[POL] Mi a véleményed arról, hogy Magyarország orosz gázt vásárol?

Címkék

Több európai ország kezdi lemondani az oroszoktól vásárolt gázt. Összeurópai embargó is felmerült. [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]

Neked mi a véleményed? Van más lehetőségünk? Számít, hogy van-e?

Azonnal abba kell hagyni az orosz gáz vásárlását minden esetben.
10% (117 szavazat)
Abba kell hagyni az orosz gáz vásárlását, amint tud Magyarországra elég gáz jönni máshonnan.
26% (296 szavazat)
Abba kell hagyni az orosz gáz vásárlását, amint tud elég jönni az egész EU-ba máshonnan.
12% (138 szavazat)
A gázt sajnos muszáj továbbra is vásárolni az oroszoktól. De más energiahordozók (olaj, szén, urán) embargóját támogatom.
5% (53 szavazat)
Semmilyen energiahordozót érintő szankciót nem támogatok. De más szanckiókat támogatok.
10% (112 szavazat)
Semmilyen oroszok elleni szankciót nem támogatok.
23% (260 szavazat)
Nincs elég információm az energiapolitikáról ahhoz, hogy ebben véleményem legyen.
15% (166 szavazat)
Összes szavazat: 1142

Hozzászólások

Találós kérdés, hogy ki mondta ezeket:

Nemcsak Németországot sújtaná súlyosan ez a lépés, hanem Európának is hatalmas problémát jelentene

[...]

Szlovákia teljes mértékben az orosz gáztól függ, és olyan országok, mint Csehország vagy Ausztria, ma már földgázszükséglete nagy részét Oroszországból fedezi

[...]

Ha azt gondoljuk, hogy úgy tudjuk biztosítani a német ellátást, hogy nem gondoskodunk együtt a többi államról is, az szétszakítja az EU-t. Nem szabad ezt nemzeti ügyként kezelnünk

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 04. 21., cs – 12:27

Látjuk, hogy a szankciók működnek. Mindegyik elérte a hatását. Az egyik újságban volt cikk arról, hogy a nácik zsidók elleni 1933-as tetteik miatt USA bojkottálta a német terékeket, és az akkori németország gazdasága kifejezetten az exportra épült. És lám, kilábaltak a szankciók okozta gazdasági válságból és tudtak indítani egy szép második világháborút.

Az Észak-Koreai szankciók is működnek, hiszen nincs atombombájuk

Az Iráni szankciók is működnek, mert nem lesz atombombájuk.

Szeretem a szankciókat, mert működnek. Láttuk, tapasztaltuk. Nincs valami más a tarsolyban? Mondjuk növelni a luxuscikkek forgalmazását a szovjeteknél, hogy égessük a pénzüket, bevinni a sok külföldi árut, a túltermelést, hogy negatív export-import mutatójuk legyen, vagy valami más? Mondjuk a hisztikés cégek maradhattak volna, csak mondju árat emelnek és a különbözetet megkapja Ukrajna, vehet magának puskát, amit így oroszok fizetnek.

Nem. Szankciókat hoztunk, kihoztuk a cégeinket, semmit nem tudnak venni, tőlünk, de veszünk tőlük gázt, olajat, szenet uránt, tehát van az oroszoknak exportjuk euróban, nincs importjuk, tehát megcsináltuk Ukrajna tökeletes megfojtását: A lehető legjobban támogatjuk az oroszokat pénzzel, és az ukránokat pénzzel, hogy minél több ember haljon meg.  Istenem, ez annyira liberális! Úgy szeretem, mikor a politikusok gondolkodnak, csak ne lennének ennyire szadisták.

 

Én teljesen ellenzem a háborút.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Te mit tennél?

Nem mondom, hogy nincs igazad, de mit tennél, ami nem megy el egy fegyveres beavatkozásig?

Az is vicces, hogy úgy néz ki a forintot jobban vagy legalább annyira viselte meg a különleges katonai izémizé, mint a rubelt.

A másik, most lenne pont jó alkalom egy fenntartható zöld (de nem sötétzöld!!!) fordulatra Európában.

Dehogy roppan, ez is csak FUD.

Az ukránok roppannak abba bele hogy szétlövik az országot. Abba bele lehet roppanni. Abba hogy EU szinten kiesik a gáz 1/3-a, abban az EU egyáltalán nem roppan bele, HA a maradék 2/3-ból ennek megfelelően kompenzálják a szenvedő országokat, mint pl. minket.

Illetve volt már téma az északi tengeri kitermelés felpörgetése is.

A gázerőművek gondolom átállíthatók olajra, illetve olajból lehet is talán gázt csinálni, ha nagyon gázként akarjuk felhasználni. Ezzekkel már a gázfogyasztás jelentős része megtakarítható. A végén a fűtést mindenképp lejjebb kell majd csavarni, de azért a 28 °C meg a fagyhalál között még van jópár fokozat.

Szerinted a németek csak viccből agyalnak ezen már hetek óta? Azt ők is tudják, hogy nem könnyű. Lakossági korlátozást meg gondolom ők sem akarnak, bár abban biztos vagyok, hogy valamilyen "fűts takarékosabban" kampány lesz náluk.

Persze aki megelégszik a leegyszerűsített világképpel meg válaszokkal, annak ez nem fér bele...

De ha csak ennyi, hogy felpörgetjük a z északi gázmezők kitermelését, akkor készen vagyunk. Nem? Mert ez ennyi. Akkor miért görcsöl az egész EU azon, hogy a tökéletesen működő szakciók körét bővítse?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A németekre valóban jellemző, hogy megcsinálják. Megcsinálják, akkor is, ha már értelmét vesztette, megcsinálják akkor is, ha beledöglünk. Ez a mentalitás nem most és nem is az 1920-as években született, hanem sokkal régebb. Annak a népnek akkora a kevélysége, hogy bárkit magával ránt vele a pusztulásba.

atommal ez előnyöket kiélvezzük most, a hátrányokat meg 100 vagy 1000 utánunk jövő generációra hárítjuk át
mocsok szemét dolog, olyan mint a fiamra meg unokámra hitelt felvenni és elmenni belőle nyaralni, fizessék csak ők

tudod, vannak, akiknek a tipikus magyar "nekem jó lesz okosba, a többiek meg is dögölhetnek" szemlélet nem jön be
na ilyen Gréta is

te látom hozod az orbáni propaganda által éppen most megkívánt szlogeneket:
* hülye németek, meg fognak fagyni, úgy kellett volna csinálni mint mi, bratyizni Putyinnal
* az ukránok megérdemlik, minek ütöttek vissza, kellett volna feküdni az oroszoknak és akkor minden jó lenne
* minden megújuló hülyeség, jóazagáz

jah lattuk milyen jol sikerult a zoldules is. atom stop, aztan 3x-os arat fizetnek az aramert :D

Gondolom azert, mert ha viz, szel es napenergiat hasznalnak annak nagyobbak a koltsegei, ehhez nem kell (stilszeruen) atomfizikusnak lenni, hogy megertsuk :)

Nem tudom, hogy az atomenergia mennyire jo hosszu tavon, belegondolva, hogy a sugarzo anyagokat valahol el kell asni (nagyon hosszu idore), ha a tarolo ereszt es vizbe/foldbe kerul a cucc  valahol Europa kozepen az nem lesz mokas. Egy ujabb csernobil vagy fukusima sem hianyzik senkinek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Gondolom azert, mert ha viz, szel es napenergiat hasznalnak annak nagyobbak a koltsegei, ehhez nem kell (stilszeruen) atomfizikusnak lenni, hogy megertsuk :)

Ja, főleg úgy, hogy szombaton este az összes szélkerék állt az M1 mellett, ami Bábolna környékén van :D Biztos nem fújt a szél.

trey @ gépház

15m/s felett a szélturbinákat biztonsági okokból nem használják nálunk. Az itt lévő szélturbinák 3,5m/s -tól 12m/s szélre vannak méretezve, ami éves átlagban meg is van az adott magasságon.

Amúgy nálunk példátlan szabályokkal lehetetlenítik el a szélenergia hasznosítását. Paks II. projekt szinrelépése óta, nem adtak ki telepítési engedélyt, sőt 2016-tól törvény tiltja a szélerőmű telepítését.

Szerintem a két ország lakói között nincs akkora különbség. Különbség abban van, hogy Németország gazdag ország, mi meg csórók vagyunk. Rengeteg különbség csak emiatt van. Az is, hogy ott működik a kapitalizmus, itt meg nem, hogy ott munkaerőhiány van, itthon nincs, csak a legszemetebb munkakörökben maximum.

De azt se felejtsük el, hogy Németországban nem volt 40 év kommunizmus, államosítás (többszöri sem). Ott a régi családi vállalkozások mai napig, köszönik szépen, jól vannak.

Megnézném Nyugat-Európát 40 év kommunizmus után. (Volt NDK erre jó példa, pedig tolták oda a fejlesztéseket, lóvét, mindent, mégsem tudták felzárkóztatni). Kb. ott is az lenne most, mint itt. Csodák meg nincsenek.

inkább fizetnék meg egy rendes kőművest - mint kettőt.

Azért kell minimum kettő (kőműves vagy brigád) mert a másodiknak 2x áron kell megcsinálnia, amit az első "vállalkozó" elbaszott.

Ez a magyar építő ipar - és tisztelet a kivételnek, akik szépen, szakszerűen dolgoznak..

For Whites Only meeting room!

De azt se felejtsük el, hogy Németországban nem volt 40 év kommunizmus, államosítás (többszöri sem). Ott a régi családi vállalkozások mai napig, köszönik szépen, jól vannak.

 

nem a faszt nem! DDR megvolt?

Es szerinted a 2 vilaghaboru + 1 hitler alatt majd minden szepen mosolyogva ment, sorrel a kezben? legitamadasok, front-atvonulasok, megszallasok, karteritesek, rablasok, es meg hosszu a lista, amit tuleltek.

nehogy azt hidd, hogy csak a magyarokkal szurt ki az elet. csak itt szokas inkabb cinikusan beletorodni.

A 2. vh-ban őket is ledózerolták, ez tény. Utána jött a Marshall-terv, ami kb. olyasmi lehetett, mint az EU-s támogatások. Ma lehet látni, mi történik akkor, ha a támogatás jól van felhasználva, és nincs ellopva.

45 után a fejlődés robbanásszerű és töretlen volt az NSZK-ban, míg nálunk jött a Rákosi-korszak, majd a Kádár. Ez az a kb. 40 év, ami maradandó károsodást okozott nekünk, és főleg agyban. Ezért működik ma is az egypártrendszer, mert az emberek még mindig ebben érzik jól magukat.

Ezért működik ma is az egypártrendszer, mert az emberek még mindig ebben érzik jól magukat.

Van egy csomó vicc párt mit akarsz. Csak kevés kivételtől eltekintve szar a humoruk így nincs közönségük. Tudom az emberek a hülyék amiért az amúgy tökéletes formációkat nem tartják annyira amennyire azok magukat becsülik.

Ezért működik ma is az egypártrendszer, mert az emberek még mindig ebben érzik jól magukat.

A válastásoknak éppen az a lényegük, hogy a polgár olyan környezetet próbáljon kialakítani, amelyben jól érzi magát. Mi ezzel a problémád? Arra kellett volna szavaznom, hogy fagyjak meg télen? Vagy arra, hogy vívjam az USA háborúját magyar földön az oroszok ellen?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel az "olajbol gaz" dologgal csak az a baj, hogy olajembargo az oroszok fele meg hamarabb lesz, mert anelkul meg csak-csak megvagyunk es muszaj valamit felmutatnia az EU vezetesenek ket USA-t terdelve leszopkodas kozt, hogy mi igenis komolyan vesszuk az ukran helyzetet es szervilisek vagyunk USA fele.

A gaz eseten vannak egyelore arra utalo jelek, hogy Europa vezetese talan felfogja, hogy a lakossag megfizetheto elelmiszere fontosabb, mint az USA-nak valo megfeleles. De ebben se lehetunk biztosak.

Abba hogy EU szinten kiesik a gáz 1/3-a, abban az EU egyáltalán nem roppan bele, HA a maradék 2/3-ból ennek megfelelően kompenzálják a szenvedő országokat, mint pl. minket.

Beleroppan alatt azt kell érteni, hogy csökken a gazdasági növekedés.

Valószínűleg ki lehet számolni, hogy a gazdasági növekedés egy százalékos csökkenése hány emberéletbe kerül Magyarországon.

(Nincs szó kompenzációról.)

