Megérkezett az FSF.hu-s ''tégla pénz''

Címkék

A múlt héten aláírásra került az FSF.hu alapítvány és az Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért alapítvány (FSN) között a tégla projekt támogatási szerződése. Ennek keretében az FSF.hu alapítvány átutalta a részére támogatásként eljuttatott 1 097 400 Ft-nyi összeget.

Ezzel együtt az alapítványunk számláján 3 057 491 Ft áll rendelkezésre a tégla projekt megvalósítására, illetve egy 500 ezer forintos ígérvényünk van az LME-től, amelyet az ő nevükben elkölthetünk.

Sajnos a nyári szabadságolások miatt belassultak a dolgok, így elég kevés aktivitás volt. A nagy gyártókkal folytatott tárgyalások -bár sikerült kedvezményeket kapnunk- sajnos nem hozták meg a várt eredményeket. Egy nagyobb céggel beszélgetünk még, de sajnos a tárgyalás itt is lassan folyik.

A brand megoldás mellett -az árak jelentős változása miatt- ismét bekérem a kiskerektől kapott árajánlatokat, ezek és a fent említett céggel történő tárgyalások fényében döntünk majd.

Az FSF.hu alapítvány az adóigazolásokat mindenkinek (aki kérte) időben el fogja juttatni. Ezért és a támogatás gyűjtésében nyújtott segítségért megköszönném az alapítvány munkáját, külön kiemelve Tímár András önzetlen segítségét.

Hozzászólások

Na végignéztem az utolsó hozzászólásaidat, csak hogy megértsem miről van szó.

Ha jól értem te amolyan számítástechnikai vallási fanatista vagy. Ez anno a Commodore vs. PC-s táborra volt jellemző, de c64-es, amigás nem lehetsz, mert akkor most az Intelt utálnád. Most tehát AMD suxx, Intel rulez van.

Jó. Megpróbálom megérteni a pár lenéző mondatodból, hogy mit szeretnél közölni velem. Ha jól látom neked nem az AMD processzorai köré épített szűkös és sajnos néha megbízhatatlan (bár ilyenből Dunát lehetne rekeszteni Intel fronton is) megoldásokkal van bajod, hanem a processzorral.

Legyen. Azt mondod, hogy a Xeon jó a tapasztalataid szerint, az Itanium pedig az igazi istencsászár, mert abból akár 1024 processzort is egymás mellé tudsz tenni és a csoda Linux is elfut rajta single image-ben.

Ha már ide írtál, gondolom elolvastad, miről is van szó és annak fényében javasolsz. Itanium tehát kilőve, egyrészt mert itt alapvetően bittalicskázásról van szó (egy FTP szerver idejének nagy részét a userspace-ből kernelspace-be való adatmozgatással, vagy megfelelő feltételek esetén a userspace kihagyásával, diszkről hálózati irányba történő adattovábbítással tölti), az Itanium nevetségesen alacsony memóriasávszélessége miatt pedig itt biztosan nem a legjobb megoldás.

A másik az ár.

Veled ellentétben ritkán rakok össze alkatrészekből itaniumos gépeket, sőt, brand itaniumos szervert sem sűrűn használok. Kérlek nézd el, hogy nem vagyok tisztában az árakkal. Győzz meg, hogy bruttó 3,5 millió forintért Itaniumot kell vennem és ebbe a keretbe még belefér 10 TB háttértár is.

Rendben, tudom, hogy te nem Itaniumot, hanem Xeont ajánlanál. Nézzük meg azt.

Miben jobb? Memóriasávszélességben nem. Teljesítményben? Lehet, de ez függ a feladattól. Vissza pár bekezdést: itt bitlapátolásról van szó. Memóriaműveletekről. Kiesett.

Miben lehet még jobb? Tudja az Intel (húzzuk még ki kicsit a Xeonnal, mire beérik az Itanium) PAE-t, ha éppen 4 GB-nál nagyobb memóriát szeretnék (persze nem per processz). De már ez is felesleges, hiszen tud AMD64 módban is működni, ahol nem kell ez a hack. Bocsánat, te EM64T-nek hívod, nehogy a szádra kelljen venned az AMD nevét. :)

Mit tud még, ami szóba jöhet? Á, a hyperthreading. Kötve hiszem, hogy egy FTP szerver ezt ki tudná használni.

Kifogytam az ötletekből, segíts kérlek.

Ja még egy. Nemsokára lesz kétmagos Xeon is, valami összegányolt közös cache-sel a két mag között. De olyat még nem tudok venni, meg ha tudnék is drága lenne (az Opteron is az). Mit tudok tenni? Megveszem jövőre?

Persze, megtehetem, majd ha alaplapot is cseréltem.

Komolyan kérdezem: szerinted bittalicskázásra miért jobb a Xeon, ahol a memóriát a két processzor ugyanazon a tetűlassú buszon éri el, mint amiről az adatokat veszi (merevlemezek) és amire az adatokat kitolja (hálózat)?

Mire egy bit kikerül a hálózatra, rossz esetben háromszor végigcsoszog a 800-as FSB-n (és ez a Xeonnál a legmagasabb jelenleg).

De persze lehet, hogy félreértettelek és te az ótvar alaplapokról beszélsz. Ebben igazat adok neked. Nagy félelemmel vágok neki a témának, mert sajnos olyat kell vennem, amit nem ismerek.

Sokkal jobban örülnék, ha lenne pénz pár HP DL380-asra, vagy DL385-ösre, ne adj isten 580/585-ösre. Ezekkel már találkoztam, jók, megbízhatók, működnek.

Csak sajnos a projekt teljes költségvetéséből éppen hogy kifutna kettő belőlük, valami low end konfigurációban, kb. 280 GB-nyi beépített system diszk kapacitással (bruttó).

Írd meg a véleményed, érdekel.

Két eset lehetséges azon belül, amit írtál:

1. elköltjük most az összes pénzt és minél több SATA-s diszkhelyet alakítunk ki, de diszk nélkül.

2. veszünk 30-48 SATA-s diszkhelyet és bele 300-500 GB-os diszkeket

Ha abból indulok ki, hogy nem lesz több alkalmunk pénzt költeni, én a másodikat választanám.

Ha pedig abból, hogy lesz, akkor is, mert akkor legközelebb legfeljebb veszünk még 30-48 SATA-s diszkhelyet, diszkkel, vagy lecseréljük a 300-500 GB-os diszkeket 500-1TB-osra.

Persze lehet, hogy addigra elterjednek a 2,5"-es SATA/SAS lemezek és 3,5"-eseket már nem lehet kapni, ezesetben új házat is kell venni.

Egy 300 GB-os diszk kisker nettó ára 27 ezer forint. 27*48=1,3 millió forint. Sajnos a gond az, hogy mostanra a diszk viszonylat olcsó lett. Viszont bele kell tenni valamibe és az a drága.

