Logo programozás

Hali!

Tud valaki használható leírást ("tankönyvet") a Logo nyelvről? Nem elsősorban a teknőcgrafikai része érdekel, hanem a Lisp-re emlékeztető szintaxisú "egyéb" részei. Ráadásul háklis vagyok, és nem a mindenféle csili-vili (Comenius Logo, meg Imagine Logo, stb.) érdekel, hanem a(z egyébként nem szabványosított) eredeti nyelv. Jelenleg a Berkeley Logo-val játszadozom (a multiplatformság mintaképe: FreeBSD, Linux, Windows, Mac alatt futtatható), de egyedül a "User's Manual" van meg, az meg nem kifejezetten programozói szemszögből magyarázza a dolgokat, így kicsit olyan, mint francia szótárból (és nem nyelvkönyvből) franciául tanulni. Megtehető, de lassúkás.

Hozzászólások

Egyetemen vettem vagy két könyvet a témában, ezeket oda tudom adni kölcsön. Ha kell, előkeresem. Egyébként nem lettem épp Logo guru, de nagyon jó kis lecke volt a rekurzív programozásról. Előtte el se tudtam képzelni olyan nyelvet, amiben nincs függvényre lokális változó. Király volt. Te mire használod, ha nem titok?

Köszi, érdekelne. Speciel nem használom semmire, de gyereknek ezt kezdték/kezdik el tanítani (*), és néha nem volna hátrány kissé képben lenni. Van egy ezer éves könyvem amiben volt kb 1 A4-esnyi info a dologról (persze a grafikai részre kihegyezve), ezzel meg a fent említett Brian Harvey Logo manual-lal játszadozom, de kissé más mint az eddigi nyelvek, ezért érdekelne. (Amúgy ebben a verzióban van valami LOCAL és LOCALMAKE "parancsok" , így ebben a nyelvjárásban ennyivel könnyebb (?) a helyzet.

(*) Az oktatásügy legnagyobb dicsőségére itt is bejött a pénzszórás: "Az IMAGINE Logo országlicenszét az Educatio KHT megvásárolta az NFT HEFOP 3.1.1-es központi Program keretében, így az ingyenesen elérhetővé vált minden magyar nyelvű oktatási intézmény számára, tanároknak és diákoknak egyaránt." Persze tantóbácsitól megkaptuk, hogy "netről le lehet ingyenesen tölteni" - én meg itthon bohóckodjak csak a valóban ingyenes Berkeley Logo-mmal. Igaz, abban nem lehet pl. weblapszerkesztést és multimédiát elérni. Grrr. ( http://logo.sulinet.hu )

SZERK: fent említett könyvek valamelyike esetleg magyar nyelvű? Mert akkor azért még érdekelne a gyereknek (vagy legalább a címe, mert megvenném, ha lehet kapni)

a Berkeley Logo ebooks beírva a google-ba nem jó?

A Reference Manual -t kinyomtattam már korábban, csak mint írtam, a szemléletmódja erősen távol van a használhatótól. (Jelenleg is abból próbálok okosodni. Kicsit olyan, mintha úgy tanulnék C-ben, hogy: standard matematikai fv-ek: abs, atan, cos, sin .. ; standard kiírató fv-ek: printf, fprintf, sprintf, ,,, ; ciklusok: for, while, ... - Szóval száraz, tényszerű tartalomjegyzék, kissé hosszabban.)

Esetleg antikváriumban keresgélj:
A Logo programozási nyelv (Műszaki Könyvkiadó, 1986 ISBN: 963 10 6841 2)

Igaz ez még Apple LCSI Logo, C64 Terrapin, meg ZX Spectrum Logo-hoz ad példákat, de működnek a mai cuccokon is, épp a napokban játszottam vele (ACS Logo, OSX)

Pl itt egy Munkafüzet, amiben szó van Comenius Logo-ról is...
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?func=reszletes&tipus=tema&kezdet…