Amíg nincsen bizonyítva, hogy az oroszok viselkedését pozitív irányba befolyásolják az EU korlátozásai, nem látom értelmét hogy a mérleg másik oldalára tegyük. Addig a korlátozás nettó veszteség az EU-nak, sőt Ukrajnának is - lévén az EU nagymértékben támogatja az országot.

HA a maradék 2/3-ból ennek megfelelően kompenzálják a szenvedő országokat, mint pl. minket.

 

Az EU.

Aha...

Újabb lélegeztető csövet próbálnának elhelyezni Magyarországon amire ismét elmondhatnák, ha nem volna a nyugat akkor gázunk sem lenne.

Ez a retorika ismerős már az uniós pénzekkel kapcsolatban, de a gondosan széthordott -privatizált- legatyáztatás is erről a mérhetetlen nyugati segíteni akarásról szólt.

Trianont már nem is említem ....régen volt

Az EU?

Inkább hagyjuk

Ez akkora FUD, hogy a fal adja a másikat. Lassulni fog a gazdaság mindenképp, ezt a problémát előbb kellett volna megoldani. Néha kell egy ilyen lökés a világnak, hogy kihangsúlyozza a függőségeket. 

Putyin előre menekül, egyértelmű. Még könnyedén jöhet egy "jól van, nem úgy gondoltam". 

+megtörtént már a fegyveres beavatkozás: fegyverszállítások formájában

a fegyverek - tudván, hogy ukrajnáról van - szó ezeken a helyeken kötnek ki:

 • közel-keleti, afrikai fegyveres csoportok, európában tevékenykedő terroristák
 • helyi maffia széthordja, megtartja
 • oroszok már lvov környékén megsemmisítik
 • oroszok elkobozzák
 • ami kijut a frontra, az pedig a max háború meghosszabbításához járul hozzá

A fegyverszallitasok arra jok, hogy a haboru elhuzodjon. Az ukranok nem azert nem vereztek el eddig mert olyan faszagyerekek, hanem mert a fel vilag tamogatja oket. Ami amugy Amerika elsoszamu erdeke: minel tovabb elhuzni a konfliktust, hogy jo sok fegyvert lehessen eladni anelkul, hogy amerikai katonakat kene kuldeni barhova. Nekik ez az abszolut win szituacio.

Aki gyorsan veget akar(na) vetni a haborunak az nem csinal(na) semmit es hagyja (hagyta volna), hogy az oroszok gyozzenek. Ez jart volna a legkevesebb civil aldozattal. De ennek a forgatokonyvnek mar annyi.

Joe Biden kozben azt sem tudja, kit tamadtak meg.

Ja meg mit sem ero szankciok kellenek, hogy legyen mit posztolni FB-ra.

A magyar honvédség egyébként egy esetleg orosz támadás esetén vonulási útvonalat biztosítana az oroszok számára - ennek hátterében a lakosság védelme áll. Azt szeretnék elkerülni, hogy az ország két világhatalom csatatere legyen.
Ezt egy viszonylag magas beosztásban lévő honvédtől hallottam pár napja.

Teljesen hihető. Csak az indiai mitológiában létezik az, hogy az egér képes legyőzni az elefántot (úgy, hogy bemászik a fülén az agyába és szétrágja).

Nomeg itthon senki sem lenne, aki boldogan harcba szállna a hazája védelméért. Javítsatok ki ha tévednék.

Remélhetőleg a magas beosztású ismerősöd csak az asztalánál van jelen és osztja az észt, ahogy általában mostanság szokás "odafenn" ... De ha te ezt jónak tartod, hogy ha esetleg megtámad orosz ország akkor tárt lábakkal várjuk őket és adjuk meg magunkat azonnal .. mint NATO tag.. akkor csak gratulálni tudok. Meg a "magas beosztású" ismerősödnek is. Gondolom sokat kellett dolgozni azért hogy felkerüljön valami beosztásba...és tudja osztani az észt. Romolusz és rémusz "kapitány" is sokat dolgozott érte... ja wait. nem. 

A kérdésed arra vonatkozik hogy be kell-e avatkozni akkor a NATOnak ha egy NATO tagországot megámadnak  -> a válasz igen. És igen, fegyveresen. Be fog-e ténylegesen avatkozni (mielőtt még idehozzák 56öt és mer a szar amcsik nem avatkoztak be.. az egy kicsit más helyzet volt) ... . De ezt odafenn a "fejesek" nem tudják ... istenem.. sajnos van rálátásom a katonai* részekre és szánalom hogy kiket raktak be kulcs poziciókba ...

:(

Remélhetőleg a magas beosztású ismerősöd csak az asztalánál van jelen és osztja az észt

Leszerelt pár éve.

megtámad orosz ország akkor tárt lábakkal várjuk őket és adjuk meg magunkat azonnal 

Igen, pontosan ezt gondolom. NATO tagságnak egyetlen értelme van: az elrettentés.
Az ország pusztulásával, tizezrek halálával, a polgári lakosság mérhetetlen szenvedésével lenne egyenértékű, ha Oroszország megtámadná hazánkat ÉS a NATO beavatkozása miatt itt alakulni ki csatatér a két hatalom között.

Ha Oroszország megtámadja Magyarországot, biztositanunk kell hogy továbbhaladjanak, annak fejében, hogy minket nem támadnak meg.

Sosem szabad beavatkozni semmilyen formában?

Egy expanziv, háborús térnyerést folytató országgal szemben sosem kell akadályokat görditeni?

Nem gond, ha új szomszédunk lesz? Vagy, ha velünk folytatják?

Meddig mehetnek el?

Ha ők megteszik a orosz kisebbség miatt ezt Ukrajnával, támogatnád Szlovákia lerohanását?

Egyreszt az, hogy nem segitek az egyik felnek != a masikat tamogatom. Ezt kurva fontos lenne felfogni a Zelenszkij-fanoknak.

Egy expanziv, háborús térnyerést folytató országgal szemben sosem kell akadályokat görditeni?

Attol fugg, hogy mi szolgalja az erdekeinket gondolom, de nem vagyok egy nagy haborus stratega. En megforditottam a kerdest mar elobb is: miert kene?

Nem gond, ha új szomszédunk lesz? Vagy, ha velünk folytatják?

Meddig mehetnek el?

Ha ők megteszik a orosz kisebbség miatt ezt Ukrajnával, támogatnád Szlovákia lerohanását?

Megegyszer: a passzivitas nem jelent tamogatast. Nem jelent semmit. A komment tobbi resze spekulacio es nalam hozzabbertok emberek nyilatkozataibol itelve nincs realitasa. Resze az ukran haborus uszitasnak gondolom amit felkapott a liberalis sajto elsosorban megint azert, mert Amerikanak az elhuzodo europai konfliktus nagyon jol jon.

Van tovabba 2 fontos dolog szerintem: Ukrajna nem tagja sem a NATO-nak, sem az EU-nak. Ha ezek a szovetsegi rendszerek meg jelentenek valamit egyaltalan, akkor minimum azt, hogy nem kerheto rajtuk szamon, ha egy kivulallonak nem segitenek automatikusan. Maskulonben mi ertelme a letezesuknek?

A passziv semmit sem csinálás és félrenézés néma beleegyezést és támogatást jelent. Ebben nem értünk egyet.

Ha látok egy idős nénit aki elesik a biciklijével és direkt félrenézek, akkor gyökér vagyok, ugye?

A gondolatmeneted szempontjából (is) szerencse, hogy Kárpátalját nem érte el a harc. Eleinte nem tudtuk, hogy igy lesz-e.

 

Tudomásom szerint a NATO mindvégig kimaradt a háborúból, ki is akar maradni, és ezért sem garantál légtérzárat, mert az azzal járna, hogy a NATO orosz gépeket lőne le, azt meg senki nem akarja.

( https://www.france24.com/en/live-news/20220311-ukraine-conflict-must-no… )

Az, hogy egyes NATO tagországok fegyvert adnak Ukrajnának, már nem a NATO számlájára irható.

 

Ugyanakkor én szintén óvatosságra intenék Magyarországgal kapcsolatban, fegyverrel/fegyver adással beleavatkoznunk nem szabad szerintem sem. De egyéb passziv módokon, illik és elvárható támogatni a szomszédunkat.

Na, azert ne hasonlitgassuk Ukrajnat artatlan, ma szuletett idos nenikhez akiket most balszerencse ert. Lejjebb van egy hosszabb komment kicsit az elozmenyekrol es hat nem ok a josagos szuz Szent Maria.

Szerintem ha mar analogia, akkor jobb ha azt mondom, hogy a ket rossztanulo elkezdett bunyozni a szunetben, en pedig masfele nezek es ott sem vagyok. Szerintem ez az okos dontes. Ugyanakkor humanitarius segitseget nem vagyok rest nyujtani, tehat ha valakit veletlenul eltalalnak mikozben egymast dobaljak, akkor neki segitek. 

Tudomásom szerint a NATO mindvégig kimaradt a háborúból...

LOL. Amerika, Franciao, a britek, a lengyelek meg meg ki tudja kik szallitanak folyamatosan fegyvereket az ukranoknak, de papiron(!) valoban kimarad a NATO haborubol. :)

De egyéb passziv módokon, illik és elvárható támogatni a szomszédunkat.

Igen, ezert segitunk a menekulteknek. Ez az ami illik es elvarhato. Belekeveredni meg azert nem akarunk ennel jobban, mert tok jo lenne egyszer a tortenelemben a fasznak nem a rossz oldalan allni peldaul. Trianonnal is "illett" volna a gyoztesek kozul valakinek jelezni, hogy nem kene szetlopni Mo-t, mert aranytalan buntetes a vetseghez kepest. '56-ban is "illett" volna a nagybetus Nyugatnak segiteni a hangos drukkolas mellett, mikozben a szovjet harckocsik (amelyek egy reszeben ukran katonak ultek) szetbasztak itt mindent.

En nem vagyok egy Orban-fan, de ezt most szerintem jol kezeli es a tortenelem ot fogja igazolni. Pl. azzal hogy nekunk lesz mivel futeni telen, de ki tudja.

Ha Ukrajna nem is ma született bárány és előzményei is vannak a támadásnak, akkor is ők a védekező fél, az oroszok pedig a támadó. Ezt nem lehet letagadni.

A támadás valódi oka pedig gondolom a területszerzés, a kisebbséges sztori csak adalék, és gyenge ürügy. Ha voltak is komoly atrocitások, azok nem indokolnak egy olyan háborút ami most történt és történik.

 

"valakit veletlenul eltalalnak"

Milyen szépen megfogalmaztad hogy a szart is kibombázták egy csomó városból, amik gyakorlagilag megszűntek létezni.

Ha Ukrajna nem is ma született bárány és előzményei is vannak a támadásnak, akkor is ők a védekező fél, az oroszok pedig a támadó. Ezt nem lehet letagadni.

Egyetertek. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy megerdemlik.

A támadás valódi oka pedig gondolom a területszerzés, a kisebbséges sztori csak adalék, és gyenge ürügy. Ha voltak is komoly atrocitások, azok nem indokolnak egy olyan háborút ami most történt és történik.

Persze. Itt nagyhatalmakrol van szo (USA, Oroszo.), nagyhatalmak kulonbozo hatalmi mahinacioirol aminek valodi okairol en csak keveset vagy meg annyit sem tudok. A felszinen meg tobbnyire csak az urugy (Casus Belli) van. De ez igy van miota vilag a vilag.

Milyen szépen megfogalmaztad hogy a szart is kibombázták egy csomó városból, amik gyakorlagilag megszűntek létezni.

Igen, ez van amikor az orszagunk haboruban all. Ezert is nagyon fontos es mindent meger, hogy ezt elkeruljuk. Aminek nem az a modja, hogy kivalasztunk egy nekunk szimpatikus felet akinek szerintunk gyoznie kene es minden eronkkel segitunk neki, mert igy lehet nagyon pofara esni.

Az USA-nak semmi köze ahhoz hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát.

De miután megtámadta, az USA elkezdett beleavatkozni, pl. fegyverek átadásával.

Elég lett volna senkinek sem támadni. Ez az oroszok felelőssége, egy az egyben.

Vagy úgy gondolod, hogy az orosz vezetés az USA miatt "sajnos" nem tudott mást tenni? Nem egyértelműbb, hogy kell nekik K-Ukrajna, a Krim és a partvidék?

