Javaslataink az illegális szoftver használat visszaszorítására

Címkék

"A Business Software Alliance idei jelentése szerint eléri a 35 százalékot a kalóz alkalmazások száma az összes az üzleti szférában használt szoftverek arányához viszonyítva, mely adat ráadásul 2003 óta nem változott. Annak ellenére nincs változás – állítja a BSA – hogy néhány ország, mint Kína, óriási erőfeszítéseket tett az illegális szoftverek használata ellen. A jelentés szerint a nemzeti kormányoknak kell többet tenniük a szoftverfehérítés érdekében." - írja a HVG.hu

Ritka pillanat. Valamiben egyetértünk a BSA-val. A nemzeti kormányok valóban tehetnének az illegális szoftverhasználat ellen. A legegyszerűbben azzal, hogy minden olyan helyen megszűntetnék a zárt forráskódú üzleti szoftverek használatát, ahol a valóságos felhasználói igény kielégíthető szabad szoftverrel is.

Javaslatunk:

1.) A közép- és általánosiskolai oktatásból száműzzük azokat a fizetős szoftvereket, melyek helyett van szabad alternatíva

2.) A felsőoktatásban fordítsuk meg a trendet. Ne mi (az állam) fizessünk, hogy képzés közben ideális vásárlókat képezzünk, hanem versenyezzenek a cégek, hogy ki ad megfelelőbb támogatást és oktatóanyagot, hogy a képzésben az Ő terméke szerepeljen.

3.) Az adóbevalláshoz és egyéb kötelező tevékenységhez (pl. kis- és közepes vállalatok számvitele, digitális aláírás, stb) legyen államilag elfogadott és karbantartott szabad szoftver.

4.) Közpénzen ne lehessen zárt forráskódú terméket fejleszteni, és amennyiben van szabad alternatíva, vásárolni sem.

Persze a BSA ezt kicsit másképpen gondolja:

"A nyugati világban a BSA szerint csak a keményebb kormányzati fellépés javíthatna az arányokon, mindaddig nem várható, hogy a többnyire kisebb vállalkozások legális szoftverekre váltsanak munkájukhoz. A szoftverrendőrség további javaslata szerint a bizonyítottan kizárólag legális szoftvereket használó cégeknek adhatnának adókedvezményt a kormányok a nyugati szoftverfehérítés elősegítésére." (forrás HVG.hu)

A mi javaslatunk a kezdeti döbbenet és visszaesés után felfuttatná a hazai tudásalapú gazdaságot, hiszen esélyt adna vállakozásainknak és testreszabott megoldásokat felhasználóinknak.
Már középtávon látványosan csökkentené az informatikai költségeinket és jelentősen javítná (informatika) oktatásunk színvonalát.
Mellékhatásként erősődne a verseny a szoftver piacunkon, mert a zárt forrású alkalmazások valóban folyamatos és jelentős többlet nyújtására kényszerülnének a piacon maradás érdekében.

Hozzászólások

"A mi javaslatunk"

Végigolvasva már csak az a kérdés, hogy kire utal a cikkben a "mi".

--
trey @ gépház

ezek után akkor azt is oda írnám, hogy az szszi vezetője (de még ebben sem vagyok biztos), aki nem vállalja a nevét... elnézést a tudatlanságomért, de ha valamilyen kezdeményezést indítok el magánemberként, akkor nem úgy írom alá, hogy "phanatic".
--
ubuntu linux member

Babo, itt szerintem elsősorban nem az aláírásod hiánya a baj, hanem azon egyszerű tény, hogy a topicindító szöveg többes szám első személyben lett írva.

Namármost tételezzük fel, hogy egyedül, segítség nélkül gépelted be ezen hihetetlen hosszú szöveget. Ebben az esetben ha nem vagy tudathasadásos, akkor egy közösség nevében próbáltál szólni, ám ezt a konkrét közösséget nem nevesítetted meg.

Jelenleg a HUP-on elég sok közösség képviselteti magát, és szerintem baromira érdekli őket, hogy ki mennyire érintett ebben a véleménnyilvánításban.

Tehát ha a topicnyitó szöveg végére aláírás gyanánt odaillesztenéd azon közösség nevét, melyek nevében szólni kívántál, ezzel minden kétkedést és gyanakvást elosztólatnál a topic kék egéről.

Huhh... kicsit lírai lett, nem baj.

Akkor mire a többes szám első személy.
Vagy írtad volna egyes szám első személyben, vagy nevezd meg hogy ki az akik nevében írtad? "Javaslatunk:"
Nem hiszem, hogy van értelme a titkolózásnak. A másik esetben, meg a királyi többes nem olyan sikkes manapság.
Sőt azt is érthetjük alatta, hogy a HUP.hu közösséget kéred hogy álljunk melléd, ami rendben is lenne, csak mondd ki, hogy ezt érted a többes szám alatt!

És kinek szól a javaslat?

A HUP olvasóinak? Vagy a HUP-ot olvasó kormányzati pozicióban és döntési helyzetben lévő számítástechnikához értő, szabad szoftver fogalmat feloldani képes embereknek? Huhh, ez már nem tűnik túl népes tábornak. Vagy csak úgy "művészet a művészetért"?

Esetleg az FSF.hu támogathatná ezt a felhívást a tamáskodás helyett. Megjegyezném, hogy már nem vagyok LME vezetőségi tag, úgyhogy az esetleges flamet az arcomba kérem, ide bele. Bár, nem hinném ,hogy a magánvéleményemtől messze esne jó pár másik ember véleményétől. Egységben az erő, nem? Jó lenne ezt megjegyezni és nem elfejteni, hanem alkalmazni. Monsjuk nem kihagyni mindenből az LME-t, mert nézeteltérésetek volt a vezetőkkel. Vagy nem sunnyogni. Te, mint az FSF.hu elnöke nem engedheted meg magadnak, hogy érzelmeid legyenek egy döntésnél.

Ebben mi volt a nem egyértelmű, a nem világos?
Egyszerű, érthető mondatok, világos cél, tiszta megfogalmazás. Ezek a mondatok olyan egyszerűek, mint a fagolyó. Az nem érti aki nem akarja.

"Javaslatunk:

1.) A közép- és általánosiskolai oktatásból száműzzük azokat a fizetős szoftvereket, melyek helyett van szabad alternatíva

2.) A felsőoktatásban fordítsuk meg a trendet. Ne mi (az állam) fizessünk, hogy képzés közben ideális vásárlókat képezzünk, hanem versenyezzenek a cégek, hogy ki ad megfelelőbb támogatást és oktatóanyagot, hogy a képzésben az Ő terméke szerepeljen.

3.) Az adóbevalláshoz és egyéb kötelező tevékenységhez (pl. kis- és közepes vállalatok számvitele, digitális aláírás, stb) legyen államilag elfogadott és karbantartott szabad szoftver.

