Informatika Tisztán - Windows Vista mélyvíz

dátum 2008. szeptember 1. 12:44
tárgy Meghívó: Windows Vista mélyvíz
küldő newsletters.microsoft.com

Az eseményre 2008. szeptember 14-ig fogadunk el jelentkezéseket, azonban mivel a férőhelyek száma véges, így a regisztrációt korábban is lezárhatjuk.

Reméljük, hogy önt is a résztvevők között üdvözölhetjük!

Elnézést, az eseményre népszerűsége miatt már nem lehet regisztrálni. Kérjük, keressen másik eseményt.

Hat igy nehezen ~)

Hozzászólások

Előre elnézést kérek!
Flame on: Windows Vista "mélyvíz" - esetleg "süllyedő hajó" ? :).
Flame off: Marketing beindult újra.

engem nem nyűgözött le az a fene nagy szakmaiság. főleg, miután az erős szakmaiság néha átcsapott legkevésbé szakmai dologba. a legszebb az volt, amikor a Microsoft embereit kérdezhette a hallgatóság szabadon. legszebb párbeszédek:

(H)allgatók, (E)lőadók, próbálom szó szerint, ha nem megy akkor a tartalomra fókuszálok. a problémák egy része orvosolva azóta, ez tavalyi előadás

--
H nekem elég sokat kell fejlesztenem, és gyakran használok MS Virtual PC-t. ez nem kezel USB-t, nekem meg USB eszközt kéne programoznom. gyakran DOS módból ami ugye Vistánál nuku
E huhh ezt nem tudtuk
H tegyétek már ki a VPC doksijába ezt az apróságot
(némi eszmefuttatás, az előadó tehetetlen, majd hátulról büszke kiáltás a fiatal hallgatóságtól)
Fiatal H használj USB AnyWhere szoftvert, mindent megold
Eredeti H azt meg honnan lehet tölteni, erről nem tudtam
E (nagy lendülettel és örömmel rámutat a bekiabálóra) no látod, ez a megoldás: ha problémád van akkor keresd az arany fokozatú partnereket, ő is az, ő mindent tud
(az rohadtul nem érdekel senkit hogy ez egy 3d party sw, és az sem hogy enyhén szánalmas amikor az előadó sakkmatt-ból a hallgatóval mászik ki és még büszke is rá)
--
H amikor a Vista védelmi mechanizmusa életbe lép minden egyes aktivizálódáskor idegen prg futtatásánál, akkor a képernyő egy pillanatra villan egyet. ez nem árt a képernyőnek? én évente nagyon sok monitort adok el, és félek hogy a gyengébbeknek ez nem használ
E az életben nem tapasztaltuk
H minden újság teli van vele
E akkor várj egy kicsit, biztos lesz rá megoldás, de mégis csak emlékszem valami PCWord-ös cikkre, ahol említettek valami workaround-ot, szóval mégiscsak emlékszem a hibára
--
H minden újság teli van azzal hogy a Vista nem igazán jó rendszer. nem tudtok hatni az újságokra? én így nem tudok eladni Vistát
(no ezen a ponton földbe gyökerezik a lábam. most sírjak vagy kibaszottul röhögjek, ekkora gyökeret, bazzeg ezt megkérdezni 50 ember füle hallatára)
E mi biztosan nem fogjuk ezt csinálni.
H de valami megoldás nincs erre? ez nektek is égő, nekem is ferde
E a megoldás a ti kezetekben van. menjetek és mondjátok el Ti mindenkinek, hogy ez a Vista tényleg nagyon jó, ajánljátok mindenkinek
(fejemben a két héttel korábbi eladásunk, az ügyfél magából kikelve telefonál: vagy hoztok egy másik rendszert, vagy vigyétek a picsába a gépet és NEM fizetünk. átutas számlát stornózzátok máris, hogyha nem megy [persze a Vista aktivált, most mi a lószart kezdjek én vele]. rá két napra hasonló de kultúráltabb hangnemben ue az egyik haverommal, privát ügyfél. azóta számtalan esetben ue. némelyik ügyfél előre rendeli a PK1-es XPket, hogy legyen neki amikor kér, ki ne fusson a kereskedelemből. nem ritkán 5-10esével rendelik ügyfelenként a raktárunkra. vagy downgrade jogos Vistával rendelik a Brand gépeket, vajh miért)
--
ha valakinek kellenek ilyen gyöngyszemek, van egy pár. mind belém égett.
--

előadás sem rózsás, erősen hullámzik. a valóban hasznos ismeretek kimerülnek a licencelési és egyéb praktikák megismerésében. egyedüli színfolt a fiatal középkorú, enyhén túlpörgött közgazdász előadó, aki az új Office bemutatásának feladatát kapja. jó fej srác, sokszor mulatságos. de a szakmaisága kimerül abban, hogy megmutatja, az új Office csodaszép grafikonokat tud. meg a naptár funkciója is király, ő már nem is él nélküle. kissé elbagatelizálja a témát, hogy miért is volt jó kezdetben, hogy az új Office x-es formátumba mentett. de mostmár azt mondja, mentsetek régebbi formába (persze az új dolgok akkor elvesznek, szóval minek új irodai csomag).