Nézd már meg, hogy kik jártak már megint a legjobban! Már az Európának az energiastratégiailag legjobb döntést is a kezdetektől kezdve fúrták, aztán mikor épp önköltségen megcsinálták a ruszkik az Északi Áramlat 2-t, akkor baszták rájuk az ajtót az álzöldek. Aztán az LNG üzlet most jön, EU szinten megköthetik majd, pont mint a túlméretezett igénnyel a vakcinákra előre kidobott pénzt. A jenkik egyik legnagyobb exportra termelő ipara, a fegyvergyártók is 8 éve tömik a zsebüket. Szinte csak nekünk érdekünk, hogy ne legyen háború, vagy így vagy úgy érjen véget mihamarabb, a Wall Street és a City washingtoni és brüsszeli lobbistái keményen megdolgoztak a pénzükért és nem vágják le az aranytojást tojó tyúkot. Az utolsó ukránig harcolnak. Hasznosidiótából meg kifogyhatatlan Nyugat-Európában a mennyiség.

Jó, és akkor ezek szerint az USA megbeszélte/megkérte Putyint, hogy támadjon? Hatott rá, kényszeritette? Javasolta?

Ne felejtsük el, hogy ki támadott.

Az hogy utána ki húz hasznot az ocsmány helyzetből, szintén megér egy misét, de az már a következő lap a történetben.

Nem. Az USA behúzta Oroszországot a háborúba azzal, hogy Ukrajnát nyugati érdekszférába vonta. Nem túl demokratikus legitim kormányokat utcáról borogatni - Maidan -, mégis megtörtént. Garanciát sem adott az USA arra, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag. Szerintem ezek után Oroszországnak nem volt más választása, egzisztenciális kérdés ez az esetében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan miert?

Van Ukrajnaban valamilyen oroszok szamara potolhatatlan eroforras, amitol elzartak volna? A NATO megtamadta volna Oroszorszagot?

Ha netan tenyleg lerohanjak Moldovat is, ott mi lesz az indok?

"Nem túl demokratikus legitim kormányokat utcáról borogatni "

Ki borogatott? Miert? Mi lett a kovetkezo demokratikus valasztas eredmenye?

A NATO megtamadta volna Oroszorszagot?

Igen, vagy legalább is ennek bekövetkeztekor a NATO már elég reálisan le is gyűrhetné Oroszországot. Azzal ne fárassz, hogy a NATO védelmi szövetség, legfeljebb a NATO támaszpontokról az USA teszi, s akkor máris nem a NATO támad.

Ki borogatott? Miert?

Úgy kezdődött a cirkusz, hogy nem íródott alá az EU társulási szerződés, ezzel homokszem került Ukrajna nyugati érdekszférába vonásának gépezetébe. Hogy, s hogy nem, a szokásos, színes forradalmakból unalomig ismert koreográfia szerint az utcáról lett megborítva a regnáló hatalom.

Mi lett a kovetkezo demokratikus valasztas eredmenye?

Egy hazaáruló, USA érdekeket kiszolgáló hatalom lett az eredménye, amely inkább feláldozza az ukránokat, az USA érdekei mindenképpen elsőbbséget élveznek. Zelenszkij vágóhídra kíséri az ukrán népet, a lényeg, hogy az USA érdekei teljesüljenek, s az oroszokat gazdaságilag és katonailag fárasszák ki, mellékhatásként az EU-t gyengítség, az amerikai palagáznak pedig piaca legyen. Drágán. Ja, és a fegyvereknek is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy hazaáruló, USA érdekeket kiszolgáló hatalom lett az eredménye,

Ezt neked megitélni sem jogalapod, sem elég információd nincs.

 s az oroszokat gazdaságilag és katonailag fárasszák ki

Mert ez nem egyet jelent a háború megnyerésével?

mellékhatásként az EU-t gyengítség,

Ez inkább Orbán célja. Egy 10milliós országot az 500milliós közösségben a helyén kell kezelni. Ne Varga Judit akarja már megmondani a 490 milliónak, hogy mi a jó irány!

amerikai palagáznak pedig piaca legyen

A történet az, hogy USA egyre kevesebb gázt vesz Katarból. Ide max katari gáz fog érkezni. Persze ha lesz hol fogadni, de meglévő gázfogadók már most is teljes kapacitással működnek. Van még hova fejlesztenünk energia takarékosságunkat.

 Ja, és a fegyvereknek is.

Igen az orosz pontatlan szarok iránt nincs nagy kereslet, van viszont török, amerikai, francia, német, angol, kínai, izraeli, cseh és szlovák fegyverek iránt.

Látom, van fejlődés a liberális kommunikációban. Már azt is a liberálisok mondanák meg, kinek mit van joga megítélni, miről áll jogában beszélni. Minő fájdalom, ez azért nincs így, de értékelem a próbálkozást. :)

Igen, a háború megnyerését jelentené, bár ez igen nagy ukrán áldozattal jár, s ez USA érdek, nem pedig az ukránoké. Az ukrán érdek az volna, hogy békében éljenek az oroszokkal, s gyümölcsöző politikai és gazdasági kapcsolatokat ápoljanak mindkét fél megelégedésére.

Orbán hogy jön ide? Szerintem egyébként Varga Judit el tudja dönteni, kinek mit mondjon meg, nem hiszem, hogy a segítségedre szorul. Ha mégis, fel fog kérni tanácsadójának, Jelezd, ha ez megtörtént. Orbánnak nem az EU gyengítése a célja, hanem felismerte, hogy az EU elitje az EU állampolgárainak érdekeivel szemben szolgalelkűen kiszolgálja az USA érdekeit. Inkább legyen drága az európai polgárnak a gáz, inkább fázzunk, csak Oroszországnak legyen rossz. Ezzel csak az a probléma, hogy az EU elitjének nem idegen hatalmak érdekeit, hanem saját polgárainak érdekeit kell szem előtt tartani. Az EU elitjének nem az a dolga, hogy óvodás módon keresztbe tegyen Oroszországnak, hanem az, hogy az EU állampolgárainak igényeit kiszolgálja.

A fegyverek esetében nem tettem összehasonlítást, de a veszéllyel riogatás miatt elvárás, hogy fegyverkezzünk, tehát fegyverekre költsünk pénzt, s ez az USA-hoz kerüljön.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már azt is a liberálisok mondanák meg, kinek mit van joga megítélni

A demokratikusan megválasztott kormányuk felett csak is a választóiknak van joguk itéletet mondani. Te sem örvendeznél azon, ha Orbánt ukránok hazaárulóznák le.

Orbán hogy jön ide? 

Orbán tipikusan orosz érdekekt szolgál. Egyszemélyben döntötte el, hogy kiszolgáltatja Magyarországot az orosz hitelezőnek Paks II beruházása során. Szisztematikusan leépítette a hirszerzésünket. Míg a jughoszláv háborúban a magyar hirszerzés szolgáltatott adatokat a nyugati hirszerzőknek, addig február végén még nem tudták a HM-ben hogy az oroszok másnap támadni fognak. Pedig az USA minden információt nyilvánosságra hozott, bajerzsóti meg kínosan azon vihorászott hogy milyen hülyék az amerikaiak hogy ilyeneket mondanak. Azóta kiderült, hogy orosz hirszerzés nem csak jelen van, de a minisztériumokba szabad bejárása van.

 

" Az EU elitjének nem az a dolga, hogy óvodás módon keresztbe tegyen Oroszországnak, hanem az, hogy az EU állampolgárainak igényeit kiszolgálja."

Nem akarlak összezavarni, de az Ukránok támogatása pont az EUs állampolgárok érdekeinek a kiszolgálásáról szól. Az orosz háborús veszteségek kihatnak az orosz gazdaságra, ha egy recessziót indítanak be az oroszoknál, akkor 10-15 éves távlatokban egy olyan helyzetbe kerül az orosz állam, hogy nem tudnak diktálni sem az exporttermékeik, sem az  energiahordozóik árának a megszabásakor. Ez viszont az EUs állampolgároknak kedvez, mert olcsón jön a kaja és a gáz. A másik, hogy az agyatlan kelet-euópai fegyverkezszállítások Ukrajnába rendkívül jó üzletet teremtenek majd a német hadiiparnak, ami megint csak az EUs gazdaságot fogja pörgetni.
És akkor még nem beszéltünk még az ukrán gazdaság helyreállításáról. Rengeteg, 10-20 éves elfekvő, selejt technológiát lehet majd eladni olcsó étolajért cserébe. Pl. amint vége lesz az ukrán válságnak az EUs használtautó piac kongani fog az ürességtől.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért nem? Az átlag EU állampolgár egy képmutató seggfej. Élősködik a világ gazdaságilag kiszolgáltatottabján, aztán mikor a pici lelke fájni kezd, akkor ide vagy oda tol egy kis segélyt. Hidd el, amint le kéne adnia az életviteléből, rögtön nem fáj neki annyira a másik nyomora. Az a fontos, hogy legyen olcsó gáz és áram. A politikuspok meg majd gonoszságmentesítenek.

Ukrajna jó, mert:
Elég messze van nyugattól, hogy ne legyen komoly a veszélyérzet.
A csicskák (kelet-európa) megoldják a menekültkérdést.
Ha netán nagyon begőzölne a medve, akkor a csicskák majd megfogják, míg lecsitítjuk.
Ha mégis beesik pár menekült, az nem a fejlevágós, erőszakolós típus.
Lehet a népnek támogatni a szegény bántott ukránokat.
Van egy nagyobb gonosz akit lehet utálni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ezt neked megitélni sem jogalapod, sem elég információd nincs.

Nem megítélte, hanem véleményt formált. Megítélni a fajtád szokta az embereket, eseményeket.

Az meg simán lehet hazaárulás, hogy a vezető elit döntései nyomán ukrán állampolgárok évek óta ukrán állampolgárokat öltek és ölnek.

Van még hova fejlesztenünk energia takarékosságunkat.

A BMW-d legyártása mennyivel került több energiába, mint egy jobb középkategóriás autóé? A napi 180+ km-es autópályázásod mitől energiatakarékos? Vagy fegyvert fognak a fejedhez, hogy összetett konstrukciójú autóval járj napi 180+ km-t? Esetleg Orbán tiltotta meg, hogy másképp cselekedj?

:)

"a NATO támaszpontokról az USA teszi, s akkor máris nem a NATO támad"

Ajjajj, mi a helyzet az oroszokkal szinten szomszedos NATO tagallamokkal? Biztonsagi okokbol azokat is le kell rohanni? Hat a finnekkel, svedekkel? Mi lesz, ha belepnek?

"homokszem került Ukrajna nyugati érdekszférába vonásának gépezetébe"

Amugy a magyar OGY valasztasok korul is birom, hogy mindket fo oldal szerint a masik felet a hatterbol megvezeti valaki es idegen erdekeket kepvisel. Az esetleg nem lehetseges, hogy az ukranok ugy maguktol meguntak az oroszbarat vezetest, es meg kivantak szabadulni tole? Biztos vagyok benne, hogy letezik egy eleg nepes tabor, aki az akkori esemenyeket Moszkva seggenek nyalasakent ertekelte, es az akkori vezetest hazaarulonak tekintve elkuldte oda, ahova szerinte valo. Na ez az, ami nem tetszett az oroszoknak, es beavatkoztak a szakadar regiok batoritasaval, ellatasaval, kis zold emberkekkel. (Ezt mashol, maskepp is eljatszottak azota, lasd Feheroroszorszag.)

"Egy hazaáruló, USA érdekeket kiszolgáló hatalom lett az eredménye"

Amit a tobbseg valasztott. Ukrajna egy fuggetlen, szabad orszag, hagy dontsek mar el maguk, hogy mit akarnak.

"Zelenszkij vágóhídra kíséri az ukrán népet"

Szerinted mi lenne a helyes eljaras? Lemondani a vezetesnek es talcan atnyujtani az orszagot az agresszornak? Erre szinten csak annyit tudok mondani, bogy az ukranok tobbsege megadasparti lenni, mar megtortent volna.

Szerinted ha ez a haboru egy tiszta ukran vereseggel erne veget, azzal ujra beke lenne a tersegben? Vagy gerillahaboru, terrorakciok a megszallok ellen? Lenne kovetkezo lerohant orszag?

Támaszd alá valós érvekkel, hogy "Ukrajna egy fuggetlen, szabad orszag". Kérlek, érvelés közben ne hagyd figyelmen kívül a nyolc éve tartó polgár- és proxyháborút, sem azt, hogy Ukrajna területén évek óta több külföldi állam katonái harcolnak, és Ukrajna múltbéli és jelenlegi pénzforrásaira is szánj egy kis időt. ;)

:)

A minden egy nagyon tag fogalom, nyilvan vannak kivetelek, de sokmindent. Azonban nem mindenki gondolkodik ugyanugy, ahogy en.