4.) Közpénzen ne lehessen zárt forráskódú terméket fejleszteni, és amennyiben van szabad alternatíva, vásárolni sem."

ezek mind szép és nagyon jó célok, csak támogatni tudom őket.

de. jó lenne látni konkrétumokat, hogy mindezt hogyan kívánják megvalósítani. pl. mi a közösség szerepe? én, mint egyszerű ember mit tehetnék ezen célok megvalósulásáért?

szépeket és nagyokat én is világgá tudok kiabálni...
--
ubuntu linux member

Az egy következő lépés. Az nem úgy megy egyszerűen, hogy azt mondod a másik félnek ez így és így lesz. Ezek a politikai céljaink (mielőtt valaki megkérdezné, azt felvilágosítanám, hogy a politika a hosszútávú, a stratégia a középtávú (4-8 év), míg a taktika a rövid távú tervezés). Az, hogy miként legyen, mit válasszunk helyette, milyen meghatározott irányba mozduljunk, az a második lépés, a stratégia megalkotása. Az, hogy éppen merre megyünk pár hóapon, éven belül, pedig a taktikánk része lehet. De amíg a politikánkat nem fogadtatjuk el, addig felesleges ilyen szinten - együttműködést feltételezve - konkrétabb lépéseket javasolni. Az szélesebb körű egyeztetés eredménye kell(ene) legyen. Akkor viszont teljesen jogosak a kérdések, melyeket feltettél.

Ago:
Ezek a politikai céljaink (mielőtt valaki megkérdezné, azt felvilágosítanám, hogy a politika a hosszútávú, a stratégia a középtávú (4-8 év), míg a taktika a rövid távú tervezés).

Az FSF.hu Alapítvány társadalmi szervezet, nem hiszem, hogy politikával kellene foglalkoznia.

üdv.

dacas
magánember

na még egyszer :-) a politika a hosszútávú, a stratégia a középtávú (4-8 év), míg a taktika a rövid távú tervezés. Tehát Te nem tervezel hosszú távra? A politika nem csak azt jelenti, hogy szónokolsz, bent ülsz a parlamentben, helyi önkormányzatban stb. Nem tudom ismerős-e az a kifejezés, hogy szakpolitka?

Én a múltkor néhány hirdetetten apolitikusnak felolvashattam egy részletet egy filozófus írásából. Nagyon tetteszet nekik, aktuálisnak és számukra is vállahatónak, sőt vállalandónak tartották. Aztán elárultam, hogy a filozófus neve: Arisztotelész és az írás címe: Politika.

Sajna legtöbb ember aki azt állítja, hogy elege van a politikából, utálja a politikát, stb nem is tudja miről beszél.

Ago:
na még egyszer :-) a politika a hosszútávú, a stratégia a középtávú (4-8 év), míg a taktika a rövid távú tervezés. Tehát Te nem tervezel hosszú távra? A politika nem csak azt jelenti, hogy szónokolsz, bent ülsz a parlamentben, helyi önkormányzatban stb.

Szerintem a köznyelvben a politika szó jelentése alatt mást értenek. Sajnos vagy nem sajnos így van...

Nem tudom ismerős-e az a kifejezés, hogy szakpolitka?

Igen ismerős.

dacas
magánember

Na és kit-mit támogatna itt az FSF.hu? Kiálljunk a körútra és kiabáljunk hangosan? Egyelőre sem a kinek, sem a kitől nem tisztázott (esetleg a kitől az babo, mint magánszemély?). Mint említettem ez "művészet a művészetért" egyelőre. Minket senki nem keresett ezügyben. Ha ez megtörténne nyilván megvitatnánk a listánkon és utánna hozzászólnánk. Így csak flémelgetek itt unalmas estémen.

Másrészt egység: Vannak itt szabad szoftveres civilszervezetek. Mindenki dolgozik céljainak, tehetségének, lehetőségeinek és habitusának megfelelően. Ha van miért összefogni (pl.: szoftverszabadalmak ellen), akkor van összefogás, ha nincs éppen közös dolog, akkor meg nincs. Nem lehet ezt erőszakolni. Ha mindenki teljesen ugyanazt akarná, akkor egy szervezet volna, de ez nem így van. A BSD-sek szeretnek összejönni, kis szakma, kis sörözés, jó baráti társaság, az fsn (házigazda :D ), hup-olgat, tükrözget, miegymás, mi is elszöszmötölünk a saját kis dolgainkkal.

Miből van itt az LME kihagyva? Senki nem akadályozza hazánk legnagyobb taglétszámú ilyen témájú szervezetét abban, hogy csináljon jó projekteket, szép munkákat, és ha ehhez kell a többi szervezet támogatása, akkor kérjék azt.

Másrészt érzelmek: Az embereknek szerintem elválaszthatatlan részei az érzelmei. Ha ez nem így lenne, akkor nem sokan foglalkoznánk a szabad szoftverekkel sem, mert ez itthon nem egy sikertörténet (egyelőre - na itt az érzelem!). Ha hideg fejjel átgondolnánk, akkor letennénk valami tököm MS vizsgákat, és keresnénk a pénzt, aztán ha elég sok sikerülne, vennék neked szülinapodra döntéshozót :D Én azt hiszem, hogy nem baj, ha az érzelmek vannak a döntésben, persze remélem, hogy az én döntéseimben az értelem is megjelenik. Ha ez nem lesz jó, akkor az alapítók bizonyára fel fogják hívni erre a figyelmemet. Illetve az sem rossz módszer, ha a döntés előtt a listán megbeszéljük kicsit, és akkor sok érv és érzelem előkerül.

Az a helyzet, hogy az FSF.hu Alapítvány aktivistái leginkább foglalkoznak a saját projektjeikkel, és nem igazán foglalkoznak mással. Ezért van az, hogy ezek a dolgok legalább működnek.
Most ha itt gittegyletesdit játszunk, akkor a rendes munka nem halad. Ez nem a mi projektünk, nem mi találtuk ki, nyilván mi is örülnénk, ha Magyarországon terjedne a szabad szoftver, mint az almásderes, ezért dogozunk, viszont botorságokra nincs időnk. Vagyunk vagy tizenegynéhányan, többnyire mindenki munka és család mellett csinálja amit csinál. Ha lesz valami kézzelfogható, amihez kérik a segítségünket, akkor foglalkozunk a dologgal érdemben

Pont az ilyen Júdea Népe Front jellegű dolgokkal nem akarunk időt tölteni "és javaslom ,hogy öt éven belül valósítsuk meg a világuralmat! Persze, de előbb jegyzőkönyvbe kell venni és meg kell szavazni, .... " :D .

nem vagy látható, akkor nem érdekes mennyi eredményed van. Ez a világ (szomorú) rendje. Az, meg, hogy megéri-e szónokolni vagy kell-e az számomra a világ történéseitől kezdve a római szenátusbna minden alkalommal elmondott "Karthágót pedig le kell romboni" szólamtól (házi feladat, hogy ki is mondta ezt mindig) a ma hallott szövegekig (pl.: Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik!, aki Árpád sávos zászlót hord az náci! és egyéb baromságok).