LiRul wrote:
>>a 2,5"-es SATA/SAS lemezek és
> bocsanat a lamazasert es a kiragadasert. mi az a SATA/SAS lemez?
> elobbirol meg csak-csak vannak infoim, de az utobbi?!
Az új nagyágyú. Kitalálták a soros SCSI-t (SAS), amely gyakorlatilag
semmivel sem tud többet (ellenvélemény), mint a SATA, ráadásul a SAS
kontrollerek talán mindegyikére dughatsz SATA diszket is.

Ehhez kijött egy új form factor is, a 2,5"-es SAS/SATA diszkek, amelyek
jelenleg max. 146 GB-os verzióban vannak és 10kRPM-esek, de mivel kisebb
a tányér elméletileg hozzák ugyanazt a sebességet, mint a 15kRPM-es
3,5"-es diszkek.

Aszongyák, hogy ez a jövő.

Szerintem teljes joggal arra gondol hogy a mostani gepen nincs rendes letoltes szamlalo sem ami alapjan meglehetne mondani mit toltenek le a legtobben. Namost az hogy warezos a gep az mar tavaj sem kapott cafolatot. Ezek utan csatlakoznom kell azokhoz akik orulnek hogy sem allami, sem az en penzemet nem nyomjak bele egy ilyen ketes dolgba.

lloyddzilla wrote:
> Szerintem teljes joggal arra gondol hogy a mostani gepen nincs rendes
> letoltes szamlalo sem ami alapjan meglehetne mondani mit toltenek le a
> legtobben. Namost az hogy warezos a gep az mar tavaj sem kapott cafolatot.
Én ilyen felvetésről nem tudok, de most cáfolom. Semmi illegális nincs
az ftp.fsn.hu-n.
Nyilván ez neked nem lesz elég, úgyhogy rögtön meg is kérdezem: mivel
számít kevesebbnek az én szavam egy olyan letöltésszámlálóval szemben,
amit ugyanúgy én rakok ki?
Úgy manipulálom, ahogy akarom.

Azt hiszem többet nem kell mondanod, a rosszindulattal szemben sajnos
nem tudok mit tenni. Azért arra felhívnám a figyelmed, hogy a projektet
a T-Online hostolja ingyen (jelenleg másfél 42U-s racknyi helyen).
Szerinted ha csak a gyanúja is fennállna, hogy mi ezért warezolunk, és
gennyesre keressük magunkat a tizenéves leechereken, nem dobna ki minket
a cég azonnal?

> Ezek utan csatlakoznom kell azokhoz akik orulnek hogy sem allami, sem az en
> penzemet nem nyomjak bele egy ilyen ketes dolgba.
A legtöbb ember leszarná, hogy mit mondasz ezek után, de én szeretnélek
meggyőzni. Mondd el mivel tudom bizonyítani, hogy kizárólag
térítésmentesen hozzáférhető, nagyrészt szabad szoftver terjesztése
történik az ftp.fsn.hu-ról, amelynek fejlesztésére gyűjtöttünk pénzt.

Mert abban biztos vagyok, hogy a szavamnak nem adsz hitelt.

> csatlakoznom kell azokhoz akik orulnek hogy sem allami, sem az en penzemet nem nyomjak bele

Kik azok az "azok", akikhez csatlakozol?

Masreszt meg Bra es tarsai szetdolgozzak magukat ellenszolgaltatas nelkul azert hogy te szabad szoftvert tolthess le, ezert cserebe elismeres jarna, nem pedig FUD.

de, btk. 179§, úgy hívják, hogy nagy nyílvánosság előtt elkövetett rágalmazás. bár ez magánvádas bűncselekmény, és nem hinném, hogy bra arra pazarolná az idejét és energiáját, hogy nímand senkik ostoba fröcsögésével foglalkozzon. nagy a világ, a legnemesebb projektek körül is mindig lesz olyan troll, akinek muszáj epét hánynia, mert különben nem szép a napja.

term. sokkal lényegesebb, hogy ennyi pénz összegyűlt és lehet belőle tervezni

arról, hogy milyen disztrók legyenek tükrözve, lesz vmi fórum/szavazás?

Bra!

Ha péntek este el tudnál jönni, lenne nálam még pár téglajegy. Az AMD nem érdekel, ha debian lenne, fájna - nekem szimpibb a BSD, de ti tudjátok. Ami a feladatra az adott vason jó, az legyen rajta. Azokkal meg ne vitatkozz, akik hülyeségeket beszélnek!

Még valoszinűleg kimeriti a szakmai hitell rontást is mivel az esemény egy szakmai jellegű portálon történt ! A tagok számából és a látogatok számából kilehet számolni azt mekkora tömeg előt (Szűrt szakmai tömeg) hajtota végre a cselekményt.

A hozzászolásom az én személyes magánvéleményem és nem a portálon uralkodó szavazásal eldöntöt érv.

Juhász József

En odairtam, hogy szerintem. Ez lehet teves allitas is, de lehet igaz is. A jogaszkodassal menjetek mas portalra. A bra nickkel rendelkezo ember lehet akarki, akar tobb ember is, ha tudja a passwordot. Ugyanugy az en accomat is hasznalhatja barki, foleg, ha a portal tulaja kiadja masnak az accomat. De trey nem olyan (meg mielott ebbe is belekottok). A masik dolog meg egyertelmu, hogy keptelenseg bebizonyitani, hogy egy szerver warezos volt-e, lesz-e, stb. Meghekkeltek, es raraktak a warezt. Ezt is lehet mondani. Barmit. Anno az irdatlan nagy kapacitasigenybol kovetkeztettem arra, hogy esetleg "mast" is tarolnak/taroltak a gepen, nem is beszelve arrol, hogy egy statisztika alapjan azert lehetett volna tudni, hogy melyek a legkeresettebb es melyek az alig hasznalt dolgok. Nyilvan arra ment ki a szavazas, hogy az ittaniek szavazzanak, nekik mi kellene, stb. De emellett azert egy statisztika nem artott volna. Most meg mar terabyte-os diskekrol is szo esett, es nekem megint eszembe jutott a warez dolog. Ugy latszik nem kellett volna, ezennel visszavonom a feltetelezesemet, mert semelyik oldal sem fogja tudni bebizonyitani az igazat.

Csernus Áron wrote:
> Jogi oldalról inkább lloyddzillanak kellene bizonyítani a vádjait. Az
> efféle alaptalan vádaskodás nem büntis tétel véletlenül?
Ebben igazad lehet, de én vagyok annyira hülye, hogy bánt, ha ilyeneket
vágnak a fejemhez (főleg mert a saját pénzem és időm van benne), úgyhogy
inkább arra szeretnék rájönni, hogy miért gondolja ezt bárki, vagy ha
már annyira megingathatatlan ezen hitében, akkor azon hogy tudnék
változtatni.

Hát egy nyilvános bocsánatkérés az mégiscsak többet nyom a latban. Bár lehet ezt a hozzászolásodat annak szántad. Nem látok a fejedbe (ilyen mesziről még lőt seben keresztűl sem).

