"Földbe tiporják a MacBook Airt az új windowsos laptopok"

Új időszámítás vette kezdetét az asztali számítógépek és laptopok világában, a Microsoft a hét elején ugyanis hivatalosan is leleplezte legújabb termékcsaládját – a készülékekre már MI-számítógépekként, vagy ahogy a vállalat hívja, Copilot+PC-ként lehet hivatkozni. Azok belsejében már nem Intel, hanem ARM-architektúrájú Snapdragon X Elite chipek ketyegnek, aminek köszönhetően hatalmasat nőtt a laptopok teljesítménye, miközben a fogyasztásuk csökkent – tehát sokkal tovább bírják egy töltéssel. Az új windowsos laptopok ráadásul az Apple-nek is odaszúrnak, korábban ugyanis a MacBookokhoz az M-szériás chipeknek köszönhetően egy konkurens gyártó sem tudott felérni. Az új készülékek azonban papíron nemcsak elérik, hanem felül is múlják az aktuális MacBook Airek teljesítményét és energiahatékonyságát.

[...]

A vállalat szerint az új Snapdragon X Elite chipekkel szerelt windowsos Copilot+ PC-k nem kevesebb mint 58 százalékkal gyorsabbak az M3-as chippel szerelt MacBook Aireknél.

Ez azonban még nem minden, a Microsoft mérései szerint ugyanis az új készülékek üzemideje is felülmúlja az Apple laptopokét – itt körülbelül 20 százalékos a Microsoft előnye.

[...]

Link: https://index.hu/techtud/2024/05/22/microsoft-copilot-pc-snapdragon-x-e…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 23., cs – 10:41

Windows-os  Qualcomm Snapdragon X Elite-es - hogy pontositsunk.

Ennek ellenere: a verseny jo, varom a tenyleges real life benchmarkokat az M3-M4 ellen, foleg GPU vonalon vagyok kivancsi ahol az Intel sokaig kinosan alacsonyan tartotta a lecet.

Meg probalta a Microsoft ezt nagyon exkluzivva tenni, hogy csak Windows menjen ezeken a legujabb Snapdragonokon, de vannak nyomai annak, hogy a Qualcomm fel nem tamogatni a Linuxot, mert Win 11-gyel minden lassunak fog tunni. Persze a hivatalos Linux tamogatas hivatalos bejelenteset sem sieti el. De amint megtenne, azonnal vennem az elso Snapdragon X Elite-es Linuxos laptopot.

Az érdekes az, hogy amennyire láttam máshol kommenteket a Windows felhasználóknak van a legnagyobb bajuk ezzel.
Egy Dell Latitude 5440 jelenleg drágább mint egy MacBook Air, és még lassabb is.
Legjobb mikor IT workshopon az Intellel szerelt gépek 3-4 óra után lemerültek és tölteni kellet őket, az M1 MacBook Air pedig úgy bírt majdnem másfél napot, hogy 2x feltöltöttem a telefonomat 50%-ról.

Nagyon extrém elvárásaim vannak: Teams, Outlook, RDP, Citrix Workspace App, böngésző, Visual Studio code menjen róla. Ne pörögjön egyfolytában a venti és bírjon ki 1 munkanapot.

De akinek Intel van a szíve felé tetoválva nem akarja elfogadni, hogy az x86_64 nem a legjobb mobil platform.

Nem, de lehetne.

Fogalmazzunk úgy hogy az i9 ellenére megy el ennyit a géped.
Valószínűleg szép nagy akku van benne de ami még ennél is fontosabb lehet hogy "mentes" az átlag laptopon levő gyári beépített akkuzabáló szoftverkupactól.

i9-et laptopba nem igazán értettem, anno megmértük egy vadonatúj macbook pro-n, pont egy percig tudott "nyélen" menni, utána belépett a thermal throttling.
 

Gábriel Ákos

i9-et laptopba nem igazán értettem, anno megmértük egy vadonatúj macbook pro-n, pont egy percig tudott "nyélen" menni, utána belépett a thermal throttling.

Ahja, az MBP (főleg Air) mindenkori baja a thermal thottling. Nekem pölö Ryzen 7 6800H van a laptopban, nincs thermal throttling: órákon át tud menni maximális teljesítményen, ha szükségem van rá. És órákon át tud silent menni passzív hűtéssel (pölö: https://imgur.com/a/8vPzdZ0), ha épp arra van szükségem...

CPU-t, GPU-t es SoC-ot tud tervezni. De laptopot mar nem.

Ilyen "hatalmas" elvarasaim lennenek, hogy ne kapcsolodjon be, mikor probalom kideriteni, hogy amugy be van-e epp kapcsolva... ezt a "Jobs-vaz" anno megugrotta, meg aksi szazalekot is lattal kikapcsolt allapotban a kisgombocskat megnyomva.

Mindegyik Toshiba laptopom így jelezte, 2000 körül, utána az Acer nem tudom, mert nem emlékszem, a Dell ilyen volt, az ASUS meg programozható RGB, van benne breathing preset, meg minden más hülyeség is. :D

Halvány lófaszt se tudsz te az Apple világon kívüli dolgokról, az a helyzet... :D

Lehet szó szerint nem throttlingol (noop utasításozik), hanem visszaveszi az órajelét alacsonyra. De a teljesítmény visszahúzás, turbózás alapvető működése már jópáréve a prociknak.

Idle persze, hogy elmegy passzívan. Ott a gyártó döntése, hogy magasabb hőfokon áll a venti vagy alacsony fordulaton hideg a proci. 
Max terhelés alatt a base clockot jó ha tartja, nemhogy a turbo clockot (max teljesítmény). 

Másrészt a max teljesítmény valsz csak konnektorra dugva megy. 

Max terhelés alatt a base clockot jó ha tartja, nemhogy a turbo clockot (max teljesítmény). 

Tudja tartani.

Másrészt a max teljesítmény valsz csak konnektorra dugva megy. 

Nyilván hamarabb merül, de akkuról is tudja.

Van rendes hűtése és nincs benne throttling, így néz ki belül: https://i.ytimg.com/vi/M9lLb0yKUms/maxresdefault.jpg

Nem csak hő, hanem power limitek miatt is valsz visszavesz.

Nem arra gondoltam, hogy akkuról mennyi, hanem hogy ha nincs hálózati áramra dugva, akkor jellemzően alacsonyabb órajelet lehet választani/arra vált a nagyobb teljesítményű pc laptop.

Nem rossz az a hűtés, de cpu+gpu együtt először 150-200w, majd lekorláozzta magát 100w környékére. Aztán meg szépen húzza lefelé az órajeleket, hogy vállalható szinten maradjon. Végig 100% lesz a terheltség kijelzése, csak éppen nem ugyanannak a 100%-a.

x64 fogyasztása normális laptop-ban.

 

Pedig de. Amikor a mobilom tud egy teljes hetet toredek akksival, akkor egy laptop miert merul le alvo allapotban 2-3 nap alatt?

 

Es a mobil ezalatt az ido alatt fogad sms-t, fe lehet hívni. A laptop meg annyit csinal, hogy, mit is? Jah igen, meriti az akksit 0 hozzaadott ertekkel.

 

Ehhez nem kell informatikusnak lenni, hogy lassuk, hogy szar.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Milyen mobilt próbálsz összemosni egy mai full extrás laptoppal? 20 éves butatelefont? Mert a mai okostelefonok nem mennek egy hétig, de gyakran egy napig sem, ha használod. És még utóbbiak is töredék erőforrással rendelkezik egy laptophoz képest, a kijelző méretről se beszéljünk.

