[OT] AD(H)D-val...

Címkék

Régebben is tudtam, hogy valami nem stimmel velem, de mostanság kezdett világossá válni, hogy valószínűleg (mint sokan mások, én is) AD(H)D-s vagyok.

Érdekelne, hogy mennyire elterjedt ez itt a HUP-on; hogyan birkóztok meg vele; mennyiben befolyásolja a magán-, és professzionális életeteket, stb.

Tovább »

ChatGPT segítségével a tünetek:

Az AD(H)D (Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder) felnőttek esetében a következő tünetekkel járhat:

1. Figyelmetlenség tünetei:
   - Könnyen elvonja a figyelmét a külső ingerek
   - Gyakran elveszti a dolgait (pl. kulcsok, pénztárca)
   - Nehézségek a feladatok befejezésében és következetességben
   - Figyelmetlenség részletek iránt, hibák elkövetése a munkában
   - Nehézségek a feladatok és tevékenységek szervezésében
   - Kerüli vagy elutasítja a hosszan tartó mentális erőfeszítést igénylő feladatokat
   - Feledékenység a mindennapi tevékenységekben

2. Hiperaktivitás és impulzivitás tünetei:
   - Nyugtalanság, fészkelődés
   - Képtelenség egy helyben ülni hosszabb ideig
   - Túlzott beszédesség
   - Gyakran félbeszakít másokat, beszélgetésekbe vagy tevékenységekbe avatkozik
   - Türelmetlenség, várakozási nehézségek (pl. sorban állás)
   - Indulatosság és impulzív döntéshozatal

3. További lehetséges tünetek:
   - Alacsony önbecsülés
   - Kapcsolati problémák
   - Stressz és szorongás
   - Krónikus halogatás
   - Gyenge időmenedzsment
   - Szociális interakciókban való nehézségek
   - Alvászavarok

Ezek a tünetek változóak lehetnek, és különböző mértékben érinthetik az egyéneket. Fontos, hogy ha valaki úgy érzi, hogy több tünet is jelentkezik nála, konzultáljon szakemberrel a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében.

(szerk: A fenti tünet-példák ChatGPT-vel lettek generálva, és csak tájékoztató jellegűek, bár valószínüleg jól lefedik a tüneteket. Ne használjátok a fentit öndiagnosztizálásra, ez a topic nem helyettesíti az egyéni utánanézést, és legfőképp a szakember hivatalos véleményét! Ld. ezt a komment-szálat: https://hup.hu/comment/3071222#comment-3071222)

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 13., cs – 05:25

Ezt magamról írtam, nem a betegségről.

 

1. Figyelmetlenség tünetei:
   - Könnyen elvonja a figyelmét a külső ingerek
   - Gyakran elveszti a dolgait (pl. kulcsok, pénztárca)
   - Nehézségek a feladatok befejezésében és következetességben
   - Figyelmetlenség részletek iránt, hibák elkövetése a munkában
   - Nehézségek a feladatok és tevékenységek szervezésében
   - Kerüli vagy elutasítja a hosszan tartó mentális erőfeszítést igénylő feladatokat
   - Feledékenység a mindennapi tevékenységekben

2. Hiperaktivitás és impulzivitás tünetei:
   - Nyugtalanság, fészkelődés
   - Képtelenség egy helyben ülni hosszabb ideig
   - Túlzott beszédesség
   - Gyakran félbeszakít másokat, beszélgetésekbe vagy tevékenységekbe avatkozik
   - Türelmetlenség, várakozási nehézségek (pl. sorban állás)
   - Indulatosság és impulzív döntéshozatal

3. További lehetséges tünetek:
   - Alacsony önbecsülés
   - Kapcsolati problémák
   - Stressz és szorongás
   - Krónikus halogatás
   - Gyenge időmenedzsment
   - Szociális interakciókban való nehézségek
   - Alvászavarok

Indulatosság és impulzív döntéshozatal

Igen es nem. Amit eszrevettem, hogy sokan borzalmas donteseket hoznak, mikor idegesek. Nalam rendszeres az ellenkezoje: rage gives me focus and power.

Persze en is mondok idegesen olyat, amit megbanok. De amikor "idegallapotba', de 'megis atgondoltan' dontok", az mindig elorevisz.

Nagyon furcsa volt tapasztalni, hogy korulottem olyan emberek vannak, akiket ha felidegesitenek, egyszeruen lefagynak. Akar percekig nem reagalnak. Vagy ha megis, totalis suletlenseget.

Egyszeruen nem birok megnezni egy akciofilmet, mert mindig butanak es lassu felfogasunak tartom a foszereplot. Orjongok, hogy "lodd mar le vagy legalabb labon baszd meg, mi a gecire varsz, mekeroszakolta a nodet, megmikrozta a kisbabadat, ott a kezedben az a kurva stukker es arra tud elfutni meg mindjart o lo hamarabb". Pedig lehet, hogy a legtobb ember ugy viselkedik, amikor "kezdik felbaszni". Nem tudom.

Szerkesztve: 2024. 06. 12., sze – 10:07

az egyik leggyakoribb és legfőbb oka a túlzott önkielégítés v szexuális élet

kimerül az energiarendszer, nem tud figyelni, pszichés zavarok

érdekes h a pszichológusok és a cikkek erről sose beszélnek/írnak

100 nap önmegtartóztatás

Szerkesztve: 2024. 06. 12., sze – 10:12

Ez olyan, mint a horoszkóp: néha mindenkinél előfordulnak a tünetek elvétve, aztán elkezd hinni benne az ember, elmegy egy modern kuruzslóhoz (^pszich*), az természetesen megerősíti, mert üzleti érdeke, aztán a fél világot ezzel diagnosztizálják a végén. Nagy segítség ez a gyógyszergyártóknak.

Na várjál, ha ez nem tetszett, akkor a kedvedért kipróbálok egy másik szerepet! :-)

Egy a "waldorfos" címkéhez hasonló jelző történetesen rád is passzol. Felénk a te típusodat csak "bikaborjúnak" hívják. Ez az a háziállat, amelyik a leginkább egysíkú gondolkodással rendelkezik. A körülötte levő objektumokat aszerint csoportosítja, hogy meghágni, vagy felöklelni akarja őket.

Harmadik variáció nincs.

Szerinted mit tettél hozzá?

Hát, szerintem a "bikaborjú" még tuti nem volt, szóval az engedelmeddel ipiapacs-copyrályt.

Érintett vagy a waldorfos témában?

Talán emlékszel rá, hogy pár éve ugyanígy nyáron vitatkoztunk arról, ahogyan az Asperger szindrómához viszonyulsz. Amikor nem volt se további humoros megjegyzésed, se újabb logikus vagy legalább annak tűnő érved, pont ugyanezt az egyébként teljesen logikátlan kérdést tetted fel nekem. (Az Asperger egyik látványos tünete a humor teljes hiánya. Most őszintén, az én eddigi HUP-os szösszeneteim alapján van nekem humorom?! ;-) )

Csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ha érintett lennék bármiben (nem), akkor ez egy övön aluli kérdés lenne, amit talán még te is méltatlannak érzel saját szerepeddel kapcsolatban.

Válaszolva fentebb minősített kérdésedre: közvetlenül nem, de sok olyan emberrel volt dolgom, akik igen.

Érdekes ez a humoros izé, kollégáim, ismerőseim és rokonaim szerint nekem stand up-olnom kellene. Volt is idő, amikor nálunk - egykori főnököm kérésére - délután 4-kor indultak az impró session-jeim, kb. 5-10 állandó nézővel. :D

Legutóbb - pár napja - egyik hölgy dolgozónk mondta az igazgatásról ezt, nem ismeri a többieket.

Szerintem csak nem ismersz. ;)

trey @ gépház

Amugy nem csak adhd-s vagyok, hanem a gyerekeim waldorfba is jarnak, az egyik matekzseni, de vannak olvasasi nehezsegei, szoval meg sni-s is :D szoval en se veszem magamra, de jok itt a programok, csak sok a paraszt (szerk) kocsog, hogy pontosan idezzek.

Innen indultunk:

Utana meg jon neki a pofaraeses, amikor a meloban nem fog minden feladatra extra idot kapni, mint az iskolaban/egyetemen.

Én nem vitatom, hogy matekzseni, csak sajnos a matekzsenik (aspergeresek) általában szűk skillset-tel rendelkeznek. Mind hard, mind soft ... Ha a tieid nem ilyenek, akkor szuper, jó neked!

trey @ gépház

A matek zseniseg egy pelda volt, tobb teruleten brillirozik a lany, de vanna teruletek, ahol meg nagyon nem. Nem aspergeres a lanyom, viszont az autizmus spektrum zavar (amibe az asperger is tartozik) meg egy rakas mas dolgot is magaban foglal. Es vannak jol funkcionalo erintettek, akiket nem kell kispadra ultetni, de szukseguk van valamilyen tamogatasra. Es az enyemek erintettek, nagyjabol azert is tudom mit beszelek. Es reg olvastam ezekben a temakban ennyi suletlenseget, mint ebben a topicban.

Es kepzeld, kapok extra idot a meloban. durva, de meg szamolnom sem kell az idot. Olyan nap is van, hogy egyaltalan nem tudok dolgozni, mert beall adhd paralizis. Es azt is toleraljak, hogy vannak nehezsegeim bizonyos adminisztrativ dolgokkal, vagy hiaba van a naptaramban egy megbeszeles, siman kihagyom, mert fokusz modba valt az agyam egy feladaton, es akkora testi szuksegleteimrol is megfeledkezem. Ezekkel lehet egyutt letezni, es a munkaado is tudja toleralni. Vannak melohelyek, ahol kulon divizio van arra, hogy a dolgozok mentalis allapotat segitseg. Cserebe a vegeredmeny, amit szallitok felulmulja a kepzeletuket altalaban, mert nem csak hatranyai vannak az adhdmnak, hanem elonyei is, amiket oda nem adnek holmi osszeszedettsegert ;)

Ja, ha művésznek vettek fel (így már érthető a Waldorf), nem SLA-ban dolgozó szakembernek, akkor az szuper! Valószínűleg Oregon se művészeket alkalmaz. Itt a mi IT-nkban mi inkább az utóbbi kategóriába tartozunk, nem az előbbibe.

trey @ gépház

csak nem tudsz a magas lorol lejonni :D kepzeld en is ITs vagyok, most epp egy amcsi felhoszolgaltatonal oldok meg egy adatbazis skalazasi problemat, es a megoldastol 20-30 szoros plusz terhelhetoseget varunk, amire a google engineer, aki fejleszti az adatbazist is csak elismeroen bologatott. Es ha vegeztem, ez a cucc resze lesz egy globalisan elosztott multi control plane Kubernetes kornyezetnek (ebben is reszt veszek), ami millios nagysagrendben tud custom resourcokat feldolgozni, egyedulalloan a vilagon. Raadasul ugy kell leszallitanom a termeket, hogy az SLA-s sracoknak csak a replika szamot kell atirni, ha skalazni akarjak. Beszelhetek en is a magas lorol, mert nem csip-csup kkv problemakat oldok meg. Szoval leszarjak mennyi ido allatt vegzek, mert az eredmeny magaert beszel. Es ezt most epp egyedul csinalom, mert tudjak, hogy a software fejlesztes teljes eletciklusat le tudom fedni, otlet -> [en] -> uzemeltetheto termek, de szoktam csapatban is dolgozni, kedvelnek a kollegak.

Ja, tehát köszi a plusz 1-et, te vagy a festőművész, én meg a F1. Ha az F1-es boxutca csapatba bekerülne egy festőművész, akkor nem 1,8 sec lenne a kerékcsere, hanem 1,8 hét vagy hónap.

Megpróbáltam plasztikusan megvilágítani a problémát.

trey @ gépház

Nem jo a pelda, a pelda szerint en az Adrian Newly vagyok, te meg kezeled a kerekpisztolyt. Es ha boxutcabol idekerulne valaki, hat lehet sosem lennenek egyes problemak megoldva. Tenyleg el kell ebbe az iranyba menni? Mert fel tudom venni a kesztyut, meg ha nem is szeretem. Bennem van narcizmus, be tudjatok triggerelni, es en is tudok ilyen beszolasokat puffogtatni. Egyszerubb lenne azt irni, hogy bocsi, ha lefitymaltam barkit is, nem allt szandekomban megbantani masokat, csak nem mindig gondolok bele a szavaim sulyaba. Nyilvan ez akkor hangzik jol, ha igy is gondolod. Ha meg nem gondolod igy, tudod mit gondolok rolad? Na majd leirom, ha kiderul te, hogy gondolod.

Adrian Newly

Hogy ki? :D

te meg kezeled a kerekpisztolyt

Ja, meg sok minden mást is.

Es ha boxutcabol idekerulne valaki,

Mi pontosan tudjuk, hogy hol a helyünk. A probléma azzal van, amikor egy waldoros (vagy annak apja, anyja) nem tudja. Én nem vágyom a te munkádra, de az én területemre sem kellenek olyanok, akik nem idevalók.

Ezen mit kell megsértődni?

