Megbüntették az Apple-t és a Google-t Dél-Koreában, mert adatot gyűjtöttek a felhasználókról azok tudta nélkül

Címkék

Megbüntették az Apple-t és a Google-t Dél-Koreában, mert adatot gyűjtöttek a felhasználókról azok tudta nélkül:

Az Apple-t a Koreai Kommunikációs Bizottság (KCC) 210 millió von (megközelítőleg 153 000 dollár) bírság megfizetésére kötelezte, mert a felhasználók helyadatainak gyűjtéséhez nem szerezte be azok beleegyezését. Ez az intézkedés sértette a helyadatok kezelésére vonatkozó irányelvek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos előírást.

A KCC továbbá a Google-t is megbírságolta egy hasonló szabálysértés miatt, bár alacsonyabb összeggel, 3 millió vonnal, ami megközelítőleg 2 179 dollár.

Részletek itt.

Hozzászólások

Egyrészt az Apple nem olyan, másrészt kegyetlenül elrettentő a bírság összege, ezeknél a garázscégeknél.

Nekik szabad. Csak kínának tilos. Megazoroszoknak.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Persze, az egy felsővezetőjük napi repiköltsége sincs, egy Apple/Google méretű, bevételű cég meg se érzi. Itt legalább fél-egy milliárdos bírság kellett volna, hogy ne csak megérezzék, de fájjon is.

Nekem egyébként ez az egész modern adatgyűjtés, nem csak az, amit az Apple, Google, hanem mindenki művel, morbidnak tűnik. Ki a ráknak érne pénzt az én adatom? Úgy se tudnának vele sokat kezdeni, még célzott reklámokat se tudnak a számba nyomni, mert reklámblokkolókkal, mailszerveren meg spamszűrővel szűröm.

Én józan ésszel azt gondolnám, hogy ez a nagy adatgyűjtés csak felesleges teher annak, aki csinálja, még szénné tömörítve is eszi a sok petabájtot az adatközpontokban, lényegében információs szemét.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Mert láthatóan nem vagy tisztában alapvető big data elvekkel sem. Nem az a lényeg, hogy a te adatodból lehet-e konkrét dolgokat használni, hanem az, hogy a te, az én, meg a többiek közös adatait hogyan lehet úgy csoportokba, profilokba rendezni, amiből már használható információhalmaz lesz.

Bakker, ez zseniális.

Feltűnt valakinek, hogy ez nem büntetés, hanem konkrétan reklám?

Biztosan többet hoz a konyhára a globális médiában való emlegetésük, mint amit be kéne fizetni, úgyhogy a google tutira meg fogja magát büntettetni évente legalább egyszer. 2000 USD azért, hogy felkapja őket a világsajtó, ennél olcsóbban ezt nem lehet elérni.