De amúgy azt szarozol amit akarsz, én csak azt cáfoltam, hogy egy mai x64-es laptop lemerülne 2 óra alatt, mert ez hülyeség. Simán kibir egy munkanapot, a kisebb (12"-os) alacsonyabb teljesitményűek még többet. Már a normális fajták.

> de gyakran egy napig sem, ha használod.

 

Pont ezt magyarázom. Ha egy laptopot alvó állapotba teszel az pontosan ugyanaz a felhasználási mód, mint amikor egy telefont csak úgy magára hagysz (kikapcsolt képernyő).

Sőt a mobiltelefon egyéb feladatokat is ellát (sms fogadás, hívás fogadás), míg a laptop nem csinál semmit.

És ez operációs rendszertől független a laptop esetén (alvó állapot). Magasról tesznek a fogyasztásra laptop esetén.

 

 

De mondok jobbat, ami esetén még szembeötlőbb a különbség. Ugyanaz a usecase mobiltelefon és laptop esetén: bluetooth fülhallgatóval zenét/podcastet/yt-ot hallgatsz. Az egyszerűség kedvéért, egy 18 órás anyagot.

Meddig bírja a laptop? Meddig bírja a mobiltelefon?

Mind a kettőn legyen helyi fájl lejátszás (mobilon vlc, laptopon amit akarsz, de lehet az is vlc).

 

Az én mobilom a fenti usecase-t érzésre 20 órán keresztül tudja. És még a mobilnetet és a sim kártyát se kell letiltani. Azaz telefonként is funkcionál.

 

Nem hiszem el, hogy ez nem szembeötlő *mindenkinek*.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mint mondtam egy kisebb - de mobilnál még mindig sokkal-sokkal nagyobb - subnoti képernyővel, valós használattal elmegy 10-12 órát. Erre azt mondod micsoda elképesztő teljesitmény egy tökhülye, mütyür telefontól, hogy kikapcsolt képernyővel(!) le tud zenét játszani 20 órát? Ne viccelj már.

Nem méregettem, de biztos, hogy volt már 2 napig alvó üzemmódban a laptopom, nem merült le nullára.

Amúgy kapcsold be mindkettőn a képernyőt, menjen youtube és lefogadom, hogy a 3 éves laptopom tovább birja, a borzasztó szar, pazarló x64-en, a hiperrossz windows-al, mint a hiperszuper takarékos arm-os telefonod, fantasztikus androiddal.

Az alvást is összekevered. Ha azt mondod a laptop ne csináljon semmit, akkor ne altasd, hanem hibernáld. Nem látom a use case-t, hogy miért kellene egy laptopnak alvó üzemmódban (mikor is a processzor gyakorlatilag nem üzemel, csak a memóriatartalom van életben) zenét lejátszon, vagy bármi hasonlót csináljon.

Arra jó, hogy elindulok itthonról, lecsukom, alszik, odaérek - akár másnap - kinyitom és folytatom a munkát. Erre való az alvó üzemmód és ezt tökéletesen meg is oldja.

Ha majd reális use case lesz, hogy közben zenét játszon bluetooth-on 24 órán át, akkor majd megoldják. Bár abban se vagyok biztos, hogy ne ugraná-e ezt meg jelenleg is egy subnoti kikapcsolt képernyővel, futó oprendszerrel...

ms rájött, hogy macerás az alvás hibátlan támogatása és elkezdték nyomni, hogy ne aludjon a gép, csak lassuljon le és kapcsolja le a kijelzőt. 

Megszületett a modern standby - S0. Ráadásul a normális alvás támogatást ki is vették az újabb gépek biosából. Aztán a háttérben a windows veri magát a földhöz, hogy ő internetezni akar és fontos dolgokrók akar végtelen ciklust futtatni. Így leszívja azakkut nullára, a táskában lévő gépet főzve, az akku tulmerülését kockáztatva. És a faszságuk miatt más os-en sem lehet használni alvást, mert a gép nem támogatja. 

10 éves ipad meg gyakorlatilag nem merül, ha letezem az asztalra, pedig neten át figyel, hogy jön -e bejövő hívás. Gondolom hasonló lehet a mostani armos laptopuk is.

Ja, windows-on volt hibás az alvás, nem linuxon hogyne... :)

A sok zagyvaság ne zavarjon meg abban a tényben, hogy most sem merülnek a windows-os laptopok alvó üzemmódban és nem, nem interneteznek. Ha mégis, akkor nyilván ugyanezen gépek linuxal - ami biztosan nem internetezik és végtelen ciklust sem futtat - 10x annyi ideig birja még ebben az "elrontott" alvó üzemmódban is.

Pont erről hires :)

Megszületett a modern standby - S0. Ráadásul a normális alvás támogatást ki is vették az újabb gépek biosából. Aztán a háttérben a windows veri magát a földhöz, hogy ő internetezni akar és fontos dolgokrók akar végtelen ciklust futtatni. Így leszívja azakkut nullára, a táskában lévő gépet főzve, az akku tulmerülését kockáztatva. És a faszságuk miatt más os-en sem lehet használni alvást, mert a gép nem támogatja. 

Egyébként egészen fasza a cucc - ha minden driver támogatja.

Én például az ASUS G713RM esetén az első hónapban szoptam ez miatt. Egy hét alatt derítettem ki, hogy a hibás Bluetooth driver tartja ébren, vagyis nem tud lemenni a Modern Standby állapotba, hanem csak a képernyőt kapcsolja le, de nem alszik ténylegesen. A workaround az volt, hogy letiltottam a Bluetooth driver-t, akkor le tudott menni alfába, a megoldás meg az volt egy hónap múlva, hogy kijött egy újabb driver, ami már jól kezeli ezt az állapotot, azóta napokat elvan ebben az alvó módban is, ha megnézek egy sleep elemzést, akkor óránként egy ilyen alvás használt ~0,1 Wh kapacitást.

Röviden: nem a Windows a probléma, az nagyon szépen támogatja ezt a módot, hanem a hardvergyártók és azok szoftverfejlesztési gyakorlata.

Megis miben akarod osszehasonlitani? Szintetikus benchmarkban, vagy inditsunk el egyszerre 20 alkalmazast mindketton, vagy hogy gondoltad?

A Win 11 az elrugaszkodott rendszerigenyek miatt korunk Vistaja. Meg mert azokon a high end hardvereken, amiket mar legalabb tamogat, sem erzodik gyorsnak.

Felhasználói élményben mondjuk. 

Az én gépemet egy olyan ember hozta, több macbook pro-ja is van, iMac mellett. Le volt döbbenve, hogy mennyire minőségi cucc. 

Nem tudom, hogy miben nyilvánul meg nálad a nem érződik gyorsnak, nekem fut rajta egy virtuális gép, Visual Studio és még egy halom szoftver, de nem volt még arra példa, hogy várnom kellett volna bármire. Ráadásul ez egy 2-3 éves refurbished gép. 32GB ram, SSD-vel, core i7, intel iris. Nincs thermal throttling, pedig van, hogy az alu gépház már forró. 

Kb. a tavaly őszi bejelentés másnapján küldték az első Linux support patchet az LKML-re.

 

Itt a legújabb Linux support státusz jelentés: https://www.qualcomm.com/developer/blog/2024/05/upstreaming-linux-kerne…

És itt egy előadás attól aki dolgozik rajta: https://eoss24.sched.com/event/1aBEy/enabling-linux-support-with-upstre…

 

Szóval nem a Qualcomm-on fog múlni, hanem a különböző vendorokon, hogy lesz a SoC-ra aggatott egyéb HW-khoz (pl. fingerprint reader) Linux driver.

Az a baj, hogy a Linux támogatáshoz nem csak a processzor kell.

