Én megmondtam...

Fórumok

Hosszú táv:

Én megmondtam: Magyarországra, mint minden autokráciára vergődés és lecsúszás várható. Hosszú távon ez törvényszerű, elég csak ránézni a térképre és a számokra, hogy más autokráciák mit produkálnak. Hát ezt. Ez a sors vár a gyerekeinkre is, már persze azokra, akik nem mennek el a hanyató Nyugatra. Ez van, remélem, ezt már mindenki megértette és elfogadta. Ezt az utat választottuk.

Az EU-ból már csak Bulgáriát előzzük vásárlóerőben, a következő hozzászólásom akkor lesz, amikor már ők is beelőznek minket... :-)

Csak egy példa: a súlyos gazdaságpolitikai hibák miatt a költségvetés magas kamatkiadásai sok-sok évre velünk maradnak: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230606/brutalis-osszegbe-kerulnek-j…. Ez évi 10 milliárd dolláros nagyságrend, évente 1 paks2-nyi pénzt lehúzunk a wc-n.

 

Pillanatjelentés:

Szintén csak egy példa: Baromi nagy költségvetési probléma van, Gyurcsány korszak nagyságrend: Vissza a múltba: http://www.zsiday.hu/blog/vissza-m%C3%BAltba

Hozzászólások

Ugyanmár, hülyeségeket beszélsz. Legtöbb hppernek millió felett keres,  rolexek, budai, olasz ingatlanok, luxus nyaralások sok csillagos szállodákban (szigoruan a rothado nyugaton)

Ezt nem vesszük be, szóval ahogy mondani szokták fake news ... 

Fedora 40, Thinkpad x280

Felélesztették ezt a propaganda accountot is?

Summer, már több mint 10 éve száguldunk az államcsőd és a teljes elszegényedés felé. Mikor érünk már oda? Van konkrét dátum? 

Mindig lesz olyan mutató, amire lehet bezzegelni. Pl. az oroszoknál jóval olcsóbb a benzin, meg egy csomó minden. Na, mész az orosz nagykövetségre beadni az állampolgársági kérelmet? Vagy próbálsz hangulatkelteni továbbra is itthon.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Snowden féle buzi, aki a felelősségre vonás elől menekül

Snowden nős, nem buzi, de ez egy mellékszál itt. És tudom, féle, csak akkor ne hivatkozz valakire mintha a többiekre általad aggatott tulajdonságot hordozná.

Snowden épp az a pozitív figura, aki naivan hitt a demokráciában, aztán szembesült vele, mit is jelent ez valójában. Meglátta az aljas gépezetet, bepillantást nyert az USA valódi működésébe, majd ezután nyilvánosságra hozott néhány apróságot arról, hogy amit szabadságnak neveznek, az egy készülő, szoros megfigyelésen alapuló totális diktatúra.

Ő a demokrata, nem az Egyesült Államok. Egyébként nem Oroszországba akart menni, csak az USA külügy bénázása miatt ott ragadt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Snowden épp az a pozitív figura, aki naivan hitt a demokráciában, aztán szembesült vele, mit is jelent ez valójában.

Ez a nyíltszívű demokrata buzi, ahelyett hogy tisztázná magát a Szovjetunióban bújkál, és orodz propaganda része. Még tettei következményeiért sem vállal felelősséget. Bátor buzi! :) :) :) 

Mi alól kellene magát tisztáznia? Átláthatóan működött az USA? Kiderült, hogy nem csak bírósági felhatalmazással figyelnek meg egy szűk bűnöző csoportot, hanem általános adatgyűjtés folyik mindenkiről. Nem csak amerikai állampolgárokról, hanem mindenkiről a világon. Mi a fenét kell ezen tisztázni? Nem Snowden a bűnös, ő a leleplező! Nem Snowden mászott bele az emberek magánéletébe, nem ő profilozott, hanem az USA tech. cégei, az NSA és mások. Nem ő hazudott demokráciát és szabadságot az embereknek, hanem az Amerikai Egyesült Államok, és teszi ezt ma is. Jó, hogy megmutatta a valóságot, mert éppen emiatt tudjuk, mennyire hiteltelen és elfogult a nyugati propaganda például az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megnyugodtam. Habár soha sem érdekelt, hogy mások akárhol hogy élnek. A viszonyítási alapom a 90-es évek eleje: 20-28%-os infláció, 5-700000 munkanélküli. Szűkösen, kevesebb pénzből is megoldottuk akkor az életünket a mostani ahhoz képest kifejezetten nyugodt időszak, több lehetőséggel. 

Hogy a kormány ehhez az állapothoz hozzátett vagy csak elvett nekem teljesen mindegy. Most ők vannak, majd elmennek egyszer. 

Az elszegényedés már megtörtént, már csak a bolgárokat előzzük.

 

Államcsőd nem lesz, az államadósság döntő része már forintban van, gyakorlatilag ilyenkor lehetetlen az államcsőd. Ilyenkor simán nyomnak még pénzt és infláció lesz belőle. Gondolom, megtapasztaltad, hogy nálunk miért volt kiugró az infláció. Hát ezért.

 

A mi sorsunk, ahogy az összes lopós authoriter rezsimé, a lassú, évtizedekig tartó lecsúszás, pangás. Egyelőre az látszik, hogy igazam van. A többiek elhúznak, mi toporgunk. Néha növögetünk majd, persze, jobb lesz az élet, de a többi ország esetében sokkal jobb, hozzájuk képest törvényszerű a lemaradás. És ezt nem lehet majd kifixálni 1-2 év alatt, de nem is biztos, hogy lesz rá tömeges igény, ha pl a Kossuth rádió Déli krónikáját hallgatod.

Végül is a kommunizmust is elfogadták az emberek. Akkor is agyba-főbe tolták a hazugságot, amit elég sokan elhittek. Szerinted akkor az is jó volt.

 

De mindegy is, a propaganda igen, de a számok nem hazudnak. Románia elhúzott mellettünk. Ez tény. Felkészül Bulgária (bár ott azért elég nagy a korrupció, még az is lehet, hogy megragad a mi szintünkön).

 

"a román munkavállalók életszínvonala magasabb, mint a magyaroké. Az is kiderül, hogy a romániai fizetések meghaladták a magyarországiakat. Valójában már 2023 márciusában történelmi pillanatként regisztrálták, hogy az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért román GDP utolérte a magyart, és most, egy év múlva, már meg is haladta azt."

Azt akkor nem vitatod, hogy az ilyen rendszerek, mint az Orbán rendszer hosszú távon lemaradnak fejlődésben? Bár nehéz is lenne, amikor épp Románia is elhúzott mellettünk :-)

 

A "fejlődés fetisizmus" meg valószínűleg az evolúció terméke. Erre szelektálódtunk. Az (azok a gének) maradtak fenn, amelyek a fejlődést preferálták, mert hatékonyabban működtek, mint a többiek és ezzel legyőzték vagy megették azokat, akik lemaradtak.

Ez most is így van. Ezért is szar lemaradni, mert lehetünk Putyin csicska, ahol egy zajos 3-as metrót kapsz, amin még klíma sincs meg majd a kínaiak döntik el helyettünk, hogy milyen reptéri vasút legyen. Az oroszokkal azért van bajom de mondjuk nincs bajom a kínaiakkal, nehogy félreérts, de nyilván ők leszarják, hogy be lesz-e kötve az elővárosi vagy a szolnoki vonalba, nekik nem ez a fontos. Nekik az a fontos, hogy baromira nem tudnak európai szabványú biztosítóberendezéseket csinálni, ez kiderült a bud-belgrád vonalon, azért volt a cirkusz,  Ezért nem akarják bekötni a reptéri vasútat pl... (na jó, meg ki kell rakni valahova az építési kapacitásukat, miután összeomlott az ottani ingatlan lufi). Úgy tűnik, Viktor is behódol, mert ő nagy ívben leszarja, hogy be lesz-e kötve a vasút vagy egy különálló dolog lesz, amivel minden magyar szarul jár... Na ezért szar lemaradni...

 

 

Ja mert bárki bármit DK-zott annak idején a 3-as metrós topikért, engem tényleg zavar, hogy olyan gyenge a 3-as metró és ez most már így marad 30 évig... Na és a kettes metró is miért nem lehetett önvezető? FEJLŐDÉS, locsemege, FEJLŐDÉS. 2024-ben szégyen az az orosz metró, hasonló szégyen, mint hogy 60-nal ment a tram train Szeged és Hódmezővásárhely között. Bár akinek nem kell FEJLŐDÉS, az megeszi azt, amit elé raknak, ha 60-nal megy a tram train és azt mondják neki, hogy ez is jó, akkor elhiszi.

akkor nem vitatod, hogy az ilyen rendszerek, mint az Orbán rendszer hosszú távon lemaradnak fejlődésben?

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert számomra a politikának ez az aspektusa egész egyszerűen nem fontos.

Erre szelektálódtunk. Az (azok a gének) maradtak fenn, amelyek a fejlődést preferálták, mert hatékonyabban működtek, mint a többiek és ezzel legyőzték vagy megették azokat, akik lemaradtak.

Lényegében legitimálod az erőszakot, háborúkat, és minden szörnyűséget, aljasságot, amelyeket emberek egymás ellen elkövetnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hahaha, próbálod kifordítani a szavaimat, de sajnos nem megy :-).

Egyrészt te is az evolúció terméke vagy, hacsak nem vagy lapos földes, meg vírustagadó meg aura látó vagy hiszed el az olyan mondákat, meséket, mint a Biblia, Korán etc...

Ha észrevetted, akkor a pontozáson múlik az egész. A játékelméletben is attól függenek a nyerő stratégiák, hogy választjuk meg a pontozást. Lefordítva: Pl régen megérte területért háborúzni, de azóta a terület megszerzése alig ér valamit, mert az emberek megváltoztak, egy bizonyos szint fölött nem a terület az érték, hanem pl a technológia (FEJLŐDÉS!!!!! :-) ) ---> megváltozott a háború "játék" "játékelméleti" pontozása. Emiatt pl. a fejlett államok nem szoktak területszerző háborút indítani. Az csak az olyan múltba ragadt lemaradt authoriter rendszerek, mint az oroszok csinálják, mert az ő pontozásuk szerint a terület sokat ér. Mivel te mindig sántító hasonlatokat írtál régen, terjeszd ki ezt az elvet másra is, pl manapság sokkal kevésbé elfogadott az erőszak. Régen simán megpofozta a gyerekeket a tanár, manapság ilyennel már be lehet kerülni a hírekbe. Szóval ez a kirohanásod nem helyénvaló, mert ezt a fajta fejlődés fetisizmust nagyobb hangsúllyal (ha nem is mindig) máshol "élik ki" az emberek, államok.

Ó, persze! A rossz hírem az, hogy bármennyire is szeretné az amerikai demokrata párt, hogy az egész világ az ő általuk felállított szabályok és pontrendszer szerint működjön, nem mindenki méri ezekhez magát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jaja, még mindig ez a mumusod? :-) Kit érdekel az amerikai demokrata párt? Hogy jön az most ide? Amelyik párt egy szenilis vénembert jelöl elnöknek és ezzel kockáztatja, hogy egy Trump nevű közveszélyes idióta nyerjen? Ez OFF TOPIC. Semmi köze a témához azon kívül, hogy olyan, mint amikor a papok sátánt kiáltanak :-)

Mondjuk a nyugati jólétre ácsingózva előhozni az evolúciót mint pozitív példát... Legalábbis öngól! Ha nem tűnt volna fel a nyugati világ még a bevándorlókkal együtt is demográfiai lejtmenetben van, de ha csak az őslakosokat számolnánk - ami kb tilos persze - akkor ilyen 1 vagy az alatti lenne a reprodukciós rátánk. És éppen a lenézett elmaradott társadalmak azok, amik evolúciós szempontból sikert mutatnak fel, jóval kettő feletti reprodukciós rátát. Afganisztánt vagy Palesztínát például elkerülte a demográfiai katasztrófa. Érdekes.

A nyugati világot alkotó nemzetek éppen az öngyilkosság útján vannak kivétel nélkül. Abban lehet hinni, hogy a kultúra, a gazdasági siker és az életmód fennmarad a létrehozó nemzetek nélkül azok által hordozva, akik a helyükre beköltöznek. De ez a hit tudományosan teljesen megalapozatlan, én nem fogadnék erre.

Szépen felmondtad a leckét, de az a helyzet, hogy pl már Kína is demográfiai lejtmenetben van, az meg aztán nem Nyugat, az tuti...

A másik meg, hogy az evolúcióban pont hogy azok maradnak fenn, akik alkalmazkodnak, mert a világ állandóan változik. És egy kontraszelektált közösség sajnos rosszabb az alkalmazkodásban, mint egy versenyben szelektált.

 

Vannak problémák a Nyugaton, de a Nyugat elég jól szokott alkalmazkodni, eddig is így tett, ezért vezeti a világot. A Nyugatot már eltemették a kommunisták is, nekik sem jött be. Amíg a mi politikusaink a hanyatló Nyugatra küldik egyetemre a gyerekeiket és nem Pakisztánba, Palesztínába, addig szerintem élj a gyanúperrel, hogy itt téged bizony átvernek...

Tehát azzal, hogy lecserélik a lakosságot afrikai és közel keleti eredetűekre, azzal tulajdonképpen evolúciós értelemben győz az európai ember? Mert még mindig evolúcióról kezdtél beszélni, és Nyugat-Európára vonatkoztattad a kérdést. Néztél demográfiai adatokat? Hogy hány százalék migráns hátterű? Neked ebből tényleg kijött, hogy evolúciós értelemben nyerő a stratégiájuk?

Ezt a versenyben szelektált dolgot is elmagyarázhatnád, hogy ha átlag 1.0 körül van a szaporodási ráta, és tudvalévő, hogy az alacsonyabban iskolázott nőknek szignifikánsan több gyereke van, mint a magasabban iskolázottaknak (erről IMHO szabad statisztikát csinálni, és megfigyelhető mindenütt a jelenség) akkor az hogyan jelenti azt, hogy a fogyó népességünk versenyben szelektált?

Persze egyetértek abban, hogy az ember továbbra is versenyben szelektált - az evolúciós versenyben, ami folyik ameddig van élet. Csakhogy a szelekció pontosan nem azon szempontokat részesíti előnyben, amikről te hadoválsz: az iskolázottság, vagy a gazdasági siker fordítottan arányos a reprodukciós rátával minden statisztika szerint.

Úgy beszélsz mintha fogalmad se lenne a demográfiáról, vagy az evolúció jelentéséről.

Ahogy mondtam, kint voltam az Andrássy-n a tüntetésén. Amikor felment a színpadra, a megjelenése utáni szinte első pillanatban az első megjegyzésem volt a haveromnak, akivel voltunk, hogy vazze, itt a jövő Orbánja, csöbörből vödörbe fogunk jutni... A mellettünk lévő idősebb hölgy is helyeselt, de megbeszéltük, hogy vazze, ez van. Nem véletlen, hogy ennyire üt a srác és már 25%-ra is mérik, van benne Orbáni vonás elég sok és ezt azért nem csak mi vettük észre...