Arra probalsz utalni, hogy az ukran elnok kizarolag azert all ellen az orosz invazionak, mert a gazdai ezt parancsoltak? Az esetleg nem lehetseges, hogy a sajat szemelyisege es gondolkodasa olyan, hogy emberaldozat sem draga, ha arrol van szo, hogy betart az oroszoknak? Es lassuk be, azert nem tokeletesen alaptalanul, mert egyelore nem nagyon akar osszejonni az a blitzkrieg.

sem a polgárháborút, sem a háborút nem sikerült megakadályozni

Milyen polgárháború az amit jelöletlen ruszki katonák vívnak? Amúgy meg ruszkik szerint ez nem háború hanem valami más! Ebből a logikai csomóból következik sem polgárháború, sem háború nincs, tehát mindent sikerült megakadályozni.

Egy ideig tűrnek, besokallnak

Egyenlőre nem ők tűrnek, hanem az ukránok. Jelen pillanatban a ruszkik az agresszorok. Az meg hogy milyen csapásmérő képességük van, láthattad az elműlt 2 hónapban. Annak ellenére, hogy az elmúlt 70 évben számos háborúban voltak jelen támadó félként, az orosz katonai morál és képességek csak a legendákban léteznek.

Egyenlőre nem ők tűrnek, hanem az ukránok.

Az ukránok még mindig eltűrik a vezetőket, akik folytatták az ország háborúba sodrását. Ezt választották, ezt választják most is, így azt kapják, ami ezzel jár. Nem kötelező eltűrniük a korábbi rossz választásuk eredményét. Persze lehet, hogy helyben agyonlőnék őket, ha a kormány ellen tiltakoznának.

:)

Az oroszok tűrnek? Nem tudom, hogy te milyen műsort nézel, de ebben a konfliktusban az oroszok az agresszorok.

Nem fognak sehova atomot ".szni", annyira még ők sem hülyék. Azzal kirobbantanának egy 3. világháborút. Szerinted mennyi esélyük lenne az oroszoknak az egész világ katonai erejével szemben? Ki állna melléjük? Észak-Korea? Esetleg Kína?

Van Ukrajnaban valamilyen oroszok szamara potolhatatlan eroforras, amitol elzartak volna?

Putylernak nem esett jól, hogy nem ellenőrizhette az ukrán élelmiszerexportot. Bármit tett volna az USA ezt a háborút az oroszok nagyon akarták. Most meg már Putyler arcvesztés nélkül nem tud kikerülni belőle, amíg él és hatalmon van, nem lesz béke Ukrajnában. Szerintem nem csak én gondolom úgy, hogy Ő sem végelgyengülésben fog kimúlni, hanem valami erőszakos halála lesz.

Ezek csak ürügyek. Oroszország a Bering szorosnál elég közel van az USA-hoz. Hogy-hogy nem állomásozik mindkét félen több tizezer katona, állnak készenlétben a rakéták? Mert mindenki tudja hogy a franc se akar ott se területet foglalni, se megtámadni a másikat.

Szóval amiket itt felsoroltál azok gyenge ürügyek, a valódi cél a területszerzés. (Donyeck + Krim + környéke). Semmiféle nácizmus, semmiféle NATO-fenyegetés, elég kinyitni a térképet és rögtön látod a geopolitikai indokokat és szándékokat.

Lovesem nincs, ennyire nem erdekel a tema, illetve nem is kovettem az esemenyeket a haboru kirobbanasa elott.

De en ezt nem is allitottam vagy nem is szerettem volna ezt sugallni. Az viszont tisztan latszik, hogy az amcsik nagyon orulnek ennek es igyekeznek a konfliktust minel jobban elhuzni ezzel a vilagmegmento, rozsaszin, kek-sarga FB-profilkepes, josagos USA-maszlaggal. Mondhatnam, hogy business-as-usual.

A passziv semmit sem csinálás és félrenézés néma beleegyezést és támogatást jelent. Ebben nem értünk egyet.

Ha látok egy idős nénit aki elesik a biciklijével és direkt félrenézek, akkor gyökér vagyok, ugye?

Miért nem jelentkeztél ukrajnai önkéntesnek, amíg lehetett? Miért támogattad/támogatod a passzivitásoddal az oroszokat? Sőt, miért támogattad/támogatod aktívan az oroszokat az orosz nyersanyagok segítségével létrehozott javak (áram, kenyér stb.) felhasználásával?

Az, hogy egyes NATO tagországok fegyvert adnak Ukrajnának, már nem a NATO számlájára irható.

Ha a felső tagozatos gyerekeid látják, hogy elesik az idős néni a biciklijével, és direkt félrenéznek, az nem a te számládra írható?

gyökér vagyok, ugye?

Gyökér vagy.

:)

Talán átsiklott a mindent elkerülő figyelmed azon, hogy azt mondta, hogy "a passziv semmit sem csinálás és félrenézés néma beleegyezést és támogatást jelent". Amint látod, a HUP-ra ír, vagyis nagy valószínűséggel nem hogy passzívan, hanem aktívan élvezi az orosz nyersanyagokból fakadó előnyöket. Az ukránok vérével táplálkozik, fűt, kommunikál. Az agresszor csicskája. Ha nem kommentel többet a háború végéig, azt úgy fogom értékelni, hogy nyomást próbál gyakorolni az oroszokra. Hajrá! :D

:)

Elmondom most is

Nem kétlem, hogy elmondod te még ezerszer is. Csak a gondolkodás lépését hagyod ki ~mindig.

futkosol körbekörbe

Miért hazudsz?

leócsárolsz mindenkit

Miért hazudsz?

futkosol körbekörbe és leócsárolsz mindenkit

Miért hazudsz? :)

ahelyett hogy érdemben hozzászólnál a témához

Ha nem értesz valamit, kérdezz nyugodtan. Természetesen nem ígérem, hogy a válaszommal pótolni tudom a hiányosságaid.

:)

Csak hogy támogatjuk őket, egyrészt NATO fegyverszállítmányok áthaladhatnak Magyarország területén, akár az ukrán határon is. Benne a magyar közlönybe. Ilyen szállítmányok titkosak, az hogy a kormány kommunikálja-e őket az az ő dolga: láthatjuk legtöbb környező ország kormánya büszkén kommunikálja. Bár Kárpátalja úthálózata nagyjából 2-3 éve szépen fel lett újítva, ennek egy része jelenleg is zajlik és bajos lenne rajtuk fegyvereket szállítani főleg a Kárpátokon át (több helyről hallottam ezt ahol úgy tűnt értenek hozzá). Szóval bár folyamartos a tagadás, a törvény lehetővé teszi a határon át a fegyverszállítmányok átengedését, de erre valszeg csak akkor kerülne sor, ha másfelé már nem lehetséges mert teljes az ellenőrzés.

"Csak hogy támogatjuk őket, egyrészt NATO fegyverszállítmányok áthaladhatnak Magyarország területén, akár az ukrán határon is. Benne a magyar közlönybe."

Igen, csak nem a magyar-ukrán határon:

"4. Magyarország alapvető biztonsági érdekei védelme érdekében szigorúbb nemzeti politikát alkalmaz, és így nem engedélyezi az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton Ukrajnába történő szállítását;"

Ezeket csak más szövetséges országba lehet szállítani, pl.: magyar-szlovák vagy magy-román határon:

"3. engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását;"

Ez jogászkodásnak jól hangzik, meg politikailag eladható, de ha felmerülne hogy az oroszok már NATO országok területén semmisítsenek meg fegyverszállítmányokat, azt hiszem ez a jogi szöveg nem nagyon érdekelné őket, lőnék ugyanúgy.

Szerencsére ilyenről egyelőre szó sincs.

Esetleg valami nagyobb baromsag nem jut eszedbe?

Vagy azt mondtam volna, hogy soha senkinek semmilyen korulmenyek kozott nem segitek?

Nektek amugy az a tanacs, hogy hatizsakot, bakancsot fel es irany a front! Cirka 1400 km, nincs messze es minden segitsegre szukseg van most. Majd meglatom, hogy hany smiley-t kuldesz onnan kommentben.

"..orosz erők a határt..." - azokat adott esetben nem Te (vagy én,) fogod megállítani. Még arról sem téged (engem,) fognak megkérdezni, hogy jöhetnek-e.

Amerikában, ha az indiánok elfogadták volna, hogy fejletlenségük, gyengeségük okán a továbbiakban az erősek "csicskái" lesznek, lenne belőlük ma is annyi, amennyi a negrókból. (Főként, ha közben okosodnak, tanulnak és úgy készülnek a "visszavágásra". Majd egyszer eljött volna az ő idejük is. - Így, - "hála" a büszkeségnek, szabadságvágynak, -  nem jött el és soha nem is fog.

Úgy is hívhatnánk.., a környezeti erőviszonyok reális értékelésének képessége.

Én azt tenném, hogy Zelenszkijt vigyék a zoroszok ha kell és a másik többmillió embert békén hagyják. Haltak már meg épp elegen érte és még sajnos fognak is. Tökmindegy mi az ország neve, de életben maradnak. Nézd meg mi történt az első bécsi döntés során. Azt akarták, hogy Magyarország háborút provokáljon Csehszlovákiával. Nem tettük meg, utána javasolták a Lengyel-Csehszlovák-Magyar triónak a tárgyalásos megoldást a területi viták rendezésére. Úgy ahogy működött, aztán megkértük a nagyhatalmakat, hogy hozzanak döntést. Megtették. Igazából mindenkinek fájt valamennyire. A szlovákoknak, nekünk, a németeknek és a lengyeleknek is, de még mindig jobb volt utána, mint előtte ha etnikai alapon vizsgáljuk. Márpedig az embereknek, a lakosságnak az volt a legjobb és ezt ki is nyilvánították. Ott egyedül a politikusoknak nem tetszett a döntés, mert szlovákia mezőgazdasági területeket veszített. (Ami egyébként eredetileg is MO része volt). De mégis sikerült békésen rendezni és ezt el is fogadtuk. Csak kár, hogy utána elgurult a gyógyszer Berlinben.

Hasonlóan itt is rendezni lehetett volna a vitát. Etnikai alapon. Nem feltétlenül területeket elcsatolni, de azért azt ne felejtsük el, hogy Ukrajna egy mesterséges állam a jelenlegi formájában. Sokféle nemzetség lakja, akik területileg is jól elhatárolhatóak és ez sajnos a fejlesztéseken is meglátszik. Az ukrán rész mindig előrébb való volt, mint mondjuk Kárpátalja. Csak azért tartják azt is, mert kell a mezőgazdasági terület, de az emberek csak útban vannak. Amikor a Donbaszban élesedett a helyzet, az ukránok hivatalosan a saját népüket lőtték (mivel nem ismerték el a referendum eredményét), akik kijelentették, hogy nem kívánnak többé oda tartozni. Bőven lett volna lehetőség tárgyalásos alapon lejátszani a dolgokat, de Mr. Z. nem kívánt tárgyalni. Pont ugyanazt csinálta, mint Tisza Úr a Csehszlovákok esetében, csak ott annyi volt a különbség, hogy bár ő leült tárgyalni, de minden létező javaslatot lesöpört.

Most, amikor már látszata van problémáknak, akkor úgy néz ki, hogy hajlandók tárgyalni, de igazából csak az időt húzzák és a nyugatra várnak, hogy majd a szankciók meg az ingyen fegyver megoldja a problémát. Nem fogja. A Krím lakosságának 90%-a orosz származású, a lakosok 98%-a orosz nyelven beszél. Nem is itt volt a probléma. A probléma a Donbaszban van. Az ott élők kb. 75-78%-a oroszul beszél. Tartottak egy népszavazást, hogy akarnak-e autonómiát. Akartak. Nem akartak kiszakadni Ukrajnából, csak autonómiát akartak. Itt kezdődtek a problémák. Normális, polgári emberi hangnemben és úton kinyilvánították az ott élők. Nem volt még semmiféle háború. Utána kezdődtek a gondok, mert az ukrán vezetés ezt is ellenezte foggal-körömmel. Elkezdték lőni a saját népüket. "Megszületett" az Angyalok sugárútja. Azoknak a gyermekeknek állít emléket, akiket agyonlőttek az ukránok. Nyilván kellett valaki, aki megvédi őket. Eleinte csak fegyvereket kaptak, később viszont be is vonult az orosz hadsereg. Kérésre. De ha ezt egy kicsit távolabbról nézed, akkor teljesen normális: oroszország a saját népét védi. Illetve védte.