A terrabájtnyi adat nem sok ha azt is figyelembe veszed opensource projekteknek hosztolnak cvs és egyéb tárhejet, kűlönböző ISO-k (nem a 9002 és társaira gondoltam és nem is a világitásra.) Akkor még azt is számold belle a LOK csoport és hasonló csoportoknak Oktató videó tár. A linuxusr.hu-n van pár videom ami kapásbol befalt párszáz MB -ot. A linux user.hu-n ráadásul csak a tervezet sorozatnak egy kostolója van kint. Maga a tényleges sorozat az készűl.

Ha ezt mind össze adod akkor nem biztos ,hogy az a pár TB (nem a társadalomBiztositásra hanem az informatikai adat mértékegységre gondoltam) olyan sok lenne.

Az én gondolat világom szerint bár lehet egy másik nézőszempontból nézem a dolgokat.

Ez azért jó mert több felöl meglátjuk úgyon azt a dolgot és sokal jobban megismerjük.

Barátilag Joco

kohinoor wrote:
> En odairtam, hogy szerintem. Ez lehet teves allitas is, de lehet igaz is. A
> jogaszkodassal menjetek mas portalra. A bra nickkel rendelkezo ember lehet
> akarki, akar tobb ember is, ha tudja a passwordot. Ugyanugy az en accomat
> is hasznalhatja barki, foleg, ha a portal tulaja kiadja masnak az accomat.
Ebben igazad van, de megnyugtathatlak: én én vagyok. :)

> volt-e, lesz-e, stb. Meghekkeltek, es raraktak a warezt. Ezt is lehet
Jelenleg az ftp.fsn.hu viszonylag jól védett az ilyen jellegű
támadásokkal szemben az Internet felől, de természetesen semmi sem kizárt.

> mondani. Barmit. Anno az irdatlan nagy kapacitasigenybol kovetkeztettem
> arra, hogy esetleg "mast" is tarolnak/taroltak a gepen, nem is beszelve
> arrol, hogy egy statisztika alapjan azert lehetett volna tudni, hogy melyek
> a legkeresettebb es melyek az alig hasznalt dolgok. Nyilvan arra ment ki a
Ma már egy komplett disztribúció nem ritka, hogy 3-500 GB-nyi helyet
foglal. Jelenleg van 1,3 TB-unk és az összes mirrornál mindenféle
kivétellista szerepel, amit nem könnyű karbantartani (a Mandrake-nél
például divat volt 100 GB-okat egy laza mozdulattal egyik könyvtárból a
másikba tenni)...

> szavazas, hogy az ittaniek szavazzanak, nekik mi kellene, stb. De emellett
> azert egy statisztika nem artott volna. Most meg mar terabyte-os diskekrol
> is szo esett, es nekem megint eszembe jutott a warez dolog. Ugy latszik nem
Általam felrakott "warez" nem lesz, ennyit tudok csak ígérni.

Zahy wrote:
> Ha péntek este el tudnál jönni, lenne nálam még pár téglajegy. Az AMD nem
Uhh, télleg, most lesz a sörözés.

Megpróbálok. Julian nem tud esetleg jönni? Kérdeztétek (csak felületesen
olvastam a broken hunglisht :)?

> érdekel, ha debian lenne, fájna - nekem szimpibb a BSD, de ti tudjátok. Ami
> a feladatra az adott vason jó, az legyen rajta. Azokkal meg ne vitatkozz,
> akik hülyeségeket beszélnek!
Erről egyelőre nem tudok nyilatkozni. Igyekszem elkerülni, hogy olyan
gépet vegyünk, amire csak ez, vagy az tehető.

Gabucino wrote:
>>Mert abban biztos vagyok, hogy a szavamnak nem adsz hitelt.
> Telleg, ha lesz rajta warez resz akkor besegitek egy vinyoval ;)
Attól függ, hogy mekkora diszkkel segítenél be. Ha nagyobb, mint 10TB,
akkor megbeszélem a szolgáltatóval és lehet, hogy indítunk egy külön
szolgáltatást erre. ;-D

Friczy wrote:
> Amikor megláttam a tervezett összeállítást, fogadni mertem volna, hogy
> lesz, aki beszól az AMD miatt. Nem csalódtam :)
Nézd, én nyitott vagyok bármire is, ezért is írtam ki, hogy most kb. mit
tudnánk venni alkatrészekből összeállított gép kategóriában.

Ha valakinek nem tetszik, írhat másikat, árakkal, vagy anélkül,
indoklással, vagy anélkül.

Azt nem tudom elfogadni, hogy az AMD szar, mert az Intel erre a célra
mégszarabb.

Azt el tudom fogadni, hogy a Tyan szar, vagy hogy az areca szar, vagy a
kettő együtt az.

Ha valaki tud ilyenről, írja meg.

Mint írtam jelenleg beszélgetek egy céggel. Onnan brand gépet kapnánk,
olyat, amit én is ismerek, használtam már.

Meglátjuk, hogy mit sikerül velük összehozni. Ha semmit, akkor valami
ilyesmit vennénk.

Szerencsére vannak konstruktívabb emberek is, akik e-mailt írtak, nekik
köszönöm. :)

Az eddigi legjobb ötletnek az tűnik, hogy próbáljuk meg külföldön
beszerezni. Az itteni kisker árakhoz mérve úgy tűnik viszonylag jelentős
eltérést lehet így elérni, viszont nem tudom, mindez hogy viszonyulna a
nagyker árakhoz (hint-hint :).

Tisztelt kohinoor, es egyeb kotozkodo emberek.

A nyugati (EU+USA+Japan+...) tarsadalmak jogredszere a romai jogra alapul.

A romai jog egyik alapvetese az artatlansag velelme. TEHAT amig VALAKI BIZONYITEKKAL nem szolgal a bunoseggrol, addig, MINDENKINEK kotelessege feltenni, hogy az adott ember/prokekt artatlan.

kiszolas:

kohinoor bazdmeg, adj egyetlen fsn.hu linket, ami VALAHA mukodott, es warez tartalmat szolgaltatott, naponta mirrorozok, onnan, de speciel warezt meg nem talaltam, egy rakat GPL/BSD oprendszert az igen, de aki ebben warezt lat az attol erdemes 10m tavolsagot tartani, mielott dihongo orulte valik ;)

figyelni kell az uj dolgokra a slashdot mar 6.8GHz 1TB RAM, 2TB HDD Laptop-rik cikkezik, majdnem alkalmas FSN szervernek;)

http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=05/09/07/1241216&threshold=4&tid=198&tid=184

lloyddzilla wrote:
> Ugy gondolom mindenfele jogi kovetkezmeny nelkul mondthatom azt hogy gyanus
> ha valaki "kozpenzbol" kivan szervert allitani, es nem mondja meg mire
> hasznalja pontosan. A szava semmit sem er. Az hogy elkolti masok penzet az
> felelosseg es ez a felelosseg jogi uton is megkerdojelezheto. De ehhez
> nekem smmi kozom mert nem fizettem erte, nem hasznalok debiant, amd-t, es
> nem toltok le magyar szerverrol.
Kérlek áruld el, hogy milyen jogi úton megkérdőjelezhető felelősségről
beszélsz.

