Multi split klíma tapasztalatok

Érdekelne, hogy van-e bárkinek - és milyen - tapasztalata 1 kültéri + 2 (esetleg több) beltéri egységes klímával. Panel egymás melletti (de egymástól elválasztott) szobájának hűtése a cél.

Hozzászólások

Nekünk van. Működik. Ha lehet kerülném. Ha  meghal valami a három "végpont" közül az egyikben akkor ugrik az egész. Ráadásul mikor még én néztem drágább is volt. Olyan helyre gondolom jónak, ahol valamiért a két független kültéri nem jön szóba: helyhiány leginkább. Csövezésen nem spórolsz, mert minden beltérinek saját mindene megy kintre ugyanúgy mint ha külön lenne.

Van (Gree). A halacs által írt ok miatt a szerelő is inkább 2 független rendszert ajánlott volna (ami nem mellesleg olcsóbb is lett volna), de 1 kültéri elfért kultúrált módon az erkélyemen, 2 nem, úgyhogy bíztam a technikában, kitaláltam a szakinak, hol/hogyan szerelje/vezesse - 4 éve kifogástalan (már, amennyit használom - nem sokat megy).

Én legközelebb is ennél a megoldásnál maradnék, mert szeretem a letisztult, minimalista dolgokat és - mint említettem - bízom abban a technikában, amit egy normális gyártó kiatlált és garanciával árul.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 12:12

2 éve vettem Daikin Perferákat, 2x2-es multisplit. Nem őszinte a mosolyom... Az egyikben folyamatosan csobog a gáz a csövekben. 6 hónapig küzdöttem vele, asztalt borogattam, panaszleveleket írtam. A kivitelező (egyik legnagyobb hazai Daikin képviselet) próbálta kezelni a dolgot, az eredeti telepítőcsapatuk háromszor volt itt, rátöltöttek, leengedtek, kicserélték az összes gázt, nagyítóval keresték, hogy nincs e valahol valamelyik cső megnyomva, megtörve stb.. Után jött egy másik csapat (ugyanettől a cégtől), hogy tuti kizárják, hogy az első nem védi a saját munkáját. Ők sem találtak semmit. A probléma az volt, hogy a Daikin nem fogadta el tőlük a garanciális kültéri cserekérelmet. Továbbították a hivatalos levelüket, amiben a gyártó leírta, hogy a manual X-edik oldalán ott van az apróbetűsben, hogy ilyen hangok lehetnek, a normál működés része. Csak hát a másik, pontosan ugyanilyen multi kültéri nem csobog... Fél év után elengedtem, mert részemről csak azzal jár, hogy be kell csuknom egy mellékhelyiség ajtaját, és akkor nem hallani sehol a házban, egyszerűbbnek éreztem ezt, mint a további izmozást, meg akár a pereskedést.

Persze bevetetettem a redditet, googlet, mindent, és több panaszt találtam erre Daikin esetén. A mutlisplit gépeiknél előfordul, és ugyanez mindegyik sztori vége: ez ilyen, nem cseréljük ki.

Ha kiveszem az érzelmi részét, és próbálom objektíven vizsgálni a többit, akkor a Daikin egy cefet jó cucc (főleg a másik multi egység nálam, amelyik nem csobog :D), de ezek után én egy másik japán gyártót néznék inkább, esetleg nem multisplit Daikint.

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 12:24

Nekünk LG megy 2 éve, 2 beltéri (PC09SK), egy kültéri (MU2R15). Szerintem hűtésre jó nagyon, jó a hatásfoka, s halk is. Éjszaka nem járatjuk.
Fűteni is tud, de azzal a részével nem vagyok maximálisan elégedett.

Nekem LG 1 kulteri + 2 belteri van. Alapvetoen mukodik, kulonosebb bajom nincs vele.

Azzal a limitacioval szamolni kell, hogy a ket belteri nem tud jelentosen eltero beallitassal menni, hiszen a kulso kompresszor kozos. Tehat ha az egyik belteri nagyon hutene, akkor a masik belteri is ugyanazt a hutokozeget kapja. Ha kikapcsolom az egyik belterit, akkor vmi pattog benne. Ugyhogy inkabb azonos beallitassal szoktam jaratni mindkettot, ugy jo.

" ket belteri nem tud jelentosen eltero beallitassal menni"

ja ne is mond. Az új irodánkban egy kültéri egységen van minden beltéri egy szárnyon belül. És néha valaki átkapcsolja fűtés móra egy szobában, s akkor leáll a hűtés mindenütt. Azt már nem is akarom megérteni, hogy miért kell fűtést kapcsolni 30 fok feletti külső hőmérsékletnél, meg hogy miért nem szeretnek 25 fokban dolgozni 35 helyett néhányan.