"nem vagy látható, akkor nem érdekes mennyi eredményed van. Ez a világ (szomorú) rendje."

Ez a Te véleményed, amivel én teljes mértékben nem értek egyet. Én azt hiszem, hogy egy szervezetet/embert a munkája és az eredményei (és néha eredménytelenségei) minősitik.

Ezek szerint nem áll meg az a régi mondás, amit az arcunkba kaptunk, mikor még LME-ben elnökségi tag voltam, hogy nem elég csinálni a dolgokat, kommunikálni is kell. Pedig akkor nagyon meggyőzően hangzott, többek szájából is. Nem merem 100%-os biztonsággal kijelenteni, hogy Te is mondtad.
De jó lenne eldönteni majd.
Vegyük például a következő példát. Van két szervezet: az egyik elvállal egy munkát, kikínlódja, elég nyögvenyelősen, de meglesz amit vállal. Kap egységnyi pénzt, amiből adott munkából, profitnként visszamarad mondjuk két millió forint. Közben egy társaság, melyben az egyik szervezet - ekkor még csak az első él - tagjai is részt vesznek lefordítja egy szoftver üzenetei, ablakait, menűpontjait stb. Ugyanazt, de jobb minőségben, mint az szervezet, mely 2 millió pluszban van. Később, mikor megalakul a második szervezet, eltervezi, hogy profi módon, fizetett profikkal lektoráltatja és egységessé alakíttatja a szoftver fordítását. Ehhez pénz kell. A szervezet, akinek van 2 milliója odaadja a pénzt, mivel úgy tartja helyesnek, hogy tudjon belőle a másik szervezet gazdálkodni és elvégeztetni a munkát. És itt jön a lényeg. A második szervezet közben valamilyen módon megegyezik egy világcéggel - gondolom segítséget kaptak valamilyen formában -, mikor készen van a fordítás publikálja az eredményt, hogy milyen - egyébknét valós - kitünő munkát végezett.A lefordított program bejelenkező képernyőjén azonban csak a világcég és a második szervezet logója virít. Mintha az elsőnek semmi köze sem lett volna a dolgokhoz. Elvégre csak két millió forintot adtak, amiből ekészült az egységesítés. De a második szervezet jól kommunikál és innentől fogva az ő és csakis az ő eredményének tekintik a mostani munkát. Pedig abban nagy része volt az első egyesületnek is. A második szervezet azért feltünteti a honlapjának egyik aloldalán az első szervezetet annak és módja szerint. Csak a nagy eredményben nem tünteti fel. Nos, miután ezt a feltételezést áttkintjük - és próbáljunk meg nem párhuzamot vonni az OpenOffice.org lektorálásával kapcsolatban kialakult LME, FSF.hu "együttműködés" és a fenti történet között - gondolkodjunk el ismét: fontos-e a kommunikáció?

"Ezek szerint nem áll meg az a régi mondás, amit az arcunkba kaptunk, mikor még LME-ben elnökségi tag voltam, hogy nem elég csinálni a dolgokat, kommunikálni is kell. Pedig akkor nagyon meggyőzően hangzott, többek szájából is. Nem merem 100%-os biztonsággal kijelenteni, hogy Te is mondtad."

100% biztonsággal kijelentem, hogy én nem a kommunikációt hiányoltam az LME-ben. Én a munkát hiányoltam !
Ha valaki belekezdett valamibe, akkor az egyfolytában cseszegetve volt, ment a flém ezerrel, de ez a projekteken nem látszott meg (illetve igen, szépen elhaltak, meg elmentek az aktivisták). Ezen is el lehetne gondolkodni, főleg egy volt vezetőségi tagnak.

Az OOo ügyet már vagy 1000x lezongoráztuk, csak itt a hup-on megvan vagy 3x. Légyszi olvasd újra őket, most se fogunk mást mondani

Támogatást lehet kérni hozzá, csak akkor egyértelműen ki kellene derülnie ki áll a "javaslat" mögött. Annyit tudunk, hogy babo és valakik, akiket ő csak a többesszám használatával jelez, de nem nevez meg. Persze sejtjük, hogy kiket takar a többesszám, de ki kellene mondani, mert lehet, hogy tévedünk.

mHmmm..

Azert kivancsi lennek mi lehet egy kis-kozep vallalatnak opensource konyveles/szamlazas/stb. alternativ program. Es ne, pls most ne a webrol PHPn vagy PERLen at uzemelo "konyvelo/szamlazo" programokkal jojjunk, mert azokat eleg nehez osszehasonlitani egy olyannal ami ugymond "normalis" rendes program, es nem webes* stuff.

Vegulis ennyi :P

Udv
-krix-

Vannak még olyan helyek, ahol dos-os progikkal számláznak, a többi helyen win alatt sem használja ki a progi a 3d-s videókártya gyorsítást. Szóval első körben egy dosemu, freedos image-es emulátor progi (qemu, bochs), és wine/cedega megoldaná a problémát.

Cserébe egy kezdők számára nehezebben kezelhető rendszert kapunk, viszont megszűnik az oprendszer, tűzfal, vírusírtó, spyware írtó progikra kiadott költség.

A számlázó programnak követnie kell a hatályos jogszabályokat. Nem várom el, hogy legyen ingyenes alternatíva, de linux-on is lehetne futtatni.

tuzfal/virusirto/spyware progik vannak windozra is free verziok (es most nem evalrol beszelek ami 30 nap mulva lejar)

Es akkor plz a vallalatnal majd a csucsszuper nyomtatokat is megosztva es mindn gond nelkul hasznaltasd mar, annak _minden_ elerheto funkciojaval. Ezen kivul nyilvan az osszes alkalmazottat szoktasd at, es az eddig hasznalt szamlazo stb progikbol is te fogsz "attolteni" minden eddigi adatot egy dos emulalt cuccba, amitol a titkarno sirogorcsot kap ha meglatja merthogy nincs a sarokban X es nem lehet egerrel nyomkodni.

Most hirtelen mindenkinek mindent le kene cserelnie ossze is omlana az egesz. Kb olyan mintha azt mondanad az angoloknak, hogy "najo akkor holnaptol mindenki a jobb oldalon fog vezetni, most mit kell itt sirni nagyjabol ugyanaz, csak egy kicsit kenyelmetlen igy elsore, de teljes erteku alternativa". Az tuti hogy minden masodik keresztezodesben tomegkarambolok lennenek...