Egyébként ha megnézed, meglehetősen sok szabad szoftveres szerver ilyen:
vagy állami pénzből megy (egyetemi például), vagy nagyrészt (akár
közösségi) támogatásokból állt össze (wikipedia pld).

kohinoor wrote:
> Aki olcson vasarol, dragan vasarol. IDE vinyok folyamatos uzemre... No
> comment. Elhiszem, hogy keves a penz (szerintem nem), de inkabb gyujtsenek
> hozza es vegyenek normalis gepet. Ahogy elnezem, osszegyulik siman.
Nézd. Jelenleg van 1,3 TB-unk, 8 darab 200 GB-os WD ATA diszkekből. 2002
óta folyamatosan mennek ezek a lemezek és még egy sem döglött meg belőlük.

Az összes gépben SCSI diszk van. Mindegyikben kellett már cserélni.

Másik. A cégnél vettünk egy SATA-s és egy SCSI-s diszkdobozt. A
SATA-sban 250 GB-os diszkek, a SCSI-sban 300 GB-osak. Érdekes módon a
SATA-ssal még nem volt gond, a SCSI-s diszkjeit rögtön az első héten
kellett cserélni. Ha jól tudom, azóta a diszkdoboz felét kicserélték már.

Biztos rossz széria volt.

A másik, hogy egy SATA és egy SCSI diszk között leginkább az elektronika
az eltérő (azonos típusnál persze). És legritkábban az elektronika
szokott megdögleni.

Az ár.

Ugyanott, ahol egy 500 GB-os SATA2-es diszk nettó 81 ezer, egy 300 GB-os
SCSI 193.

A 400 GB-os diszk 57, a 300-as 27 ezerbe kerül.

Ha feltételezem, hogy a diszkek elhelyezése ugyanannyiba kerül, a
mechanika ugyanaz alattuk, akkor 16 darab diszk esetében így alakulnak a
nettó árak:

párhuzamos SCSI, 10krpm, 8 MB cache:
4470 GB*300 GB088 ezer forint
2190 GB*147 GB84 ezer forint
1087 GB*73 GB6 ezer forint

soros ATA, 7k2rpm, 8 MB cache:
7450 GB*500 GB96 ezer forint
5960 GB*400 GB‘2 ezer forint
4470 GB*300 GBC2 ezer forint

A párhuzamos SCSI esetében a hajamra kenhetem a teljesítményt, a 16
darab SATA bőven lenyomja, mivel az U320-as busz lesz a szűk
keresztmetszet, szemben a SATA2 16*300 MBps-es csillag topológiájával.

Tehát röviden összefoglalva: egy jó 7k2 rpm-es SATA diszk ugyanolyan
mechanikával rendelkezik, mint egy ugyanolyan 7k2 rpm-es SCSI. Az
alacsonyabb fordulat miatt elméletileg akár tovább is bírhatja a
mechanika, mint 10k, vagy 15krpm-nél.

Sávszélességben többszörösen (4,8 GBps vs. 320 MBps) veri a párhuzamos
SCSI-t. Árban szintén (7,5 TB 1,3 millió vs. 5 millió).

Miről beszélünk akkor? Sajnos SATA és SCSI diszkből is van szemét. Több
helyről (forgalmazók) hallottam már például, hogy Maxtort nem érdemes
venni és a régi tapasztalatok alapján a Hitachival (ex IBM) is vigyázni
kell.

A Seagate-et és a WD-t általában ajánlják.

Ismétlem: a most működő diszkek kibírtak három évet folyamatos üzem
mellett. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan pörögnek és a fejek a 0.
sávban pihennek, hanem azt, hogy a diszkdoboz kapacitásának minimum a
60%-a mindig ki van használva.

Azt mondod van elég pénz. A két "gagyi" szerver, amit nemrég írtam 1,2
millió forint (nettó) pénzt hagy kontroller és diszk nélkül a keretből.

Ha nem veszek SCSI kontrollert, csak diszkre költöm el ezt az 1,2
milliót, ennyi diszket tudok venni:
300 GB: 6 darab 147 GB: 12 darab 74 GB: 23 darab
Ismét elmondom: jelenleg van 1300 GB-unk...

Kérlek legyél kedves venni a fáradságot és összerakni egy olyan
konfigurációt, amit szerinted meg kellene vennünk. Szívesen megnézném,
hátha te többet ki tudsz hozni bruttó 3,5 millióból. (hozzáteszem, egy
normális, középkategóriás Opteron, vagy Xeon szerver kerül ennyibe,
csupaszon)

Kérlek.

Nagy Attila wrote:
> Kérlek.
Még valami: higyjétek el, hogy engem komolyan érdekel az, amit ti tudtok
és amely tudás birtokában osztjátok az észt.

De valamiért amikor rákérdezek, sosem válaszoltok konkrétumokkal.
Gondolom ha jól befürdünk valami szarral, akkor majd megint előkerültök
és elmondjátok, hogy ti megmondtátok.

Na ezt szeretném látni. Mondjatok olyan konfigurációt, amit ti jónak
tartotok és van értelme úgy megvenni 3,5 millió bruttóból, hogy az a
következő három évben is elég legyen. És esküdjetek, hogy mindene
passzolni fog és három év múlva is jól működik még, egyetlen
alkatrészcsere nélkül.

Még egy kis adalék: három éve, amikor megvettük az 1676 GB-nyi diszket,
kb. 200 GB-ról bővítettünk. Tavaly ilyenkorra lett nagyon kevés, tehát
mondhatom azt, hogy 2 év alatt elavult.

1676/200=8,36 szoros bővítés volt akkor.

1676 GB*8,36011,36 GB

Igaz, akkor csak diszket kellett venni (a pénzt az LME adta), a gépeket
és a diszkdobozt, összesen akkori áron számolva kb. 2-3 millió forint
értékben az Axelero biztosította.

Most már sajnos nehezebb 4-5 szervert "elcsaklizni", így azt is nekünk
kell megvennünk.

Ezekszerint teljesen felesleges scsi-t venni... Masik meg, hogy van olyan gep, mely mfm vinyoval meg mindig megy, hibaja nincs es folyamatosan megy, se klima semmi. Kar ilyen egyedi esetekbol itelni. Egy scsi vinyora adnak 5 ev garit is, ide vinyora meg 3-at, de lehet tevedek. Igaz, hogy irrealisan draga a scsi, de en akkor sem vennek ide-t. Regebben sokkal jobb minosegu cuccokat gyartottak, amit most veszel ujonnan, gagyi. En a helyedben kerestem volna cegeket, hogy adnak-e csak ugy hw-t, es kesz, mint a haxelero. Aztan kerestem volna dual p3-as ibm hasznalt 1U magas gepeket, kulso storage-dzsal. Meg mindig mennek, alkatresz van. Hasznalt, az igaz, de szerintem sokkal jobb, mint a sok hulladek, amit mostanaban kapni. Es olcso. Ha erdekel, megadom a ceg nevet.

kohinoor wrote:
> Ezekszerint teljesen felesleges scsi-t venni... Masik meg, hogy van olyan
Igen, erre a célra az.

