Apró élményeim a Linuxszal #3

Bár csak egynapos hétvégénk volt, a Linux ez alatt az egy nap alatt is kitett magáért, és egy egész hónapra elegendõ szopással örvendeztetett meg. Lássuk szépen sorban:

Elõször is, ha az embernek karaoke-addikt és Linux user barátnõje van, akkor probléma, hogy hogyan is tud lejátszani CDG fájlokat Linuxszon. Nos, a WINE + WinAMP5, a PyKaraoke 0.5.1 és a megjegyezhetetlen nevû Plarpebu 1.0 is elvérzett a feladaton, a bugok igen széles skáláját produkálva, a szimpla szétfagyástól a mûködés 1 szám lejátszása utáni felfüggesztésén át a bekapcsolható, de aztán kikapcsolhatatlan fullscreen módig. Mivel két utóbbi versenyzõnk Pythonban illetve Javaban íródott, a bugokért cserébe legalább dögvész lassúak is voltak. A Plarpebu konkrétan lassabban indul, mint ugyanazon a gépen az OpenOffice (Athlon 2500+, 512MB, Gef4Ti, Xubuntu 7.10).

Miután túltettem magam a karaoki pléjerek okozta megrázkódtatáson, kénytelen voltam megküzdeni UPC ügyfélszolgálattal, és sikeresen röhejessé tenni magam elõttük. Történt ugyanis, hogy az utóbbi idõben baromi lassú volt a net, és távolról sem hozta a 10/1Mbitet, amit az ember elvárna tõle. Egy darabig hagytam a francba, de amikor már a 200KB/sec is csak ünnepnapokon volt meg, és egy-egy két megánál nagyobb fájl a végén már csak 30K/seccel ballagott le, ez kicsapta a biztosítékot. Szó szót követett, végül az UPC közölte, hogy a nettel szerintük minden rendben, és próbáljam másik géppel. Ha akkorse, majd kiküldenek valakit. Nos jó, legyen. Igazamról teljesen meggyõzõdve átdugtam a Linux szerverbõl a drótot a wifi routerbe... - és megjött a sávszélesség. 10/1, bárhonnan mérve, ahogy kell, mint a régi szép idõkben. What the fuck?

Kiderült, hogy mindhárom, a gépben lévõ kártyával teljesen fos az UPC, pedig 3 különbözõ kártya, 3 különbözõ gyártótól (VIA, Marvell és Realtek). A LAN-on meg jó, lapátol mint állat. Most az van, hogy nem tudom. Lehet, hogy a 2.6.23.11-es Linux kernelt nem szereti. (Mellesleg elnyomok egy feltörõ vinnyogós-röhögést ettõl a verziószámtól.) És nekem még olyan problémáim voltak, hogy az X meg a Firefox lassú. Biztos azért, mert csak 1Ghz-s a proci, csak 1GB RAM van benne és csak 128MB RAM van a videokártyán... Most majd kernelt frissítek, meg kipróbálok az Etch helyett valami mást.

Persze, használhatnám a routert, csak azzal meg az a probléma, hogy nem bírja a terhelést - mármint azt a terhelést, amit az Amigák nyomatnak neki. Nem vicc, az iBrowse nevû Amigás böngészõ 16 különbözõ network szálat kezel, ezeken pedig olyan tempóval nyit új kapcsolatokat illetve végez DNS kéréseket, hogy a router egy-egy durvább honlap (sok apró kép, stb) közben 4-5x is megáll, minden esetben 10-30mp-re. Annyira nem vicces, ha az ember el akar intézni valamit... Az már említésre sem érdemes, hogy természetesen a routeren is Linux fut...

És végül, bár nem konkrétan Linux bug, de azért related, és vicces: ezt a postot már másodszor írom, mivel az Ubuntu 8.04 PowerPC ISO imagetól rommá fagyott az Amigás ISO mounter utility. Ilyet se láttam még jó 8 év alatt tõle...

Hozzászólások

Az UPC pppoe -t hasznal ?
Lehet, hogy az mtu nincs jol bealitva ?

Nem, DHCP van, es MAC address alapjan authentikalnak. De most hogy mondod az MTU-t, lehet, mert a Pegasos2-n 576 volt az MTU, amin magam is meglepodtem, de gondoltam ha ennyire allitja, akkor biztos ennyi, mert en nem bantottam, az biztos. Viszont most megneztem, a router meg 1500-on tartja az UPC fele is az MTU-t. Hatha ennyi volt a baja, akkor tokonszurom magam... Viszont akkor tovabbra is kerdes, hogy vajon honnan a ******bol szedi ujabban az 576-ot, es eddig miert nem szedte. Na majd holnap megnezem, mara mar elegem volt belole...

(Es ha tenyleg ennyi volt, akkor ismet ra kell dobbennem, hogy az elmult ket es fel ev alatt, miota visszamentem programozni a rendszergazda reflexeim nagyon csunyan megkoptak...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nnna... Hatakkor tenyleg az MTU volt a baja. A router (LinkSys WRT54GL feat. DD-WRT 2.3 amugy) igy huzza fel:


vlan1   Link encap:Ethernet HWaddr 00:05:02:**:**:**
     inet addr:80.99.**.** Bcast:80.99.**.** Mask:255.255.**.**
     UP BROADCAST RUNNING PROMISC ALLMULTI MULTICAST MTU:1500 Metric:1

A Pegasoson futo Etch meg igy:


eth2   Link encap:Ethernet HWaddr 00:05:02:**:**:**
     inet addr:80.98.**.** Bcast:255.255.**.** Mask:255.255.**.**
     UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:576 Metric:1

Ha kezzel attolom az MTU-t 1500-ra, akkor persze megjavul, es bazi gyors lesz megint... Mar csak azt kene kitalalni, hogy honnet a ...... szedi elo a 576-os MTU-t, es korabban (1-2 honapja, full ugyanez az install) miert nem tette. Nehez az elet.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem hat. Itt olyan nincs, hogy PC. :) Ez egy bPlan PegasosII/G4. De a kerdes nem ez, hanem az, hogy eddig miert ment (kb. tavaly nyar ota ez a Linuxom, miota az "IFA" nyugdijba ment) es most meg miert nem megy egyszercsak.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"Lehet, hogy a 2.6.23.11-es Linux kernelt nem szereti."

Ezt te forgattad? Nekem nagyon nem ilyen van az Etch-el.

Ja, en forgattam. Muszaj volt, mivel a gyari 2.6.18 ossze-vissza fagyott. 3 nap volt a rekord uptime, aztan spontan fagyas vagy reboot. (Na amit akkor osszeanyaztam, az is megerne egy ilyen "Apro elmenyeim" c. bejegyzest.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Telepítsd Amigára!

--
trey @ gépház

Mit telepitsek a hova? Van Linuxom az Amigamon, az A1200-n egesz konkretan, Etch-m68k. (Mondjuk mire sikerult felgyogyitani, 50 ilyen elmenybejegyzest irhattam volna, de vegul csak felment... :) (Kezdjuk ott, hogy nincs mukodo installer, hanem Woody-t(!!!) tudtam felrakni, 2.2-s kernellel, amit aztan upgradeltem Sargera, de tovabbra is 2.2-s kernellel, majd Etch upgrade, es vegul 2.6 kernel upgrade... Mert a 2.4-s kernel (gyari is, sajat build is) ha betoltottem a PCMCIA halokartya moduljat, akkor aszondta h. panic. :) Anelkul meg "eleg nehez" netinstallni, ugye.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nalunk karaokere PS2+Singstar a meno :)
---
Hey! Where'd my terminal go?