Ahogy visszaemlékszem, a PC sem egyik napról a másikra terjedt el az irodákban ésegyéb helyeken. Az új szoftverekhez mindíg tartozik némi betanulási idő. Azt ne gondoljuk, hogy ezentúl nem lesznek új programok, amikhez hozzá kell szokni. Mármost ez az új szoftver miért ne lehetne akár ingyenes? Viszont általában aki döntési helyzetben van szoftverbeszerzés ügyben, szóval, akinél a lóvé van, a legritkább esetben hozzáértő, csak a legelterjedtebb rendszer nevét hallotta. Emellett ugye az számít menő cégnek, amelyik jó sokat költ az "informatikai háttér"-re.

hát igen oktatással kellene kezdeni
én pl csak windowson tanultam bárhova mentem...

ha már ált iskolában linuxon tanulnának akkor 10-év múlva csökkenne ez a szám :D
és a játékszoftvereket meg consolokra engednéém gyártani :D ps2 xbox meg ilyenek...
mert ha játék általában = windows = másolt = Máslolt játék ....

"és a játékszoftvereket meg consolokra engednéém gyártani"

Tudod mikor fogok két-három féle konzolt venni azért, mert néha játszani szeretnék ezzel-azzal.

Különben is, gondolkodj már. FPS-t és RTS-t milyen szar már gamepaddal játszani, főleg annak, aki egér-billentyűzethez van szokva.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

a usert nem az erdekli, hogy miben irjak, hanem az, hogy mukodjon. ha ez webes, akkor legyen. sot! a webes sokkal mobilabb mint megirni ezeregy platformra az alkalmazast. lehet neked primko a webes alkalmazasok megjelenes, de az elet erre megy. igyeny van ra.

Én ismerek olyan programot, amin körülbelül havi pár száz millió forintot kezelnek és éppen ajax-os webes történetre írják át. amit a userek eddig láttak meggyőzte őket. Amúgy is, a webes platformon (könnyebben) megoldható a kliens n veszítsen adatot, ha a gép lerohad és átállunk a tartalék gépre. A usernek észre sem kell vennie semmit.

Vajon a linuxon csak nyílt programokat használók is kapnának adókedvezményt? Vagy csak azok akik vettek windowst, office-t, kutyafülét?

Ettől a mindenkinek adjunk adókedvezményt dologtól mindig ideges leszek. Amúgy is elég bonyolúlt az adórendszer, miért gondolja minden terület, hogy adókedvezménnyel lehet segíteni rajta??? (pl. filmesek is...)

A végén már azért is adókedvezmény jár majd, hogy ásványvizet iszom, nem csapvizet...

"Értem én, hogy villanymotor, de mi hajtja?" Na, így képzeld el a dötéhozók hozzáértését. A tanácsadók pedig véletlenül mindig picipuha közeliek. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a közalkalmazotti, de még a köztisztviselői munkahelyeken is a munkaidő lejártakor pontban, már ciánozni lehetne az épületben, annyian vannak bent.

"Arról meg ne is beszéljünk, hogy a közalkalmazotti, de még a köztisztviselői munkahelyeken is a munkaidő lejártakor pontban, már ciánozni lehetne az épületben, annyian vannak bent."

Ezzel tulajdonképpen mi a probléma? Hogy jön ez ide? Nem dolgozom egyik területen sem, de én sem lakom a munkahelyemen...

Ami teljesen olyan ,mintha bizonyos százalékát a szoftver árának az állam fizetné az MS -nek a user helyett.

Kizárólag legális szoftver használó cégek és alkalmazottai, kapjanak adó kedvezményt a sörre/kávéra/pizzára.. stb. így az ingyenes szoftvert használók is jól járnak :)

Miért van olyan érzésem, hogy ebböl a flameből cikk lesz másutt.

Mindenesetre én támogatom.

Ingyen redflag linux mindenkinek aki megtanul kínaiul!!!
---
Mushroom mushroom..

Nem sürgetésképp, de továbbra sem deklarálta a topicnyitó a vélemény tulajdonosát.

- És persze rámutatunk - tódította Redzs valóban az ujjával mutogatva -,
hogy õket terheli minden felelõsség, ha fölaprítjuk. És azt, hogy nem
fogunk engedni a huszonegybõl.
Erre mindenki lelkes lett.
- Abból semmiképp! - kiáltották egyszerre, és tisztelgésképpen
halántékukhoz emelték jobb öklüket.

pardon;) biztos benne mindenki, hogy elég hangosan írtuk és elég nagy betűkkel? (és elég sok lobbistánk hangoztatja ezt még?)

ugyanmár, az illetékeseket már rég meggyőzték arról, hogy a mozgalom nem létezik, ha létezik, akkor ki kérne szoftvert egy megbízhatatlan füveshippitől, meg amúgyis be fogják perelni, ha használja;)

szerintem ez még nem aktuális (de ne legyen igazam) ...5 év múlva mondjuk
_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.

Teljesen egyetértek a javaslataiddal, kedves Babo!
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Szép álom. :) Sajnos a mai vadkapitalizmusban ez aligha kivitelezhető Magyarországon. A német külügyminisztérium és egyéb nyugati országok kormányzati szférájának szűk rétege már belátta az opensource előnyeit. Főleg, hogy az informatikai kiadások kb az ötödére estek vissza. De nálunk ezt nem látom kivitelezhetőnek, mert túl korlátoltak (és pénzéhesek) a magyar politikusok. Amíg egy gépet vagy szoftvert meg lehet venni a piaci ár legalább duplájáért (ne kérdezd hová tűnik a pénz) addig ezt így is fogják csinálni. Pedig sok helyen a titkárnéninek mindegy lenne, hogy a ffox, vagy az ie ikonra, vagy a outlookra illetve a thunderbirdre kattint. Csak nincs a köztudatban, hogy van más lehetőség is. Én legutóbb egy win-es gépen nyomtattam egy oofficeszal készített doc fájlt. És egyszer csak kiakadt az egyik oldal nyomtatásánál, volt benne két grafikon, aztán sehogy nem lehetett elindítani a nyomtató vezérlőt, vagyis hazavágódott a win meghajtója, de nem a nyomtató szoftvere hanem a win nyomtató kezelője. Aztán mikor legközelebb ott jártam azt mondták ne menjek a gép közelébe, mert a rendszergazdának fél órájába telt mire rendbe tette. Ahogy én az a "mestert" ismerem csoda, hogy meg tudta csinálni. Azt is mondták, hogy biztos vírust vittem a gépre. Hát nem tudom, hogy ha van vírusirtó a gépen akkor, hogy vittem vírust, na meg linux alatt nem szaladgálnak a vírusok, mint win alatt, bár lehet, hogy a telómra került valami egy wines gépről. Biztos vagyok benne, hogy valami más gyíkja volt. A lényeg, hogy egy linux is simán megfelelne ott ahol ez a gép van. Sőt, mivel egy őskövület még gyorsabb is lenne. Csak a mester biztos nem ért hozzá. Az egész suliban nem sokan konyítanak hozzá, de azért vannak akik nagyon vágják, a winhez meg "nem kell" szaktudás :) :) Ezért marad a win.

1. Sztem ebbe nem kell belekeverni a politikát. Sajnos az is általános magyarországon hogy mindenki irigy, és mindenki azt feltételezi hogy a másik lop. Ha bizonyítani tudod hogy valaki lop, jelentsd fel.