Komolyabb klímáknál (mondjuk, amiket már ilyen irodákba tenni illik) programozható, hogy mikor milyen módban működhet, milyen külső/belső hőmérsékleti tartományban, illetve, hogy egyáltalán milyen módban milyen setpoint-tartomány állítható be.

Csak, persze ezeket a finom programozásokat a telepítők ritkán végzik el. :/

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Minden klímás lebeszéli róla a kuncsaftjait. Ez azért sok mindent elárul.

Így van! A klímásoknak pont hogy egyszerűbb lenne a több beltéris gépeket ajánlani mivel a beltérik minenezése pont ugyanaz, viszont kültériből kevesebbet kell felszopni a falra. Mégis én is azt tapasztaltam, hogy a klímások lebeszélik róla az embereket. Nekünk 5 szimpla Midea van és 1 dual Fujitsu. Igaz, hogy van pár év különbség köztük de ha nem lenne olyan drága egy új akkor a dual Fujitsu-t cserélném annyira nagy a kontraszt pedig a Midea elvileg ami noname kategóriában indult még pár éve mikor a Fujitsu szerelve lett. Nálunk pont a márkás Fujitsu ami hangosabb meg kevésbé hűt, a Midea klímák meg mind hasítanak. Az 5 Midea klímából egynél volt eddig gond a belső elektronikával (nem fűtött) így azt gariba cserélték még régen.

Nem koltoi kerdes volt. "Minden klímás lebeszéli róla a kuncsaftjait. Ez azért sok mindent elárul." Sok szaki altalaban akkor szokott lebeszelni valamirol ha nem eri meg neki

Siman lehet, hogy nem a kulteri felszerelese a nehez, hanem pl. igenyesen megcsinalni +10 meter csovezest.

Nekünk Fujitsu van, egy kültériről három beltéri megy. Eddig elégedettek vagyunk vele. Fűtésre is használjuk, de a hűtés funkciójával elégedettebbek vagyunk.

Persze. Nekem a korábbi lakásomban 2005-ben tettek fel hűtő-fűtő, inverteres Fujitsu-t. Akkoriban billent át a mérleg arra, hogy ha már újat szereltetsz, akkor az legyen inverteres...

A környezetemben rengeteg split klíma van, és egyáltalán nem jellemző rájuk a gáztöltet-hiány.

A környezetemben rengeteg split klíma van, és egyáltalán nem jellemző rájuk a gáztöltet-hiány.

Én egy 17-20 éves klíma állapotára kérdeztem a gáz elszökést.

Persze h. rengeteg split klíma van az országban bárhol is, mert a lakosság 100%-a ezt veszi. De azok milyen korúak? Vagy konkrétan a családban, rokonságban, ismerősi körből mondtad ezt?

tipusfuggo is meg hogy mennyire volt hasznalva, karbantartva, az se mind1 hogy valaki aszfalton vagy folduton zotykolodve jaratta stb.

anyam mindket opel vectrajat azert adta el kb 15 evesen mert mar nem mukodott a klimaja, es nem erte meg javitani, a 23 eves landroverbe meg tokeletesen megy.

Nekem meg azért volt két Opelem, mert elsőre nem akartam elhinni, hogy amit annyi ember vesz és elvileg szeret, az ennyire x@r lehet. Soha többet Opelt...
De ettől még egy normális autóban, rendes karbantartás mellett miért ne működne a klíma 10-15 évesen, ugyan már!? A 20-25 évesekben is simán működik ha kicsit is vigyáztak rá, ne vicceljünk már....

Hűt, fűt és inverteres (mondjuk olcsó az nem volt, valami 8 kiló, ami akkoriban azért szép pénz volt). Lényegében nyáron folyamatosan megy legalább 1 beltéri, télen meg egy másik napi 1-2 órát, szerintem ez az átlagosnál intenzívebb használat.

Hogy miért nincs baja, arról lövésem nincs, de igazából pont azért akarom lecserélni, mert folyamatosan attól rettegek, hogy elromlik, mert már nagyon itt lenne az ideje. :D

Gáz se lett utántöltve, szakik eddig asszem 3x látták (mert kihívtam őket, hogy mégis nézzen már rá valaki aki ért hozzá) de csak takarítás lett belőle, amit amúgy magamtól is megoldok egy évben egyszer...