Ha te találkozol olyannal a területeden, aki nem oda való, akkor jelezd, tedd a dolgod. Mi is ezt tesszük. Problem?

trey @ gépház

Chat GPT segit

A mondatodban van egyfajta könnyedebb, vicces hangvétel a szmájli használatával, ami azt sugallja, hogy nem komoly kritika a szándék. Azonban ez még így is sértőnek tűnhet olyan emberek számára, akik ADHD-val élnek, mivel a kijelentés úgy tűnhet, mintha lekicsinylő módon beszélne az ADHD-val kapcsolatos nehézségekről vagy azokról az emberekről, akik ezzel a diagnózissal élnek.

A "diagnózist kiállít másokról" megfogalmazás továbbá félrevezető lehet, mivel sugallhatja, hogy az ADHD-val élő személyek alaptalanul címkézik másokat, ami általánosítás és megbélyegzés.

Az ADHD komoly állapot, ami jelentősen befolyásolhatja az érintettek életét, így a témával kapcsolatos kommunikáció során érdemes lehet tisztelettel és megértéssel közelíteni.

"Ja, meg sok minden mást is." azt hittem le van egyszerusitve a pelda, de nagyon ugyes vagy, hogy mashoz is ertesz. Kepzeld en is.

"Ezen mit kell megsértődni?" nem sertodtem meg, mert erzelmileg nem erint a musor, ami itt megy. Inkabb jot mulatok rajta, ahogy jaratjatok le magatokat a tobbi empata szemeben. Nagyjabol a szanalmas kategoria. Ha valaszolsz meg szanalmasabb lesz.

Hát ez itt egy fórum, nálam pedig ilyen érzelmi zsarolással nem sokra mész, így válaszolok (ha majd nem, az azért lesz mert repülőn ülök pl. hamarost) ... szóval ...

Szuper, hogy sok mindenhez értesz, csak azt nem értem, milyen műsor? Ott vannak a nyitóban a felsorolt tünetek. Egyszerűen vannak területek, ahol az ezekkel a tünetekkel rendelkezőknek semmi keresnivalójuk nincs. Ezen mit kell megsértődni, kérdezem még egyszer?

Én sem felelnék meg se vadászpilótának, se űrhajósnak. Mégsem raplizok miatta ...

trey @ gépház

Ramcafoltal. Koszonom szepen. Amit itt irsz, azzal nincs semmi kivetnivalom. Egyetertunk, de az adhds pumpalja az oxigent a mutoben, mert elfelejti, hogy pumpalni kell :D :D

A kotozkodesem alapja a szarkazmusod, ami az alazas egy formaja. De ugy latom sikerul enelkul is megfogalmazni dolgokat, nem vagy remenytelen! Koszonom, koszonom.

De, könyörgöm, végig erről beszéltem :D

Mondjuk a tünetekhez a "humorérzék teljes hiánya"-t is fel lehetne venni és akkor a szavazás állása sok mindenre választ adna azzal kapcsolatban, ami a HUP komment szekciókban rendszerint történik. :D

trey @ gépház

Ha éppen úgy teljesedik ki az önkifejezése, akkor inkább másik kórházba viszi? Profi jogsinak vannak pszichés követelményei - még közúton is, nemhogy levegőben.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ha a smiley arra vonatkozik, hogy szerinted semmi közöm a témához, akkor valóban lehet hogy nem vagyok akkora szakértő, de a következő forrásokat használtam fel a véleményalkotáshoz:

1. Ismerek több mentőorvost, aki helikopterezik itthon és külföldön (mármint nem az Aurélió-féle helikopterről beszélünk)

2. Van némi fogalmam a repülőorvostanról: küldtek már hozzám vizsgálatra beteget, talán néha még túl alaposak is

3. Gyermekkori ismerősöm a közlekedési hatóságnál pszichológus, többek között bukott PÁV-osokkal, kipontozódott jogosítványosokkal is foglalkozik

4. Van olyan ismerősöm, aki kereskedelmi pilóta (egy nagy arab légitársaságnál repül 777-esen), illetve ismerek hobbi pilótát is

Nem gondolom, hogy egy Waldorfos hülye, két munkatársamnak is jár a gyereke Waldorfba. Az más kérdés, hogy ha tehetem szokványos iskolába íratom a gyerekemet. A waldorfos a kettyós szinonímájaként került elő. Tehát attól, hogy valaki az AKG-ban vagy a Waldorf-ban végez még lehet belőle kereskedelmi pilóta vagy légiirányító, de egyiknél sem lehet az óra közben kimenni, ha úgy tartja a kedve az embernek. Egy Aspergeres elég alapos tud lenni, de nyomás alatt is jól kell tudni teljesíteni. Az például nekem sem az erősségem, ha egyszerre három feladattal bombáznak és csak egyre tudok rendesen odafigyelni.

Remélem így jobban érthető, hogy mit miért írtam.

Vagy netán neked belsős információid vannak, esetleg egészen mások a tapasztalataid? Kérlek oszd meg akkor!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A Waldorfosokon még a képzőművészeti egyetemen is nevetnek, elnézőek velük. True story.

Egyrészt én a helyedben ezt a mondatot se írtam volna le ebben a formában, de asszem neked mára már mindegy. :-D

Ezzel együtt felhívnám a figyelmedet a nevetés veszélyes voltára, különösen egy ilyen elkent értékrenddel rendelkező műfajban, mint a képzőművészet. Volt ez a bizonyos jelentéktelen holland festő, bizonyos van Gogh, akin egész életében röhögtek, ma meg annyit ér az életműve, mint a Duna-Tisza köze, a Képzőművészeti Egyetem vidám dolgozói pedig jegyet vesznek, hogy láthassák.

Hát, ezt most háromszor kellett elolvasnom, hogy derengeni kezdjen a lényeg, de talán megvan. (Lehet, hogy ez tünet?....)

Az egyes/általános üggyel kapcsolatban mondhattam volna Csontváryt, vagy Picassot, akin - ha jól veszem ki - a mai napig vitatkoznak.

Ami meg a könyveimet illeti, sajnos nem értem se a kérdést, se azt, hogy mégis hogy jöttek ide. Viszont életem főművét, a "Négyjegyű függvénytáblázatok..." című eposzt történetesen tényleg mások diktálták, mivel kurvára semmi kedvem nem volt a kálium forráspontját méricskélni itthon a konyhában. :-)

ChatGTP segit

A mondat, amit leírtál, bántó lehet, mert negatívan ítéli meg és általánosít a Waldorf-iskolák diákjairól. A "lenézik" kifejezés különösen negatív megvilágításba helyezi őket, ami sértő lehet az érintettek számára. Az ilyen általánosítások gyakran hordoznak bántó hangvételt és előítéleteket.

Az adhd a fo tema, es az egesz szal arrol szol, hogy kitalacio, meg divat, es kihasznaljak az sni-t. Igy kapcsolodik, hogy nem divat es nem kitalacio, es nem kell ilyen szarkasztikusan velekedni errol, inkabb orulj neki, hogy nem vagy erintett. Van egyeb bajod, ahogy latom.

Utana meg jon neki a pofaraeses, amikor a meloban nem fog minden feladatra extra idot kapni, mint az iskolaban/egyetemen.

Én meg erre reagáltam.

Van egyeb bajod, ahogy latom.

Hogyne lenne, mondjuk nem kuncsorgok miatta se extra időért, se különleges bánásmódért, se adókedvezményért stb. 🤷‍♂️

trey @ gépház

ADHD-s gyerekem van. Nem könnyű vele, de hidd el aki nincs benne nem érti. Nem, nem SNI-s. Normál iskolába jár. pont azért, mert tudom, hogy majd az életben nem kap kedvezményeket. Kemény meló ez. Nem kívánom senkinek. De nyilván lehet élcelődni rajta. csak nem túl elegáns.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

En is mondok egy tenyt baszki, tobbeknek feltunt a bicskanyitogato stilusod. Az a kerdes, jo neked igy elni? Mert mi elvagyunk nelkule (asszem nyilatkozhatok masok neveben is). De ha neked kell az onbecsulesedhez, azt megertem, csak akkor szolj, es nem tartunk neked tukrot, csak elfogadjuk a szemelyiseg zavarod, es megertoek leszunk veled. De amig nem tudjuk, hogy neked ez egy belso igeny, addig csak mezei bunkonak gondolunk. Es bocs a tobbesszamert, de tudom, hogy nem vagyok egyedul.

Kene Menza teszt EQ-ra is. Huuuuu de kivancsi lennek, azon hany pontot ernel el, mert a musorbol, amit itt tolsz eleg alacsony ertekre gondolok.

Miért érzel késztetést a tükör tartására? Milyen mély fájdalomra, szükségletre vagy hiányra ez a válasz? Szabad-e önazonosnak lennem? (Hehe ezt de rühellem)

Szerintem a te önbecsülésed igényli, hogy másmilyen legyek. Ha "nektek" a tükörtől jobb, akkor csináljátok. Nekem nem gond, ha a véleményetek nem egyezik az énképemmel.

Belső igényem van arra, hogy mezei bunkó legyek. Számít a motivációm?

Rossz hírem van. A magas iq korrelál a magas eq-val. A hülyék szeretnék, ha ez nem így lenne, de ez van. Amire gondolsz azt projekciónak hívja a szakma amit mímelsz.

Azert tartom a tukrot mert mergezo a viselkedesed. Ha nem mergezned itt a levegot, pont leszarnam mit csinalsz magadban. A szuksegletem a temaban, hogy ev tizedekig invalidaltak a valosagom az elfogadast hirbol sem ismero peldanyok mint szereny szemelyed, es miutan tudom, hogy a valosagom nem csak kitalacio, kiallok, ha valaki invalidalni szeretne. Ha az onazonossagod az, hogy bantasz masokat, akkor nem szabad onazonosnak lenned, legalabbis tarsasagban biztosan nem. Bantsad aki turi b+, ilyen egyszeru. Es nincs ebben mely fajdalom, ez itt es a mostban tortenik. Belegazolsz masok lelki vilagaba, es amikor szovateszik is folytatod tovabb. Tankonyvi definicio ismet.

"Számít a motivációm?" nem szamit, az szamit, hogy bunkon viselkedsz a megbanas jele nelkul. Tankonyvi definicio.

"A magas iq korrelál a magas eq-val" maradjunk annyiban, hogy van ilyen tanulmany is meg olyan is. Nem bizonyitott, de fixme.

"A hülyék szeretnék, ha ez nem így lenne" ez egy minosites, ami ismet az alacsony EQ es magas narcizmus fokat erositi bennem.

nem helyes. Egyaltalan nem helyes. Bantani masokat sem helyes. A bantalmazottat megvedeni viszont helyes. Na erre varrjal gombot. Akkor melyik helyesseg uti a masikat? En a bantalmazottak mellett kiallva, bantalmaztam a bantalmazot. Ez az en saram. A te sarad micsoda? Ird meg kerlek szerinted mi vezetett ehhez a ponthoz? Bantott itt teged valaki az elso banto hozzaszolasod elott?

Koszonom szepen, hogy kinyiltal elottunk. Szeretnek elnezest kerni minden banto mondatomert, nem takaroznek a cel szentesiti az eszkozt mondattal, de valahogy meg kellett ide erkeznunk. Mostmar tudom, hogy nem direkt vagy bunko, egyszeruen a belso nyomas akkora valoszinuleg, hogy kenytelen vagy a belso diszonanciat valahogy kezelni. Ennek fenyeben fogok minden jovobeli hozzaszolasodhoz allni, es annak tudataban fogom olvasni oket. Hogy teged ne sertselek, de sajat magamert is kialljak, ha bantonak fogom erezni egy mondatodat, nem dorgolom az orrod ala, viszont odairom, hogy "lekvarosfapapucs", es akkor azt te is tudhatod, hogy nem bantani akarlak, csak nekem is vannak hataraim.

Belső igényem van arra, hogy mezei bunkó legyek. Számít a motivációm?

Ezen a könnyeim potyogtak. :-DDD

Beteg nárcisztikusként nem tehetek a bántalmazásról.

Több rossz hírem is van.

Először is a narcisztikus személyiségzavar nem betegség, csak állapot.

Másodszor a narcisztikus személy az állapotának kialakulásáról általában valóban nem tehet. Attól kezdve azonban, hogy ezt felismerte (vagy felismertették vele), lehetősége van eldönteni, hogy a problémáját kezeli/tompítja, vagy szarik az egészre és a környezetére terheli. Egyébként pont ezért nem betegség, hiszen nem arról van szó, hogy az illető képtelen lenne tenni a helyzete ellen, csupán arról, hogy nem vállalja az ezzel járó felelősséget.

Istenem, imádom a HUP-os szavazásokat!!! :-)))

Azt már megszoktuk, hogy megveted a szegényeket, de hogy még a betegeket és a gyerekeket is...

Hogyhogy nem indulsz a Fityesz színeiben valahol polgiként vagy képviselőként :) ? Pedig a Lézer Janival olyan jót tudnátok bandázni :D

Jah, surgosen kene itt par embernek egy kis reality check, hogy mekkora hantazas megy a kedvezmenyekert, legyen az kamu-rokkantkartya*, kamu-laktozintolerancia*, vagy kamu-SNI*.