2. Az a probléma, hogy hiába tanítasz "nem windowst"-t a középiskolában, ha a legtöbb cégnél, multiknál a "windows" a szabvány. És ha egy cég egy ilyen vállalatcsoport tagja, akkor te szertheted a linuxot. A cégnél úgyis "windows"-t kell majd használnod. Ezt tapasztalatból mondom. Sztem más is tanusíthatja aki ilyen helyen dolgozik. Nekem nem gond, de pl egy titkárnőnek nagyon nem mindegy hogy explorert vagy KDE-t lát amikor a gép elé ül. Arról nem is beszélek, hogy mi van akkor ha van 1-2 régebbi fejlesztésű belső "tool" ami windowson megy.
( a windows-on nem csak magát windows op. rendszert hanem azokat a programokat is értem, amelyek egy nagyobb vállalatnál általában használatban vannak.)

Persze, értem én. Sőt sokkal jobban szeretném (mert sokkal jobb, hatékonyabb kényelmesebb) lenne ha én is Linuxon dolgozhatnék. Csak azért írtam ezt, mert a probléma nem magyarországra korlátozódik, esetenként átnyúlik határokon. Szabad Linux-ot meg OOO-t tanítani. Édesapám számítástechnika tanár. Nem tanít linuxot, mert jelenleg az a tudás, azoknak az embereknek akiket ő tanít, eléggé használhatatlan lenne.
Voltam oylan cégnél ahol desktop standard a linux volt. Sajnos ebből van kevesebb...:(

alulrol kezdve a dolgot:
magyarorszag - sajnos - nincs meg abban a helyzetben hogy kozepiskolabol te a nagybetus munkaba menyjel ... ha igen akkor megkerdezik, hogy tudsz-e korlevelet szerkeszteni meg ket oszlopot excelben osszeadni. ezen funkciok meg a gombok kinezetetol eltekintve kb ugyanugy mukodnek OO-n meg MSO- ...
Egyetemen sem programhasznalatot kellene tanitani ...

my 2cents ...

Nagyon nagy kár, hogy elveszlik a dolog lényege egy ilyen titokzatora sikeredett (vagy szándékosan így megírt??) bejelentés miatt.
Vagy lenne ott legalább két személy vagy egy szervezet (csoport) neve, vagy lenne egyesszámban!
Aztán jöhetne a kérdés, hogy ki tudja ezt támogatni, ki akar valamit hozzátenni, kiket, miket (szervezetet) lehetne vele megkeresni, hogy álljon mellé súlyt adva neki.
Aztán a nagy kérdés, kinek kellene eljuttatni és azt az irományt kik írják alá?

Ötleteim nekem is vannak (voltak). 2006.08.25.-én amikor a kormány bejelentette a megszorításokat, a kiigazítást, akkor én is azt vetettem fel, hogy itt a nagy alkalom: Olyan javaslatot kellene kidolgozni, ami hosszútávon az államnak is és az állampolgároknak is megtakarítást jelentene. Egy nagyon vázlatos elképzelést elküldtem az LME-nek nyílvános listájára "Költségvetési megszorítások, takarékoskodás" subjekttel és az FSF.hu-nak (konktétan Tímár Andrásnak, aki az akkori elnök volt). Néhány magán válasz érkezett amiben többnyire aktuálisnak tartották a levelemet. Az LME listáról Sári Gábor forwardolat az UHU-csevej listára. Mire én rákérdeztem, hogy lát-e fantáziát az ötletben, de arra már nem válaszolt.
Tímár Andrástól kaptam választ, de nem lényegit. Csak arra figyelmeztetett, hogy a levelemben említett tanulmány hivatalosan nem publikus, a szerzők ugyan szóban beleegyezéssüket adták, ahhoz, hogy néhány helyen elérhető legyen, de az rá való hivatkozásként sem használható fel. Mire én rákérdeztem, hogy az alapgondolatról mi a véleménye, arra már tőle sem érkezett válasz.

Szóval a hivatalos szabadszoftveres szervezetekről ezek után megvan a véleményem.
Vagy félnek valamitől, vagy ezen a területen teljesen impotensek! "Csak" az apró egy-két személyes projekteket tudják felvállalni. Ezalól csak az a néhány honosító hétvége volt kivétel.

Talán ez lehet az oka ennek a többes számban íródott magán (vagy hivatalos) bejelentésnek is?

Én benne lennék egy civil petíció közös megfogalmazásában is, amihez mindenki a maga környezetében gyűjtene aláírásokat és azt egyben küldenénk el a megfelelő helyre?
Olvassátok el a 9 hónappal ezelőtti levelemet is a fenti linken!

a kiemelt résszel sajnos egyet kell, hogy értsek... ezúton is felajánlom bármelyik szervezetnek a kapcsolataimat, akik hajlandók ez ügyben lépéseket tenni. kapcsolatok alatt itt első sorban a canonical (ubuntu) vezetőit értem, személyesen is van szerencsém ismerni a cég döntéshozóit és üzleti vezetőit. kormányzati oldalon sajnos ilyenekkel nem rendelkezem, talán itt segíthetne néhány szervezet, akik tapasztaltak ilyen téren?
--
ubuntu linux member

LME:

Az Egyesület célja az alábbi közhasznú tevékenységek folytatása:
- a szabadon hozzáférhető és terjeszthető forráskódú Linux operációs rendszer, és az ahhoz kapcsolódó programok, elsősorban a Szabad szoftverek felhasználásával, alkalmazásával kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztése, oktatás, képességfejlesztés (informatika területén), (Khtv. 26.§ c. 4.)

- a szakterület magyar nyelvű terminológiájának kidolgozása, elterjesztése, a kapcsolódó információk, és a szabadon felhasználható szakirodalom magyar nyelvre történő átültetése, (Khtv. 26.§ c. 5.)

- hazai, külföldi és nemzetközi szervezetekkel való együttműködés.

- szakmai és érdekképviseleti jellegű kapcsolattartás más hasonló célú, hazai és nemzetközi szervezetekkel, állami és közintézményekkel.
------------------------
FSF.hu:
Népszerűsítés:

Országjáró roadshow-nkon és szakmai konferenciákon tartott előadásokon ismertetjük a szabad szoftverek használatának előnyeit, az áttéréssel kapcsolatos problémákat stb.

A szabad szoftverek megismertetése és népszerűsítése érdekében az alapítvány szervezni és támogatni kívánja a témakörrel foglalkozó konferenciákat, előadásokat.
------------------------

Hát szerintem belefér a profilba, hasonló levelek irosgatása. vagy lagalább a támogatása, az LME -nél főleg.

Lehet, hogy kéne egy kicsit asztalverősebb szervezet is, aki nem ragaszkodik a hivatalos/bürokratikus felkérésekhez, ha esemény van.

Hogyan lehet nem egyesület/alapítvány formájában összeállni ?

Támogatom a petíciót.

