Torrent progi gyártás

Fórumok

Sziasztok!

Nagyba ültem az előadáson, és hirtelen beugrott a nagy ötlet:
Írok egy jó kis torrent klienst, mindenféle hasznos funkcióval. A kérdésem az lenne, hogy tudtok linux pár lib-et a torrentezéshez, amit esetleg fel tudnék használni. Sőt, bármit várok, ami segítenek elindulni. Nagyvonalakban azért tudom már az irányt:)

Neo

Hozzászólások

valamilyen "libtorrent" re gondolsz??
szerintem csinalj magadnak:) a portolhatosag miatt is jo az :)

Ez igaz, de nem nagyon gondoltam eddig a portolásra...
Egyből találtam is lib-et, libtorrent:) Most fejtegetem a kódját. Lehet, hogy tényleg gyártok egy saját library-t, meglátjuk mi sül ki belőle. Azért gondoltam az előregyártott libre, mert akkor nem kell(ene) a specifikációba őrülten belemélyedni:) Lehet megérné:)

Neo

vagy forkolhacc is.. de mek libtorrent-et talaltad meg?:) mert van `sok' , a `rakshasa` fele`re gondolsz?
a portolhatosagot ugyertem h legalabb *NIX on mehetne, persze neked nincs mindegyik.. de eze` van a community:)
de tenyleg ha komolyan gondolod es megvan a tudasod csinalhatol egy projectet sourceforge on is pl:)

A tudásom elvileg megvan, csak kamatoztatni kéne:) Először java-ra gondoltam, de nem találom őket megbízhatónak, ugyhogy c++ lesz.
Egyelőre tuti csak linux-on megy:) Igen, jól mondod tényleg a rakshasa félét találtam meg, most bogozom a példákat meg a helpet és manualt. Asszem erre irtak az rtorrentet, annak pedig jó a megbízhatósága. Esetleg, ha meglesz az első version, akkor jöhetnek az ötletek, hogy mit tudjon. De ez még a jövö:) Vizsgaidőszak van pont, de annyira érdekel, hogy nekiesek. Azért türelem:)

Neo

A libtorrent tokeletes. Ha van valami akkor szoljal be, en kivancsi vagyok ra, regota varok egy rendes gtk kliensre. Anno en is gondoltam sajat kliensen, aztan meg is maradt gondolatnak =)
Nekem erettsegi van, de ha latok valami eredmenyt majd nem restellek kodot es velemenyt irni neked =)

3 dolgot tudjon:

-démon+frontend felépítésű (de a démonnak ne klljen feltétlen renszerszolgáltatásként futni, a kliens, ha jól van konfigurálva indítsa el a backendet júzerként.. de tudjon renszerszolgáltatásként is funi, s a backent/frontend legyen teljesen szétvélasztva!
-DHT (ezt 1 cli-s sem tudja,de a torrent libek sem mind...:( )
-le lehessen tiltani a trackerlistáról trackereket. szerkeszteni lehessen a tracker címet menet közben is (esetleg bezárják az oldalt menet közben. hozzáadok egy új trackert, ami a "nemhivatlaos" a régit letiltom, hogy ne görcsöljön adig vele, de meglegyen a biztonság kedvéért)

+1 a ráadás: compact storage allocation (vagy hogy nevezik) ez az mitől fragmentált kesz az fs-es, de elkezdhetsz letölteni 1 dvd-t ha csk 600 mega helyed van... (és közben kell gondoskodnod majd a helyről)

ezekkel a tiéd lenne a legjobb *NIX torrent kliens. ezek a funkciók, amik külön-külön flbukkannak, de gyütt sehol, és a legfontosabbak... (ezek az extrák a legfontosabb persze a fel/letöltés...) (esetleg még 1 tracker is írhatnál később, meg 1 torrent készítőt...)

ja, és avahival hirdethetné még magát a szubneten, lanon, és ha talál hasonlókat, megpróbálhatná köztük a nagyobb sávszélt kihasználni :)

---
Reactor error - core dumped!

"compact storage allocation (vagy hogy nevezik) ez az mitől fragmentált kesz az fs-es, de elkezdhetsz letölteni 1 dvd-t ha csk 600 mega helyed van... (és közben kell gondoskodnod majd a helyről)"

sparse file-nak nevezik asszem az ilyesmit.

Leiras, maga a protocol nem durva...

http://wiki.theory.org/BitTorrentSpecification

Nekem ugy remlik 2 libtorrent van, van a libtorrent es rb_libtorrent(gentoo alatt legalabbis), szal lehet hogy abbol indultak ki... de mar nem azt hasznaljak

Ha mar guit akarsz csinalni a webet ne hagyd ki :o)

PS: En ruby bindinget probaltam meg az rb_libtorrentnel, de meg a sajat examplejuk se indult el...