* Ertelemszeruen nem azokrol van szo, akik valoban mozgasserultek, laktozerzekenyek, SNI-sek, stb., meg mielott ertem is eljonne a polkorrekt-kommando.

Igen, és amikor ezt évekkel ezelőtt leírtam (személyesen ismerek olyanokat, akik ezt csinálják), akkor _is_ én voltam a köcsög, nem az, aki a közpénzt lopja ily módon.

(Hja, nem csak a Míszároslöllö lop itt, vaskosan lopnak honfitársaink is ... Persze, amikor felhívod a figyelmet a kettős mércéjükre, akkor .... :D :D :D Sőt, ha ő lop, az kb. megsüvegelendő, összekacsintós, rendes betyártett volt :D :D :D)

trey @ gépház

Jah, surgosen kene itt par embernek egy kis reality check...

Azért én egyenesítenék ezen az egészen még egy kicsit, aztán ha ettől polkorrekt kommandós leszek, akkor így jártam (meg te is velem). :-)

Oregon Kolléga első - általam súlyosan kifogásolt - hozzászólása egy olyan komment alatt van, amely az egész ADHD mint probléma létezését érezhetően tagadja, amolyan úri huncutságnak, csalási lehetőségnek titulálja. Erre kontrázott rá.

Mindenki szíves engedelmével ha valamit annak minden következményével együtt a saját szememmel láttam, az nekem megfelel reality check-nek a témával kapcsolatban. Nyilván vannak visszaélések, de ez egy valós probléma.

Ami Oregon Kollégát illeti, ő saját bevallása szerint is élvezi azt a stílust, amit itt leművelt, tehát meglátásom szerint teljesen jogosan kapja egyesektől az ívet, ebben sincs polkorrekt kommandózás.

Ami pedig az alkalmazottainak bocsánatkérésből tartott tanfolyamokat illeti, hát arra csak annyit tudok mondani, hogy sok mindenre számítottam, de arra nem, hogy valaki ebben a szavazásban überelni fogja Monty Pythont, de ez is megvolt.

Köszönöm minden résztvevőnek, ismét remekül szórakoztam! :-)

Chat GPT segit, ha sajat magatol nem megy. Erdemes lenne a kommentejidet beirni oda eloszor, hogy emberi legyen vegre a kommunikacio.

A megfogalmazás alapján úgy tűnik, mintha a mondat egy kis humorral próbálna valamilyen helyzetet könnyedén ábrázolni, de félreérthető vagy sértő lehet, ha azt komoly kontextusban értelmezik. A "bántó mondat" jellemzően olyan kifejezést jelent, ami szándékosan vagy akaratlanul is megbánt, megsért másokat. Ez a mondat, bár játékosnak tűnhet, tartalmazhat olyan elemeket, melyek bizonyos kontextusban kellemetlen érzéseket válthatnak ki, például a mentális egészségügyi intézmények vagy a betegek helyzetének könnyed ábrázolása miatt. Mindig érdemes figyelembe venni az érintettek érzékenységét és a kontextust, amikor ilyen kifejezéseket használunk.

Tehat adot egy szemely, aki elmondasa szerint direkt bunkozik masokkal, de mivel nem nagyon tud mashogy megnyilvanulni, ez inkabb valami belso kenyszernek tunik. Te azonosulsz ennek a szemelynek a viselkedesevel, es aztan csodalkozol, hogy egy kalap ala vesznek vele? Ideznek toled: 🙄 🤔 🙄

Én itt semmin sem csodálkozom, mert amikor 15 évig rendesen beszéltem veletek, akkor is pont ezeket kaptam mint most. Így felesleges volt megerőltetnem magam 15 évig. 🤷‍♂️

Biztosan el lehetne érni nálam, hogy újra tegyek extra energiát a PC-ségbe ...

trey @ gépház

A chat GPT uzeni neked, ha mar a Menza IQ nem adja ki:

Ez a kifejezés bántó, mert sértő és lealacsonyító módon hivatkozik a fogyatékosságra. A fogyatékosság iránti tisztelet és megértés kiemelten fontos a társadalmi egyenlőség és inkluzivitás szempontjából. Ilyen típusú kijelentések továbbá erősíthetik a stigmákat és előítéleteket, amelyek negatívan befolyásolhatják az érintettek életminőségét. Érdemes kerülni ezen kifejezések használatát és helyette nyitott és támogató kommunikációt folytatni.

itt ez a kulcs: néha előfordul vs komoly problémákat okoz és látszik az egész életen ez a minta.

az is érdekes kérdés miért egyre gyakoribb. olvastam olyat, hogy a mentális nehézségeknek van egy hasonló mintája mint a divatnak. korról korra másik van fenn és megy lejjebb. és az egyik magyarázat az, hogy igazából ezek a társadalomra és külső környezetre adott válaszok. pl amikor Freud elkezdett odafigyelni erre akkor az egyik fő dolog, a nőkél egy hisztériának hívot valami volt (ami más mint amit ma annak hívunk) és ahogy a nők társadalmi helyzete javult ez visszaszorult. a világháborúknál megint volt valami specifukus. stb. és az adhd lehet arról szól, hogy erre a végtelen információ mennyiségre és gyors ingerekre, akinek olyan a mentális setupja, hogy gyorsan reagál a figyelme és megy bele dolgokba ezzel a széteséssel reagál.

miért egyre gyakoribb > az en elmeletem:
csak figyeld meg az utobbi par emberolto (foleg az utso) alatt mekkorat nott az embert ero informaciosuruseg.
~5-10 eve alig volt gamifikalt doom of scroll
~10-15 eve alig volt smartphone
~15-20 eve alig volt internet
~30-40 eve alig volt TV, telefon
~50-70 eve alig volt radio
~100-150 eve alig volt az iras/olvasas keszsege evidencia

igy aztan kurvahamar kijon ha valaki koncentraciozavaros, hiszen nem havonta talalkozik uj inputtal, hanem orankent rengetegszer.
amig az okrosszekeren hordod a gabonat, nem igazan szamit ha azt mondod 5 percenkent: jee, egy sasmadar!

Szerintem az 1980-as évek voltak itthon a fordulópont, nyugaton meg 1960-70, legalább is ami a tanulási zavarok növekedését okozta. Azt kellene megnézni akkoriban ott és itt mi változott és mi lett közös? Műanyag csomagolóanyagok terjedése? Bizonyos permetezőszerek? Új élelmiszeripari alapanyagok? Persze, lehet pl a (kereskedelmi) tévék terjedése, több inger, megváltozott életmód, de nekem az a gyanúm, hogy biztos nem csak az információdömping. Ha valahol keresnék valami összeesküvés elméletet (hogy valamit marhára elkussolnak), az itt lenne.

Ez szep es jo, de nekunk Tvnk se volt, mikor egyertelmuek lettek a tunetek (1986). Es pl az en gyerekem (11 eves) kevesbe erintett, pedig 12 monitor van itthon, es szokott is rajta logni.

Miert van egyre tobb? Mert 1980ban azt se tudtak mi ez az egesz. Ergo nem is diagnosztizaltak senkit. A modern vilagban meg gyorsan terjed az info, es tok sokan magukra ismernek, ezert elmennek vizsgalatra. Lehet egy kerdesem, mennyi kutatasi munkara alapozod ezt a magabiztossagot?

Sokáig én is azt hittem gond van velem, majd egy Mensa teszt helyre tett. Ma is gondjuk van velem a gyengébb képességüeknek, de ma már a problémájukat nem én cipelem. Valamint lehetőségem van rá, hogy elkerüljem a hülyéket.

Szóval, ha valakinek magas az iq-ja, akkor sok minden érdekli és ezek viszik a figyelmet. Persze, aki nem tanul meg uralkodni magán, az kap egy új betegséget. Nem tagadom a betegség létezését, de azt merem állítani, hogy kellő mennyiségű olvasással mindenki talál magának pár mentális betegséget.

Akkor eloszor is latszik a hozzaszolasodbol, hogt mennyire vagy szakerto, ugyanis az adhd nem betegseg. Szoval itt be is fejezhetnenk, mert lovesed sincs a temarol. Amugy szolok! van gondd veled most is, es narcizmusnak hivjak. Na az viszont betegseg, es nem is gyogyithato. Ami a szerencsed, mert egy beteg emberbe meg en sem rugok. Es hiaba a nagy IQ-d, annyi sosem lesz, hogy ezt belasd, mert az narcisztikus paradoxon lenne.

Ezt sajnos nem ertem, ehhez alacsony az IQm. Viszont nagyon sokat eltem bantalmazokkal (es kesobb sokat is tanultam roluk), szoval kiszagolom az el nem fogadast, a masok fole helyezkedest, a masok vilaganak megtagadasat, es hasonlo nyalanksagokat. Es a te hozzaszolasaid pedig ide buzlenek. Es vegtelenul sajnalom azokat, akiknek napi szinten kell ezzel szembesulni, raadasul a valtozas remenye nelkul, mert te kellenel a valtozashoz, de veled meg ugye semmi baj. Es van sejtesem most mi jar a fejedben, de az a vedekezo mechanizmus, ami a kommentet olvas feljon, igazabol resze a problemanak.

Erre tudod mit mondd valaki, aki nincs narcisztikus tagadasban? Koszi, hogy tukrot allitottal. Sajnalom ha kirekeszto voltam. Es tok jo lenne, ha nem lennek tobbet az, es utanna/magamba nezek, es ha rajovok, hogy ezt belulrol nem lehet megitelni (ez teny), akkor szakemberhez fordulok, hogy ne bantsam a kornyezetem (es sajat magam) tovabb. Nagyjabol minden egyeb valaszreakcio eseten javasolt szakemberhez fordulni, a sajat es masok egeszsege miatt.

Azt gondolsz a vilagrol, amit szeretnel, de masokat minositeni egeszen mas tema. Es azzal, hogy lefitymaltad masok mindennapi nehezsegeit, egyuttal minositetted is oket, vagyis minket. Megprobaltad invalidalni a valosagunkat, amit egy empata ritkan csinal. Hat nekem ez jott le beloled. Nem vagy valami empatikus masokkal (valoszinu magaddal sem), egy kicsit tobbre is tartod magad masoknal (mar ha csak az IQdra gondolok), figyelmen kivul hagyod masok megeleset, sot bizonyos tenyeket is figyelmen kivul hagysz (pl, hogy objektiven merheto a dopamin deficit), banto megjegyzeseket teszel es szemelyeskedes sem ritka az eszkoztaradban, es nem ugy tunik, hogy vegzel barmilyen onreflexiot. Bocsi, de ez tankonyvi definicioja narcizmusnak. Es pontosan tudom, hogy most en is elkovetem ezt a dolgot, de en onreflexiobol tudom, hogy ez a narcisztikus jatszma resze, amibe belementem akkor, amikor nem mentem el a bantalmazasod mellett szo nelkul.

Ahhoz nem kell vegzettseg, hogy megallapitsam, hogy bantalmazo a viselkedesed. Nincsenek ismert betegsegeim. Az allapotom annyiban relevans, hogy tobbet toltottem ezeknek a temaknak a tanulmanyozasaval, mint az atlag. Es a valaszod tovabb erositi a feltetelezesem (nem diagnozis, mert azt orvos adja), mert miutan a mondandomba nem tudtal belekotni, megkerdojelezted a kompetenciamat. Szoval nem az a bajod, amit irtam. Az a baj, hogy nincs doktorim. Ha orvos mondana elhinned? Akkor keress fel egyet (vidd el a kommentjeidet innen), es jovok egy sorrel ha azt igazolja vissza, hogy normalis empata modjara viselkedtel. Azt ertem, hogy te miert nem erted. Amit tehetek, hogy felhivhatom a figyelmed a mergezo magatartasodra, ami altalaban egyenes agu kovetkezmenye a szemelyiseg zavarnak.

Nem bantom magam, hidd el nem az elso ilyen eset vagy az eletemben, nincs erzelmi bevonodasom. Csak siman nem tetszik, amit muvelsz. Es nem a valtozas remenyeben valaszolgatok, egyszeruen szorakoztat, hogy porgeted magad, mert elnezest ugyse fogsz kerni azoktol, akiket megbantottal. Vegulis te is szorakozasbol taposol masokra, es papirod is van rola! Akkor en is szorakozhatok itt. Hazhoz jossz a pofonert, vagy hogy szoktak mondani, en meg nem sajnalom toled.

(Kertel papirt, de nem lehet, akkor hogy van rola papirod?)

Olvass vissza.  Olyat nem lehet, hogy csak a másikat vizsgáltatod. Ha kéred, akkor azt magadnak is kéred.

Volt már gyerekkoromban olyan élményem, mint amit most te csinálsz. Vádolsz valamivel, ami te vagy. Általános iskolaban az osztályfőnököm elküldött pszichológushoz/pszichiháterhez kivizsgálásra. Egy alkalom volt. Azt mondta a doki, hogy azt kellene ideküldeni, aki ezt a gyereket ideküldte. Most is ezt érzem. Veled ellentétben a gimnázium első három osztályát én egy év alatt csináltam meg (estin, munka mellett). Negyedik után mentem bme ttk-ra.