Kedves blau es dejo,
Blau:
Teljesen egyetertek :)

Az en velemenyem a kovetkezo:
Komoly szervezettol nem egy konkretumokat nem emlito kezdemenyezessel kapcsolatban konkret valaszt kicsikarni.

dejo:
Ha vegigolvastad a kezdemenyezest es a thread-et es velemenyed alakult ki a dologrol nekem nincs vele gondom.

Erthetobben: az osszes a thread-ben kifogasolt "behalt" es "nem megvalaszolt" kezdemenyezesbol hianyzott a cselekvo fel, amennyire korlatolt ertelmi kepessegeimmel rajottem. Cselekvo fel es konkret cselekmeny nelkul irt kezdemenyezes melle nem szivesen all olyan ember vagy szervezet, aki egy kicsit is felti szakmai megbecsuleset. Szerintem ertheto modon.

Sajat augusztusi kezdemenyezesedrol:
Mennyibol tartott volna Guska tanulmanyat reprodukalni? Nem, nem felhivast intezni a civil szervezetekhez, otletelgetni es utana ha nem reagalnak rajuk huzni a vizes lepedot minden szakmai forumon, hanem csinalni valamit... ugy ertem kezzel es nem szajjal... az otletek tetszettek egyebkent. Sajnaltam, hogy megmaradnak otlet szinten. Egy ilyen szepen osszefoglalt level... anno en is olvastam es en sem reagaltam ra. Nem volt mit reagalni. Mennyi energiat belefektettel abba, hogy elmagyarazd, miert nem fogod megcsinalni, ennyibol akar mar a tartalomjegyzek is kijott volna...

Udv,
Shooby
maganember, maganvelemennyel, ami nem mindenkinek tetszik de szivbol jon

Kedves Dejo!

Ujra elolvastam az akkori leveledet, és valóban rendben is van jó ötlet, és örülök, hogy lelkes vagy. De meg kell mondjam, hogy nem véletlenül nem karoltuk fel az ügyet.

Mint leírtam nem vagyunk sokan, örülünk annak, hogy azokat az eredményeket, amiket elérünk, (és szerintem azok nem kevesek) azok megvannak, és legalább a futó projektjeink úgy-ahogy stabilak. Igen, apró (OOo honosítás, helyesírás ellenőrző, OpenCD, roadshow, linuxportál, LOK ... hogy csak az apróbbakat említsem) projekteket tudunk felvállani. Nem akarunk a nyakunkba venni olyat,amit nem tudunk csinálni, így is 1-1 sörözésen 15 olyan ötletünk van, amit nem bírunk megcsinálni, mert egyszerűen nincs időnk rá.

Ha jó ötleted van, akkor a következő a teendő:
Senki nem akadályoz abban, hogy elkezdj rajta dolgozni! Aztán amikor már szép részeredményeket elérsz, akkor azt lehet publikálni, és akkor lehet jönni lelkesen, hogy igen, csinálom, de jó lenne a segítség. Erről már lehet beszélni. Akkor már mondhatjuk azt, hogy itt ez a srác, szépen dolgozik, próbáljunk találni valami erőforrást, és segítsünk neki! Ez így, ebben a formában az a bizonyos "más nemiszervével a csalán csapkodása" eset, ha fogalmazhatok ilyen közvetlenül :D

És nem akarlak megbántani, mert bizonyára a jószándék vezet, de nekünk ennyi és ilyen erőforrásunk van.

És ezt akkor miért nem lehetett elmondani? Ti az FSF.hu is és az LME is csak mélyen hallgatott.
Ha nem is rögtön "felkarolást", csak annyit vártam volna, hogy valaki bűt vagy bát mondjon. Nektek már van tapasztalatok az állammal való kapcsolatban/tárgyalásban is. Az meg piszok rosszul esett, hogy Tímár Andris egy mellékszállra, amit egy lehetőségként említettem (ti. hogy arra az ominózus tanumányra esetleg lehetne hivatkozni) reagált, hogy én arról nem is tudhatok, de azt hogy szerinte, szerintetek van-e értelme egyáltalán azon a vonalon elindulni vagy felejtesm el, semmit nem írt, még akkor sem amikor ezután újból rákérdeztem.
SAGA-nál vissza is kérdeztem, amikor forwaldolta a levelet az UHU csevejre, hogy lát-e benne fantázit? Erre ő csak annyit kérdezett, hogy ezt miből gondolom? Mire én megírtam, hogy abból, hogy forwardolta a levelet. De ezután már egy szót sem írt. Szóval az LME részéről SAGA volt a leghivatalosabb személy (mint egykori elnök), de ő sem mondott semmit.
Nekem ez akkor úgy tűnt, hogy valami nagyon kényes dolgot feszegetek, amiről senki sem akar beszélni. Az is megfordúlt a fejemben, hogy azért hallgat olyan kínosan mindenki mert a háttérben már folyik valami akció valamely állami aparátus puhítására és az én "akcióm" ennek keresztbe tenne.
Megmondom őszintén, akkor elhatároztam, hogy legalább egy részletesebb vázlat szinten kidolgozom, hogy mit kellene csinálni, de jött az öszödi beszéd körüli hajcihő és úgy gondoltam, akkor már senkit sem érdekel a kormányzat részéről sem egy ilyen piszlicsáré dolog, mert elnyomná a csatazaj. De lassan talán újból aktuális lehet, ha a nyáron nem pukkan egy hangosat megint valami politikai lufi.
Azért azt elismerheted, hogy ez nem egyemberes dolog. Ha én leírok egy érvsorozatott és elküldöm, mint Dezső József informatikával foglalkozó állampolgár, akkor a 30 napos (törvény által előírt) határidőn belül kapok egy szép levelet, amiben megköszönik az észrevételeimet és semmi hatása sem lesz.

Kivancsi lennek mit gondolsz a szoban forgo szervezetekrol. Politikusokkal parolazunk nap mint nap? Allando beleponk van a parlamentbe?

Elarulhatom: nekem, mint az FSF.hu Alapitvany aktivistajanak nincs tudomasom arrol, hogy barmelyikunknek is lenne koze/kapcsolata a kormanyzathoz, onkormanyzathoz, APEH-hez, birosagokhoz etc. Szamunkra az Alapitvany a szabad szoftverekrol es nem a politikarol/politikusokkal valo alkudozasrol/otletelesrol szol. Nem a megfelelo szervezetet zaklatod, ha bele akarsz folyni a politikaba, mi mas iranybol kozelitjuk meg a dolgot.