Illetve volt egy nullszakadás, azt nem szerette, de utána az összes beltériben meg a kültériben is ki kellett cserélni egy varisztort meg valami... biztosítékot asszem, ezeket megcsináltam, azóta megint pöcc-röff.

Biztos vannak ennél sokkal jobb klímák is, de nekem ez pont elég ahhoz, hogy a következő is ilyen legyen.

Egy nagy baja van, hogy amennyire néztem, _normálisan_ integrálni HA rendszerekbe vagy horror összeg, vagy szép kihívás... ha meglesz az utód, én természetesen az utóbbit fogom választani. :)

de csak takarítás lett belőle, amit amúgy magamtól is megoldok egy évben egyszer.

Ez a fújkálok bele valami kis sprét, meg lesimogatom a külsejéről a porocskát, aztán 16ezer? Azt azért csinálják, mert lófaszt se ér, de cserébe legombolható érte elég szép pénz a birkákról. Naponta megcsinál 3-4 ilyet, aztán abból jobban megél, mint egy hülye multinál az agyonszopatott highly skilled rendszermérnök.

Hát a szerelőurak nem hagytak mély nyomot bennem sem, de azt mindegyik megcsinálta, hogy valami műszerrel matatott a kültérin, na olyat én nem tudok. Meg kisöprögették a kültérit, ahhoz meg én lusta vagyok.

A szart se ér befújkálást azt lelkiismereti okokból azért én megcsinálom, ha már aljamódon ellestem, hogy mi a teendő, meg mit fújkálnak bele. :)

Pont most akarok venni egy multit a már meglévő 4 (Daikin, Panasonic) szimpla mellé.

Gree, egy kültérire két beltéri. Hűtésre és főleg fűtésre használjuk kb. egy éve (nyilván most nem fűtünk :) ). Működési "jóságban" nem találtunk észlelhető különbséget az ugyanolyan típusú két szimplához képest (2 x (beltéri+kültéri)).

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 16:09

Nekünk 1 kültéri + 3 beltéri van Fujitsu 3 éve, a teraszon nem maradt volna hely 3 kültéri mellett. Igazából semmi gond nem volt vele eddig, úgyhogy nem bántuk meg. Testvéremnél ugyanez a felállás csak Daikinnal szintén problémamentes 2 éve.

Engem lebeszéltek a multi-splitről a szakik. Ha elromlik a kültéri, sehol nincs klíma/fűtés. Drágább sokszor, mint a szóló szettek összessen. Komoly betáp kell, ami nem feltétlen áll rendlkezésre, pláne egy panelban (a 3.5 kW-os szóló max. 10A-t kér adatlap szerint, az előzőleg nézett 3 beltéris multi pedig 25A-t, a lakáshoz meg 3x16A tartozik, bővíteni nem lehet már).

Amit én eredetileg néztem, az egy Midea 7.1 kW-os kültéri egység volt, aminek 1 fázis 20A tápellátás igénye van a dokumentáció szerint. Ez már nem járható út 1x16A+2x10A meglévő betápnál, ahol bővíteni (szolgáltató szerint) a 2x10A-t tudják 2x16A-ig max, egyik fázison sem bővítenek az adott helyen 16A fölé. Szóval csak arra céloztam, hogy figyelembe kell venni, hogy rá lehet-e majd kötni az adott multi-split kültérit a hálózatra biztonsággal.

Ilyen esetben nem megoldás a kímélő indítás üzemmód, ami nem veszi fel azt a 20 Ampert azonnal bekapcsoláskor? Illetve ha nem csak a biztosíték leverése a gond, hanem ténylegesen nincs annyi rendelkezésreálló áram, akkor menetközben később sem? Daikin Sensira buta gagyi belépőszintnél volt ilyen ECO mód.

Engem is próbáltak, de társasházban csak az erkélyen belül lehetett elhelyezni a kültérit. Bár lehet most már inkább csak a folyosóra tetetnék egy 3.6-os beltérit, mint a kettő 2.6-os a két szobában, mert tényleg szinte csak akkor használjuk, amikor nem vagyunk otthon, kis lakást meg 3.6-os is tudna hűteni. Közös kültéri tényleg csak kényszermegoldásnak, esetleg esztétikai okokból. Eddig (kopp-kopp) maga a szerkezet jól teljesít, bár néha pittyen a beltéri, mert az LG távirányító jelét is észleli, csak nem tudja mit jelent :D

Ami volt hiba, inkább volt a kivitelező sara (tisztességes vízelvezetés és zajcsillapító bakok hiánya, utóbbi olyan hitvány volt, hogy a kültéri súlya szépen összelapította és nem volt semmilyen rezgéscsillapítás)

Erről a tisztességes kűltéri zajcsillapitásról már olvastam itt korábban másik topikban, lehet h. pont tőled? Azaz h. az országban 1 telepítős cég nincs amelyik rendesen csinálná. Csak az esetek nagy részében elég a tróger (gagyi gumibak) megoldás is. Ahol meg nem, azokkal meg lehet cirkuszolni.