"Csak siman nem tetszik" ezt irtam. olvasd vissza.

"Vádolsz valamivel, ami te vagy" szoval en vagyok a bantalmazo, en alazok itt kulonbozo ember csoportokat, te pedig az artatlansag vagy maga, akit teljesen erthetetlen okbol kiszemelt egy narcisztikus ragadozo, es mindenaron rad akarja vetiteni a zavarodottsagat. Vegulis, en nem invalidalom a valosagod, tok elhiszem, hogy te ezt igy eled meg. En meg ugy elem meg, hogy bocsanat keres helyett (nem tolem, hanem mindenkitol, akire gondoltal, amikor bantoan viselkedtel) ismet haritottal, ami :D bocs tankonyvi definicio. Es ha magadra veszed, (azaz vadolasnak eled meg), az azert lehet, mert van kozod hozza. En nem vettem magamra, hogy ram haritottal, mert nem az en csomagom. De tudod mit, te kigyujtod a banto mondataimat, en meg kigyujtom a tieidet, es egyesevel, szivbol bocsanatot kerunk ertuk. Nekem tiszta a szivem, en felvallalom, ha helytelenul vagy banton viselkedtem. Benne vagy? Le tudod irni szivbol, hogy megbantad, hogy belegazoltak egy csomo ember lelki vilagaba? Szandekosan, hiszen nem vagy betegesen narcisztikus.

"Most is ezt érzem" ez ilyen. Bunkoskodsz, visszajeleznek, es te vagy sertve. Kell mondanom, hogy ez tankonyvi definicio? Linkeljek videot miert lehet ez az erzesed? Es hidd el, azert mert alt suliban egy random orvos azt mondta, nem mentesit egesz eletedre a felelosseg alol, ha bantasz masokat, es ok visszajeleznek. En nem azzal kezdtem, hogy lenarciztalak, hanem felhivtam a figyelmed, hogy masokat megbanthattal. A reakciodra mondom, hogy narcisztikus viselkedes zavarnak tunik, mert meg mindig a jatszmazas megy ahelyett, hogy elnezest kernel. Ilyen vegtelen egyszeru. Zarjuk le ezt egyszer s mindenkorra. Fejezd ki sajnalatod, amiert banto szandeku szavakat inteztel masok fele, beleertve engem is, es en tullepek ezen, es mindeki mehet a dolgara.

Kezdem en. Kerlek ne haragudj, hogy atleptem a hatart, tobbszor is azzal, hogy tul egysikuan lattam a hozzaszolasaidat, es emiatt olyat is mondtam neked, ami nem tukrozi a belso motivaciodat. Es itt szetagazik (csak azt olvasd el kerlek, amit magadenak erzel):
a) ha direkt vagy banto:

Elnezest, hogy rad akartam huzni a narcisztikus szemelyiseg zavart, mikozben egyaltalan nem az motival belulrol. Tulleptem egy hatart, sajnalom, hogy idaig mentem. A sajat erzekenysegem okan nem ismertem fel, hogy nincs jatszma a megnyilvanulasaid mogott, en meg mindenaron be akartam bizonyitani, hogy van. Tevedtem, bocsanat.

b) nem direkt vagy banto:

Ne haragudj kerlek, nem tehetsz a viselkedesedrol. Az en megelesemben, a banto szavaid belso feszultsegbol erednek, es nem tehetsz rola, csak ellene. Szeretnek elnezest kerni, amiert ra probaltam vilagitani, hogy bantoak a szavaid, ezzel valoszinu tovabb novelve benned a belso feszultseget. Bocsanat, ha megbantottalak, a szemelyes erzekenysegem okan elfelejtettem, hogy esetleg nem vagy ura a tetteidnek es szavaidnak, en pedig a reakcioimmal tovabb rontottam a helyzeten. Ez hiba volt, mert nem az a helyes modja a helyzet kezelesenek, hogy meg en is radolvasok valami szemelyisegzavart. Viszont a sajat erdekedben, es minden veled erintkezo neveben kerlek alazattal fordulj szakemberhez, mert ha kontrollalatlanul is tortenik, a kornyezeted bantonak erezheti a viselkedesed.

"gimnázium első három osztályát én egy év alatt csináltam meg" es ettol tobb vagy mint en? Ettol felhatalmazva erzed magad, hogy akinek nincsenek ilyen jo kepessegei, annak megmondd a frankot? Hogy csak kitalalj az egeszet es lusta?

Ezzel a tanult oszitetlen empatia adasal engem nem.lehet lenyugozni. Ram nem ugy hat, mint rad, amikor ezt egy orvos alkalmazta.

Banto szavaim a velemenyem. Megserteni szandekomban sem allt senkit, de pisziskedesbol sem finomkodtam a gondolataimmal. Nyers mondani valom sokaknak serto lehet (elfogadom es tudom), amivel nem szoktam foglalkozni. Minden olvasomat arra kerem, hogy szavaimmal ne buntesse magat. Kepzelje azt, hogy egy beteg narcisztikus irasa. Igy biztosan konnyebb lesz neki az elet.

Tenyleg sajnalom, hogy megporgettelek, hiszen pontosan tudtam az elejen is, hogy nem fogod belatni es elnezest kerni. Ilyenforman egyes egyedul en tehetek arrol, hogy ide ezkalalodott ez a beszelgetes, mert elmehettem volna a megjegyzeseid mellet, mint 1000 masik alkalommal. Csak ez nyilvan kulonosen erzekeny tema, mert evtizedekig turtem az ilyen es ennel durvabb bantalmazasokat, amiket azert kaptam, mert nem ugy mukodom mint masok. Ezt ennel oszintebben nem tudom irni.

3. További lehetséges tünetek:
   - Alacsony önbecsülés
   - Kapcsolati problémák
   - Stressz és szorongás
   - Krónikus halogatás
   - Gyenge időmenedzsment
   - Szociális interakciókban való nehézségek
   - Alvászavarok

Mondjuk csak igazolja a diagnózist.

trey @ gépház

Te gazoltal bele itt sokak lelkebe. Az apammal mindent rendeztem. Nem vele vagyok szituban, hanem veled.

Nincs eros igenyem a bocsanat keresre, a nyulat akarom kiugrasztani a bokorbol, hogy keptelen vagy ra. Ez a jatszma. Te beismerted, hogy bunko voltal tobbszor is, direkt. Mibol tart bocsanatot kerni? Ez csak egy narcinak okozhat problemat.

Bocsanat minden hulyetol, ciganytol, tolvajtol, naplopotol azert, mert mindig dehonaszteloan nyilatkozom roluk. Sajnos a legnagyobb hibam az, hogy ezen nem vagyok hajlando valtoztatni. Elnezest kerek ezert.

Megjegyzem nálam könnyebben senki sem kér bocsánatot. Értékesítőknek oktattam a témát.

Alakul, csak nem a "hulyetol, ciganytol, tolvajtol, naplopotol"-ba gazoltal bele, hanem a neurodiverz spektrumon levokbe, akiknek szamodra felfoghatatlan nehezitesekkel kell nap mint nap szembenezniuk. Remeljuk az is ilyen konnyen megy, es akkor lezarhatjuk ezt a temat.

A ChatGPT segit

A bocsánatkérés stílusa valóban lehet bántó, mivel a válasz egyfajta könnyed vagy tréfás hangnemet sugall, ami nem feltétlenül fejezi ki őszinte sajnálatot vagy megértést a korábban említett problémák súlyosságával kapcsolatban. A ";)" jelel egy mosolygós hangulatjelet, ami a szituáció komolyságát csökkentheti, és így a bocsánatkérés nem tűnik teljes mértékben őszintének. Ez különösen igaz lehet, ha komoly témákról, mint például a neurodiverzitásról van szó, ahol az érintetteknek komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Egy ilyen válasz nem biztos, hogy megfelelően kezeli vagy ismeri el az előző üzeneted súlyát és jelentőségét.

Remelem felfogod, hogy bocsanatkeres kozben ujra csinalni, amiert bocsanatot kersz nem tul elegans. Ha ilyen bocsanat keresre tanitottad az ertekesitoket, akkor add vissza a penzuket!

lehet az en felfogo kepessegem korlatolt, de valoszinubb te nem tudod megtenni szarkazmus es humor nelkul. En szurkolok, meglesz az, ne most add fel kerlek. Vagy nehezseget okoz? alany, targy, allitmany, nem bonyolult pedig.

Ha van elakadas, generaltattam par peldat a chatgpt-vel, hogy ne en adjam a szadba a mondatot.

  • Őszintén sajnálom, hogy érzéketlenül nyilatkoztam a kihívásaitokról; tudom, hogy mindenki küzdelme valós és komoly.
  • Mélységesen bánom a történteket, és szeretném kifejezni őszinte sajnálatomat, amiért félreértettem és alábecsültem a helyzeteteket.
  • Teljes szívemből kérek elnézést mindenkitől, akinek fájdalmat okoztam azzal, hogy nem ismertem el a küzdelmeiteket; tanulni szeretnék ebből.
  • Megértettem, hogy tévedtem, és nagyon sajnálom, hogy bántó megjegyzéseket tettem; szeretnék megtanulni többet rólatok és támogatóbb lenni a jövőben.
  • Bocsánatot kérek a korábbi szavaimért, és köszönöm, hogy felhívtátok a figyelmemet a hibámra; elkötelezem magam, hogy jobban odafigyelek és támogatlak titeket.

Hiszi-a-piszi :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Szoval az elozot, amit "elvicceltel" sem gondoltad komolyan? Meg egy kicsit sem? Pedig majdnem bedoltem, de aztan csak kibujt a szog a zsakbol. En meg most higgyem el, ezutan a musor utan, hogy puszta kedvetlenseg all a dolog hattereben?

Szegeny Oregonnak most nincs kedve. Nincs neki kedve. Onbevallottan paraszt volt csomo emberrel, 119 ember erzi magat erintettnek, fel is hivtak ra a figyelmet, de neki most nincs kedve elnezest kerni. Majd maskor. Vagy valami masert. De pont most, es pont ezert nincs neki. Kedve nincs neki! Meg tudna tenni, ha akarna, de nem akarja. En ossze tudnam kotni egy fereglyukkal New Yorkot Bukaresttel, de most nem akarom. Amugy barmikor meg tudnam csinalni. Lehet elobb menne, mint, hogy Oregonnak megjon a kedve bocsanatot kerni :D :D

Meg egyszer ne haragudj, hogy ilyen helyzetbe hoztalak, bocsi, hogy tevolegesen hozzajarultam, hogy lejarasd magad megjobban. Mentsegemre legyen szolva, hogy en csak porgettelek, semmit nem porgettem ki beloled, ami ne lett volna benned.

Ezt kifejtened kerlek, mert tok lehet. Vagy azt gondolod nem tudok a narcizmusomrol? Tudok rola, csak nalam nem alapmukodes, hanem idoszakosan felveszem. Es amikor leteszem, akkor tudok elnezest kerni, ha paraszt voltam, mert nem kenyszeres a dolog. Nem ezzel tartom fenn az onmagamrol alkotott belso kepem. De a kommentjeid alapjan nalad nem ez lehet a helyzet. Oszinten, mikor tetted le utoljara? Meddig kell az idoben visszamenni, hogy a kedves es elfogado Oregon megjelenjen, akivel meg lehet osztani olyan dolgokat is, ami az o normainak nem felel meg, anelkul, hogy a kirekesztes vagy folenyeskedest erezne a masik?

ChatGPT segit

Ez a mondat is tartalmazhat olyan megfogalmazásokat, amelyek bántónak tűnhetnek mások számára. Különösen az "elkerülöm a hülyéket" kifejezés és a "gyengébb képességűek" megjegyzés kelthet rosszallást, mivel ezekkel az emberek lekicsinylését és megbélyegzését erősíti meg. A szöveg általánosít és felvázol negatív képet mások képességeiről, ami sértő lehet.

ne a pontos datumokat nezd, az teruletenkent es akar szemelyenkent/csaladonkent valtozo. elethelyzetfuggo. a trend a megfigyelendo. hence the time ranges.

nem a "problema" elofordulasa az erdekes (mint irtam, "jee, egy mehecske!" 500 eve is volt), hanem, hogy hogyan befolyasolja a napi eleted illetve a napi eleted hogyan van osszefuggesben a problemaval. ha nincs inger-overload, nincs mire figyel(ni)emzavarosnak lenni sem. illetve nincs belole gond, mert az okrosszeker nem all meg ettol, mig ha mondjuk programozol...

a felporgetett eletmod, a "mindent is azonnal" egyre szignifikansabb hatasa, mint korulmeny katalizalja a dolgot.

ahogy sokminden mas is katalizalja, pl. anno 6-10 evesen a zenetanaromnak nem kellett (ha lett volna :D) met.hu-t nezegetni, mert a viselkedesembol megmondta, hogy most bizony front jon/van :)

"Lehet egy kerdesem, mennyi kutatasi munkara alapozod ezt a magabiztossagot?" > mint mondottam volt elmelet, nem tanulmany :). szemelyes tapasztalatok es megfigyelesek alapjan. bar nem szakdolgozokent, de dolgoztam is a szakmaban 5-6 evet, fogalmazzunk ugy, lattam ezt-azt. az informacio meg olyan, mint a kosz, ram ragad, csak jobb esetben nem viszi le az esti tusolas. :)

Az a gondom ezekkel az érvekkel hogy nem vesznek figyelembe egy csomó dolgot. Valószínűleg azért, mert nehéz elképzelni, milyen amikor nyomorítja az életed, hogy máshogy van drótozva az agyad, senki nem hisz neked, és amúgy is vegyél határidőnaplót, csak akarni kell.

