Apró élményeim a Linuxszal #2

Valaki elárulhatná ...

... hogy úgy mégis, Midnight Commanderben miért tart 25mp-ig kitömöríteni egy 70K-s .zip file-t egy 1Ghz-s PowerPC G4-en, 1GB RAM-mal és 120GB-s UDMA100 módban mûködõ merevlemezzel. És egyáltalán, mi ez az MC nevû borzalom, így 2008-ban? Ha 10 éve egy DOS Navigator ilyen szinten nemmûködött volna, kihajítom az egész vackot az ablakon, hardverestõl. Normális clipboard? Mûködõ copypaste? Valamiféle recentebb UI integráció? Anyone? És akkor még csak a triviális problémákat részleteztem...

Hja, és a legújabb mai fejlemenyt meg le sem írom. Eltûnt az F3. Egyszer csak nem létezett többé. Sem XFCE terminálból, sem X11-en kivülrõl, sem remote bejelentkezve, sem sehogy. Egész élmény ESC-3-at nyomkodva copypastelgetni MC-ben. Óje.

Hozzászólások

a) lehet nincs az adott cpu-ra optimalizálva a program,
b) ha nem tetszik, akkor lehet mást is használni *bsd, senki nem kötelez linux használatára és ezt nem kötekedésből mondom

debian gnu/linux @ linux-2.6.22.22-opt1 | patch
info

Nincs az adott CPU-ra optimalizalva? Ertem en, hogy Steve apank elhintette, hogy performance per watt, meg nemtom, de azert _ENNYIRE_ meg a G4 se lassu...

Ha nem tetszik lehet mast hasznalnirol meg annyit, hogy pont ez a problemam, hogy 10 eve meg jol mukodott. Az MC is bazigyors volt egy 486DLC-n. Most meg miezaszar. En kerek elnezest.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nyitott vagyok az epito javaslatokra, de az eddigi ket hozzaszolas nem ilyen. Gondolom az eltunt F3-at elo lehetne banyaszni vmi terminal magiaval, de annyira meg nem voltam mazo... Es amugyis, nincs idegesitobb, mint mikor az ember dolgozni szeretne, nem a gepet b#?szkodni, es akkor hulyesegek zajlanak az utjaban. Eh.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Igen, ez mukodik. Bar nem ertem, hogy egygombos egeren miert nem kene mukodnie, az azon levo click az balclicknek felel meg. De egyebkent ketgombos egeret hasznalok, mivel PPC-s gep, de nem Mac. :P Mindegy is. Ezzel a modszerrel csak az a problemam, hogy ez nem a szovegszerkeszto tartalmat, hanem a kepernyo tartalmat menti a vagolapra. Namost, probaltal mar igy olyan forraskodot, vagy HTML kodot copypastelni, ami hosszabb volt mint egy lathato sor? :) Es nagyobb mint egy kepernyo? :) ... Userfrendly, az. :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Az nem baj, hogy lehulyeznek, az mar inkabb, hogy mindezt tette mar olyan is, aki meg pajzan gondolat sem volt, mikor en mar Linuxot telepitettem a 4MB RAM-os 386sx-emre a "szepemleku" Forraskod magazin lemezmellekleterol... :) Meg ezutan sok olyan gepre, amirol az abszolut tobbseg azt sem tudna, hol kell bekapcsolni. De ez tulkepp mellekes. Az viszont nem, hogy tiz eve OS/2 alatt alapertelmezett volt, hogy a konzolban (tulkepp inkabb DOS Sessionben, kb. mintha DOSEmuban futna!) futo DOS Navigator kepes volt szoveget Copy/Pastelni az OS/2 nativ vagolapjara, es ugy altalaban DOS alkalmazas letere szinte tokeletesen beepulni egy grafikus, multitaszkos rendszerbe. Ez persze parhuzamosan az OS/2 erdeme is volt, hiszen az ehhez szukseges API-kat biztositotta.

