Miért nem Aos (AmigaOs 3.0, 3.1, 3.5, 3.9, 4.0) vagy Morphos?

Fórumok

Pedig ezek mennyivel gyorsabbak a maiaknál. Mármint reakcióidőben. És az aos4.0 ill. Morphos al majdnem minden megoldható...

pch

Hozzászólások

dos forever ;]

Nekem mindig igazam van, ha nem, akkor nincs igazam, szoval megint igazam van hogy nincs igazam.

debian 4.0 - linux-2.6.22-pancs1-wifi0 - 2.6.22 kernel madwifivel itt

Gyorsabbak, mert egyszerubb felepitesuek. Mondjuk ennek megfeleloen nem is annyira robosztus OS-ek. En is imadtam hasznalni anno, de a standard AmigaOS felett eljart az ido.

Ja, marha gyors... csak pl. memoriavedelem nincs benne :)

Meg fejlesztok... KONYORGOM: a MUI (widgetkeszlet) mai napig shareware... a legtobb cucc erre epul, a morphos kilicencelte... Swapelest a programok maguknak oldjak meg. Verdijakat (bounty) szokas osszegyujteni egy projektre, amit senki nem ir meg mert fejleszto az nincs... Bongeszo? Van a webkit mobil(!) valtozatan alapulo szputnyik vagy mi, hogy egy MOS-manias ismerosomet idezzem: "Ez a srac nem tud programozni." Hasznalhatatlan az egesz. GTK+ -t egy jo ideig nem akartak portolni (jajj, az nem illeszkedne beleee), most meg nincs aki portolja MUI engine-re.

Ebbol kovetkezoen aztan nincs bongeszo. Van egy, ami a CSS-t, a javascriptet, a flash-t, meg meg nehany kevesbe lenyeges dolgot nem tamogat, de a 21. szazad ezen idejere ez mar keves... Mondjuk van benne animgif tamogatas, tehat az index uj startlapjat (http://index.hu/static/megujultunk/) meg pont behozza... mast nem nagyon.

Egy haverom 3-4 evig probalkozott fo (egyetlen?) gepkent hasznalni a pegasost, amig ra nem jott, o a vilagon az egyetlen. Hobbigepnek jo, de komolyabb celokra lehetetlen hasznlani.

Ja, marha gyors... csak pl. memoriavedelem nincs benne :)

Legy eros: rengeteg rendszeren nincs a mai napig sem memoriavedelem. (Eleg csak egy mindenki altal ismert, szorakoztatoelektronikai (tehat vegfelhasznaloi termek) peldat emliteni: jatekkonzolok.)

Ebbol kovetkezoen aztan nincs bongeszo. Van egy, ami a CSS-t, a javascriptet, a flash-t, meg meg nehany kevesbe lenyeges dolgot nem tamogat, de a 21. szazad ezen idejere ez mar keves...

Az jo. Akkor ezentul majd nem hasznalom a Raiffeisen Netbankot (tobbek kozott), meg a kormanyzati portalt, stb az Amigamrol, meg a Pegasosomrol, mert Javascript sincs. Mert hallottad valahol. Okos.

Van a webkit mobil(!) valtozatan alapulo szputnyik vagy mi,

Es szerinted a mobil(!!!111oneone) valtozat mennyiben tud kevesebbet? Amugy annyiban mobil, hogy a Nokia tartja karban azt a verziot, amire epit a srac, amit egyebkent rendszeresen syncelnek az Apple-fele webkittel. Ugy mellesleg. De lenyeg, hogy hat csak mobiltelefonos brozer van, erted. Meg javascript sincs. :)

GTK+ -t egy jo ideig nem akartak portolni (jajj, az nem illeszkedne beleee), most meg nincs aki portolja MUI engine-re.

A GTK tovabbra sem illik a rendszerbe, es egyebkent is egy bazi nagy agyatlan bloat. Es most ugy hirtelen nem tudok egy GTK only alkalmazast se, ami azert hianyzik kurvara, mert GTK-s. Az OpenOffice-t meg a Firefoxot akkor is agyverzes lenne portolni, ha lenne GTK.