Én akkor a tüntetésen azt láttam, hogy nála a leglényegesebb kérdés, hogy el tudja-e hitetni magáról, hogy győzhet, elhiszik-e a választók. Erre volt felépítve a rendezvény és a beszéde is és azóta fényesen látszik, hogy elhitték az emberek. Mert ugye ez a legfontosabb kérdés, a győzési képesség elhitetése hiányzott a Röfi malacon kívül mindenkiből. Most már nem.

Nekem is ambivalens gondolataim vannak, de ahogy Bojár mondta: "Magyar Pétert nem kell szeretni, elég drukkolni neki". Ha másért nem (és ezt már én teszem hozzá),  hogy legalább azért legyen valami verseny, mert ez a belterjes dolog a plebs érdekeivel ellentétes, ezzel csak azok járnak jól, akik közel vannak a mézesbödönhöz és lopni akarnak, az összes többi ember veszít rajta még ha nem is tudja... Hosszú távon biztos a lecsúszás és ennek már egyértelmű jelei látszódnak, amikor a románok elhúznak mellettünk.

 

(Az idősebb hölgy egyébként utána elmondta, hogy a gyereke az unokájával külföldön van és jó lenne, ha sűrűbben hazajönnének)

ja, ha snq idejönne, hogy ezeket (1. a nénit 2. meg a győzési képesség fontosságát 3. "vazze, itt a jövő Orbánja, csöbörből vödörbe fogunk jutni... " állítást  "csak elképzelted magadnak", akkor szívesen ajánlok fogadást megint :-)

 

eredeti március 15-i email-t tudok előadni bizonyítéknak (eredeti gmail timestamppel, azt én nem tudom, hogy lehet visszamenőlegesen hamisítani), illetve beidézhetjük a haveromat is. A nénit nem fogom tudni előkeresni, mert nem cseréltünk névjegyet :-)

Még az Orbánnal való összehasonlításra annyit, hogy Orbánnak van egyfajta személyiségzavara, ami lehet, hogy a súlyos kisebbrendűségi komplexusából fakad, amit azért ennyi idősen kinőhetett volna már. Ez elég sok videóján látszik, és az is, hogy neki ez, amit csinál az egy tanult szerep, de valahogy azóta sem lett igazán az övé, csak mímeli. A Messiásnál nem, ott látszik, hogy ő rendben van ilyen szempontból (ami nem zárja ki, hogy más hibája legyen, akár feleségveréssel kapcsolatos is de bármi más, akár súlyosabb, is)

(Egyébként azt mondják (fehérvári "benfentesek" mondták ezt a pletykát), hogy a középiskolájában elég rosszul érezte magát, eléggé megalázták ott többször is, nem is ment el soha osztálytalálkozóra de mondjuk amikor régi, rendszerváltáskori,  videóban (amikor még volt benne őszinteség) az apjáról beszél az is felvet kérdéseket)

Orbán személyiségzavara legnyilvánvalóan azon a videón látszik, amikor Putyinnal van közösen ami felvétel "kiszivárogtatásával"(?) a kínaiak megalázták: https://www.youtube.com/watch?v=AE4ReW3euME De sok ilyen van, amikor látszik, hogy nem százas és nem akarok arra kilyukadni, hogy Ausztriában gyógykezelik de még az is benne van, hogy nem teljesen alaptalan ez a dolog, még ha nem is Ausztria...

 

És azért fontos, hogy egy ország vezetője lélekben egészséges legyen, mert ha nem, akkor a lelki hibái miatt rossz döntéseket hozhat. Hatásvadász példa lehet Hitler vagy Sztálin de egy két kisebb diktátort is meg lehetne említeni, ezek általában nem normális emberek...

Nem a gyógykezelés volt a mondandóm lényege, fölösleges ezen lovagolni. Ez egy kis valószínűségű dolog, nem számolok vele, marginális de le is írtam. Miért is lovagolsz ezen? Vagy a többi dologgal egyetértesz?

 

A hozzászólásom többi része viszont teljesen vállalható, Orbánnal láthatóan nincs minden rendben és ezt nem a (képzelt) DK-s mivoltom mondja, egyszerűen látni kell, hogy viselkedik, ezek nem normális dolgok.

 

Putyin kezéből mire következtetsz?

Megnéztem, nincs elemzésem azon kívül, hogy ő sem rendelkezik amerikai típusú önbizalommal, de semmi extra meg hát ugye más kultúrkör.

A lábait az elején úgy mozgatja, mintha menne már, később inkább furcsán és a keze egymásba kapaszkodása kicsit olyan gyereki (védj meg, segíts) megnyilvánulásra utal. Az, hogy kinek beszél, nem világos, mert kb csak maga elé néz, szemkontaktust nem vesz fel, lehet, hogy fölöslegesnek érzi.

 

Bár olvastam régen Jungot meg Freud-od és nézegettem olyan videókat, ahol g7, g20 meg hasonlókra érkeznek meg a országvezetők, érdekes volt látni de nem lettem pszichiáter, szóval lehet, hogy teljesen rosszul read-elek, szóval jöhet az elemzés :-)

Lehet itt kábítani egymást de ha megnézed a videót (https://www.youtube.com/watch?v=AE4ReW3euME) egyértelműen látszik, hogy Orbán viselkedése nem átlagos, nem normális. Ha szerinted mégis az, akkor tolj már pár videót, ahol hasonlóan viselkednek politikusok és akkor elhiszem, hogy ez a normális.

 

Én a viselkedése alapján azt gondolnám, hogy a megbeszéléseken volt egy nagyobb vita Putyin és közte, illetve lehet, hogy ezt nem lehet vitának nevezni, mert Putyin egyszerűen ráerőszakolta az akaratát (seggbenyomta hátulról és a téma valószínűleg valami komolyabb volt, pl Paks 2, ahol az oroszok széjjelszivatnak minket, az ő hibájukból nem halad érdemben az építkezés de úgy tűnik, valamiért Orbán nem képest ezt kezelni). Ez után kijöttek "sajtótájékoztatni" és Orbánban még működött a feszültség. Mondjuk az évek során szerezhetett volna már abban rutint, hogy kell az ilyet kezelni, mert a kínaiak hasonlóan rendezhették szerintem a bud-belgrád biztosítóberendezés problémát meg még ki tudja mit...

 

De ha megnézed Orbánt, hogy szokott viselkedni, amikor kizökkentik a betanult szerepből, akkor látszik, hogy az neki probléma. Fiatal korában azért nem ilyen volt. Amikor meg olyan társaságban van, aki a saját mércéjével fölötte van, akkor látszik rajta az, hogy behúzza fülét farkát. Ja és akkor még az általános szájnyalogatásról meg hasonlókról még nem is beszéltünk. De szerinted amúgy is milyen politikus az, aki csak saját kiválasztott közönség előtt képes beszélni???

A terelésed arra utal, hogy te is egyetértesz azzal, amit írtam.

 

Paks2 egyébként kiváló dolog, amivel zsarolni lehet Orbánt. Az oroszoknak ez ezredrangű dolog, de jól lehet vele Orbánt irányítani. Kérdés persze, hogy a nagy stratéga Orbán miért hagyta, hogy ilyen helyzetbe kerüljön, ahol az oroszok játszanak vele, mint egy bábuval. Ha feltételezzük, hogy okos, márpedig az, akkor nyilván végiggondolt döntés volt az is.

 

Egyébként Putin lábmozgása utalhat arra is, hogy unja az egészet és azért ne felejtsük el, hogy KGB-s volt, gondolom, nem azon a szinten mozog ilyen dolgokban, mint mi.

"Hungarian minister says". Eddig érdemes olvasni.

Miért, az oroszok már készen vannak a tervekkel (lásd: https://hvg.hu/kkv/20211001_Az_Atomenergia_Hivatal_visszadobta_Paks_2_e…)? A kért hiánypótlásokat megcsinálták? Tudtommal nem.  Ez az az eset, amiről beszélt Orbán. Ne azt figyeld, amit mondanak, hanem amit csinálnak. Mert ez terelés, ami látva téged ezek szerint hatásos.

 

 

Ajánlom figyelmedbe ezt a mondatot:

"A háborúhoz köthető nehézség továbbá, hogy a németországi Siemens (egyelőre) németországi politikai tiltás miatt nem kívánja szállítani az új paksi atomerőmű irányítástechnikáját. Igaz, ezzel a Siemensnek a szerződés szerint csak 2028-ban kell elkészülnie, vagyis van még idő."

Át vagy verve a palánkon, mit gondolsz egy rendszer, ami hazudik és lop, az pont téged nem fog átverni és meglopni? Na de most komolyan....

"Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) még nem hagyta jóvá a projekt nukleárisbaleset-elhárítási tervét. Ez az ügy hol tart?"

Vitalij Poljanyin erre ezt válaszolta:

"Ezt távolabbról kezdeném: Oroszországban az európaitól eltér az atomerőművek engedélyeztetése. Míg itt minden lépést külön kell engedélyeztetni, Oroszországban az egészet egy csomagban. Időbe került, amíg az orosz kollégák elsajátították a számukra új eljárást."

 

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/12/paks-ii-eselyes-hogy-megis-sza…

 

"Időbe került, amíg az orosz kollégák elsajátították a számukra új eljárást."

HAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHA

Lefordítom neked:

"nyilván nem először csinálunk atomerőművet, szóval tudtuk, hogy ez az eljárás és bár éveket késtünk, leszarjuk ezt a dolgot, Putyin azt mondta, hogy ne siessünk, mert így hátulról seggbe tudja az Önök tisztelt Röfi malacát, aki erre úgy táncol, ahogy Putyin fütyül..."

Hab a tortán:

 

Van előrelépés a Siemenstől várt irányítástechnikai rendszer szállítása kapcsán?

 

Erre mondta Vitalij Poljanyin:

Igen. A vezérlés az atomerőműveknek általában is nagyon fontos eleme, hiszen nélküle nem indítható el a blokk. Az oroszországi blokkokban korszerű és nagyon jól működő orosz rendszereket használnak, de a magyar fél ragaszkodik a Siemens-Framatome konzorcium által szállítandó termékéhez. Az a legfontosabb, hogy mielőbb elkészüljön a megfelelő rendelés dokumentációja, és a beruházó beadhassa engedélyezésre

Azt gondolom, hogy néhány hónapon belül megszületik a megállapodás a Siemensszel, meg vagyok róla győződve, hogy a német társaság szállítani fog. Az irányítási rendszernek 2028-ra el kell készülnie, vagyis még van öt évünk.

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/12/paks-ii-eselyes-hogy-megis-sza…

Ennyit Szíjjártóról meg a szuverenitásról, amit persze belerakott a nyilatkozatába. Vazzzzeeee, te tényleg elhitted, amit ezek mondanak? Vazzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :-)

Szijjártó hazudik, reggel, éjjel és este:

https://444.hu/2024/05/17/szijjarto-lebukasa-ota-tudjuk-gyurcsanynal-is…

 

Orosz barátaink, akinek Orbán reggeltől estig nyalja a seggét totál feltörték a külügy rendszereit, ahol "a legmagasabb jogosultsággal rendelkező adminisztrátori fikókok kompromittálódtak", "több, mint 4000 munkaállomás és 930 szervernél is több vált megbízhatatlanná"

 

De komolyan, nem veszitek észre, hogy itt valami nem stimmel? Agyon szivatnak minket Paks-sal az oroszok, hogy a terveket nem készítik el és sok éves csúszást okoznak, ami nemzetgazdasági kárt okoz, feltörik az összes nemzetbiztonsági rendszerünket és Orbán meg mégis nyalja a seggüket? Ilyenkor azért tényleg nem sok más logikus válasz van, mint hogy valami egész kemény dologgal zsarolják Orbán.

Az amerikaiak pedig kamerás autókkal járják a városaink utcáit, ezzel szükség esetén utcai harcokhoz is minden információt átadunk nekik. Valamiért mi ehhez hozzájárulunk, nekik pedig elvárásuk. Ez a nemzetbiztonsági kockázat tényleg senkit sem zavar?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jól mutatja, hogy milyen hülyeség ettől rettegni...

 

Remélem, semmilyen amerikai terméket, szolgáltatást vagy technológiát sem használsz. Kicsit már azért súrolod az oltásellenesek és horoszkóphívők gondolkozásmódját. Az oltásokban meg csippek (sic!) vannak.

A NATO tagságunk és a földrajzi elhelyezkedésünk miatt annak az esélye hogy ellenünk belátható időn belül külső fizikai támadás indul minimális.

Ennél még szerintem annak is jóval nagyobb az esélye, hogy a Röfi malac indít támadást vagy provokál ki valamit, mert neki nincsenek erkölcsi korlátjai ilyen szempontból, neki csak a hatalom lebeg a szeme előtt. Ha a vesztét érzi, képes lenne rá bár az ország visszatartaná, valószínűleg.

Az ilyen országokat, mint mi nem fizikailag támadják meg, hanem másfajta nyomásgyakorlást használnak, amit jól láthatsz azon, hogy az oroszok fullra feltörték a külügy szervereit vagy amikor a Röfi malacot csicskáztatják Paks2-vel.

Figyeld az eseményeket! A NATO be fog lépni a háborúba, s mivel szerencsétlenségünkre nem vagyunk semlegesek, ezzel Magyarország is. Őszintén kívánom, hogy ne legyen igazam. De sajnos az lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt én is lehetségesnek gondolom, hogy valamilyen a jelenleginél komolyabb formában de a saját akaratából belekeveredik a NATO. De hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy olyan harcok legyenek, ahol a street view segítene az oroszoknak, azt kétlem. Még esetleg a szerbek lehetnek itt a környéken probléma és ők viszonylag jóban is vannak az oroszokkal, könnyebb őket befolyásolni, ha az oroszok valamit akarnak.

 

A semlegességre való áhítozás szerintem számunkra tévút. (Meg az EU-ból való kilépésünk is de annyira nem vagyunk hülyék, mint a britek, szóval ki nem lépünk (Röfi malac sem buta, ő sem lépne ki), max ha többsebességes EU lesz, akkor mi a lemaradók és befolyásmentesek táborához fogunk tartozni. Toroczkaiékat is elsodorná a népharag, ha egyszer véletlenül odakerülnének és kiléptetnék az országot. Az számunkra kb a megsemmisulés lenne, kb mint a rendszerváltáskori káosz vagy inkább rosszabb).

 

Az is lehet, hogy ha nem lettünk volna NATO tagok, akkor az ukrán konfliktus hatására már bekéredzketünk volna, mint a svédek, meg a finnek.

saját akaratából belekeveredik a NATO

Mint védelminek hazudott támadó szövetség.

olyan harcok legyenek, ahol a street view segítene az oroszoknak

Én akkor sem vagyok nyugodt, ha az amerikaiakat segíti.

esetleg a szerbek lehetnek itt a környéken probléma és ők viszonylag jóban is vannak az oroszokkal

Ez kinek probléma? Neked? Egyelőre az USA és Nyugat-Európa viselkedik velünk ellenségesen, gyakorol nyomást ránk, nem Oroszország. Mondhatnám, minek nekünk ellenség, ha vannak „barátaink”. :((

Az számunkra kb a megsemmisulés lenne

Több, mint ezer évig a permanens megsemmisülés állapotában egész jól elvoltunk. Persze, mi az az ezer év az utóbbi húszhoz képest, igaz? :)

ha nem lettünk volna NATO tagok, akkor az ukrán konfliktus hatására már bekéredzketünk volna

Mert be kellett volna kéredzkednünk, éppen úgy, mint amikor fa testápolókkal felszerelt bőrnyakúak felkínálják némi anyagi ellentételezés fejében az üzlet védelmét. Abban az esetben is kifizetésre kerülnek a védelmi pénz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ukrajna egy független ország, amit megtámadtak az oroszok. A NATO nem támadna, hanem egy országot segítene, ami védekezik. Ez nem támadás. Bocsánat, de tényleg azért maradj a tények talaján!