Pl. valami ilyesmi: Lapostető konzol 600-as/pár - Klíma Szaküzlet ÉRD klímák, szerelési anyagok - webáruház, webshop (klimaszakuzletem.hu)

Én ezekkel szemeztem egy időben, csak akkor pont nem volt: https://www.ceklima.hu/klima-kulteri-rugos-rezgescsillapito-gumibak-nyi…

Ilyesmi lett (ez sem igazi, de jobb lett): https://www.ceklima.hu/klima-kulteri-rezgescsillapito-gumibak-tecnosyst…

Ja és vettem még önzáró anyákat, mert amit a szerelők tettek fel, azok le szerettek volna potyogni. Kicsit félek is, hogy máshol ahol ők (vagy hasonszőrűek) telepítettek külső falra, ha elmegyek alatta rámeshet a kültéri?

2019 óta van nálam is Gree (két beltéri, egy kültéri felállással), nincs ok a panaszra - talán egy kicsit hangosabb a kültérije, mint a szomszéd két beltéri, két kültéri felállása.

Kicsit más megoldás, de valami kisméretű mono hőszivattyú+fancoilok nem jöhetnek szóba? Valószínűleg milliószor jobban szabályozható, de fogalmam sincs, hogy panelnál elfér-e stb.

Ezt tudják igazán elrontani itthon a szakik. Egyet láttam ami normális volt és nem volt rá panasz sem. Viszont ott több lakásnak volt kiépítve egy közös rendszer és négyzetméter után fizették a hűtés-fűtés átalányt ami szerintem majd duplája volt a reális árnak.

Aki klimazik az elarulna, hogy klima nelkul hany fok lenne mostanaban (kinn 35-38C van napkozben)?

Nalam a tetoterben van 26.3C, amit kellemesnek talalok.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most 23.5-24C volna bent, ami persze függ a hőhullám hosszától, a csúcs tavaly 25.5-26C volt. Ezek még napközben elfogadhatók, de alváshoz nekem túl meleg, egyszerűen hűvösben (<20C) tudok csak aludni, ilyen "melegben" kialvatlan leszek. Úh. nappal megy a légkondi napelemről, lehűti a házat, éjszaka meg tudok aludni.

25-28* fok korul, de nekem az mar eppen az a kategoria, ahol sem aludni, sem koncentralos melot vegezni nem tudok jol. Arra jo esetleg, hogy delutan megigyak egy sort a teve elott.

* mondjuk ehhez kell egy deli fekvesu, joreszt uvegfalu nappali is

Attól is függ, hány napja megy a kánikula és éjjel valamivel hűvősebb van-e, sikerül -e átszellőztetni a lakást.

Otthon most nálam 29 fok van, minden csukva. Én nem vagyok ott :D Egész éjjel szellőztetve volt ventilátorral is. De ma olyan meleg van még kinn is, hogy a mobilklímát be kell kapcsolnom (split nem telepíthető a hülye szablyok miatt).
Anno egyetemi irodában, amikor "szénszünet" hülyeség volt a nyár közepén és távolról értük el a szobánkban futó pécéinket, akkor a szoba 37 fokig melegedett fel a szenzorral gyűjtött adatok alapján. Kezdtek elhullani a pécék és némi kurvaanyázás után felkapcsolták a klímát, majd pár nap múlva, az épületesek megint lekapcsolták, me spórolni kell, bármibe is kerül.

Mi ilyen április végén berakjuk a klímákat auto 24-re és nagyjából novemberig el is felejtjük őket. November első hetében váltunk át padlófűtésre.

A rekuperátornak nem sok köze van a szimpla klímáinkhoz. Te kérdeztél rá, hogy szellőztetünk-e, arra válaszoltam.
A rekuperátornak van egy kalorifer betétje, szóval a beszívott levegő tovább fűthető/hűthető, de ettől függetlenül a munka nagyját a klímák végzik el.