én ezt tapasztaltam. erősen hullámzó előadás, közepesnek csak jóindulattal nevezhető szakmaisággal. aztán a végén sajnáltam őket a kérdések közepette, mert sok esetben kaptak sakkot, és csak az idő híján nem lett belőle matt. mint emberek szimpatikusak voltak, mint előadók szimpatikusak szintén, de az az előadáson mit sem változtat. a vendég-kaja viszont fincsi volt amit a déli szünetben betömtünk.

szerk: az viszont ütött, amikor az egyik előadó srác az Office Open licenc megoldások helyett véletlenül Open Office-t mondott. jó fej volt, ő is tudott nevetni magán.

--
senki földjén, senki fia

olyan gepen aminek szar a driverellatottsaga bocsma' hogy szar a vista.
tessek rendes vasat ala rakni.

erdekes, nekem 1 eve van az itthoni gepemen vistam, eddig 1x sem fagyott szarra, minden este hibernalasbol jon vissza, kikapcsolva kurvaritkan van, es semmi baja.

jahogy hetente hagyom hogy letoltse a frissiteseket, es intel cuccok vannak a gepben, nem AMD? bocs.

Én már az egész microsoft.com -ot domain blacklist-be tettem, mert hiába iratkozom le a fel sem iratkozott newsletterekre, csak dől a mocsár a levelesládámba.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A korábbi előadásokat legalább vidéken is megrendezték. Én a szomszédos Debrecenben voltam kétszer, de BP-re nem utaznék fel ezért.
Ingyen kap az ember viszonylag első kézből információt a legelterjedtebb operációs rendszerekről, amire manapság szüksége van egy informatikával foglakozónak, még akkor is, ha szíve szerint más oprendszert használna!
--
не закурится!

Én mind a két alkalommal a Plazaban voltam a Multiplex egyik moziteremében!
Az egyik ősszel volt a másik most tavasz végén nyár elején.
És mind a kettő után postán kaptam egy-egy MS hátizsákot (a kettő színben és fazonban is eltérő), mind a két alkalommal megkaptam a Rendszerfelügyelet rendszergazdáknak c. könyvet DVD melléklettel, amin az előadások anyaga, virtuális gépek és és screencastok vannak. Az első zsákban volt még egy Microsoft feliratú zipzáras "tolltartóban" egy csavarhúzó és dugókulcs készlet is, ami ráadásul teljesen Linux kompatibilis. :-{)E
Amúgy mint a linkből látható a teljes előadás anyaga szabadon letölthető, prezentációk, screencasotok, és demo (virtuális gépek) formájában. A "szabadon" alatt értem, hogy mindenki akár részt vett az előadáson akár nem és még regisztrálni sem kell hozzá.
Ezt azért jó lenne a szabad szoftveres előadások (Ubuntu Konf., Linux Konf., stb.) szervezőinek is ellesni!

PS: Az első (őszi) előadáson rajtam kívül is volt néhány NLK-s (Nyíregyházi Linux Klub).
--
не закурится!

Ez kemenyen fogyasztovedelmi kategoria.

Ma volt szerencsém a vista nevű """remekműhöz""" (először, és remélem utoljára), nem lesz szép a megfogalmazásom, de tökéletesen fedi szerintem az igazságot. Amelyet bővebben tudnék ecsetelni, de most kihagyom. Na szóval a linux elfogultságtól tökéletesen mentes :
Egy raklap sz@r zizivel és tejszínhabbal.Ezt a véleményt valahogy el lehet juttatni hozzájuk, mint marketing jelmondatot?

tisztában vannak vele az érintettek is. a Windwos ME-hez hasonlatos bukta mind anyagi, mind szakmai szempontból. akiknek lehetőségük van elkerülni a használatát, 90%-ban kerülik is. a cégeknél már más a helyzet, de ott is roppant kis rátával futnak, mert a pl downgrade jogos Vistás gépeken üzembe helyezés után első dolog a radír. meg is tudom érteni: a számtalan hiányossága, hibája, kompatibilitási problémái, körülményessége, értelmetlenül nagy hw étvágya mellett a legszebb amikor pl egy nagyvállalat pl méregdrága Lotus alapú levelezését nem tudja korrektül kiszolgálni stb.

ez van, de ez meg egy csapda a Microsoftnak is, hiszen a (kereskedelemből) kifutó XP elveszi a piacot a technikai "bakijuk" üzletétől, viszont ha az XP meg nem kapható akkor mindenki sípolni fog a fentebbi nyűgök miatt - ami megítélés szempontjából hátrányos (pl komoly tendereknél vagy éppen közbeszerzési eljárásnál nagyon nagyon vissza tud ütni a köztudatban lévő és minden oldalról tetten érhető panaszkodás és szitkozódás. de legalább nehezebb lesz lezsírozni előre pl egy ilyen tendert).

--
senki földjén, senki fia

Köszönjük, hogy jelentkezett eseményünkre! Ez az e-mail megerősíti, hogy fogadtuk jelentkezését.

Az ön neve: Pike Killer
Regisztrációs száma: 1234567890

Az esemény kódja: 1032387331
Az esemény neve: Informatika Tisztán - Windows Vista mélyvíz

Az esemény részleteinek weboldala: http://msevents.microsoft.com/CUI/EventDetail.aspx?EventID=1032387331&C…

Helyszín: Sugár mozi, Sugár, Örs Vezér Tere 24, Budapest

Időpont: 09/16/2008
Kezdés: 09:00
Lezárás: 17:00

Nagy szeretettel várjuk az előadáson!