 

Másrészt meg ahogy Orbán Viktor mondta:

"A közép-európai népeknek kötelessége, amikor egy független államot ér katonai agresszió, egyértelműen és világosan beszélni. Szerintem bennünket, magyarokat, ’56 miatt különösképpen terhel ez a felelősség. Ezért amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval támadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni. … Beszéljünk egyértelműen és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió"

https://www.youtube.com/watch?v=0ndu5mhU1bw

Érdekes, hogy tapsolnak neki a hívők :-)

 

Felveti a kérdést, hogy vajon miért mondja most a tök ellenkezőjét, mint pár éve?

Ukrajna független ország, de ne feledjük a történelmét. Hiába próbálod tagadni, vannak nagyhatalmi érdekszférák, amelyek tiszteletben tartása volt a béke záloga. Az USA ezt kezdte arrogánsan felborítani azzal, hogy előbb egykori szovjet érdekszférába tartozó országokat vont a saját érdekszférájába, most meg már szovjet utódállamokat is. A Maidant se feledjük, mert az sincs rendben, hogy nem a jog eszközeivel, választások útján rendezik a dolgokat, hanem az utcáról.

Orbán szavaival ebben a konkrét esetben egyrészt nem értek egyet, másrészt szerintem egy olyan állásfoglalásnak szánta, ami pozitív gesztus Nyugat felé, de gyakorlatilag tartalmatlan. Kimondtuk, hogy az agresszió az agresszió, az ég kék, a fű zöld.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudom, hogy neked Orbán a patás, de ennyire nem befolyásos. Maradjunk annyiban, nem Orbán miatt kerültünk nyugati érdekszférába, hanem azért, mert az USA így akarta és nem volt más választásunk. Ezt nem mi döntöttük el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Orbán patás, ez nem kérdés.

A nem mi döntöttük elre csak annyit tudok mondani, hogy népszavazás döntött róla. A NATO-t a megjelentek 85% támogatta, az EU-t 84%.

Ha most még mindig az orosz érdekszférában lennénk, az jobb lenne, mint a nyugati? Pl orosz érdekszférában van Belarusz, részben Szerbia és pár ázsiai ország. Objektíven nézve jobb helyek ezek, mint ami mi most vagyunk? Mert olyat hallok, hogy valaki kimegy nyugatra, mert ott jobb, de olyat, hogy Belaruszba, hát olyat nem. Neked pl lenne olyan munkád és életed, mint most? Vagy már ott bukik az egész, hogy hup flame sem lenne, mert a rendőrség betiltaná?

A NATO-t a megjelentek 85% támogatta, az EU-t 84%.

Úgy emlékszem, a Krím Oroszországhoz csatolását is sokan támogatták, de a nyugati demokrácia már csak olyan szelektív, hogy a neki tetsző eredményekben szentül hisz, a neki nem tetszőeket meg egyszerűen nem ismeri el. Ha pedig ilyen fiaskó Nyugaton van, legfeljebb újra szavaztatják a lakosságot ideológiai utóképzést követően, de a várt eredmény után persze már nem lesz újabb népszavazás. Az írek tudnának erről mesélni.

Megvan a bibliai egy tál lencse története? A magyar lakosság nyugati életszínvonal után áhítozva feladta szuverenitását. Mondjuk nyugati életszínvonal helyett vazelinezett lóf.szt kapott, a szuverenitását meg úgy bukta el, mintha nem is lett volna rendszerváltás. A vörös zászlót lecserélték kékre, sárga csillagokkal, az Internacionálét az Örömódára. Átrendezték a kirakatot, de érdemi változás nem történt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az internacionálét el kellett, az Örömódát nem kell elénekelni az iskolai ünnepségeken. Szóval ne haragudj, hogy ezt írom, de tényszerűen nem igaz, amit írsz, amit itt beállítasz. Ezt úgy hívják, hazugság.

 

Szerinted jobb lenne az életed, az emberek döntő többségének élete, ha Magyarország nem lenne EU tag? Ha igen/nem, miért?

Nem sértődtem meg, csak néha célszerű ezeket a hurkokat felszakítani, mert nem vezetnek sehova. Egymást meggyőzni nyilván nem fogjuk. Van értelme?

Nem az az érdekes, hogy el kell, vagy nem kell elénekelni azt a hanganyagot, amelyik a megszállást szimbolizálja, hanem az, hogy most éppen úgy nem vagyunk függetlenek, mint 1989 előtt.

Igen, jobb lenne az élet EU tagság nélkül, mert szuverén, önálló politikát folytathatna az ország, s nem kellene kiszolgálni a megszállók érdekeit. Továbbá NATO tagság nélkül is jobb volna, mert jóval kisebb eséllyel keverednénk bele a világháborúba, ami ki fog törni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondani bármit lehet.

1989 előtt például azt mondták, április 4-én a felszabadulásunkat ünnepeljük. Azt is mondták, hogy 1956. októberében voltak a szégyenletes ellenforradalmi események, amelyeket szerencsére sikerült elfojtani. Azt is mondták, hogy a szocializmus a legfejlettebb, legmodernebb, legigazságosabb társadalomszervezési forma. Volt a magyar mellett vörös zászló is mindig. Akkoriban kötelező volt oroszul tanulni.

Ma is épp ilyeneket mondanak. Ma 1956. októberében épp forradalom volt, de nem tudom, hogyan változik majd a múlt holnapra virradóra. Ma azt mondják, a liberális demokrácia a legjobb társadalmi forma, olyannyira, hogy ahol nem ez van, oda azt muszáj exportálni akár erőszakosan, fegyverrel is. Egyetlen ország sem választhat ettől eltérő berendezkedést, mert amelyik megpróbálja, azt a Nyugat felszabadítja a diktatúra terhe alól. Ma a magyar mellett a kék, sárga csillagos zászló van a közintézményeken. Ma nem kötelező ugyan nyelvet tanulni, sokkal rosszabb a helyzet. Angol nyelvtudás nélkül már elhelyezkedni sem lehet, azaz egzisztenciálisan lehetetlenítenek el.

Épp az 1989 előtti tapasztalatokból kiindulva lehet tudni, hogy amit ma mondanak, az éppen úgy a hazug fedősztori, a propaganda, mint ahogyan volt ez 1989 előt is. A NATO védelmi szervezetnek hazudja magát, de valójában egy eszköz arra, hogy idegen országokban amerikai támaszpontokat lehessen telepíteni. Az egymás kötelező kölcsönös segítsége pedig arra eszköz, hogy bármelyik NATO tagot be lehessen sodorni a háborúba akaratától függetlenül.

Az EU politikai elnyomó hatalom. Jó példája ennek Lengyelország, amelyik azonnal megkapta az EU-s támogatásokat, amint az elvárt főirányt követő kormánya lett Lengyelországnak. Továbbá jó példája a szimbólumok, elsősorban az elnyomó hatalom sárga csillagos kék zászlaja a közintézményeinken.

Azt hiszi hogy az EU egy politikai elnyomó hatalom…

Már bocs, de nem hiszem, hanem tudom. Mégpedig a tapasztalataim alapján.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te azt komolyan gondolod, hogy van egy társaság, ami összetart, majd az egyikük bunkó paraszt lesz és ő lesz "a homok a gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt" és akkor a többiek nem vágják pofán? Szerinted ez nem jogos?

Te tényleg azt gondolod, hogy normális, amit a Röfi malac csinál? Akinek nem tetszik a társaság, annak ki lehet lépni az EU-ból. Van rá lehetőség. Ez nem a szocializmus, hiába próbálod összesmosni a kettőt, ki lehet lépni, ahogy az britek is kiléptek (elég hülyék is voltak).

 

Az, hogy bent vagyunk az EU-ban, azt jelenti, hogy mi is profitálunk belőle, a többi kamu.

Nem jogos. Szó szerint nem jogos, tudniillik az EU nem politikai, hanem gazdasági és jogi közösség. Bármennyire meglepő, a különféle politikai irányzatoknak legitimnek kellene lennie az EU-n belül, de az történt, hogy egy uralkodó szemlélet kiszorít minden mást, ami nem önmaga. Éppen úgy, mint az amerikai egyetemeken.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A jogi értelmezés szerint jogos, hiszen nem kapunk pénzt és Orbán ezzel nem tud mit csinálni. Csak azt ne mondd, hogy bénák az ügyvédei...

Az etikai értelmezés - szubjektív - szerint szintén jogos de levezethetjük játékelméletből vagy evolúcióból is. Egy közösségben, aki a másikat bántja, azt jogosan rugják bokán és büntetik meg.

Ami itt az érdekes, hogy vajon, hogy nem érted ezt meg... (válasz lentebb)

 

Másrészt:

"Az Európai Unió (röviden EU) gazdasági és politikai egyesülés"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Uni%C3%B3

 

Javaslom a https://op.europa.eu/webpub/com/eu-and-me/hu/WHAT_IS_THE_EUROPEAN_UNION… oldalon lévő "Az alábbi nyolc állításnál tegyél pipát az általad helyesnek tartott válasz megfelelő oszlopába! Kis csoportokban beszéljétek meg, hogy szerintetek mit tehet meg és mit nem egy ország, ha az EU tagjává szeretne válni!" feladatot valamint az alatta lévőt...

 

De ha kicsit gondolkoznál, rájönnél, hogy pl miért nem vesszük be a törököket, holott gazdaságilag és jogilag megoldható lenne. Csak politikailag lennének problémák...

 

Tehát tényszerűen nincs igazad. Mondom én, hogy az a baj, hogy te alapvető dolgokban tévedsz, a gondolkozásodat olyan alapra építed, ami nem igaz, aztán onnan levezetsz mindenféle irreális dolgot.

Tudod én teljesen meglennék EU tagság nélkül, mert:

Kétoldalú kereskedelmi megállapodásokkal mindent le lehetne fedni (pl Svájc).

Nagyon komcsi dolog, hogy berakunk közösbe pénzt és majd kapunk belőle valamennyit, mert ez további kérdéseket vet fel:

  - a pénzeszközök újra elosztása politikai szempontok szerint -> lásd: Kádár-korszak (akkor se jött be)

  - ki dönti el, hogy mire kell nekünk 

  - függőséghez (drog dealer) vezet és zsarolhatóvá válik egy ország

  - ott, ahol egyszerre sok könnyű pénz jelenik, ott korrupció és más maffia módszerek lesznek

  - gazdasági érdekellentét van pl. a spanyol - francia - holland - magyar parasztok közt.

stb.. reggelig lehetne írni a gazdasági és jogi ellen érveket.

 

Én várom, hogy mikor áll földbe az egész EU...

For Whites Only meeting room!

ha lesz bővítés - új tagok felvétele - és csökken/stagnál egyes fejlett befizető országok hozzájárulása, akkor nagyon komoly feszültség lesz a tagállamok közt pl. agrártámogatások, felzárkóztatási pénzek csökkenése utcára fogja vinni az embereket. pl. ezért akarják csökkenteni a mezőgazdasággal foglalkozók létszámát - a kieső élelmiszert importból tervezik pótolni.

Ez vár az EU-ra, ezért mondtam, amit mondtam...  

For Whites Only meeting room!

A lengyelek letarolnak mindent. Nálunk mindenhol lengyel tojás árulnak, a magyar termelőknek meg nem éri meg tojást termelni. Szabolcsban az almát veszteséggel termelik. Valamit a lengyelek, a spanyolok jól csinálnak. Viszont a magyar gabonát, és prémium termékeket mind elviszik nyugatra. A magyar fogyasztó szenved csak, drágán vásárol lengyel szart… Ki érti ezt?

Jelenleg 2024 van, ha most kilépnénk az EU-ból és védővámokat vezetnénk be, ahogy javasoltad, akkor az országnak gyorsan vége lenne, mert nem lenne ipar meg mezőgazdaság, amit megvédenénk. Az iparunk nagyon nagy része ez EU-hoz kötődik, a mezőgazdaságunk nagyon nagy része EU támogatásból él és anélkül végképp semmi versenyképessége nem lenne.

Tehát jelenleg az EU-ból való kilépést szorgalmazni szerintem népbutítás, ami egy szinten van a laposföldességgel és az oltástagadásokkal.

"Lényegében beismerted, hogy az EU tönkretette az iparunkat és a mezőgazdaságunkat. "

What? Mondom én, hogy ez kb a laposföld meg vírustagadás szintű érvelés...

Nem az EU tette tönkre az iparunkat, hanem a szocializmus. Nem volt iparunk, ami volt annak a nagy többsége teljesen versenyképtelen volt (vagyis gyakorlatilag nem létezett). Majd választottunk egy utat, hogy az ország nem a nagy hozzáadott értékű melókat csinálja (amivel ki lehet emelkedni a közepes fejlettség csapdájából), hanem összeszerelő üzemek leszünk, ahol az emberek egy része szalagmunkás egy gyárban, ami külföldre termel, ahol a nyereség kb csak átfolyik a GDP számokon, ezért van a béka segge alatt a fogyasztásunk.

 

Ez az országunk saját választása volt, ehhez az EU-nak nulla köze volt. Voltak, vannak más stratégiák is, pl Észtország, Lengyelország vagy akár Románia is. De a mi utunkat mi választottuk.

Erre mondtam, hogy ez az ország létezett 2004 előtt is, tehát van élet az EU-n kívül. Ha erre az a válaszod, hogy összerogynánk EU nélkül, mert se iparunk, se mezőgazdaságunk, s mivel 2004-ig talpon voltunk EU nélkül, akkor ebből bizony az következik, hogy az EU tönkretette az iparunkat és mezőgazdaságunkat ebben a 20 évben.

Van kutatás-fejlesztés Magyarországon, én is ilyen helyen dolgozom. Vannak európai színvonalú intézményeink, mint amilyen például a szegedi Eli-ALPS. Ugyanakkor hiába erőlteted a sok kutatás-fejlesztést, azzal nem tudsz munkát adni az átlagos, illetve átlag alatti képességű tömegeknek. Lehetünk mi a kutatók országa, de hirtelen két problémánk lesz. Hiányozni fog egy rakás mérnök, fizikus, a másik oldalról lesz nagyon sok munkanélkülink, akiket megfosztunk az emberhez méltó élettől, ráadásul nem lesznek fogyasztók sem. Nem gondolom, hogy ez jó irány lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ma azért rogyna össze a gazdaságunk, mert most már az EU-ra épül, egy rakás cég azért van itt, mert olcsó szalagmunkások vannak, és az EU-n belül vagyunk. Ezek meg a többi cég sem jött volna ide, nem véletlenül nem Szerbiába meg Ukrajnába mentek annyian régebben, hanem ide, mert EU tagok vagyunk. Ha kilépnénk az EU-ból, akkor ezek odébbállnának. Na ne már, ezt azért te is tudod nagyon jól, ahogy a kínaiaknak meg az oroszoknak is csak addig vagyunk jó csicska, amíg az EU-n belül vagyunk.