Nekem egy SurfaceBook 3 a magán laptopom. A Linux szépen fut rajta, de a kamera és az érintőképernyő a mai napig nem támogatott, és nem is működnek rendesen (miközben a többi, más gépekben nem használt speciális Surface alkatrészekhez évek óta vannak működő, az MS segítségével kifejlesztett Linuxos driverek).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Vegre, azt hittem mar sosem fog felebredni a konkurencia. Meg a vegen lesz valami versenynek latszo folyamat a piacon!

pedig "mindig igazam van trey" megmondta hogy nem olyan nagy számok ezek az új M procik, nem értem ezáltal miért reagált rá egyáltalán a konkurencia! mondjuk a fidesz is azt mondja hogy nem érdekli magyar péter, mégis többszáz milliót költött el a lejáratására az elmúlt 2-3 hónapban xD

Szerkesztve: 2024. 05. 23., cs – 11:37

A Recall kémkedés részére már reagáltam másik két topikban, így azt most mellőzném. Magára a Snapdragon X-re vonatkozóan szkeptikus vagyok. Mármint jónak hallatszik annak alapján, amit hallottam róla, de a +58% egy M3-hoz képest elég hihetetlen, és megfoghatatlan is. +58% miben? Milyen teszttel vagy alkalmazással mérték, desktop, szerveralkalmazás, adatbázis, JS engine, játék, szintetikus benchmark, 3D CPU renderelés, enkódolás, tömörítés, kódforgatás vagy mi a tök? Átlagban ennyi, vagy ez volt az egyik tesztben a legkiugróbb eredmény? Ha mindenben veri is +58%-kal, akkor mekkora fogyasztás, milyen hosszú akkuidő mellett?

Nem tudom miért nyomja a MS az ARM-et. Nincs baj magával az ARM-mel, csak a MS-nak az x86 és az x86-os húzóalkalmazások (játékok már nem annyira, de MS Office, Adobe, Autodesk, stb. alkalmazások) biztosítja a monopóliumát, amit nem tud kihasználni ARM-en. Igen, tudom, hogy van a rendszerükben valami emulátor, amiről nem világos, hogy szoftveres vagy hardveres, de hasonló az Apple Rosettájához, és futtat x86-os kódot, de azt nem tudjuk mennyire hatékony, mennyire használható, mennyire kompatibilis.

Így meg azt mondanám, hogy jól hangzik, de várjuk ki a végét, a független teszteket.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

ms office mar 20 eve is volt mac-re. photoshop meg 30 eve is, sot megkockaztatom az elobb volt macre mint pc-re. es tenyleg!

autodesk autocad is van macre mar par eve, erre mondjuk en is nemreg csodalkoztam ra, ugy tudtam az win-only cucc.

van meg nehany 3D/CAD alkalmazas ami nem megy mac-en (catia, solidworks pl), de a legtobb (pl. archicad, maya) megy.

sot meg ms visual studio is van mac-re, es itt nem a vscode-ra gondolok.

talan mar csak a jatekok ami a wint eletbe tartja, de azok se mert egyre inkabb a konzolokra megy at a gamer kozosseg.

ja meg a delphiben es dotnetben eszkabalt konyveloprogramok :)

Windowsra mar az RT-hez is volt nativ, ARM-os MS Office, szoval, szeirintem, az van most is. Az x86 emulator igen jol mukodik, en pl. olyan igen nehez dolgokkal piszkaltam, mint 3D Mark 2000, Need For Speed III, meg Where is It. Sott, a Delphi 5 is elindult rajta, amit buildelt az is, es amit buildelt, az nyilvan mukodik az eredeti, Windows XP-s celgepen is. Szoval, szerintem, nem para.

Tudsz allitani 1-2 dolgot exekre vonatkozoan az emulatornal (pl. ne emulaljon 64 bites x86-ot, csak 32 biteset, vagy csak 1 szalu lehet, JIT letiltas). 

Közben egy másik videón annyit találtam, hogy valami szintetikus benchmarkban mérték a +58%-ot, single core eredmény, de azt továbbra sem közlik, hogy milyen benchmark ez pontosan, milyen workload, milyen utasításokkal dolgozik, memóriakésleltetés, stb. hogy szól bele, floating pont része van-e, stb.. Gyanítom, hogy Cinebench R23, de nem fogok kitalálósdit játszani, ha titkolóznak, akkor egészségükre.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

X-en azt írták, hogy almát a körtével hasonlítottak, azaz: az Air passzív hűtésű, míg a MS verzió ventillátoros.

Mondanám, hogy próbálj ki egy MacBook Air-t és rájössz hogy fontos a passzív hűtés.
De ha jól tudom elég sokat szoktál VmWare Workstation-t futtatni arra nem igazán az Air való.
Azt azt leszámítva hidd el elég király mikor egy Outlook + Teams kombótól nem repül fel a gép.

Nem, de lehetne.

Ezt egy 6xxx Ryzen is tudja amúgy, simán elvan silent órákig, kikapcsolt ventilátorral normál használattal, ha meg mégis kell teljesítmény, akkor nem fogja vissza magát a hűtés hiányából és nem lesz túlságosan forró se, amire azért egy Air M2  hajlamos terhelés alatt...

"amire azért egy Air M2  hajlamos terhelés alatt..." ezek elégé ferdített hírek. Elég komoly folyamatos terhelés kell, ahhoz hogy tényleg melegedjen. Pl. Komolyabb Videó renderelése 10 percnél tovább.
 

Azt kell itt figyelembe venni, hogy az Air a Dell Latitude és az XPS gépek "ellenfele". Ha belefutsz abba, hogy melegszik akkor jó eséllyel olyan dolgot csinálsz amire nem az előző két gépet vennéd hanem a Dell Precision sorozatból választanál. Ebben az esetben A MacBook Pro-val kell összehasonlítani a dolgokat.

 

Ha valami nagyon nagy terhelésű dolgot akarnék futtatni azt eleve desktopon teszem, vagy jobb esetben szerveren. Laptopon nekem az első szempont, hogy minnél kompaktabb legyen és minnél többi üzemidőt tudjon.

 

Mi előtt valakitől jönne, hogy Apple imádó vagyok. Nem nem vagyok az. Van x86_64-es Desktop gépem, és szerverem is. Kizárólag a mobil platformról szólnak a fentiek.

Nem, de lehetne.

amelyik procinál 90-105 fokig van a működés felső határa, ott a gyártó döntése, hogy csendesebb profilt vagy hidegebb procit preferál. Általában felengedik a hőmérsékletet a cpu gyártó által adott max érték közelébe, mert az emberek nem szeretik a visító gépeket legtöbb helyen. Pár éve voltak olyan intel procik, ami apple és nem apple gépben is lassúra fűtötte magát. Elég nagy szopás volt abból, hogy hiába i7 vagy i9 egy proci, ha venti profil vagy gépház vékonyság miatt meg sem közelíti a cpu gyártó által ígért sebességet. Mostanában is vannak olyan notik, ahol nem érdemes megvenni az i7, pláne i9 változatot, mert az i5 sebességére visszaesik a limitek miatt.

Ha hasonló ársziteket nézek, akkor amd 5600h és 5800h procikkal lehet még találni olyat, mint az intel 12500h-12700h. Újabb szériáknál vagy bővíthetetlen, vagy nagy feláras. Hasonló teljesítményűek, esetleg talán az integrált grafika lehet jobb abban. De cserében nincs usb4/thunderbolt jellemzően. Ha pénz nem számít, akkor persze mutatóban akad csúcs amd gép is minden jóval.

