Mobiltelefonomra az AI-t ...

Manapság a csapból is az AI folyik, gyártók nem győznek egymásra licitálni, hogy melyik hozza ki előbb a mesterséges intelligenciával felvértezett termékét. Te hogy állsz a kérdéshez mobiltelefonon?

Választások

Hozzászólások

Egyéb, leírom: Szarok bele.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem a Viber ma felajánlotta hogy ne olvassam végig a csoportban az 50 unread üzit, összefoglalja nekem.

Akkor hozzám már megérkezett..?

Nem, inkább átfutottam 20mp alatt. Csak annyi csatornán vagyok jelen amivel lazán elbírok, szóval nem én vagyok a célközönség.

De például van olyan subreddit, ahol posztolt linket csak akkor nyitok meg ha az AI által generált összefoglaló alapján érdekesnek találom. Szóval van ahol van ennek értelme és örülök is hogy van. De hogy a mobilomon mit fog majd csinálni az AI, honnan tudom ha megérkezett, azt még nem látom.

[x] megkaptam szoftverfrissítéssel, de sokra nem megyek vele.

Szerkesztve: 2024. 06. 22., szo – 12:14

Egyelőre az egész AI téma hidegen hagy. De majd egy jó bagolyfőzelék után lehet, megváltozik a véleményem.

"leszarom az AI-t, tök érdektelen, semmire se jó nekem, rajtam nem tud segíteni"

Szerkesztve: 2024. 06. 22., szo – 13:09

Engem az ilyen Google Circle gesture tipusu megvalositasaban az zavar, hogy a determinisztikus UX-et is feladtak alap OS szinten is. Na EZ engem aggaszt es szinte senki mast nem erdekel.

Az Apple-nel is van olyan erzesem, hogy tudnek olyan touchscreen gesture-t mutatni, amirol Cupertinoban is lassan ertenek meg, hogy amugy ott ket listener is versenyzik, mikozben ok egyre szamitananak.

Már most is van AI a telefonomon. Chatgpt, gemini es otthon futtatott llama3. Ritkan hasznalom, de akkor hasznos.

4% iPhone user alig várja 🤭

trey @ gépház

Van, használom arra ami nekem hasznos és többségében elzártam előle azokat az adatokat ami neki hasznos

Valaki össze tudná foglalni, ezek az AI mobil funkciók mit takarnak? Milyen extra hardvert tartalmaznak az ilyen mobilok? Vagy csak szoftveres megoldás az egész? Is-is? Miben más, mint egy Chatgpt kliens a telefonon?

Eddig annyit tudok, hogy van olyan, hogy összefoglalja a sok üzenet értelmét és nem kell elolvasni. Ebben az esetben érdekelne, hogy ez egy lokális app végzi, vagy felhőben futó AI, és oda elküldi az adatokat, majd onnan jön egy válasz?

Az AI mobilok esetén mi az, ami lokálisan fut, és mi az, ami felhő alapú szolgáltatás, amiről már kiderült?

Példáknak is örülnék, hogy konkrétan mire jó ez. Köszi.

Megkértem ChatGPT-t, hogy foglalja össze neked:

10 Key Features of Apple Intelligence

1. **Enhanced Siri**
   - Richer language understanding and context awareness, allowing for more natural interactions.

2. **Photo and Video Search**
   - Use natural language to find specific moments in photos and videos.

3. **Clean Up Tool**
   - Easily remove unwanted objects from photos while preserving the main subject.

4. **Memory Creation**
   - Automatically create movies from photos and videos based on user descriptions.

5. **AI Writing Tools**
   - Rewriting, proofreading, and generating content for emails, messages, and posts.

6. **Priority Notifications**
   - AI identifies and surfaces important notifications based on context.

7. **On-Device Processing**
   - Most AI features operate directly on the device, ensuring privacy.

8. **Genmoji Creation**
   - Create custom emojis for more expressive communication.

9. **Image Playground**
   - Generate playful, AI-created images within apps like Messages and Notes.

10. **Cross-Device Integration**
    - Enhanced features like iPhone mirroring on Mac, ensuring a seamless experience across devices.

These features collectively enhance productivity, creativity, and user experience across Apple devices while maintaining a strong emphasis on privacy and seamless integration within the Apple ecosystem.

1. **Enhanced Siri**
   egyszer kipróbálnád, aztán el is felejted

2. **Photo and Video Search**
   ^az egyetlen valódi use case

3. **Clean Up Tool**
    hát hogyne :D :D :D

4. **Memory Creation**
    ld. 1.

5. **AI Writing Tools**
    🥱

6. **Priority Notifications**
    aki még használ notificationöket, azt biztos érdekli, de ha meg fontos, akkor ld. 3.

7. **On-Device Processing**
   biztos úgy van 🤔

8. **Genmoji Creation**
   :D :(

9. **Image Playground**
   🥱🥱

10. **Cross-Device Integration**
    ez már most is van, nem?

Egyéb: Már jelenleg is használom.

Nagy Péter

Én nem várok tőle nagy csodát, meglátjuk. Az van hogy elég sok év rutinnal nagyon kényelmesen tudok mozogni a számítógépemen és a telefonomon is, kb mindent meg tudok gyorsan és hatékonyan csinálni.

