Thinnovation: MacBook Air

Címkék

Apple témájú weboldalak hónapok óta tudni vélték, hogy az Apple szuperhordozható számítógéppel áll majd elő a 2008-as MacWorld Expo-n. Így is lett. Steve Jobs a keddi keynote-on bemutatta az Apple által a "világ legvékonyabb notebook-jának" nevezett MacBook Air-t.

A MacBook Air 13.3"-os LED-del háttérvilágított kijelzővel érkezik, beépített iSight kamera és teljes méretű, háttérvilágított billentyűzet jár hozzá. A gép 0.16 (4.05 milliméter) - 0.76 (19.3 mm) inch vastagságú. A notebook multi-touch trackpad-dal rendelkezik. Egyes hírek szerint a mobil készülék 80GB merevlemezt tartalmaz, de állítólag rendelhető 64 GB-os SSD-vel is.

MacBook Air

A készülék ára 1799 dollártól (~ 311 200 Ft) indul. Ezért 2GB RAM-ot, a 1.6GHz-es processzor, Bluetooth 2.1 + EDR-t és 802.11n WiFi-t kapunk. A 64 GB-os SSD-s modell 1.8GHz-es processzorral 3100 dollár (533 200 Ft).

MacBook Air

További információk itt. A termék honlapja itt.

Hozzászólások

A képen nem az új cumó van, ez csak egy mockup, amit a Wired készített. Az USA árakat meg nem érdemes átszámolni forintba. Az alap model lesz vagy 400 000 forint, ami kiba* sok ezért.

"A képen nem az új cumó van, ez csak egy mockup, amit a Wired készített."

Így van. Nem szedtem le a képeket az apple.com-ról, mert a Jobs ügyvédfalka utánam ered és holnaptól már Sopron-kőhidáról írom a cikkeket.

"Az alap model lesz vagy 400 000 forint, ami kiba* sok ezért."

Tanult és sokat tapasztalt kereskedő barátom azt szokta mondani: "Ahol szar van, ott veréb is van.", azaz vevő biztos lesz erre is.

Jelzem ezért az árért ebben több exkluzivitást látok, mint az fekete és fehér MacBook-ban.

--
trey @ gépház

Nem hiszem, hogy utánad erednének. Egyrészt azért, mert - minden tiszteletem mellett - nem valószínű, hogy vigyázó szemüket rád vetnék, másrészt azért, mert külön szekció van az apple.com-on a médiának szánt fotóknak. A most megjelent termékről például itt.

Egyébiránt csak bátorkodtam megjegyezni, hogy a kép, amit beillesztettél nem azt a gépet ábrázolja, amiről a bejegyzés szól.

Tanult és sokat tapasztalt barátodnak egyébként tökéletesen igaza van. :)

[off] Szerintem ne add el a HUP-ot senkinek. EZ hiányozna nagyon. [/off]
:D

Segítek: üzleti célra, reklámozásra nem használhatod. Na bumm, nagy dolog.

Mivel látom ez a kérdés nagyon érdekel, elmondom, hogy 100MB-os havi upload limitem van a Flickr-en, amiből tök jól kijövök, ha nem pazarlok. Szerény számításaim szerint 2 MB-ot spóroltam az átméretezéssel, ami a havi limit 2%-a. Emellett spóroltam a feltöltési sávszélességgel is. :)

--
trey @ gépház

Mondjuk megjegyzem a Toshiba R100-as ennel vekonyabb is es konnyebb is, pedig 4 eves gep. Igaz dragabb is (volt). Kar hogy a Toshiba (ugy tunik) abbahagyta ezt a szeriat.

Áhh, ha Steve bácsi mond olyat, hogy ők az elsők, akkor azt úgy érti, hogy az elsők, akik ekkora médiavisszhanggal propagálják azt.

Amúgy nem ez az első eset, hogy Apple szerint csak ők vannak a világon (második bekezdés), és abban a világban tényleg ők a best.
[Azoknak|A sznoboknak|A fanoknak], akik elhiszik, mindenképpen.

--
- Name ONE thing that your Linux computer can do that my MAC can't!
- Right click.

A Safari tényleg a leggyorsabb böngésző. Egyszerűen elképesztő gyors. Futtattam rajta jónéhány JS-benchmarkot, az FF3-nál 7x, az Operánál 2-3x gyorsabb volt.

