Friss webszerver statisztikák

Megérkeztek a szeptember / októberi webszerver statisztikák. A NetCraft-nál a jelenleg vezető Apache HTTPD 2.8%-ot veszített a piaci részesedéséből, jelenleg 47.78%-ot tudhat magáénak a piacból. A második a Microsoft IIS a maga 36.36%-os részesedésével.
A Security Space szerint is csökkent az Apache szerverek száma 0.06%-kal. Szerintük az Apache szerverek piaci részesedése szeptember hónapban 73.62% volt. Az IIS szerintük nem növelte a piaci részesedését, náluk 19.4%-on áll. Mindez képekben:

NetCraft webszerver piaci részesedés - 2007. október

Security Space webszerver piaci részesedés - 2007. szeptember

Források:
October 2007 Web Server Survey
Web Server Survey - October 1st, 2007

Hozzászólások

Jol latom, hogy a .NET framework 2.0 megjelenese a NetCraft statisztikai szerint az Apache (php?) rendszerek folyamatos terveszteset jelentette az IIS-sel szemben?

Abbol tippelek, hogy 2006 januarjaban egy egyertelmu ugras kovetkezik be - a .NET framework megjelenese hivatalosan 2005 november 7 (wikipedia), ennek a megismerese beletelhet 1-2 honapba (ill. az eles rendszerek letrejotte mindenkeppen).

A .NET térnyerése az oka, aminek közvetlen oka az egyes nagy hosztig cégek IIS-re váltása. Aki ért a .NET-hez lényegesen hatékonyabban tud projecteket létrehozni mint PHP-ban. A .NET-nek nem a PHP az alternatívája hanem a JAVA, de grafinokok alapján a Sun még gyengélkedik, és az Apache-ot sem erősíti jelentősen a Tomcat.

Hat ha nem is a .NET 2.0 megjelenese a kozvetlen oka, szvsz az ASP.NET megnovelte az IIS potencialis terjedesi lehetoseget: Van mar jopar .NET-es CMS. Erdekes, hogy egy-egy nyelv, egy platform mennyi uj lehetoseget teremt egy webszerver szamara. Ilyen modon az Apache lehetne a killer webszerver, ha kelloen korulbastyaznak integralt, szupportalt, a fejlesztesi nehezsegeket is celzo eszkozokkel.

Ha megkerdezem magamtol, hogy ma mi az a funkcionalitas, amit az Apache tud, de az IIS nem, nem sok ilyet tudok mondani. Pedig nagyon sok lehetne. Az IIS-t egy multiceg fejleszti nagyon lassan, most 2007-ben jutottak el oda, hogy modularis lett az egesz IIS felepitese, eleg halovany teljesitmeny. Ezt a lassusagot az Apache kihasznalhatna, de szerintem nem teszi, es nem tudom, hogy miert. Van most valami Apache roadmap? Nem tudom, hogy milyen iranyba megy jelenleg a fejlesztes, de ha igy marad, akkor az IIS aranya elobb-utobb valoban novekedni fog az Apache rovasara, annak ellenere, hogy nem olcso, mig az Apache ingyenes.

google miért van benne? tudatlan vagyok

A Google (magenta színű grafikon a képen) szintén Apache. 2007 elejétől a NetCraft külön számolja az Apache-ot és a GWS-t (Google Web Server). Korábban beleszámolta.

"Netcraft originally classified Google servers as Apache machines," Iams said. But earlier this year, the firm began reclassifying these servers in their own unique category, which affected Apache's market share, he said."

--
trey @ gépház

A ket ertek kozott oriasi kulombseg van, miert? Mast mernek ? Ha igen, hogyan ?

Jah, érdekes, hogy más elemzők ezt teljesen másképp látják. Csak az a baj, hogy most akkor nem tudni, hogy kinek lehet valóban hinni.

Szerk: hopsz, most vettem észre, hogy a hív végén ott van ez a link. Inkább alszom...

"Csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam." Winston Churchill