Egy haverom 3-4 evig probalkozott fo (egyetlen?) gepkent hasznalni a pegasost, amig ra nem jott, o a vilagon az egyetlen.

:))) Ja. Jo. Persze. :)

Hobbigepnek jo, de komolyabb celokra lehetetlen hasznlani.

#define komolyabb_cel. A munkahelyemen pl. muszaj vindozt hasznalni, mert az osszes embedded/handheld/kisfaszom kutyu amit celzunk, SDK-ja Windowsra epul. Ebbol a szempontbol a Linux is csak egy hobbi OS, ami komolyabb celokra alkalmatlan. Mac OS X detto. En azert jol elvagyok otthon a Pegasosommal koszonom szepen. Annyira, hogyha valami szarral akarok kuzdeni, inkabb Linuxozom. Szigoruan MorphOS alol, SSHCON-nal. ;]

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Legy eros: rengeteg rendszeren nincs a mai napig sem memoriavedelem. (Eleg csak egy mindenki altal ismert, szorakoztatoelektronikai (tehat vegfelhasznaloi termek) peldat emliteni: jatekkonzolok.)

Add hozza pl. az osszes PDA-t amin PalmOS/WM/Symbian van. Linuxot sem tudom mennyire all hadilabon az ARM MMU-javal.

A GTK tovabbra sem illik a rendszerbe, es egyebkent is egy bazi nagy agyatlan bloat.

+1 (vagy hogy divat ez errefele...)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nezzetek, en abbol a bongeszobol 2-3 release-t lattam, nem volt kepes 5 percnel tovabb futni fagyas nelkul...

Ez nem azt jelenti, hogy a webkit szar (bar a nokias webkit logikus modon butitott verzio, mert egyszeruen nem lehet masfel gigas swapet letrehozni indulaskor mint OS X-en egy mobilon), es GTK pedig azert kene ra, mert akkor ra lehetne tenni Gnome userlandet (de lehet rakni tolem KDE-t is, mas variacio nincs, FLTK2 userland nem tul kifejlett, wmwindows-t se mondanam annak ahhoz a szoftverdompinghez kepest, ami a GTK/Qt platformot ovezi... jojojojojo..tudom... "mit nem tudsz megcsinalni", hat, hasznaltam en fltk-s userlandet PDA-n (agenda) sokmindent...)

Embedded rendszereken tenyleg nincs memoriavedelem, meg hobbyOS-eken (BugOS) se, de azer' alljon meg mar a naszmenet, ez egy desktop gep, a BeOS-utodokkal, a UNIX-okkal es a windows-zal (esetleg QNX-szel) versenyzik, nem pedig a picOS-sel.

Komolyabb cel: a Jabberwocky a gyengebb jabber-kliensek koze tartozik (irtam mar parat, tudom, hogy az), sz'al IM-re csak amirc + bitlbee van praktikusan, tudom, szerelmesek igenyeit az is kielegiti... Gyakorlatilag library kezelt mp3-lejatszora se emlekszem rajt, de lehet hogy van valahol...

Viszont hogy a fejlesztok szama elkepesztoen keves, es barmi uj feature jelenik meg, amit muszaj hasznalni (pl. CSS, JavaScript 1-2 eve), vagy lassan, vagy egyaltalan nem kepes adaptalodni, az biztos.

Nezzetek, en abbol a bongeszobol 2-3 release-t lattam, nem volt kepes 5 percnel tovabb futni fagyas nelkul...

Mond neked valamit az, hogy early alpha? :) (A legujabb internal beta tegnapi, peldaul, es most ugysem irom ide, hogy stabil, mert ugyse hiszed.)

es GTK pedig azert kene ra, mert akkor ra lehetne tenni Gnome userlandet

A ***FASZOMNAK*** ra Gnome userland, egesz konkretan. Ha Gnome userlandet akarok, bebootolom a Linuxomat. De nem akarok, tehat a lehetosegekhez kepest ritkan bootolom be. Tipikus FOSS lyuzer gondolkodasmod: "Nincs ra szoftver amit en is ismerek?! Portoljak ra a GTK-t!" Meg lehet nezni, Windozon milyen minosegu a - mellesleg evek ota hegesztett - GTK port. Vagy akar az OSX-es. Sikitofraszt kapok tole, es menekulok. Lassu, bugos, es ugy altalaban, barmi rosszat el lehet rola mondani. Kb. ennyit er, ha kurvasok munkaval portolod a GTK-t egy totalisan X11-alien rendszerre. Borzaszto. Akkor mar inkabb a "buta" MUI-s appok. (Arrol most nem regelnek, hogy idonkent Linuxon is sikitofraszt kapok a GTK-tol, hogy mekkora egy bloat tetu hulladmany, de az most offtopic itt...)