Sziasztok,

engem is meglepett, hogy egy nap alatt betelt az összes helyünk - nem kizárt, hogy tartunk ismétlést a témából. Mostantól az összes eseményünk valamennyi előadása letölthető lesz azok számára is, akik nem tudnak eljönni, így a vidékiek sem maradnak ki.

Remélem találkozunk kedden!

Budai Péter
TechNet programmenedzser
Microsoft Magyarország
http://www.microsoft.hu/technet

Gondolom arról nem lesz szó, hogy 2 GB RAM-mal, 7k2-es SATA diszkkel (ez azért fontos, mert rendkívül sokszor világít folyamatosan a lámpája :) miért ilyen rohadt lassú ez a címben szereplő termék.

Meg arról, hogy miért van, hogy a nyomorék Cisco VPN kliens minden más platformon (Linux, OS X) használhatóbb, mint ezen (lassú konnekt, bontásnál van, hogy egy percet pörög a diszk + CPU az egekben, failed to enable virtual adapter, tesség az ellenség keresőjét használni). Tudom, 3rd party cucc, de már másfél éve havonta rakom fel a legújabbat, és mindig szar.

Meg arról, hogy miért kb. harmada az akkumulátoros idő, mint XP-vel. Meg arról, hogy az ie8 (beta, tudom) miért állítja át az explorer "új, vagy azonos ablakban nyitom meg az új foldert" paraméterét megváltoztathatatlanul.

És ilyen apróságok. :)

Ezekről valóban nem lesz szó, de miért is lenne.

Nálam spec nem lassú az általad említett konfigon, de nyilván ez sok mindentől függ, és nekem úgyse hinnétek el. Az is igaz, hogy láttam sok olyan gépet is, amin ugyanezen paraméterek mellett relatív lassú volt. (Sajnos) nem a mi feladatunk a 3rd party gyártók drivereinek és szoftvereinek fejlesztése, ha ők nem foglalkoznak a Vistával, az láthatóan a felhasználók elégedettségének csökkenésével jár - ezt minden gyártónak el kell döntenie, hogy fontos-e számára. Nálunk az ügyfelek elégedettsége kiemelt jelentőséggel bír, megpróbálunk mindent megtenni ennek folyamatos elérése, javítása érdekében.

Természetesen a Windows Vista nem hibátlan, különösen nem a világ összes hardverén - de könnyen meg tudunk több napot is tölteni azzal, hogy szakembereknek megmutassuk, miért kiemelkedő ez az operációs rendszer, miben teljesen újszerű, és miben könnyíti meg a felhasználók és a rendszergazdák életét. Az előadások főpróbáját végignézve nagyon ütős napunk lesz kedden, én már nagyon várom.

Az IE8-ról nem nagyon fogunk beszélni most.

Budai Péter
TechNet programmenedzser
Microsoft Magyarország
http://www.microsoft.hu/technet

nem várja el senki szerintem, hogy minden létező hardveren tökéletes legyen. de a marketingben harsogottak azért legalább részben jönnének be. ez meg ugye sajna nem tapasztalat. ezen lehet amúgy segíteni fejlesztés nélkül is. el kell érni, hogy a marketing fedje a valóságot. bár az is igaz, hogy akkor nem lehet nagy szavakat használni. :)

--
xterm

a legtobb ember nem erti meg, hogy ok OSt fejlesztenek, nem drivereket.
a linux kernel resze a sok driver, lehet szidni pingvin urat es sleppjet ha szar, az atlagjuzer pedig ugysem lat semmit csak "kocsog vista lefagyott"

elso dolgom volt az uj gepre felrakni a vistat, es felrakni az osszes drivert. es megy. mas miert nem tudja megcsinalni?

Mert amikor megveszik a legolcsóbb dzsunkapc-t (esetleg újonnan tescoban(persze freedossal,linuxxal)) akkor a csomagolással együtt repülnek a mellékelt cd-k is.Aztán a lewarezolt haxolt bootloaderrel telepitett os driverek nélkül és hibás hw adatokkal természetesen maga alá csinál...
A gyártó honlapját meg jobb esetben sem találják meg mert a google sem tud hibás keresőkérdésre normális találatot dobni.
Amúgy aki gördülékeny hülyebiztos os-t akar és nem játszikál annak osx rulez.Akinek meg gamer ill egyéb sw igényei vannak annak lassan csak Vista marad supported Os.Halkan megjegyzem engem mostanában jobban pihentet a Leopard.

Mert mondjuk...

Nincs Pénzük Megvenni Kétévente A Legdrágább Konfigot?

Mint említetted, "az uj gepre". Namost az nx6325-ösöm nem új gép, hanem 2éves, és nem megy fel rá az astalavista. És egy ilyen szarért nem kezdek warezban olyan pistike telepítőt keresni, amikbe bele van rakva az xpből a driverek, hogy telepíthesd régebbi hardverre is. Ennyit az msdnaa-ról.