Az otletedre ha jol emlekszem nem tudtunk ertelmes valaszt irni, mivel nem volt benne olyan kerdes. Ami segithet a megertesunkben:
1. felejtsd el, hogy Te irtad a levelet
2. kepzeld el, hogy munkahelyed (napi 10-12 ora hajtas, mondom hajtas), csaladod (gyerekkel vagy gyerekekkel)
3. kepzeld el, hogy van egy rakat sajat projekted (amik az elozo tenyezok miatt amugy sem haladnak ugy, mint szeretned)...
4. ezutan olvasd ujra a levelet, es rajossz, hirtelen nem tudnad, mit valaszolj.
5. rajossz szerintem, hogy segiteni nem tudsz (nincs idod), kotoszkodni nem akarsz, megbantani az illetot sem, az is kitunik a levelbol, hogy nem akarja az illeto megcsinalni, inkabb megcsinaltatni a projektet... maradt az, hogy valamit valaszoljon Andras, mint elnok es felhivja legalabb a formai hibakra (jelzem segito szandekkal!) a leveliro figyelmet.

Ami marad, az a sertodes, pedig nem akartunk bantani csak nem tudtunk segiteni.

Kivancsi lennek mit gondolsz a szoban forgo szervezetekrol. Politikusokkal parolazunk nap mint nap? Allando beleponk van a parlamentbe?
Itt arra gondolatm, hogy a "Nyílt forráskódra építő Szoftver Kompetencia Központ", valamint IDA program magyarországi indításánál az Elektronikus Kormányzati Központ és az LME között volt már valamilyen titokzatos együttműködés.
A többi kritikádra meg azt kell, mondanom, hogy mint kezdőt akkor is útba lehetett volna igazítani. Így viszont az volt az egész látszata, hogy vagy ne ugassak bele mások dolgába, vagy nagyon darázsfészekbe nyúltam, amire még válaszolni sem akartok, nehogy ti is megcsípessetek. Esetleg még az, hogy "Mit ugrál itt ez a kis hülye!?"
Tudom: "Hallgatni arany!"

"Itt arra gondolatm, hogy a "Nyílt forráskódra építő Szoftver Kompetencia Központ", valamint IDA program magyarországi indításánál az Elektronikus Kormányzati Központ és az LME között volt már valamilyen titokzatos együttműködés."

Erről őket kell kérdezned, mi sem tudunk többet, mint Te!

Az LME az IDA ÉS IDAABC projektek kapcsán dolgozott együtt a MEH-vel. Az ott készült anyagok elérhetőek, sőt mind a Linux.h-n mind a HUP-on volt többségükről hír.

A szerződések is megtekinthetőek az LME irodában.

Jelenleg nincs élő együttműködés az LME és a MEH között.

Jelenleg nincs élő együttműködés az LME és a MEH között.
Ez viszont sajnálatos.
Valamilyen kézzelfogható vagy elvi eredményről be tudnál röviden számolni, hogy ne kelljen mindenkinek egyenként végig bogarászni az általad említett anyagokat?
Mi az oka az együttnműködés megszakadásának vagy befejeződésének?

Igazság szerint a napokban tettem fel itt a HUP-on a blogomra egy javaslatot egy olyan szervezet/klub/mozgalom alapítására, aminek a célja a Szabad Szoftverek, különösképp a Linux pártolása, propagálása (hasonmlóan a "Vásárolj hazai terméket!" - jellegű mozgalmakhoz) - itt a link rá: http://hup.hu/node/39205 (BUzgó LInuxosok Klubja)- de enyhén szólva nem kapott sok támogatást és elismerést ehelyütt, gúnyt annál többet vágtak a fejemhez. Amíg a hangulat Magyarország egyik legnagyobb linuxos portálján ilyen (mármint a törzsközösség részéről, illetve nem rekesztik ki / tiltják le az ilyesmin gúnyolódó vandálokat, trollokat, M$-bérenceket) addig nem sok esélyt jósolok az efféle kezdeményezéseknek, bár elvileg támogatom az ilyesmit, adott esetben akár aláírásommal is.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Hát néhány itteni troll megnyilatkozása alapján - amit nem értem miért tűrnek el - nekem is úgy tűnik olykor, mintha nem linuxportál volna, hanem window$-portál...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Szerintetek össze tudunk -e hozni egy olyan javaslatot:
- Ami többség támogatását bírja
- Megvalósítási tervet tudunk hozzá adni
- Segíteni tudjuk a véghez vitelét
???

Attól függ, kik az a "mi", de a valószínű válaszok:
A - nem
B - csak a vizsgaidőszak után :)

Kicsit összetettebbnek látom a kérdést annál, mint ami 2-3 bővített mondatban összefoglalható, és gyanakvással szemlélem azokat, akik szerint mindez pofonegyszerű. Azt gyanítom, hogy nem tudják, hogy miről beszélnek.

Na, akkor mégegyszer:
#define alternatíva

Általános fogalmakkal mindenki tud dobálózni, ehhez nem kell egyesület.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

A kívánt feladat megoldható vele ?

Ilyesmire gondolhatsz:
Meg lehet írni egy .txt a fizetős+zárt notepadban, de meg lehet írni mondjuk gedit -ben.
Pingelni lehet MS ping -el, vagy BSD ping paranccsal, szerintem sorolhatnám még.
... stb.

Inen vehetsz ötleteket

szerk:
http://hup.hu/node/36744
De még van pár hasonló topik, nem kell messzire menni.

Jó, van gedit vagy BSDL'd ping Win alá?
Egyébként meg a Microsoftnál lobbizz, hogy gedit legyen a windowsban. (LOL)
Én mondjuk önálló cuccokra gondoltam, tehát hogy mi pl. a nero szabad alternatívája, milyen jóféle szabad filekezelő van (most olyanok nem érdekelnek, amik egy egész DE-t magukkal rántanak), milyen szabad videoszerkesztő van, milyen audiolejátszó van, amiben van replaygain (scannerrel), monkey's audio, rendes DSP pluginek.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Ugye most kötözködsz ?
Oktatás/Irodáról vólt szó.

"(most olyanok nem érdekelnek, amik egy egész DE-t magukkal rántanak)"
Ha ezt nem azért mondtad, hogy kötözködj akkor én kérek elnézést és javaslom nézd meg a progik tényleges függőségeit "minden USE flag nélkül", de akár mindegyikkel is.

Irodában nem írnak-e CD-t?
Oktatásban nem fordul-e elő, hogy pl. zenét játszanak le énekórán, vagy madárhangokat biológián, urambocsá' szívhangokat az orvosi egyetemen?
szerk.: annyi relevanciája ezeknek is volt, mint a pingelésnek.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Mik a k3b függőségei Gentoo alatt? Mert sok általam ismert rendszer alatt (FreeBSD, NetBSD, Debian, Ubuntu) magával rántja a fél KDE-t.
A zenelejátszást most hagyjuk, bár mint említettem, annyi relevanciája van, mint a pingnek.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

LOL

"~kde-base/kdelibs-${PV}
~kde-base/kdebase-${PV}
~kde-base/kdeaddons-${PV}
~kde-base/kdeadmin-${PV}
~kde-base/kdeartwork-${PV}
~kde-base/kdeedu-${PV}
~kde-base/kdegames-${PV}
~kde-base/kdegraphics-${PV}
~kde-base/kdemultimedia-${PV}
~kde-base/kdenetwork-${PV}
~kde-base/kdepim-${PV}
~kde-base/kdetoys-${PV}
~kde-base/kdeutils-${PV}
~kde-base/kdewebdev-${PV}
accessibility? ( ~kde-base/kdeaccessibility-${PV} )
!kde-base/kde-meta"

Jó, akkor nem a fél KDE, de egy nyavalyás cdrecord-frontendhez képest kurva sok, nem gondolod?
szerk.: az xcdroast neked Nero-alternatíva?
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

... mos' Nerot akarsz vagy siman csak cd-t irni? ...
Biztos hallottal mar rola, hogy van Neron kivul mas cd-iro software is ... ;-)

... KDE ...
Miert baj az?
A kovetkezo lepes az lesz hogy ne legyen WM rajta, de grafikus programokat akarsz hasznalni?
De tenyleg! Miert baj, ha van rajta Gnome/KDE ...

k.