Embedded rendszereken tenyleg nincs memoriavedelem, meg hobbyOS-eken (BugOS) se, de azer' alljon meg mar a naszmenet, ez egy desktop gep, a BeOS-utodokkal, a UNIX-okkal es a windows-zal (esetleg QNX-szel) versenyzik, nem pedig a picOS-sel.

Egyreszt, szerintem 2007-ben barmely Amigas rendszer hobbyOS, ezt soha nem is vonta ketsegbe egy fejlesztoje sem. Aki megis, annal sulyos reality check error van. Masreszt, kurva sokat er a memoriavedelem, amikor a bugos driverek miatt (graf, usb peldaul, vagy hang), itthon a Linuxokat is ugy es akkor tudom - reprodukalhatoan - hanyattlokni, ahogy es amikor nem szegyellem. Vilagosan fogalmazva: ha valami bugos, azon a memoriavedelem se segit. Ha valami mukodik, oda meg nem feltetlenul kell memoriavedelem. De amugy nyugodtan higyj amit akarsz. :)

Gyakorlatilag library kezelt mp3-lejatszora se emlekszem rajt, de lehet hogy van valahol...

AmiNetRadionak egesz fejlett librarykezeloje van, azon tul hogy kvazi mindent lejatszik ami szembejon...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Mert nem fut hozzáférhető hardveren, és hiányoznak létfontosságú programok, (pl. rendes browser, ahogy azt már más is kifejtette).

--
"There are two kinds of people in this world, and you're not one of them."

Meg mert soha a büdös életben nem volt vele dolgom.
Tudom, friss, (olcsó lével rendelkező) hús vagyok.

http://gyuszk.homelinux.org

-- There is never time to do it right, but always time to do it over.

Létezik, videoszerkesztő, dvd lejátszó, hangszerkesztő, képszerkesztő (mondjuk mint Photoshop, a http://www.kanzelsberger.com/ -os PiXEL-en kívül), szóval léteznek ilyesmi multimédiás alkalmazások MorphOS-re (vagy amiga-ra)?

Csak kíváncsiságból teszem fel a kérdést.

Flame topikban vagyunk :D
Hogy pontositsak, en azt irtam "mondjuk mint Photoshop", ami alatt azt ertem, hogy photoshop-hoz hasonlo program. Nyilvan Photoshop nincsen Linuxra (legalabbis nativban, hivatalosan kiadva) ezt meg en is tudom a hulye fejemmel, de ahhoz hasonlo igen, pl. GIMP vagy PiXEL amely szinten elerheto Linux-on, de MorphOS-en is (ezt is irtam elobbi hozzaszolasban).

amikor meg nem tudtak pcn hogy mi a multimedia mar akkor voltak amigan multimedias alkalmazasok :) pl. photoshop nincs de van/volt photogenics. szemelyes problemam csak annyi volt vele hogy leggyorsabb gepem 25MHz-es volt, ezert kicsit lassunak talaltam. tovabbi multimedias alkalmazasok - nem tudom mond-e a nevuk valamit neked - imagefx, scala, lightwave, es en mar legtobbjet el is felejtettem...

Lightwave a legmokasabb. 60Mhz-es m68k-n nyujtott olyan felhasznaloi elmenyt, mint ma egy 3DS. Raadasul Lightwave + Amiga parossal filmsorozatot is rendereltek a masik mocsokkal szemben. ;)

Kacsa!!! (Aki tudja mit jelent, ok, ha nem, ugyse fogja.:)

---
pontscho / fresh!mindworkz