házi szervernek való

Fórumok

sziasztok!

otthoni célra kellene nekem egy pici, nem nagyon fogyasztó gép. lehetőleg csendes. nem várok tőle grafikus csodát (nem is tervezek rá x-et, minek). amit elvárok tőle:

- vezetékes hálózati kapcsolat
- sata port
- wifi kapcsolat (nem létszükség, de hasznos lehet, mert akkor jobban tudom pakolászni ide oda a lakásban szükség esetén)

a célja elvileg az lesz, hogy kerül rá valami web szerver, amin a család ilyen igényeit kiélheti (fotók, infók, stb kipakolása). valószínüleg lesz rajta valamilyen mail szerver is.

hasznos lenne, ha mehetne éjjel nappal és nem zabálna fel egy heggesztőtrafónyi áramot :) ha mindezt még csendben is tenné, akkor kapna további piros pontot.

ki mit használ ilyesmi célra?

extra: voltak régen (talán carry, vagy efféle volt a neve) pinduri gépek. egy ilyennek a monitorja jópofa lenne rajta :) bár valszeg meglesz monitor nélkül is.

Hozzászólások

Mennyire ragaszkodsz a SATA porthoz? Én "b-max"-tól vettem ilyen célra egy neoware vékonyklienst, de azon csak PATA port van.

Random Pentium II, óccó PCI SATA és PCI/USB WLAN kártyával

Hűtést érdemes átgányolni passzívra, mert a CPU venti a legkevésbé tartós alkatrész (nekem állandó bajom van vele, csak időm nincs passzivizálni).

szerk:
Előny: kis fogyasztás, főleg a HDD fog sokat enni; kis hőtermelés (akkor még inteléknek nem volt szerződésük a porszívó gyártókkal); majdnem támogatja a mai hw-ket, na meg i686!!! ;) Nem hülyülök, nekem bevált.

Asus WL-500G*, bar csak 2x usb 2.0 van rajta, de fogyasztasban alighanem verhetetlen.

Vagy vegyel itt a hupon egy pentium m-es notebookot, az enyem 15W-ot fogyaszt powertop szerint, de neked a monitor sem fog menni. Lehet, hogy soknak tunik a 60-70k, de garantaltan csendes, eros, bizonyos szempontbol UPS (akku) is van benne, es kis helyet foglal.

szerk. Persze en nem szervernek hasznalom ;-)

Mert ha igen, akkor rájöttél volna, hogy nagy hülyeséget mondtál.

A C400-as Latitude-om (nem erőgép, p3-as) ugyancsak e körül mozog.
Desktop Tower Defense-ben, teljes fényerőn 30W, az adapter elől mérve.

Nyugalmi állapotban xfce4 desktop-ban 21W, minimális fényerőn pedig 17W.

Ennél a modern laptop-ok sem fogyasztanak lényegesen többet, a 80W pedig már desktop kategória.

A töltőre ráírt teljesítmény pedig egy elméleti maximum, amit le tud adni, ha nyagyon kéri valaki (pl. használod is, és töltöd is, és már forró is - a töltő, tehát fűt is).

Filleres 200-400as hasznalt laptop + USB-SATA rack.
Csendes, kisfogyasztasu, es ha jo az akkuja UPS sem kell moge.
Egyik ilyen szornyetegem 2.5 ev uptime utan adta meg magat, mert lemeszeltek.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem van egy 366 MHz-s Pentium 2-esem, 128 MB RAM-mal, 30 GB-s HDD-vel. Aksiról megy másfél órát. Egyetlen hibája, hogy rossz a billentyűzete, PS/2-essel használom. Ha eljössz érte Fehérvárra, akkor 15 ezerért a Tied. Vaterán is van egy, az 400-as Cerka, 128 MB ram, 6 GB-s HDD, de jó bill.-tel. Az 30 ezer :P
Ja, ez egy Dell Inspiron 3500, Linux alatt minden megy alapból, kivéve a hang, mert másik modult tölt be.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

3000 a bill + 8000 a postaköltség USA-ból :P
igazából most már csak torrent kliensnek használom, mert nincs hangja (ha nem megy a venti) és alig fogyaszt
illetve ma kaptam meg az új Lenovo T61-em, most a másik kicsit háttérbe fog szorulni :D
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