Igaz, hogy a nyílt forrású WebKitre épül, nem az Apple saját fejlesztése a motor, de veszettül gyors.

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook
CD 1.83 | 1.25GB 667MHz | 60GB SATA | 2.36 kg | 5400mAh @ 12.5V

ebben a gépben valahogy semmi sem tudott megfogni: olyan vékony, hogy attól félnék összetöröm, nincs beépített ethernet (lehet hozzá venni usb-s cuccot, ami ugye le is foglalja az egyetlen portot), szélessége/magassága/felbontása ugyanakkora, mint a sima macbookoké, és ugyanannyiba kerül, mint a minden tekintetben (mínusz vastagság) jobb legkisebb macbook pro.

Az fusi Q szeriaja szerintem elegansabb...

Az utódja a fél év múlva megjelenő Apple MacBook Fart lesz. Az ugyanilyen légies, csak mindenki hamarabb észleli. :))))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

but... does it run kubuntu 8.04 guimockup?

Azé' vegyem meg fél millióér', mer' vékony?

Szart se ér a vékonyság, nem azon múlik a szállíthatóság, csak a hülyegyerekek (lsd Jobs:)) villoghatnak vele. Azt' ha lesül a szőrük remélem boldogok lesznek. Az akuidő meg röhejes, de hát a vékonyság mindenek elött..

nincs elég csatlakozó,

Tegye fel a kezet az, aki egy egeren es egy pendrive-on kivul rettenetesen sok mindent szokott hasznalni notebooknal amit meg magaval is visz. Ha meg szukseg van ra, akkor lehet kapni par szaz forintert 30x30x5mm-es USB hubot.

gyatra üzemidő,

Tenyleg szar a powertoppal osszetaknyolt 4 orahoz kepest az out-of-box 5 ora wifivel es egy aksival ekkora meretben.

valószínűleg spórolós hűtés, a strapabíróságról

Naja. Viszont az alu haz (ha az lesz) eleg sokat dob rajt. A tobbit majd kideriti az a sok marha, aki elso generacios termeket vesz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Felteszem a kezem. Jelentem ethernet csatlakozót szoktam használni :)

Ha azt nézed, hogy egy nyolccellás Thinkpad 8 óra, és még lehet hozzá venni külső aksit, ehhez meg nem, akkor..

UI: hol írták, hogy wifivel? Mert akkora _annyira_ mégse gyatra :) Mindenesetre ennyit 15 colos batárom is tudott fénykorában, mégha wifi nélkül is.

Felteszem a kezem. Jelentem ethernet csatlakozót szoktam használni :)

usb2eth atalakito. :)

Ha azt nézed, hogy egy nyolccellás Thinkpad 8 óra, és még lehet hozzá venni külső aksit, ehhez meg nem, akkor..

Annak is 4mm-tol 19-ig terjed a merete? :)

UI: hol írták, hogy wifivel? Mert akkora _annyira_ mégse gyatra :) Mindenesetre ennyit 15 colos batárom is tudott fénykorában, mégha wifi nélkül is.

Itt.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Annak is 4mm-tol 19-ig terjed a merete? :)"

Ezt a méretet speciel leszarom, már írtam, _semmi_ gyakorlati haszna nincs, csak egy csomó hátrányt okoz a kivitelezése. És nem szeretném, ha a sok agyatlan notebookgyártó nekiállna ilyeneket gyártani, csakmertazappleis. Amúgy csodálkozom, hogy az elején nem vékonyították el pár mikronnyira a lemezt, és nem azt adják meg minimális vastagságnak :D

"usb2eth atalakito. :)"

Ez, meg egy usbhub, meg pár szirszar, aztán máris cseszheted a vékonyságot meg a kis súlyt.

Ezt a méretet speciel leszarom, már írtam, _semmi_ gyakorlati haszna nincs, csak egy csomó hátrányt okoz a kivitelezése

En spec nem szarom le (fuggetlenul attol, hogy ez a tipus nekem sem kell, de mas okokbol), mert sokat utazom. Elegge nem mindegy mennyi helyet foglal a csomagban. Kinottem mar a hippikorszakbol, mikor a katonai malhazsak volt a meno. :)

Valoszinu nem a rendszergazdak a celkozosseg. :) De ugy sejtem, hogy megoldhato a dolog...