> gep, mely mfm vinyoval meg mindig megy, hibaja nincs es folyamatosan megy,
> se klima semmi. Kar ilyen egyedi esetekbol itelni. Egy scsi vinyora adnak 5
Kérdezem, te milyen esetekből ítélve mondod, hogy az ATA-s diszkek
megbízhatatlanabbak, mint a SCSI-k?

Én azt mondom, hogy egyik sem jobb. Semmi köze a csatolófelület (érzed,
ugye?) típusához annak, hogy mennyire megbízható egyik, vagy a másik.
A gyártótól függ, meg a szállítástól.

> ev garit is, ide vinyora meg 3-at, de lehet tevedek. Igaz, hogy irrealisan
http://www.seagate.com/products/personal/barracuda.html

Te ítélsz anélkül, hogy utánanéznél dolgoknak. Lehet szart venni mindkét
oldalon és sajnos az a helyzet, hogy teljesen mindegy, hogy hány év
garancia van egy diszkre, az ugyanúgy be fog szarni és ha a pistike
bt-nél vetted, ugyanúgy 3 hónap alatt kapsz csak újat.

Persze vehetnénk on site supportot is. 3,5 millióból.

> draga a scsi, de en akkor sem vennek ide-t. Regebben sokkal jobb minosegu
> cuccokat gyartottak, amit most veszel ujonnan, gagyi. En a helyedben
Ebben van valami, de ez a SCSI-ra is igaz. Miből gondolod, hogy attól,
hogy más kontroller IC, meg csatlakozó van a nyákon, és ötször többe
kerül rögtön jobb is?

> kerestem volna cegeket, hogy adnak-e csak ugy hw-t, es kesz, mint a
> haxelero. Aztan kerestem volna dual p3-as ibm hasznalt 1U magas gepeket,
Királyfi, hány éves vagy? Anélkül, hogy le ne tolnád a gatyád senki sem
fog semmit adni. Sőt, akkor sem. A nagy cégek körberöhögnek, szóba sem
állnak veled, jó esetben diszkontot adnak, de azért alaposan mérlegelik,
hogy hol tudnak hasznot húzni a dologból. Gondolom örülnél, ha holnaptól
a HUP és az ftp.fsn.hu egy csilivili egyprocesszoros Xeonon menne, két
73 GB-os diszkkel, cserébe pedig féloldalas hirdetések lennének mindenfelé.
Kb. ennyire elég az oldal látogatottsága és jelentősége.

Nézd, van aki fáradságot nem kímélve összehozott nagy cégek nagy
embereivel. Kilincselt helyettem, utánajárt és sokat telefonált, mire
odáig eljuttatott, hogy egyáltalán leülhettem valakivel.

Próbáltál már ilyet csinálni? Szerinted ez úgy megy, hogy odamegyek az
első céghez és öntik rám a vasakat?

A "haxelero" érdekes kivétel. Ott nem a cégérdek, hanem egy vezető
beosztású ember jószándéka döntött. Kérlek járj már utána és kérdezd
körbe a hazai ISP-ket: melyik adna *semmiért* (tehát nem csak hogy
ingyen, de mindenféle megemlítési, vagy reklámozási kötelezettség
nélkül) másfél racknyi (42U) helyet, meg a benne lévő gépek 90%-át?
Plusz még IP címeket, supportot és gigabites Internetkapcsolatot.

Én végigjártam sokat és tudom a választ. Te hánynál voltál?

> kulso storage-dzsal. Meg mindig mennek, alkatresz van. Hasznalt, az igaz,
> de szerintem sokkal jobb, mint a sok hulladek, amit mostanaban kapni. Es
> olcso. Ha erdekel, megadom a ceg nevet.
Jó. Ismért kérlek, hogy legyél kedves nekem összeállítani ezekből a
használt PC-kből bruttó 3,5 millió forintért valami értelmeset.

Szempontok:
- jelenleg van kb. 6-10 RU helyünk, de mindehhez ki kell dobnunk a
mostani gépeket. Tehát ennél nagyobb helyet nem nagyon foglalhat a cucc.
- képes legyen akár a gigabitet is kitolni magából, mindezt úgy, hogy
akár 3-4000-en is letöltenek
- amit már írtam: ha három évvel ezelőtt 8-szorosára bővítettünk, jó
lenne most is megközelíteni ezt a szintet. A cél tehát minimum 10 TB
(bruttó) háttértár rendelkezésre állása
- processzorban és memóriában jelentősen (minimum a duplájára) bővíthető
legyen

Kérlek jelentkezz, ha tudsz ezeknek megfelelő használt PC-t olcsón. Na
és persze ha abból indulok ki, hogy neked a garancia a megbízhatóság
mérőszáma, akkor ebből minimum 3 évnyi legyen.

Csalódtam kicsit, azt hittem idősebb és tapasztaltabb vagy. :(

Sajnalatos, hogy abbol iteled meg valakinek az eletkorat es tapasztaltsagat, hogy van-e gyakorlata kokemeny gagyizasban es tarhalasban. Elhiszem, hogy nagy felelosseg masok penzet kolteni, de helyetted itt senki nem fogja meghozni a dontest, azzal, hogy publikussa tetted a kinodat, megnehezitetted az egeszet. Nem is ertem, mit varsz. Van, aki eleteben uzemeltetett kb 1 vagy 2 markas szervert, aztan mondja, hogy na, az *****, vagy nagyon jo. Ugy latszik, senki nem er fel a te hihetetlen szakmai es sales tapasztalatoddal. Helyetted pedig nem fogok utanajarni nagyker araknak meg configoknak. Talan jo penzert, mert ugye ingyen senki sem segit soha semmit.

Köszönöm, ezt vártam. :)

Nem tudom mit értesz kőkemény gagyizás alatt. A szabad szoftvereket? Azt, amit csinálunk? A gépet, amit ennyi pénzből lehet venni?

Tarhálás. Igen, volt az is. Jártam mindenféle céghez, vasért, pénzért, szolgáltatásokért, stb. Mindezt azért, hogy legyen mivel eltöltenem a szabadidőmet és talán hozzátehessek én is valamit a szabad szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatásokhoz.

Ha te azt gondolod, hogy ilyen dolgokra csak úgy dalolva adnak a cégek gépeket, akkor tényleg nem tudok más mondani, hogy nincs tapasztalatod. Ebben biztos. Természetesen ettől még lehetsz jó nőgyógyász, vagy akár programozó is.

Vagy csak neked szerencséd volt, esetleg szebb az arcod, mint az enyém.

Nincs "kínom", amit publikussá tettem. Megírtam, hogy megkaptuk a pénzt az FSF-től és válaszoltam a kérdésekre. Ennyi történt.

Az én "hihetetlen szakmai és sales" tapasztalatomról meg csak annyit, hogy a véleményemet mondom el, ahogy te is. Lehet, hogy 10 év múlva nevetni fogok rajta, mint ahogy nevetek néhány 10 évvel ezelőttin is. Az ember állandóan tanul, fejlődik.

Elmondtad a véleményed, szerinted SCSI diszkeket kellene vennünk 5 év garanciával, mellé pedig levedlett IBM Netfinityket. Én pedig elmondtam, hogy miért nem tartom jó ötletnek azt, hogy vegyünk aranyárban merevlemezt, majd tegyük bele egy ezeréves kályhába és végül kapjuk meg ugyanazt, amink már most is van. Igaz új diszkekkel, meg SCSI-val.