Különben is, ha el akarok adni valamit, akkor elintézem, hogy a legtöbb hardveren fusson, ha már azt hazudom róla, hogy mindenhol, mindig, örökké jó lesz...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Persze, és akkor a te úri kényed kedved alapján fél-egy évente közbeszereztessek? Csak mert egy 2 éves gép ELAVULT?
Wake up, neo!
A pénzt nem szarjuk, hanem megtermeljük/megdolgozunk érte. Ha szarnám a pénzt, akkor én sem sírnék, hogy 2 éves a laptopom, hanem hetente venném a legújabb Dell-t.

Hátbocs, de a hozzászólásod nokomment, sőt rotfl.
Bár inkább szánalmas.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

nem csak te dolgozol erte, ne izgulj, sajnos en sem szarom :)
ellenben a gep munkaeszkoz, es mint ilyen, hajlando vagyok az eves fizum x% -at rakolteni.
mert muszaj. mert kell.

mert mondjuk nemtudsz 4 -es shadert programozni xp alatt, mert dx10 es megfelelo vas kell hozza.
vagy mert mondjuk a 2 eves desktoplapba nem tudsz belerakni 8g ramot (a ram ara a beka segge alatt van, es ha futtatsz
4-5 virtualis gepet [fejlesztokent nem kizart], mart kell) [a 8g atirhato Xre a jovoben]

vagymert mar nem kapsz videokartyat beel, mikor frissiteni szeretnel, mert neha jo jatszani is [lasd agp kihaloban]

az informatika egy ilyen dolog, altalaban 2 evente elavul az egesz gep. tetszik-nemtetszik, ez van.
most ez egy kicsit lelassult hogy az amd mar az x. sorozatot hivja vissza az intel meg jol erzi magat, de ha megnezed az elmult 6-8 evet, ez volt mindig.

Kezdetben voltam én, mint r=1 user. A Windows-zal voltak gondjaim (amihez érteni kell <> intuitívan könnyű, és bárki tudja használni), a Linuxszal is, de míg az utóbbiakra voltak megoldások vagy félmegoldások, addig az előbbire nem nagyon. Lehet, hogy ez 3rd party okok miatt volt (bár amikor a whql-es driver bugos, az már határeset...), de ha 3rd party programok nem mennek Linux alatt, akkor a Linux a szar. Idejövök a HUP-ra, ami elvileg Linuxos oldal is, és mit olvasok? Hogy pár emberke folyamatosan sztárolja a Windowst és ezzel együtt szidja a Linuxot, ami még nem is lenne baj, ha nem itt tenné, hanem az msportal-on, vagy a pcforum.hu-n (ahova nem járok, mert nem vagyok rá kíváncsi, ahogyan ott sem lennének arra kíváncsiak, ha én mennék oda Linuxot sztárolni és Windowst fikázni).

Úgy gondolom logikus, hogy ha valaki a mindennapjai során a Windowst találja kézreállóbbnak és igazából nem sok köze van a Linuxhoz, akkor nem - nagyrészt - Linuxos portálra megy osztani a FUD-ot. Természetesen ez fordítva is igaz.

Na amit irtal azzal pontosan egyet ertek.
Szamomra leginkabb az zavaro, ha eppen az egyik vagy fujjol a masikra. Engem nem ez erdekel,ha nem technikai adatokkal infokkal segitsenek barmilyen konferencian is vagyok es ne azzal toltsuk az ido hogy az egyik/masik milyen rossz. Szerintem sokkal jobbak lennek az olyan elodasok ahol kiall az eloado es azt mondja:
Lasd ez a termeket. Erre es erre jo. Ilyen es ilyen formaban tudod megvalositani ezt a funkciot. Majd az ott ulok eldontik, hogy melyiket valasztja vagy szamara melyik a szimpatikusabb.

Igazabol egyik partjan sem allok. ( gondolom most jon a megkovezes) vannak olyan esetek amit az egyik vagy masik rendszerben nem lehet megoldani akkor azt kell valtani.

Én inkább azt látom, hogy pár ember folyamatosan minden előzetes ismeret nélkül egyedüli, feltétel nélküli és azonnali Linux átállásra szólítaná fel a világot, olyan területeken is, ahol a nyílt forrású szoftverek egyelőre labdába sem rúgnak...
Sokszor azt látom, hogy minden józan észt és minimális felhasználói Windows tudást (értsd: látott már távolról wint) nélkülözve írnak elrugaszkodott baromságokat a winről, majd ezekkel az alaptalan "érvekkel" állítják szembe és így istenítik a kedvenc Linux rendszerüket.
Sokszor látom hogy a gyakran felmerülő win vs lin témákban szinte botként másolják be újra és újra a saját ill. egymás elborult linuxfanatikus téveszméit, majd helyeselnek egymásnak, és együtt bégetnek elégedetten, hogy "ma is legyőztük az MS-t".

