Több mint 8 millió letöltés 24 óra alatt

Címkék

A hivatalos Mozilla Blog arról számol be, hogy a széleskörű szerverproblémák ellenére több mint 8 millió alkalommal töltötték le a Firefox 3 böngészőt a kiadását követő 24 órán belül. Mi magyarok sem teljesítettünk rosszul:

A Spreadfirefox oldalon megtalálható interaktív világtérkép szerint 110 000+ letöltést kezdeményeztünk az elmúlt napokban:

Firefox 3 DD - magyar részvétel

A Mozilla Corporation vezérigazgatója, John Lilly mérleget vont:

  • kicsivel több, mint 8.3 millió letöltés (ez nem a hivatalos Guinness-rekord szám, az egy kicsivel kevesebb)
  • az FF3 globális piaci részesedése kb. 4%-ra nőtt (összehasonlításképpen: a Firefox 2-nek a kiadása után majd' egy hónapra volt szüksége a ~ 4%-os piaci részesedés eléréséhez)
  • Több mint 200 különböző országból töltötték a stuffot
  • a TOP letöltők: Amerikai Egyesült Államok, Németország, Japán, Spanyolország, Egyesült Királyság, Franciaország, Irán, Olaszország, Kanada, Lengyelország
  • 757 FF3 party világszerte

Miután a Mozilla és a Guinness World Record hivatalos képviselői megállapítják és ellenőrzik a pontos számokat, a Mozilla Firefox 3 lesz a birtokosa a "24 óra alatt legtöbb alkalommal letöltött szoftver" Guinness világrekordnak. Kétségtelen, hogy a Firefox 3-é lesz a cím, hiszen előtte ilyen nem létezett. A Download Day FAQ szolgál részletekkel a rekordkísérletet illetően.

További részletek a témában a MozillaZine oldalain.

Hozzászólások

kukacoskodás:

tegnap még háromnegyed kilenckor is számlált a számlálójuk. Vagy ez nem a hivatalos download day számláló lett volna?

---
BornToBePuli
Software is like sex! It's better when it's free! ;-) -Linus Torvalds-

ez azért is nagyszerű, mert porrázúzza azt a hülyeséget, hogy a bundled browser/akármi megöli a konkurrenciát, vagy hogy csak egy szűk réteg képes/hajlandó konkurrens termékek felkutatására, használatára

Mondjuk ehhez az is kell, hogy
a) Az egyedi eszköz marketing gépezete állandóan magas fordulatszámon járjon
b) A beépített termék minősége jelentősen elmaradjon a harmadik féltől beszerezhető programtól.

Ilyen peremfeltételek mellett természetesen igazad van...

KAMI
--
Ezt nem nézem meg! | OxygenOffice | OpenOffice.org | Az internet svájci bicskája

ezt most ugye nem mondod komolyan....a netscape még elföldelve is jobb volt, mint halálakor az IE.
A netsacpe-ben amikor elpusztult már rég megvoltak azok a funkciók, amik csak az IE8-ban fognak megjelenni, nem hogy az IE6 és a még gázabb IE7-et említsem.
Szerintem meg egyszerűen az együttcsomagolás ölte meg a többi browsert és nem a hatalmas innováció és élmény, amit az IE termékvonal nyújt.

Hát, én elég nagy Netscape fan voltam és elég sokáig használtam, de amikor már a legtöbb mindenben magasan vezetett az IE (nagyságrendekkel gyorsabban indul[t], gyorsabban jöttek be a weboldalak, etc.), akkor én is váltottam.

Nem tudom milyen funkciókra gondolsz, amelyekkel a Netscape rendelkezett már akkor és az IE7-ben meg még mindig nincs, de valószínűleg nem olyan fontos dolgok, amelyek miatt a felhasználók elviselték volna az egyébként minden tekintetben lassabb működését...