Nem sok értelme van l'art pour l'art alapon programot írni. Elvesztegetett idő. Új programot szerintem csak akkor érdemes elkezdeni írni, ha még nincs használható alternatíva arra az adott feladatra. Ellenben torrent kliensekkel Dunát lehet rekeszteni. Tanulásra bármelyik kliens jó, az eredmény legalább másoknak is hasznos.

aszem ez nekem jott nemlatom at ezt a sok hozzaszolas threadokat :P
"Getting started: Boost works on almost any modern operating system, including UNIX and Windows variants."
2 okbol szerettem volna feltenni solarisra a boost-ot 1) torrent cuccok miatt 2) monotone (monotone-t meg a pidgin miatt)
de nem jott ossze, nem tudom idezni de nem mukodott: ersd pl: configure scriptek nel
checking for Boost::Mitudomain .. yes
checking for -lboostmitome`n .. no
namost en a forgatast eljacottam gcc vel is spro val is.. de nem jott ossze
mondjuk engem ez a dependency hell zavar.. forrasoknal is nem ugy ertem h mitom en a ktorrentnek ne kene a kdelibs (mondjuk az is jo dolog lenne) hanem erre a libtorrentre ami kell a qbittorrenthez pl. kell neki a boost.. nem ertem maskepp is meglehetett volna oldani mint masok meg is tettek

"libtorrentre ami kell a qbittorrenthez pl. kell neki a boost.. nem ertem maskepp is meglehetett volna oldani mint masok meg is tettek"

Persze, igazából megírhatnának mindent úgy, hogy csak glibc kell, vagy az se, csak csinálja ezt az akinek két anyja van. Tehát azért használnak Boostot, mert azzal egyszerűbb volt mint anélkül, vagy mint bármi mással.

Egyébként meg májusban jött ki az 1.34-es Boost, ahol az van írva, hogy:


Supported Compilers:
GNU C++ 
     3.2.x., 3.3.x, 3.4.x, 4.0.x, 4.1.x on Linux 
     4.1.x on Solaris 
Sun Studio 11 on Solaris.

Szerintem tégy egy újabb próbát.
(Mellesleg én sose szenvedtem Solarissal, de aki igen, az szerintem boldog lenne, ha csak a boost nem menne rajta... Tehát a Solaris miatt megvonni a cross-platform státuszt hááát...
Amúgy két platformos cucc már cross-platform.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

"Egyébként meg májusban jött ki az 1.34-es Boost, ahol az van írva, hogy:"
en tudom emberke, en innen is inspiralodtam, mondom tobbszor is leforgattam, ezzel is azzal is, sot CSW boostot is tettem az se felelt meg neki, persze lehet mint mondtam nem a boostba van a hiba, de valsz h linuxba nincs ilyen gondja.
en se szenvedtem/ted solarissal se linuxal, mintmar irtam a bitflu is eleg jo kis kliens, persze eleg zavaro hogy egy 4gigas tomoritett cuccnak 12 giga kell ha seedelni is akarod :D

"en tudom emberke, en innen is inspiralodtam, mondom tobbszor is leforgattam"

Hát azt én honnan tudjam, hogy mit tudsz, mit csináltál, és pláne, hogy mikor?
Gondoltam hátha régebben próbáltad, és hátha ez segít.
Bocccs. :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

hat szerintem, a) sok memoriat fogyazt b) ez se annyira crossplatform a 2.5 szeria csak linux osx meg windows, a 3.0 as (eddig) csak osx meg windows -- javailag menne pl solarison de swt nincs x86 ra, sparon kene menjen, -- szal akar azureusbol ki lehet ne indulni csak pl: sima swing gui kene, de a kollega ugye C/C++ ba szeretne dolgozni

Jo otlet. Tanacsolnam, hogy csinald scriptelhetore, pl. Embeded Pythonnal, Lua-val, vagy amivel akarod.

Kiindulasi pontkent talan nezd meg a protokolt itt.

Sok sikert.

"i pensieri stretti & il viso sciolto." -- Sir Henry Wootton

Nem akarlak elkeseríteni, de kb. minden héten találkozom egy új bittorrent klienssel... Inkább egy jó metamorfózis program vagy videó editor kéne, mert olyan nincs. Bár a kdenlive már egészen használható videó editor, csak instabil, de az xmorph már rég elavult és használhatatlan, pedig ilyet nem lenne túl nehéz írni. Jut eszembe pl. asztrológiai program sincs rendes, és csak egy frontend kéne az astrolog-hoz, ami parancssorból mindent tud amit el lehet képzelni.