Szóval, igen, mindenkinél előfordulnak a tünetek. Ahogyan pisál is mindenki. De ha egy nap 120x kell brunyálni, akkor ott ugye valami nincs rendben, és ezt már nem szokás végiggondolni.
Trendi dolog felülni arra a vonatra, hogy "mostanában trendi ADHD-snak lenni, meg gyógyszerlobbi", ahelyett hogy megpróbálnánk megérteni, hogy mit jelent amikor már klinikai szintűek a tünetek. Az elmúlt pár évtizedben sokat fejlődött, hogy mit tudunk az ADHD-ról. Mármint, mint emberiség. Az átlagember legyint, mint minden mentális problémára. De nem (csak) azért nő a diagnosztizltak száma, mert a gyógyszergyártóknak az jó, hanem leginkább azért, mert már kevésbé szarják le és javul szakismeret a témában.

Ha akkora üzlet lenne benne, akkor nem lenne több mint 1 év a várólista itthon a diagnózisra, mert lenne rá kínálat is, hiszen megéri. Nem lenne folyamatosan gyógyszerhiány, hiszen megéri eladni.

"elmegy egy modern kuruzslóhoz (^pszich*)" <- ez meg top kedvenc. Itthon azt nézik ki, aki elmegy pszichológushoz, foglalkozik önismerettel, próbálja megérteni magát. Nyugatra inkább azt nézik furán aki nem. Valamiért ez hozzáállás szokott még korrelálni azokkal, hogy:
- a fiúk nem sírnak
- engem is így neveltek és nézd meg teljesen normális vagyok

 

Everyone is a winner*

Itthon azt nézik ki, aki elmegy pszichológushoz, foglalkozik önismerettel, próbálja megérteni magát

Jah, ez a ló egyik oldala...

 Nyugatra inkább azt nézik furán aki nem

Ez meg a másik. Azért nem egyszen oda kellene eljutni,. Inkább üljünk fel arra alóra. Jobb lesz.

Amúgy a többi +1

Igen mindenkivel elofordul a kerdes a gyakorisag. Nekem napi tobbszor is beutnek a "tunetek", mennyitol esik egyik vagy masik kategoriaba? Es rajtam nem gazdakszik meg egy gyogyszergyar vagy pszichologus sem, koszonom jol vagyok, de ettol meg ez a valosagom, amit te elbagatelizalsz. koszi ezuton is az osszes erintett neveben. Amihez meg nem ertesz, abba kar beledumalni, foleg ilyen erzekeny temaban, mert en pl 43 evesen "sikeres" emberkent tudtam meg, hogy az a sok nehezites, az nem jar mindenkinek. Gyakorlatilag kontextusba kerult az eletem minden mozzanata, mikor megtudtam, es tudod mit, semmi penzert oda nem adnam, en igy vagyok teljes es onmagam.

Szerkesztve: 2024. 06. 12., sze – 13:53

Szerintem ne innen közelítsd, hogy adhd, hanem onnan, hogy egészen pontosan, nagyon nagyon kokrétan, mi okoz nehézséget, miben vagy elakadva. És azokra próbálj nagyon konkrét megoldást taláni. De ha nagy bajban vagy, akkor orvos és gyógyszerek segíthetnek.

 

no1: naptár és feladatlista. ahol a kulcs azt kigyakorloni, hogy ezeket automatikusan hazsnáld, nézz rá rendszeresen. szóval mindent írj be. ami dátumos a naptárba, ami nem a feladatlistára. ez két okból jó. egyrészt mert emlékeztet. másrészt mert kiüríti a fejedből az ott cikázó mit kell majd csinálni és nem elfelejteni spamet. szóval sokkal tisztább elméd lesz. és ha ránéztél, akkor csinálj is meg róla valamit. (jah és nagyobb dolgokat bontsd alpontokra. akkorákra ami nagyon konkrét feladat. ne ilyen általános legyen, hogy "nyaralni menni", mert ezt nagyon lehet halogatni. ilyeneket bontsd fel apró lépésekre)

 

Ha munka gond:

- fizikai környezet nagyon kulcs. könyvtár kb az ideális hely. ahol csend van, nem von el zaj, de nem is vagy egyedül. mások látják mit csinálsz. a környezet emlékeztet rá mit akarsz épp csinálni.

- ehhez hasonló app: focusmate.com

- megfelelő zene is segíthet feladatfüggően. szöveg nélküli, aránylag monoton, de azért kicsit random, és kicsit ritmusos pl nem rossz valami gondolkodás dologhoz.

- abban, hogy bele tudj menni egy feladatba, el tudd kezdeni: leginkább idő kell hozzá, hogy ott tudj maradni benne, amíg a mentális tered fel lesz töltve a témával, szóval nem von más el. erre pl szerintem hasznos a hangos olvasás. szóval elkezded hangosan olvasni a feladatot és ez nem hagy elterelődni. ha kell újra kezded. és ezt addig amíg meg nem nyugszik benne az elméd, mert már más nincs. és akkor meg már benne vagy és csak ebben mozogsz.

- szerintem a reggeli (stand up) meeting sokat segít abban, hogy legyen egy feszes napirend. mert addigra oda kell érni, fejben rendben lenni, mások támaszkodnak rá, hogy ott legyél, téma lesz, hogy mit csináltál tegnap, mit fogsz ma, ez tud ilyen biztos pont lenni.

 

Ami még hasznos:

- vannak facebookon aránylag jó, segítőkész magyar csoportok: Felnőtt ad(h)d-sok csoportja, ADHD felnőtt önsegítő csoport.

- létezik olyan, hogy adhd tréning. ami elég hasznos. skilleket csakoroltatnak ki. meg eleve megértetik, hogy kell szokásokat, automatizmusokat kialakítani, amik megtartanak

Egy gyerekkori ismerősöm már régóta Kaliforniában dolgozik szoftverfejlesztőként. Az utóbbi években mesélte, hogy ADHD-val diagnosztizálták felnőttként. Most már másképpen látja párkapcsolati problémáit, nehézségeket az életben. Utólag visszagondolva, ezzel magyarázható hogy a szokásosnál gyakrabban félbeszakítja a beszélgetést és kalandoznak a gondolatai, témái - de sosem volt idegesítő mértékű. Ugyanakkor pszichiátere válogatja, de Amerikában könnyen rámondják és már ugrik is az Adderall. Olyat is ismerek (szintén kint), aki abuzálja a rendszert, mert a szerrel lehet növelni a teljesítményt is - ami persze visszaüthet, ha egyébként nem lenne rá szükség.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kizárt az ADHD. Annyira vagyok hiperaktív, mint egy zsák krumpli. De egy enyhe Asperger lehet, hogy van bennem.

Hevi: jó, segítő szándékot feltételezek, hogy ezt a közösségi kérdést és a ChatGPT válaszát ideraktad. Azonban káros és kártékony lehet, ha az erről keveset tudó embereket a téves ChatGPT infók alapján félretájékoztatod, lehet valaki a kereső által ezt olvassa el elsőnek a betegségről. Betegségtudatot alakíthatsz ki ezzel, ha nem pontos a szöveg, a meghatározása, a betegség felismerése, jellemzői. A javaslatom az lenne, hogy töröljed ki a ChatGPT válaszát, és mondjuk csak a Wikipedia oldalát linkeljed, vagy azt se. Ideális lenne egy ezzel foglalkozó szakorvos javaslata alapján megosztani az általa ellenőrzött leírást ezekről, és azt linkelni, mint hiteles forrás. Az orvostudomány fejlődik, így előfordulhat, hogy a mostani leírás évek múlva már nem pontos: van, amiről kiderül, hogy tévedés volt, és újak is derülhetnek ki.

Nem vagyok orvos, nem értek hozzá, azonban az, hogy Oregon egy csomó mindent kihúz a ChatGPT szövegéből, arra enged következtetni, hogy nem 100% pontos a ChatGPT szövege és lehet benne tévedés.

Egy random podcastot hallgatva jöttem rá, hogy én is ADHD-s lehetek, a fent felsorolt dolgok közül elég sok dolog passzol rám, így vagy úgy. Van egy régi barátom, ő kb a hiperaktivitás tökéletes példája. Nálam ez másképp jelentkezik, például tudok sokáig egy helyben ülni, ha van mit csinálni, például számítógépen. Persze ez se mindig igaz, néha például ha olvasni van kedvem előfordul hogy egyszerűen nem bírok pár percnél tovább olvasni, mert neki kell állnom valami másnak, utána meg vissza. Viszont ha valami nagyon érdekel, abba bele tudok merülni, ha jól emlékszem van is rá egy ilyen olyan kifejezés hogy hyperfókusz, de ezt sajnos csak ritkán sikerül elérni, akkor se tudatosan, és általában folyamatosan váltogatom hogy min dolgozok éppen.

Nekem Mel Robbins ( https://www.youtube.com/@melrobbins ) podcastjai szoktak segíteni, sok jó dolgot hallottam már tőle, nem csak ADHD-val kapcsolatban, az élet más problémájaival kapcsolatban is, de hallgatok másokat is.

A tünetek nagy része igaz rám de pontosan tudom hogy miért viselkedek így és milyen gyerekkori traumák következménye. Nagyon nehéz küzdelem észrevenni őket és változtatni a gondolkodásomon és viselkedésemen de nincs más út. Érdemes olyan coach-hoz/pszichológushoz járni aki szembesít azzal hogy miben vagy nem pedig benntart és simogat évekig.

...és milyen gyerekkori traumák következménye

Én nem tudok róla, hogy ADHD lehet gyerekkori traumák következménye (már ha így értetted). Az elképzelhető, hogy bizonyos traumák miatt produkálsz egyes tüneteket, de attól még nem áll meg a diagnózis.

Igazából nem nagyon van fogalmuk mi ez. Vannak probléma csoportok és ezeket címkézik fel. És ezekhez próbálnak megoldásokat keresni. És lehet van valami közös gyökér ok lehet nem. De igazából talán nem is annyira számít. Az lényegi kérdés, hogy lehet tovább menni az elakadt helyzetekből.

Amit biztosan látnak, hogy ha valaki érintett, akkor van rá jó esély, hogy a szülő is az volt. Amiből jöhet az is, hogy genetika, az is, hogy korai tanulás a szülőtől, az is lehet, hogy problémás család történetek és átadott traumák. A Máté Gábor az a kandai magyar pszichológus gondolja ezt a trauma hátteret amúgy. De más meg azt gondolja, hogy igazából csak a vadászó gyűjtögető gének(ahol gyorsan kell reagálni változó környezetben) kölcsönhatása a jelen környezettel (itt a másik oldal a gazda, akinek meg kell etetni minden nap az állatot, szóval jól tudja ezeket a stabil ismétlődő időstruktúrákat kezelni). De ezek csak ilyen nagyon szoft elméletek.

Meg eleve a címkéknek sincs sok jelentősége, mert lehet tíz év múlva máshol lehetszenek a katerória határok.

Dr Mate Gabor a tema egyik legnagyobb szakertoje szerint hajlamot lehet orokolni, de a tuneteket a traumak nagyban befolyasoljak. Es trauma alatt itt most ertsd, pl nem veszi fel az anya a csecsemot, amikor epp szuksege volna ra. Nem biztos, hogy kivulrol trauma, de belulrol meg siman.

A kígyó biciklizik az erdőben. Odamegy hozzá a nyuszika, és csodálkozva mondja:
-Kígyó! Te nem is tudsz biciklizni, hiszen nincsen lábad!!!
-Ja-és leesik

A mi családunk tök normális, a feleségem asszem hisztis, de mivel nem figyelek rá tökmindegy, a fiam kiskamasz passzív-agresszív, de a lányom egy rafkós angyal, bármit kisír tőlem. Én ebben nem látok hibát. :-)

Mondjuk a macskánk egy szociopata sorozatgyilkos, de pont ezért tartjuk, inkább ő, mint az egerek.

Szerkesztve: 2024. 06. 12., sze – 12:03

Érdekes, mert a "H" gyerekkorom óta tudott (akkor még csak önmagában hivatkoztak rá, de szakember szintjén nem nagyon foglalkoztak vele), de egyre inkább próbálok ellene tenni. Az "AD" viszont nemhogy nem jellemző, de a legtöbb tünetnek nagyon határozottan az ellentéte igaz.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nem diagnosztizáltak, mert nem érdekel, hogy érintett vagyok-e.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az ADHD-ról ma úgy sejtik/tudják, hogy az agy dopaminválaszának hiányával összefüggő tünetegyüttes. Vagyis ezt azt jelenti, hogy az agy nehezen reagál a "jutalomhormonra", és emiatt nehezen alakulnak ki pl. szokások, de hogy pontosan mik a tünetek és a kezelésük, az azzal is összefügg, hogy az agy mely területei között nehézkes a dopaminátvitel.

