A Microsoft visszakozott és "opt-in" szállítja a Recall-t

Nemrég jött a hír, hogy a Windows PC-ken lesz egy Recall nevű fotografikus memória funkció, amely folyamatosan képernyőképeket készít arról, hogy mit csinálunk a számítógépünkkel és ezáltal emlékezni és megérteni fog mindent, amit a számítógépünkön csinálunk. Az AI az adatokat feldolgozza és kereshetővé válnak. Egyesek ettől legrosszabb rémálmukat látták megvalósulni.

A Microsoft meghallotta a felzúdulást, így tegnap közölte, hogy a sokak által kritizált Recall letiltásra kerül és opt-in (a használata alapból kikapcsolt, ha valaki akarja, kifejezetten be kell hozzá kapcsolnia) lesz:

Listening to and acting on customer feedback

Even before making Recall available to customers, we have heard a clear signal that we can make it easier for people to choose to enable Recall on their Copilot+ PC and improve privacy and security safeguards. With that in mind we are announcing updates that will go into effect before Recall (preview) ships to customers on June 18.

  • First, we are updating the set-up experience of Copilot+ PCs to give people a clearer choice to opt-in to saving snapshots using Recall. If you don’t proactively choose to turn it on, it will be off by default.
  • Second, Windows Hello enrollment is required to enable Recall. In addition, proof of presence is also required to view your timeline and search in Recall.
  • Third, we are adding additional layers of data protection including “just in time” decryption protected by Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS) so Recall snapshots will only be decrypted and accessible when the user authenticates. In addition, we encrypted the search index database.

Részletek a Microsoft blogbejegyzésében.

Hozzászólások

Ha benne lesz a windowsban akkor rögzíteni is fog. Ha akarod, ha nem. Majd 2-3 év múlva kiderül, mindenki legyint egyet és kész.

Kezdetben volt az írás, amelyet a hangulat jobb kifejezésének érdekében ASCII art elemekkel díszítettünk olykor, azt nem túlzásba víve. Kettőspont zárójel, ilyesmi. Aztán jöttek ezek a rajzok, amelyek jelentését nem lehet pontosan tudni, annyi van belőle, mint kínai írásjelekből, s az óvodás szinten megrekedt emberek használják felnőtt korukban, mert nem tanultak meg írni. Szörnyű.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

legjobb hogy a kulonbozo OS-ek, bongeszok mashogy jelenitik meg ugyanazt a kodot. az egyszerubbeknel kb mind1 de van olyan ami tok mashogy nez ki pl. ios-en es androidon.

https://www.howtogeek.com/784832/that-emoji-might-not-look-the-same-on-…

Épp olyan TrueType, OpenType fonttal jelenik meg a legtöbb rendszeren, mint a többi karakter. Ne meséld már, hogy ezt eddig nem tudtad, hogy azok vektorosak. Kb. minden modern fontformátum az, 1-2 régi ROM/tty/X pixelfontot leszámítva. Apple Type 1-9, Graphite, Woff, TeX, meg a többi is.

A másik, hogy ezért nem kell apró betűméretet használni, mert ha ezt a kézkaraktert nem láttad, akkor mit látsz a többi szövegből? Ez nagyon idegesített az egyik linuxos YT-os csókánál is, DistroTube, minden terminálnyitásnál ezzel kezdi, hogy lemmizúm in, lemmi, lemmi. Ne, ne zoom-olgasson, hanem állítsa akkorára a default terminálfontot, hogy lássa. Mert azzal a kifogással jön, hogy a nézők kedvéért nagyítja, közben meg látszik, hogy ő sem lát belőle sz*rt se, most már szemüveget is hord.

A másik, hogy a túl apró betűk olvasásnál se jók, akkor se, ha valakinek nincs gond a látásával, mert az olvasást lassítja, fárasztja, ha túl sok karakter van egy sorban, a sor túl hosszú, el-elveszti a szem. A szövegnek van egy ideális szélessége, ami olvasáskor optimális. Nyilván az se jó, ha átesünk az ellenkező végletbe, és túl rövidek a sorok, meg lóbetűkkel van minden, mert akkor meg sorok között kell ugrálnia túl sokat a szemnek, meg olyan, mintha kulcslyukon át olvasna az ember.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 06. 08., szo – 12:58

Ezek az opt-in-ek msft-éknál általában egyik peccskeddről a másikra jellemzően "maguktól" át szoktak állítódni. Havonta. Aztán néha elnézést szoktak kérni érte, de általában még annyit se.