Semmi gond, úgysem tudsz elkeseríteni:) Szerintem egy JÓ torrent kliens sem ártana azért. Video editor tényleg nincs, de nekem pl. nincs is kedvem se, meg tudásom se ahhoz, hogy megírjam, bár gondolom egy kis utánaolvasással menne. Mondjuk az astrolog FE biztos menne. Ha gondolod erre is nyitunk egy topicot és megvalósitjuk, hiszen semmi sem elérhetetlen:) Na de ne térjünk el a témától.

Olvasgattam a forrásokat, pár sor már kész:) Szépen rendesen összegyűltünk itt, azért szerencsére nem csak engem érdekel a téma. A lényeg, hogy bármilyen elképzelést beleírhatunk, ettől lehet különleges ez a kliens. Van egy pár jó kolléga, akiket majd faggatok a témáról.

Addigis szép estét mindenkinek!:)

Neo

Nos, ha elfogadsz egy tanacsot, akkor Webes alapu torrent-klienst irj, teljes funkcionalitassal (pl. nezd meg, mit tud az azureus). Nekem kifejezetten kene egy kliens, amit tavolrol is trivialisan lehet vezerelni.

"i pensieri stretti & il viso sciolto." -- Sir Henry Wootton

Letölti a warezt debian isokat. Kényelmesen kezelhető, beül a traybe, tud upnp, dht, és még egy csomó mindent amit nem használok. Stabil, nem fagy, nem hibázik, nem zabál cput, csendben teszi a dolgát.
--
"There are two kinds of people in this world, and you're not one of them."

asztrológia programot írj magadnak, illeve valami olyat kéne tanácsolnod inkább, amit nagyobb tömeg is igényelhet. Én is mondhatnám itt, hogy inkáb egy N-test probálmét K szálon, L gépen megoldó prgi kéne... :)

bocsi, az aszrológiáról egy csillagász (hallgatóónak) eseteg lehet rossz véleménye... de a videóvágó nem rossz 5let...
---
Reactor error - core dumped!

_Neo sok sikert a torrenthez!

GGergely! Nos mit mondhatnék. Én 35 éves vagyok, gyerekkorom óta érdekel a csillagászat, mikor már tudtam olvasni elsőnek csillagászati könyvet kértem ajándékba :) A hirek.csillagaszat.hu oldalt is naponta olvasom, kislányom első kedvenc programja is a Celestia volt 2.5 évesen. Nem azért mondtam az asztrológiai programot mert hülye vagyok...
1, Asztrológiai program egy rakat értelmes embernek kell (meg egy csomó értelmetlennek), kérdezd meg a kolléganőidet, vagy aki körülvesz :) Nagy hátrány, hogy ilyen még nem született Linuxra. Nem azt mondom, hogy nap-mint nap használom, viszont sokszor érdekel, hogy melyik bolygót látom az ég melyik pontján, ezért írtam is egy superkaramba widget-et rá:
http://www.kde-look.org/content/show.php/Edastro?content=48370
Persze az is érdekelne, hogy van-e a csillagok állásának köze ahhoz, ha bal lábbal kelek vagy elalszom a gép előtt :) Mint ahogy teliholdnál pl. sokan képtelenek elaludni.
2, Nézzük a világ legjobb, bár jó régi ilyen programját az astrolog nevű programot, egymaga csillagászat és történelem. Megmondja nagy pontossággal, hogy a történelemben bármikor-bárhol hogyan álltak a bolygók, kisbolygók, csillagok. Ezeket össze is tudja hasonlítani és többféle nézetben ábrázolni. Ok már van Stellarium meg Celestia ami kis részben tudja ezt. Azért azt nem lehet mondani, hogy milyen jó, hogy nincs használható felületű/kinézetű ilyen program Linuxra, ezért váltsatok :)

Hát én bizony ezeket tudtom hirtelen mondani ami nincs Linuxra és hiányzik:
Flash, asztrológia, profi videóvágó, tájkép generátor, metamorfózis... és Skype videó :)

Köszönöm!

Amugy a csillagászati programot nem Te kérsz elsőnek tőlem, a bátyám csillagász, és folyton rágja a fülem ő is:), most is fejlesztek egy programot opengl-ben, linux alá. Idővel meglesz minden progi ami kellhet linux alá.
Amugy rendes áramkör szimulátort sem találtam, pedig van egy csomó.

A torrent progi is halad, tegnap beizzítottam a libtorrentet, letölteni már ugy-ahogy tud, de nem nagyon vagyok oda ezért a lib-ért. A végén csak saját osztályaim lesznek...

Üdv,
Neo

Ez azt jelenti, hogy kiszámolt a (forrás)kódjára bizonyos értékeket (ezeket hívják metrikának). Ilyen például: forráskód sorainak hossza, ciklometrikus komplexitás, osztály tagváltozóinak száma, öröklött változók aránya...

