A packman mplayerben van libdvdcss támogatás?

Az mplayer a "MPlayer 1.0rc2-SUSE Linux 10.1 (i686)-Packman-4.1.0" csomagból van fenn a gépemen, de kódolt dvd lejátszása valahogy nem megy vele, és kisértetiesen olyan jelenségeket tapasztalok ("Invalid NAVI packets"), amit mások a libdvdcss hiányában.

A libdvdcss-1.2.9 és libdvdread-0.9.7 fenn van, ill. fenn volt a gépen, forrásból forditva, már a packman mplayer rpm telepitésekor.

Használja egyáltalán a packman mplayere? Se pro, se kontra nem üzen semmit az indulásakor...

Hozzászólások

"...forrásból forditva..."

Itt van az eb elhantolva.
Amennyiben nem a csomagkezelőt használod programok telepítésére, ilyen és ehhez hasonló hibák merülnek fel.
1. Forrásból való telepítéskor a program nem jelenik meg a szoftverlistában.
2. Ebből kifolyólag a függőségek kezelése hibás eredményt produkál.

Következtetés: a süsülinuxban nem véletlenül van a yast, ebben pedig valamilyen célja van a "szoftverek telepítése, eltávolítása", valamint a "Telepítési források" moduloknak.

Természetesen bármit csinálhatsz a linuxon - pl. használhatsz vanilla kernelt is (ez még a repóban is ott csücsül) - fordíthatsz bármely programot forrásból (azokat is, amik rpm-ben ott vannak a repóban), de ebben az esetben nem azt a disztrót használod, amire szükséged van.
Javaslat: gentoo, LFS.

A packman rpm telepitéskor nem volt semmilyen függőségi gubanc.

Reméltem, hogy az mplayer az induláskor körülnéz, és ha libdvdnav/libdvdread/libdvdcss-ot talál a rendszeren, akkor azokat használja is. Ezek szerint nem igy van?

Rég forgattam már mplayert. Van valami configure opció a libdvdnav támogatás "élesitéséhez"?

---
Mondjon le!

Hogyan telepítetted azt a 'packman rpm'-et? Letöltötted külön, és úgy?
Ha igen, ez lehet gond.
Ha a telepítési forrásaidban szerepel a packman, és a yast szoftvermoduljában jelölted ki, akkor nem szóltam.
Egyébként a libdvdcss-t az mplayer külön nem igényli.
Ha a kaffeine-t használod, az igen.

Személyes megjegyzés: azt írtad, süsü 10.1-et használsz.
Nekem nagyon rossz élményeim voltak ezzel a verzióval. Érdemes lenne próbálkoznod a 10.3-mal.

(Másik megjegyzés: az aláírásod helyesen "monnyon le!" :D )

Nem a yast-al, hanem a smart-al pakoltam fel, de egyik kutya, másik eb. Amikor éppen működnek, rendezik a függőségeket.

Irtad, hogy az mplayernek nem kell külön libdvdcss - ez azt jelenti, hogy
- azt is hoz magával,
- nem hoz magával, de a libdvdnav-on (libdvdread-en) keresztül automatikusan használja a rendszerét, tekintet nélkül arra, hogy milyen opciókkal forgatták az mplayert,
- nem hoz magával, és ne is akarjak kódolt dvd-t nézni, mert az illegális :))

Persze az is lehet, hogy nem is kódolt már az a film. A lemezen még az volt, de most k3b-vel készült iso-ban van. A k3b meg a készitéskor kiirta, hogy "Using libdvdcss", ami akár azt is jelenthetné, hogy az iso-ban már nem kódolt a film. Igy vagy úgy, pont úgy játssza le az mplayer, mintha kódolt lenne (azaz sehogy).