Időközben bőven volt lehetőség tárgyalni, de az ukrán vezetés nem akart, mert ettől eltérő érdekeik vannak. Nyilvánvaló, hogy a térség destabilizálása a cél, ezért cserébe kapják a nyugati fegyvereket és ez mégjobban elősegíti a cél elérését. Ha a térségben megborul a béke, akkor látható mi történik: a normális élet megszűnik, akadoznak az iparágak, az energiaellátás, megszűnik a biztonságos jövőkép. Amíg itt folyik a harc, addig a britek, franciák, spanyolok, amcsik bőven elhúzzák a csíkot gazdaságilag és technológiailag is. Már most akkorák a károk, hogy minimum 10 év visszatérni az előző szintre. Volna lehetőség egyébként mérsékelni a gazdasági károkat is, csak valamiért nem igazán érdeke ez a jelenlegi EU-s vezetőknek. Kérdés a miért? Nem akarok összeesküvéselméleteket gyártani, de az biztos, hogy ha Zelenszkij nem lenne, most nem lenne ennyire paprikás a hangulat. Nem tudom honnan vették elő ezt a bohócot de ahogy elnézem ott az egész politikai paletta hasonló... ott nem politikusok hanem celebek vannak vezető pozíciókban.

Szóval igen. Meg lehetett volna oldani, de nem tették. Innen már nehéz, de még mindig jobb lett volna tartózkodni, mint beleavatkozni. Ha leteszik a fegyvert, még mindig életben maradhatnak és vége a rombolásnak. Ez az egész azon az egy emberen múlik. Magyar fejjel nehéz ebbe belelátni, de ha holnap Erdély autonómiát szavazna és ezért a románok megtámadnák őket, akkor Magyarország tétlenül nézze? Nyilván küldenénk nekik fegyvereket meg különböző segélyeket, aztán valószínűleg bemennénk segíteni lesz ami lesz alapon. És majd a szegény románoknak segítene akkor is a nyugat. Mindigis ők voltak a kis kedvencek. Ukrajna ezért is érthetetlen.

Mi 91 óta szándékozteunk az Unióhoz csatlakozni. 13 év alatt sikerült is. Nekik azonnal kell. Nem tagja a NATO-nak, mégis NATO tagállamok fegyvereket hordanak oda. Nem taja az Uniónak, mégis az én adófizetői pénzemet hordják oda uniós segítségként. Ki az Unió, hogy ezt megtegye? Nem egy gazdasági szervezet!? Világbíróságnak képzelik magukat. Mitől előrébbvaló egy ukrán érdeke egy oroszénál? Mitől jobb egy ukrán sebesült egy ukrajnai oroszénál? Ez a kettősmérce nagyon gáz. Mindkét fél egyformán számít. Eleve nem kellett volna körbevenni Oroszországot a NATO tagállamoknak. Nem is értem mi értelme ennek. Mitől rettegünk? Szinte alig van ország ami nem NATO tag. Ha Oroszország akarna, beléphetne a NATO-ba? Azt mondták, a NATO tárt karokkal vár mindenkit, aki csatlakozni szeretne. Biztos van arra valami, hogy mi történne ha két NATO tag támadná meg egymást. (Talán a Török-Görög konfliktus Ciprus miatt) Szóval elsősorba le kéne ülni egymással, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem az oroszok ne makartak tárgyalni. Tavaly ősszel attól zengett a sajtó amikor elkezdtek sorakozni az oroszok az ukrán határon, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát, a tárgyalás lehetősége adott. Végig adott volt. Egészen addig nem beszélt velók Ukrajna, amíg az oroszok be nem vonultak. Utána mindjárt leültek tárgyalni. Csak következetlenül. Húzzák az időt, várják a csodát. A népük meg szenvedi. Ez aztán az országvezetés. Lényegében gazdasági és katonai előnyöket várnak a saját népük szenvedése árán.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"Magyar fejjel nehéz ebbe belelátni, de ha holnap Erdély autonómiát szavazna"

Nem tudom Donbas-ban mi a helyzet, azt tudom, hogy a krími "népszavazás" a megszállás után történt. Miről is beszélünk? Most ugyanezt próbálják eljátszani a többi régióban is. A terrorista állam jelenleg nem Ukrajna, hanem Oroszország és Fehéroroszország.

Hogy Erdélyben nem lehet ilyen szavazást tartani az is biztos. Az EU-s modell jelenleg a legjobb arra, hogy ezek a dolgok megoldódjanak. Csak ehez is kell a belső politikai akarat, ami még nem született meg, pedig elvileg megvannak az eurorégiók.

Napunk közös a többiekkel, de a mi csíráinkat is felébreszti,
a felhők elszállnak felettünk, de esőjüktől a mi füveink is nőnek:
a mások szép és gazdag földjét én hát nem irigylem.

..

ide kell hoznunk a nagyvilágot,
ide kell hoznunk mindent, ami szép, ami jó, ami nemes és amit érdemes.

Veres Péter: Én nem mehetek el innen | DISZPolgár (diszpolgar.hu)

Az EU-s modell jelenleg a legjobb arra, hogy ezek a dolgok megoldódjanak. Csak ehez is kell a belső politikai akarat, ami még nem született meg, pedig elvileg megvannak az eurorégiók.

Minority safepack erről szólt. Megmagyarázták, hogy nincs gond amit meg kéne oldani, minden a legnagyobb rendben :). Amúgy egyet értek: érdekképviseletet csak a fentihez hasonló összefogásban lehetne végigvinni. De 'minority' tekintetében egy EU-s bürokrata fejében csak akkor fontos valami, ha az illető nemiségéhez / sexuális irányultságához bármi közve van.

Te mit tennél?

Most már késő bármit tenni. De amit tenni kellett volna, az az, hogy már évekkel ezelőtt rákényszerítik Kijevet, hogy tartsa be a Minszk 2-t, nem pedig a háború kitörése előtti órákban pánikszerűen rohangálnak Moszkva és Kijev között, ahogy Macron és Scholz tette.

Te mit tennél?

Nem fogadnám el, hogy vannak hatalmi érdekeik és sarokba szorítanám az oroszokat Ukrajna NATO tagságával. Azután küldenék sok fegyvert az ukránoknak, hadd pusztuljanak bele az agresszor elleni védekezésbe. Kurva nagy pénzeket csinálna a hadiipar ebből, mert hatalmas állami megrendelések keletkeznének. Ez egy win-win szituáció, amin semmit nem veszíthet a művelt nyugat, hatalmas pénzt lehet belőle csinálni, sok primitív barom pedig lelkesen támogatná a háborút, hiszen mégiscsak tenni kell valamit az agresszor ellen.

Látjuk, hogy a szankciók működnek.

Éppen most küldik el a LADA dolgozóit, mert annyira nincs mit megrendelésük. Idáig az volt baj, hogy nem volt alkatrész a szankciók miatt, nem tudtak gyártani, most meg nincs megrendelésük. Miért nem akarnak Ladát venni a ruszkik? De még kínába sem tudnak exportálni?

A latott eredmeny sulyozasahoz fontos megemliteni, hogy a hup kozonsegenek kb negyede mozog a Fidesz-Mi Hazank tengelyen, mint az mas szavazasokbol lathato. Pelda:

https://hup.hu/node/170972

> Nincs elég információm az energiapolitikáról ahhoz, hogy ebben véleményem legyen. 

A társadalom több mint 99%-nak nincs _semmi_ rálátása erre _se_. Ennek ellenére minden nagyokos fotelhuszár fossa magából a faszságot, azt amelyik a világnézetébe beleillik. 

Szerkesztve: 2022. 04. 21., cs – 13:10

Europának kényelmes, fizethető és elfogadható volt az eddigi állapot, eddig. A háború és a szaknciók nagy problémákat generáltak. A fentiek miatt most mindenkinek sürgős lett azc energiafüggőség megoldása. Eddig is voltak tervek, talán most 1-2 normális project nagyobb figyelmet/támogatást kap. Találtam egy ilyet, ígéretes lehet (megujuló energiára kell átállni) :

https://www.youtube.com/watch?v=1x-vFSfOp20

 

Szerintem, a háborúnak nem az a megoldása, hogy a megtámadott megadja magát, mert nincs garancia arra, hogy aki nem egy nagyobb tömb tagja az nem-e lesz a következő és az aki megadta magát kerül még lehetetlenebb helyzetbe.

(Tisztára mint az oviban.A nagyobb gyerek végigveri a fele csoportot, aztán napi szinten terrorizál. Addig amig le nem zuzzák.)

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Szerintem, a háborúnak nem az a megoldása, hogy a megtámadott megadja magát, mert nincs garancia arra, hogy aki nem egy nagyobb tömb tagja az nem-e lesz a következő és az aki megadta magát kerül még lehetetlenebb helyzetbe.

Ez tévedés. Semmire sincs garancia. Arra sincs, hogy Amerikában egy félhülye elnököt választ a nép. Arra sincs, hogy Magyarországon egy szarosgatyás nyikhajból miniszterelnököt csinál.  A történelem nem ismer garanciát semmire. A diplomácia sem a garanciákat keresi, arra ott van az erő - ami megvan a művelt nyugat kezében. Megvolt akkor is, amikor bottal piszkáltatta az ukránokkal a medvét.

A megtámadott megadása nem attól függ, hogy igaza van-e, hanem attól, hogy mekkora ereje van és mekkora esélye a győzelemre.

Az ovis példád találó. Zúzzuk le az oroszokat? Tisztára mint az oviban, de komolyan.

engem inkabb az erdekel, hogy mikor lesz mar minden teto tele napelemmel, van-e akkora gyarto kapacitas hogy a szukseges mennyiseget belfoldon eloallitsuk, ha nincs mikor epitjuk ki.

tovabba ha mar tul sok lesz a felesleges villamos energia, mikor lesz hogy abbol hidrogent allitunk elo, es azt lehet tankolni.

neked aztan fura humorod van...

Pont tegnap hallottam a rádióban egy szakértőtől, hogy fűtőanyagot még kevésbé lehetne máshonnan hozni, mert nincsenek atomerőműveknél szabványos fűtőrudak, eléggé függ az erőműtől a geometriája és a benne lévő urán dúsítottsága. Igaz törvény írja elő, hogy legyen két évnyi fűtőanyag raktáron így ha holnaptól nincs import akkor is lesz áram, de pótolni két év múlva sem lehetne máshonnan.

Utolsót jelöltem egyébként, mert nem értek a lovakhoz, de a fejemben valami ilyesmi a sorrend: (legideálisabbtól a legkevésbé jóig)
1. Teljes országos energetikai autonómia (utópia, magyar fúziós erőművekkel majd :)
2. Import a velünk szomszédos országokból, még akkor is ha drágább mint az orosz (ha lennének nyersanyagaik amikről nem tudok)
3. Import onnan ahonnan olcsóbb, tekintet nélkül arra van-e alternatíva (amiről jelenleg nem tudok)
4. Import EU-n belülről akkor is, ha valamivel drágább mint az orosz (nem hiszem hogy reális)
5. Import bárhonnan Oroszországot kivéve (kb. annyira reális mint az első pont)

Ettől függetlenül minden okos ötletet támogatok arra vonatkozóan, hogy európában SENKI (Putyin-t is beleértve) ne tartsa jó ötletnek a politikai céljainak háborúval való elérését.

Ezt én nem tekintem külön pontnak ahhoz képest mintha az oroszoktól vennénk. Viszont abban a hipotetikus esetben, ha kínának csak harmad áron tudják eladni mint most nekünk és ők továbbpasszolják dupla áron végülis miért ne, akkor még mindig olcsóbban jönnénk ki - ezt sem azért írom, mert realitásnak érzem, hanem ezzel a verzióval több maradna a zsebünkbe és nem bukunk azzal hogy közbe van iktatva Kína.

Szerkesztve: 2022. 04. 21., cs – 13:15

nagyon helyes, ennek van realitása, illetve paks2-nek

ezen felül ki van építve mindnenfele a gázvezeték, ha valaki szállítani szeretne nekünk, lehet ajánlatokat tenni

Magyarország éves áramfogyasztása 47 TWh. Ukrajna termelőkapacsitása ennek a négyszerese aminek jelentős része >50% nukleáris erőműből származik.