A jelen pillanatban egy 300MHz-es Thinkpad 601-et hasznalok laptopkent, ennek durvan 1 oras az akkuja, es 6 Gb-os vinyo van benne, ezt 10.000 HUF-ert vettem. Elotte egy Toshiba Satellite-ot vettem jo akksival vinyo, tap nelkul 15.000-ert.
Jelenleg egy 600-as Gericom all a fiokkomban, ami majd a szerverbe megy bele, ezt ingyen kaptam, mert nincs hozza billentyuzet es torott a kijelzoje.
Alapvetoen, ahol erdemes korulnezni az kulonfele laptop szervizek. Majd mindegyikben akad 1-2 kijelzo, billenytyuzet, akkuhibas, kibelezett darab, amit olcson atadnak. Gericom-oknak pl. ritkatranya a halozati csatlakozoja, ilyenbol szeriaban csereltek az alaplapokat.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Via epia pico itx
http://www.mini-itx.com/reviews/pico-itx/images/pico-itx-0025m.jpg
kb 50-60eFt, és cserébe kapsz egy viszonylag komplett kis gépet, ami csendes,
kicsi, keveset fogyaszt.
Passzív hűtésű, de nemkell félni hogy túlmelegszik...
Csupán egy minitápot kell szerezni hozzá, és egy notivinyót,és kész...
Hogyha wifi-is kell akkor usb-t lehet csatlakoztatni. vagy pci-e...
Egy ismerősömnek van ilyen és nincsen panasza rá.

Nulla teljesítmény, magas ár és nagy meghibásodási arány...

Szóval én inkább vettem egy Intel D201GLY2 lapot, amire rá van integrálva egy Core2 Solo, 1.2 GHz-es proci (hülye Intel marketingesek Celeron-nak nevezték el :), 2 SATA port és van passzív és aktív (D201GLY2A) hűtésű változata is. Az ára meg 10k HUF körül van.

Olyanom is volt, az még a sima Core Solo procin alapult, így nem 64 bites és az alaplapról is hiányzott a 2 db SATA port.

Viszont létezik mindkettőből olyan változat, amelyek S-Video kimenettel is rendelkeznek. Sajnos itthon nem találtam egyetlen nagykert sem, amelyik ezt a fajtát árulta volna...

Ja és Mini-ITX mérete miatt kis helyen elfér, a fogyasztása se óriási, az Intel leírása ellenére pedig 2 gigás memória modult is gond nélkül támogat.

Egyetlen kicsit bosszantó dolog, hogy az Intel képes volt a saját chipset valamelyike helyett inkább a SiS-ét ráintegrálni (úgy tűnik olcsóbb nekik még így is, mint házon belül felhasználni a sajátot). De ilyen otthoni bohóckodásra teljesen tökéletes. A proci rajta támogatja az NX-et, a VT-t és 64 bites.

Egyelőre nem látok itthon ilyet egyik nagykernél se (ráadásul jóval drágább lesz szerintem, mint a D201GLY2).

Szerk.: Hmm, a fórumokat olvasva eléggé vegyesek a vélemények róla... A proci ugyan rohadt keveset fogyaszt (nem is azon van a ventillátor, hanem a chipseten :), viszont összességében a lap többet eszik, mint a D201GLY2 és a teljesítménye is eléggé kérdőjeles (harmat gyenge FPU).

A Mini-ITX házak nagyon drágák, ezek a Morex házak anno 25k-30k HUF körül voltak, tápegység nagyságától függően (kisebbikben nincs is P4-es tápcsati, úgyhogy külön kellett beleforrasztanom). De egyébként a házon kívül az összes többi cucc (maga a lap+proci, RAM, notebook DVD-RW, notebook HDD) is kb. ennyibe van. Szóval 30k a belső + 30k a bádogdoboz. Utóbbit ha kitudod váltani valami olcsóbb vagy már meglévő házzal, akkor annyira nem drága szerintem a gép...

A teszteket nézegetve egyébként azt hiszem mégis jó lesz nekem egyelőre ez a D201GLY2, nem győzőtt meg az új Intel Atom proci meg a D945GCLF lap (se teljesítményben, se fogyasztásban nem jobb).

az első változat egy Morex 3777 Mini-ITX házban volt (sajnos nagyon borsos az ára a Mini-ITX házaknak, ha valaki tud olcsón, szóljon :), aztán egy ismerős meglátta és egyből megvette magának és Media-PC-nek használja (ügyesen belőve a rendszert viszi a 720p HD-s filmeket is).