Szerintem még mindig a 2022-es asus vivobook S oled 14 és 15 gépek a legjobb ár-értékűek, van ahol még kapni őket. Intelesben és amdben is. (k3402za, k3502za, m3204qa, m3502qa, s5402za S14x)

"hogy hiába i7 vagy i9 egy proci, ha venti profil vagy gépház vékonyság miatt meg sem közelíti a cpu gyártó által ígért sebességet." Annyi pontosítás, hogy ez az ULV procikra igaz, de azokra nagyon.
Sokkal drágább az i7 és kb 5-10%-al gyorsabb mert nem tud azzal a hűtéssel többet.

Nem, de lehetne.

Az U ultra takarékosnál azért nem éri meg, mert valsz ugyanúgy kevés magos, csak magasabb turbo és esetleg nagyobb cache a több, de az elvi teljesítmény sem sokkal több.

A H szériás (például i5-12500H vs i7-12700H és az i9 változat) úgy alakul, hogy i5 4p+8e magasabb alapórajellel, i7 6p+8e kisebb alapórajellel, i9 6p+8e magasabb alapórajellel. De a fogyasztás limit miatt az i5 sebességét érik el, akkor is ha a hőlimit még nem korlátozná. A több mag alacsonyabb órajelig tud menni az első fél perc után. Erre a legújabb szériában behoztak még kisebb órajelű, takarékosabb "e" magokat is. Az intel H prociknál 15/35/45W cél tdp-ket lehet választani a szoftverből, amd-nél két szinten lehet.

A P szériások voltak kb értelmes kompromisszum, de azokat sokszor drágább, magasabb kategóriába szánt gépekbe tették.

A TDP-nél ma már versenyt űznek, hogy ki tudja jobban átverni a fogyasztót.
Az i5 13500t esetében "35 wattos" a proci, de amint terhelem, máris közeledik a valós 92W-hoz a fogyasztása.
Az i7 11700 elvileg 65W-os, de a gyakorlatban (=nem idle-ban van használva) több, mint a duplája.
Az R7 5700G "csak" másfélszeres fogyasztású a papírhoz képest.
A mobil procijaimnál sem lehet gyakorlatilag kikapcsolni a ventillátort, mert mind a i5/1035G1, az i5/1145G7,
mind az R7/4700U igényli a hűtést.
Az ARM magok a készenléti fogyasztásban jók, nem véletlen az LP Efficiency Core megjelenése Inteléknél.

Ja, ezek a TDP-k ma már egyik gyártónál sem mondanak semmit, épp olyan kamu marketingadat, mint a csíkszélességek.

Ma már csak arra szolgál, hogy ha mondjuk van egy 65W TDP-s procid, akkor arra ne olyan hűtőt vegyél, ami csak 35-35W TDP-re van hitelesítve. Aztán ettől még az egésznek a valóságban semmi köze nincs ahhoz, hogy ténylegesen hány Watt kerül elégetésre.

Az viszont kicsit furcsa, amit írsz, mert nekem is volt egy Ryzen7 4700U-m (csak sajnos eltörtem véletlenül helytelen tárolással a laptopot, és nem lehetett megjavítani), meg most az utódja van a Ryzen7 6800H, és ezek elég energiatakarékos procik, ha leveszed a laptopon az energiaprofilt takarékosra, akkor gyakorlatilag normál felhasználás során szinte sose kapcsol, kapcsolt fel a venti, teljesen néma üzemben mennek. Igen, ha nagy energiaprofilon hajtod, felcsavarod 45W-ra, és tényleg megküldöd valami killer terhelésen, AAA gaming, benchmark, több magos renderelés, enkódolás, kódforgatás, sakkmotoros elemzés, stb., akkor igen, süvít, mint az állat, de akkor teljesítményt is letol. De már minimális energiaprofilon is elég kellemes a teljesítményük ezeknek, pár évvel korábbi desktop procik szintjét hozzák ilyenkor is.

Az Intel mobil Core i 10-11. gen, G1-G7, azt hagyjuk is, az tényleg egy okádék platform volt, intel 14+++++++++++++---gyökkettő nm-es gyártásból még, igen, azok szlapálták az áramot a valóban energiatakarékos procikhoz képest. Ezt ráadásul a gyártók tovább rontották, hogy szar hűtésű, papírvékony laptopokba erőltették bele, ahol nonstop throttlingra lettek ítélve.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nálam pontosan ez a helyzet. Ritkán vágok videót, azt simán viszi a gép. Egyedül videó renderelésnél van, hogy hosszabb időre 100-on pörög a gép.

Néha szoktam utazás közben Tomb Raiderezni, ha bevan kapcsolva a V-Sync és 60 fps a max akkor sem melegszik a gép és nincs 100 járatva a proci.

Nem, de lehetne.

Elég komoly folyamatos terhelés kell, ahhoz hogy tényleg melegedjen.

Nem kell komoly terhelés, CPU-t kell terhelni, 1-2 perc után már durva thermal throttling van. A fizikát nehéz átbaszni.

Pl. Komolyabb Videó renderelése 10 percnél tovább.

Ez alapvetően GPU-t terhel szerintem... az Air GPU az csoffadt teljesítményű, egy M2 Pro GPU már sokkal jobb, de azért az már 50 wattot eleszik, ha teljesen kihasználod, 50 watt meg nagyon melegszik, azzal a teljesítménnyel már forrasztani szokás abban a méretben.

Ha valami nagyon nagy terhelésű dolgot akarnék futtatni azt eleve desktopon teszem, vagy jobb esetben szerveren. Laptopon nekem az első szempont, hogy minnél kompaktabb legyen és minnél többi üzemidőt tudjon.

Na, nekem meg vannak olyan dolgok, amelyek nagy terhelésűek, sokáig tartanak és laptopon kell fussanak. Ez van, a világ nem csak abból áll, ami a te igényeidet és kívánságaidat pont lefedi.

“Na, nekem meg vannak olyan dolgok, amelyek nagy terhelésűek, sokáig tartanak és laptopon kell fussanak. Ez van, a világ nem csak abból áll, ami a te igényeidet és kívánságaidat pont lefedi.”

Ez így van. Ez a gép azoknak készült akinek erre van igénye. Ha neked nagyterhelésre van szükséged akkor ott van a MBP vagy inkább a Dell Precision sorozat.

Nem, de lehetne.

Ha neked nagyterhelésre van szükséged akkor ott van a MBP vagy inkább a Dell Precision sorozat.

Ezek business laptopok, nagy terhelésre egy perc után thermal throttling van mind a kettőnél. A Dell Precision nagy része nem képes jól hűteni magát, a 76xx már majdnem jó lenne, de még abban is gyenge a hűtés.

MBP M2 Pro: https://9to5mac.com/wp-content/uploads/sites/6/2023/01/iFixit-teardown-…

Így néz ki egy átlag Presicion: https://i.ytimg.com/vi/2rtEJ5EZ-PI/maxresdefault.jpg

Ilyen egy power jellegű: https://laptopmedia.com/wp-content/uploads/2023/07/cooling-5.jpg

Amit most használok, az meg ilyen (folyamatos üzemben tud 220 wattos fűtést hűteni): https://i.ytimg.com/vi/M9lLb0yKUms/maxresdefault.jpg

Érdemes összevetni a ventilátorok méretét, a hűtőbordákat, a hőcsöveket.

Az a gép egy ál-Precision, entry-level széria. A teljes Precision széria megcsúfolása.

Ha pár fokkal normálisabb Precisiont szeretnél látni: 7560. Cikk: https://laptopmedia.com/review/dell-precision-15-7560/

Kép az alaplapról: https://laptopmedia.com/wp-content/uploads/2022/05/internals-1536x1031…

Az a gép egy ál-Precision, entry-level széria. A teljes Precision széria megcsúfolása.