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ha azt nézed, hogy egy nyolccellás Thinkpad 8 óra, és még lehet hozzá venni külső aksit, ehhez meg nem, akkor..

na azert az a 8 ora is csak 5, ha a wifi-t bekapcsolod, es alapjaraton is gyorsan lemegy fel ev alatt 7-re, meg powertoppal is.

engem egyedul a nem cserelheto aksi zavar, nomeg az, hogy nem hiszek a cegek altal meghirdetett aksiidokben. a tobbi szinte mar nem is kompromisszum, hanem normalis.

Jelentem ethernet csatlakozót szoktam használni :)

Én pl. kizárólag a munkahelyemen és ott is csak azért, mert nem építenek ki használható WLAN-t. Otthon egyik gépem se csatlakozik kábellel a broadband router-hez, mert minek? Csak a probléma van a sok dróttal.
Egyedül ahhoz használok kábeles kapcsolatot, ha valami rejtéjes okból nagymennyiségű adatot akarok mozgatni a laptopom és a desktopom között. De ilyet ritkán csinálok, az se lenne nagy tragédia, ha wifi-n kéne megtenni. Legfeljebb a másolás idejére keresek más elfoglaltságot.

Ave, Saabi.

Nekem nem pálya a Mac az ár miatt főként, de azér azt megjegyzem(javítsatok ki, ha tévednék), hogy ez az első laptop a piacon, ahol gondoltak a vakon gépelni nem tudó felhasználókra is:)

Bevallom oszinten, jokat szorakozom a hozzaszolasokon. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mit vártál? :) Nevetséges, overhyped termékekhez méltó hozzászólások. Az Apple portfóliójában ha van is valaminek igazi értéke (nem pénzügyi), akkor az az OS X.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Még egy kis flame: Naivság részemről, hogy az Apple a Remote Disc vagy drive nevű fícsőrt OSX és Windows mellé Linuxra is szállítja? :P Az alap HDD meg csak PATA... :S

nekem tetszik a kis ketyere...
páréve sony-ból láttam nagyon vékonyat, az ~600-ba került.
akinek van rá pénze, annak jól jöhet e luxusnotesz, a gyermekbetegségeit meg most is a gazdagok&türelmetlenek állják :)

már látom magam előtt a halivúdi filmekben, ahogyan postai küldeményként kapnak ilyet a szereplők, bekapcsolt állapotban :)

faszák a félmegás képek :E

rofl whehehe és a többiek ! :D :D :D :D :D

ezeken a postokon többször is pofonh*gyoztam magamat örömömben :D

____________________
Sony Vaio PCG-FX503 & kubuntu

Kicsit mintha negatívan állnátok az Apple-höz... Kíváncsi lennék hány hozzászólónak volt/van Apple gépe... Kicsit "savanyú a szőlő" íze van néhány írásnak, ha nem tudom megvenni akkor fikázom... Nekem egy régebbi iBook G3-am van (tudom nagyon gagyi, de amire használom (net, office) arra tökéletes). Nem voltam Apple fan, de mindig is érdekeltek a nem tajvani szürke gépek, amikben van egy kis fantázia is. Alkalmi vétel volt, gondoltam ilyenem még nem volt, legfeljebb továbbadom. Az első óra után biztos voltam benne hogy nem adom tovább! A Jobs-féle "másképp gondolkodás" nagyon nem hülyeség! Olyan apró finomságok vannak benne, ami megfogott. A hardver meg minőségi, össze sem hasonlítható a manapság igen elterjedt ultra-low-end olcsó tajvani (Acer) vackokkal. Fáj a szívem hogy az új Macek már intel alapúak, azt utálom a rohadt turbo-XT architektúra nagyon elavult már. Dehát a piac...
Hehe, megint sikerült hozzászólni egy lecsengő témához :)

A Lenovo Thinkpad X300 állítólag majd negyed colal vékonyab lesz nála
ja és nem is olyan törékeny mint ez az Apple csoda, mert a Roll Cage abban is széria tartozék, ja a másik meg az hogy lesz benne optikai meghajtó, míg ebből az hiányzik

Thinkpad Rulez!!!!
Thinkpad 4ever!!!