Akkor én is elmondom mit szeretnék. Egy minimum 500 TB-os SAN-t (felőlem akár lehet SCSI, de FC diszkekkel is), öt kontinensen, minden kontinensen a legnagyobb elérhető sávszélességgel. A rootpasst odaadnám egy szervezetnek, hogy kezelje, szolgálja ki a teljes világ szabad szoftveres tartalomigényét innen. És még a nevemet sem kellene odaírniuk.

Te szereted a régi vasakat. Én is. Megbízhatók, agyoncsaphatatlanok és úgy általában, teljesen más érzés ezekkel dolgozni, mint a mai hullámbádog PC-kkel.

De sajnos a hosting is korlátos helyben és más szempontokból is, így minél kisebb helyre kell minél kommerszebb szemetet bezsúfolni. Sajnos csak erre fussa. A nem kommerszel meg ugyanúgy megjárnánk, ha gond van vele. ATX tápot ma még újonnan is lehet kapni, régi szerverbe valót meg csak bontóból.

Nagyker árak. Hmm. Azt mondod vegyünk használt gépet és ne gagyizzunk ilyen keményen. Melyik az a használtgép-nagyker? Ez is komolyan érdekelne, ugyanis van egy rakás olyan vas a cégnél, amely az IBM pécéit lazán leveri l33t faktorban. Hátha kell valakinek jó áron.

OK, mondd meg mennyit kérsz azért, hogy 3,5 millióból olyan konfigurációt összeállíts, amelyik nem gagyi és tudjuk vele tartani a múltkori fejlesztés nagyságát.

Több világcégtől van ajánlatom ilyen gépekre háttértárral együtt. Van SATA/FC, SCSI/SCSI, SATA/SCSI, sőt FC és SAS diszkek is akadnak.

Mindegyik nagyszerű, de mindegyikkel van egy baj: 3,5 millióba cipőkanállal fér csak bele (vagy azzal sem) és 3-4 TB-nál nem nyújt többet.

És mindegyiknek van valami baja. A SATA-s megoldások csak SATA I-et tudnak (nincs NCQ, stb.) és a dobozok nem használhatóak JBOD-ként, csak RAID-del, vagy SAN konfigurációban. Ez persze nem baj, csak amikor 1,5 millió egy ilyen kártya, vagy 500 ezer forint egy FC HBA, akkor elgondolkozol, hogy ez talán túlságosan komoly lesz ide. 1-2 TB-ért meg főleg.

A SCSI-nek ki tudja lesz-e jövője. A párhuzamos ATA kihalófélben van, valószínűleg ugyanez vár a SCSI-ra is. Ilyen diszkdobozt venni tehát nem túl jó ötlet. Egy idő után a párhuzamos SCSI drágább lesz, mint a soros (ahogy már ma is néha drágább ATA-ban).

Az FC diszkek megint kiesnek, egy havi fizetésemért tudok egyet venni.

Mindegy, azt hiszem sikerült ütköztetünk a véleményünket, megtudtuk ki mit gondol a dolgokról és kész.

Annyit azért elárulhatnál majd, hogy a SATA-hoz hasonlóan a SAS-t is szarnak tartod-e? Csak azért kérdezem, mert a SAS kontrollerek képesek SATA kontrollerként is működni, tehát gyakorlatilag bekövetkezett a két PC-s "világ", a SCSI és az ATA fúziója.

Lassan elektronikában sem lesz különbség a kettő között, csak az egyikre SAS-t írnak, a másikra SATA-t és a firmware konfigjában egy bit majd eldönti, melyiket is beszélje a kontroller a csatorna felé.

> vagy nagyon jo. Ugy latszik, senki nem er fel a te hihetetlen szakmai es
> sales tapasztalatoddal. Helyetted pedig nem fogok utanajarni nagyker
> araknak meg configoknak. Talan jo penzert, mert ugye ingyen senki sem segit
> soha semmit.

Vagyis magas lóról jártatod a pofád, de ha felelősséggel kell valamit
kijelenteni, akkor már az árak megállapításánál is fizessen neked az,
aki egyébként társadalmi munkában igyekszik megoldani a feladatot?
Mit ne mondjak, pofád az van.

--
--- Friczy ---
'Death is not a bug, it's a feature'

Pofam az van, neked viszont nem sok eszed lehet, ha nem ertetted a szoveget. Biztos nem akartal vele foglalkozni, mert en irtam, vagy felreertetted: bra irta, hogy az o tapasztalatai szerint senki nem fog ingyen vasat adni neki. Akkor tolem hogyan varna el, hogy ingyen javaslok neki configot (tovabbvittem a bra tapasztalatabol levonhato kovetkeztetest). Ha akarnek javasolni, nem kernek penzt erte, a masik dolog, hogy meg penzert sem segitenek ebben az esetben. A tarsadalmi munka igazan dicseretes, de abbol nem tudok enni adni a kis csaladom reszere. Ettol fuggetlenul nem keves gratiszos projecteket is vegrehajtottam, es eleg sokszor az volt a vege, hogy kar volt.

Rovidre zarva a dolgot, lentebb olvashatod, mennyiert allitok ossze egy configot :-)

Az, hogy levitezlett szerverekkel hajtsak meg uj vinyokat, csak egy otlet volt. Ha uj autot veszel, azok is sokkal gagyibbak, mint a regiek, hulladekbol epitik oket a csipett szemuek. Olyan is. Ezzel szemben egy regebbi auto esetleg jobban muzsikal ugyanannyi penzert. Lenyeg, hogy nem ez az allaspontom, en gyujtenek meg penzt, hogy vehessek jobb cuccot.

kohinoor wrote:
> Rovidre zarva a dolgot, lentebb olvashatod, mennyiert allitok ossze egy
> configot :-)
OK, majd elolvasom, ha eljutok odáig (és megtalálom).

> Az, hogy levitezlett szerverekkel hajtsak meg uj vinyokat, csak egy otlet
> volt. Ha uj autot veszel, azok is sokkal gagyibbak, mint a regiek,
> hulladekbol epitik oket a csipett szemuek. Olyan is. Ezzel szemben egy
Azért ma is gyártanak jó és megbízható szervereket, csak sajnos azok
annyiba kerülnek, hogy mást nem is tudnánk venni.

> regebbi auto esetleg jobban muzsikal ugyanannyi penzert. Lenyeg, hogy nem
> ez az allaspontom, en gyujtenek meg penzt, hogy vehessek jobb cuccot.
Próbáltuk. Tavaly novemberben jelentettük be a projektet, ami így lassan
egy éve húzódik. Sok weblapon kint volt a banner, felhívás.