Ezt velük kellene megbeszélned, nem én írtam rá, hogy mi. :D

Ha pár fokkal normálisabb Precisiont szeretnél látni: 7560.

Ilyenről is linkeltem képet, de még ennek a hűtése se képes folyamatos maximális teljesítményre és hamar jön a thermal throttling.

Ezt velük kellene megbeszélned, nem én írtam rá, hogy mi. :D

Akkor ne hozz fel olyan példát, ami rossz példa. :)

Ilyenről is linkeltem képet, de még ennek a hűtése se képes folyamatos maximális teljesítményre és hamar jön a thermal throttling.

Ezt mire alapozod? Próbáltad is? Hogyan?
Mert nekem Precision gépem van, igaz, hogy régebbi széria (7520). Sose volt gond se a thermal throttlinggal, se a teljesítménnyel, se a megbízhatósággal.

Akkor ne hozz fel olyan példát, ami rossz példa. :)

Precision van ráírva? Ha igen, akkor a kétségeidet ide írd: support@dell.com

Ezt mire alapozod? Próbáltad is? Hogyan?

Igen. Folyamatos többszálú terheléssel. Miért, te mivel szoktad terhelni?

Mert nekem Precision gépem van, igaz, hogy régebbi széria (7520). Sose volt gond se a thermal throttlinggal, se a teljesítménnyel, se a megbízhatósággal.

Kitalálom: nem szoktad kihasználni a teljesítményét tartósan. Tudod, vannak olyan feladatok, aminél 15-30 percig az összes mag pörög közel 100 százalékon, adott esetben hozzávéve a GPU-t is. Na, ilyenkor válik el a szar a májtól, hogy 1-2 perc után thermal throttling jön vagy képes erre 15-30 percen át...

Tök mindegy, hogy mit írtak rá a marketingesek, salesesek. Az észrevételeim - mint Dell partner - már megírtam nekik régebben. Ne aggódj.

Én rendszeresen terhelem a gépet. Munkaeszköz. Van, amikor órákon át pörög 80-100%-on. Nem véletlenül kell neki "féltégla" 180 W-os töltő (19,5V, 9,23A).
Továbbá nekem 7520-m van rendes dokkolón. A rendes dokkoló egyik ismérve számomra, hogy picit megemeli a gépet a hűtőknél, így drasztikusan javítja a hűtést. Sajnos a későbbi modellekhez (pl: 7530) ez a dokkoló már nem használható. Csak a dokkolónak csúfolt port többszöröző. Ezért sem cseréltem le még a 7520-t újabb modellre.

Kitalálom: nem szoktad kihasználni a teljesítményét tartósan.

Ez olyan treyizmus. :)

Jól emlékszem, hogy valami gémer laptopot használsz? Pontosan mit? A belseje alapján nem ismerem fel és a szálban sem találtam még meg a vallomásod. Ha kellene a teljesítmény én is gémer gépre szavaznék. Egyszer régen vettem is egyet (Asus G75V), pár évig cipeltem is és többé nem vágyom rá. Megvan még, de fix helyen böngészős géppé lefokozva.

Én nem szoktam olyanon dolgozni, ami hosszú ideig teljes terhelést ad, de most éppen csinálok ilyet, és egy gémer asztali PC-t használok a legnagyobb megelégedéssel, simán tűri és alig melegszik meg úgy sem, hogy a hyperthreadek is mind 100%-ig ki vannak használva a 8 magos gépen.

Az általad választott low-end Dell gépben azért van 1 ventillátor meg kevesebb hőcső, mert nincs benne dedikált GPU és a 11. gen Intel mobil procinak elég az a hűtés.

De nem elég neki ez a hűtés, ugyanúgy percek alatt jön a thermal throttling terhelésre.

Nyilván egy majd három kilós, 17"-os gamer notebookba több kell.

A gamer laptop lényege az, hogy ne legyen benne thermal throttling, akár órákon át tudja a maximális teljesítményt. Van a Dell-nek is ilyen, érdemes megnézni, hogy a hűtés mekkora részét jelenti a laptopnak: https://laptopmedia.com/wp-content/uploads/2023/06/cooling-13.jpg

Feladathoz kell szerszámot választani, illetve almát az almával kell összehasonlítani - ezt nem csak neked írom.

Nem ismerem a P15/3560-at thermal throttling tekintetében, de pl. ThinkPad T14-en nincs ilyen gondom (11. gen Intel).
Az biztos, hogy van létjogosultsága a P15/3560-nak a Dell szerint, mert különben nem akarnák lefedni azt a szegmenst, ahol
trendi (könnyű, vékony, fémházas) gépet keresnek "alibi CAD munkára".
Második SSD-t, nagyobb akkut (, bővíthető RAM-ot) egyre kevésbé kapsz Latitude gépeknél.

Annó amíg nekem Compaq EVO N800v-m volt, a kolléga HP/Compaq nx9010-et kapott. Hiába volt az utóbbi erősebb gép jó
hűtéssel (5cm vastag házban van is hely neki), nem volt őszinte a mosolya.
Másik use case.

Feladathoz kell szerszámot választani, illetve almát az almával kell összehasonlítani - ezt nem csak neked írom.

Én így kezdtem, erre jött az, hogy akkor nekem az MBP vagy a Precision való. Pedig nem, mert nem tudnak folyamatos terheléssel működni.

Nem ismerem a P15/3560-at thermal throttling tekintetében, de pl. ThinkPad T14-en nincs ilyen gondom (11. gen Intel).

Gondolom azért, mert nem terhelted még meg igazán, se tartósan...

Nincs "Igen, de". Ez nem i7 dedikált GPU-val.

Aham, és a benne lévő integrált GPU az nem melegszik, mert szupravezető és kvantumtechnológiás újdonság...

A kedvedért megnéztem most, és leterheltem a CPU mellett a GPU-t is. Nem korlátozza le magát 800 MHz alá.

Mivel és mennyi ideig? Milyen beállításokkal? Mennyi a PL1, PL2 és TAU? Csak úgy rákeresve, tele vannak a fórumok T14 11th gen thermal throttling problémákkal, ami ennél a kategóriánál teljesen üzemszerű, több egyszerűen arról szól, hogy a legmagasabb 28W PL1 teljesítményt se tudja tartósan hűteni, pláne nem a 64W PL2 teljesítményt, amit maga a CPU se tud ~30 másodpercnél tovább tartani, mert a hőt nem tudja magából kivezetni, nemhogy a hőcsövek és a hűtés, de nálad nyilván speciális a téridő szerkezet és nem jelentkezik ilyen. Hagyjuk már az ilyen parasztvakítást, hogy egy rövid nagy terhelésre tervezett alacsony teljesítményű laptop könnyedén bírja a tartós nagy terhelést. :)

A gépem 20-25W közötti maximális fogyasztást produkál CPU csomag szinten teljes terhelésnél (TDP 12-28W), ez a default a Lenovonál.
Teljes GPU terheléssel (biztosan sokakat érint, engem nem) is megmarad a teljes fogyasztás, ergo a CPU "lassul".
14.4W GPU terhelés mellett 5W marad a CPU-ra, ehhez átlagosan 1.5GHz-es órajelet állít be.
A 64W PL2-őt nem tudom, honnan vetted, de biztosan fals adat. A gyári tápegység is 65W-os.

Tudod, mi a parasztvakítás? Ez:
"Amit most használok, az meg ilyen (folyamatos üzemben tud 220 wattos fűtést hűteni):"
Nyilván poénból raknak kilós rézblokkokat, tenyérnyi ventillátorokat, meg vízhűtést a 220 W-nál kevesebbet fűtő procikra. :)

A gépem 20-25W közötti maximális fogyasztást produkál CPU csomag szinten teljes terhelésnél (TDP 12-28W), ez a default a Lenovonál.