Én alternatívát keresek. Mivel eddig senki nem definiálta, ezért a saját definíciómat (annyit tud és hasonlóan kezelhető) használom.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

Szabad, vagy ingyenes? Ha az adott hardverrel "jár" (5-8E Ft/darab, ebben benne vagyon a preinstall, a médiakit, és az OEM-support bevállalása) az az OS, amit a világ jelentős hányada használ, akkor ezt hasonló szolgáltatásokkal ki tudod-e váltani egységesen (preinst, teljes hw-támogatás, médiakit, OEM-support)?

Nézzük a dolgok alkalmazási részét: Táblázatkezelést, szövegszerkesztést, prezentációk készítését (mellé uram bocsá' némi előadástechnikát...) valóban oktathatsz bármilyen, arra alkalmas szoftverrel. Csakhogy... A felhasználó elsődlegesen lusta. Nem hülye, csak lusta, illetve az az igénye, hogy amit ő a saját szoftverével megcsinál, az a másik ember szoftverével ugyanúgy nézzen ki, illetve ugyanúgy működjön. És itt nem a "szevasz... Lópic 0x7D8" megoldásra gondolok :-(

Mivel a képzések egy adott szoftver használatára vonatkoznak (Tehát pl. CD-t írni a TüzeskedőCsászár 23b verzióval tanul meg a delikvens), nem pedig az adott feladat megoldására vonatkozó tevékenységek, illetve az azzal kapcsolatos összefüggések ismertetésére (v.ö.: lusta felhasználó), így első körben az oktatást kellene megreformálni: azaz az oktatókat a favágóképző szintről az egyetemi(!) szintre emelni...

Ennek ellenére persze lehet sok szoftver helyett ingyenes, illetve szabad megoldást propagálni (lásd: The Open CD), de világmegváltani... nos, meg lehet próbálni, de ne számítson senki átütő azonnali sikerekre. Nem, ez nem pesszimizmus, csak próbálom reálisan látni a dolgokat...

Ahol a (F)OSS tarolhat, az a kkv-szektor hazánkban, hiszen igen-igen költségérzékeny vállalkozásokról van szó, és gondolom, mindenki tud olyan kkv-ről, amelyik az IT-infrastruktúráját szoftveres oldalról (F)OSS eszközökkel alakította/alakíttatta ki. Az itt jelentkező igényeket (úgy a napi munkában, mint az államigazgatás felé) kellene összegyűjteni, és a megfelelő irányba erőteljesen nyomni (fejlesztők, illetve az államigazgatás döntéshozói).

Azt hiszem, hogy elveszett az oktatással kapcsolatos lényeg, a részletek (pl Nérokontra K3b) vitája közöt, pedig valóban igaz az, hogy az oktatás a kulcsa a terjedésnek..

Valójában ahhoz, hogy az általános és középiskolai okatatásban lehessen szabad szoftver, azt kell tennünk, hogy megvizsgáljuk jelenleg mit és milyen tananyagból oktatnak.
Ha ez meg van, akkor lehet vizsgálni, hogy az adott dolgok mint pl. a CD írás oktathatóak-e szabad szoftverrel pl. Linux alatt.

Az is nagy és fontos lépés lenne, hogy egy szabad dokumentumban elkészüljön egy általános iskolai okatatáshoz megfelelő tankönyv sorozat, illetve egy másik a középiskolai oktatáshoz. Persze mind kettőhöz kellene tanmenet és inden egyéb kiegészítő (tesztkérdések stb.).
Az SzSzI ECDL oktatási anyagát is naprakészen kellene tartani és folyamatosan javítani, jobbá tenni.

Kell készíteni a felnőtt képzéshez, átképzéshez is anyagot (az ECDL egynek jó, de kevés)

Ugyan is, ha ezek léteznek, akkor az oktatással kapcsolatos kifogás rendszer méregfogát kihúztuk. Az oktatás nem létezőségere, a tananyag hiányra hivatkozva nem lehet a szabad szoftvereket félre dobni.

Akkor térjünk vissza a lényegre!
Ha én mint magánszemély egyetértek a 4 pontotokkal, akkor mi van?
Írjam valahol alá? El akarjátok küldeni vagy át akarjátok adni valakinek?
Megfogalmaztátok, de most hogyan tovább? Mondd meg mit tegyek, hogy segítsek célba érni?

Én eddig az oktatási részéért a dolognak annyit tettem, hogy pedagógus napra, küldtem a fiam számtech tanárának egy The OpenCD-t, az FSF.hu (dacas) álatl magyarított fajtából. Azt üzente vissza, hogy köszöni szépen. Naná, borítót is nyomtattam hozzá. :-{)E

Igen. felkészülés után majd el akarjuk küldeni. Hasznos lenne, szervezet vagy szervezetek nevében és támogatásával. Persze sok magánszemély támogatása is hasznos, ha igazolható. Mind az SzSzI, mind az LME meglehetősen sok anyagot készített, fordított. (Természetesen a többi szervezet is, de ezok anyagait kevésbé ismerem) Az LME az IDA kapcsán, az SzSzI a kompetencia központ kapcsán ismerte meg a magyar és az EU-s bürokrácia működését és reakcióit.

Az egyik tipikus kérdés, reakció.

"Önök hányan vannak?" (Mert nyilván csak a tagságot képviselheted). Nem létezik az, hogy én / mi okosak vagyunk és sokakat képviselünk.

"Azt hallottam, hogy a szabad szoftver kommunizmus vagy legalább is ahhoz vezet."

"A szabad szoftveresek ingyen dolgoznak, ez nem életképes üzleti modell"

stb.

Ugyan akkor sok embert és pár politikust is sikerült meggyőzni. Ám egy idő után jön a szakértelem, a magyar nyelvű dokumentáció és a támogató szakemberek kérdése. S ezzel az oktatás kerül napirendre.

Szóval segíts stratégiát tervezni és feltételeket meghatározni, illetve számunkra - számodra butának, tájékozatlanságnak tűnő kérdésekre olyan válaszokat találni, melyek igazak és megnyugtatóak.
Segíts szakmai vitát folytatni és érdemi társalgást.