Ennyi jött össze, ebből kell gazdálkodnunk.

kohinoor wrote:
> Pofam az van, neked viszont nem sok eszed lehet, ha nem ertetted a
> szoveget. Biztos nem akartal vele foglalkozni, mert en irtam, vagy
> felreertetted: bra irta, hogy az o tapasztalatai szerint senki nem fog
> ingyen vasat adni neki. Akkor tolem hogyan varna el, hogy ingyen javaslok
> neki configot (tovabbvittem a bra tapasztalatabol levonhato
> kovetkeztetest). Ha akarnek javasolni, nem kernek penzt erte, a masik
Biztos helyesen? Én körbejártam pár céget és ez alapján mondom, hogy
ingyen nem adnak semmit.
Hogy jön ehhez az, hogy ingyen nem hajlandó senki segíteni? Hajlandó.
Trey is ingyen csinálja a portált én is a többit. Sokan segítettek eddig
is, önzetlenül (lásd a diszkek).

> dolog, hogy meg penzert sem segitenek ebben az esetben. A tarsadalmi munka
> igazan dicseretes, de abbol nem tudok enni adni a kis csaladom reszere.
Szerinted én az ftp.fsn.hu-ból élek? Nem. Dolgozom és munkaidő után,
este, éjszaka, vagy hétvégén megyek be gépet szerelni, bővíteni.

> Ettol fuggetlenul nem keves gratiszos projecteket is vegrehajtottam, es
> eleg sokszor az volt a vege, hogy kar volt.
Sajnállak, mást nem tudok mondani. Szerencsére akin eddig én segítettem,
mind hálás volt és több nekem nem is kellett, ezért én is igyekszem
hálás lenni annak, aki nekem segít.

kohinoor <kohinoor@hu.inter.net> wrote:
>
> Pofam az van,

Ez esetben fogd be.

> neked viszont nem sok eszed lehet,

Hát igen, szóbaálltam egy moron fasszal.

> ha nem ertetted a
> szoveget. Biztos nem akartal vele foglalkozni, mert en irtam, vagy
> felreertetted: bra irta, hogy az o tapasztalatai szerint senki nem fog
> ingyen vasat adni neki. Akkor tolem hogyan varna el, hogy ingyen javaslok
> neki configot (tovabbvittem a bra tapasztalatabol levonhato
> kovetkeztetest).

Ez esetben elvárható, hogy kussolj. Ja, értem. Ez most a lenyúlós
időszakod. Pénzt akarsz kérni a konfigjavaslatért. Valóban, ez az
abszolót pofátlan hozzáállás.
> dolog, hogy meg penzert sem segitenek ebben az esetben. A tarsadalmi munka
> igazan dicseretes, de abbol nem tudok enni adni a kis csaladom reszere.

Társadalmi munkában osztod itt az észt, teljesen haszontalanul, flamelsz
orrba-szájba, arra nem sajnálod az időt, segítségre igen. Rendesen
leszerepeltél.

> Ettol fuggetlenul nem keves gratiszos projecteket is vegrehajtottam, es
> eleg sokszor az volt a vege, hogy kar volt.

Remélem, ezek után abbahagyod az ingyen ide írkálást.

--
--- Friczy ---
'Death is not a bug, it's a feature'

Lehet még venni téglát? Nem szeretnék kimaradni, és most lett pénzem is.

bra: erdemes lenne ide kitenni a konfiguraciot, es azokat az arakat, amiket kaptal ra, a sok olvaso kozott hatha van valaki aki olcsobbat/jobbat is latott a kozelmultban, es tud hasznalhato infoval szolgalni.

Mészáros András wrote:
> bra: erdemes lenne ide kitenni a konfiguraciot, es azokat az arakat, amiket
> kaptal ra, a sok olvaso kozott hatha van valaki aki olcsobbat/jobbat is
> latott a kozelmultban, es tud hasznalhato infoval szolgalni.
Ehhez egyik cég sem járult hozzá.

Tegnap összeírtam három verziójátaz eredeti kiírásban szereplő konfig "ócsított" modelljének.
Íme:
1 db. Chenbro 7450.56G/8G
Eszköz Forrás Mennyiség Nettó ár Bruttó ár
Chenbro RM414 http://www.pixel.hu/parlista.php 1 119900
Tyan S2892G3NR http://www.hpctrade.hu/ALAPLAP.HTM 1 134100
Opteron DP Server Model 246 http://www.hpctrade.hu/PROC.HTM 2 55900
1024MB 333MHz DDR ECC Registered CL2.5 DIMM Dual Rank, x8 http://www.hpctrade.hu/RAM.HTM 8 33190
Areca arC-1260 (16 port) http://www.hpctrade.hu/VEZERLO.HTM 1 291900
CD/DVD olvasó 1 10000
HITACHI 500GB HDS725050-KLA360 7200rpm http://www.hpctrade.hu/HDD.HTM 16 81210
Összesen 2232580 2790725

2 db. Chenbro RM414-es konfig 8940.48G/16G
Eszköz Forrás Mennyiség Nettó ár Bruttó ár
Chenbro RM414 http://www.pixel.hu/parlista.php 2 119900
Tyan S2892G3NR http://www.hpctrade.hu/ALAPLAP.HTM 2 134100
Opteron DP Server Model 246 http://www.hpctrade.hu/PROC.HTM 4 55900
1024MB 333MHz DDR ECC Registered CL2.5 DIMM Dual Rank, x8 http://www.hpctrade.hu/RAM.HTM 16 33190
Areca arC-1260 (16 port) http://www.hpctrade.hu/VEZERLO.HTM 2 291900
CD/DVD olvasó 2 10000
MAXTOR 300 GB 16MB/7k2 http://www.hpctrade.hu/HDD.HTM 32 27250
Összesen 2738440 3423050

2 db. Chenbro RM414-es konfig 11920.64G/4G
Eszköz Forrás Mennyiség Nettó ár Bruttó ár
Chenbro RM414 http://www.pixel.hu/parlista.php 2 119900
Tyan S2892G3NR http://www.hpctrade.hu/ALAPLAP.HTM 2 134100
Opteron DP Server Model 246 http://www.hpctrade.hu/PROC.HTM 2 55900
1024MB 333MHz DDR ECC Registered CL2.5 DIMM Dual Rank, x8 http://www.hpctrade.hu/RAM.HTM 4 33190
Areca arC-1260 (16 port) http://www.hpctrade.hu/VEZERLO.HTM 2 291900
CD/DVD olvasó 2 10000
Seagate 400 GB http://www.ready.hu/hdd.htm 32 50300
Összesen 2965960 3707450

Ezek kisker árak, a forrással együtt.

Ha a cikkben említett céggel nem sikerül megállapodnunk, vagy nem jön ki
a megfelelő kapacitás, akkor valami ilyesmit vennénk.

Itt lehet ötletelni, lehet ajánlani, ellenjavallni az alkatrészeket.
Ami elsősorban jól jönne egy megfizethető árú rackmount ház, lehetőleg
redundáns táppal, sok hotswap SATA bayjel, vagy 5,25"-ös helyekkel, ahová
befér sok 5-in-3 fiók.

Örömmel várom, ha valakinek van ötlete, ára, akár e-mailben is.

ütni kellett volna a népet, aztán még több pénz összejött volna. legalábbis a magamfajtától :), mert már nagyon régóta akartam utalni 1 kis pénzt, de valahogy mindig elmaradt.