Aham ez így önmagában egy thermal throttling, a PL1 limit 28 watt lenne, de akkor nem 20-25 wattot enne, hanem többet, mint 28W, már alapból vissza van fogva a CPU és a GPU kisebb PL1 értékre.

Teljes GPU terheléssel (biztosan sokakat érint, engem nem) is megmarad a teljes fogyasztás, ergo a CPU "lassul".

Aham, ez is a thermal throttling jelensége. Mindegy, hogy érint vagy nem érint, ez jelzi azt, hogy a hűtés elégtelen.

A 64W PL2-őt nem tudom, honnan vetted, de biztosan fals adat.

Ez a 11th gen mobil CPU PL2, például a 1135G7 esetén, fogalmam nincs, hogy konkrétan milyen CPU-ról beszélünk, de a többi is kábé ezt tudja, az Intel nem publikálja táblázatban a PL2 és TAU értékeket, benchmark-ban jönnek ki.

Nyilván poénból raknak kilós rézblokkokat, tenyérnyi ventillátorokat, meg vízhűtést a 220 W-nál kevesebbet fűtő procikra. :)

Nem, nem poénból csinálják, azok tipikusan low noise hűtések, képesek 220 wattot hűteni minimális zajjal és kis fordulatszámmal, amihez nagy keresztmetszet és nagy felület kell (köcsög fizika újra). Például egy 220 wattot hűteni tudó PC ventilátor 1850 rpm mellett 1,5 wattot fogyasztva tudja ezt, 29 dBA mellett, specifikáció szerint. Na, ezen a téren gyenge a laptop, mert ugye erre nincs benne hely, ezért eléggé zajos, amikor ennyi hőt kell elvezetnie, 1900 rpm mellett még 26 dBA hangja van, az a legkisebb fokozat, maximális terhelésen, amikor ezt a 220 wattot kell elvinnie, akkor mind a két ventilátor 6000 rpm körül pörög és ~50 dBA a zaj, olyan, gyakorlatilag el tudja nyomni egy asztali ventilátor zaját. De ennek ez az ára, nem mellesleg az előnye még az, hogy 30-40 wattot még passzívan tud hűteni.

Nezopont kerdese.

#define rendes hutes

Amit egy 2kg alatti hasonlo dimenziokkal rendelkezo laptopba bele lehet rakni, azt tudja a hutese. Tudsz szignifikansan jobb hutessel rendelkezo laptopot hasonlo dimenziokkal? (Desktop tapos 4x olyan vastag laptopbol en is tudok olyat, aminek jobb a hutese, azokat most ne keverjuk ide.)

Nezopont kerdese.

Nem, ez fizika kérdése. :D

Amit egy 2kg alatti hasonlo dimenziokkal rendelkezo laptopba bele lehet rakni, azt tudja a hutese.

Vannak ebben a kategóriában jobbak, aminek nincs minden apró rése akkuval megtömve és ezért tud áramlani a levegő. Adott helyre nem lehet mindent beletenni, valamiből engedni kell és sok-sok paraméter van. Az MBP ki van élezve az akkuidőre, minden más paraméterében többé-kevésbé rosszabb, mint a piacon kapható egyéb laptopok, amelyek más-más célra vannak kihegyezve. Ezért például nekem nem jó az MBP, mert a laptopom az idő 99 százalékában töltőn van, viszont a munkám olyan, hogy rendszeresen a hosszan tartó nagyobb terhelések, az MBP egyetlen előnyét nem tudom kihasználni, cserébe megkapnám az összes hátrányát.

Desktop tapos 4x olyan vastag laptopbol en is tudok olyat, aminek jobb a hutese, azokat most ne keverjuk ide.

Miért nem? A rendes hűtés azt jelenti, hogy nincs thermal throttling folyamatos terhelés közben.

"Miért nem? A rendes hűtés azt jelenti, hogy nincs thermal throttling folyamatos terhelés közben." Én úgy fogalmaznék, hogy nincs thermal throttling, normál / várható felhasználás mellet, és akkor szerintem mindkettőnknek igaza van.

Nálad a folyamatos 100% terhelés a normál felhasználás == am ilyen esetben thermal throttilin-gol annak gyenge a hűtése.

 

Nálam ritkán kell rövid időre kvázi burst-ökben nagy teljesítmény és sose megy 60 C felé a hőmérséklet. (36 C pillanatnyilag)

Így ebben az esetben ez egy normális hűtés még akkor is ha passzív.

Nem, de lehetne.

Nálad a folyamatos 100% terhelés a normál felhasználás == am ilyen esetben thermal throttilin-gol annak gyenge a hűtése.

Így van.

Nálam ritkán kell rövid időre kvázi burst-ökben nagy teljesítmény és sose megy 60 C felé a hőmérséklet. (36 C pillanatnyilag)

Neked akkor jó az MBP. De ez nem jelenti azt, hogy a hűtése kiemelkedően jó, hanem azt jelenti, hogy arra, amire használod, arra megfelelő a hűtése. Sokadszor visszatérő hozzászólás, hogy vegyek MBP-t, mert annak jó a teljesítménye és a hűtése, pedig nem, nem az, mert nem képes folyamatos terhelés közben megfelelően hűteni magát és jön a thermal throttling.

Így ebben az esetben ez egy normális hűtés még akkor is ha passzív.

Passzív hűtést tud az én laptopom is, ha épp úgy használom, nincs abban semmi meglepő. Ha meg kell folyamatos terhelés és az miatt a folyamatos hűtés, akkor azt is tudja. Nekem erre van szükségem, az én felhasználási szokásaimhoz a többször is emlegetett MBP totálisan alkalmatlan, olyan dologban jobb, amit egyáltalán nem használok ki és olyan dolgokban rosszabb, amiket rendszeresen használnék.

Nem emlekszem mar melyik volt, szerintem a pro. Magyarosi Csabanak volt egy YT videoja, amikor az egyik ilyen szar megjelent, es par masodperc terheles utan visszavett a sebessegbol. O erre ugy renderelt videot, hogy alatette a fagyasztott csirket, hogy hutse.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Vannak dolgok, amik annyira gazak, hogy fennmaradnak az emberek emlekezeteben, es meme-esednek. Ez a csirkes szamomra ilyen. De ilyen volt meg a "kihal, mint a liba" (Knezy kommentarjaval, ahogy az egyik uszo majdnem belefullad a medencebe olimpian), vagy pl. Szajer ereszcsatornas kalandja. Utobbira szerintem sokan emlekeznek - es fognak is - meg akkor is, ha azota fejlodott, es mar nem jar drogos buzipartikra Brusszelbe.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Azert vagyok itt, mert - ahogy a forumon mar tobbszor kifejtettem - szeretnek majd egy ARM alapu Linuxos gepet, amikor annak eljon az ideje (a technika es a hw+sw felno hozza). A hir szerint ebbe az iranyba tortent most egy jelentos ugras a Snapdragon uj generaciojaval.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Így néz ki egy átlag entry-level Presicion: https://i.ytimg.com/vi/2rtEJ5EZ-PI/maxresdefault.jpg 

 

Amit te szeretnél az az érme mások oldala, hogy minnél nagyobb teljesítmény legyen bele tuszkolva egy laptop házba.

Ha tényleg must have az óriási teljesítmény meg a 220 watt hűtése, akkor persze király, hogy van ilyen.

 

Rengeteg ember viszont azt szeretné ha minél kisebb és hordozhatóbb lenne a gép. Nálunk akinek Workstation notebookja van szinte mindenki utálja, és menekülne tőle.