Az a lényeg, hogy fennál bizonyos összefüggés a kód karbantarthatósága és mérőszámai között. Ez persze függ a választott metrikától is. Szoftverfejlesztés közben érdemes követni ezeket az értékeket (amiket előre eldöntöttek, hogy figyelnek), mert jelezheti a dolgok "rosszra fordulását" :)

Dióhéjban ennyi...

---------------
"I do not know with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." - A. Einstein

És nem dióhéjban?
Link esetleg? (Konkrét érdekes mérőszámok eszközök...)

Egyszer kellett volna / akartam volna nagy C++ libeket/programokat elemezni, de hamar feladtam a szintaxis bonyolult volta miatt...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Hát most államvizsga para van, úgyhogy keress rá arra, hogy "software metrics"...

Egyébként konkrétan miért akarsz metrikákat számolni? Csupán azért kérdem, mert az egyszerűbbeken kívül már nem árt szintaktikus elemzőt írni (nyilván nyelvenként) ahhoz, hogy meg tudd határozni. Lehet vannak ingyenes progik ehhez, de ha nem annyira fontos, akkor nem éri meg a fáradtságot. Igazából ezeket nagy projekteknél szokták használni a folyamat követésére és érdemes megtervezni előre, hogy milyen metrikákat figyelnek.

---------------
"I do not know with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." - A. Einstein

Konkrétan nekem akkor az osztályok kapcsolati hálója kellett volna, illetve ennek a hálózatnak a tulajdonságai.
Ez persze rögtön többféle vizsgálat attól függően mikor tekintünk két osztályt kapcsolatban levőnek. Illetve mi számít különböző osztálynak (pl template osztályok esete).

Ehhez persze egy teljes szintaktikus elemző kellett volna. Anno találtam pár progit/libet, de még azokkal is nagy meló lett volna, időm meg nem volt, hát feladtam.

"Egyébként konkrétan miért akarsz metrikákat számolni?"
Nem akarok, csak érdekel, mások mit, és miért számolnak, és ebből milyen következtetéseket vonnak le.
Majd guglizok egy kicsit...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

jólvan, nem azéer mondtam, de az asztrológia nálam == Blikk/Hot! "ma lehet jó történik veled de lehet nem" szarsággal, amit sajnos közlekedés/lét során túl sokat kell akaratomon kívül eltűrni...

amúgy egy rendes "öröknapptár" progit trevezek írni a nyáron...
saját programnyelvvel (mármint naptár scriptelhető) és midenféle adatokat megad az adott napra. így pl lehet vele ramadan-tól marsfázisig mindt számolni... és annak fényéban egyedi figyelmeztetéseket, miegymást csinálni...

amúgy freshmeat-en egy nagyhalom csillagászati progi van, én többet is találtam első blikkre, amikkel lehet valamit megtudni a bolygók, kisbolygók tetdzőleges iddőblei állasáról (nem bárhonnan, de a Földön bárhonnan) nézve.

egyébként nem értem azt a nagy frontend mániát... mind1.
---
Reactor error - core dumped!

Hát a végén tényleg saját lib-et írok. Nehezen érthető a libtorrent, jo dokumentációt meg nem találtam (talán van valakinek?). Ahogy elnézem a protokollt, nem is vészes. Csak ötletem sincs a kezdésre. Megdolgoztatja az agytekervényeimet:)...

Neo

Valami már van:) Nemsoká vége a vizsgaidőszaknak, és akkor majd lesz valamiféle kipróbálható dolog:) Írtam egy próbát java-ban, de ez most nem fontos, csak a tanárom ajánlotta, hogy csinaljam meg az "egyszeru" javaban, aztan, ha jok az algoritmusok, akkor irjam at. Szerintem nem tul jo otlet (dupla melo, plusz hibák), de azért kipróbáltam és működött:) Hiába, jó a java összes könyvtári osztálya:D

nos, en olyan torrentprogit keresek, ami tud futni daemon modban egy szerveren, eddig ezeket neztem meg (ez alapjan):
- azureus: tud futni, de webui eleg butacska, van egy remote kezelo plugin ami sokat tudna, ha nem lenne nagyon bugos...
- bitflu: telnet resz sokat tud, de a webui =0
- BTG: olyan mint az lmdonkey: van cmdline/ncurses/webui felulet(turheto), eleg sok feature hianyzik, bar aktivan feljesztik, 2-3 honap mulva lehet jo lesz
- torrentflux/TorrentVolve(azureus): webes cucc, apache inditja a daemont, de eleg maceras safe_mode on-nal

szamomra a lehetosegek:
- azureus plugin bug kigyomlalas (lehet a cvs verzio mar nem ennyire bugos)
- bitflu: webui felturbozas, vagy kulso webui hasznalata telneten keresztul
- btg: varakozas amig kifejlesztik ami kell
- torrentflux/TorrentVolve:osszehozni a safemodeon-nal

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!