BTX - közelebbről szemügyre véve

Címkék

Hosszú évek óta megszokott dolog, hogy megvásárolt PC alaplapjainkat ATX (Advanced Technology eXtended) szabvány szerint tervezett és gyártott számítógép-házakba szereljük. Az ATX házakat jól ismerjük, hiszen lassan egy évtizede (vagy több?) itt vannak velünk. Újabban azonban meglepetés érhet minket néhány alaplappal, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Ez történt velem is a napokban.

Kaptam egy lapot tesztelésre, amit kibontás után szokás szerint be szerettem volna építeni a jól ismert ATX házak egyikébe. Nem igazán akart sehogy se belepasszolni, ezért jobban szemügyre vettem. Miután alaposabban megnéztem, kiderült, hogy az alaplapot nagyobb flexelés nélkül csak BTX (Balanced Technology eXtended) házba lehet beszerelni.



Mivel nem találkoztam még ilyen házzal, kicsit közelebbről is szemügyre vettem és készítettem egy képekkel tűzdelt írást, abban bízva, hogy talán másokat is érdekel...



Mi is az a BTX? Néhány IDF-fel ezelőtt az Intel azt találta ki, hogy kifejleszt egy új form factor szabványt, amely a várakozásai szerint majd felváltja a mindenki által ismert ATX-et. A munka Big Water kódnéven folyt, majd a cég 2003 őszén ismét egy IDF alkalmával hivatalosan elkeresztelte az eredményt BTX-nek. Nézzük miben más a (nálam járt) BTX (ház), mint az ATX:




Külsőleg a házon szinte semmi érdekeset sem lehet látni, kivéve azt a nagy kör alakú maszkot, ami a gép elejét elfoglalja. Talán azt mondhatjuk, hogy ez a BTX egyik legszembetűnőbb jellegzetessége.






Közelebbről megnézve azt láthatjuk, hogy ez egy hűtőmaszk. A BTX létrehozásának egyik célja az volt, hogy megoldják az ATX nem kielégítő hűtését és csökkentsék a hűtésből adódó zajt.






Ha átnézunk rajta, akkor láthatjuk, hogy a rács mögött egy szűrő kapott helyet. A szűrő a gép belseje felöl eltávolítható és tisztítható.






Ha a másik oldalról megnézzük, akkor láthatjuk, hogy egy négyzetes tölcsér-szerűségben folytatódik a beömlő. Közben a ház hátulján megfigyelhető, hogy a perifériák csatlakozói sem a megszokott helyükön vannak...






Ha jól megfigyeljük, akkor észrevehetjük, hogy ez légbeömlő az alaplap közepetáján kapott helyet. Ez nem véletlen. A fejlesztők rájöttek, hogy a legtöbb hő a processzor, az alaplapi chipset integrált áramkörei, a VGA kártya és a memória modulok körül termelődik. Arra gondoltak, hogy ha összehozzák ezeket az alkotórészeket kb. egy vonalba, akkor egyszerűbb lesz a hűtésükről gondoskodni. Jól látszik, hogy a processzor és az alaplapi chip passzív hűtője szinte egy vonalba került.






A külső hideg levegőt egy viszonylag kis fordulatszámon forgó, nagy méretű ventilátor szívja be a házba. Ez a ventilátor csatlakozik rá korábbi képeken látható kék színű torkolatra. Egy korábbi specifikáció szerint az érdekességnek az állórész kialakításában kellene lennie. Hasonlítania kellene a ventilátor lapátjaihoz, de nem szabadna forognia. Az állórésznek eggyel több lapátjának kellene lennie mint a ventilátornak, és tulajdonképpen ennek a megoldásnak kellene a levegő áramlását pontosan irányítani és ezáltal a zajt csökkenteni(?). A helyzet az, hogy én ezt az állórészt nem igazán találtam... Na sebaj, menjünk tovább...






A ventilátort egy burkolat borítja. A burkolat célja, hogy a beáramló levegőt a házba irányítottan vezesse be.