Ilyenek láttán az embernek elborul az agya, és helyesbíti, durvább esetben lehurrogja a nyáladzó linukszpistikét. A sok agyhalott linuxtroll ezért sokszor bélyegez MS-bérencnek, pedig aki ismer, tudja hogy állandóan linuxot használok, kivétel ha valami speciális program winre kényszerít... Nem látom be, ettől miért kéne nekem is habzó szájjal hörögve kántálnom hogy "szent a linuksz minden más vesszen" vagy hasonló baromságokat. A Linuxos fórum (amúgy ez az? Sztem UNIX portal de mindegy) eszmecseréről szólna, nem pedig feltétlen winfikázók és linuxistenítők (és a létező hibáit szőnyeg alá söprők) köréről. Rosszul gondolom?

szerk: még egy gondolat. A windows/linux sztárolás esetén, miért kéne összekapcsolódjon, ahogy írtad "aki az egyiket sztárolja, ezzel együtt a másikat szidja"? Ha jól értettem két pólusként képzeled el a két említett OS-t. De a világ kb az első ősember óta nem fekete-fehér! Ilyen éles ellenpontok soha nem voltak és nem is lesznek a történelemben, életben, bárhol. Egy helyen találsz ilyeneket: a tömegeket megtévesztő hazug demagógiákban. Ne vedd át ezt. Neked se jó, a többi gondolkodó embernek sem.

Nem látom ennyire sarkosan a dolgot, valószínű rosszul fogalmaztam.
Van egy szűk réteg, a "mindenhova Linuxot" fajtából, és a párjuk (egy szintén szűk réteg), akik meg pontosan az ellenkezőjét mondják, és szinte botként írogatják a marhaságaikat. Az előbbi kategóriának még van valamennyi létjogosultsága itt, de az utóbbi minek jár ide?
Termszetesen ez két pólus, a nagy többség valahol a kettő közt van.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Nagyon is tisztaban vagyok hogy nincs olyan, fekete-feher. Nem ezt mondom. Hanem azt hogy az eloadasokon ezt mondjak. Van eleg sok mas oprendszer amit lehet hasznalni.
Konkretum: Melohelyen MS-t hasznalok mivel ez a preferalt megoldas. Otthon linux es olyan kornyezetben ahol en tudom meghatarozni milyen op rendszert lehet hasznalni.

Ugyvelem tenyleg mind a 2onek megvan az elonye es hatranya. Viszont olyat hogy MAC ilyen vagy olyan arrol meg egyik felet sem hallottam viztani. ( MAC vs linux, vagy MAC vs MS)

3rd party driverek:
- Intel video
- Intel ICH
- Intel 3945ABG wifi
- Broadcom szutyok gigabit NIC (végre javították azt az idegesítő hibát, hogy ha link van az adapteren, konstans 30% system terhelés van)
- TI cardbus controller (ill. a kártyaolvasó)
- AD SoundMAX audio

A fentiek közül a TI cuccok kivételével mindent alapból ismer az OS.

Lehet, hogy a Microsoftnak is össze kellene állítania egy (több, de hát mire jó a WHQL, ha nem erre?) referencia platformot, amin az adott OS egészen biztosan jól működik.

A lassúságot (ezen a gépen biztosan) hiba a driverekre fogni, egyrészt mert ezek rendkívül elterjedt dolgok, másrészt pedig azt, hogy rendkívül sokat tekeri a diszket a gép ritkán okozzák 3rd party gyártók driverei.

Én inkább úgy érzem, hogy a Vistával a Microsoft egy csomó, elméletben akár hasznosnak is vélhető dolgot belepakolt az OS-be, amelyek végül inkább rontanak az összképen.
Számomra ezt erősíti meg az is, hogy ugyanezen a gépen, ugyanezekkel a feladatokkal (amit állandó jelleggel használok (office (word, excel, powerpoint, outlook), thunderbird, firefox) ugyanazokkal az alkalmazásokkal) Mac OS alatt sokkal gyorsabban reagál a gép, nem kell egy "explorer"-re, vagy szinte bármilyen beépített windows-alkalmazásra (pld. control panel) 5-10 másodpercet várni a diszk folyamatos kerregése mellett (értelemszerűen ezek akkor történnek, amikor hosszabb ideig nem használtam ilyet, mielőtt azt szűrnéd le, hogy valami komoly baj van itt :).
Nyilván Linuxszal is hasonló eredmény születne, de azon az Office és egyéb (pld. SE sync, amit az OS X alapból tud) dolgok miatt még kevésbé lenne értelme (számomra) összehasonlítani.

Nagy biztonsággal állítom, hogy ha a te gépedben is 2 GB memória van, akkor vagy SSD van a gépben diszk helyett, vagy nem használsz annyi alkalmazást, olyan intenzitással, mint én (egyébként nem érzem "extrémnek" ezeket a dolgokat, hiszen böngésző, mail, groupware, office cuccok minden ilyen jellegű munkát végző embernél futnak). Meg azt is, hogy lassúnak éreznéd a Vistát, ha látnád, hogy mit lehet kihozni hasonló konfigból más OS-sel. :)

Jelentem, az újszerűséget, mint felhasználó nem lehet érezni. Amit userként előrelépésnek érzek az XP-hez képest:
- végre majdnem használható az OS userként (nem admin), egyre ritkábban kell runas-szel és FUS-gel kínlódni
- 1,5 év használat (2006. decembere óta használom, azt talán több is) alatt csak egyszer kellett újratelepítenem, egyébként a felmerülő (kevés volt) problémát el tudtam hárítani, és még csak komolyabb dolgokra sem volt szükségem (pld. regedit). Az XP-re ez nem volt jellemző.
- általánosságban megbízhatóbb a rendszer, ritkán rohad meg, a suspendből most már végre mindig visszajön (bár van, hogy 1-2 percet is elszüttyög, míg használható lesz)
- a backup (én a teljes diszkeset használom) végre ér valamit

