, PicoPSU-rol szinten nyugodtan elmegy... Viszont ezerszer bovithetobb, legalabb ketszer gyorsabb (G3 eseten), es sokkal jobb a supportja minden teren. Linux alatt is.

Illetve igerik az ujabb hardvereket is, talan lesz ilyen PPC alapu eeePC-szeruseg is, legalabbis ezt csiripeltek a madarak. De azt meg meg kell erni... :/ Es sajna az a tapasztalat, hogy a hardver megjelenesetol szamitva meg legalabb 1-1,5 ev, mire a szoftverek (oprendszerek) is kiforrjak maguk, es lesz rendes support, ami mindent tamogat egy-egy uj boardon...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

elvileg a korábbi, még PowerPC alapú MacMinik egyes típusaira lehet Amiga OS4et, illetve MorphOSt telepíteni.

Nem lehet. Legalabbis 'foldi halando'-nak nem lehet. A fejlesztoknek van egy-egy verzio mindkettobol. Az OS4-bol kiszivargott egy build, de az csak bizonyos firmware verzioju gepeken toltodik be, es ott se jut tovabb a bootscreennel, amennyire tudom...

sajnos a RoHS totál betett, az épp csak újraéledő Amiga hw gyártásnak.

Ez egy hulyeseg. Az Efika RoHS "kompatibilis" peldaul. Az uj classic Amiga hardverek is. Az egy dolog, hogy a Pegasos II gyartasat az RoHS miatt allitottak le, de az mar akkor egy alapjaiban 4-5 eves konstrukcio volt, szoval amugyis az elete vege fele jart, az RoHS csak max. par honappal roviditette meg a gyartast. Az AmigaOne meg amugyis befuccsolt, ettol fuggetlenul. A tobbi hardverbol (a classicba valokbol is!) mind kijott az RoHS valtozat... Es akkor a lassan masfel eve letezo ACube SAM440 nevu lapot meg sem emlitettuk, ami alig varja, hogy OS4-et portoljanak ra, csak az OS4 korul meg eppen megy a jogi huzavona, ezert ez meg ki tudja meddig csuszik...

talán az emulációé a jövő.

Ahhoz elobb kene egy - elviselheto sebesseggel - mukodo PowerPC emulator. A Rosetta szar pelda, mer' az csak user kodot emulal. A rendszerhez szukseges MMU/stb emulacioja sokkal nagyobb feladat es ennek megfeleloen sokkal lassabb is. 68k-ra meg nincs jelenleg OS fejlesztes, gyakorlatilag, szoval azon a lassan 8 eves OS 3.9-hez vagy kotve... (Bar en a 68k-s gepeimen a 15 eves OS 3.1-et hasznalom, es a cuccok 98%-a (a jelentos dolgok 100%-a) tokeletesen fut rajta.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

állítólag nem annyira égi mágia a macminis amiga. bár lehet, hogy fake a video.
a pegasos rohs affairéről az inquirernél olvastam. meg máshol is, majd belinkelem ha megtalálom a többit. mivel az efika vagy az új classic amigák nem igényelnek uptodate technológiát, a teljesítménybeli egyre nagyobb lemaradást mindenképp a rohs számlájára írom.
pedig az Amiga igazán felmentést kaphatott volna a rohs alól. nem sok olyan home/ws computer van, amelyet több mint egy évtizedig használnak a tulajdonosaik megelégedve. és a kidobás helyett inkább upgradelik powerup kártyákkal. imho nem sok amiga hw végezte a kukákban, szennyezve a környezetet:)

Jaj de szeretem a write only usereket...

állítólag nem annyira égi mágia a macminis amiga. bár lehet, hogy fake a video.

El is olvasnad amit irtam?: igen letezik, de csak egy kiszivargott verzio (a videon ezt lathatod) ami csak bizonyos Firmware verzioju Mac Minikkel fut (a kommentek kozott irjak, hogy egy legutolso verzios Mac Minin keszult), es csak a bootscreenig jut el (igen, ezt a boing-ballos floppy-animacios bootscreent latjuk a videoban).

Az RoHS mizeriat is leirtam, mi, akik hasznaljuk is a gepeket pontosan tudjuk, hogy mi van/volt/lesz ezen a teren, mert ott voltunk es ateltuk. Tokmindegy, hogy az Inquirer eppen mit hazudik ossze... :) Arrol nem is beszelve, hogy egy lassan ket eves cikkrol van szo, es mint ilyen, nem pont uptodate... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-