A második változathoz meg inkább vettem egy olcsóbb Micro-ATX házat, amely ugyan jóval nagyobb, viszont könyebb szerelni és több minden elfér benne (több vinyó RAID-ben, etc.).

Szervusz!

Nekem egy HP VL400 (Vectra) vasam van, 1100MHz P3 procival, és 384MB SDRAM-al, valamint beleraktam egy 250GB WesternDigital HDD-t, ami IDE-s (Csak azért ekkorát, mert ennyire volt anyagi keret). De akkor egy kicsit bemutatom, hogy ez mire "elég":

Zaj (illetve anni hiánya):

A procihűtóborda jó nagy, gyárilag passzív, de azért kapott egy alacsony fordulatú kis ventit.
A HDD-t nem szereltem be, hanem a gépház alján egy (az alaplapok díszdobozából származó) szivacslapon pihen, így nem rezonál.

Patch-eltem a tápegységet, nevezetesen leszabályoztam a venti fordulatszámát egy 47ohm -os ellenállással, így szinte alig hallhatóan susog: éjszaka csukott ablaknál és ajtónál 2-3 méterre a szervertől alig hallatszik.

Raktam bele egy rossz tápegységből kiberhelt 8cm-es ventit LED-el leszabályozva, ami a házból fújja ki a langyos levegőt (1 nap után is inkább langyosnak tűnt, mint melegnek). A leszabályzás után szintén alig van hangja.

És ha már szinte zajtalan a gép:
Egy kollégám ki akarta dobni az Epson LX-300 típusú 9-tűs nyomtatóját, de megmentettem, és most ez log-olja a Rtorentes letöltéseket leporellóra. (ez még nem teljesen megoldott, de hamarosan az lesz)

Ez így vidám!

----------

Ezen az alábbi szolgáltatások futnak:

NFS szerver - ez exportál egy megosztást, amit a kliensek boot-időben felcsattintanak, és a két gépem közös adatterülete. (110GB a partíció)

FTP szerver - amit zártkörűen üzemeltetek, és jópáran elérik innen-onnan az országból. Mivel nemrég indult, így most 8 júzer van regelve rá. (44GB a partíció)

SSH szerver - hogy tudjam adminolni, akár távolról is.

NO-IP : a szolgáltató, akinél igyenesen regisztráltam, és a noip2 démon 10 percenként frissíti az (egyébként dinamikus) WAN_IP címem DNS rekordját világszerte, így elegendő a könnyen megjegyezhető linuxsucks.no-ip.org címet használnom.

RTorrent - néha jó letölteni videókat, és mivel nagyjából 0-24-ben megy a gép, így belefél, hogy lecsöpögjön a film akár napokon keresztül is.
(Az FTP szerver partícióját használja)

---------

Rendszer: FreeBSD (15GB partíció)
Tűzfal: IPFW - a rendszer része
FTP: Proftpd - ezt telepíteni kellett, és megírni a conf-ot
SSHD: a rendszer része
RTorrent: Libtorrent alapú letöltő
NFS szerver: eleve így telepítettem (telepítés esetén megadható opció), és utána/közben csak egy exports fájlt kell megírni.
Egyéb telepítet dolgok: bash, mc, wget, portupgrade, cvsup-without-gui, (ezek a fontosabbak)

Backup rendszer: Mandriva Linux UFS támogatással (10GB)
Backup partíció: 60 GB - az összes itthoni rendszerem backup partíciója, mert sosem lehet tudni.

------------

Sebesség: LAN-ban az NFS legnagyobb sebessége 4.2MB/sec körül volt, ez elfogadhatóan gyors, házon belül az FTP is ennyire gyors. Tehát nézegetni képeket, videót, vagy zenét hallgatni bőven jó.
Házon kívülről az FTP pedig az 1024/128-as interenetem miatt olyan hogy 14kbit/sec-el "hasít", és feltölteni a Te feltöltési sebességeddl tudsz, de a felső határ a 119kbit/sec körül van - nálam ennyi volt a max letöltési sebesség.

Szóval itt igazából nem az 1100MHz proci a szűk keresztmetszet, hanem a LAN (ami nem Wifi, hanem az a több mint 50m UTP-kábel a lakásban).

----------

Szóval, ha már réginek érzed valamelyik otthoni gépet, akkor inkább érdemes egy újat beállítani asztalinak és a régi otthoni gép is tökéletesen elég háziszerverre.