Ha lesz valami olyan dolog amiben hasznát veszem és érezhetően javít a felhasználói élményen akkor örülni fogok neki, de szerintem nem én vagyok a célközönsége hanem a casual user aki szeretne megoldani dolgokat de nincs meg a tudása hozzá. Na neki pl jól fog jönni. 

Én nagyon várom, egy Nokia 150-esem van.

Szerkesztve: 2024. 06. 23., v – 15:03

Érdekelt az Apple Intelligence, de mikor kiderült, hogy minimum 15 Pro kell hozzá (és gondolom érdemben később sem fog változni) letettem róla (a mostani telefonom után pont a sima vonalra terveztem váltani Pro helyett), csak emiatt nem fogok új telefont venni és ennyit költeni, pláne, hogy az EU-ban egybkilúgozott verziót fogunk kapni egyébként is.

Minek a vásárlását akarnák ösztönözni? A 16 Pro-ét?

A sima 16-ost meg hátrahagynák?

Legrosszabb esetben is az lesz, mint a Dynamic Islanddal, ahol először a 14 Pro kapta meg, egy évvel később meg a sima iPhone 15 is.

Így mondhatjuk azt is, hogy az első AI képes telefon a 15 Pro, úgyhogy a sima 16-ba már várható az AI megjelenése.

Lehetne ez is:

Alig várom, de az EU szabályozások miatt a gyártó csak korlátozott megoldást terít Európában.

Le fogom tiltani opcióra szavaztam. Csábító az is, hogy nem veszek olyan telót, amiben van, de az csak egy ideig megoldás, egy idő után nem fog működni, mert mindegyikben lesz AI. Olyan lesz ez, mint az audiojack elhagyása, hogy eleinte csak néhány gyártó tolta a prémium szegmensben, és néhány évre rá mindenki, és szinte nem is kapni olyan telón, amin lenne még audiojack. Kapni, mert nekem is olyan van, de ez csak mázli volt legutóbb, hogy pont volt rajta.

Eleinte próbáltam kétkedve, de semlegesen hozzáállni az AI-hoz. Már mindjárt az elején bullshitnek tűnt, de úgy voltam vele, hogy még ne ítéljük el túl hamar, várjuk ki hová fejlődik, mihez lesz hasznos. Azóta bebizonyosodott, hogy semmire, egy rohadt hájp, aminek nagyon káros hatásai lesznek minden területen. Ezért én a jövőben sem használom, ha egy platformon van, ott tiltani fogom.

Sok AI hájpolót én azzal büntetném, hogy mindent AI-vel kell használjnak, és csak olyan OS-t, szoftvert használhatnak, csak olyan tartalmakhoz férhetnek hozzá, amit AI írt. Nagyon gyorsan belátnák, hogy csak hájp, nagy szar, ne erőltessük, de ezt a sok hülyének a saját kárán kéne megtanulnia.

Az AI nem több, mint a mostani marketingesek új buzzword-je, mindent erre építenek. A Computex-en is ezt volt most a téma, még a léghűtő és a csavar is hozzá AI, mert AI fejlesztőknek is ajánlják. Minden AI, mindenen ott az AI plecsni, mindenbe integrálják az AI-t meg az NPU-t, lassan már az AI-be is AI lesz integrálva.

A merketingesekre ez mindig is jellemző volt, a 90-es években mindenre a multimedia, 3D, 2000 szavakat aggatták rá, mert az volt menő. A 90-es évek végén mindent az Y2k címkével akartak eladni, aztán megint jött a 3D, majd a gaming, a mostani évtizedekben meg minden RGB, IoT, meg minden smart (smart tv, smartwatch, smart vibrátor), aztán a home assisenseket kezdték el gusztustalanul tolni, ami szintén órási baromság, most meg minden AI lesz. Lassan már informatikai portálokon se lehet mást olvasni, csak AI így, AI úgy, AI. AI, AI, AI-AI-AI-AI, és még több AI.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Próbáltam azt is, azok a csatlakozóvégek úgy szólnak, mint a fos. Vettem egyébként egy 100 fontos külső DAC-ot, az jól szól, de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy ha egy hülye kitalál valami ilyen megoldást, azt a többi is átveszi. Nem csak az audio jack ilyen, a vékonyítás, a mindent odaforrasztás, a notch, meg a többi hülyeség, flat grafikus tablet dizájn/UI erőltetése, és még lehetne sorolni. Ebből nem vonod ki magad, mert hiába is nem veszel Apple terméket, előbb-utóbb minden gyártó átveszi ezeket a „forradalmi újítás”-okat, amik nem kellenek az ember háta közepére se.

Ez az AI is pont ilyen, egyelőre csak a MS Copilot PC meg az Apple AI van beharangozva, de át fogják venni a többiek is, ASUS, Dell, MSI, HP, előbb-utóbb nem fogsz kapni olyan gépet, OS-t, amibe ez a szar nincs beépítve.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

a telefon beepitett speaker-je miatt mar ott van a DAC. a jack dugo ugye fizikailag tud kapcsolni a ket kimenet kozott. ez igy volt megtervezve, es jol is mukodott evtizedekig.

az ember fule es igenyei nem valtoztak azota sem, ezert is mukodik mai napig 30 eves audio technika.

ami valtozott, az a marketingesek es designerek hulyuleseinek teret ado tarsadalom.