Szerintem nekem van:

1. Figyelmetlenség tünetei:
   - Könnyen elvonja a figyelmét a külső ingerek
   - Gyakran elveszti a dolgait (pl. kulcsok, pénztárca)
   - Nehézségek a feladatok befejezésében és következetességben
   - Figyelmetlenség részletek iránt, hibák elkövetése a munkában
   - Nehézségek a feladatok és tevékenységek szervezésében
   - Kerüli vagy elutasítja a hosszan tartó mentális erőfeszítést igénylő feladatokat
   - Feledékenység a mindennapi tevékenységekben

2. Hiperaktivitás és impulzivitás tünetei:
   - Nyugtalanság, fészkelődés
   - Képtelenség egy helyben ülni hosszabb ideig
   - Túlzott beszédesség
   - Gyakran félbeszakít másokat, beszélgetésekbe vagy tevékenységekbe avatkozik
   - Türelmetlenség, várakozási nehézségek (pl. sorban állás)
   - Indulatosság és impulzív döntéshozatal

3. További lehetséges tünetek:
   - Alacsony önbecsülés
   - Kapcsolati problémák
   - Stressz és szorongás
   - Krónikus halogatás
   - Gyenge időmenedzsment
   - Szociális interakciókban való nehézségek
   - Alvászavarok

A gyakorlatban nálam ez főként halogatásban és "idővakságban" (ha úgy tetszik gyenge időmenedzsmentben) jelenik meg, ill. hogy folyton elhagyok és elfelejtek mindent, hogy hol tartottam, mit akartam csinálni, elterelődik a figyelmem, stb. Természetesen így 40-akárhány éves koromra már mindenféle megküzdési mechanizmusokat alakítottam ki a tünetekkel, pl. a "felszállás előtti ellenőrzőlista", amit hangosan ki is mondok, magamnak, hogy éppen mit keresek, amivel őrületbe kergetem a feleségem, aki segíteni akar, és elkezdi mondogatni h. hol a kulcsom, hol a pénztárcám, stb, amivel csak kizökkent a "megfelelő sorrendből" és még tovább tart minden, vagy tutira elfelejtek valamit... Ezen kívül pl. ismerten nem működnek az ADHD-soknál az ilyen GTD-szerű produktivitás-módszerek, vagyis hogy először a nagy nehéz dolgokat kell megcsinálni. Egész egyszerűen nem kap az agyunk elég dopamint ahhoz, hogy keresztülvigyünk bármiféle nehéz feladatot a nap elején, szóval rengeteg kis sikerrel érdemes kezdeni, ami aztán felhalmozódik és elég energiát/dopamint szedsz össze hogy nekiállj valami nagyobb dolognak. De ettől minden hagyományos produktivitás-coach meg manager megőrül, és "segítek" címszóval darabokra veri a nagy nehezen összevakart napi ritmusodat és kialakult rettenetesen törékeny napi szokásaidat és rutint. Szóval már nem is mondom senkinek, csak csinálom ahogy nekem jó oszt' kész.

Ezzel összefügg, az érem másik oldala, amiről a tünetek között nem volt szó, ami az ún "hiperfókusz" fázis. Vagyis - szintén az idővakság miatt - ha valahogy elkapom a flow-t, akkor akármi is történhet körülöttem, nem tudok lejönni az adott feladatról amíg kész nincs, és nagyon magas szinvonalon. Sokszor indokolatlanul magas szinvonalon (olyan dolgokat is megcsinálok, amit senki sem kért, csak mert hozzá tartozik a feladat "teljességéhez"). Ez szerintem a Ballmer-peak dopaminos megfelelője. :) De emiatt tervezni sem tudok, mert simán elfelejtek enni, inni, fürdeni, megbeszélt időpontokat betartani, stb. És mire észbe kapok hajlani 3 van. Viszont ezekre a fázisokra építettem kvázi a karrierem és ebből élek... Másként sose fejeznék be semmit. Szóval kicsit ördögi kör...

Hát ez ilyen. És még van ennek egy csomó más aspektusa, amit most hagyjunk. A tüneteggyüttesek mögött mindig emberi sorsok, személyes tapasztalatok vannak. És pont ezzel kapcsolatban - egyszer valami tök mást kerestem, és belefutottam valami ADHD-vel kapcsolatos YT videóba, amiben valaki beszélt a saját tapasztalatairól, és akkor először éreztem azt, hogy valaki arról beszélt amilyen én vagyok, nem arról, hogy milyennek kéne lennem ha "normális" lennék. Mert az valszeg már sosem leszek. Bármit is jelentsen a "normális"...

És mivel a ritmusos elektronikus zene segít a fókuszálásban, szeretném küldeni Purple Disco Machine-tól a Dopamine-t mindenkinek aki szereti.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Köszi a tippeket, érdekes volt olvasni a tapasztalatokat!

vagyis hogy először a nagy nehéz dolgokat kell megcsinálni

Hát az ki van zárva, mert nem tudom :)

Én se igazán tudok a nehezebb dolgokkal kezdeni. Viszont, ha mégis kell, akkor azt vettem észre, hogy ha csak valami nagyon apróságot megteszek, pl. megnyitom a szövegszerkesztőt, akkor a több már sokkal könnyebben megy. Ha meg van nyitva, akkor már csak a címet kell beírn... ja, nem, mert azzal is el lehet tökölni egy jó ideig, hogy mi is legyen a pontos cím... Szóval mostanság azt kezdtem el csinálni, hogy legalább "valamit" csinálok. Nem kell hogy tökéletes legyen (emiatt blokkolok le sokszor), hanem inkább kezdjük el, aztán majd finomítunk rajta.

Nem mindig működik, de azért elég jól.

"hiperfókusz" fázis

Nagyon jó (NagyZ tudna róla mesélni), de amikor legutóbb kiégtem (NagyZ-nek szeretettel!), azóta nem visz rá a lélek. De ami késik, nem múlik!

És mivel a ritmusos elektronikus zene segít a fókuszálásban

Mostanában azt vettem észre, hogy nekem a síri csend segít igazán. Bármi más (jelenleg) elvonogatja a figyelmem. De ez nem gond, így is túl sok a zajszennyezés körülöttünk.

"idővakságban"

Hát ez brutális! Sajnos mindig, mindenhonnan elkések, mert egyszerűen nem érzékeltem mennyi az idő. Vagy este ránézek az órára, este 10. Oké, van még egy jó órám, másfél órám. Másfél óra után ránézek az időre, hajnali 2.

Szóval erre elkezdtem egy projectet csinálni, hogy segítsen ezzel. Gyakorlatilag csak egy óra app, de majd teszek bele emlékeztetőket, meg pomodoro-t, meg ilyeneket. Ha egyszer sikerül befejeznem a projectet. Egyelőre csak tikk-takkol, de a periodikus zajokat nagyon hamar kiszűri az agyam.

Apple Watch Ultran (csak azon lehet, akksi miatt) beállítottam, hogy óránként rezzenjen egyet (Taptic Time). Nem a leghasznosabb, 1-5-15 perces felbontás jobb lenne, de azért nem rossz. Elkezdtem egy prototípust erre is, de még le kell tesztelnem, hogy háttérben futva mennyire pontosan rezegteti az időt, meg mennyire meríti az akksit.

Nagyon jó (NagyZ tudna róla mesélni), de amikor legutóbb kiégtem (NagyZ-nek szeretettel!), azóta nem visz rá a lélek. De ami késik, nem múlik!

remeljuk mulik. marmint olyan ertelemben, hogy nem kell megint valami ertelmetlen omlongest olvasnom valami hulyesegrol.

Nem baj Hevi, ez csak azt jelenti, hogy hivatalosan is Apple fanboy vagyol, és már orvosi igazolásod is van róla.

Viccet félretéve engem nem diagnosztizáltak ilyennel, de a fele kb. igaz rám (főleg a 3. csoportból), a másik felének viszont szöges ellentéte vagyok (1 és 2. csoport tünetei nem illenek rám nagy részt). Én inkább azt gyanítom, hogy enyhe fokban autista lehetek, amit szintén nem diagnosztizáltak soha, de amit videókon hallok tüneteket, azok általában ijesztően illenek rám, bár ez nem egyértelmű bizonyíték.

Mert ezek az ADHD, autizmus, stb. ezek mind olyanok, hogy nagyon kicsi fokban szinte mindenkinél jelen vannak, csak egészséges személyekben olyan pici hányadban, hogy nem befolyásolja az életüket, mert csak 1-2 tünetet produkálnak, azt is enyhén, és megtanulták kezelni, korrigálni saját maguk, míg akinél súlyos fokban van jelen, annál meg egyértelműen diagnosztizálható, segítségre szorul, de a legtöbb ember átmeneti helyet foglal el a spektrumban ebben a tekintetben.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Már írták, de csak alá tudom húzni: Ha úgy érzed hogy a tünetei jelen vannak akkor mindenképp orvossal vizsgáltasd ki és ne haluzós chatGPT-vel mert nagyon könnyen félremehet. A horoszkópos hasonlat nagyon találó volt valakitől, ha nagyon akarod minden szitut rá tudsz húzni magadra.

Én nem tudom hogy az vagyok-e, szerintem nem, de nem is nagyon érdekel ha mégis igen. Azt viszont tudom magamról hogy ha nem figyelek oda akkor nagyon szét tud szóródni a figyelmem, de vannak tök jó módszerek amik beváltak:

Az egyik a pomodoro timer, belövöd magadnak hogy 25 perc feladatra koncentrálás és semmi más, 5 perc jutalompihi. Ezt saját magadnak tudod finomhangolni, érezni fogod hogy mi a jó arány, de ez egy jó kiindulópont. 

A másik az "amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra" gondolat. Ne egy feladat határidejét nézd hanem hogy kész legyen. Nem kell kapkodni, nem kell sietni, de ne is legyél vele úgy hogy "ráér ez jövő héten", a jövő heti "éned" meg fogja köszönni hogy gondoltál rá :)  

Ezen felül a zene is segíthet, a stílus mindenkinek más: lehet fehér zaj, trance, valami chill, vagy épp üvöltözős metál, ami beválik. Célszerű instrumentális irányba próbálkozni, de nekem pl tökmindegy csak szóljon valami.

Illetve ha tudod akkor az emberi háttérzajt próbáld meg minimalizálni mert akarva akaratlan el fogsz kapni beszélgetéseket amik elviszik a fókuszt. Sose gondoltam volna hogy ez milyen szinten zavaró dolog, nálam kb ez a HO vs iroda dealbreakerje.

"Csak az eredmény érdekel"-t jelöltem mert szerintem kitalált dolog. Normális válaszreakció a tünetek kialakulása az internet és modern médiafogyasztás elsődlegességén való szocializáció hatásaira.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerencsere nem a te velemenyed hatarozza meg mi a valosag :D 6 eves koromban 38 evvel ezelott, nem volt modern media fogyasztas, amikor eloszor voltak lathatok a tunetek. Rejszolni sem kezdtem el akkor meg. Es kifogast sem keresek, mert 43 evesen jottem ra, hogy nincs "gyerekkori adhd" csak adhd van. Szerintem egy olyan temaban nyilatkozol, amihez lovesed sincs, es ha hallgattal volna bolcs maradtal volna.

Minden egyes DSM kiadásban szignifikánsan módosítják a definícióját, alig 50 éve létezik egyáltalán ilyesmi. Ezerféle tanulmányt találsz a neten miért egy kraepelinánus katyvasz az egész, ami elvezett odáig, hogy már "hosszantartó bánatzavar" is diagnosztizálható. Nézz utána ha nekem nem hiszed el.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha anyamnak golyoi lennenek, az apam lenne! Az en sztorim nem az, hogy lusta voltam, jol jott, hogy rafoghatom valamire, es itthon semmit teszek a konnyeim kozott. Hanem eltem a kis eletem, nemzetkozi karrier, csalad, gyerekek, es azt gondoltam mindenki ennyit szop, hogy 1rol a 2re jusson. Aztan jott egy barat, aki latta, hogy hogyan mukodok, es megkerdezte nem vagyok-e az, 43 evesen. Amire azt valaszoltam, gyerekkoromban voltak tunetek. Elkezdtem rola tanulni, es kontextusba kerult az eletem. Megertettem mindent, hogy hova es hogyan teszem le a kulcsom, hogyan mosom a fogam, vagy beszelek masokkal. En elhiszem, hogy tul van tolva, meg azt is, hogy mar mindennek van valami neve. En boldog vagyok a tudattol, hogy nem siman gyagyas vagyok, hanem eselyem sem volt a tipkus eletre ;)

A kettő nem zárja ki egymást, lehet egy kitalált dolog a valóságod, főleg hogy én a diagnózisról beszélek. Figyelemzavarok nyilvánvalóan léteznek, még ha nem is értünk egyet az eredetükben, mert az élettörténeted leírásakor a specifikus példáimra szorítkoztál, nem véve figyelembe, hogy a modern média és a modern figyelemromboló környezet a televízióval, a városrendezés átalakulásával az autók megjelenésének következtében, a hirdetési felületek megsokszorozódásával és hasonló jelenségekkel kezdődött, az internet csak egy újabb példa volt a sorból.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Jo ez a szavazas, legalabb megtudtuk kik produkalnak narcisztikus tuneteket :D :D :D mondanam, hogy menjenek kezelesre, de sajnos ahogy az adhd, ugy a narcizmus sem gyogyithato. A fo kulonbseg, hogy az adhd nem is betegseg, ellentetben a narcizmussal.

adhd, persze. mi lesz a kovetkezo, elhiszitek hogy letezik burnout meg ilyen hulyesegek?

fuss ket kort aztan nyugodj meg, e helyett inkabb tomod magadba a szart.