En semmi olyat nem kerek szamon a Linuxon (es kornyeken), amit egyszer mar nem hasznaltam, 1/10-d ekkora teljesitmenyu gepen, gyorsan, kenyelmesen, stb. Ami pedig meg idegesitobb, hogy a problemaim nagyreszet meg tudnam oldani magam, mint programozo. Csakhat, napi 8 ora Java tologatas utan a melohelyen, itthon valahogy nincs kedvem tovabbi forraskodokat turni, es a Linux evtizedes bajait workaroundolni. Inkabb eltoltom az idot a zasszonykammal, vagy bekapcsolom az Amigam, es jol erzem magam...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

te minek szivatod magad ilyennel, ha kozben felbaxod magad? :)

F3: tanitsd meg neki, hogy melyik az: F9(menu) -> options -> learn keys
Lehet, hogy egyszer elallitottad. Esetleg a hozza tartozo config fileokat nevezd at, hatha visszater normalis mukodesre!
Sebessegre nem tudok mit mondani, de talan probald meg beallitani neki a kulso programokat.

ui: ott a Krusader helyette, ha a sima parancssor nem eleg :)
----
Sooner or later you had to talk, even if it was only because you'd run out of things to throw. - Pratchett
honlap készítés

Mindjárt megkapom a magamét egyesektől, de ha ESETLEG, csak úgy pusztán "brahiból", érdekességképpen kipróbálnád a GoboLinuxot... ugyanis ott is van MC, és "alapból". feltelepítve. És megtalálod a /Programs/Mc könyvtárban az összes állományát, amikben mindent átírhatsz. Az MC nekem is kedvenc progijaim egyike, majdnem mindent abban intézek. Eképp elsőrendűen fontos, hogy tudjuk, hol lehet beállítgatni ezt-azt rajta. Na nehogy már a rendszerünk önállósítsa magát! A GoboLinux nagyon jól hackelhető, és nem fordulhat elő benne olyasmi, hogy egyszercsak önhatalmúlag megváltoztatja a beállításaidat. Igaz, kicsit kell tanulnod hozzá, de magasan megéri. Itt a HUP-on meg is írtam a blogomba, honnan tölthető le a GoboLinuxról (magyarul) írt könyvem, abból tájékozódhatsz. Még az is benne van, hogy állítsd be az MC-t úgy, hogy különböző programokat társítson fájltípusok megnyitásához illetve szerkesztéséhez.

-------------
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Azt én sem kétlem, hogy túl van azon a szinten, amit a könyvem ELSŐ részében írtam, de a MÁSODIK részében már lényegében egyfajta referenciát írtam le a GoboLinux speciális szkriptjeiről, s ezen egyáltalán nem hinném, hogy túl van az, aki még életében nem foglalkozott GoboLinuxszal. Persze, nyilván nem lesz nehéz megértenie az ott leírtakat sem. De azért neki is el kell olvasnia legalább 1-szer ahhoz, hogy egyáltalán tudja, miről van szó.
-------------
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ez egyáltalán nem tartozik a lehetetlenségek birodalmába!

Mindazonáltal, úgy látom elkerülte becses figyelmedet, hogy a könyvemet alapvetően mégiscsak a kezdőknek írtam. Vagy legfeljebb a középhaladóknak. Egy igazán űberprofi valaki inkább LFS-t használ. Vagy ha mégis GoboLinuxot, hát csak amiatt, mert ő maga a GoboLinux fejlesztőinek egyike.

Persze, ettől még egy profi is kipróbálhatja a GoboLinuxot...
-------------
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

:D

Amúgy a legnagyobb hülyeség, hogy a vérprofik lfs-t használnánk, és gobot csak akkor, ha fejlesztők. Szerintem egy vérprofi is használhat teljesen hétköznapi disztrókat. Még forrásalapúnak sem kell lennie. Pl. pinyo_villany, aki ugye kernelfejlesztő, szintén Debiant használ. És amennyire én tudom, nem Debian fejlesztő. (Majd kijavít, ha mégis... :))

"Ez egyáltalán nem tartozik a lehetetlenségek birodalmába!"