 

Feltételezem te is szívesebben dolgoznál egy Asus Zenbookon ha megtehetnéd.

Nem, de lehetne.

Amit te szeretnél az az érme mások oldala, hogy minnél nagyobb teljesítmény legyen bele tuszkolva egy laptop házba.

Baszki. Onnan indultunk, hogy a "Nem kell komoly terhelés, CPU-t kell terhelni, 1-2 perc után már durva thermal throttling van. A fizikát nehéz átbaszni." mondatomra válaszul beverted a kis kezecskéiddel ezt a mondatot: "Ha neked nagyterhelésre van szükséged akkor ott van a MBP vagy inkább a Dell Precision sorozat."

Én csak annyit reagáltam erre, hogy se az MBP, se a Precision nem bírja a tartós nagy terhelést, mert nem arra lettek tervezve, az sokadlagos szempont volt. Ezek után megy a szar maszatolása egy napja, hogy kinek mi a nagy terhelés és mi a normál felhasználás és a rendes hűtés nézőpont kérdése.

Rengeteg ember viszont azt szeretné ha minél kisebb és hordozhatóbb lenne a gép. Nálunk akinek Workstation notebookja van szinte mindenki utálja, és menekülne tőle.

Adjanak nekik 1-2 perc után thermal throttling képes vékony business laptopot, aztán kiderül, hogy nem is kellett volna nekik nagy teljesítmény vagy másnap visszasírják a régi laptopot, mert felére csökken a hatékonyságuk.

Feltételezem te is szívesebben dolgoznál egy Asus Zenbookon ha megtehetnéd.

Hogyne, ha lenne ilyen, nyilván, viszont a fizikát sajnos nem lehet átbaszni.

Az AI olyan fejlett a termékben, hogy meg sem kell venni, maga a készülék választja ki a leendő gazdáját, és ügyes e-tőzsdei tranzakciókkal a vételárait is ő keresi meg.

Jajj, ne is mondd, Dojcsák a hwsw-n már 2010-ben írogatta ezeket, hogy a PC meg a warez kihal, beleáll a földbe, pokolba lovagol, beleköptek a levesébe, stb., alapozta ezt arra, hogy az IDC/Gartner azt jósolja, annak alapján, hogy 5%-kal csökkentek a PC-s eladások abban az évben, abba az irányba mutattak a trendek. Azóta is brutálisan ki van halva, szeretnék én annyi bevételt egy halott termékből, mint amennyi az Intel/AMD párosnak, meg a Dell-HP-Lenovo triumvirátusnak folyik be.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Remélhetőleg normális lesz a hardvere és a Linux is támogatja majd. Váltanék M1-es macről Linuxra szívesen, csak nincs még semmi tudtommal ami ARM és normális kijelzővel, touchpaddel, stb. jönne.

"Everything fails, all the time."

Szerkesztve: 2024. 05. 23., cs – 15:49

Na majd meglátjuk. Azt is, hogy mennyire lesz kompatibilis. És a következő években még az emulációs réteg és annak kompatibilitása is fontos lesz.

Plusz, ha ugyanaz a vas lesz 10 féle néven árulva, az egész secureboot-tal lezárva, csak ms és qc által konktrolálva, akkor biztos nagy siker lesz, ahogyan a windows phone is volt.
Ja és persze olyan áron vagy drágábban, amiért normál és mindennel kompatibilis notebookot is kapni. Mert a lassú, inkompatibilis gépnél óriási nagy előny lesz, ha harmad akkora akkuval fél-egy napig lehet nézni azt, hogy nem sokra használható és az prémium árat ér. Mert a vásárlók imádnak többet fizetni olcsóbb prociért, kisebb akkuért, bővíthetetlen gépért, kisebb teljesítményért, inkompatibilitásért /s. 

Szerkesztve: 2024. 05. 23., cs – 19:06

igazából a helyes cím :

 

"Földbe tiporják a Windowst az új windowsos laptopok"

 

de semmi vesz, AMD cuccot kell venni NV zsugaval, akkor elvileg nem fog mukodni a prociba epitett AI gyorsitas...

HUP te Zsiga !

Ki gondolta volna... Pedig jó lenne ha almán kívül lenne jó arm megoldás. Ha M1 sw támogatás kifut akkor meglátjuk hogy áll a sztori:
- Asahi/bármilinux jól működik? Király, megy azzal amíg elporlad

- Van a piacon "air" jellegű másik linuxos gép? Ha igen akkor jó esély van rá hogy ő lesz az utód. Nem kell hogy arm legyen, de tudja azt amit az air üzemidőben terhelés mellett tud és legyen passzív.

- Ha nincs akkor jöhet az éppen aktuális alapmodell air

A cikket nem egészen értem, hogy mit honnan szűrt le. A második link már konkrétabb, ott látszik is, hogy a ha valahol gyorsabb is egyáltalán, ott is jóval elmarad a +58%-tól, ahogy gyanítottam én is. Ennek ellenére nem néz ki rossznak. Nyilván senki ne rohanjon megvenni, egyrészt a Surface mindig túlárazott, másrészt még a linuxos támogatás is nyöghet vele kapcsolatban jó ideig, de ha mondjuk megjelenik más, jobb ár/értékarányú gépekben, akkor lehet nem lesz ez rossz proci, ökoszisztéma. Nyilván Linux-szal értve, nem Win11 AI Spyware-rel használva.

Amit én az ARM-ben sose értettem, hogy desktopban miért nem versenyzik. Minden procijuk mobilba, SBC-be, beágyazott eszközbe való, és azt értem, hogy ebben jók, de mondjuk miért nem ad ki senki egy izmos ARM desktop procit? Nem kell Qualcomm-nak lennie, lehet akármelyik ismeretlen, meg kínai belső piacos gyártótól, nyugodtan fogyasszon csak 200-300 W-tot, nem kell energiatakarékosnak, csendesnek, stb. lennie, csak hogy lássuk mekkora potenciál van egy modern ARM dizájnban egy x86_64-gyel szemben, tömjék tele cache-sel, csavarják fel 5 GHz környékére. Gyaníthatóan elmarad még, de konkrétan mekkora lehet a különbség?

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az első videó érdekes volt (főleg a 1x4-16 RAM chipes része), de a másodikat nem értem miért tetted be, összehasonlításnak? Mindkettő szerver, egyik sem desktop. Sajnos ebben az ARM prociban is ugyanazok a ‘csa gyenge mobilmagok vannak, csak jó sokat tettek bele, hogy kompenzálják. Ennek ellenére a szintén 128 magos Epyc kb. 3× jobb eredményt ért el Cinebench R24-ben (industry leader a ’ggem, Win/Mac only, Linuxot nem értem miért nem tudják támogatni), de még azon is látod, hogy normál desktop workload mellett milyen gyenge, játékban 50 fps, olyanban, amiben az laptopom nyom 100 felett, pedig az csak 8 mag 16 szálas.

Ilyen sok magnak nincs értelme desktopon, az arra szánt programok nem skálázódnak annyira, sőt 64 szál felett a Windows ütemezőjének már gondja van, 128 szál felett meg már a Linux is köhöghet, hacsak nem lép fel valami bottleneck előbb memóriasávszélben, ahogy mondja is a fazon az első videón.

Desktop alatt én arra gondoltam, hogy max. 8-16 mag, de azok nagyon erős magok egy szálon is, és ha nem is érik utol a Ryzen 7800X meg a Core i9-14900K szintjét, de legalább egy i9-9900K, i7-10700K, Ryzen 3800-5800 szintjét azért hozzák kb.-re.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én ezeket nem szervernek, hanem workstation kategóriának tekintem, viszonylag speciális workload-ra (videó szerkesztés, kód fordítás, esetleg 3d rendering). 

https://www.ipi.wiki/products/ampere-altra-developer-platform

De igen, ha számodra a desktop egy átlag consumer asztali gépet jelent, akkor arra szerintem nincs még megoldás, viszont azt gondolom, hogy a laptopok után a desktop pc piacot is lehet hogy meg fogják célozni. 