Ukrajnával közvetlenül van egy 750kV-os távezeték Szabolcsbáka-Vinnicja, és két másik kissebb kapacitású (400kV és 220kV) vezetékünk is. Régebben  a 750kV-os vezeték Albertirsán végződött, de nemrégiben átkerült a határhoz így már Szabolcsbákán áttranszformálják 400kV-ra, és ott be lehet táplálni a MAVIR rendszerébe. A rendszer a ENTSO-E része, tehát nincs akadálya az importnak.

A háború miatt nyilván az ukrán energia igény lecsökkent. El lehet dönteni hogy a ruszkiktól veszünk gázt amit ide szállítunk és itt elégetejük a kombinált ciklusú csúcserőművekben, vagy az ukránoktól importálunk közvetlenül áramot?

Az nagyszerű, csak nem látom a ház gázkazánján a hatlmas szigetelőket és azok végén a 750 kV-os betáp pontokat. Ami egyébként is vonali 750 kV lenne, ez fázisfeszültségben, földhöz képest „csak” 433 kV. Meg aztán Paks 2. nem gázüzemű volna. Vagy változott azóta a terv? :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

csak nem látom a ház gázkazánján a hatlmas szigetelőket és azok végén a 750 kV-os betáp pontokat.

Mint mondottam az OVIT hálózatóbá 400kV-on már pár éve a határnál be tudnak táplálni, a 400kV-os és a 220kV-os vezeték meg kompatibilis az OVIT hálózatával.

Meg aztán Paks 2. nem gázüzemű volna.

Ugye nekünk most van energiára szükségünk, nem tudunk várni 2035-ig...

Kinek? Van, akinek nem.

Lehet, hogy a rozsaszin kodon at nem latod, hogy mi a baj, ugyhogy reszletezem: bar a kezdeti elkepzelesbol engedtek valamennyit, es egy kompromisszumos megoldas szuletett, megsem a szerzodesek eredeti tartalma szerint tortenik a fizetes. Miutan ezt megcsinalta a gazprom (Putin), nem lehet bizni abban, hogy kovetkezo alkalommal nem valami olyan faszsaggal all elo, amibe mar nem tudnak belemenni a vasarlok, esetleg nem talal valami urugyet, hogy egyaltalan ne szallitson. Ez igy nem ellatasbiztonsag, hanem kiszolgaltatottsag.

Azzal kompatibilis, csak a társasházak gázkazánjaival nem egészen. Hm... 220 kV nem pusztult még ki? Amikor egyetemista voltam, már akkor arról volt szó, hogy marad a 400 kV és a 120 kV, a 220 kV-os feszültségszintet megszüntetik. Akkor mégsem?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hm... 220 kV nem pusztult még ki?

Az alaphálózat 220 és 400kV-os (valamint az egyetlen ukrán 750kV-os vezeték), míg a főelosztó hálózatban van 120kV-os feszültségszint.

Jellemző feszültségszintek:

 • elosztóhálózat: 10, 20, 35 kV
 • fő elosztóhálózat: 120, 220, 330 kV
 • országos alaphálózat: 330, 220, 400 kV
 • nemzetközi kooperációs hálózat: 120, 220, 400, 750 kV

Nagyon minimális importunk van az Ukrajna felöl, gyakorlatilag csak a Burstinszka TESZ termelése ami bejön a határon.

Ez a cég egy Ukrajnában lévő elavult hőerőmű, ami a szén-dioxid kvótát nem fizet mert nem az EU része, és nem része az Ukrán VER-nek sem. Csak Kelet-Közép-Európába exportál villamos energiát, CO2 kvóta megfizetése nélkül. Tulajdonosa Kelet-európai befektető.

Ez nem oldható meg egyik napról a másikra. Hosszú évek elmulasztott munkáját nem lehet egy év alatt pótolni. (Diverzifikáció, megújulók, tárolás).

A gázvásárlást diverzifikálni kell, vásárolni kell minél több helyről, a potenciális szállítókat versenyeztetve egymással. Ha ez kiépült volna az elmúlt N évben, akkor most meg kellene fizetni a legolcsóbb orosz, és a második legolcsóbb X gáz ára közötti különbséget, és továbblépni a kérdésen. Igen, ez azt is jelenti, hogy simán lehet, hogy 2x annyit kell fizetnie a végén a fogyasztónak a gázért, a háború az ilyen rossz akkor, amikor jó.

Viszont mivel a gázvásárlás jelenleg nem ennyire diverzifikált, most ennél nagyobb baj van. A mostani helyzetben a legjobb stratégia az, hogy:

 • fennhangon mondani kell, hogy az a stratégiánk, hogy diverzifikálunk
 • fennhangon mondani kell, hogy a haverjainkkal (EU) együtt diverzifikálunk legszívesebben
 • reménykedni, hogy a haverok is így gondolják
 • ha a haveri kör meghozza a döntést, hogy mi legyen, akkor nem fanyalogni, hanem elfogadni a döntést, bármi is legyen az
 • annak a döntésnek megfelelően eljárni, és annak megfelelő ütemezéssel nem elzárni vagy elzárni az orosz gázt.

Őszintén nem bonyolultabb ez ennél.

Két problémát látok: 

1) A gáz árán kívül a szállítási kapacitás is játszik. Hiába lenne hajlandó az EU az USA-tól LNG-t venni akár 4x áron, amiről szó is esett, a tankhajó kapacitás jelenleg a fogyasztási igény 1 ezrelékét lenne képes kiszolgálni. (Arról nem is beszélve, hogy ha a tankhajó kapacitást akár csak a valós igény közelébe hoznák, az akkora környezeti katasztrófát okozna, amihez képest még az is jobb lenne, ha a teljes gázfogyasztást szenes erőművekkel váltanánk ki.)

ha a haveri kör meghozza a döntést, hogy mi legyen, akkor nem fanyalogni, hanem elfogadni a döntést, bármi is legyen az

2) Akkor mit lépsz, hogy ha szépen együtt játszol a többi EU országgal, de a meghozott döntés az lesz, hogy lesz ami lesz, nem kell orosz gáz, akik gazdasága/a jónép fűtése ettől függ, az nem számít, mert úgyis most szavazták meg a náci Orbánt, úgy kell nekik. Én kicsit azt látom, hogy efelé haladgatunk. 

Csaba

1) Ez így van, és nem is lehet egyik napról a másikra megfelelő kapacitásokat kialakítani. De abban hiszek, hogy hosszú távon viszont igen. Jó lett volna, ha ez kialakul az elmúlt időben - de nem így történt. Viszont pont jobb lenne hozzáfogni ma, mint holnap.

2) Én lépnék az EU-val együtt akkor is. Ha egy közösséghez tartozol, akkor nemcsak a jó részeket, hanem a rossz részeket is megkapod vele együtt. De tisztában vagyok vele, hogy a magyar lakosság nagyobb része nem így gondolkodik, és az ő helyzetükből nézve (pl. megfagynának) tökéletesen igazuk is van. Viszont nem vagyok annyira emberbarát, hogy ez érdekeljen.

De tisztában vagyok vele, hogy a magyar lakosság nagyobb része nem így gondolkodik, és az ő helyzetükből nézve (pl. megfagynának) tökéletesen igazuk is van. Viszont nem vagyok annyira emberbarát, hogy ez érdekeljen.

Azért jó hogy ez így kijött, ha netán progresszív érzések tolulnának egyszer fel bennem, visszatérek ide, hogy ezt olvasgassam.

Csaba

 • fennhangon mondani kell, hogy az a stratégiánk, hogy diverzifikálunk
 • fennhangon mondani kell, hogy a haverjainkkal (EU) együtt diverzifikálunk legszívesebben
 • reménykedni, hogy a haverok is így gondolják

Próbálkoz(t/n)ak vele: de pl a románok olyan törvényi feltételeket támasztottak a náluk már zajló beruházás közben, hogy az Exxon inkább feladta. A vezeték megépült, de a kitermelésre csak majd talán a mostani környezet ad megfelelő motivációt, hogy újra nekilássanak.

https://www.reuters.com/article/us-romania-energy-exxon-idUSKBN1Z70XP

Szerkesztve: 2022. 04. 21., cs – 13:39

Ezzel parhuzamosan a 444 tegnap ismet elvitte a leggerinctelenebb cikkcimadas dijat:

https://444.hu/2022/04/20/a-magyarok-tobbsege-leszamolna-az-orosz-gazfu…

Hint: a magyarok tobbsege leszamolna az osszes energiafuggessel, amibe az orosz gazfuggoseg is beletartozik. A Greenpeace es a Závecz idozithette volna ezt a kozvelemenykutatast mondjuk 2003-ra is, de ha mar igy sikerult, miert kell a cikkcimben ekkorat hazudni?

A jelenlegi erős, túlzott, vagy egyáltalán orosz függőséget kellene felszámolni!
De ugye a sokadik kétharmaddal a zsebében azt hiszi, hogy ettől már okos is.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Rövid véleményem: Faszság a szankció
Hosszú: Ami az oroszoknak output az nekünk input. Innen megsejthető, hogy mi szopunk nagyobbat. Egy dolog segít rajtunk az osztószám. Míg az oroszok 160M-mel osztják a szopást, addig mi 700m-mel.

Egyeb, leirom: vegyunk orosz energiahordozokat, de ne olyan aranyban, hogy a kiesesuk eseten par het alatt foldbe alljon az orszag. Inkabb legyen a beszerzesek egy resze dragabb.

Az, hogy ne penzeljuk a hadigepezetet szvsz alszent duma.

Ez az egész Európán belül úgy lenne korrekt, hogy kiszámolnák hogy az egyes országoknak mennyibe fáj a szankció, és ezt szépen szétdobnák a tagországok között, azaz azoknak akiket ez nem érint, szépen fizetniük kellene azok felé akiket meg igen. Ha egyszer közösségi döntés, akkor miért csak a magyarok, németek, szlovákok szívjanak?

Kezdesnek nem rossz. En is 40%-os orosz reszesesesrol tudtam (nalad 35%).

Viszont az ara es az elerhetosege az alternativaknak, amikbol ossze kene raknunk 168 milliard kobmeter kieso gazt ebbol a kepbol sem derul ki.

De az ezzel szemben teny, hogy ha nem kapunk ennyit, nem csak az elelmiszer szallitasa, hanem a megtermelese is megdragul.

Nem. De menjünk tovább a gondolatkísérlettel. Van a világpiacon X mennyiségű gázkínálat. Ebből Y mennyiséget Oroszország biztosít. Ha most hirtelen nem vesz senki gázt Oroszországtól, akkor a kínálat X-Y mennyiség lesz. A kereslet alapvetően nem változik. Kisebb kínálat, változatlan kereslet, mi lesz az eredmény?

Nyilván nem áll elő olyan helyzet, hogy senki sem vesz majd orosz gázt, de az embargó miatt a kereslet egy része mindenképpen nem-orosz lesz, és az többletkeresletként jelenik meg, egész addig, amíg Oroszország át nem tudja irányítani a szállítást azok felé, akik hajlandóak megvenni. És persze ennek a többletköltsége megjelenik az orosz kínálati árban, ami összességében még a teljes egyensúly helyreállásakor is felfelé fogja némileg emelni a világpiaci gázárat.

Még korrektebb lenne, ha mindenkiben tudatosítanák, hogy mennyibe fog kerülni átlagosan egy személyre és hogy az emberek félretett pénze mennyit fog veszíteni az értékéből. Aztán megkérdezni az utca emberét, hogy így is támogatja-e a dolgot, és ha igen, akkor itt a bankszámlaszám, ahova lehet utalni, mint adományt.

Sőt, lehetne úgy is, hogy külön adót vezetnek be és aki nem támogatja a dolgot, az opt-outolhat alóla és a befolyt összegből az nem orosz forrásból történő energiaimportra költenek. 

Amikor az elefántcsonttoronyból mondják meg a közvetlenül meg sem választott politikusbűnözők, hogy márpedig milyen súlyos következményeket kell a többségnek elszenvednie, hogy bizonyos befektetők jól járjanak, az a klasszikus értelemben vett demokrácia szöges ellentéte.

Európa úgy bünteti az oroszokat, hogy tökön lövi magát. Ugyanez történik a zöldenergiával is, atomerőmű lebont, áramhiány jöhet. Aztán ott van a dízelbotrány és annak következményei is. Éppen haldoklik az egész autóipar.

Putyinék pedig nagyon szépen megtervezték ezt a háborút, ők fel voltak készülve minden eshetőségre, nyílván nem egyik napról a másikra ugrottak bele a konfliktusba. Nagyon is tisztában vannak azzal, hogy azt csinálhatnak Ukrajnában, amit akarnak, komolyabb negatív következmények nélkül. A vége meg úgyis az lesz, hogy elfoglalják Ukrajnát, hisz ez a céljuk, és az idő is nekik dolgozik.