De azért értékelem, hogy olyan embert akarsz kioktatni, hogy még "tanulnia kell hozzá", akinek az informatikai tudása sokszorosa kettőnk összességének. :)

"Egy igazán űberprofi valaki inkább LFS-t használ."

Vagy inkább nem. Linusnak talán csak van valami köze a linuxhoz, ennek ellenére Fedora-t használ(t?), Debiant meg meg se nézte még.

Nekem inkább az a tapasztalatom, hogy aki tényleg ért hozzá, az egy idő után beleun az egyszer már megoldott problémák sokadszori megoldásába és valami olyan munkaeszközt keres, amivel kevesebb szenvedéssel tud új problémákat megoldani anélkül, hogy ezer éves hülyeségekkel kellene bohóckodni. Elhiszem, hogy egyes rendkívül sok szabadidővel rendelkező embereknek vannak ilyen hajlamaik, hogy még a porszemeket is kézzel helyezi el az alaplapon, de ezek a ritka kivételek.

Nem egy embert ismerek, akiknek nem okozna problémát a linux baromságainak megoldása, mégis inkább használnak OSX-t, Windowst vagy akármit, mert azokkal is vannak nyűgök, problémák, viszont lehet vele dolgozni úgy is, hogy nem mindenből a 10 évvel ezelőtti szint a plafon. (tudom, ez számodra elképzelhetetlen, hogy létezik más is a Linuxon kívül, de azért próbáld meg).

Enter-t nyomva belépsz a zip állomány és onnan tömöríted ki F5-öt nyomva?
Ebben az esetben, ha jól tudom, akkor azért olyan lassú, mert a fájlokat gyk. egyenként tömöríti ki (mintha minden egyes fájlra külön meghívná a unzip-et).
Szóval célszerű a zip állományt inkább pl. az unzip progi (vagy pl. a 7z is tud zip-et tömöríteni) segítségével kitömöríteni (mc, zip állomány fölé állva 'unzip ' + [ESC]+[ENTER] kombinációkkal stb.).

Ha az mc-nél vissza akarsz térni az alapbeállításokra, akkor a 'mv .mc .mc_old' jól szokott működni.

Igen, pont ez az egyik bajom nekem is a linux-szal... Regen (amig gyujtottem a penzt pegara) egy P1@233-mon remekul ment az aktualis Red Hat linux, meg divx-eket is tudtam nezni viszonylag framedrop nelkul MPlayerrel. Ma meg sokkal erosebb hardware-en akadnak ugyanazok a programok... Szanalmas, sajnos.

Barmely tetszoleges .zip fajllal iszonyat lassu, termeszetesen. Es a Linuxos Info-Zip csinalta fajlokkal is. Es igen, regebben pattant. Valami uberuj fejlesztesnek sikerult ilyen kivalo eredmenyt elernie. Bar biztos az a baj, hogy csak egymagos a procim, oargh. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Kernel sajat forditas, egy Etch tetejen. Tok vanilla, no patch. Foleg azert van, mert a gyari 2.6.18 random fagyott ill. rebootolt. Ismert baja ez Pegasos II-n. Ez a verzio stabil, amugy.

charlie@stronghold:~$ uname -a
Linux stronghold 2.6.23.11 #1 Sun Dec 16 15:10:03 CET 2007 ppc GNU/Linux

Az mc meg a gyari Debian Etch/PPC csomag.

charlie@stronghold:~$ apt-cache show mc | grep Version
Version: 1:4.6.1-6

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A helyzet az, hogy KDE-n es GNOME-on kivul a coreutils a legjobb fajlkezelo. Az mc azoknak valo, akik DOS-on nc-t hasznaltak, mert nem volt bash.

Negyvenketto! :) (Mennyivel jobb szokas mar 42-zni, mint elsozni neh? :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-