Gnash 0.8.0 (YouTube támogatás)

Megjelent a GPL-es, Gnash névre hallgató Flash lejátszónak és böngésző plugin-nek a 0.8.0-s kiadása, amely egyben az alkalmazás harmadik alpha verziója is. A Gnash a Firefox, Mozilla, Konqueror, és Opera böngészőket támogatja, továbbá támogat egy csomó SWF v7 szolgáltatás és ActionScript2 osztályt. Az operációs rendszerek széles skáláját támogatja, beleértve a GNU/Linux disztrókat, a beágyazott GNU/Linux terjesztéseket, FreeBSD-t, NetBSD-t, OpenBSD-t. Emellett nem áll hadilábon a nem x86 processzorokkal és a 64 bites architektúrákkal sem. A Gnash portolása folyamatban van Darwin és Windows operációs rendszerek alá is. A plugin a Firefox 1.0.4 vagy újabb böngészőkkel működik a legjobban, de működnie kellene elvileg bármilyen Mozilla-alapú böngészőben is. Szintén elérhető önálló lejátszóként is a GNOME és KDE-alapú desktop-ok számára.

Újdonságok a 0.7.2-es kiadás óta:

  • működik a streaming a YouTube-bal és Lulu.tv!-vel (főként erre koncentráltak az előző kiadás óta)
  • számos fejlesztés a core VM-ben
  • új FLTK2 gui támogatás
  • megjelent hozzá egy egyszerű Flash debugger
  • javított Darwin támogatás, amellyel lehetővé válik a rendszer OpenGL-jének használata
  • frissített doksi
  • stb.

A bejelentés itt.

Hozzászólások

w00tage. Ez a cucc egyre igeretesebb. Valoszinuleg sosem lesz 100%-os, mint ahogy az OOorg Word kompatibilitasa sem az, de mar igy is tobb mukodik, mint amit valaha remelni mertem. :) Ja egyebkent innen PowerPC-rol jelentjuk amugy, hogy az Adobe/Macromedia (es meg sokan masok) ezuttal is bekaphassa!

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Egy normalis flash playa -ra tenyleg baromi nagy szukseg lenne, mert ami most van az minden csak nem stabil.

Mar csak a firefoxra kellene valami alternativa
------------------
Mindenre tudok magyarázatot találni, legfeljebb nem stimmel.

A zárt forrású programok kiváltásának céljából történő nyílt forrású fejlesztés a bűnözés-bűnüldözés viszonyára emlékeztet. Midig akad majd kiváltanivaló program. Ideje silverlight alternatívát is fejleszteni, bár még sehol sincs..

Na ennek örülök, bár kíváncsi leszek mikor érik el a flash9-et.

Nekem Linuxon elég jól megy a FlashPlayer 9 (Adobe féle), pedig 64 ites gépem van.. (Jó tudom, 32 bitet emulál a playernek) Nálam legalábbis eddig még nem volt vele sok stabilitási probléma. Persze attól függetlenül azért még jól jöhet egy jó kis OpenSource alternatíva, mert a Linuxos flash player megjelenésének ideje jócskán lemarad mindíg a Windowsos verzióhoz képest.

nyiha, es az opensource majd gyorsabban meg fog jelenni:))
ez min fel evvel mindig le lesz maradva imho az aktualis verzio mogott, de nem erdekel ha hasznalhato flash playat csinalnak.
Amugy meg irigyelek hogy nincs bajod az adobe fele bughalmazzal.
------------------
Mindenre tudok magyarázatot találni, legfeljebb nem stimmel.

Gyorsan ki is próbálom, mert nálam a linuxos adobe féle flash player néha nem engedelmeskedik a flashbe épített linkeknek. Ti tapasztaltatok már ilyet?

Iletve a gnash mennyire kompatibilis a flashes oldalakkal? Van olyan flash, ami még nem megy jól vele?