A SuSE 10.1-ről: amióta smart-ot használok rajta a yast helyett; azóta nem tudnék sok mindent felhozni ellene. Halogatom az upgrade-et, mert túlságosan telepakoltam már mindefélével, rühelleném őket egy új rendszeren újra rakosgatni.
Amúgy meg a 10.3 sem fenékig tejfel. A céges gépemre felpakoltam (amolyan "mit lehet linuxon megvalósitani" demó projektként), de azzal nyitott, hogy a "basic authentication"-n használó squid proxy-n keresztül képtelen volt kijutni a SuSE repohoz. Proxy, júzernév, jelszó, mind meg volt adva a yast-ban, és még a teszt csatlakozás is működött a telepitési forrás megadásakor. Csak éppen a csomaglistát nem tudta utána lekérni a repóból sehogyse. Végül a /etc/sysconfig/valamiszar konfigfájlban kellett megadni a proxyt http://felhasznalo:jelszo@ipcim:3128/ stílusban.
Ez a céges környezetben előfordult malőr nem éppen arra utal, mintha a 10.3-at már túltesztelték volna kiadás előtt...

U.I.
Az aláirásom az összes írásmódban helyes, de ettől még nem mond le a seggfej :(

---
Mondjon le!

Most teljesen megzavartál.
Egy iso fájlt akarsz lejátszani? Hogy jött ez létre?
DVD másolása - iso létrehozása?
Ha koppintani akarsz egy videodvd-t (kódoltat), akkor nem ez a módja.
Vagy ha igen, valaki világosítson fel a k3b eme funkciójáról.

Biztosan lehet, ha mondod, de én erre a k9copy-t használtam.
Persze már jó ideje nem csináltam ilyet.

Tájékozódási kérdés: más gyári dvd-t le tudsz játszani, vagy csak ezzel van problémád?

Miután az mplayer-el, tccat-al nem találtam rajta fogást, megpróbáltam image-be menteni, először a dd_rhelp-el - nem ment; aztán a legfressebb k3b-vel (dvd másolása, klónozással, hibajavitás nélkül, 0 újrapróbálkozással)- ez sikerült, bár egy pár hibás szektorcsoport miatt igen lassan, kb. 3 óra alatt. A fő sáv kivételével a többi sávok még le is játszhatóak.

Igazából más kódolt dvd-kel ebben a setupban nem nagyon van tapasztalatom. Csak egy rövid ideje van packman-os mplayerem, mert a gyerkőc netezése miatt az került előtérbe, hogy az mplayer plugin működjön, és ezt a legkönnyebb a packman rpm-jeivel volt megvalósitani. (A plugin forrásból forditgatásába már nem akartam beleártani magam.)

Azelőtt forrásból forditott mplayerem volt, az szintén nem boldogult ennek a filmnek az előző részével, de jellemzően más kódolt dvdkkel igen. Viszont ez a mostani film az első, amit még a tccat-al sem sikerült learchiválnom - ezért próbáltam egyben iso-ba tenni.

---
Mondjon le!

Mert a mplayer csomag _nem függ_ a fenti libektől, ha függne, akkor szólt volna. A csomagkezelő nem fog szétnézni, hogy milyenlibek vannak ténylegesen fent: a saját adatbázisát nézi meg, hogy aszerint fent van-e minden, ami kell, illetve van-e valami ütközés. Ha konzisztens rendszert akarsz, használd a csomagkezelőjét mindenre -- jobban jársz...

Ezzel mondasz valamit. Láttam is utalást valami packman-es scriptre, ami libdvdnav vagy libdvdread rpm-et gyárt libdvdcss támogatással, csak még nem találtam meg.
Először azt szerettem volna megtudni, hogy most használja-e vajon az mplayer a libdvdcss-t, mert ha igen, nem érdemes nekifogni sem.
Régebben, amikor minden (libdvdcss, libdvdread, libdvdnav, mplayer) forrásból volt forditva, akkor is voltak nehézségeim ennek a filmnek egy előző részével.

---
Mondjon le!

Csak a tapasztalatomat tudom ideírni: az mplayer telepítése után nálam gond nélkül ment a (gyári) dvd-lejátszás. A libdvdcss nem volt külön telepítve.
Utólag azonban felraktam, mert a kaffeine kérte, és ezt a lejátszót jobban kedvelem - de ez természetesen teljesen egyéni ízlés dolga.

Újabb javaslat: utaltam már a k9copy programra. Ha van egy kis időd, próbáld ki.

he sracok: srcrpm, specfile

--
Unix, Perfectly "natural" after five or ten years.