...






...






A burkolat alatt található a CPU-ra illeszkedő extrém nagy hűtőborda. A számítógép belseje felé haladó levegő áthalad a hűtőbordát fedő burkolat és a borda lemezei között, majd halad tovább a számítógép hátulja felé.






A képen jól látható, ahogy a beömlő torkolata és a ventilátorral szerelt, burkolattal rendelkező hűtőborda (ami egyébként egy egységet alkotva érkezett a gyártótól) szinte ``légmentesen'' illeszkedik a szigetelőhabnak köszönhetően.






...






A képen az látható, hogy a hűtőbordától továbbhaladó levegő hűti az alaplapi chip passzív hűtőbordáját is. Egyesek tudni vélik, hogy a hátrafelé áramló levegő a grafikus vezérlőt sem kerüli el...






A számítógép egységeinek energia-ellátásáról egy a képen látható paraméterekkel bíró tápegység gondoskodik (nyilván típusonként változik).



Ennyit a felépítésről. A többi része sok említést nem érdemel. A ház egy noname ház, a típusát sem ismerem. Annyi majdnem biztosnak látszik, hogy a többi gyártó háza sem tér el lényegesen ettől (legalábbis az interneten fellelhető képek alapján).



Végül térjünk vissza az elejére. A BTX létrehozásának egyik célja az volt, hogy a termelődő hőt logikusan vezessék el a legnagyobb hőforrásokról és egyben csökkentsék a keletkező zajt. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a hőelvezetéssel nincs probléma, hiszen a hűtőbordákat megfogva azok nem forróak. Nekem a problémám a zajjal volt. Lehet, hogy túl nagy várakozással álltam neki a tesztelésnek, nem tudom. Bekapcsolva a gépet a hűtésből adódó zaj nagyobb volt, mint amire számítottam. Nem tudom, hogy ez annak tudható-e be, hogy a ház noname, a Thermaltake hűtő nem a legspécibb volt rajta (amit nem is olyan egyszerű beszerezni), vagy valóban ennyit tud csak a BTX elképzelés. Az is lehet, hogy a preproduction állapotban levő alaplap nem szabályozta jól a ventilátor fordulatszámát, nem tudom. Egy biztos, nekem túl hangosnak tűnt. A tesztek alatt eszembe jutott, hogy nemrég mintha láttam volna egy HP desktop PC-t, ami szintén BTX házban volt, és annak hihetetlenül kis hangja volt. Bár lehet, hogy ezt csak álmodtam.



A gyors teszt után vegyesek az érzéseim a BTX-szel kapcsolatban. Egyrészt az ATX jelenlegi hűtés dizájnja szerintem katasztrófális, azzal valamit kellene kezdeni. Másrészt a BTX nekem nem volt sokkal halkabb, mint egy mostani ATX házba szerelt PC. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle. Megmarad-e egy érdekes ötletnek, vagy valóban - ahogy néhány oldal prognosztizálta - hamarosan elterjed, és nagy számban találkozunk majd vele (ha máshol nem, Intel alapú PC-kben).

Hozzászólások

Szerintem már a kérdést rossz irányból közelítjük meg: nem azon kellene gondolkodni, hogy hogyan lehet a brutálisan forró perifériákat meghűteni, inkább azon, hogy hogyan módosítható úgy az architektúra, hogy ne forrósodjanak annyira az egyes elemek.

Például többprocesszoros architektúra irányába kellene elmozdnulni, ahol az egyes processzorok nincsenek csúcsra járatva, ezért elég nekik akár a passzív hűtés is.

Szerintem alapvetően jó elképzelés, de egyelőre még nem vennék ilyet. Lehet ebből is lesz egy második revízió, mint anno az ATX és ATX2.0 esetében. Úgy emlékszem az ATX1 is egy nagyventillátorral segítette a processzor hűtését, és a tápból befele fújta a levegőt pont a proc felett. Ez a mostani BTX is sokat változhat még.