Magyarországon két dolog van sok: geotermikus energia, meg napsütés.

Miért nem lehet ezek kombinációjával kiváltani a gázt?

mert a meleg víz önmagában nem jó semmire. Valamive tovább kell fűteni, gőzt kell fejleszteni és úgy meghajtani a turbinát. A termálvíz nagyon kemény, javarészt egy hőcserélőn adja át a hőt a lágyabb víznek, ami megint csak energia veszteség. Jó, de önmagában kevés. Jó vele termálvizű medencét fűteni télen-nyáron, mert a kb 60 fokos melegvízhez engedni kell 20 fokos hidegből majdnem ugyanannyit és kész a 40 fokos termálvíz.

 

A sok napsütés itt kevés, lehet naperőművezni, de a napelemhez is kell energia, amivel előállítják kínában.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Magyarországon a geotermikus gradiens 5 for/100m. A nyomott szénhidrogén közegű gőzturbinákkal alacsony hőmérséklet különbségeknél is kinyerhető hasznos energia. Ami nagyobb probléma, hogy a nagyobb közegáramok miatt az olajkitermelésnél használtaknál nagyobb kutak is kellenek és ezeknek a fúrásához nincs pillanatnyilag gazdaságos technológia. Ahhoz, hogy gazdaságosan kinyerhető legyen ez a hőenergia 3-6 méter átmérőjű, cca. 1000 méteres fúrásokra lenne szükség. Ennek a költsége kb. a metróépítkezésekkel vethető össze.

A napenergiát nem csak napelemmel lehet megfogni, hanem napkollektoros rendszerekkel, de ezekhez ismét kellenének az alacsony munkapontú gőzturbinák, amik nincsenek.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Minek akarod tovább fűteni? Azt egy az egyben fel tudod használni fűtésre.

Az áramot meg termelje a napelem. Amikor meg több a napelem által termelt energia, mint kéne, akkor mehet velük a víz visszasajtolása.

Amúgy Nagyszénáson olyan 95-96 °C-os a termál víz, míg Veresegyházon pl. csak 60 °C alatt van.

Szóval az előbbivel már lehet mit kezdeni. ;)

Biztos lehet, csak gazdaságilag racionálisabb a sokkal olcsóbb gázt használni helyettük. Ha van erre politika szándék, akkor el lehet menni ebbe az irányba. Iparhoz viszont úgyis kell gáz, lakossági szinten a fentiekkel tényleg lehetne spórolni. Ja és épület korszerűsítéssel, pl. egy AA++ besorolású épületet tízszer kevesebbe kerül kifűteni mint és egy átlagos (FF) besorolásút.

Ebben termeszetesen igazad van, de barmifele hatterinfo nelkul, erzesre nem tudom azt gondolni, hogy az a teny, hogy plusz 10-13-14 millio van egy par vagy csalad zsebeben nem tolja meg az arakat.

Egyebkent en tavaly szigeteltem (az anyagot szerencsere meg 2019-ben megvettem hozza), a mesterektol igereteket meg kaptam, de megcsinalni mar senki nem ert ra. Vegul meguntam, es nekialltunk apammal, felragasztottuk a tablakat, egy nap alatt bedubeleztem, a csalad egyik festo tagja meg lehalozta, betapaszolta. Ennek 6000 Ft/m^2 korul lett volna a dija.

Elvileg 2 heten belul jonnek szinezni, egy napra egy munkas 25 000 Ft-ba kerul.

Ó-ó... szimpi amikor valaki rájön arra, hogy milyen elbaszott intézkedésekkel próbálja a kormányunk nyerőnek beállítani a politikáját.
A rezsicsökkentés is csak egy elbaszott politikai lépés volt, sosem fogja senki hivatalosan elismerni. Másik nagy hátránya az infrastruktúrafejlesztések elmaradozása, ami beláthatatlan károkat okoz a hosszú távú stabil üzemeltetésben.

Pontosan. Nagyon hiányzik a világos beszéd.

De itt erre van igény. OLCSÓ. Ez a hívószó. Hogy aztán az valójában mennyibe kerül a közintézmények állapotában, az elmaradt infra fejlesztésekben, meg a közszféra fizetéseiben, az meg nem érdekel senkit.

Előre tovább a Gyurcsány-Orbán oroszpolitika útján!

Geotermikusnak túlságosan magas a beruházási költsége, plusz nincs kidolgozva a technológiája a Kárpát medencében történő alkalmazásra. Bár jóval magasabb a termikus gradiens itthon, mint a környező országokban, távolról sem olyan jó mint a vulkanikusan aktív országokban. Az ideális geotermikus kútnak a kilépő hőmérséklete 3-400 fokos, itt gazdaságosan ennek harmada érhető el. Azonos energitermeléshez, nagyságrenddel nagyobb kút és gépészet kellene hozzá. Megoldás lenne a kicsi konténeres erőművekkel való teleszórása az országnak, de ezeknek a kifejlesztéséhez, gyártásához jelentős befektetésre lenne szükség.

Napenergia olcsóbb, de itt is jelentős ösztönzőkre lenne szükség, amihez kellene egy állami elkötelezettség. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bármit lehet áramtermelésre használni. Az alacsony hőmérsékletkülönbség miatt a mechanikai méretek lesznek nagyok és a rendszer hatásfoka alacsony. A tipikus gondolkodás az, hogy az energetikai berendezések megtérülése legyen rövid, a mechanikai hatásfoka pedig magas. Emiatt az energiaforrások igen széles tartománya kiesik, mert túl lassú a megtérülése. Holott csak annyi kellene, hogy olcsó megvalósítási alternatívát kellene keresni és kitolni a megtérülési időt. Ilyenek a kombinált rendszerek, ahol az energiatermelés csak másodlagos. Pl. elhűthetem a termálfürdőben a 60 fokos vizet hideg vízzel 30 fokosra, de elhűthetem egy megfelelően méretezett hőerőgéppel. Kihűl a víz? Igen. Termel áramot? Igen. Sokat termel? Nem. Nullánál többet termel? Igen. Megtérül? Mint generátor, soha. Mint vízhűtő, elég gyorsan.
Vagy ott van a kéményhatás elvére alapozó naperőmű. Önmagában, mint naperőmű csapnivaló, de ha az üveggel lefedett területek alatt primőrtermelés folyik és a széleinél vízpára beadás van, akkor a máris értéket termel az ennivalóval és a légkörbe juttatott vízmennyiséggel.
Ha ez az elv megjelenik az élet minden területén és ezek a kicsi termelt energiák visszatáplálódnak a hálózatba, akkor összeadódnak. Ezért lenne szükség a napelemparkok helyett az épületek napelemekkel történő borítására.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kerlek nezd meg itthon telen amikor futeni szeretnel hany orat sut a nap, segitek karacsony korul 8 orat :( ha egyaltalan sut es nem felhos paras a levego. Sajnos meg vagy 30-50 evig nincs alternativaja. Olyan dragak az akksik hogy a nappali tobbletet se lehet betarolni. Hegyvideki teruleten gravitacios eromuvekkel probalkoznak, de a zoldek ez ellen is lazadnak. Amikor a nappali plusz villannyal egy also felso tarolo kozott mozgatod a vizet, Tiszalök tud/tudott ilyet emlekeim szerint 30-60MW a telkesitmenye egy tisza tonak ilyen kis esesen. Tiszalok magyar fogyasztas par szazalekara eleg.

"tobb szaz evre elegendo gazmezokon ill. tarolokon csucsulunk"

Forras? Tenyleg erdekelne, hogy Magyarorszag mennyi gazon "ul". Mert nagyon egymasnak ellentmondo allitasokkal talalkoztam eteren.

Mennyi ideig tartana a munka, hogy el tudjuk kezdeni kitermelni? (Felteve, hogy van eleg "alattunk")

"A Falcon Oil & Gas Ltd. 2005-ben 40 évre megvásárolta a kitermelési jogokat a magyar államtól. A próbakitermelést 2006-ban kezdték meg napi 327 hordó (52,0 m³) kőolajjal és 110.000 köbméter földgázzal. 2007 májusában kiterjesztett, 100.000 hektár területre szóló koncessziót kapott a magyar kormánytól. Ez az egyik legnagyobb koncesszió, amit valaha adtak Európában."

A szokincsem itt most egy "b*szd meg"-re szukult.

Es ezt a wiki oldalt olvasva mostmar ertem a 2010-esen tul a 14, 18 es 22-es ketharmad letrejotte mogotti szavazoi logikat is.

Nem, a nyersanyagainkbol nem engedhetunk. Plane nem az energiahordozoinkbol. Es a Paks 2 30 eves titkositasa ennek a 40 evnek igert ala... elkepeszto az a politikai helyzet, ami ebben az orszagban kialakult.

A napsütés addig termel áramot, amíg süt a nap. Az nem alternatíva, hogy leáll a gyár ha beborul az ég, vagy éppen éjszaka.

A geotermikus meg addig jó, amíg lefúrsz és feljön. Csak ezzel meg az a baj, hogy már 30 éve is probléma volt, hogy ha A településen nyitnak egy termálkutat fóliasátort melegíteni, akkor B településen elapad a gyógyvíz. Az viszont, hogy lefúrsz két helyen, a közte lévő részt szétrobbantod, lenyomod a vizet és a másikon felszívod a melegvizet, nem túl gazdaságos, legalábbis hosszabb távon. Amúgy pedig én arra sem fogadnék nagy összegben, hogy a bolygónak annyira nagyon jó lenne, ha az emberiség nagy tételben elkezdené hűteni a belsejét. Az picit nagyobb volumenű problémákhoz vezetne mint a globális felmelegedés.

a Fold belsejet radioaktiv bomlasok tartjak melegen, ezert az magatol is hul.

az emberiseg legfeljebb a kopeny kulsejet tudja huteni, amit a Nap melegit.

hogy a Napbol jovo energiat mar akkor felhasznajuk napelemmel, amikor meg le sem er a felszinre, vagy akkor hasznaljuk fel geotermikus eromuvel, miutan mar felmelegitette a kopenyt, nem tudom mennyi a kulonbseg.

neked aztan fura humorod van...

Ez nem igy van, a geotermikus energia a Fold magjabol szarmazik. A bolygo kialakulasakor letrejott ho sem fogyott meg el, es radioaktiv bomlasbol folyamatosan termelodik is, ami olvadt anyag aramlasaval es hovezetessel a kopenybe, majd a felszinre jut.

Nem hinnem, hogy emberi leptekkel a kovetkezo par evszazadban ki tudnank meriteni, es talan kompenzalna az is, hogy ha jelentos mertekben hutjuk, akkor csokken a termeszetes aramlas sebessege, ami most 45TW korul van.

termeszetesen a Fold magjabol is jon a ho kifele, de hasonlitsd ossze a Napbol szarmazo energiaval.

"A Földre mintegy 174 petawatt (1,74 × 10 ad 17 W) energia érkezik a napból az atmoszféra felső részeibe.[4] Ennek körülbelül 30%-a visszatükröződik az űrbe, a maradékot a felhők illetve a földfelszín és az óceánok nyelik el."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Napenergia

neked aztan fura humorod van...

folyamatos a kisugarzas, nem csak akkor amikor nem sut a nap.

szerintem van egy melyseg ami folott a Nap sugarzasa szamit, alatta pedig a Foldbol jovo ho szamit.

tegyuk fel holnap teljesen megszunik a napsugarzas, kikapcsoljuk a Napot, megvarjuk mig beall az uj termikus egyensuly, szerinted ekkor is ugyanugy lehetne futeni a mostani par meterre lefurt kutakkal mint most? ha igen, akkor teljesen igazad van, ha nem, akkor viszont csak beleszamitanam a Napbol jovo hot is.

neked aztan fura humorod van...

Ja, hat ugye ha nem egyrol beszelunk... Szepseges wikipedia definicio: "A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia."

A nehany (10) meterre lerakott foldszondabol dolgozo hoszivattyu az nem igazan a geotermikus energiat hasznositja.

A napsugarzast megszuntetve valoban lenne egy felso reteg, ami kihul, de par szaz meteren ugyanugy meleg lenne, legfeljebb egy kicsit kevesbe.