Bár szerintem ez kérdéses, egyszerűen nagyságrenddel kisebb a desktop pc forgalom mint a laptop illetve mobil, lehet, hogy anyagilag nem éri meg számukra erre a piacra történő belépés.

Azt remélhetőleg teljesítse is túl, mert a jelenlegi Meteor Lake szériájuk szégyen kategóriás. Azt hittem, hogy mikor az Intel maga mögött hagyta végre nagy nehezen a 14+++++++++ nm-es (és azt azt 10 nm-esre átnevezős) korszakát, hogy talpra fognak állni, hát nem úgy néz ki. Desktopon vannak azért erős procijaik, de az isten áramját is megeszik, ráadásul a 14. genes i9-nél instabilitásra, szilikondegradációra panaszkodnak a felhasználók, annyira túl van hajtva gyárilag, csak úgy tartja a lépést a Ryzenekkel.

Ráadásul integrált GPU-ban is eléggé el vannak verve, nem csak CPU erőben, hatékonyságban.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Igen, elkezd fagyogatni, meg lagolni, és a végén már a gyári specifikáció alá feszelve, meg downclockolva stabil csak, így majd néhány procik vissza is kell vegyen az Intel garanciába. Tech YES City meg egy pár másik youtuber csinált róla videókat.

Alapból ugyanis úgy jött ki 13-14. gen, hogy nincs power/voltage specifikáció, így akár végtelenig túrbózik, olyan magasra, amennyire csak az alaplapi VRM, hőértékek engedik, de ezzel meg kinyírja magát a proci. Mostanra az alaplapgyártók hoztak ki rá BIOS-t, ami korlátozza ezt, meg az Intel is közzétett Base Spec-et, hogy mentse, ami menthető. Csak az i9-es procikat érinti, az i7-es, meg alatta annyira nincs túlhajtva, hogy azoknak gondja legyen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Gondolom. Ennyire mélyen nyilván nem értek hozzá, mivel nem én terveztem. Videókon mutogatják, ha egy ilyen procin nyitogatsz programokat, meg Feladatkezelőt Windowson, gyakran 2-4 másodperc is eltelik, mire megnyílik, meg néha nem reagál a rendszer, nem vesz be kattintásokat, billentyűleütéseket, de aztán kis lag után megint megy a rendszer, tehát nem mindig fagy le, épp csak annyira szórakozik, hogy idegesítő legyen.

Szerk.: ezt a hibát mindig elkövetem, nem szilikon-, hanem szilíciumdegradáció. Ezt állandóan keverem, a másik ilyen a lossy-lossless, amit sokszor fordítva használok. Valahogy ezek nekem mumusok.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

én azért megvárom a harmadik féltől származó teszteket, és a kompatibilitásra is kíváncsi lennék. Mert egy dolog, hogy gyorsabb, meg magasabb az üzemidő, de milyen paraméterek mentén, és amúgy sem sokat ér, ha nem megy xyz alkalmazás.

-42-

Szerkesztve: 2024. 06. 14., p – 02:42

X Elite benchmark results are out, and the performance is disappointing. I knew they would  limit the clock speeds for battery life, but it’s way too low.= Even with that, reviewer said the battery life is still shorter than the M2 MacBook Air. Qualcomm is big liar

...

For those who can’t comprehend how f*cking miserable this is, X Elite’s actual big core performance is slower than the 4-year-old A14 chip in the iPhone 12 mini.

Qualcomm initially inflated the single-core score to 3200, which dropped to 2900 in an actual Windows environment, then to 2600-2300 (excusing it as a lower-spec model), and finally plummeted to 1800.

https://x.com/lafaiel/status/1801188232023154740

Lassabb, mint az iPhone 12 MINI :'DDDDD

https://youtu.be/ahal1hK23ak

Nem temetem, kimondottan várom a macbook air alternatívát linuxal. Nyílt is topik hogy a tuxedo dolgozik is rajta de sajnos az pont nem az a gép amit én keresek. Ha egyszer megtapasztalod hogy milyen passzív hűtésű (és ennek ellenére teljesítményben megfelelő) gépet használni utána már nem igazán akaródzik visszalépni.

 

szerk:

Ha lejár a hivatalos macos support akkor már van menekülőút. Még nem fullos ubuntu de alakul, mire eljutunk odáig lehet hogy pont a használt levedlett m1 gépek lesznek a legjobb linuxos arm laptopok. Legalábbis az enyém sorsa egészen biztosan ez lesz, párom megkapja ubuntuval nekem meg jön majd az aktuális belépő air.

amikor válaszoltam még nem szerkesztetted oda azt a faszságot az admin jogaiddal. :) 

Az új windowsos laptopok ráadásul az Apple-nek is odaszúrnak, korábban ugyanis a MacBookokhoz az M-szériás chipeknek köszönhetően egy konkurens gyártó sem tudott felérni. Az új készülékek azonban papíron nemcsak elérik, hanem felül is múlják az aktuális MacBook Airek teljesítményét és energiahatékonyságát.

érdekes hogy amikor posztot létrehoztad nem írtad oda hogy dehát minek hasonlítják össze / mérik magukat valakikhez akik egyáltalán nem számítanak hiszen mindössze 5% market share. 

valószínűleg ez azért van, mert a legtöbb ember jól el van egy telefonnal vagy egy tablettel és semmi szüksége semmilyen desktop megoldásra. pécé eladások is csökkennek évről évre. sajnos nem csak az apple a szar ebben. :(

 

(A post egy idézet)

ok, és?

Egyetértek, hazudtak, vállalniuk kell a beégést. Ennek ellenére én se írnám le még ezt az új Qualcomm procit, mert ha leviszik az árát reálisabra, akkor még lehet benne fantázia, low power mobil gép fejlesztésre, terminálra, alap felhasználásra. Nincs szar termék, csak ha rosszul árazzák.

Ráadásul nem csak a MS Recall gépe fogja használni, hanem egy csomó gyártó jelentett be ezzel a procival új gépet.

Nekem csak egy ellenvetésem van az ARM platformmal, a bootloader/BIOS nincs úgy egységesítve, mint x86/x86_64 platformon. A másik, meg hogy sok kerneldriver tartalmaz x86 kódot, ami miatt elhasal ARM-en, pl. GPU driverek híresen ilyenek lehetnek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A vicc, hogy a Microsoft es a Qualcomm olyan exkluziv szerzodest kotott, hogy emiatt a tobbi (nemqualcomm) chipgyarto csak Linux+ARM komboval tudna megverni az M1-et a kovetkezo masfel evben. Szoval nem tudod, minek drukkolsz epp, ha egy masik chipgyarto elojonne egy jo M4 competitorral, vicces gyorsasaggal jonne el a Linux desktop eve.

Ez csak egy benchmark, meg a hitelességében is kételkedek, hogy akár egy RX6500 mobilt vagy GTX 1660Ti mobilt verne, pláne a RTX 3050 Ti asztali kártyát. Kötve hiszem.

Az Apple Mx GPU-iról nem tudok nyilatkozni, mivel API szinten le vannak korlátozva Apple only cuccokra, így bechmarkoknál meg gamingnél nem összehasonlítható a normál GPU-kkal, ami futtatnak nyíltabb API-t (Vulkan, DirectX, OpenGL).

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)