Az lehet a hátránya ennek az egyvonalba rendezésnek, hogy így a VGA kártya Gpu-jára már viszonylag meleg levegő jut, ami szerintem egyes felsőhateógóriás Nvidia és ATI kenyérpirítóknál nem biztos, hogy szerencsés módja hűtésnek.

Már az én számitógépházamban is láttam egy két dolgot amit a hűtéstechnikából mentetek át. Szerintem a megközelítés jó miértne használják a korszerű légáramlási ismereteket és zaj elnyeltési ismereteket, a proceszoregyéb uton történő hötani tehermentesitése mellet? Előb utobb az lesz a nagy szerverfarmoknál szerintem. két hűtőkör lesz a proceszorrafelfogatva és glukol fog benne áramlani. Lesz két -45 C˚os glukol jégbank és az fog hűteniakár töb száz proceszort. 2 db központi főnyomó cső lesz ami viszi oda a hideg glukolt és kető szivócsőlesz ezekröl lesznek a leágazások. A zajt azt a kint lévő hűtőblokok fogják leadni amik persze valahol egy pincében vagy egy zajfogó fal mögöt lesznek. Ezt nem házi számitógépekre fogják kiépiteni hanem renderfarmokra.

A Fujitsu Siemens mar regota olyan ATX hazakat gyart (desktop gepek), ahol a
tap ventillatora huti a processzort is, egy hoalaguton keresztul. A jol
beallitott homersekletszabalyozas eredmenyekepp ezek meglehetosen csendes
gepek.

Termeszetesen az ATX elrendezes okan a hoalagut nem egyenes, de ki lehet ugy
alakitani, hogy ennek ellenere nem zajos.

Mindemellett nem rossz ez BTX elrendezesi otlet, szerintem az altalad
tapasztalt relativ zajossag az alkatreszek (elsosorban a ventillator)
minosegenek volt koszonheto.

A fejlesztők rájöttek, hogy a legtöbb hő a processzor, az alaplapi chipset integrált áramkörei, a VGA kártya és a memória modulok körül termelődik.

ROTFL. Nagyeszu barataink megkerdezhettek volna barkitol, ha mar eddig tartott, hogy rajojjenek...




Szoval a btx most azert kell, hogy nehogy veletlenul hasznalhato maradjon a regebbi haz. Ez a btx akkor lett volna elfogadhato, ha az atx helyett keszult volna, mert mar akkor is azt hallgattuk, milyen jo lesz igy a hutes.

Micskó Gábor wrote:
> megnéztem, kiderült, hogy az alaplapot nagyobb flexelés nélkül csak BTX [1]
> (Balanced Technology eXtended) házba lehet beszerelni.
Én csak azt szeretném tudni, hogy miként fogják kiegyensúlyozni a két
processzort a gépben?

Két beömlő lesz? :)

Az csak engem zavar, hogy az alaplap akkor most tükörképe a régi ATX-eseknek? Ez ugye, egyfelől jó, mer a tuningolóknak a GPU felfelé néz az üres térbe, és a bazi-ventilátoraik meg nem PCI helyeket fognak elfoglalni, de azért elég furcsa, hogy most a gép jobb oldalát kell ezentúl leszedni, hogy turkáljunk benne (átkerül mindenki asztala altt a gép a bal oldalra? muha).

Amikor a képeket nézegettel, végig olyan érzésem volt mintha vízszintesen tükrözve volnának, de amikor megláttam a CPU hűtőn a szöveget, akkor lett igazán furcsa :))


> Szerintem meg inkáb azmiat nem pontosan illeszkedtek a légcsatorna elemei.
> Ot a kiáramló levegő örvénylenikezd és rezonál tölle a cuc. (ipari
> hűtőknél legalábis)


Lehet ez is, az is. Ugyanis zughat a ventillatorcsapagy (mar ha van), a
lapatok is rezonalhatnak, stb. Tapasztalatom szerint eleg nehez fulre
megallapitani, hogy ki a bunos. Szerintem lenyegesen nagyobb teljesitmeny
szukseges ahhoz, hogy egy allo elem berezonaljon, de lehet, hogy tevedek.