Egy ujabb szakerto :D Szerinted nem probaltam mar ki egy rakas modszert? Szerinted bevalt valamelyik? Nem nagyon. Valoban keretek kozott tartva enyhulnek a tunetek, de megszuntetni nem tudom. Es akkor most neked is leirom. Merheto az agy dopamin deficitje. Muszerrel merheto, tudod objektiv modszerekkel.

Van egy szocializációs környezet amelyre az egyének (gyerekek,) reagálnak. Vagy szabálykövető, vagy szabálytagadó módon. A környezet is erősen befolyásolja, hogy az egyén végül melyik változatnál "ragad le". (A figyelemproblémás viselkedés is ide sorolandó, de az esszenciája a "nem kellő önismeret", és a kialakulatlanságához szükséges időben és térben nem kellő "próbaterep".)

Viszont van egy lényegi eleme, a döntés az egyén oldaláról, a felnőtté válás periódusában. "Hogy hova akar tartozni"! - (A másokat irritáló, vagy állandó problémát okozók csoportjába, vagy a jót választja, segítve ezzel a mindenkori aktuális közösségének is.)

Hozzá teszem, engem 19 évesen a sereg győzött meg annak idején, hogy hová kell tartozzak. Mert a személyes, kicsinyes problémáim, nem kellően bajtársias szocializációm, (egyke vagyok..,) amelyeknek akkor fontosságot tulajdonítottam, a bajtársaimnak okozott kemény szívásokat. - Ott gyorsan megértettem, hogy nem vagyok olyan fontos!!!

A 40 évvel ezelőtti döntésemnek csak a jó oldalát tudom említeni. A mai napig egyik legjobb, életre szóló döntésemnek tartom az akkori választást. Aszerint éltem le az életemet, hogy a lehető legkevesebb problémát okozzak a barátaimnak, iskolatársaimnak, szomszédaimnak, munkatársaimnak, stb., - viszont tudjak segíteni önzetlenül annak, akivel a sors folytán "egy gyékényre" kerültünk. (Ha pedig, valamilyen norma nem volt elfogadható számomra egy közösségben, akkor ha lehetett, mielőbb továbbléptem onnan.)

Megjegyzem, a "méricskélések" csak buta önigazolások okán "hasznosak", egyébiránt az ember dönt a sorsáról és változik ha kell!

Az ADHD egy neurofejlődési rendellenesség, ami azt jelenti, hogy az érintettek agyának egyes részei, mint például a dopamin útvonalak, eltérő módon működnek. Ez befolyásolja a figyelmet, az impulzus-kontrollt és a motivációs mechanizmusokat. Ezért az ADHD-val élő emberek esetében nem pusztán a személyes döntésekről vagy a szocializációs környezet hatásairól van szó. Sokszor nem képesek ugyanolyan módon reagálni a környezeti elvárásokra, mint azok, akik nem érintettek ebben a zavarban. Ez nem önigazolás kérdése, hanem egy biológiai különbség, ami komoly kihívásokat jelenthet a mindennapokban. Szakemberek szerint az "erőltesd meg magad" módszer gyakran nem hatékony az ADHD-s személyeknél, mivel figyelmen kívül hagyja a neurobiológiai különbségeket. Nem minden ADHD-s személy tartozik a "másokat irritáló vagy állandó problémát okozók" csoportjába; sokan közülük rendkívül kreatívak és innovatívak. Az ADHD-s emberek gyakran rendelkeznek egyedi képességekkel és perspektívákkal, amelyek pozitívan járulhatnak hozzá a társadalomhoz. A társadalmi megítélésük gyakran téves alapuló előítéleteken nyugszik, ami figyelmen kívül hagyja az egyéni erősségeket és az egyedi kihívások kezelésére tett erőfeszítéseiket. A is szerotonin egy fontos neurotranszmitter. Kutatások szerint az ADHD-val élők esetében a szerotonin rendszerének diszfunkciója befolyásolhatja a hangulatot, az impulzuskontrollt és a figyelemregulációt. Örülök, hogy sikerült beilleszkedned! Remélem, hogy ezt úgy érted el, hogy közben megőrizted önmagadat, és nem csak maszkolással próbáltál megfelelni a környezeted elvárásainak.

Tekintettel arra, hogy a dopamin, szerotonin és más neurokémiai faktorok jelentősen befolyásolják az ADHD-s tuneteket, úgy gondolod még mindig, hogy csupán döntés kérdése?

En nem kifogast kerestem az eletemben, hanem ertelmet annak a sok nehezsegnek, amivel napi szinten meg kell kuzdeni. 43 evig azt se tudtam, hogy ez van velem (gyerekkoromban kezdodtek a tuneteim, de mindenki szart rajuk), szoval nem akartam en se ide, se oda tartozni, mert azt se tudtam, hogy donteni kell egyaltalan a hovatartozasrol. Aztan hirtelen minden kepbe kerult. Szerintem itt dol meg az elmeleted, mert nekem nincs szuksegem, hogy valami moge takarozzak. Kuzdottem, mint malac a jegen, azt hittem masok is kuzdenek, aztan kiderult, hogy nem, es van oka is neki.

Erre jon itt par neuro szakerto, aki szerint bemeselem magamnak, meg minden csak dontes kerdese. Sokminden dontes kerdese, de tortenetesen az, hogy merre es mennyi dopamin vagy szerotonin megy az agyban, az pont nem ide tartozik. Ha van technikad jo penzert el tudnank adni, mert sokan kenytelenek gyogyszert szedni, es biztos vilagszenzacio volna a te modszered! Bar meg nem hallottam egy ADHD specialistatol sem, de lehet csak nem ertenek hozza, vagy ebbol akarnak meggazdagodni. Meglevo utvonalakon tudom magam motivalni, de ahol nincs ut, arra a madar sem jar, nemhogy a dopamin.

Gyogyszergyar gyartja, orvos irja vel, venyre adjak a patikaban. Definicio szerint gyogyszer. Viszont nem minden betegseg, amit orvos kezel, az adhd tortenetesen nem az hivatalosan, nem en talaltam ki ezeket. Szoval reklamalni sem hozzam kell jonni.

addig nem hiszek benne, amíg nincs kötelező oltás ellene. lehetőleg 5g-s csipekkel!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

A halogatásban sokan felismerhetik magukat. A kérdés az, hogy a semmit választják vagy más feladatot? Rám jellemző, hogy túlvállalom magam és folyamatosan aktualizálom a sorrendet, emiatt egyes feladatokat halogatok.

Bővebben: https://tamaskata.hu/a-halogatas-okai-es-kezelese/

Akkor te priorizalsz. En is szoktam ;) Csak valoszinuleg amikor te priorizalsz, akkor nemfontos-nemsurgos, fontos-nemsurgos, nemfontos-surgos, es surgos-fontos kategoriakba teszed a dolgokat. Az adhd-val erintettek egyik tunete az un. "time blindness". Amikor az idot kivesszuk a kepletbol, akkor marad a nemfontos es fontos kategoriak. A fontos kategorian beluli priorizalas nehezitett. Pl most is irogatok, mert fontosnak erzem az awarnesset, es kozben elkesunk a sulibol, mert az is fontos.

Az AD(H)D (Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder) felnőttek esetében a következő tünetekkel járhat:

1. Figyelmetlenség tünetei:
   - Könnyen elvonja a figyelmét a külső ingerek
   - Gyakran elveszti a dolgait (pl. kulcsok, pénztárca)
   - Nehézségek a feladatok befejezésében és következetességben
   - Figyelmetlenség részletek iránt, hibák elkövetése a munkában
   - Nehézségek a feladatok és tevékenységek szervezésében
   - Kerüli vagy elutasítja a hosszan tartó mentális erőfeszítést igénylő feladatokat
   - Feledékenység a mindennapi tevékenységekben

2. Hiperaktivitás és impulzivitás tünetei:
   - Nyugtalanság, fészkelődés
   - Képtelenség egy helyben ülni hosszabb ideig
   - Túlzott beszédesség
   - Gyakran félbeszakít másokat, beszélgetésekbe vagy tevékenységekbe avatkozik
   - Türelmetlenség, várakozási nehézségek (pl. sorban állás)
   - Indulatosság és impulzív döntéshozatal

3. További lehetséges tünetek:
   - Alacsony önbecsülés
   - Kapcsolati problémák
   - Stressz és szorongás
   - Krónikus halogatás
   - Gyenge időmenedzsment
   - Szociális interakciókban való nehézségek
   - Alvászavarok

 

Hello :D

Tanuljatok meg elni, nem ezen porogni. Gyerekoromban par atyai pofon megtanitott nrm elhagyni a dolgokat, anyai figyelem koncentralni stb...

Sajat magam is valtozni akartam es tudtam, ennyi.

Nem felmentest kell keresni. :)

Hat ha az apai pofon segit ezen, akkor annyi kezelestol, amit kaptam teljesen tunetmentesnek kellene lennem. Neked is leirom, mert vagy readonly vagy vagy ertelmezesi problemaid vannak. En sikeres elettel a hatam mogott jottem ra 43 evesen, hogy erintett vagyok, es ahogy tanultam errol a dologrol kerult kontextusba az eletem. 4 evesen kezdodtek a nehezsegek, amikor nem volt TV, es nem is rejszoltam folyton, es rendszeresen vegeztem testmozgast is (az apam is probalt normalizal az emlitett modszerrel). Nem kifogast kerestem, hanem ertelmet a nehezsegeimnek. De nagyon orulok, hogy te nem vagy erintett, de legyszi ne oszd az eszet a magas lorol, mert lovesed sincs kinek mi van a felyeben.

Es akkor meg egyszer leirom, objektiv modszerekkel merheto, hogy mas a dopamin aktivitas az agyban. A dopamin, ami ahhoz kell, hogy kinyitsd reggel a szemed. Eppen ezert a "try harder" modszer nem igazan valik be, mert ha 0 dopamin jon egy tevekenysegbol, egy masik utvonalon meg zakatol a dopamin, akkor el fogja vinni a figyelmem. Es forditva, ha egyszer felultem a dopamin vonatra, leszallni nehez rola, lasd hiperfokusz es fuggosegek. Es ha  a dopaminra ugy gondolsz, mint boldogsag hormon, akkor nem jo nyomon jarsz, mert szar dolgok is kivaltjak a dopamint, ha a szar dolognak belathato "jo" eredmenye van. Amint kesz, jon a szerotonin froccs. Akkor kepzeld el, hogy mi tortenik, amikor valami nem triggerel dopamin utvonalat a mostban, a "time blindness"nek koszonhetoen pedig nincs kapcsolodas a jovoben torteno szerotonin mamorhoz sem! Onnan nezve szerinted mekkora kuzdelem megis megcsinalni dolgokat? Szerintem nagyjabol el sem tudod kepzelni. Es mondom, ezek muszerekkel merheto elteresek!

Akkor nem biztos, hogy adhd-s vagy, mert megcsinaltad vegul. En 7 ev alatt vegeztem el a kozepsulit, es a minimumot is alig teljesitettem bizonyos tantargyakbol, mert kurvara nem birtam lenyomni a torkomon. Mas tantargyakbol meg osztalyelso voltam. Felso oktatasrol nem is almodhattam. Ami viszont erdekelt, azt villamgyorsan elsajatitottam, szoval nem hulye vagyok.

 

A figyelemzavar nem csak azt jelenti, hogy valaki nem tud figyelni, hanem azt is, hogy ha figyel, akkor masra nem tud figyelni!

Az alairasomban levo postban, ahol IT nyelvre forditottam az adhd-t, reszletesen irok a pozitiv visszacsatolas es motivacio fenntartasi modszerekrol.

Tehat tovabbra is invalidalod a valosagom, anelkul, hogy tudnad mi van a fejemben. Tovabbra is figyelmen kivul hagyod a tenyt, hogy objektiven merheto a dopamin deficit. Hat ez eleg narcisztikus viselkedes.

Ez az egyik kulonbseg kozottunk, en a viselkedesedet minositem, te pedig a valosagomat.