"mindenben magasan vezetett az IE (nagyságrendekkel gyorsabban indul[t], gyorsabban jöttek be a weboldalak, etc.),"

Hát ekkor lett a kutyus elásva és ez erősen összefügött valamelyik cég egyéni "szabvány" felfogásának. Ha jól emlékszem azóta is ezzel a bevált módszerrel dolgoznak ;(

"azért nem lehetett office alternatívát készíteni, mert a m$ nem dokumentálta le hogy kell az asztalra ikont kitenni"
Ez meg így egy sültbaromság. Aki írt már M$ programot, az tudja hogy ha valamiben az M$ nem fukarkodik az az API és UI dokumentálása. Ezért is tudott annyi alkalmazás születni erre a paltformra.

Kivánom neked hogy egyszer olvass el egy 10.000 oldalas M$ doksit!
Csak a "Word Developper's Kit" 1500 oldalas (1994-ben), és akkor csak a makrózást tartalmazza.

A saját fejlesztésű Win16-os alkalmazásom ikonját Én magam ki tudtam tenni az asztalra 1995-ben doksi alapján.

Nagyon jópofák ezek a hasonlatok, csak éppen közük nincs az összehasonlítani kívánt alanyokhoz és a hozzájuk szükséges párhuzamhoz.

De mondok inkább én egy példát, talán jobban illik bele a képbe:

A Windows nem csak beépített böngészővel rendelkezik, hanem beépített CD író programmal is, mégse láttam még senkit se aki használná... Az emberek képesek feltelepíteni a helyére Nero-t, CDRWin-t, IMGBurn-t és mindenféle mást, hiába van alapból integrálva a rendszerbe egy ilyen szoftver.

Ezt akkor mivel lehet kimagyarázni?

Havasi Attila

Dal a Rézfaszú Bagolyról

Mint iskolás, ha bepisilt,
az erdő oly komoly.
Az arcán ott a félelem:
tudja: ezen az éjjelen
vért szomjúhozva megjelen
a Rézfaszú Bagoly.

A szeme éles, s karma is:
kire lecsap, fogoly.
Mert gúzsbakötve elviszi,
egy nagy hordóba beteszi,
s vasárnap délre megeszi
a Rézfaszú Bagoly.

Mielőtt vére kibuzog,
s a nagy hordóba foly,
dolgozni kényszerűl a rab:
eloldja őt, tüzet rakat,
s faragtat véle nyársakat
a Rézfaszú Bagoly.

S minden vasárnap égre száll
a vészes füstgomoly:
mutatja, hogy a máglya fűl,
s ebédje míg pirosra sül,
a vért szörtyölve körben ül
a Rézfaszú Bagoly.
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nagyon szívesen. Örülök, ha (némely másokkal ellenétben...) emelhetem a portálod színvonalát.
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Na ezt sem gondoltam volna, mármint hogy a rézfaszú bagoly versben is meg lett örökítve :O
Pedig hogy kerestem a Néró alkönytáraiban, de most már oda is másoltam readme.txt néven eme remeket :D
Ja és csatlakozom trey-hez, köszönöm megcsináltad a napom:) (Bár ezt se gondoltam volna)

Amennyiben esélytelenítés is történik egy szükségtelen korlátozás által (értsd: ha nem telepíthetnél másik böngészőt, mert az operációs rendszer mondjuk ezt lehetetlenné tenné, vagy a gyártója megtiltaná).

Vagy ezekszerint a GIMP is azért nem terjed rendesen, mert a Windowsba beépítésre került az MSPaint? Vicces elgondolások ezek... :)

Hát igen, az EU a szegény felhasználók érdekeit és az egészséges piaci versenyt nézte a media player kapcsán (is), nem pedig a saját kasszáját... Ne legyél már ennyire naív. :)

De gondolom a korrektség jegyében kifogásolod majd azt is, hogy az Ubuntu-ban miért van alapból Firefox böngésző és Totem Movie Player, hisz így a többi alternatíva ellen jogtalan versenyelőnnyel rendelkeznek. ;)

jol van, vicces, nevetunk. azt nem tudom mitol ekkora a pofatok, de biztos nagy emberek vagytok, ha ilyen ugyesen be tudtok szolni a "kis gplbuzi hulyegyerekeknek". apropo, egyebkent minek is jartok erre a sitera?

szerk: sajnos snq- nem irt a szalba, de abszolut neki is szol! :*

- Use the Source Luke ! -

Ki is adták a Vistából az úgynevezett "N-es" változatokat, amik beépített Media Player és hasonlók nélkül vannak. Szerinted ki veszi meg?