 

A felvetésedre, hogy ha nem léptünk volna be, akkor más pályát írtunk volna le. Szinte biztosan alacsonyabb lenne a GDP, életszínvonal stb, jelentősen rosszabbul élnénk. Ha te ezzel szimpatizálsz, nekem 8, de örök boldogtalan maradsz, mert a magyarok annyira nem hülyék, mint a britek, akik képesek voltak kilépni...

Az első bekezdéssel nagyjából egyetértek. Nyilván van vonzereje annak, ha olcsó a munkaerő, s lehet az egész EU piacára exportálni VÁM nélkül.

A második meg olyan, hogy nem tudjuk, puszta spekuláció. A britek egyáltalán nem voltak hülyék, mert nem a GDP illetve az anyagi haszon maximalizálása az egyetlen szempont. Az én értékrendemben az önrendelkezés, a szabadság ezek fölött áll.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A britekkel kapcsolatban az a baromi nagy baj, hogy baromi nagy hazugságok alapján döntöttek, szimplán megtévesztették őket, tolták orrba-szájba a hazug propagandát. Amit te szuverenitásnak tartasz ott is meg itt is, azok a dolgok hazugságokon alapultak, ahogy nálunk is ez a szuverenitásvédelmi dolog egy humbug hazugság, csak hát sokan nem látnak át rajta. Ez a baj.

Ez neked baj, mert nem illik abba a narratívába, ami kedves neked. Fogadd el, hogy ezt mások másként látják! Szerinted megtévesztették őket, de hidd el, van, akinek az önrendelkezés fontosabb, mint a magas életszínvonal. Nem kell, hogy értsd, csak fogadd el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

locsemege, te ezeket komolyan mondod?????????????

pont olyanokkal tévesztették meg, hogy jobban fognak élni, ha az EU-n kívül lesznek, meg az EU-nak küldött napi x millió fontot majd felhasználják magukra (busz oldalán reklám). Ami egy totális kamu volt, de úgy látszik, te ezeket sem tudod, mert teljesen elvakít a szuverenitás hazugság... Na jó éjt!

"Azért mert ‘90-ben padlót fogtak, és volt 15-20 év év mire összekaparták magukat,"

 

csak a tények kedvéért: Az oroszok nem kapták össze magukat, annyi történt, hogy felment az olaj ára. Az alkesz Jelcin idején padlót fogott az olaj, Putyin semmivel sem csinálta jobban a gazdaságot, egyszerűen közben felment az olaj és a gáz ára.

Olyan ez, mint hogy a fidesz évekig a világgazdasági konjunktúrából élt. Ennek semmi köze nem volt a fidesz képességeihez (amit jól mutat, hogy mások, pl Románia még jobb volt és leelőzőtt minket)

ekkora bullshit hogy tudtál leírni ? 2000 után költöztél ebbe az országba ??

- Az országot csődbe és hitelbe egy jól meghatározható kör vitte. Már a '70-'80-as években akkor pénzek mentek offshor számlákra (nyugatra) - ahhoz semmi közük nem volt a ruszkiknak.

- "hozzáértő multiknak"  - na ezen kacagok, jól menő üzemeket vettek át pl. a franciák és minden gépet leszereltek és vitték a MÉH-be (piacot vettek). A gyártócsarnokból raktárat csináltak a francia termékeknek.

Városomban a cégvezetők vasáron megvették a gépeket és a régi laktanyában (új neve Ipari Park) kialakított kis üzemekben folytatták gyártást 5 év alatt visszaszerezték a piacot és a francia cég még pár évig vegetált, de mamár nyoma sincs. A nagy beruházásokra (Metro, Tesco, IKEA, Audi gyár) már magyar termékek kerültek beépítésre. Egy nagy cégből lett 6 kis Kft.

Biztos van ellen példa, de amit leírtam annak alapján meg lehetett volna menteni a több ilyen céget - HA AKARTÁK volna..

For Whites Only meeting room!

 spanyolok jól csinálnak

 

 2 ok miatt megy a spanyol élelmiszer termelés:

- éghajlat

- rabszolga munka (amiről EU szemérmesen hallgat) -  afrikai niggereket alkalmaznak a fólia városokban. Komfort nélküli barakkokban tartják őket, fegyveres éjjeliőrökkel. De rengeteg román van még ott dolgozni.

For Whites Only meeting room!

rabszolga munka
 

Jaj már ez a “rabszolga munka”, annyira tipikusan magyaros… Nektek minden az! Amikor metszeni kell az ültetvényem (30ha) magyart nem találok csak cigányt meg románt! Mert télen kimenni a szőlőbe pirkadattól napnyugtáig az rabszolga munka! A gyárakban a szerelősorokon magyart nem nagyon találsz.

Itt mindenki láblógatós munkát akar a monitor előtt, mert minden más rabszolga munka!

rabszolga munka

na erről pont úgy szóltál, hogy fingod nincs (ahogy szoktad)  - van egy ismerős kamionos paprikát, paradicsomot, epret hordja el onnét (El Ejido). Ő mesélte, hogy szemtanúja volt, hogy a rendőrség razziát tartott

és volt egy kis lövöldözés is a fólia sátrak közt. Bejelentés nélkül (adó és EÜ díj fizetés nélkül) tartanak afrikai migránsokat (180km tengeren és ott van Algéria, 160km Marokkó). Fizetést nem kapnak, mert levonják az

embercsempésznek járó fuvardíjat és hogy ne lépjen le amig nem törleszt őrzik őket barakkokban. Biztos kapnak enni meg vizet szállást, mert nem tudnának dolgozni.

Marokkóból a kábszer is befigyel, amit terítenek az EU-ban a kamionos ismerős is attól fél, hogy a ládák közt bepakolnak egy kis fehér port.

 

Biztos van szorgalmas spanyol, aki minden adót megfizet és bejelentett emberekkel dolgoztat - de nagyon nagy számban van most jelenleg abban a térségben rabszolga. Rabszolga, mert nem mehet el szabadon és nem kapja meg a fizetését.

For Whites Only meeting room!

"Amikor beléptünk, nem volt politikai tömörülés. Alattunk változtatták meg az alapokat."

Az EU 92-ben jött létre a Maastrichti szerződéssel, ami már egyértelműen egy politikai szervezet is volt. Max még az előd, az EKG-n lehetne vitatkozni, hogy az mennyire volt politikai szervezet, de az amúgy is irreleváns, illetve ez kb szavakon lovaglás lenne, ami értelmetlen.

 

Nyilván, ami itthon EU ellenes propaganda folyik az népbutítás. Az, hogy mi még mindig benne vagyunk az EU-ban azt jelenti, hogy több előnye van számunkra, mint hátránya és ezzel a Röfi malac is egyetért,

A másik mumus, a NATO-val kapcsolatban írom, hogy a heti "A világ urai" podcastadásban (https://open.spotify.com/episode/6fDQ5FaKdOX1hUTZAYc0WP) a NATO-ról van szó és van benne egy érdekes rész (kb a 14-15. perctől kezdődik). Igen, ez a klubrádión szerepel, de szerintem elég tárgyilagos és jó témák is szoktak lenni benne

 

Megemlítésre kerül, hogy a franciák miért fújtak egy ideig nagyon a NATO-ra (kb 40-60 éve), illetve tulajdonképpen az amerikai dominanciára és hogy próbáltak ellent tartani az amerikai érdekeknek. Ma kicsit vicces hallani, hogy ők is a szuverenitársa hivatkoztak annak idején. De ami különösen érdekes, én pl nem tudtam, hogy az amerikaiak azt szerették volna annak idején elérni, hogy a francia atomfegyverek bevetéséről is az amerikaiak döntsenek. Azért ez elég kemény :-)

> de valójában egy eszköz arra, hogy idegen országokban amerikai támaszpontokat lehessen telepíteni.

Esetleg arról hallottál, hogy az USA rendszeresen fenyegetőzik azzal, hogy bezárja ezeket a támaszpontokat, ha a fogadó országok nem akarnak fizetni? Gondolom, hallottál, csak nem igazolja a prekoncepciódat.

Na mi van, megsértődtél? :-)

bocs, de neked a kiindulási feltételekben már hiba van, aztán nem csoda, ha mindenféle dolgot levezetsz belőle.

 

És hogy legyen locsemegei hasonlat:

- olyan ez, mintha a matekban megengednénk a nullával való osztást, aztán az mindenféle hülyeséghez vezetne.

Ez nem teljesen van így.

A szövettségnek is akarnia kell, hogy a tagja legyél. Pl a törökök már vagy 40 éve akarnak EU tagok lenni, de soha nem lehetnek azok. Míg már meg mindenféle kaukázusi országok is az unió tagjai lehetnek, ami már eléggé nevetséges.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Ez is azt mutatja, hogy a házassághoz két fél kell! A törökök háborúzgatnak egy EU raggal már pár évtizede, és az alapelveket sem teljesítik! De van itt egy locsemege nevű tag, hogy megállapodásokkal az EU tagság teljesen kiváltható. Hát magyarázza el a törököknek, hogy ne akarjanak kékcsíkos rendszámot, mert nincs előnye az EU tagságnak! A kis államok mint pl Magyarország meg nem szeretne egy nagy muszlim autokráciát a nyakába kapni!

a "tények talaján" maradva a natonak nem feladata és nem hatásköre "független" országok védelme, erre nincs is semmilyen lehetősége. egyes tagjai önállóan, saját érdekeik mentén dönthetnek a háborúba lépés mellett, ekkor azonnal megszűnik ebben a konfliktusban a nato védőernyője számukra

 a számonkért világos beszéd többször, több szinten megtörtént

"a "tények talaján" maradva a natonak nem feladata és nem hatásköre "független" országok védelme, erre nincs is semmilyen lehetősége"

Nem vagyok ebben szakértő, de nem vagyok abban sem biztos, hogy igaz, amit mondasz. "a NATO elkötelezte magát a viták békés rendezése mellett. Amennyiben a diplomáciai erőfeszítések nem vezetnek eredményre, katonai erővel rendelkezik a válságkezelési műveletek felvállalására." Bár itt később meg van említve az ENSZ határozatoknak való megfelelés, szóval nem tudom. De itt ez igazából nem is lényeges, mert ahogy írod, ebben az ukrajnai esetben az országok egyenként döntenek, természetesen a NATO-n belül lehet egyeztetés.

 

 

"egyes tagjai önállóan, saját érdekeik mentén dönthetnek a háborúba lépés mellett,"

Ez természetesen igaz, egyszerűsítettem

A NATO szétesését nem tartom reálisnak, de azt igen, hogy átfogalmazzák a célokat. Bár, ha Közép-Európát az USA a NATO segítségével belekényszerítette a háborúba, akkor a NATO küldetése véget ért, tehát akár hagyhatja is szétesni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha Trump lenne az elnök, akkor ezt én is valószínűnek tartanám. A többiekkel meg már amúgy is megutáltattuk magunkat, kérdés, hogy miért tennének meg bármit értünk, amikor "Mi vagyunk a homok a gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt".

locsemege biztos örülne, hogy énekelhetné az internacionálét :-)

 

Szerencse, hogy nem közvetlen szomszédok az oroszok és azért ha nem is biztosan de valószínűleg nem is lesznek azok.

a helyzet továbbra is változatlan, ráadásul ez EU (a gonosz brüsszel) minden lehetséges könnyítést magadott

 

Szijjártó Péter komoly győzelemmel térhetett haza: az újabb csomag egy külön, a paksi bővítésről szóló bekezdéssel egészítette ki a szankckról szóló tanácsi rendeletet. A projekttel kapcsolatos minden tevékenység általános és horizontális mentesítést kapott a rendeletben szereplő összes korlátozás alól – belrtve az új erőmű létesítését, üzemeltetését, karbantartását és üzemanyag-ellátását.

 

 

most már tényleg az kellene, hogy az oroszok így ennyi év késés után végre elkészítsék a terveket:

Bár a bővítés útjából elhárulni látszanak a legnagyobb akadályok, adódnak még nehézségek. A jelek szerint a Roszatom még mindig küzd az erőmű uns szabványok és szabályok szerinti engedélyeztetésével. A Paks II. beruházás számtalan kisebb-nagyobb engedélyt megkapott már az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH), de a legfontosabbat, a létesítési engedélyt még nem. Pedig a kérelmet majdnem napra pontosan négy éve nyújtották be – az eljárás normál időtartama pedig legfeljebb egy év lehetett volna. Ezt az OAH meghosszabbította, hnypótlásokat kért, majd kiadta az engedélyt, ám úgynevezett visszatartási pontot hozott létre: e szerint az alapozásnak saját kockázatukra nekiláthatnak, ám a betonacél-szereléseken túl a reaktorblokkok építése csak akkor kezdődhet el, ha a vállalat frissíti és újra beadja az engedély alapját jelentő úgynevezett előzetes biztonsági jelentést (ebj). Ez 2022 novemberében megtörtént – az atomhivatal az elbírálást eredetileg 120 napra taksálta. „A frissített ebj vizsgálata jelenleg folyamatban van, amelyet akkor fogad el a hatóság, ha megbizonyosodott arról, hogy a vizsgált szempontoknak megfelel a dokumentum” – közölte az OAH a HVG-vel.

Vitalij Poljanyin, a beruházás tavaly év végén kinevezett projekt­igazgatója a Világgazdaságnak az engedélyezések nehézkességét azzal magyarázta, hogy az orosz szakembereknek időbe telt, mire elsajátították a számukra új eljárást: Oroszországban ugyanis elég mindent egy csomagban engedélyeztetni. Pletykák szerint a probléma valójában ennél súlyosabb, az orosz szabványok sokszor egyszerűen nem felelnek meg az unsaknak, emellett az orosz mérnökök sok esetben nem támasztották alá számításokkal a dokumentácba írt különféle értékeket.

A törökországi Akkuyu erőmű első blokkja lényegében elkészült, várhatóan jövőre áll termelésbe, a többi három blokk 2028-ig lesz teljesen kész. Ez azért fontos fejlemény, mert – mivel az erőmű ugyanúgy VVER–1200-as reaktorokból áll majd, mint a Paks II. – újabb működő referenciaként szolgálhat a magyar létesítménynek. Az is kedvező, hogy a török blokkok megépülésével a Roszatomnál erőforrások szabadulnak fel. A paksi bővítéssel kapcsolatban jelenleg az a fő kérdés, hogy az orosz kivitelező mikor kezdi meg a tényleges építési munkálatokat a telephelyen – figyelmeztet Aszódi Attila. Jelenleg a munkagödör kialakítása és talajszilárdítás zajlik, ezt elsősorban német és osztrák alvállalkozók végzik. A paksi 5. blokki reaktortartály gyártása április végén kezdődött Oroszországban. A beruházásban minőségi előrelépés lenne az 5. blokki reaktorsziget építésének megkezdése – ehhez azonban szükséges a végleges létesítési engedély

 

 

Lehet, hogy Viktor mostani moszkvai útján lement kicsit kutyába Putyin előtt, reméljük lesz eredmény és az orosz mérnökök kegyeskednek ennyi év után dolgozni végre.

https://m.hvg.hu/360/hetilap360/2024/27/20242716gazdasag1

Ma nálunk kétszer ment el az áram, nem tudom, de feltételezem, hogy simán túlterhelődött a hálózat, mert nincs elég kapacitás. Valaki szóljon Putyinnak, hogy ha kell, akkor legközelebb tartsa Moszkvában személyes csicskának az Orbánt, nekünk nem fog hiányozni viszont cserébe lássanak már az oroszok munkához, mert mi voltunk olyan ügyesek, hogy bár jelenleg sem tudunk elég áramot termelni, most is importra szorulunk de még erre ráadásként idehívtunk pár energiazabáló akkugyárat is...