/mazursky

Nekem egyedüli gondom a tárhely (egyelőre), de majd kap mellé egy nagyobb HDD-t is és akkor kb. rendben van.
Egyébként érdemes külön partícióra tenni az NFS-t FTP-t satöbbi, mert így a bővítés = az fstab szerkesztése, illetve esetemben majd összevonásra kerül egy-egy partíció.

Egyébként a linux-aim backup-ját NFS-en keresztül csináltam, és az átlagosan 4.2GB körüli rendszereket kb másfél (max. két) óra alatt mentette a:
"cp -ax /mnt/hdaX/* /nfs_shared"
Ezt pedig szinte kötelező ilyen esetben.

Még a DVD-s kiírások nincsenek készen, de most hétvégén lesz rá időm.

Ja, azt nem mondtam, hogy 350W-os tápegység támogatja a szerveremet, ami majd akkor nyer igazából értelmet, mikor a plusz HDD-t is megkapja (az már csak adat partíció lesz.) Mivel elég friss a stuff, így a villanszámláról nem tudok nyilatkozni.

/mazursky

Én nemrég raktam össze anyósomnak egy _igényes_ desktop gépet böngészni, levelezni, Skype-olni, passziánszozni :) és időnként apró irodai munkákra. Megbízhatóan, stabilan működik, halk, alig fogyaszt. Nagyker árakon olyan nettó 50-60k körül volt a végösszeg, de ebben olyan apróságok is benne voltak még, mint billentyűzet, egér, hangszóró stb.

A kiépítése röviden:
- Foxconn 45CM-S alaplap
- Intel Celeron E1200 proci
- 2*512 MB RAM
- valamilyen PATA DVD-újraíró
- 80 GB-os Seagate mobil HDD
- Chieftec BS01-BBSL minitorony ház, 250W-os PPFC-s táppal

Ez utóbbinak az elején az üzemi LED kék színű, amit nagyon utálok, de itt muszáj volt bekötnöm, mert a gép gyakorlatilag hallhatatlan. :) Ubuntu 8.04 megy rajta, minden hardvert azonnal fölismert és a proci órajelskálázása is rendben működik. A házba belerakható még venti és HDD is, tehát ha szerverben szoftveres RAID1-et akarsz használni, akkor semmi akadálya.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Nemrég vettem egy MiniITX alaplapot, egy 1.2GHz-es Celeron procival, 1db PCI-al, 1db IDE és 2db SATA porttal volt 17eFt bruttó... Hűtés passzív, a DC/DC tápról kemény 2A-t zabál 12V-ról egy GPS modullal és egy Atheros pci kártyával... A vinyó egy 2GB-os DiskOnModule... :)
Szerintem valami ilyesmiben gondolkodj, ha csöndes, keveset fogyasztó vasat szeretnél...

En is kerestem ilyet, de sajnos hirtelen megcsappant a penztarcam, szoval csak elmeletben van topon a dolog.
Ec'cer nagy felbuzdulasomban ossze is gyujtotem egy rakat kandidatust (http://local.blog.hu/2008/02/23/mikor_nem_szamit_a_loero)

A satat ezeknel elfelejtheted ...

ellenben nehany eleve wifivel erkezik ... persze ez megdobja a fogyasztast is (http://www.xeratus.com/product-velocity.htm)

k.

Linksys NSLU2 + usb wifi dongle + külső usbs HDD és kész a Linux szervered kb 5-10 W fogyasztással, passzív hűtéssel...

--
by Mikul@s

Asus WL500G +1

Linux -os firmware -e van és módosítottak rá egy egész szép Linux -ot, amire az alapot lecserélheted, aztán azt kezdesz vele parancssorban, amit csak akarsz. :)

USB -n rá kell kötni egy külső winchestert és arra mehet minden. Webszerverként is tud funkcionálni a kicsike, szóval akkor már tudsz rá rakni torrentflux -ot is, fájlmegosztás is beállítható, ftp szintén. Dyndns cím kezelésére beállítható. (pl. fakutya.dyndns.org címen mindig elérheted, hiába kap mindig új IP -t a szolgáltatódtól)

A célnak tökéletesen megfelel. Alacsony fogyasztás, csendes, stabil és megbízható. Nagyon jó a wifi jeleerőssége is, szuper webes konfigja van. Port forwarding szépen belőhető rajta. SSH is telepíthető rá.

A sata portot leszámítva minden kritériumodnak megfelel. Erre a megoldás az említett külső hdd ház, sata porttal.