és érdekes módon mindig akkor jutott eszembe, hogy kéne venni téglát, amikor jelentést írtál az aktuális állapotról... :)

persze ez nem szemrehányás. főleg nem branak. inkább a magamfajta trógereknek :)

Az utobbi evekben nem hardvereztem, ugyhogy sajat tapasztalatom nincs, de a wikipedia hardver rendelesei nagyon tanulsagosak, es reszletes infoik vannak fenn.

http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_servers

http://meta.wikimedia.org/wiki/Hardware_ordered_May_2005

http://meta.wikimedia.org/wiki/Hardware_ordered_August_30%2C_2005

nekik mar masodpercenkent 1500 wiki lekerdezest kell kiszolgalni ;), bar ennek nagy resze mehet squidbol.

Azért az elég szomorú hogy az IHM egy kanyi vasat sem adott az egészbe. (Vagy igen?) miközben a bílgécet szponzolálják röbbszáz millió (vagy milliárd?) forinttal. Vagy pont azért nem adtak egy fillért sem?... :)

Ha nyerek a lottón akkor megépíttetem európa legnagyob

FreeSoftware-Szerverhotelét ahol minden arra érdemes

projekt kap majd egy szervert ingyen...

> Azért az elég szomorú hogy az IHM egy kanyi vasat sem adott az egészbe. (Vagy igen?)

Nem tudom, hogy adtak-e vagy nem, de amennyire én gondolom, ez az állam esetében nem olyan egyszerű, hogy gondol egyet XY, aztán kifizet - akár 1ft-ot - valamire, ami egyébként lehet, hogy a dolga lenne :)

Persze ez nem "mentség", de azért azt tudni kell, hogy hihetetlenül nagy nehézkes nyikorgó gépezet az állam.

Mészáros András wrote:
> Az utobbi evekben nem hardvereztem, ugyhogy sajat tapasztalatom nincs, de a
> wikipedia hardver rendelesei nagyon tanulsagosak, es reszletes infoik
> vannak fenn.
Elég vegyes a kép. Nem lehet könnyű...

Ahogy elnézem a 3ware a leggyakoribb. Kinek, mivel van tapasztalata? Az
areca annyiból pozitívabb, hogy van 16 portos is...

Bár kicsit tartok a PCI-E-től...

Magyar Szilveszter wrote:
> Azért az elég szomorú hogy az IHM egy kanyi vasat sem adott az egészbe.
> (Vagy igen?) miközben a bílgécet szponzolálják röbbszáz millió (vagy
> milliárd?) forinttal. Vagy pont azért nem adtak egy fillért sem?... :)
Nem adtak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is pályáztunk
semmire, mivel nem értünk hozzá, meg aztán a legtöbb 50%-100% önrész
meglétét feltételezi...

Pont ezért javasolták, hogy ebből a pénzből pályázzunk, azaz próbáljunk
megcsípni olyan projektet, amelyhez a 3-3,5 millió önrész elég, esetleg
ebből lehet finanszírozni a hitelt, ha többre van szükség.

Biztos jó lenne, csak abból még jövőre sem lenne semmi. :(

Máté András wrote:
> Nem tudom, hogy adtak-e vagy nem, de amennyire én gondolom, ez az állam
> esetében nem olyan egyszerű, hogy gondol egyet XY, aztán kifizet - akár
> 1ft-ot - valamire, ami egyébként lehet, hogy a dolga lenne :)
Ehhez jóban kell lenni a megfelelő emberekkel, például Kovács Kálmánnal.
Gondolom olvastátok a sajtóban, hogy neki van évi x milliárdos saját
kerete, amit arra költ, amire csak szeretne.

Sajnos én nem vagyok bejáratos hozzá...

Nem sajnos az. Így legalább megmarad az egyenes gerinced és esetleg még bele is tudsz nézni mások szemébe. Francnak hiányozna, hogy valami párttal kapcsolatba hozzanak téged, meg az fsn-t, fsf-et vagy bárkit.

A következő ciklus menetrendszerűen azzal fog kezdődni, hogy a mostaniak "üzleti ugyeit" és kapcsolatait - ha szükséges a tények némi elferdítésével is - kiteregetik a sajtoban.

whitehawk wrote:
> Lehet, hogy jobban jársz, mert Kovács Kálmánra rájár a rúd.. Legalábbis
> baszogatják, és ha nem őt akkor akik kaptak. És nem feltétlenül alaptalan a
> dolog..
Tudom, olvastam róla. Nézd, ha én törvényesen kapok pénzt és arra
költöttem, amire a minisztérium adta, akkor nincs félnivalóm. :)

De nem kaptam, úgyhogy nyugodtan alszom.

Ugy gondolom mindenfele jogi kovetkezmeny nelkul mondthatom azt hogy gyanus ha valaki "kozpenzbol" kivan szervert allitani, es nem mondja meg mire hasznalja pontosan. A szava semmit sem er. Az hogy elkolti masok penzet az felelosseg es ez a felelosseg jogi uton is megkerdojelezheto. De ehhez nekem smmi kozom mert nem fizettem erte, nem hasznalok debiant, amd-t, es nem toltok le magyar szerverrol.

XMI wrote:
> Nem sajnos az. Így legalább megmarad az egyenes gerinced és esetleg még
> bele is tudsz nézni mások szemébe. Francnak hiányozna, hogy valami párttal
> kapcsolatba hozzanak téged, meg az fsn-t, fsf-et vagy bárkit.
> A következő ciklus menetrendszerűen azzal fog kezdődni, hogy a mostaniak
> "üzleti ugyeit" és kapcsolatait - ha szükséges a tények némi elferdítésével
> is - kiteregetik a sajtoban.
Nem ismerem az ügyet részleteiben, de el tudom képzelni, hogy volt olyan
támogatott, amelyik valóban értelmes célra használta a kapott pénzt.

Bár ha valaki nagyon akar, nyilván ott is talál hibát.

Nagy Attila írta:
> Nem ismerem az ügyet részleteiben, de el tudom képzelni, hogy volt olyan
> támogatott, amelyik valóban értelmes célra használta a kapott pénzt.
>
> Bár ha valaki nagyon akar, nyilván ott is talál hibát.
Ha azt a pénzmagot, amit az ilyen ügyek kiderítése/kiteregetése
felemészt, odaadnák FSN/FSF/akármi hasonlónak, már régesrég meglenne a gép.

Persze szigorúan IMHO, és a tények akár csak érintőleges ismerete nélkül...

Ha ebbol most amd-t vesznek akkor gyalazat az egesz.

Most még abban a stádiumban van a dolog, hogy elmondhatod a véleményed, megoszthatod a tudásodat, amit fel is tudunk használni.

Trollkodni én is tudok, de azzal senkinek sem lesz jobb.

Tegyél javaslatot, a lehetőség nyitva áll előtted.

Mondd el, hogy te mire költenél 3-3,5 millió forint bruttót, ha abból minimum 10 TB-nyi háttértárat kellene összehoznod, minimum két, használható és bővíthető szerverrel.