A https://www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles oldalon nézhető meg az, hogy mikor miből jött össze az áram, amit elfogyasztunk.

 

Útmutató:

1. klikk ide: https://www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles

2. kiválasztod a pl erőművi termelés

3. kiválasztod a dátumokat: pl júl 1-júl 11

4. megtekinted a statisztikai adatokat, ami mutatja, hogy mikor mennyi volt az export, import. Ebből szépen látszik, hogy ahogy melegszik az idő, a napi csúcs egyre feljebb megy és egyre több "áramot" kell behoznunk külföldről. A lila az export-import és látszik, hogy a csúcsfogyasztás már 7GW körül van. (plusz infó: a háztartási napelemek ebben nincsenek benne (csak a nagy napelem erőművek), azok tulajdonképpen csak, mint fogyasztás csökkentő hatás vannak benne, tehát benne van de csak indirekt módon)

 

Az tény, hogy exportálunk ukrajnába ha kell, sőt emlékeim szerint úgy is, hogy átfolyik rajtunk az áram, de nyilván, amikor nekünk sincs elég áram, akkor nem exportálunk oda, ahogy látszik is, hogy a mostani napokban szinte semmi nem megy exportra, napi szaldóban meg egyértelműen mínuszban vagyunk de ez amúgy is szokásos.

 

Tehát az általad említett "Eközben megy az áram export Ukrajna felé" szerintem egyértelműen megtévesztő állítás (de mondjuk ehhez nem kell észkombájnak lenni, az időszak teljesen más, amikor van plusz áramunk a napelemek miatt, akkor nyilván igyekszünk eladni bárhova de most baromira nincs plusz áramunk. Elég ha megnézed a napi HUPX DAM áram árakat, van, hogy esténként 400 forint körül van!!!).

 

plusz infó:

1. van egy külön export-import grafikon is, egyértelműen látszik, hogy sokkal több áramot hozunk be, mint viszünk ki, tulajdonképpen a napelemek által megtermelt fölösleget exportáljuk

2. van még egy határmetszéki áramlások diagram is, abból egész jól követhető, hogy melyik országba vagy országból mennyi áram megy

3. ki lehet az egészet rakni excelbe és elemezni

Ma nálunk kétszer ment el az áram, nem tudom, de feltételezem, hogy simán túlterhelődött a hálózat, mert nincs elég kapacitás.

Az áramszünetnek kb. 3 oka lehet:

  • Tervezett karbantartás teljes áramtalanítás miatt.
  • Tervezett karbantartás érézeknyre állított védelmi berendezésekkel.
  • Védelmi működés múló meghibásodás, tartós meghibásodás miatti automatikus kiszakaszolás és tartalék áramkörre kapcsolás miatt, stb.

Az átviteli rendszer a jelenlegi ipari felhasználás mellett kb. 20-30%-os kihasználtságú. 

Nem hiszem, hogy az esti csúcsidőszakban lenne tervezett karbantartás, emiatt ezt kilőném.

Ami furcsa, hogy a feszültségen nem láttam változást, az a nálunk szokásos 242 Volt körül volt, azt gondolnám, hogy ha teljesítmény probléma miatt van, akkor azt megelőzi a freki illetve a feszültség csökkenése. De nem vagyok a téma szakértője.

Napelemes fórumokon volt róla szó, hogy bizonyos helyeken a szokásos 240 voltról leesett 210 körülire a fesz, ez gondolom egyértelműen a légkondik miatt van.

Nem tudom, hogy lesz-e részedről elemzés de addig is itt egy tök jó rész a Dalfutárból. Zséda itt hallja, hogy milyen zenére(?) kell majd énekelnie és állat jó reakciók vannak az arcán. Később, amikor pl a dalszöveggel ismerkedik, ez a hatás még fokozódik. Egyik kedvenc részem és már 9 évad volt.

(A Dalfutárban a résztvevők csak később ismerik meg egymást és közösen végül összeraknak egy zenét (zeneszerző, dalszövegíró, producer, énekes)

 

https://youtu.be/v9nx15GkmUM?t=2757

A számok alapján magasabb ott az egy főre eső GDP, fogyasztás és fizetés.

 

De ha akarod ettől még mondhatjuk, hogy nem hagyott le. Végül is azt is lehet mondani, hogy a Föld lapos, az oltásokban meg csippek (sic!) vannak. Nekem mind1. Mondjad!

Ha figyeltél, akkor ez egy évek óta menő trend. Először csak általánosan elfogadott volt, hogy a románok mindig mögöttünk vannak, aztán néha felmerült, hogy közelednek, de csak nevetség tárgya volt, aztán riogattak, hogy közelednek először azon is nevettek, aztán kezdték komolyan venni és most itt vannak.

 

Majd megszokjuk és eljátszuk ugyanezt a folyamatot a bolgárokkal. A Déli krónikában persze valahogy máshogy fogják tálalni.

Lecsapom...

 

"Orbán Viktor azon kevés politikusok közé tartozik, akik 1990 óta megszakítás nélkül tagjai az Országgyűlésnek. Rajta kívül ezt még három másik, történetesen szintén fideszes politikus, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos mondhatja el magáról. De Kövérék legalább egyszer egyéniben is szereztek parlamenti mandátumot. Orbán is megpróbálta, kétszer is, de esélye sem volt rá, aztán feladta."

Igen. Ahogy írtam, a leglényegesebb dolog, hogy rendelkezik-e azzal a képességgel, hogy az emberek elhiszik róla, hogy győzni tud. Ezzel eddig csak a Röfi malac rendelkezett. Most már a Messiás is.

 

Mellette a Röfi malac ódon, lejárt lemeznek tűnik. Tulajdonképpen kaptunk egy fiatal, modernebb Orbánt. Az emberek ezt megveszik, ez látszik a számokon.

aki elhiszi a negyedik messiásról, hogy legyőzi az évtizedes kisebbségi frusztráció okán röfi malacnak hívott személyt, az elhitte az előzőkről is

a számokon nem az látszik, hogy kaptál egy fiatalabb orbánt, hanem az, hogy azok kajálják, akiknek egy lgbtqp sötétzöld fegyőr is szimpi volt vagy a dk családi párt árnyégdemagógiáját is megette

mellesleg nem csak meg kell szerezni a kormányalakítás lehetőségét, hanem stabilan távol kell tudni tartani a hatalomtól a dkmentumféle janicsárokat, és stabilan állni kell a brutális külső nyírást-nyomásgyakorlást is. ez az, amiről nem csak elhiszik az emberek, hogy röfi malac megcsinálja, hanem bizonyította is. a negyedik messiásnál már az első fele bajosan alakulna, a másodikra pedig baljós árnyat vetnek a háttérból kilógó korányi-lólábak

Szerintem nézz rá, hogy mennyire durván elhízott Orbán, lehet, hogy azért Röfi malacozom. De most tényleg, hogy néz már ki?

A Messiással kapcsolatban meg egy-két év és kiderül, hogy hasznos-e vagy végül is inkább a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Orbán számára bizonyára hasznosak ezek a tulajdonságok, amiket írtál, de az ország érdeke más, mint az övé vagy bármelyik politikusé. Ideje lenne ezt észrevenni.

Szerintem nézz rá, hogy mennyire durván elhízott Orbán, lehet, hogy azért Röfi malacozom. De most tényleg, hogy néz már ki?

Ez roppant fontos a politikai teljesítmény tekintetében. Amúgy igen, élhetne egészségesebben.

A Messiással kapcsolatban meg egy-két év és kiderül, hogy hasznos-e vagy végül is inkább a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Helyesebben szólva hasznos, mert a Fidesz malmára hajtja a vizet. :)

az ország érdeke más, mint az övé vagy bármelyik politikusé. Ideje lenne ezt észrevenni

Ez természetes, de közszereplőként az ország érdekeit képviseli. Az más kérdés, hogy az országunknak nem az az érdeke, mint ami a Nyugatnak, vagy azon belül is az USA-nak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ez természetes, de közszereplőként az ország érdekeit képviseli. "

 

Na de most mégis, ezt mire véljem?

Bár miután kiderült, hogy nem érted, hogy nem farokméregetés a fejlettség hajszolása, hanem gyakorlati haszna van, pl hogy a vasútvonalon két sínpár legyen és ezzel kevesebb késés legyen meg hogy alacsony padlós legyen a vonat és fel lehessen rá rakni a bicajt, hát én már nem csodálkozom semmin sem. Wow, wow, wow...

 

Azt hiszem át kell értékelnem pár dolgot.. :-)

"A vita észérvek logikus sorozatainak ütköztetése, amelyet konklúzió követ."

 

Nálad ez úgy néz ki, hogy bármi van, de tényleg bármi, mindig az az indoklás jön ki belőle, hogy azért van, mert az USA rossz és gonosz és hogy ettől megvédjük magunkat, az bármit megér. (magas labda, ha gondolod, csapd le és akkor végigvittük a játszmát :-) ).

"Ami a politikai spektrumot illeti, az talán nem meglepő, hogy a válaszadók 2022-es visszaemlékezéseit alapul véve a mostani Tisza-szavazók több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. Annál figyelemre méltóbb, hogy 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, és számottevő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól átpártolt szavazók aránya is.

A legjelentősebb ténynek pedig az látszik, hogy Magyar Péternek sikerült korábban inaktív polgárokat is megszólítania: támogatóinak közel egyötöde az állítja, hogy 2022-ben nem szavazott."

 

https://hvg.hu/360/20240508_hvg-median-magyar-peter-tisza-orban-viktor-…

 

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben. Ez persze nem újdonság, ők azok, akiket könnyebb megdolgozni a hazugságokkal.

 

plusz infó:

"Ahhoz azonban még sokat kell dolgoznia, hogy országos vezető tisztségre is alkalmasnak tűnjön: a válaszadóknak csak kisebb része, 37 százaléka mondta, hogy a kormányfői posztra „inkább” vagy „teljesen” alkalmas, ami magasabb ugyan, mint Dobrev Klára mutatója, de jócskán elmarad a hivatalban lévő miniszterelnöké mögött."

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben. Ez persze nem újdonság, ők azok, akiket könnyebb megdolgozni a hazugságokkal.

Szerintem ezzel a hozzáállással 2026-ban is bukni fogtok, függetlenül attól, mennyi krumplit és árnyékkrumplit osztotok ki az embereknek.

:)

Én megengedhetem ezt magamnak, de a Messiás nem így gondolkozik/kommunikál. Még egész korán, talán márciusban volt ezzel kapcsolatos konkrét nyilatkozata ha figyeltél (figyeltél?) és láthatóan tartja azóta is az elképzelését.

Ez most nem a DK meg a Gyurcsány, se nem a Momentum. Nem véletlenül nem tudott eddig mit kezdeni vele a fidesz.

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben.

Ebben biztosan van valami tanulsag azzal kapcsolatban, hogy egy potencialis kihivonak milyen retegeket kellene megszolitania a belvarosi ertelmisegen kivul, de ha megszakadok, sem jovok ra, hogy mi lehet az. :(

ha sikerül különböző szavazói csoportokkal elhitetni, hogy ő a Most Március Óta Már Tisztakezű Fidesz 2.0, akkor annak az a tanulsága, hogy az eddigi kedvenceid (moslékkoalíció) politikai portékájára valójában zéró társadalmi igény volt, sőt, az emberek gyomra felfordul tőle, a patás által kínált pedig széles körben népszerű

Nem voltak a kedvenceim, de ha téged boldoggá tesz, mondhatod akár azt is, hogy DK-s vagyok, az egyszer már egy topic címében is benne volt bár valami ok miatt trey kivette... :-)

 

Egyébként meg a DK-ra van igény szerintem most is, ők túlélnek, a többiek lehet, hogy mennek a kukába (feltéve, ha a Messiás nem bukik el de ha elbukik, lehet, hogy akkor is és akkor marad csak a DK). A Momentumra régebben volt igény, csak eljátszották a lehetőséget. Párbeszéd, LMP ilyesmi szerintem nem létező dolog. De a Kutyákat pl sajnálnám, őket nem bánnám, ha valamilyen szinten maradnának.

>>Nem voltak a kedvenceim

az újmúlt szerint már nem

>>mondhatod akár azt is, hogy DK-s vagyok,

persze, hogy ezt mondom, mert az vagy: a 2022-es Ellenforradalmi Események előtt Kormányválltáskát akartál, ami az akkori moslékos erőviszonyok alapján dk kormányt jelentett volna, most pedig vidáman leszavazol majd a dk-csicska gelire, aki már bizonyított (ti. hogy a családi párt megelégedésére annyi dk kádert sikerült betalicskázni fővárosi pozíciókba, amennyit csak akartak)

Én azt gondolom (fenntartva, hogy nem vagyok hozzáértő) és a statisztikák is azt mutatják, hogy a Tisza elvisz embereket a MHM-tól is, Végül is az MHM-be azok mennek, akik valamennyire szimpatizálnak a jobboldali értékekkel és elégedetlenek a rendszerrel vagy kb mindennel. Azért ez valamennyire a Tiszára is igaz.

A felmérés megint csak tartalmazza, mutatja, hogy a fidesz az alacsony jövedelműek, a 8 általános vagy alacsonyabb végzettségűek, kis településeken lakók és időseknél van nagy előnyben. Ez persze nem újdonság, ők azok, akiket könnyebb megdolgozni a hazugságokkal.

Teljesen irreleváns. Mindenkinek joga van a saját érdekei és értékei szerint befolyásolni a közéletet, aki magyar állampolgárként itt él, függetlenül attól, mennyi idős, mi a végzettsége, mennyi a jövedelme, hol lakik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még egy analógia (mert te ugye mindig analógiákban gondolkodsz :-) ) jutott eszembe arról, hogy változott a világ (hogy változott az erőszakért kapható "játékelméleti" pont.).

 

Pl a fociban a Bajnokok Ligája vagy nyilván ennél jobban egy Európa bajnokság kicsit átvette az európai nemzetek között a háború szerepét. Régen Európában rendszeresen háborúk voltak, most azokért már szar pont jár (mármint a fejlett Európában, mert ahogy írtam, egy Putyini authoriter rendszerben sok pont jár a háborúért meg a területszerzésért), viszont egy foci Európa bajnoki cím egész sokat ér. Vannak a szurkolótáboroknak himnuszai, mint a nemzeteknek, van mezük, mint régen az egyenruha, az ultrák még meg is verekednek néha stb stb stb stb. Biztos tudsz te is ilyen analógiákat találni, hiszen ebben igazán jó vagy :-)

Ennek a háborúnak egészen más a természete.