Nem vagyok beteg, de nem is irtam sehol, hogy az vagyok, szoval ez felesleges szurkalodas. En nem azt varom, hogy magadenak erezd a valosagom, de hogy megtagadod, az egeszen mas. Az emberiseg 5% adhd-s. Ebbol lehet 90 szazalek csak bemeseli. De nem gondolod, hogy az a par szazalek, azert ok is leteznek. Nekik a mindennapi valosag (neha eleg komoly), amire te igy reagalsz. Kurva tok mindegy, hogy en mit mesek be vagy nem magamnak, tartozhatok en a 90% kamu arc koze, akkor is baromi nagy tiszteletlenseg a maradekkal szemben, amit movelsz itt. Es erre nincs kifogas meg magyarazat. Emberek napi "nyomorat" kifigurazni. Az 5% 10% is vagy 45M ember. Oket is minosited. Szedd mar ossze magad.

Ne vedd a szívedre.

Csak trollkodik.

De ezt sose fogja bevallani, mert az ellentétes a trollkodás lényegével.

Ugyanolyan, mint a szarkazmus.

Annak sincsen semmi értelme, ha kijelented, hogy "most szarkasztikus vagyok".

Elveszi az örömöt benne, elveszti a lényegét: a sorok közt olvasás fontosságát.

Én se vallom be (szinte) sose, ha szarkasztikus vagyok.

Így az emberek találgathatnak, hogy most ezt vajon komolyan gondoltam-e, vagy csak trollkodok.

Vicces.

(És így értenek félre nagyon sokan, amikor azt hiszik, hogy a fapofával előadott szarkazmusom az tényleg az én őszinte véleményem. Ebbe most nem megyek bele, de talán küldök be róla szavazást).

Koszi, egyealtalan nem vettem a szivemre. Reszemrol ez egy felvett viselkedesi folrma, mert pontosan ismerem kb az osszes narcisztikus jatszmat. Pontosan ezert tudom, hogy mivel lehet oket porgetni, es azt is, hogy mivel lehet oket lebuktatni. Es ket fele narcizmus letezik, az egeszseges, meg a beteges, es mivel van bennem is narcizmus, ezert tokeletes nacisztikus vorras tudok lenni, ok meg altalaban nem tudnak a drognak ellenalni. De egy betegesen narcisztikust sosem lehet ebbol kizokkenteni. Ezert sosem fog megbanast mutatni, vagy szivbol elnezest kerni, mert az osszetorne a csodalatos enkepet, ami a vegzetuk, hiszen egeszseges en-mag nelkul osszeomlanak.

A Benfenntes YT csatorna az egyik legjobb a temaban, es ott fogalmazza meg az arc nagyon szepen. Ha valaki beteg, es kiveszed belole a betegseget, akkor egeszseges lesz. Viszont a beteges narcizmus eseten, nincs egeszseges mag, ahimeh vissza lehetne menni. Igy ok lenyegeben gyogyithatatlanok, a tuneteket lehet enyhiteni, hogy esetleg a kornyezete szamara is elviselheto legyen. Mert lassuk be egy ilyen alakkal egyuttelni maga a pokol. Es hogyan varhatunk el valakitol empatiat, aki magaval sem empatikus? Mert nincs olyan, hogy csak a rossz erzeseket vagjak le magukrol, hanem teljes elszigetelodesben elnek. Gondolj bele milyen nyomorult lehet az elet. Szoval sokszor elesen kritizalom oket, pedig a legsajnalatra meltobb emberek. Csak kozben annyira traumatizaljak a kornyezetuket, hogy a sajnalattal nem sokra megyunk. Na nem mintha a szembesites bevalna, de legalabb a tobbi olvaso, akiket megbantanak lathatjak, hogy belso kenyszerbol csinaljak, es valojaban nem velunk van bajuk, hanem magukkal, csak ezt sem tudjak belatni a problematol.

Szerkesztve: 2024. 06. 13., cs – 08:59

Ha mar ADHD - hangover effect van valakinek?

tl;dr - masnaposan jobb a fokusz, jobban tudsz pl. monotonabb kodolasi feladatra koncentralni figyelem elkalandozasa nelkul. Meg ugy eleve kevesbe vagy nyugtalan "masnaposan", mondhatni felfaradt vagy igy nem stresszelsz.

(Par eve beutotted ezt Google-be fair talalatokat adott, most meg elmagyarazza milyen veszelyes ADHD-skent alkoholt inni es "minden rosszabb lesz" linkek jonnek :( )

Azért annak is van egy határa :)

Túl másnaposan nem tudsz dolgozni, mert minden bajod van.

Túl józanul nem tudsz dolgozni, mert túl éber vagy, és minden is elvonja a figyelmedet, felbasz, meg amúgyis, tudnám hasznosabban is tölteni az időmet...

De!

De, amikor pont megfelelően vagy másnapos...! Amikor még pont képes vagy gondolkozni, és tolerálni a többieket, és elvégezni a feladatot, de közben leszarod azt, ami nem rád tartozik, meg azt is ami igen, de ráér, akkor tökéletes!

Szerinted mit csinál egy 7 éves? Elmondom: megkérdezi otthon.

Nálunk egyszerű a válasz. Azért csinálja, mert hülyegyerek, de biztosan van egy fancy elnevezése a betegségének, amit a többieknek tolerálni kell. Igaz nem betegség, de megis kedvezményekkel jár, mert hatrányos helyzetű. Kb ezt válaszoljuk. Ugyanis pont telibeszarjuk mi miatt van, egy dolog érdekel, hogyan kell viszonyulni hozzá, hogy ne boszantsuk fel.

A szavazás állása alapján úgy tűnik, hogy ez nem egy marginális probléma, hanem igenis valós. Elég sok ember érintett valamilyen szinten.

Szóval gratulálok a nevelési hozzáállásodhoz, amivel a gyerekeidet arra kondicionálod, hogy a társadalom egy elég nagy részét lenézze.

Hiszen aki AD(H)D-s, az nem kevesebb tőled (sőt!).

Viszont a természetellenes 9-5 munkarutin, a poroszos iskolarendszer, az iparosodás (evolúciós szempontból) közelmúltbeli vívmányai, az ingerszegény irodai munkavégzés egyelőre nem (feltétlenül) kedveznek az ilyen embereknek.

Csak hogy adjak ötleteket is: ha problémamegoldásról van szó, akkor egy AD(H)D-st és egy átlagos embert összepárosítva sokkal jobban tudnak haladni, mint külön-külön. Az AD(H)D egyik gyengesége a koncentráció fenntartása, viszont erőssége a kreatív gondolkodás. Ha van mellette valaki, aki irányban tartja, akkor egy ilyen felállás hamarabb szül megoldást, mintha valaki csak egyedül, vagy két átlagos ember dolgozna a problémán.

Forrás: legjobban pair-programmingban, csoportmunkában funkcionálok és sokkal gyorsabban tudunk így haladni.

Nem lennek a kedvesed, ha ennyi parkapcsolati megvalositasod sincs, hogy egyutt tobbre vihetitek baszki. Elmondom mashogy, ha ket ember egyutt van valamiben (ez altalanosan igaz, nem kell neurodiverzitas sem), akkor tudjak egymast motivalni, es kihozni egymasbol olyan dolgokat, amire lehet onalloan nem lettek volna kepesek. Ez a parkapcsolat alapja. Ha tortenetesen az egyikben teng a kreativitas, de nem kepes figyelni, de a masik viszont tud fokuszalni, akkor a fokuszalo atsegiti a kreativat, a kreativ meg motivalja a fokuszalot, igen nagy valoszinuseggel tobbre mennek, mintha kulon csinaltak volna. A kreativ nem biztos, hogy vegzne a munkaval, a fokuszalo meg nem biztos, hogy meg tudna oldani. Igy mukodik ez a gyakorlatban, barmennyire is nehez felfogni. De megertem, ha te onmagadban is tokeletes vagy, es teged senki nem tud es senkinek nem is kell motivalni, illeszkedne a rolad kialakult kepbe, amit nem irok ide, mert megint bocsanatot kerne kernem, es hat probalok tanulni a hibaimbol.

Nem arultad el, melyik melyik, de az megvan, hogy a vilagot eloremozdito langelmek, joreszt valamilyen spektrum zavarral eltek egyutt?

Hihetetlen, hogy egy pillanatra sem zokkensz ki ebbol a szerepbol. Eleg arulkodo. En beszelgettem masokkal is, es sikerult masrol is beszelni, meg dulore is jutni. (sikerult letennem ezt a viselkedest) De beloled csak a szar arad. Nyomod legfrissitot, vagy a sajat buzodet birod?

szerintem tobbminden fuggvenye lehet, hogy kinek mikor mitol vonodik el a figyelme, pl. ha oran eppen nem tanulni szeretne akkor lehet hogy nehezebben vonodik el, ha eppen tanulni szeretne, akkor pedig konnyebben, de ez csak egy pelda. a masodik mondatodra emiatt nem tudok valaszolni, csak a sajat peldamat tudom felhozni, hogy munka kozben egy ideig eszre sem veszem, hogy a folyoso vegen ugat a kutya, majd egy ido utan beszurodik a tudatomba, es utana viszont mar zavar. tolem mondhatjuk erre hogy figyelemzavaros vagyok, ha mindenkeppen cimkezni akarunk, ez engem nem zavar, engem a problemara mindig a megoldas erdekel.

neked aztan fura humorod van...

Engem kifejezetten a felnőttek problémái érdekelnek ebben a topic-ban, mivel magam is küzdök nem egy tünettel, amely tünet-együttesnek összefoglalóan AD(H)D a neve.

Nem érdekelnek a flamebait próbálkozásaitok se.

Van egy probléma. Megoldásokat keresek olyanoktól, akik hasonló helyzetben vannak.

Itt, ti csak zaj vagytok.

Valahol olvastam, hogy a trollkodás, flamelés is egy tünete lehet az AD(H)D-nak, hiszen ad egy dopamin löketet, mikor az ember beleáll olyan dolgokba, amivel normális ember amúgy nem foglalkozna.

Az ebben a topicban krónikusan flame-elők elég gyanúsak itt ebből a szempontból :)

Hiperaktivitás és táplálkozás

...

Következtetések

A táplálkozás és hiperaktivitás kapcsolatának vizsgálataiból két fontos dolog következik. A 20. század során folyamatosan romlott a fejlett országokban az ételek összetétele és minősége. Ezzel függ össze a megannyi civilizációs betegség növekvő gyakorisága, az elhízás, és nem meglepő módon a mentális problémák egy része. A hiperaktivitás egyre gyakoribbá válását sok dolog magyarázza. Jelentős tényező a növekedésben az étrendünk növekvő cukor és fruktóz tartalma, az adalékanyagok egyre növekvő száma és aránya (Arnold és mtsi., 2012), a minőségi éhezés (azaz fontos tápanyagok és vitaminok hiánya) (Schoenthaler és mtsi., 2000), az átlagos születési súly csökkenése (Pettersson és mtsi., 2015), a problémás családok növekvő száma (Cunningham és Boyle, 2002) és sajnálatos módon a gyógyszeripar és a pszichiátria növekvő étvágya. E tényezők közül több kivédhető, kezelhető az egészségesebb életmódhoz való visszatéréssel. fontos azt is szem előtt tartani, hogy a rossz kezelés nem jobb, mint a nem kezelés. Sokkal fontosabb egy gyermek temperamentumának és képességeinek megfelelő életpálya megtalálása, mint a szülői álmok erőltetése.

Fentieket végigolvasva, én csak egy kávét kérek... Nem kell sietni, meg tudom várni, legfeljebb unatkozni fogok...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2024. 06. 18., k – 07:03

Ez betegség, vagy életstílus?

 

Újra megnéztem az Airport 1969 filmet. Az első órában jóformán semmi nem történik, csak a szereplők bemutatása. A 2 órás filmben a látványos akciójelenet 20 perc, a többi beszélgetés.

Bekapcsolod a Derricket. Rendszeres, hogy Derrick munkaidőben egy sör mellett megdumálja az esetet, aztán kocsiba ugranak és mennek. Nem volt nekik sürgős semmi. Kinn lövöldöznek a fejükre, ezek meg higgadtan sétálnak. Nincsenek eltúlzott érzelmeik: gyűlölet, stb. Lekapcsolják a rosszfiúkat, börtönbe rakják és vége.

Teljesen más életstílus.

Tehát aki pl.

   - Nehézségek a feladatok és tevékenységek szervezésében  -- ki ne tudna megszervezni mondjuk egy holdra szállást
   - Kerüli vagy elutasítja a hosszan tartó mentális erőfeszítést igénylő feladatokat  -- pl. ostobaságok hallgatása
   - Nyugtalanság, fészkelődés  -- ha fontosabb dolga is lenne
   - Gyakran félbeszakít másokat, beszélgetésekbe vagy tevékenységekbe avatkozik  -- mert úgy gondolja jobban tudja
   - Türelmetlenség, várakozási nehézségek (pl. sorban állás)  -- ki ne szeretne sorban állni
   - Kapcsolati problémák  -- kinek nem voltak soha
   - Alvászavarok  --  mert nem hagyják

annál mindenféle agykurkászás a megfontolandó,

DE aki 

németjuhásznak képzeli magát, és egy hintalovat akar feleségül venni, annak a tb fizesse a kutyakozmetikát, meg a szájkosarat, teljesen rendben van, korunk hőse, és minden évben egy hónapon át kell ünnepelni.

Itt mindeni hülye??? Itt, itt mindenki!