Adobe Flex Builder Linux alpha

Címkék

Az Adobe a héten elérhetővé tett egy alpha kiadást a linuxos Adobe Flex Builder termékéből. A Flex Builder egy olyan integrált fejlesztői környezet (IDE), amely segítségével az Adobe Flash technológiát kiaknázó "rich" internetes alkalmazásokat lehet fejleszteni. A Flex Builder Linux Alpha a Flex Builder 3 legtöbb szolgáltatását - beleértve: project creation, code coloring, code hints, Ajax bridge - kínálja.

Az alpha állapotban levő termék több Linux disztribúciót - úgymint SUSE, Red Hat és Ubuntu - is támogat. Böngésző oldalon a Mozilla Firefox a támogatott, de a cég dolgozik azon, hogy még több Linux disztribóciót és böngészőt támogasson.

A Flex Builder Linux beta kiadása valamikor az év vége felé várható. A fejlesztőeszköz használatához Sun Java Runtime Environment 1.5.x és Eclipse 3.3 szükségeltetik.

A tesztkiadás letölthető innen.

Hozzászólások

Vékgre kezd az Adobere is átterjedni (ill ez egy kis szikra) ez az opensource trend. Bár én inkább annak örülnék ha a flash-őrület múlna el.

Az a baj, hogy Te a Silverlightot, mint technológiát hasonlítod a Flash-hez. Csak egyenlőre a Silverlight mint piaci szereplő (értsd penetráció) közelít a nullához. Ez olyan, mintha Linux userként azt kérném számon a Halo 3 készítőin, hogy a az Xbox360-on bő egy hét alatt 300m USD-t termelő játékot miért nem csinálják meg Linuxra is, amikor azzal további 500 USD-t kereshetnének azon a 10 emberen, aki megvenné. Szóval amíg a SL ilyen elterjedségű, addig a Flash igenis "alázza".

Ez így van, de mint webes élmény, sokkal jobban odanyom (ezért is nem értem turul fentebbi értetlenkedését, bár már megszokhattam volna).
BTW miért jobb az a linuxosoknak, hogy a Flash fog dominálni Linuxon, és nem a Silverlight? (A különböző csapdákról szóló eszmefuttatások nem érdekelnek, plzkthx.)
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Így van. És nem csoda, hogy Java technológiát is használ a Flex, azon sem csodálkoznék, ha egyszer az Adobe és a Sun összefogna e téren jobban (logikus lenne, hiszen kiegészítik egymást már), mivel a Silverlight/Moonlight (.Net/Mono) a Flash és a Java közös ellenfele minden téren.

Aki próbálta már, mondja már meg, hogy mennyire kell neki a Eclipse, és pontosan mit csinál vele? Szeretném, ha Gentoo-n is támogatott lenne ez a nagy-szerű szoftver.

A kérdésed két része szerintem nem függ össze. Az első felére a válasz az, hogy nagyon, ugyanis jóformán az egész Builder tulajdonképpen Eclipse pluginek nagyszámú gyűjteménye. A második részben pedig ha arra gondolsz, hogy különösebb macera nélkül használható legyen, akkor az (elvileg) meg fog valósulni, hiszen Gentoon is épp úgy lehet futtatni az Eclipset, mint máshol. Remélem nem értettelek félre :)

Nem,nem értettél félre. Annyit tennék hozzá, hogy ebben a kontextusban ugyebár az, hogy valami támogatott egy adott disztriben, az azt jelenti, hogy van hozzá csomag. Namármost én olyan szemtelenül nagyravágyó vagyok, hogy szeretném én portolni, és esetleg az Adobe felé visszaküldeni a kész ebuildokat (forrás + bináris), hátha megjelenik a nevem az ebuild mellett. Milyen magasztos céljaim vannak, mi? :)

Hátrány az, hogy bele kellene ásnom magam az eclipse pluginok csinálásának lelkivilágába, ehhez viszont fel kellene dobni egy eclipse-t. Itt tartunk most.

Nem, mint menüben kiválasztós..


pkg_postinst() {
        einfo "Users can now install plugins via Update Manager without any"
        einfo "tweaking."
        echo
        einfo "Eclipse plugin packages (ie eclipse-cdt) will likely go away in"
        einfo "the near future until they can be properly packaged. Update Manager"
        einfo "is prefered in the meantime."
}

Ha nem raksz neki eclipse-t, legalabbis OS X alatt, akkor felrak maganak egyet, ami csak rola szol.

Egyebkent nagyon alfa, sz'al en mukodokepes dolgot nem tudtam osszehozni - pl. a felulettervezo a sajat default generalt kodjat nem ismeri fel (ismeretlen roottag az xml-ben hiba), a flash (nem air) generalas eleve elszall nullpointer exceptionnel.

Már korábban is voltak erre utaló jelek. Én innen szedtem le és próbáltam már régesrégen:

http://blog.eshangrao.com/index.php/2006/06/30/246-flex2-flex-builder-2…
http://labs.eshangrao.com/files/FlexBuilder_2.0_Linux_Alpha_0.1.tar.gz

Csak egy Eclipse-plugin, amit be kellett tenni Eclipse-be, aztán ment (demo módban).

Egyébként Flash fejlesztéshez sok érdekes (nem Adobe) cucc van itt pl.:

http://osflash.org

Pl. Flashout plugin szintén Eclipse-hez:

http://osflash.org/flashout
http://www.potapenko.com/flashout/

http://blog.headlondon.com/archives/an-actionscript-2-environment-on-gn…

stb.

(pl. ez se semmi: java -> actionscript "forráskód konverter":

http://osflash.org/j2as )