Másfelől, ennyi erővel mondhatom, hogy ne legyen az oprendszerben Paint, mert hogy az az én Paintomnak szar, ne legyen benne Jegyzettömb, mert hogy én írtam egy másikat, és hogy milyen már, hogy nem azt töltik le... stb..

Ne eroltesd nem fog menni. Amikor ez a biznisz elindult, akkor szekszploler nem vot. Neckep aligatort _vehettel_ ha internetezni akartal (kb $50 -er) trumpet winsock meg hasonlokrol nem beszelnek. Aztan gyutt a szekszplorer idoszaka, ami egybeesett a penetracioval. Mivel minimalisan tudta azt, amit tudnia kellett nem is hallottak az emberek masrol, kivetel a jobb videkek (aol). Namost, a hasonlatodba en nem szalnek bele, de a legtobb irohoz adtak (adnak) valamilyen iro szoftvert (kvazi ingyer), ezert picit mas ez a forma, amellett, hogy igeny szintjen sem foglalkozott az MS ennek a problemanak a felodasaval, es inkabb hagyjuk mit tud az a cdiro amit a win* tartalmaz (es foleg azt mikortol).
Azert fulladt be a fejlesztes, mert a ceg aki mogotte alt nem tudott eladast produkalni, mert az ovet minimum letolteni es telepiteni kellett, a helyett, hogy egy ikonra rakattintasz. Eleg sok penzert egymasnak is mentek ekkor, es ugye a vege az volt, hogy igen ezt nem szabad csinalni, csunya dolog igy visszaelni az erofolennyel.
Amig a felhasznalo szamara az internet egy stilizalt "e" betu amire rakattintok akkor bejon a "zinternet" addig nincs ertelme igenyrol beszelni. Ossze sem koti, hogy ez egy program, vagy maga a szolgaltatas. Nem hiszem, hogy soha az eletbe nem lattal meg ilyen hibajegyet.

Ez pl formaja a "kimagyarazasnak"

Errol beszelek. Nem is fogod fel azt a tenyt, hogy valaminek az elore telepitese is jelenthet elonyt, es annak ellenere is vettek volna, hogy penzert van, ha a win* nem a gepen elotelepitve, hanem letolthetoen(ill. dobozosan) biztositja a programjat. Ha az IE nem lett volna beepitve, soha nem lenne _ekkora_ az elonye (ha egyaltalan lenne). A megoldasszallitokkal kotott szerzodesek meg erre is rajatszottak.

Szia!

Köszönjük jelentkezésedet!

A Microsoft Magyarország hamarosan felkeres Téged, hogy a Firefox3 "24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver" Guiness-rekordja mellett "a világ egyetlen beépített cd író szoftver felhasználója" címmel regisztráltathasson a versenyben.

Üdv.

;)

Szomália 16 letöltés, Uganda 321 letöltés...

Viccet félretéve, nem ott szoktak ölni egy tányér rízsért? Vagy már eljutottak hozzájuk a OLPC gépek.

--
http://kac.duf.hu/~balage/blog

inkább azt csodálom, hogy van olyan ország, ahol nem volt letöltés.
Mégiscsak, talán minden országban van legalább egy vékony réteg, aki megengedheti magának a számítógépet — mondjuk ha 1000 főből áll csak ez a réteg, fura, hogy egyvalakinek se jut eszébe leszedni...

Timor, Libéria, Anguilla, Montserrat, Guinea-bissau, Comoros, Észak-Korea, Salamon-szigetek, Palau: 0

—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

off:
Szerintem Észak-Kórea igencsak le van fűrészelve a netről, mármint ottani halandók számára. Ha csak nem akarnak családostól munkatáborok vendégei lenni. A többi országról nem igen van információm, de sejtem nagyobb arrafele a szegénység, mint a FF. felhasználói élmény ;)
on:

Észak-Koreában sem csak halandók élnek — kommunizmus van Kubában meg Kínában is, onnan mégiscsak érkezett pár letöltés. Bár kétségkívül nem ugyanaz a kategória.

