Okostollak, okoskütyük -- mi az, ami valóban hasznos?

Sziasztok.

Nemrég elgondolkodtam a mai fogyasztói társadalmunk okosmarhaságain.

Ezt találtam legutóbb (nem vettem meg): https://www.libri.hu/egyeb/smart-dictionary-pen.html

Tudtok mondani akármilyen okoskütyüt, ami valóban hasznos valamire? Számomra a legutóbbi hasznos dolog a vezeték nélküli egér volt. Más nem.

Hozzászólások

tényleg arra vagy kíváncsi ,hogy

"pontosan mit is adtak nekünk a rómaiak?"

:D

Olyan órára várok, ami orvosilag elfogadható vérnyomást, véroxigén szintet, ekg-t, és vércukor szintet tud mérni. Ez elég nagy elvárás, lévén még a pulzust is félreméri a fél millás garmin kategória is.

Olyat nem fogsz találni - még a vérnyomást se fogja tudni jól, helyesen mérni, nem hogy a vérben található x, y, z anyagok mennyiségét, vagy épp a csuklótól messzire lévő pontokon mérhető elektromos aktivitást elfogadható szinten megsaccolni...

Ha a pulzusszámot félreméri az órád, akkor ott azért más gond is lehet - az ugyanis relative elég egyszerű móka, ha jó helyen van fixen(!) az óra. Ha "kényelmesen lötyög", akkor fals lesz az eredmény.

Ott a pont. A vérnyomás mérése a felkaron az ér elszorításán és az áramlás leállásának illetve elindulásának az érzékelésén alapul. Az óra ilyen lehetőséget nem tud, csak az ér alakváltozását(!), illetve esetlegesen a pulzálást tudja érzékelni, és abból matekozza ki, hogy szerinte mennyi az annyi... Nem volt "drága" órám (még), de tippelem, hogy a drágákat sem tudod érdemben kalibrálni egy pontos műszerrel mért értékkel összehasonlítva az óra által mutatott értékeket, mondjuk nyugalmi és terheléses állapotban végzett mérések közben.

különböző szenzorokat (pedálfordulat, pulzus mellkaspánt, nyomaték, sebesség, stb) monitorozni tudó kerékpáros navi

Én pl a watch-ot használom különböző profilokkal 
- sima óraként
- sok mindenről értesítő okosóraként
- alap navigációra horgászathoz
- kicsit más navigációval vitorlázáshoz
 

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2024. 06. 12., sze – 11:25

Okostelefon :D Vicces így belegondolni, hogy igazából semmi mást nem használok ilyesmit. (bár ha vezetékmentes egér okos eszköz(én nem hívnám annak), akkor nekem a száj előtti mikrofonos vezeték néküli headset nagyon hasznos, mert teljesen kiszűri a külső zajt, szóval ha mosogatok, takaríok vagy utazok villamoson se hangos a másiknak és így többet beszélek emberekkel, amire amúgy azt éreztem, hogy nincs időm. Meg kérdés is: olyanból ami nem száj előtti mikrofon, hanem kicsit fülbedugós létezik ilyen, ahol nem hallatszik be a külső zaj a mikrofonba? gondolom nem, de azért megkérdem.)

Amikor nálunk meetingbe valaki nem a jabra fülesét használva jön be (száj elé hajtható mikrofonnal), hanem bármi mással (apple airpods, Samsung,...), akkor az baromira zavaró. Szóval elméletileg azok is szűrnek, de nem igazán jók (legalább is amit hallottam a vonal másik oldaláról).

Én is a munkahelyi Jabra-t kezdtem el mindenre használni, mert a vezeték nélküliség, meg ez a mikrofon annyira jó ilyen mozgás, meg más fizikai aktivitás közbeni beszédre. Csak zsebretenni nem tudom, szóval csak ha táska van nálam jó menet közben, azért gondolkodtam, hogy nincs e ugyenez kisebben.

Szerkesztve: 2024. 06. 12., sze – 15:16

Xiaomi Remi Watch4 ennél jobb nem kell. Az alvásfigyelés nagyon hasznos számomra.

ennek az alvásfigyelésnek értelme kábé semmi. parasztvakítás.
légzést nem figyeli, véroxigént se mér. csak saccol, mert nem orvosi műszer.
 

itt kezdődik valami:

"Mi az a poliszomnográfiás készülék?

A poliszomnográfiás készülék két érzékelőből áll: A kéz egyik ujjára felhelyezett érzékelő a szervezet oxigén ellátottságát és a szívfrekvenciát méri, az orr elé illesztett szenzorral regisztráljuk a ki-, és belélegzett levegő áramlását.

A poliszomnográfiás készülékkel fel tudjuk ismerni azokat a finomabb eltéréséket az éjszakai légvételek során, melyek még nem okoznak jól regisztrálható oxigén szint csökkenést, de az alvás minőségét akár súlyos mértékben rontják, napközbeni álmosságot, felületes alvást, vérnyomás ingadozást, szívfrekvencia ingadozást, esetleg éjszakai szívritmuszavart okozhatnak.

A mért adatokat a mellkasi pánton elhelyezkedő mobil telefonhoz hasonló műszer regisztrálja."
 

De van, tapasztaltam.

Samsung Watch 4 + telefon kombó. Alvásfigyelés bekapcsolásra került.
Szépen mutatta, hogy a mély alvás erősen hiányzik.

Erre aztán ráerősített a humán szenzor (alias feleség), hogy alvás közben nem veszek levegőt rendesen.
(Ha valaki egyedül alszik, akkor csak az óra+mobil kombóra tud hagyatkozni).

Ez már elég ok volt arra, hogy a háziorvos beutaljon alváslaborba.

Na ott jön be az az eszköz, amit említettél (az otthoni diagnosztikai eszköz, a kórházi kicsivel többet tud).

Abban több szenzor van még a fenti kettőn kivül:
(giroszkóp - a doki látja, hogy melyik oldaladon v. háton alszol,
 mikrofon - rögzíti a horkolás, kimaradás hangját,
 rugalmas mellkaspánt - kilégzés, belégzés).

Az óra+mobil kombó nem orvosi pontosságú, de elég jól saccol. Érdemes figyelni rá.

...úgyis jönnek...

Azért vettem, mert nem aludtam kb. 8-9 hónapja rendesen és ellenőrizni akartam a felírt gyógyszerek(a genetikai => biokémia okokat tudtam és elmodtam a dokinak, hogy mi hiányzik a szervezetből erre kaptam gyógyszereket) hatását. Alvás vizsgálatra Októberre kaptam időpontot, de kiváncsi voltam, hogy hatnak-e gyógyszerek rendesen. Igen hatnak és erre egy 37 ezer Forintos Óra is elég volt. :)

garmin/apple-ökoszisztémán kívüli embereknek ezen az áron valóban jó cuccnak tűnik; amibe bele lehet esetleg kötni az, hogy

kimaradt a magasságmérő, vele pedig az emelkedési és emeletmászási adatok, amiket utólag sem kalkulál ki a Mi Fitness saját kútfőből, ahogy a Garmin Connect teszi

Csak az hasznos ezek közül, amelyikbe integrálva van az AI, mert attól okosabb lesz, meg kell mindenkinek, mint egy falat kenyér.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az órám, amit 8000 forintért vettem AliExpressen. Le szoktam csatlakoztatni telefonról és úgy nem zavaró.