  • az USA érzi magát a legerősebb kutyának, ezért ő akar mindenkit megdugni
  • Oroszország elég erős kutyának érzi magát ahhoz, hogy fenntartsa magának a jogot egy szerényebb status quo-ra, hogy legalább a közelében lévő kutyákat ő dughassa meg
  • az USA ennek ellenére megdugja az Oroszország melletti szukát, gyertyatartó szerepet szánva Oroszországnak
  • Oroszország éppen igyekszik a szuka hátáról letessékelni az Egyesült Államokat

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, neked minden témából az jön ki, hogy az USA gonosz, még a bajnokok ligájából is, miért is várnánk mást? :-)

 

Oroszországot nem tartom ilyen szempontból európai nemzetnek, ráadásul elég nagy része Ázsiában van és az egész ország megragadt a XIX. vagy XX. századi háborús logikánál, meg hát azért az egy más világ, ezt biztos nem vitatod. Erről írtam a játékelmélet pontozásos részben.

 

Civilizáltabb, haladóbb, igazi európai országokra gondoltam így a bajnokok ligájás hasonlat az oroszokra nem érvényes (valamint pl a Balkánon se teljesen sajnos). Biztos mondtam már, hogy a hasonlatokkal az a baj, hogy sántítanak :-).

Csak úgy kezdetnek: húzz le minden olyan országot a listáról, ahol melegek elleni gyűlöletkampánnyal akarják megnyerni a fékezett habzású agyvelőket. Aztán azokat az országokat, ahol egy miniszter, aki családon belüli erőszak áldozata, amellett érvel, hogy a családon belüli erőszak miatt aggódni csak hiszti.

Igazából tudtam, hogy magas labda lesz és akkor már játsszuk végig:

Tulajdonképpen bármelyik Nyugati ország. Azt szoktam mondani: lehet bolondítani a népet, hazudni össze-vissza, de amíg azok a  politikusok, akik a képedbe hazudnak nem Moszkvába meg Minszkbe járatják egyetemre a gyerekeiket, addig nincs miről beszélni. Majd ha mégis így lesz, akkor szólj!

A konkrét tanulmány szerintem csak egy részlet és nem is szeretném megosztani itt a terület nevét, de ő megnézte pl a boldogság statisztikákat meg más szempontokat is és az alapján szimpatizál Dániával. Én nem bánom, ha átgondolja, mert tényleg számítanak ezek a dolgok és remélem, hogy egyik gyerekem sem itt lesz felnőtt Magyarországon. Én elkövettem azt a "hibát", hogy külföldről hazajöttem, talán ők nem fogják.

Voltam nemrég vonattal egy agglomerációs településen, ahol 1 vágányos vasút ment. Persze, ha a szemből jövő vonat késett, akkor mi is késtünk, ráadásul 60-as tempóval mentünk és a bicajt is macera volt felrakni, mert valami problem miatt magas padlós vonat jött. Én nem ehhez vagyok szokva, néha szoktam vonatozni, én szeretem, szerintem tök kényelmes és igazi budapesti libsiként bicajozni is szoktam, szóval ilyenkor felrakom a bicajt és hajrá. De amerre én járok, arra alacsony padlós vonatok járnak, ok, késnek de csak pár percet, nem 20-at. Mert szóba elegyedtem a helyiekkel és elmondták, hogy ott az a normális, hogy a vonat simán késik 15-20 percet. És képzeld, elégedetlenek voltak vele, FEJLŐDÉST akartak, csak nekik nem jutott csak az a szar vonal, ahol 60-nal ment az egyvágányos vonalon a magas padlós vonat...

igazi budapesti libsiként bicajozni is szoktam

Lebuktam, látens liberális vagyok. Én is szoktam kerékpározni. :D

Nem a fejlődés zavar, hanem a kényszerített, erőltetett verseny, a farokméregetős hozzáállás. Az megvan, hogyha valamilyen szempontrendszer szerint értékeled a résztvevőket, szükségképpen lesz utolsó is ebben a sorban? Tehát mindenképp. Akkor biztos, hogy valamit rosszul csinált? Mert ha jobban csinált volna, akkor valaki más lesz az utolsó. Akkor az csinált valamit rosszul? Ami fura, mert ugyanúgy cselekedett, mint az előbbi példában, amikor még utolsó előtti volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem farokméregetés, teljesen félreérted.

 

Nem az érdekel, hogy mennyi a GDP, az kit érdekel?

 

Hanem én csak annyit szeretnék, hogy a 3-as metró ne legyen olyan zajos meg forró, legyen benne klíma, meg ne legyen olyan feelingje, hogy szétesik az egész, mert láthatóan gagyik az illesztései. Vagy hogy az elővárosi vonat ne 60-nal menjen. 2024-ben ez szégyen. Ezek gyakorlati dolgok. A GDP-hez annyi közük van, hogy (a mi kultúrkörünkben) elég jó korreláció van a GDP és az ilyen közszolgáltatások szintje között.

 

Tehát én nem nagy GDP-t akarok, hanem azt, hogy ne egy vágány legyen, mert akkor a szembejövő vonat késése miatt mi is késni fogunk. Csak hát minél nagyobb a GDP, annál valószínűbb, hogy lesz pénz két vágányra.

VAZZZZZZZZZZZZEEEEE, locsemege, te tényleg nem értetted eddig ez az egészet? :-)

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :-)

 

Ezen mindjárt sírok, de komolyan...

Hogy jön ez ide? Vazze, két vágányos vasútat akarok, amire fel tudom rakni a bicajomat kényelmesen, nem a peronon szorongva, biciklit ide-oda tologatva, amikor leszállnak az utasok a nyári melegben is fűtött kocsiból. Normális 3-as metrót és legalább 120-szal menő tram train-t. Meg még pár hasonló dolog és ennyi. Ezeket eddig nem intézték el és ahogy látom, Romániában hamarabb el fogják intézni az ilyen problémákat. Mert ott nagyobb a FEJLŐDÉS. Ennyi a sztori.

Még annyi komment, mert a GDP-s részt idézted és ahogy látom, tényleg nem értetted eddig, miről szól ez az egész, hogy függetlenül attól, hogy a románok már rég elhúztak egy főre eső GDP-ben mellettünk, a GDP nem annyira jó mutatószám egy ilyesmi országnál, mint mi, mert nálunk pl a GDP elég nagy részét olyan külföldi cégek termelik, amikhez igazából nem sok közünk van, kis túlzással átfolyik rajtunk a pénz, de persze munkabér, valamennyi adó,  stb bevétel keletkezik.

 

A vásárlóerő paritásos fizetés nem rossz de ott is lehetnek problémák, ezért talán az egy főre eső fogyasztás egy viszonylag jó mutatószám. Szóval tulajdonképpen ha ez elég nagy, akkor minden alkalommal alacsony padlós vonatok jönnek és ha még nagyobb, akkor megépül végre a második sínpár is azon a vonalon. Ha meg már még nagyobb, akkor az emberek kiröhögik és megdobálják tojással azokat a politikusokat, akik olyan tram traint adnak nekik, ami 60-nal megy a 160 helyett. És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a románoknak vagy a magyaroknak van-e nagyobb farka, ennek a FEJLŐDÉSHEZ van köze, mert így működik a világ.

Igen, az hogy túlfogyasztás van, meg minden a fogyasztásra ösztönöz és ez baromi káros.

 

De ettől még jelenleg ez egy jó mutatószám, mert jól mutatja a jólétet (vagyis, hogy mikor épül meg a második sínpár és rakhatom fel a vonatra kényelmesen a bicajt), mert ahol pénz van, ott általában elköltik. Ha lenne, lesz sok olyan ország, ami nem így tenne, akkor rossz mutatószám lenne.

 

De amit írsz, az megint csak off topic, mint a szenilis Biden, a demokrata párt meg a bevándorlással riogatás (nem riogatni kell vele, hanem hatékonyan korlátozni, kontrollálni, hiszen, aki riogat vele, az nem azért riogat, mert olyan jól meg tudja oldani a kérdést, hanem más szándéka van, de ez itt off topic :-) )

Még valami. Az egy főre eső fogyasztás magasabb értéke nem feltétlenül azt jelenti, hogy többet vesz, hanem, hogy jobb minőségűt (ami drágább nyilván). Ha a magyar nyugger megveszi a csirkefarhátot, az osztrák nyugger nem fog 10-szer annyi csirkefarhátot venni, mert több pénze van, hanem vesz mondjuk csirkemellet, lazacot stb stb.

 

A magyar átlag megveszi a műanyag ablakot gurtnival, ahol az egy főre eső fogyasztás magasabb, ott megveszik a jobb minőségű fa ablakot, meleg peremmel, elektromos távirányítós redőnnyel.

Házi feladat: Találj még más analógiát, te abban jó vagy! Pl az egy főre eső fogyasztás különbsége hogy mutatkozik meg autó vásárlásnál stb.

Tehát baromira nem farokméregetés ez az egész, hanem a mindennapi életben előforduló gyakorlati dolgok, amelyek hozzájárulnak a jobb élethez. És ez az, amiben Románia már elhagyott minket.

>>Az egy főre eső fogyasztás magasabb értéke nem feltétlenül azt jelenti, hogy többet vesz, hanem, hogy jobb minőségűt (ami drágább nyilván).

pl beruház egy angol wc-re, nem úgy mint bezzegromániamegelőzött, ahol a lakosság közel egynegyede kinti pottyantóst használ

Még a farokméregetéshez:

Pogátsa szerint (https://www.youtube.com/watch?v=MbTxqaEcsdo) - és ezzel nem mondom, hogy egyetértek vele - azok mérik Magyarországot a külföldi országokhoz (pl Románia, Ausztria), akiknek a magasabb jövedelmük megengedi, hogy (többet) utazzanak, emiatt többet látnak a világból. Akiknek meg kevesebb a pénzük és kevesebbet vagy egyáltalán nem utaznak külföldre, azok inkább ahhoz tudnak viszonyítani, hogy ők maguk hogy éltek 5-10-éve.

 

Ő még hozzáteszi, hogy (kutatás szerint) minél lejjebb van valaki a jövedelmi skálán, annál nagyobb valószínűséggel szavaz a Fideszre, vagyis a Fidesz szavazók nagyobb része inkább nem a külföldhöz viszonyít, hanem a saját múltjához, hiszen nincsenek személyes benyomásai a külföldről, mert nem jár ott. Ez nyilván a városiassággal is kapcsolatban van, hiszen a városokban jobb jövedelmi helyzetű emberek élnek, akik többet járnak külföldön.

"

Vannak hamis próféták, akik
Azt hirdetik nagy gonoszan,
Hogy már megállhatunk, mert itten
Az ígéretnek földe van.
Hazugság, szemtelen hazugság,
Mit milliók cáfolnak meg,
Kik nap hevében, éhen-szomjan,
Kétségbeesve tengenek.
 

Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

"

Meg kell követnem jakubovicsot, emlékeim szerint ő beszélt itt csődről, annak a lehetőségéről, bár a konkrét hozzászólást nem találom.

Szóval a feni hozzászólásomban sajnos nem jól írtam a dolgokat, mert igaz, hogy a külső devizaadósságunk (refinanszírozási) szintje mellett az államcsőd kb esélytelen, azonban nem számoltam azzal, hogy bizony az energiaimport miatt lehetnek problémák elszálló energiaárak esetén (mert azt ugye dollárban, euroban kell fizetni).

 

És ahogy Zsiday itt elmondja (https://forbes.hu/penz/zsiday-madar-gazdasag-kormany/ vagy https://www.youtube.com/watch?v=fW5BkCMTPvM 14. perc környéke), amikor a háború miatt a gázárválság volt, akkor bizony volt bizonyos szintű csődnek kockázata, főleg mert előtte felelőtlenül költekeztek az Orbánék (úgyanazt a hibát csinálták, mint Gyurcsány és Medgyesi). Zsiday szerint ha tovább húzódik a gázárválság, akkor bizony bejött volna a 600-as euro... Az elmondása szerint ezt a csődközeli helyzetet az ÁAK és a jegybank utólagos nyilatkozatai is megerősitik. Szóval csak a szerencsén múlt, hogy Orbánél felelőtlen gazdaságpolitikája mellett elkerültük az államcsődöt és a 600-as eurot.

Meg kell követnem jakubovicsot, emlékeim szerint ő beszélt itt csődről, annak a lehetőségéről, bár a konkrét hozzászólást nem találom.

Nem ajánlom, hogy ezt tedd! Zsiday, Pogátsa és én is ‘balliberális mantrát’ tolunk. Ezt itt mindenki kórusban mondja! Szóval ne hallgass rám! :)

A második cikk adataiból számításaim szerint az államadósságuk főre vetítve 38MFt kb. És az első cikk szerint emberek 33%-ának 250EUSD felett van a privát adóssága (nem tudom ebbe beleszámolták-e az újszülötteket és gyerekeket is?), ez is hasonló nagyságrendet ad ki főre lebontva. Durva, és ahogy ez kinéz ezek az adósságok _soha_ nem lesznek kifizetve, pláne az államadósság inkább iszonyatos tempóban nő.

Felmerül persze a kérdés, hogy tulajdonképpen végső soron kiknek is tartoznak? Az összeesküvészek szerint a FED fedezet nékül adhat ki bármennyi pénzt, és magántulajdonosai vannak, őnekik tartozik mindenki. Végső soron ők a világ urai. Örülnék, ha valaki megmagyarázná, hogy valójában nem így van. Ha mégis így van, abban egy megnyugtató dolog van: a hitel tulajdonosainak is az az érdeke, hogy teljesen ne boruljanak be a hitelek. Inkább folyamatosan csökkentgetik a fizetendő kamatot, növelik a hitelképességet és még tovább adósítják az USA államot végtelenségig.

Szerk.: elkezdtem utánanézni az USA kredit pontozásnak (credit score), úgy látszik a FICO a leggyakoribb. Úgy van, hogy ameddig valaki nem vett fel hitelt, addig nem látszik a rendszerben és egészen rossz pontszámmal fog nyitni! Tehát ha _valaha_ is akarsz majd hitelt felvenni, akkor építgetned kell ezt a pontszámot előre. Tehát a vérszívó bankmultiknak kell táncolni már azelőtt, hogy adóssá váltál volna!
Olyan fából vaskarikákat alkottak meg emiatt, mint a "secured credit card", aminél a hitelkeretnek megfelelő összeget előre leteszed, ha jól értem azért, hogy ebből törlesztik a lejáró hitelkeretet, tehát nem tudsz megcsúszni vele. A megcsúszás ugye rohadt drága büntetőkamatos itthon is, és azonnal rontja a FICO pontszámot is odaát (itthon is azonnal bekerül a KHR-be? Nem tudom, sosem használtam ilyet). Szóval van a "secured credit card". Akkor az miért nem debit card? Miért kell erre külön fogalom? Ehhez már nem érek fel ésszel.
Aztán a következő fából vaskarika a "credit builder loan". Ami valójában egy rendszeres megtakarítás, nem kölcsön (loan), de mivel rendszeresen fizeted, és technikailag valahogy loan-nak van nevezve, ezért beleszámol a FICO pontodba, hogy rendszeresen megtakarítasz. Remek, de miért kell ehhez egy külön "termék"?
Ez talán nem fából vaskarika, de azt a tényt, hogy a számláidat befizeted be lehet csatornázni a FICO pontodba. Nálunk ez is fordítva van, hogy ha nem fizetsz, akkor felkerülsz a KHR-re (talán, nem tudom), de ha simán mindig fizetsz, az az alapállapot.
Még egy van ami eltér az itthonitól: nem a hitelkártya keret számít, hanem hogy mennyi van felvéve belőle, főként az arány. Jó nagy keretből felvett kevés hitel jónak számít. Nálunk azt hiszem a KHR kimutatásban a hitelkeret felvett hitelnek számít akkor is ha nincs kihasználva. Meg is szüntettem kártyát emiatt, amiről nem is tudtam előtte, hogy hitelkeretet ad.

