99 dolláros NAS eszköz teljes Debian/arm disztrót futtat

Címkék

A Linuxdevices oldalon jelent meg egy érdekes írás arról, hogy egy ügyes hackernek sikerült a Debian Sarge ARM portját feltelepíteni a Linksys NSLU2-es NAS eszközére.





A Network Storage Link for USB 2.0 Disk Drives eszköz 99 dollárért (~75 €) kapható. A hacker howto-ja szerint az eszköz árán felül további 100 dollár ráfordítással egy teljesen működő Debian ARM-ot futtató számítógépet építhetünk.





Az NSLU2 az Intel XScale IXP420-as processzorát használja, amely 133 Mhz-en fut. Egyes hírek szerint egy ellenállás eltávolításával ez a sebesség megduplázható. Az eszköz 32MB SDRAM-t, 8MB NOR Flash-t, beépített 10/100 ethernet portot (még nem támogatott), és dual USB 2.0 portot tartalmaz.





A Linuxdevices cikke itt. A howto itt.

Hozzászólások

Az eszköz rövid magyarnyelvű leírása: http://www.linksys.hu/main.php?a=nslu2_.html

Miért nem openwrt [openwrt.org]-t raknak rá? Azt pont ilyen cuccokra találták ki. Egyébként meg nem nagy újdonság, openwrt-vel pl asus wl500-as wireless router usb portjának használatával már idáig is lehetett ilyen áron nas eszközt csinálni. Ráadásul az alapból 264MHz-en megy.

En pont ilyesmin tokolok a napokba egy NetGear DM602-n, csak annyi kulonbseggel, hogy en nem HDD hasznalok, hanem egy USB pendrive-ot es a DM602 USB portjat kibeleztem, majd a pendrive-ot beleforrasztottam. Igaz csak 512MB tarhely van rajta, de nem zabal szinte semmit es siman el kell, hogy menyjen rajta a ket plusz funkcio: ldap a cimjegyzek kulso eleresehez es a benti proxy.