> tapasztalt relativ zajossag az alkatreszek (elsosorban a ventillator) minosegenek volt koszonheto.

Igen. Erre gondolok en is. A legocskabb coolert sikerult beszerezni szerintem.

Ha jol latom ez ez [www.thermaltake.com] a cooler. 16-45 db a zajszintje, mig ennek [www.thermaltake.com] csak 14-28 db.

Es biztos, hogy kapni meg ennel is jobb minoseget.

Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz az AMD-vel? Valahol azt olvastam, hogy a BTX elrendezés kész kiszúrás az AMD-vel szemben, mert így elég távol kellene tenni a procitól a memóriát, ami az AMD prociban tett memória vezérlő mellett kész halál! Nem véletlen szerintem, hogy az Intel nem akarja beletenni a prociba! :)

Érdekes.

Azért nem gondoltam, h ennyire szarban van intel a processzoraival, h új ház kell nekik el ne égjenek :D

A tesztek alatt eszembe jutott, hogy nemrég mintha láttam volna egy HP desktop PC-t, ami szintén BTX házban volt, és annak hihetetlenül kis hangja volt. Bár lehet, hogy ezt csak álmodtam.


Valszeg nem álmodtad. A DELL egyik BTX gépéhez volt szerencsém, az is igen-igen csendes. De az ATX-esei sem voltak nagyhangúak. :)

Vajon az új inteles apple gépek ilyenek lesznek? A képeken az egyetlen hasonlóság az ellentétes oldali szerelés (mármint ATXhez képest) Persze ezek teszt lapok, lehet a végleges BTXes lesz? (nem összeesküvés elméletet gyártok csak érdeklődöm :D)

Nos, a BTX megjelenese, szerintem egy teljesen elore lathato kovetkezmeny volt. Egyertelmu, hogy az intelnek lassan szakitania kell, a nyers fizikai ero alkalmazasaval, epp ezert nem is veletlen, hogy az intel "dolgozta ki" a BTX hazat. Lassan a veget jarja a fizikai ero, amit a procikbol ki lehet preselni, es mivel az intel mindig is ezt az utat jarja a teljesitmeny eleresehez, a technologiajuk lassan-lassan a veget jarja. Ami elsuthato meg, az a jobb hutes, de mindenki nem tehet szuperhutest a procira, ezert be kell vezetni egy egyseges "hutesi rendszert", nem is olyan rossz... De az teny marad, hogy az elkovetkezokben az AMD ennek ellenere, egyre inkabb fel fog zarkozni, es jobb proceszorokat fog gyartani...

Megjegyzem, hogy nem csak a ``BTX hazat'', hanem a BTX szabvanyt, ami azert joval tobb mint egy haz design, hiszen meg azt is megszabja, hogy az egyes alkatreszek milyen elrendezesben, es hol helyezkedjenek el az alaplapon, stb.

Egyebkent - ahogy en tudom - az ATX szabvanyt is az Intel talalta ki, ugyhogy ezen a teren nincs mit szegyenkeznie, hiszen ezt hasznalja az egesz vilag.

Olvastam kulfoldi oldalakon. A cikk tobb mint egy eves, azota sok viz lefolyt a Dunan.

Lassuk:

Pozitivumok: Jo hutes a CPU-nak, a VGA kartyanak. Alaplapra csavarozott cooler, elvileg kisebb rezonancia, kevesbe terheli az alaplapot. Halkabb (meg ha nalam nem is volt sokkal az, de lattam mar halkat is belole), kevesebb ventilator kell. Logikus az elrendezese.

Elso aggaly a cikben az ar. 16K egy ilyen haz + a tap. Egy jo videokartya aranak negyede. Ha a BTX is annyi ideig lesz szabvany (mar ha egyaltalan elterjed), mint az ATX (kb. 10 ev), akkor azt hiszem, hogy 16K nem nagy beruhazas. Azt hiszem a CD-ROM utan ez az egyik legolcsobb alkotoresze egy szamitogepnek.