Úgy van, hogy ameddig valaki nem vett fel hitelt, addig nem látszik a rendszerben és egészen rossz pontszámmal fog nyitni! Tehát ha _valaha_ is akarsz majd hitelt felvenni, akkor építgetned kell ezt a pontszámot előre.

Ez amugy valahol nem logikus?

Van mondjuk egy haverod, aki rendszeresen kert toled kolcson kisebb osszegeket, de mindig idoben megadta. Egyszer ker toled egy nagyobb osszeget. Masnap az utcan odamegy hozzad egy vadidegen, akinek a nevet sem tudod. O is ker toled kolcson egy nagyobb osszeget.

Tfh valamelyiknek muszaj adni, melyik utan tudnal nyugodtabban aludni?

Szóval van a "secured credit card". Akkor az miért nem debit card? Miért kell erre külön fogalom? Ehhez már nem érek fel ésszel.

Mert ahogy javul a credit score-od, elkezdheted reszletekben visszakapni a depositot. Illetve nem a depositbol fizeted vissza, abbol csak a lejart tartozas vonodik le.

Még egy van ami eltér az itthonitól:

Alapvetoen a FICO nagyon sok sebbol verzik, de az itthoni hitelkepessegvizsgalat egy bullshit, egyszeru kuruzslas. A FICO-jellegu pontszamoknak egy elonye van, hogy fuggetlen a banktol, ha neked van egy 800-as FICO-d, akkor az 800 lesz barmelyik bankhoz is mesz.

Tudom, hogy este van, de én most megyek és lezuhanyzom. Meg hajat is mosok, hogy szép legyek, mert jön az agyvérzésem! :D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

A szavak elveszítik a jelentésüket. A demokrácia ma mást jelent, mint amire Churchill hivatkozott. Az autokrácia is más, mint amire ma népszerű alkalmazni. Innentől bármit le lehet vezetni bármiből.

Szerkesztve: 2024. 01. 07., v – 10:32

mint minden autokráciára vergődés és lecsúszás várható

Nagyjabol annyira vergodnek autokraciak, mint demokraciak. Nem kirivo vergodes. Foleg, ha csak varhato. Az europai valosag az, hogy az orszagra azok a demokratak a legveszelyesebbek, akiket nem is erdekel, hogy ujravalasztjak-e oket. Egy autokratanak fontos, hogy 5-10 ev mulva is legyen mit ellopnia (nem veletlen probalsz azzal ervelni, hogy mar mindjart olyan rosszak lesznek a szamok, mint a "Gyurcsany-szamok", amik egy demokracia szamai voltak). Eppen ezert van, hogy egy autokratabb csapat valamikor alkalmasabb ilyen foku csapatmunkara, aminek pont nem lecsuszas es vergodes a vege.

A pofatlan resze:

Cimben: megmondTAM (mult ido, "igazad lett")

Szovegtorzsben: várható (jovo ido, joslat, uveggomb)

Kit akarsz hulyenek nezni? Kit akarsz manipulalni es miert?

Az oktatasi szolgaltatas az osszkiadas resze. Az EU-s penzek az osszbevetel resze. Ami csokkenti az osszbevetelt, amitol kevesebb lesz, mint amivel szamoltak, az kozvetetten (nem kozvetlenul) hatassal lesz mindenre, ami az osszkiadasba tartozik.

Az oktatas jobb finanszirozasa mellett vannak jobb ervek is: amikor masra nem sajnaljak. A "bezzeg erre van penz" az tenyleg jogos. Viszont egyszerre drukkolni hogy ne jojjon EU-s penz es kozben kapalozni oktatasba tobb penzert - annak nincs semmi ertelme.

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 08:23

valami szavazás közeleghet, mert éledeznek ezek a - gyuribácsi legrosszabb befektetései között is legrosszabb - kálmánolga-csetbotok

nem úgy volt, hogy ha a legutóbbi nagy projekteteket nem valamelyik kláraúr-előváladék hozza, akkor Pakolod A Bőröndöt(tm)?

rekreációs helyként a hanyatló nyugat helyett ajánlom a Közös Európai Értékeink Legújabb Bölcsőjét, ahol egyben ki is állhatsz a blakrok^Wukrajna területi integritásáért

Pontosan.

A legbutabb progresszivet onnan ismered fel, hogy minden hir, ami neki nem tetszik, az orosz propaganda, meg "alternativ teny" (utobbi eredete: Trump 2017-ben egyszer tenyleg ezt a kifejezest hasznalta o szavaival ellentmondo hirre, azota nem kepesek elengedni ezt a szofordulatot a progresszivek legbutabbai. Pedig mar reg a nyunyoka es hasonlokhoz hasonloan el kellett volna mar engedni ezt a lejart lemezt)

"rekreációs helyként a hanyatló nyugat helyett "

 

Romsics egy elég mértékadó történész, baromi okos és művelt, én kedvelem a könyveit, mert nagyon tényszerűek, de megvallom, hogy amikor a nagyon apró részletekbe is belemegy néha (hogy hány darab ökör meg csatabárd vagy miegymás volt a különböző években a történelem folyamán, azt át szoktam lapozni :--)

 

Az ember kinyitja az internetet, a tévét, a rádiót és az az érzése, hogy a  nyugati civilizáció, amelynek Magyarország is a része, a végét járja. Politikai instabilitásról, demográfiai problémákról, gazdasági stagnálásról szólnak a hírek. Ahogy korábban megvoltak, úgy ma is megvannak az adottságok, a lehetőségek a továbblépésre, vagy elértünk egy ciklus végére és Nyugatnak vége van, mint a botnak? Azok leszünk, amik mindig is voltunk, azaz egy pici félszigete a hatalmas eurázsiai kontinensnek?

Természetesen minden civilizáció, ha ezt a szót használjuk, minden birodalom vagy állami képződmény fölbomlik egyszer. Ez alól még Kína sem kivétel, mert Kína többször felbomlott, csak mindig újraalakult. De a Monarchia, a törökök, az orosz birodalom is fölbomlott, és lehet, hogy az Egyesült Államoknak is ez lesz egyszer a sorsa. Nyugat-Európa meg nem egy birodalom valójában, hanem még mindig inkább nemzeti államok együttese. Olyanfajta külső nyomásnak van kitéve, amit sokan hasonlítanak a Római Birodalmat ért népvándorlási nyomáshoz. (…) Az Európai Unió, amely alatt ma tulajdonképpen Európát értjük, a 19. századi Európához képest így is egy lejtmenetet hajtott végre a 20. században, és az Egyesült Államok valójában már a századfordulón átvette tőle a vezető szerepet gazdasági és egyéb tekintetben. Ez nagyon sokféle mutató tanúsítja. Hogy mekkora a túlélési potenciál az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, ezt nem tudom megmondani. Abban többé-kevésbé biztos vagyok, hogy az Európai Unió annyira és úgy tudja biztosítani a gazdasági és a politikai versenyben szerepét, amilyen mértékben erősíteni tudja az államokat összekötő kötelékeket. Tehát nemcsak gazdasági, pénzügyi unió lesz, hanem külpolitikailag, katonailag is képes lesz válaszokat adni különböző kihívásokra, amelyekre most nem képes. (…) Más alternatíva nincs. Még Németország is, amely a világkereskedelemnek jelentős részét adja és a GDP-je is tekintélyes, önmagában nem világhatalom már, mint ami valamikor volt a 19. században. Tehát csak akkor van jövője Európának, ez alatt értem Nyugat- és Közép-Európát, hogyha az egységesülési folyamatot tovább tudja vinni.

 

https://www.valaszonline.hu/2024/07/04/romsics-ignac-tortenelem-herodot…

Ha nem is erről szól a podcast, de érinti más szempontból is érinti ezt a témát.

Na, akkor most már te is azt mondod, hogy ez a "szuverenitás" azt jelenti, hogy lemaradó állam vagyunk, leszünk. A topic címét idézve: "én megmondtam..."

 

Most már csak azt kellene belátnod, hogy itt Magyarországon ez a "szuverenitás" duma egy kamu, egy politikai termék, mint a polgári Magyarország meg a többi és a célja, hogy ezen keresztül irányítani lehessen a rá fogékonyakat. Várok még 60 évet és ezt is belátod :-)

Az önrendelkezés arról szól, hogy ennek az országnak az igényeire, szokásaira vannak szabva dolgok. Igen, arról szól, hogy mákos bagelben ehetem a reggeli tojásos szendvicsemet, és nem kell erről lemondanom azért, mert azok az EU-s bürokraták, akik étrendjében sohasem szerepelt a mák, betiltanák az egész EU-ban, mert a mák az nyilván ópium, ami meg drog. Csak nem abban a részében ópium. Vagy arról szól, hogy akik megszokták és igénylik a sziesztát, azoknak lehet, s nem egységesítik a munkaidőt. Vagy akik megszokták, hogy este fél 10-kor sötétedik nyáron, azoknak nem lesz ebből este fél 9, szintén az egységesítés jegyében. Meg arról szól, hogy a miniszterelnök elmegy Kijevbe majd Moszkvába, s ha nyilván békét nem is tud csinálni, de jó kapcsolatokat alakít ki azzal a háborúzó féllel, amellyel az USA jóvoltából lehet, hamarosan nyílt háborúba keveredik a NATO, amelynek tagja vagyunk, s a jó kapcsolatnak lehet olyan hatása, hogy nem elsődleges célpont leszünk. Persze nyilván néhány NATO konvojt, parancsnoki állást és fegyverraktárat nálunk is kilőnek, de mondjuk nem mennek a civil lakosságra. Meg arról szól, hogy a törvényeink lehetnek mások, s ha nem akarjuk devalválni a házasság szentségét, s Isten akaratával cinikusan, nyíltan szembe menni, akkor ezt megtehetjük, s nem engedjük meg a homoszexuálisok egymás közötti házasságkötését. Az USA ereje nagy, de a Teremtőt nem becsülném alá.

Szóval nem azt mondtam, hogy a szuverenitás azonos a lemaradással, hanem azt, hogy az én világképemben a fejlődés az ugyan jó dolog, de lehet, hogy nincs az első tíz legfontosabb szempont között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A példáidat komolyan gondolod? 20 éve vagyunk EU tagok és azóta is ehetsz mákos tésztát minden nap. A többi példád is teljesen sántít, most még a szokásosnál is jobban, nincsenek ilyen szabályok, amiket írsz. Ne haragudj, nem akarlak megsérteni, de tényleg nem tűnt fel, hogy ezek teljesen rossz példák?

 

Mindenesetre megnyugodtam, az alapján, amit írtál, szuverén ország vagyunk, de Gyurcsány alatt is az voltunk, akkor is volt mákos tészta.

 

Orbán meg oda megy, ahova akar, a többiek meg azt gondolnak, mondanak róla, amit akarnak. Vagy hogy gondolod, nem nyilváníthatnak véleményt az emberek Orbán viselkedéséről? Akkor a magyarok meg nem kritizálhatják Max Webert vagy az idióta Trumpot vagy a szenilis vénember Bident? Na de most komolyan...

 

Isten témáját válasszuk le, mert nincs olyan, hogy isteni akarat, max olyan van, amit az emberek isteni akaratnak gondolnak vagy magukat kinevezik az isteni akarat közvetítőjének. Ez tényleg nem tűnt még fel?

De tényleg, ezeket komolyan gondolod? Akkor neked pl csak olyan ruhád van, ami egy fajta anyagból van szőve?

 

3Mózes 19:19: „Tartsátok meg rendelkezéseimet. (...). Ne vessetek különféle magokat a földetekre, és ne viseljetek olyan ruhát, amely különböző anyagokból van szőve.

Ez picit olyan érvelés, amikor azzal jön valaki, hogy nem kell a kerítés, hiszen alig van nigger Magyarországon. Hát, ja, csak épp a kerítés miatt.

Az, hogy ma ehetek mákos bagelt, semmit sem jelent a jövőre nézvést. Lehet, hogy egy év múlva EU tagként nem ehetek, EU-n kívüli magyarként meg igen.

A mondanivalóm lényege az, hogy a jogharmonizáció szűkíti a mozgásterünket. Mondok gyakorlati példát. Személyi igazolvány készíttetésekor ujjlenyomatot akartak kérni. Mondtam, hogy azt lesheti. Ha nem lennénk EU tag, jó eséllyel nem próbáltak volna így megalázni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a művelt Nyugat, amiről itt szó van, éppenséggel 400 millió eurós bírságot szabott ki ránk plusz napi 1 milliót valamiért, amit konkrétan teljesen helyesen csinálunk. Sajnos azt kell megállapítanom, hogy akármekkora a különbség a fogyasztásban, valójában a Nyugat szakadt le tőlünk és nem mi a Nyugattól .

Ha nem lennénk EU tagok, rettegni sem kellene.

Sokáig az ellen Közöspiac, a KGST tagjai voltunk; meg az ellen NATO, a Varsói Szerződés tagjai aztán mennyire jó volt. Itt vendégeskedett 120e tuszki katona is. Az mennyire cool volt. Meg amikor megtámadtuk Csehszlovákiát 1968-ban a ruszkik oldalán, na az is jó buli volt!?

A KGST és VSz kötelező, az EU és a NATO önkéntes…  Lehet Huxit népszavazást tartani, és a Huxitet végre lehet hajtani…

Ukrajna esete mutatja, hogy miként tekint Putyin az egykori szovjet csatlósokra… Ő akarja megszabni, hogy a független Ukrajna, Románia, Moldávia és Magyarország milyen szövetségi rendszereket építhet fel. Ezt jónak tartod?