Persze a processzora lassú komolyabb dolgokra, memóriája nem túl sok, de éppen ez a lényeg, ez egy céleszköz. Mi ilyet használunk az irodában, ezen van egy kis közös megosztásunk (ftp a doksiknak), ez szórja a megosztott ADSL netet wifin és tűzfal funkciót is ellát. A rajta lévő webszerverke meg pont elbírja azt, hogy megnézegetjük a teambuildinges fotókat. :)

Ára: használtan hozzá lehet jutni 20.000 Ft környékén, de egy új sem horribilis. Én is egy ilyenen gondolkodom. :)

Nekem itthon egy 3Com router után van pakolva egy FuSi Celsius400. P3 - 600Passzív hűtés; 384 SD100 20Gb HDD, valamint egy CentOS 5.1 (ProFTPD, Apache2, sshd, php5, MySQL5) van. (Kizárólag fejlesztési célzattal használom, de nemsokára NFS és SMTP is helyet foglal rajta majd...)
Hamarosan kap még 2 Hdd -t.
Annyit se eszik, mint egy villanykörte.
A mérete viszont nem kicsi...a súlya sem. :)

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Intel D201GLY2 alaplap integrált (ez a passzív hűtésű)Celeron processzorral! OEM
Foxconn DH153B micro-desktop ház 200W (20pin) táppal
Kingston 1GB 533MHz DDR2 memória (KVR533D2N4/1G)
Western Digital 500GB 16MB cache SATA-II
Ez az egész cirka 40kFt itt magyarországon! Ez a config elég sokmindenre jó, kissebb diszk és még egy hálókártyával akár tűzfal is lehet
----
Nyicc-egy-csört?
Esetleg nézd meg itt: http://kayapo.dyn.hu/

ismeri valaki a hush technologies gépeit? van esetleg valakinek gyarkolati tapasztalata egy ilyennel? mert nem olcsó, de ha tényleg olyan zajtalan, amilyenre gondolok, akkor megérne egy misét. :)

itt elérhetőek

--
xterm

számbavétel végett mindent ami itt elhangzott előkotrok amikor a döntésre és a beruházásra időm, energiám van. sajna most a meló és egyéb mellett nem igen tudok lépni, csak adatgyüjtök. azokat amúgy azt hiszem néztem. viszont ezek a hush gépek olyan pofásak, még akár asztali gép helyett (lassan azt is ki kell váltanom) elképzelhető lenne, ezért is vetettem fel ide is a kérdést. hátha van velük tapasztalat már...

--
xterm

egyszerü p2, azokat megkapod passziv hütéssel is, de a venti elkerülhetetlen szerintem, arra hogy halk legyen elég egy 1000rpm-el forgo sharkoon, nekem bevált. Hasonló célokra egy kis compaq gépem van (p2-400), pci kártya hely van talán 2 is, bár 2 éve nem nyitottam ki:) Tehát elméletben betudsz tenni egy sata kártyát is. azt meg már csak kezelni kell tudni. Vannak kis cégek akik ilyen régebbi kisgépekkel foglalkoznak, és aki keres talál...

szerk: amit elfelejtettem, és lényeges: 90Wos max fogyasztása van.

üdv

Na jólvan, már annyiszor volt téma a fogyasztás, vegyetek egy fogyasztásmérőt, és kész, én így tettem már vagy majdnem fél éve
egy pár eredményt anno kiraktam:

http://docs.google.com/View?docid=dcgkrjcb_39cjtzxpc

A mai átlag asztali gépek fogyasztanak azért már egy nem kicsivel többet, gondolom a vga miatt.

a hush technologies gépeiről senki nem tud? :)

--
xterm

Nekem egy 466os Cerka megy a szekrénybe 192mb rammal, halk, nemtudom mennyit fogyaszt, de biztos nem fogok csődbe menni miatta, meg lehet oldani full passzívban is.

Fut rajt
proFTPd, apache, 2 db counter strike 1.6 szerver, hamachi, ssh.
mi arra használjuk hogy az utcabeliek rácsatlakozzanak a wifi hálómra, és tudjanak játszani.

Intel Atom alaplapostul 15.000HUF, olcsó kicsi csendes, alig fogyaszt.
Nekem is majd ha tönkremegy a P3-as 600MHZ-s szerverem akkor ilyenem lesz :)

Nem lehetetlen, csak hihetetlen...