Efika nagyuzem #2

Azon dolgozgatok, hogy az Efika - ami nemreg kapott uj hazat, es ezt-azt - vegre kivalthassa az oreg PowerMacem.

Sajnos, hiaba imadom az oreg 9600-ast, az ido eljart felette, es iszonyu mennyisegu aramot is megkajal, amit nemigazan tudok finanszirozni. Szerencsere nemreg egy csereugylet kapcsan szereztem egy Linksys WRT54GL routert, ez pedig az Efikaval karoltve idealis combonak tunik, az oreg Mac kivaltasara, es az idokozben felmerult extra funkcionalitasi igeny (Wi-Fi, iBook meg Airport a baratom) biztositasara.

E gondolatmenet menten vagtam bele hetvegen, hogy vegre rendesen bekonfiguraljam az Efikat. A vasarnapi nap azzal ment el nagyjabol, hogy az Efika birkozott a GCC-vel, kernelforditas cimszo alatt, aztan meg en birkoztam, hogy a gep bebootoljon az uj kernellel. Ez kb. hatodik probalkozasra ossze is jott, igy az Efika immar onjarova valt, nem kell a kernelt az Amiga 2000-mrol, TFTP-rol tolteni minden alkalommal.

Lett tehat csini uj kernelunk:


charlie@sajtreszelo:~$ uname -a
Linux sajtreszelo 2.6.20.1 #6 PREEMPT Mon Feb 26 03:12:18 CET 2007 ppc GNU/Linux

... amivel meg a hang is mukodik! Es AC97-hez kepest nem is szol szarul. Leszamitva, hogy idonkent meg csuklik ha a gep mast is csinal, pl. a HDD-t wakerja. De 0.0.1 pre-alpha (EXPERIMENTAL) verzioju driverhez kepest egeszen impressziv. :)

Ezt tehat letudtuk. Tovabbi problemat jelentett, hogy a Firefox Iceweasel futtatasa felert egy turelemjatekkal. Menni ment, de azert na... A problema megoldasra az Opera bizonyult a legjobbnak. Ez boven hasznalhato sebesseggel zorog a kis dobozon, mitobb, akar meg gyorsnak is minositheto, mikozben nem kell lemondani a szines-szagos bongeszes kenyelmerol sem. Cool.

Osszefoglalva, eddig is jopofa kis hardvernek gondoltam az Efikat, de az utobbi idoben mar kezd tetszeni is. Es ez meg csak a Linux. Mi lesz itt ha meg MorphOS is lesz ra? ;P

Hozzászólások

Apropo kajalas, nalam is ez volt a szempont, es egy Compaq Armada leselejtezett laptopra esett a valasztas. Lett belole egy kis ubuntu-s sufniszerver karoltve egy usb-s merevlemezzel, ami jo lassan megy rajta, de pont eleg arra, amire kell :)
---
Hey! Where'd my terminal go?

Tudnál valamit írni arról, hogy milyen wifi-t használsz az Efikán?

Az Efikan nincs Wi-Fi, az "drottal" csatlakozik a Linksysre. Az iBookom miatt kellett a Wi-Fi. De Ratman testverem hasznal valami USB-s Wi-Fi bigyot, egy kulso USB HUB-bal az Efikajaval, talan majd o tobbet bir mondani. Altalanossagban elmondhato, hogy valamennyi USB-s periferia mukodik Efikaval, amelynek nincs a drivereben x86 specifikus armany. Egyebkent valahol a PowerDeveloperen olvastam egy listat, hogy milyen PCI riser cardok mennek Efikaval, ez esetben gondolom "normal" PCI Wi-Fi kartya is uzemre birhato. (Szinten lasd a fenti feltetelt, vagyis x86 binaris ndiswrapperes akarmicsodak ertelemszeruen kizarva.)

Ha mar radio, jomagam egyedul egy Gigabyte USB-s Bluetooth adaptert probaltam ki Efikaval, az remekul uzemelt, es kivaloan egyuttmukodott a SonyEricsson T68i telefonommal.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-