Ennyi. Kihagytam valamit? Apró dolgok, de ezek voltak azok, amik az XP-ben leginkább idegesítettek. A többire meg semmi szükségem.
Viszont például a fent emlegetett OS X ezeket mind tudj(t)a. Ráadásul sokkal gyorsabban, és -ez persze nem mindenkinek előny- UNIX környezetben, azaz nem kell a béna commandline-nal (tudom, van powershell, de windowst én csak a notebookomon tartok, így eddig nem volt okom megtanulni) kínlódni, ha valamit el akarok intézni.
A programok telepítése ott egy-két esetben már-már hihetetlenül gyors, ha indítasz egy programot, nem zakatol a diszk másodpercekig, az admin jelszó bekérése (biztos van kivétel, én nem találtam) szinte 100%-os lefedettségű (a Vistánál azért még (a frissítések telepítésével egyre ritkábban, ez igaz) előfordul, hogy valahol kérnie kellene, de nem teszi, emiatt permission denied), és sorolhatnám.

Műszakilag lehet akármennyi érdekes és hasznos dolog a Vistában, de a helyzet az, hogy a konkurrencia azért sok esetben előrébb jár (vagy hátrébb, hiszen nála használhatók azok a dolgok, mint a Vistában, ami a usernek fontos, de mondjuk nincs superfetch, vagy readyboost. De kinek kellenek ezek, ha nélkülük is (vagy pont ezért?) gyorsabb, használhatóbb a rendszer?).
És persze a helyzet az, hogy műszakilag egy ilyen kapacitásokkal rendelkező gépből több nagyságrenddel gyorsabb megoldások lennének megvalósíthatók, csak hát ezzel már senki sem foglalkozik.

ami azt illeti, mindkét szobatársam laptopján (egy acer és egy lenovo) fordított a helyzet:
a linux röhögve megeszi a sata módot, viszont winxp-re nincs driver (asszem mindkettőt pistával adták de az egész egyszerűen használhatatlanul lassú volt meg hát nálunk a linux az alap)
úgyhogy windowshoz át kell kapcsolni IDE emuláció módba. (linuxnál tökmindegy, csak valószínű a sebesség változik, azt meg kellene mérni)

hat igen, az xp nem tamogatja. de a vista igen.

az xp mikor is jelent meg? tessek megnezni. meg azt, hogy amirol most felraktad a disztribed, hanyas kernellel jon, es azt mikor adtak ki.

csak ugy megsugom, hogy 1 eve mikor ezt a gepet vettem, se a debiant nem tudtam ra felrakni, se a gentoot nativ AHCI modban,
mert nem lattak a diszket. sajat installcdt meg nem kedvem ganyolni. [a megoldas az volt, hogy ide modban felrak gentoo, porget
sajat kernel, majd AHCIra atall]

sokat mocorog a diszk -- valóban amig az indexelés befejeződik.amúgy diszknek illik mocorogni mert ha megáll akkor kuka.
ie8 -- asszem beta2 miről beszélünk?
suspend -- meg chipset kérdés,vannak különösen rosszak lásd pl: intel915 amire a mai napig csak foldozott vista támogatás van.általában dzsunka hw pcnél os hibákat okoz tökmindegy,hogy linux vagy windows,és mivel Mac is lassan c2d-re ir,ők sem kivételek.

Elég kényszeredettre sikerült. :)
1,5 év használat (ok, ez a telepítés csak tavaly kb. június óta van a gépen) után gondolod, hogy még mindig nem "fejeződött be" az indexelés? Főleg, hogy ki van kapcsolva?
ie8: arról, hogy nem teljesen világos, hogy egy webböngésző feltelepítése után az explorerben (gondolom tudod mi az) miért új ablakban nyílik meg minden, holott ennek ellenkezője van beállítva. Uninstall után megjavul (de biztos én vagyok a hülye).
suspend: gondolkozom, hogy olyat vajon miért okozhat a chipset, hogy suspend után pár percig eszeveszetten teker a diszk (nyilván a pagefile-t defragmentálja a memóriába és vissza). Még a CPU-t esetleg meg tudom magyarázni, bár abba nem férne bele az, hogy ez a fajta terhelés az indított alkalmazások számától azért erősen függ. Inkább csak kevés a memória.

Nem értem, miért jössz mindig ezzel az új ablakos dologgal?! Elhiszem, hogy zavar, mert engem is zavarna. :) Nyilván te is tudod, hogy az Internet Explorer nem csak egy böngésző, hanem egy olyan csomag, melynek alkotórészei az egész rendszerre hatnak. :D Erre egy szebb megoldás lenne, ha az alkotórészeket külön-külön lehetne telepíteni vagy nem telepíteni, és az Internet Explorer is csak egy böngésző lenne. Windows Csomagkezelő, megrészegít a lehetőség, hogy valahol létezhetsz a világban. Jaj! Úgy hiányzol! :D Persze annyira nagyon nem hiányzik. Az hiányzik, hogy működjön így, ahogy van. A végleges Internet Explorer 8 talán jó lesz hozzád. :)

:)

Talán másodszor írtam le. És azért jövök vele, mert a Windowsnál sokszor van ilyen érzésem, mint az ie8-nál volt. Csinálok valamit, amelynek hatására történik valami teljesen más.
A kettő közt pedig ritkán sikerül kideríteni az összefüggést, illetve a javítás módja is gyakran meghatározhatatlan (számomra legalábbis :).

