"Lowend" notebook vásárlás

Nagyjából végigolvastam a többi laptopos témát, de mindenhol a drágább (>170 000 Ft) típusokról esik szó, ezért bátorkodtam új témát nyitni egy olcsóbb (<120-140 000 Ft) témakörben.
Legfeljebb lehurrognak páran :)

Szóval én szeptembertől gyakorlati félévre megyek egy céghez (ahol nem fognak túlfizetni - értsd minimálbér alatt) és a megfelelő munkavégzéshez erősen ajánlott lenne számomra egy laptop. Viszont diákként a költségvetésem igencsak szűkös.

Ezért kíváncsi lennék a ti véleményetekre, az olcsóbb kategóriás gépek teljesítményével, fizikai teherbírásával, 4-6 cellás akkumulátorral az üzemidővel kapcsolatos tapasztalataitokra. Mire érdemes figyelni?

Igazából eddig két jelöltem van:

  • MSI VR601X-269HU Celeron Dual-Core T1400 processzorral, kitűnő felszereltséggel, 2GB RAM-mal 2 év garanciával, de a billentyűzete néhány helyen nyomoré furcsa, ami valószínűleg kényelmetlenné teszi.
  • Dell Inspiron 1525 Celeron M540 processzorral, szintén jó felszereltséggel, 3 év garanciával, de csak 512 RAM-mal, tehát (gondolom felárért) bővíttetni kell. Erről a sorozatról olvastam jókat, de azt a drágább Core2Duo-s változatokról írták, nem tudom levetíthetőek-e a "kistestvérére" is.

A többi témában olvasottakból kiindulva nem vennék Acert vagy FuSi-t. ASUS, Dell, MSI márkákban gondolkodom egyelőre. Bár az ASUS-nak ebben a kategóriában puritán a felszereltsége a másik kettőhöz képest.

A leendő notebookkal kapcsolatos követelményeim:

  • Elvégzendő feladatok:
    1. MS Navision fejlesztés - jórészt programozási feladatok
    2. Windows XP-t kell használnom elsődlegesen
    3. Office használata
    4. böngészés
  • Utazás: alapvetően nem otthoni gép lesz, ki kell mennem ügyfélhez, munkahelyre cipelni
  • Linux-kompatibilitás: szükséges, de nem elengedhetetlen feltétel. Itthoni egyéb feladatokra - pl. családtagok kiengedése internetre :D - linuxot szeretnék alkalmazni.
  • Szükséges hardverkövetelmények:
    1. legalább 1GB RAM
    2. csak Intel platform lehet
    3. Celeron M5xx vagy T1400/Pentium Dual-Core/CoreDuo processzor
    4. bluetooth - telefon miatt
  • Árazás: lehetőleg < 120-130 000 Ft

Várnék még tapasztalatokat az internetes/valódi áruházakkal kapcsolatban. Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Hasonló igénybevételekhez én HP530 -ast használok. XP+CRM+NAV+SQL szerver megy rajta.

Szerintem a ma kapható gépekből választhatsz bármit, egyedül az ár/érték arányt tartsd szem előtt. Vegyél olyat amihez adnak XP-t, ne Vistásat.

Az MSI-t kipróbáltam, és az árához képest kifejezetten kultúrált. A billentyűzet megszokható, a ház masszívnak tűnik,
az akku ~2 órát bírt mindenféle optimalizálás nélkül. Mellesleg van is egy ilyenem eladó :http://hup.hu/node/56119

Ha jól körülnézek ismerőseim között, akkor hurcolászós gépnek az IBM Thinkpad-ot szokták javasolni. Főnökömé (t41p) 3 éves, húzza-vonja, kutya baja... Esetleg használtan egy jó állapotban lévőt szerezz be.
(Valaki mondotta, hogy 200kHUF alatt nem kapsz tényleg hordozni való gépet újba'.)

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Szia,

Pár hete vettem eBay-en egy IBM ThinkPad T41-est 60e Ft körül (Pentium-M 1,6 GHz, 512MB ram, 40GB winyo, 802.11b intel wifi, Ati Radeon 7500 32mb, gigabit hálókártya, modem, 14,1 kijelző, trackpoint, tapipad, dvd olvasós cdiro) egyetlen hátránya hogy spanyol a billentyűzete (kb 2-3 speckó karakter) és az aksi kb 1,5-2 órát bir csak. Nagyon jó kis gép, gyors, Kubuntu és XP -t raktam rá (volt rajta XP prof matrica is). Aksi kb. 10e körül van hozzá 5200mAh-es amivel állitólag 4-5 órát is elbir, illetve magyar billentyűzet is van kb 12e körül a pesti IBM-nél. Szerintem ilyen hurcolós laptopnak megteszi és árban se olyan rossz.

OFF: a munkavégzéshez szükséges munkaeszközt nem a munkáltatónak kellene biztosítania? (Persze ettől rendelkezhet eltérően a munkaszerződés, de ott általában bele van kalkulálva a fizuba a munkaeszköz ára.)

Ó, a főiskolai gyakorlati félév nagyon messze van működését tekintve egy normális értelemben vett állástól. Külön szerződést köt az intézmény a diákot foglalkoztató céggel.
Heti 4 napot kell dolgozni, hétfőn iskolában vagy, többi nap melózol. Még fizetést adni sem köteles a cég, miközben lehet ott gürcölsz napi 12 órákat - én azért nem fogok. Ezek után örülök hogy legalább fizut kapok, nemhogy laptopot. :)
Ha megfelelek, diploma után talán felvesznek mint teljes jogú alkalmazottat, akkor már más lesz a helyzetem.

Csak azért furcsállottam, mert három helyen melóztam hasonlót egyetem alatt... kettőnél megbízási szerződés volt, és saját géppel, de a megbízó által biztosított hardvert hegesztettem (értelemszerűen nem várhatták el hogy megvegyem a néhány millás fejlesztőkörnyezetet+demoeszközöket), egynél pedig normális kooperatív képzés (gyakorlati félév) keretében. Ott pl külön kellett kérnem hogy a saját gépemet használhassam, a többiek cégest kaptak... Persze ez cégenként változó, de hasonló helyzetben nem irigylem azokat akik gyakorlati félévre toronydaru-kezelőnek, vagy Airbus pilótának mennek. :)

Másik topicban linkelte valaki a cikket, hogy jogászpalántáknál a szülő fizet az ügyvédi irodának hogy foglalkoztatva legyen a gyerek, és végül legyen gyakorlata... de az már egy tök másik, és tényleg offtopic szál, így inkább sikeres próba-félévet kívánok. :)

> inkább sikeres próba-félévet kívánok
Köszi! :)

Off, de a gyakorlati félév != kooperatív félévvel. Legalábbis itt BMF-en az én szakomon nem. Utolsó kredites lázadóként nekem még van egy gyakorlati félév, ami kötelező 15 hetes gyakorlat - ezalatt kell a szakdolgozatot megírnom - és utána következő félév a kooperatív, ami már csak opcionális és megint más szabályok szerint működik. BSC-n már csak az utóbbi van.

Az MSI jó cucc, de ne Celeronnal vedd ha Intelhez ragaszkodsz. Amit láttam itt a HUP-on hirdetést az több mint jó! :-)

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!