Masodik aggaly: az AMD alaplap-gyartok nem tudjak a mit tudom en mit integralni. Baromsag, az MSI-nek sikerult (lasd: feljebb) (legalabbis ha jol veszem ki a nemet nyelvu cikkbol, akkor iden mar volt ilyen lap az expo-kon), szerintem a tobbi gyartonak is fog.

> Mások egyértelműen az Intelt vádolják a BTX erőltetésével.

Az Intel eroltetne a BTX-et? Erdekes, mert 2 eve kesz a szabvany, es meg csak most kezdenek szallingozni az elso lapok. Ez lenne az eroltetes? Szerintem meg jopar ev kell ahhoz, hogy az ATX alaplapok kikopjanak. Parhuzamosan lesznek szerintem kaphatok az ATX es a BTX lapok.

De egyebkent sem ertem az AMD-s aggalyokat. Miert baj, ha az Intel csinal egy szabvanyt? Annak idejen is csinalt. Ha nem csinalt volna, akkor meg mindig a baby-AT hazba rakhatnank a cuccokat.

Az Intel nem gyart AMD alaplapokat, tehat az AMD hasznalok nincsenek terelve semerre. Nem kotelezo a valtas. Az AMD alaplap-gyartoknak ha nem sikerul erre lapot csinalni, akkor mi fog valtozni? Semmi. Hasznaljak tovabb az ATX-et. Ha meg sikerul, es az ATX eltunik az annak lesz koszonheto, hogy az AMD lapgyartoknak is tetszik ez az uj szabvany.

Haladnak a korral. Az Apple is bevezette a legutolso rendszereinel a folyadek hutest [www.apple.com]. Nem lehet egy evtizedes szabvanynal leragadni. En orulok annak, hogy valami valtozik. Tolem lehetne a PC-knel is folyadek hutes, ha attol meg kisebb lenne a szamitogepek zaja. A zaj kerdes szinte minden gepet erint. Az ATX CPU-ra ganyolt cooler megoldasa felett eljart az ido imho.

Egyebkent az osszes ceg elott ott a lehetoseg, hogy csinaljon valami ertelmeset, de egyik sem mozdult az elmult 10 evben.

Az egyik nagy ügyfelünkhöz érkező új modellek (hp dc7100, IBM Thinkcentre) kivétel nélkül BTX-es alaplapot tartalmaznak.

trey: A BIOSban nézted, hogy a ventilátorok üzemmódja állítható-e? Sok gépnél lehet választani 'Always on', 'Normal' és 'Quiet' módok közül. (Ha egyáltalán a venti tud ilyet...)

> trey: A BIOSban nézted, hogy a ventilátorok üzemmódja állítható-e? Sok gépnél lehet választani 'Always on', 'Normal' és 'Quiet' módok közül. (Ha egyáltalán a venti tud ilyet...)

Jaja, tud, az be is van allitva jol. Majd megprobalok szerezni egy masik BTX cooler-t. Valami minosegibbet. Imho azzal sokkal halkabb lesz.

Nos, ez a szabvány se terjedt el...

A BTX-et a Brand gyártók IBM,Dell,HP,FS használják a mai napig Intel és AMD alapon.
Lehet kapni noname BTX házakat is de nem kicsi hazánkban, nagykerek nem tartják. A márkás gyártók BTX házai meg közép és felső kategóriás árszinten vannak.
A BTX előnye, hogy a proci ventije hűti az egész belsejét, ezt a légcsatornát nagyon jól megtervezték és a PCIe VGA passziv bordája is pont beleesik.
Hátránya, hogy sok esetben csak saját magával kompatibilis, mivel a gyártók
saját elképzelésük alapján helyezik el a táp csatlakozókat és az előlapi bekötéseket. Az is gyakori, hogy a ház hátuljába van belepréselve a hátlapi takaró lemez és ez nem cserélhető max kivágható.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597