Én desktopon használom, nem notin. Az hogy mocorog a diszk, nyilván a swap miatt van. Nálam 4G RAM van a gépben, de halmozottan hátrányoshelyzetű vagyok mert 64 bitess OS-t használok. Ez nem a RAM miatt van így (lehetne trükközni a beállításokkal, hogy a 32bites Vista is lássa akár a 6G-át is), de ha lehet azt mondani a 64 biten még rosszabb a driver ellátottság mint 32 bittes platformon. A HP megoldotta...

Vpn nekem rendesen megy, Sun eszközökhöz használom (ami nyilván Cisco szintén). A suspend valóban sokáig tart, nálam általában 1-2 sec alatt feláll minden. Azt gondolom minden csak beállítás kérdése. Nem mondhatnán hogy nem terhelem a gépet, mert fut rajta fejlesztő környezet, Word, ooo, excel stb.

Vannak a cégnél Vindows rendszer mérnökök, akik tényleg sokat tudnak hozni még egy amúgy gyárilag Windowsal szállított gépen is. Szoktunk tartani project meetingeket, ahol a teljesítmény probléma mindíg előjön, aztán néhány napos munka után tudunk hozni 20-25% teljesítmény növekedést is akár.
Pl. Nekem eszembe sem jutott volna magamtól, hogy a HDD FW-t frissítsek, vagy akár a BIOS-hoz hozzányúljak... A rendszermérnök már a telepítés előtt megteszi ezt. Nyilván mert a HDD talán legszűkebb és leglomhább keresztmetszette az egész rendszernek.

Na csak annyit, hogy egy szakértő esetleg a Te Vistádat is helyre tudja pofozni. Ha meg különösen érdekel a téma, akkor a M$ kollégák nyilván tudnak ajánlani ingyenes workoutot, vagy akár személy szerint neked is hajlandóak segíteni. Ezt tapasztalatból mondom. Persze nem biztos hogy a supporton keresztül vezet hozzájuk a legrövidebb út.

A 4 GB azért elég markáns különbség a 2-höz képest. Ha nem céges gép lenne, már rég vettem volna bele, más kérdés, hogy ebben még olyan core van, ami nem tud 64 bitet, így a 4G-vel is lehetnek problémák.

A VPN nekem is megy, csak bejelentkezésnél 10-15 másodpercet szüttyög, illetve kijelentkezésnél (nyilván elő kell halászni dolgokat a swapből) megintcsak diszk LED amortizáció van. És néha ez a failed to enable cucc, amire ha rákeresel, láthatod, hogy nem éppen egyedi. :)
(újraindítás után 1-3 hétig jó, utána kezd el hülyéskedni, kérdés, hogy nálad mekkora uptime szokott lennie, ill. mennyit suspendelsz közben. Én napi kb. 5-10-et, desktopon, ha csinálsz is ilyet, gondolom kevesebbszer)

Szeretnék már találkozni ilyen szakértővel, eddig a hozzánk kirendelt microsoftos srácokat, illetve a saját embereinket kérdeztem, ők azon kívül, hogy tegyek bele memóriát, nekik sem sokkal jobb (mondjuk ők 4G RAM-mal mennek, úgy könnyebb :), és hasonló trivialitások nem sok hasznos dolgot tudtak mondani.

Közben látom, módosítottál. Az M$-es kollegák közül 4-5 is jár hozzánk szinte minden nap (bár ők az eddigi tapasztalatok szerint biztosan nem hozzuk ki a maximumot a windows desktopból expertek, de egyszer tényleg szeretnék ilyennel találkozni :).

Valószinüleg nem is lehet,viszont egy konfig kiválasztásánál nemcsak az ártényező kell,hogy fontos legyen. nekem is 2Gb ram van 64bites vistával,de Velociraptor a rendszerhdd.Ettől kezdődően sok gond alapból megszünt létezni,persze irhatnák a ramok időzitésétől kezdve a cpu fajtájáig bármiről,adott konfig,notebookon nem segit.

Ha SAS vezérlő lenne ebben a szarban, már rég kirántottam volna egy 15k-s 146 GB-os SAS diszket valamelyik szerverből. Valószínűleg leolvadt volna már a kaszni (bár azért így is érezhetően meleg, Vista alatt mindig hallhatóan pörög a ventilátor, OS X és Linux alatt viszont az a furcsa, ha egyáltalán megszólal), de legalább gyors lenne. :)

http://gentoo-wiki.com/HOWTO_CPU_Frequency_Scaling

"If you have a very powerful machine and are not using all of the power the CPU provides, it may be using more power than you need. Side effects are raised power bills, reduced battery life on a notebook and increased heat output."

