Samba 4.0.0 TP1

Címkék

Tegnap megjelent a Windows interoperabilitás zászlóshajójának számító Samba suite következő nagyobb verziójának első Technology Preview-ja. Ez még egy pre-alpha fázisban levő kód, semmilyen körülmények között nem ajánlott éles környezetben futtatni. Jelen kiadás elsősorban a teljes Active Directory bejelentkezésre és menedzsmentre koncentrál, továbbá bemutatkozik az új Samba VFS layer is, amely már helyel-közzel tökéletesen támogatja az NT filesystem ACL-eit és az annotation fieldeket.

Az új Samba csomag a végső verzióban teljes támogatást ígér majd' minden Active Directory szolgáltatáshoz, így akár meglevő Windows 2k3 domainjeinket is hajthatjuk Samba 4-gyel ráadásul nem Windows munkaállomásaink authentikációs és authorizációs integrálása is sokkal könyebbé válik, hiszen a beépített Kerberos implementációból ezek a masinák is profitálhatnak. Így lényegesen egyszerűbbé válhat nagy számú munkaállomás migrációja Linux vagy egyéb open source megoldásokra, hiszen az új Sambával egy erősen heterogén hálózatot is fent tudunk tartani, főként hogy a fejlesztők még nagyobb kiterjedésű hálózatok támogatását is támogatni fogják és valószínűleg az AD forestek is integrálva lesznek.

Érdemes már most elkezdeni az ismerkedést az új anyaggal, hiszen számos új feature mutatkozik be ebben a kiadásban.



Release Notes itt.

Hozzászólások

Szuper. Ebben ugye már group policy-k is lesznek? Ugyan mire elkészül, jön a Vista, amelyben az MS jól összekókányolja a protokollokat, nehogy véletlenül működjön majd lehessen tényleg Sambát használni...

Igen, igen, még! :-)

Nem hiszem, hogy a Vista-ban minden megváltozik (mármint ezen a részen), azért a 2003 szerverek még húzzák egy darabig az igát... ahogyan az XP-k is.

Remélem, az újabb Samba végre fog rendesen másolni hálózaton keresztül :) Mert hogy sok fájl sok mappában már nagyon belassítja.