Kötve hiszem. Sok a szar, és előre nem látod. A párom telefonján sincs jack már, vettem neki egy ilyet (nem a legolcsóbbat), és valami csodás energiahatékonysági dolog miatt pl. a beszédek közti szünetben folyamatosan lekapcsolt (és persze hallatszódott a pattanás). Plusz nem tudod egyszerre tölten és fülhallgatóval hallgatni.

"Sose a gép a hülye."

Sok AI hájpolót én azzal büntetném, hogy mindent AI-vel kell használjnak, és csak olyan OS-t, szoftvert használhatnak, csak olyan tartalmakhoz férhetnek hozzá, amit AI írt. Nagyon gyorsan belátnák, hogy csak hájp, nagy szar, ne erőltessük, de ezt a sok hülyének a saját kárán kéne megtanulnia.

A biciklizoket meg azzal buntethetnenk, hogy csak biciklivel mehetnenek mindenhova, esoben, fagyban, akkor is, ha 3 gyereket visznek az iskolaba, akkor is, ha a tengerentulra mennek, es akkor is, ha...

Raynes, hogy tudsz ennyi hulyeseget osszehordani?

Engem az érdekelne, hogy milyen AI funkciót használtál, ami annyira negatív élmény volt, hogy a jövőbeli próbálkozásokra sem vagy kíváncsi.

A minap például kaptam ~900 IP címet, hogy gyűjtsem ki belőle azokat a /24-es tartományokat, amelyikből legalább 2 cím van a listában. Nyilván meg lehet csinálni excel-ben (betöltöm, sorba rakom, és figyelem), vagy írhatok rá képletet is, de az AI-nak odaadva a feladatot, fél perc alatt írt egy olyan scriptet, ami a fájlon lefuttatva a várt eredményt adta. Nincs benne semmi olyan, amit ne tudtam volna magam is megcsinálni, de az, hogy elmondtam a feladatot (szóban, 20 másodperc alatt), amíg dolgozott, megválaszoltam egy másik e-mailt, majd az elkészült scriptet lementettem, lefuttattam, és megvolt az eredmény.

Szerintem az AI nagyon hasznos tud lenni, csak ésszel, és mértékkel kell használni. A hype tényleg felesleges köré, mert ésszerű használat mellett eladná magát is.

Nagy Péter

nagyon kételkedtem az AI-ban, hogy ez is csak egy trend, és elmúlik. de kipróbáltam a GitHub Copilotot, és nagyon meggyőzött. kíváncsi lennék az Apple Intelligence-re, van is 15 pro maxom, de az unió miatt európában kb szart se kapunk belőle!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Ami lássuk be mindenképpen az Apple húzása, hogy a felhasználók szivatásával vágjon vissza az EU-nak. Na jó, a másik opció, hogy hazudtak.

Ugyanis azért a minimum hw követelmény, mert abban van gyorsító, azaz futhat lokálisan az AI (egy része). Ezzel nincs az EU-nak baja, így vagy sima user szivatás, vagy igazából mégis minden megy a felhőbe és a hw követelmény az olyan mint a Samsung esetén, hogy érdekes módon mégis kijött egy csomó AI funkció a korábbi telefonokra amikor kiderült hogy azzal vagy anélkül is több csúcs készülék fogy, mint amit gyártani tudnak

Szerkesztve: 2024. 06. 24., h – 13:13

Ez az egész arról szól, hogy most már nem a szolgáltatók adatközpontjaiban kell az utánad kémedést követően az elemzést, és a lényeg kiemelést futtatni, hanem megcsinálja a telefon, meg az egyéb eszköz, amit Te vettél, a Te számládra (jóval több adatból). Úgy, mint ahogy eddig is a Te adatforgalmad terhére kémkedtek utánad, most már a feldolgozást is Te végzed. Zéró privacy innentől kezdve, csak a lényeg megy ki rólad pár kilóbájtba összefoglalva. Megint cukormázba becsomagolva, mint ha Te kapnál valamit (AI-t a telefonodra).

Hát arról, hogy ha az EU-n belül lennél, akkor nem lenne AI. Ezt írta a fórumtársad, amit idéztem. Az meg csak szerencse, hogy az UK, ahol élsz, éppen kilépett az EU-ból.

Továbbiakban:

Egyelőre nem kap Európa az Apple AI funkcióiból

trey @ gépház

szanalmas amit a siri/google assistant tud jelenleg. magyarul nem tudok magyarazni neki, igy nem tudok magyar zenet berakni a gyerekeknek, 2024-ben, LLM-ekkel korbeveve.

Szerintem már van rajta (S22), de ebből a magabiztos kijelentésből biztos látszik, hogy nem ekörül forog a telóhasználatom.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem várom és nem nem is érdekel. A telefon nem erre van.