Viszont mint tudjuk, a "FOSS közösség kommunista", de legalábbis a kommunista hatalmak gyakran jobban kedvelik a nyílt megoldásokat, lásd pl. a kínai linuxdisztrók listáját.

Szerintem az alternatív, nyílt megoldások használata kézenfekvő megoldás egy diktatúra részéről, amely nem szeretné, hogy az általa használt program hazatelefonáljon a mocskos burzsoá dekadens kapitalistáknak.

—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

Szerintem az alternatív, nyílt megoldások használata kézenfekvő megoldás egy diktatúra részéről, amely nem szeretné, hogy az általa használt program hazatelefonáljon a mocskos burzsoá dekadens kapitalistáknak.

Mintha ezt a hazatelefonálósdit eddig, csak E.T-vel, zárt ablakokkal, a Dózerekkel meg a $átánnal hozták volna kapcsolatba...

:)

"Észak-Koreában sem csak halandók élnek" Erről beszéltem, az ottani nem halandók meg nem töltenek burzsoá hívságokat:) És valóban É-Kórea tökéletesen más, aka sziget üzemben működik. A körülöttük lévő világ meg csak tévedés a civilizáción túl.

Azért Kína nincs a fejére ejtve, hogy egy amerikai cégtől "függjön". Ő szeret ellenőrízni, nem pedig fordítva.
No meg dolgoztak is rendesen a fiúk a másik bányában, hogy a cia-nak meghagyott kiskapukat elsatírozzák. De tudom ez urban legend :)

Kuba meg most már úgy néz ki, nyit; már lehet hivatalosan pc-t meg mobilt venni fejvesztés terhe nélkül, nem sokára ff3 is fognak tölteni ;)

a ff3 mitől burzsoá hívság? nézetem szerint az internet által nyújtott előnyöktől elszigetelnie magát minden országnak hiba, legalább a kiváltságosoknak jó ha van.
Mégiscsak kiváltságosok, csak nem "engednek ürdüng inteütínek" :)
Ergó internetre szükség van, a zárt forrás viszont rossz. Marad a firefox, mint népszerű alternatíva.
— lásd a kínai példát.
Kubáról tudom, hogy nyit, ezért emlegettem ezen utóbbi kettőt más kategóriában, mint É-Koreát.

Anyway, számomra É-Koreában fura a 0... Csalódtam az eszmében:P
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

"a ff3 mitől burzsoá hívság? " Mert nem ők csinálták, hanem a körülöttük lévő híg levesből valakik.

"nézetem szerint " Na ezaz, nem az ővék ;)

Értem mit mondassz és egyet is értek veled, de ettől még É-Kóreában még semmi de semmi sem fog változni :( A szabadszoftver = kommunizmus meg kapitalista idea, azt sem ők találták ki, tehát sz@r.
Egy ilyen befordult világtól nincs mit várni, sajnos ez van :( Én még emlékszem arra, hogy volt ilyen erre is...

Szep mennyiseg lett a vegen. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Örülök, hogy átléptük a 100k-t, így mi is az elit bordó színt kaptuk a térképen :)

Aranyos az az 1 db letöltés Guinea-bissau-ban. :)

Ha még ír valaki valamit, akkor a "Több mint 8 millió letöltés 24 óra alatt" mellett jól fog mutatni a "több mint 100 komment 7 óra alatt" :))

--
trey @ gépház

Nekem ma befagyott az FF3 (XPSP3 alatt). Sokat használt és általam "normálisnak" ítélt WoW adatbázis böngészése közben (más tab nem volt nyitva). Kb. ~300 mbyte memóriahasználat mellett lőttem ki taskmanagerben. Ejnye! Amúgy jó stuff. Ugyanúgy megy mint FF2. :)

...
http://gyuszk.homelinux.org
...
Mottó: A szakmai felkészületlenség és/vagy a nem megfelelő stílus kóros szerver-adatbázis elhízáshoz vezet. Kérlek, ne támogasd az adattárolók gyártóit!

Az FF annak köszönheti sikerét, hogy Windows alá is portolták; és/vagy annak hogy az IE-t nem portolták Linuxra. :)