Szünetmentes tápegység karbantartása

Jelenleg nincs vele gondom, mert új, ugyanakkor azt nem tudom, hogy kell-e meríteni, vagy ezt az automatika biztosítja, hogy minél hosszabb életű legyen az akkuja?

Hozzászólások

Az leginkább arra való, hogy megtudd az állapotukat a nélkül, hogy kiszednéd őket a szünetmentesből.

Engem meg az érdekelne, hogy 5-7 Ah-s LiFePo4 akksiból van-e már olyan, ami nyugodtan bepattintható egy ugyanekkora ólomakksi helyére egy szünetmentesben...

Ólomsavas akkumulátronak általánosságban nem igazán tesz jót a teljes lemerítési majd feltöltési ciklus. Az UPS -ekben általában "deep-cycle" változatok vannak, amiknek nem árt nagyot a teljes ciklus (legalábbis nem annyit, mint az autó-akkuknak), de felesleges, jobb nem lesz tőle.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

- Ne legyen melegben!

- Ha kritikus, production rendszer, akkor 4-5 évente akksicsere - kérdés nélkül

- Komolyabb szünetmentesek képesek áthidalási idő kalibrációra. Ha nem kritikus a rendszer, akkor 4. évtől ~félévente lefuttathatsz egy ilyet, hogy lásd, mi a helyzet

- Ha sima, otthoni, buta, SoHo szünetmentes, akkor kb. mindegy, semmit nem tudsz tenni, egyszer majd megdöglik és pont.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

 Komolyabb szünetmentesek képesek áthidalási idő kalibrációra. Ha nem kritikus a rendszer, akkor 4. évtől ~félévente lefuttathatsz egy ilyet, hogy lásd, mi a helyzet

- Ha sima, otthoni, buta, SoHo szünetmentes, akkor kb. mindegy, semmit nem tudsz tenni, egyszer majd megdöglik és pont.

fixme, de a komolyabb UPS-ben az RTC (RunTimeCalibration) kb annyit tesz, h aktuális terhelésnél lekapcsolja maga alól az áramot, és elkezd akkuról dolgozni, majd ~10% megmaradt akkukapacitásnál visszakapcsol hálózatra. Uezt otthoni buta UPS-nél is meg lehet oldani - szerencsésebb esetben műterheléssel* és stopperrel. Stoppert mondjuk tudod helyettesíteni olyan eszközzel ami mutat egy port up/down változást. *Műterhelés a desktop számítógép helyett pedig tetszőleges számú 60-100W fogyasztású izzó :-)

Persze, de nem 10, hanem 50%-ig merít és szükség esetén azonnal visszakapcsol betápra (+ elvégzi a szükséges számításokat terhelés vs. idő vonatkozásában)

Egy butánál megtehető, amit írsz, de nem látod a töltöttséget, csak "kifulladásig" tudsz mérni, tehát nem úszod meg az üzemszünetet. Ennyi.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Van egy soho APC SMT750-em. Az 2hetente automata ütemezetten csinál egy tesztet: pár másodpercre leválasztja magát a betápról és átáll akkuról működésre. Aztán visszakapcsol hálózatra, és test successful bekerül a LOG-ba.

Ez 2 éve oda vezetett, h. szar volt benne az akku, nem bírt kb 1 másodpercet sem akkuról szolgáltatni. Az automata teszt meg valami miatt elmaradozott (ha lett volna, akkor hamar észreveszem h. 2 hetente kikapcsolnak a rádugott eszközök). Csak akkor tűnt fel nekem, h. valami nem kóser, mikor én kézzel próbáltam rá 1 manuális tesztre, és egy füttyenés keretében kapcsolt le minden rákötött eszköz abban a pillanatban. Mivel a LOG-ban nem volt timestamp (nincs RTC az UPS-ben) így nem látszódott h. hónapok óta nincs már automata teszt, és az utolsó successful test-run nem 2 hete volt, hanem sokkal régebben.

Lehet h. kiloVA felett igen, de a 750-es legkisebb modelbe került pár elrejtett olcsósítás, így az enyémben szerintem nem szól semmit. Csak egy text field van benne, h. "replace battery by 2026", amit az akksi cserekor programozott bele az SOS-UPS.

Nincs rákötve számítógépre, a powerchute business-nek valami ma már 10 éves verzióját próbáltam (2015 környékén), de az nem hatott meg, így usb-n nincs rákötve egy PC sem. Valamint enterprise mgmt kártya sincs benne.

Köszönöm a válaszokat. Mivel tudomásom szerint ez csak annyit tud (az enyém), hogy 2db 220V-os kimeneten adja a záramot áramszünet esetén, így kénytelen vagyok néha tesztelni, hogy haldoklik-e már vagy sem.