A fő gond azzal van, hogy sumákolunk. Ha egyértelműen kifejeznénk, hogy nem elfogadható amit az orszoszok tesznek és világosan az Ukrajna elleni támadás ellen lennénk, akkor nem lenne ennyire fontos ez a kérdés. Az a gond, hogy lényegében az oroszokat támogatjuk, csak úgy akarunk csinálni, mintha nem. Szóval az egész egy nagyon fals shady dologgá válik.

"Abba kell hagyni az orosz gáz vásárlását, amint tud Magyarországra elég gáz jönni máshonnan."

Persze, háromszoros áron, maga után húzva az inflációt, belerokkanunk, csak az számítson, honnan jön, meg ki a képzelt ellenség... 

Kezdésnek fel kell emelni a gáz árát, és akkor mindenki elkezdene takarékoskodni,hőszigetelni, alternatívát keresni ..., már úgy is lement a választás :)

Hidd el, most is rengetegen szigetelnének és így is nagyon drága a szigetelőanyag, mivel a fél ország felújít vagy új házat épít. Az idős özvegyasszonyoktól, akik alig jönnek ki a nyugdíjból, ne várd el, hogy majd nekiállnak felújítani, amikor egy új sparhelt is hatalmas kiadás lenne. 

Pontosan, ilyenekről kellene beszélni. Akár népszavazás formájában.

Pl. fenntartsuk-e a rezsicsökkentést?

Igen,

Nem, a felszabaduló pénzt utaljuk vissza egyenlően mindenkinek.

Nem, a felszabaduló pénzt utaljuk vissza a fogyasztással arányban.

 

Az 1-es és a 3-as opció pénzügyileg ugyanazt jelenti. De egy jobboldali erő csak a 2-esre szavazna, hiszen az az adócsökkentéssel egyenértékű, ami egyéni takarékosságra ösztönöz, míg az 1-es és a 3-as a kommunista megoldás, amikor mindenki egyenlően fizet a nagy közösbe.

Ahha, en errol a hupon vigan elfirkalgatok, de nepszavazast azert nem rendeznek belole. Megpedig azert, mert nem vagyok gazdasagi szakember, fogalmam sincs, hogy hosszu tavon milyen mellekhatasai lennenek egy ilyen lepesnek, es biztos vagyok benne, hogy a szavazati joggal rendelkezo polgarok 99℅ pont ugyanigy all.

Nagy autógyáraink - és egyéb ipari létesítmények - nyomott áron kapják a gázt, és használják el a környezetszennyező módon gyártott környezetszennyező végtermékeik előállításához. Miközben a profitot meg lapátolják kifelé. Politikusaink meg a mellüket döngetik, hogy itt ennyi új munkahely, ott annyi új munkahely jött létre, mintha csak az számítana egyébként. De hát kellenek a külföldi tulajdonú cégek adóbefizetései, mert ha ezek sem lennének, akkor végképp nem lenne miből fizetni a sok segílyt - a hitelopciót most nem ide sorolva.

borneoo írta:

"..Kezdésnek fel kell emelni a gáz árát, és akkor mindenki elkezdene takarékoskodni,hőszigetelni, alternatívát keresni"

ebből a hőszigetelésre reagáltam - hogy nekem már szigetelve van a házam.

De ettől függetlenül se szeretnék 3x gázt fizetni - nem jó ötlet fel emelni a gáz árát..

For Whites Only meeting room!

De, jo otlet. Ne haromszorosara, de azert emelkedjen csak a gaz ara.

A tul olcso energia pazarlasra osztonoz, es nem teszi lehetove az alternativak fejlodeset, aztan nehany evtized mulva, amikor mar tenyleg a csokkeno termeles miatt szalad meg az ara a hagyomanyos energiahordozoknak megy majd megint a fejvakaras meg a vallvonogatas, hogy "de honnan tudhattuk volna"?

Ha rajtam kivul nem vedi meg valaki ezt a gondolatmenetet ebben a threadben valos szamokkal, akkor tokmindegy, hogy hogy szamoltam. Az otletem onnantol annyit is er.

Olvassa 200 user es csak teged erdekel. Innentol kezdve felolem akar igazad is lehet. :)

Szoval hogy valaszoljak: ha valaki jon a szamaival, megmondom, hogy nekem is az jott-e ki. :) Eddig van "titkositva" a szamolasom. :)

[x] Támogatom, hogy a kereskedelem a komparatív előnyök mentén történjen, mert ez jelenti a legnagyobb társadalmi hatékonyságot.

> Sol omnibus lucet.

A "társadalmi hatékonyság", akármit is jelentsen, a kutyafaszát se érdekli. A világkereskedelmet a profitérdek irányítja. Ez hozta létre az oroszok gázexport pozícióit és ezért kellett a sarokba szorításukkal háborút generálni Európában, mert egy eurázsiai gazdasági tér (ld. Lisszabontól Vlagyivosztokig) túlságosan hatékonyra sikeredett. 

Kezdett veszélyes lenni.

:) ezért vártak vele ennyit kellett nekik 5 év, hogy hagyják hogy az oroszok kialakítsák a gazdasági környezetet és félretegyenek a háborúra.  Ilyen ez mikor csak valaki kizárólag egy oldalt lát.
Másik vicces mikor elkezdel civakodni a szénhidrogénen amit épp ki akar váltani a föld sok országa... nem orosz előre menekülés volt, á dehogy :)

Az oroszok gázpiaci pozíciói több mint 40 éve "alakulnak", az első német gázvezeték ha jól emlékszem a 80-as évek terméke. Miről beszélsz? Szerinted milyen szénhidrogén energiaforrást akar "kiváltani" Amerika? És Kína? Szerintem fontos a hozzászólásod, az európai (német) mainstream vak, süket és roppant hangos.

Csak a tények, azokkal van a baj, mindig bezavarnak.

Szerkesztve: 2022. 04. 21., cs – 18:39

(X) Ez egy kereskedelmi probléma - nem lehetne, hogy csak az olcsóbb és megbízható szállítótól vásárolni - Ha orosz, akkor tőle -- ha a Marsról hozzák, akkor onnét.. - Ez elég liberális nem ?? - most kérek tapsot a libernyákoktól !!

For Whites Only meeting room!

Szerintem nem jo otlet egyetlen szallitora feltenni mindent.

Az a baj, hogy sem a gaz, sem az olaj vasarlasa nem ugy tortenik, hogy ha nem tudod a megszokott helyrol venni, akkor besetalsz a szomszedos szupermarketbe es felpakolsz ott. A hosszu tavu szerzodesek, elore lekotott mennyisegek vannak tulsulyban. Ezert lenne celszeru, hogy a megrendelesek meg legyenek osztva a beszallitok kozott, ne az legyen, hogy ha Oroszorszagbol barmilyen okbol nem jon tobb gaz, akkor osszedol a gazdasagunk.

"Szerintem nem jo otlet egyetlen szallitora feltenni mindent.
...
Ezert lenne celszeru, hogy a megrendelesek meg legyenek osztva a beszallitok kozott, ne az legyen, hogy ha Oroszorszagbol barmilyen okbol nem jon tobb gaz, akkor osszedol a gazdasagunk."

Van egy másik lappangó probléma: Kína-Taiwan. A jövőben ha egyszer Kína úgy dönt, hogy partra száll akkor hogyan fogunk szankciózni?

Az oroszoktól csak energiahordozóktól függünk, de Kínától meg minden mástól. Jelenleg az tűnik gazdaságosnak, hogy az olcsó kínait vegyük, de ez alapján drágább alternatív beszerzésre kellene átállni, mert mi lesz, ha a kínai kommunista pártban elgurul a gyógyszer?

Szerintem barmit csinalna Kina Taiwannal, afolott elnezne a vilag. Ugyanugy nem erdekelne kb. senkit, mint amikor Sziriaban, Libiaban, Afganisztanban haltak meg emberek. Emiatt a szankciok is megallnanak a "tessek-lassek" szinten, lenne par latszatintezkedes es ennyi, mert a media se irna errol ennyit. (Egyebkent szerintem annyira Kinat se erdekli Taiwan elfoglalasa, a stabil TSMC ellatmany neki is fontosabb, mint a terulet folotti katonai uralom, amig nem valaszt maganak egy szelsosegesen CCP ellenes kormanyt Taiwan demokratikus rendszere)

Ukrajna meg olyan, hogy meg mielott egyaltalan a haboru felmerult, elotte dollarmilliardokat tolt bele USA a vedekezesukbe. Meg tovabbi dollarmilliardokat oroszellenes politikai formaciok erositesebe.

nem lehetne, hogy csak az olcsóbb és megbízható szállítótól vásárolni

Nagyon szép gondolatmenet, adjuk fel a függetlenségünket, és kizárólag az árcédulát nézzük. Aztán amikor a covid miatt megsérülnek a hosszú beszállítói láncok, akkor ott állunk letolt gatyával. A háborút nem is említem.

Sajnos manapság mindenki marhára elkényelmesedett és a józan észt a profitért cserébe félre rakták. Remélem Európa megtanulja a leckét, és költeni fog a függetlenségére.

Ezek a szankciók csak hisztik. A Nyugat szúrja vele magát rendesen tökön. Közben úgy viselkednek mint egy kisgyerek… A Bezzegamerika meg uszít rendesen. 

Szerkesztve: 2022. 04. 22., p – 07:42

Koltoi kerdes, azok szerint akik ezt jeloltek be:

"Abba kell hagyni az orosz gáz vásárlását, amint tud Magyarországra elég gáz jönni máshonnan."

Honnet? Mivel jelenleg kitermelesi gondok vannak az EU-ban, Hollandiaban a zoldek  tobb nagy mezo kitermeléset leallitottak. Akinek el kint ismerose rokona nemetben, tavaly tavoli ismeros 590 eurot fizetett ezevi becslesrol megjott a papir 2000 euro. 3,8x dragabb lett neki a gaz. Hulyenek is megeri. Tavfutes is gazzal megy. Igy szamolva ha nem lenni rezsi csökkentés, orosz gaz. Ez mar kint is egy gyari munkasnak szemmel lathato osszeg.

Ezen sajnos nem most kéne le gondolkozni. Csak kellemes (*) volt a nyomott ár, nekünk is, de főként az oroszoknak.

Nem kellett volna a gázmezők kutatását halogatni. Meg a terminálok építgetését sem ma kéne kezdeni.

A Gazprom-nak sem kellett volna átadni az európai transzport és raktározó hálózat nagy részét. Nem biztos, hogy a stratégák baltázták el ezt, de hogy a politikusok nagyon, az biztos.

A gáztűtésről ne is beszéljünk. Az kellett volna e legdrágább legyen állandóan, ez pont fordítva van még most is.

Romániában vannak még tartalékok. Egy elég nagy szárazföldi amiről évek óta tudnak, ezt kezdik beindítani. A feketetengeri még kérdőjeles, de ott is mozognak a dolgok. Pár év késéssel nyilván, mert lásd *.

"A gáztűtésről ne is beszéljünk. Az kellett volna e legdrágább legyen állandóan, ez pont fordítva van még most is."

EU-s szabály szerint a gáz árából számolják ki a villany árát. Ha felmegy a gáz ára viszi magával az áram árat is. Ez a spanyoloknál nagy probléma, mert a magas gázárt miatt magas az elektromos áram ára, viszont termelési oldalon meg valami 10% körül használnak csak gázt, ha nem lenne ez az EU-s előírás nem lenne ennyira magas az áram ára náluk.

A kílmaváltozás elleni harc miatt s szén/olaj fűtés sem az igazi. Fával meg (szénnel) meg sok gond van és csak 100 éves épületeket terveztek széntárolóval.

Marad az elektromos fűtés (hőszivattyú), csak ennek meg a bekerülési költsége magas, csak akkor éri meg, ha újépítésről van szó és a választás a gáz terv/bekötés/kémény terv/átvétel és villanyszerelés gázfeltöltés költsége között kell választani. Ekkor már lehet versenyképesebb hőszivattyú, mint meglévő gázkazánt lecserélni.

A hőszivattyúval még az lehet a gond, hogy nagy hidegben romlik a hatásfok. Talajba telepített hőcserélő meg a költségeket növeli.

Nincs tökéletes megoldás, csak az a kérdés épp melyik újjunkat szeretnénk harapni:
- vissza térni a 60 éves szmogjához nagyvárosokban is, vissza állva szénre vagy fára
- átállni eleketromosra újabb jelentős költségek árán (gázhálózat kiépítését nálunk a lakossággal fizetteték meg) + ehhez erőműveket is kellene építeni
- maradni gázon, csak sokkal drágábbra váltani (LNG)
- maradni gázon, maradni az oroszoknál

Ez csak a fűtés.