Alapvetően nem érted az EIST (Enchanced Intel Speedstep Technology)filozófiáját,pedig egyszerű.
Autóval sem csúcsfogyasztással padlógázon közlekedsz a városi dugóban gondolom...
Amikor nincs szükség teljes erőbedobásra akkor a mai rendszerek kisebb
szorzóval kényelmes teljesitmény mellett működnek,amikor meg szükség van a többletre akkor rendelkezésre áll.
Az,hogy a te lapodon maxon pörgött a ventillátor nembiztos,hogy hűtéshiba,régebbi lapoknál egyszerüen a bios nem támogatta a modernebb steppingü processzorok energiakezelését.Mára nem is feltétlenül az Os hanem már maga a hw támogatja ezeket a funkciókat.
Remélem tudtam valami magyarázatfélével szolgálni számodra.

Ja. Alapvetően nem értjük egymást. Én arról érdeklődtem, hogy a a ventillátor fordulatszámát egy hőérzékelő szabályozza (gondolom én) teljesen függetlenül mindenféle sw megoldástól. Míg az EIST egy felsőbb fizikai rétegben érvényesűl, ami csak a közvetetten van ráhatással a fordulatszámra.

Praktikusan nincs olyan port/megszakítás/API függvény amivel én egy programból tudnám szabályozni a venti fordulatszámát; csak RO adatokat (pl. hőmérséklet, fan feszültség, esetleg fordulatszám tudok) programból lekérdezni!?

Ilyen kell:
http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/partsinfo.asp?root=us&…

:)

De szívesen demózom bármelyik Windows product managernek a jelenséget, ma délután is folyamatosan csak a diszk pörgött, a produktivitásom pedig csak zuhant.

Sőt, hajlandó vagyok még arra is, hogy letesztelem az ő gépükkel a napi munkamenetemet, és pontozom az élményt. Hátha ezzel a csoffadt szappantartóval van a baj, és nem a Vistával.

Kettő.
De az ilyet nem újévre, hanem születésnapra (jövő héten esedékes), vagy karácsonyra szokás, nem? :)

De ha az MS marketing-gépezetével beszélsz, üzenem nekik, hogy ők MacBook Pro-t is vehetnek, akkor többet nem fogom a Vistát szidni, legfeljebb az Office for macet. ;)

Mondjuk arra fel kell ezzel együtt készülniük, hogy miután jól belaktam a cuccot, OS X-et fogok demózni minden alkalommal az ide látogató kollegáiknak. Szerintem gyorsan elterjednek majd a "UNIX-ot akarunk notebookra!" igények házon belül...

De jól alkudozol. PR-os vagy? :)
De egye fene, akkor karácsony előtt visszatérünk rá :)

Nem hiszem, hogy beszélnem kellene velük. Köztünk vannak :)

Holnap reggel az ajtód előtt sorakozó MS-esek szégyelik majd elővenni a 4GB ramot, csak zavartan fütyürésznek majd, amikor meglátják, hogy az Apple Magyarország egy nagy dobozzal érkezett :)

(két House epizód megtekintése után) a PR valamilyen betegség?
Jó, karácsony előtt pont jó lesz, akkor fogja a Vista a második születésnapját ünnepelni nálam. Neki biztos nagy ajándék lenne az a kis extra memória, ilyen korban ez már arany (cavinton.exe-t is hozhatsz). :)

Ha köztünk vannak, tényleg aktivizálhatnák az Apple-részvényeiket, és beválthatnák MBP-re. Najó, duzzogva a részvényeket is elfogadom, most amúgy is jó árfolyamon van.

Ha holnap az MS-esek nem hoznak RAM-ot be sem engedem őket, hiába fütyörésznek. (bár amúgy kedves és illedelmes srácok, mindig kopognak, és barátian kezet ráznak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a poénpólóim poénjai mindig a hátulján vannak, így azokat nem látják. :)

Deal. Tehát kapok MS reklámpólót (gallérosat kérnék, és legalább annyit, hogy mindig ilyen lehessen rajtam, illetve másnak is tudjak adni, így hatékony), és vállalom, hogy a kollegák Linux desktopján Vista lesz egy hét múlva.
Szerencsére csak kettőnek van ilyenje, az övéket hatalmi szóval elintézem, nem gond.
Jövő héten (szülinap) tehát már boldogan migrálhatom az adataimat NTFS-ről HFS+-ra.

Cool!

ui: holnap már mehetek meztelenül, vagy ennyire nem érkezik gyorsan a póló? :)

Az kéne még csak, hogy az összes warezpistike elkezdje az otthoni seedszerverén meg gamergépén frissiteni a hdd firmware-t...
Jó darabig csökkenne a bix átmenő forgalma...
Meg összes ismerősöm hívna, hogy nemmegyagépnem-isbootolbeazikszpé, fiuk-lányuk meg isten bizony állítaná, hogy hozzá se nyúlt.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Én meg azt nem tudom, 2008-ban mit nevezünk fejlődésnek.

Gondoltam mig friss az elmeny irok egy part beszamolo sort. Nekem legjobban Gal Tamas eloadasi tetszettek. A fazon egy igazan nagy arc, remelem tenyleg hamarosan fent lesz az oldalon a ppt es video.
Az Elodason volt mar par ubuntu polos ember is szerintem ok is irhatnanak velemenyt.

Remelem majd kapuk majd jelzest, hogy mikoer es hogyan lesz elerheto a letoltheto anyagok.