Mennyivel jobb az, amikor az USA csak egyféle, nevezetesen liberális demokráciát enged meg társadalomszervezési formának, s a nagy szabadság odáig terjed, hogy a másként gondolkodás, konzervativizmus, különutasság nem megengedett? Amúgy örülök annak, hogy az EP nem talált időpontot Orbán beszédének a soros elnökség kapcsán, így legalább a többi tagállam is informálódhat az EU működésének lényegéről, az európaiság kontraproduktív zamatáról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Névleg, és épp a kevésbé lényeges, de érzelmileg megosztó kérdésekben. Ezzel szemben nézd meg, Európában mekkora cirkusz van abból, ha a magyar miniszterelnök ellátogat a háborús felek vezetőihez. A tisztelet, a hallgattasék meg a másik fél is alapelv, a nyugat-európai vezetők megrekedtek a hisztis kisgyerek színvonalán. Ha valóban szabadelvűek lennének, mint ahogyan hirdetik, akkor a magyar miniszterelnök szabad mozgását is tiszteletben tartanák, a szabad kommunikációját és az erőfeszítéseit is. De hát nem, mert ők úgy vannak ezzel, bármi is legyen az ára, ha kell, akár európaiak millióinak halála, Oroszországot le kell győzni, mert az USA ezt várja tőlünk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jól értem, hogy te azt szeretnéd, hogy Orbán viselkedését vagy amit te gondolsz azt ne lehessen kritikával illetni? Mert én úgy látom, hogy végül is ezt mondod. Ha Orbán csinál valamit, akkor kussoljon mindenki, nem lehet véleményt nyilvánítani róla. Azt hiszem, ezt már kérdeztem tőled, de eddig nem válaszoltál. Egyébként lehet, hogy jó diktátor lenne belőled, még ha nem is gondolnád... :-)

 

Az nem kérdés, hogy jelenleg a progresszív(???) baloldal(???) bizonyos szempontból szélsőségesebb, mint a konzervatív oldal (emiatt nőtt ki az idióta Trump, mert a hülyeség inga a baloldalon nagyon kilengett és aztán visszalengett a másik irányba, ami pl Trumpban vagy Le Penben manifesztálódik)

 

Ráadásul a médiát a liberálisok uralják nagyrészt (ami szerintem azért valamennyire a média természetéből. feladatából következik) karöltve a baloldallal (ez már nem annyira következik abból, de ez most mindegy). Ezt csak azért írom, hogy érteni vélem, hogy mit gondolhatsz, de Orbánt szerintem hiba idekeverni, mert ő nem a béke miatt csinálja ezt, meg nem azért, mert "hallgattassék meg a másik fél" elvet magáénak érzi. Ugye te sem hiszed ezt el? Mondd, hogy ennyire nem vagy naiv... Mert ha ő a hallgattassék meg a másik fél elv alapján működne, akkor talán nem lenne nálunk pszeudo demokrácia.

Nem a kritikával van baj, talán feltűnt, hogy magam is épp a szólásszabadság mellett érveltem. A baj a tiszteletlenséggel van, az alázat hiányával. Nem az a kommunikáció, hogy „Orbán véleményünk szerint helytelenül cselekedett, mi néhányan nem ezt tettük volna”, hanem az, hogy „Orbán politikai hibát követett el”. Ami nem igaz, nem követett el hibát, csak egyeseknek nem tetszik az, amit tett. Tényként állítanak be egy narratívát, ami nem helyes.

A diktatúra nem biztos, hogy rossz, amennyiben a diktátor erkölcsös és a népe érdekeit képviseli. A cégek is diktatorikusan működnek, érdekes módon azt nem kérdőjelezi meg senki, nem rohangál panaszt tenni ezen gyakorlat miatt mindenféle EU-s hatóságnál senki.

Az, hogy a demokrácia jó, valamiféle axiómaként és tabuként kezelik többen, de bátran el lehet azon gondolkodni, valóban jó-e, vagy jobb lehet esetleg egy hibrid megoldás, amelyben érdekes a nép véleménye, de a döntést a vezető mondja ki a nép véleményének figyelembevételével.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Orbán mostani békemenete bábjáték... (=kamu, remélem, érted...) De láthatóan van, akinél működik.

 

Nem tudom, emlékszel-e a Pesty Lászlóra, aki azt mondta, hogy ezek nem NER lovagok, hanem orkok... Valahol volt vele egy nyilatkozat, hogy van neki egy csomó anyaga csak épp vár egy kicsit, mert nehogy az EU pénzeket veszélyeztesse. Erről van szó:

"Az viszont számára is dilemma, hogy mikor álljanak elő velük, mert nem akarja „keresztbe húzni azt a heroikus munkát, amit Navracsics Tibor végez a brüsszeli pénzek megszerzéséért"

Erre írtam neki egy emailt (igen), hogy satöbbi satöbbi + "de ne haragudjon, naivitás azt gondolni, hogy kapunk EU pénzt. Egy bábjáték folyik, ahogy számos más területen is" satöbbi satöbbi... (válaszolt egyébként, de a válaszából sütött a naivitás)...  Hát, azóta sem jött meg a 20 milliárd vagy mennyi, nem is fog soha, hacsak nem a Messiás hazahozza valahogy...

 

A céges hasonlatod sántít, ahogy az összes többi hasonlatod is. Gondolom, nem véletlen, hogy hasonlatokban beszélsz, mert azok elfedik a hibákat.

 

A diktatúráról írtak pedig végtelen naivitásról tesznek tanúbizonyságot, de ezt is írtam már. A demokrácia lényeges eleme a hatalom ellenőrzése, hogy a mi érdekünkben tesz-vesz-e a vezető. De lehet, hogy a szocializmus kinevelte a magyarokból ezt az igényt, Orbán meg rátesz még egy lapáttal.

A kommunizmusban a kezdetekben hívők naivitásával van egy szintben az a hit, hogy majd a diktátorok a mi érdekünkben fognak dönteni, ha nem ellenőrizzük őket (márpedig diktatúrában olyan nincs). Pont olyan emberektől vársz ilyet, akiket a hatalom mozgat meg (mégis ki lenne diktátor, ha nem egy olyan ember, akinek hatalom kell...).

 

És hogy legyen egy locsemegei hasonlat: te azt várod el, hogy odaraksz a kecske elég egy nagy káposztát és ő nem eszi meg.

 

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Hát de tényleg:

 

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Érdekes, a nyugati EU management idegesebbnek tűnik annál, mintha beült volna egy előadást megnézni a bábszínházba. :)

Fogalmam sincs, miért hoztad ide az EU-s pénzeket. A szabályok szerint azok a pénzek járnak, ahhoz képest politikai nyomásgyakorlásra használják. Ilyenkor a helyes megoldás az, hogy kigazdálkodjuk, nem pedig az, hogy feladjuk a pénzért az önrendelkezésünket. Egyelőre épp ezt az általam is elvárt, helyes irányt látom megvalósulni.

Miért is sántít a céges hasonlatom? Ja, mert megmutattam, hogy ahol valamit valóban működtetni kell, ott nincs demokrácia. De mondok másik példát: a hadsereg, a rendőrség.

Bármennyire meglepő, van ellenőrzés. Nem tudom, feltűnt-e, hogy négyévente vannak parlamenti választások.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szóval ez nem szükségszerű. Az EU-t könnyen aznosítjuk ma azzal a prüsszeli adminisztrációval, amelyik a szerződést felrúgva, ideológiai alapon központi irányítást szervez és a jogot is a politika szolgálatába állítja. Mi nem ebbe az EU-ba léptünk bele. Most az lesz a kérdés úgy 5 évig, hogy az a többség, amelyik az EP-ben ezt az új-régi menedzsmentet támogatja, képes lesz-e végleg szétszedni az Uniót, egy Amerikának alárendelt, kulturálisan lerombolt, gazdaságilag versenyképtelen Európát csinálni. Szerintem ezt a Bizottságot már csak a lendülete viszi tovább, de nem lesz képes befejezni a nagy művet és létrehozni a baloldali-liberális irányítású európai egybesült államokat. Különben is utálom a negatv kisugárzást (szegény Donald Sutherland, nemrég halt meg).

Románia miniszterelnöke: Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!
https://transtelex.ro/kozelet/2024/05/01/romania-miniszterelnok-gazdasa…

Hivatalos, a románok már jobban élnek a magyaroknál
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240430/hivatalos-a-romanok-mar-jobb…

Lengyelország és Románia is előzött minket - Miért maradt le Magyarország?
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240502/lengyelorszag-es-romania-is-…

 

Bod Péter Ákos: Romániát sem tudjuk visszaelőzni, ha nem a humán tőkére koncentrál a magyar politika
https://qubit.hu/2024/05/02/bod-peter-akos-romaniat-sem-tudjuk-visszael…

Zsiday Viktor: Ezzel nem érjük utol Ausztriát, ezzel nem érünk utol senkit
https://hold.hu/holdblog/zsiday-viktor-podcast-inflacio-novekedes-reszv…

Aki nem érti a számokat, az a jelzőkből és a melléknevekből ítél. Puzsèri magasságok ezek! ;)

Tudod a fidesz csökkentette az államadósság  arányát, miközben a Románia duplán a gázra lépett. Eközben Magyarországon a lakosság megtakarítása növekszik, Románia pedig eladósodik. Meg lennék lepve, ha 5-10 év múlva előttünk lenne. És Románia jobban járt azzal is, hogy hozzánk rajtuk keresztül jön az energia, továbbá az ukrán háborún is többet keresnek.

De legalább nálunk csökken a (sokkal nagyobb) 78%-os adósság, ami a románoknak csak 52% és ezt még meg is magyarázod, hogy a románok milyen hülyék? Wow, szerintem hagyjuk abba, ma belehallgattam a Déli krónikába, elég volt annyi a hülyeségből meg a hazugságból.

https://hup.hu/comment/3053880#comment-3053880

 

Kellene érteni a számítás alapjait. pl külföldről hazaküldött pénzek: https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_diaspora

Az van, hogy kurvára menekülnek el még mindig Romániából az emberek. Haza meg nagyon nem akarnak menni pl. Olaszországból. Pénzt küldenek haza. Románia most tart ott, mint mi 2019-ben. Munka van, szakember nincs. Ráadásul náluk a GDP teljes egészében adósságból van finanszírozva, miközben mi csökkentettük az államadósság kitettségét és közben nőttünk.

Figyu, tegnap tényleg belehallgattam a Déli krónikába, ott is megmagyaráznak mindent. Nem vagyok kíváncsi a hülyeségekre, ha mégis, akkor ráklikkelek az origora.  Én a számoknak hiszek. Egyelőre az utolsó kettőben vagyunk benne a bolgárokkal és ha már a trendeket említetted, a Viktorék annyira elbaltázták az elmúlt pár évet, hogy a költségvetés problémái miatt és a kontraszelektált Nagy Márton szakértelmét látva nálunk hosszú távon semmi jó nem várható.

 

De majd térjünk erre vissza 5 év múlva, amikor még mindig Orbán lesz, mi meg a bolgárok mögött leszünk. Te akkor is meg fogod magyarázni, hogy csak ideiglenes, hogy a bolgárok elhúztak mellettünk.

>>Húúú, márt eszembe is jutott, hogy miért nem írtam ide kommenteket egy ideig :-)

mindig úgy gondoltam, hogy a 2022 áprilisi Ellenforradalmi Események után egy bécsi szanatóriumban ápolnak miközben donátanna arccal nézel a semmibe

üdv újra a #bukiktyonmáron

A számok szerint igen. A laposföldesek, vírustagadók szerint nem. Én eddig azt láttam, hogy amit a laposföldesek meg vírustagadók mondanak az nem jól modellezi a világot, ezért inkább a jól bevált számoknak hiszek. Igazi jobboldali, konzervatív vagyok, ezért voltam az Áruló-Messiás tüntetésén is

épp a számok szerint nem. az, hogy 14 év alatt sikerült összeollózni egy grafikont minden ötödik magyart minden hatodik románnal különböző évekből származó átlagbér és vásárlóerő adatokkal, az nem azt jelenti, hogy "románia leelőzőtt minket", hanem azt, hogy kiszolgálta a buborékodat a szennymédiád

Nekem van ismerősöm, aki rendszeresen jár Romániába, mert erdélyi származású a srác és a munkája is olyan, hogy több országban ingázik. Évek óta mondta már (rendszeresen visszatérő téma), hogy ő hogy látja a trendeket és hogy nagyon közelítenek a románok és nemrég (kb fél éve) pont téma volt a fizetések nagysága azokon a területeken, amikre ő rálát. Egyértelműen azt mondta, hogy a románoknál jobbak a fizetések, konkrét számokkal (ismétlem, azokon a területeken, amikre rálát). Nem reprezentatív minta, de számomra beleillik a portfolio.hu elemzésébe.

 

Lehet homokba dugni a fejünket, de attól nem biztos, hogy jobb lesz.

Most nyilván nem tudom, hogy tényleg így gondolod-e, de mint az IQ-s témánál, megfelelő összegben szívesen fogadok, hogy igazat mondok. Bemutatlak a srácnak, ha kell, ha kell a társaságnak is, ahol erről szó volt, ha kell ügyvéd vagy közjegyzővel is lepapírozhatjuk, hogy voltak-e ilyen állítások, de akkor valami egész nagy összegben fogadjunk, mert elég hülyén fogom érezni magam egy ilyen eset után :-)

 

És ahogy akkor is mondtam: én nem vagyok úriember, én csak a biztosra fogadok.

Lengyelekről annyit, hogy (nem mondom milyen cégnél dolgozó ember állítása volt), de rendszeres, hogy a lengyeleket kevésbé szívesen akarják projekt induláskor, mert drágák és a magyarok "ócsóbbak".

 

Mondjuk ez sem reprezentatív példa és ráadásul a vásárlóerő parítás sincs beleszámolva nyilván, de ettől még érdemes odafigyelni, hogy lehet, hogy a lengyelek óradíja magasabb annyival, hogy inkább már őket is ócsósítani kell, mint mondjuk az angolokat (ami azért természetes)...

A momentumnak már vége, remélem.

Nem hittem volna, hogy csak ma ket dologban is egyetertunk.

De azért remélem, soha nem leszünk annyira hülyék, hogy olimpiát rendezünk...

En remelem, hogy "leszunk olyan hulyek". A kozeposztalynak es a felsobb osztalynak nem lett volna rossz, de meg azoknak a szegenyebbeknek sem, akiknek semmi masuk nincs, csak orokolt ingatlanjuk Budapesten...

Hát nem tudom. Nekem azért feltűnt, hogy 2 évente elmondják, hogy 10 év múlva utolérjük Ausztriát és még nem történt meg és a realitásokat nézve az én életemben nem is fog, de talán aztán sem soha. Olyan ez, mint hogy Elon Musk is elmondta 2 évente, hogy már mindjárt itt a full önvezetés, már csak 2-3 év és kész lesz. Nem lett kész. A Tesla egy technológiai cégként volt árazva évekig, nagyrészt emiatt. Most már inkább, mint autógyártó kezd árazódni. Nyertem is a Tesla shorton :-)

 

Hasonlóan, ha azt mondják, hogy majd mi rendezünk nyereséges olimpiát, bár eddig szinte senkinek nem sikerült, akkor szintén szkeptikus vagyok. Az a baj, hogy semmi sem arra mutat, hogy képesek lennénk rá, a tények azt mutatják, hogy túl lenne árazva és szétlopnák az egészet, na és persze a költségeket a plebs fizetné meg. Most is ez történik, miért lenne csoda? Mitől várjuk, hogy más legyen a kimenetel, ha mindent ugyanúgy csinálunk? Már megint azok a fránya tények, én földhözragadt vagyok, azoknak hiszek.