Vajon az LTSC -ben is benne lesz? 

Persze, már a pár héttel ezelőtti bejelentésben is tudtam, hogy össze-vissza hazudnak, hogy opt-in lesz, meg ARM+NPU kell hozzá, kiderült, hogy ebből semmi nem igaz, mert alapértelmezetten be van kapcsolva, és az opt-out is csak egyszeri, el van dugva ráadásul, és az egész Recall megy ARM proci és NPU nélkül is, kutya közönséges x86_64 hardveren is. Néhány youtuber csinált róla videót, hogy biztonságilag is rémálom, mert ugyan egy titkosított SQLite adatbázisban tárolja az adatokat, de az nincs titkosítva menet közben, mert transzparens, ezért mindenféle malware támadással könnyű belőle adatot kinyerni.

Szerencse, hogy már kezdik a begyöpösödöttebb Windows-felhasználók is észrevenni, hogy hova tart a MS, és még azok is, akik a legjobban utálják a Linuxot, elkezdtek vele próbálkozni, vagy legalábbis ismerkedni vele, meg szokni a gondolatot, hogy szépen átállnak.

Ajánlom is a MS-nak, hogy visszakozzanak, mert eléggé sikerült a felhasználóikat felbőszíteni.

Disclaimer csak geleinek: itt a MS nem a Morgan Stanley-t jelenti, nem csak a kontextus miatt, hanem rajta kívül egyébként sem asszociál senki másra mint a Picipuha.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 06. 08., szo – 14:19

Az nem vicc, amit sutyiban a gépeteken műveltek. ;)

Áá, nem kell szemtelennek lenni, mióta a MS fizeti Poetteringet, az szépen belarakja neked a systemd-be, lesz egy új systemd-recalld modul, telepíteni sem kell, vagy Snap-et tartani belőle, mindjárt a rendszerrel fog érkezni.

Egyébként meg ez a feature, mikor félreírt csomagnevet próbál korrigálni a csomagkezelő, engem már ismertetett meg hasznos szoftverrel, amiről nem is tudtam, hogy létezik. A vicc az, hogy ez a recoll ráadásul kb. ugyanazt csinálja, mint a Recall, csak AI nélkül, és kulturáltabb multiplatformos, FOSS formában.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Áá, nem kell szemtelennek lenni, mióta a MS fizeti Poetteringet, az szépen belarakja neked a systemd-be, lesz egy új systemd-recalld modul, telepíteni sem kell, vagy Snap-et tartani belőle, mindjárt a rendszerrel fog érkezni.

:D :D :D Értesítsd majd ha már megérkezett!

A vicc az, hogy ez a recoll ráadásul kb. ugyanazt csinálja, mint a Recall, csak AI nélkül, és kulturáltabb multiplatformos, FOSS formában.

Ja, a mondatod végére kiderült, hogy ugyanaz, csak tök más.

 

trey @ gépház

Ez ilyen. Alapelv. Az én gépem, én rendszerem, az én váram, azon az én adataim. Én döntöm el, hogy ki és mi (melyik app) fér hozzá. Ezt nevezheted sutyinak, én normálisnak tartom. És nem, nem azért, mert titkolni valóm meg kétes ügyletem lenne, hanem kell az embernek privát szféra. Ha a neten nem is kaphatja ezt már meg, mert mindenhová követik sütikkel, meg fingerprintinggel, meg közösségi oldalakon keresztül, legalább a saját, helyi gépén legyen meg.

Ráadásul nálam ez az alapelv erősebb is, mint sok felhasználónál, mert én azt se hagyom, hogy helyettem multik döntsék el, hogy nekem mi a biztonságos, mikor frissítsek, mit futtathatok, a rendszer melyik beállítását érhetem el. Továbbá arra is törekszek, hogy ne függjek nagy multik projektjétől, legalábbis a legkisebb mértékben.

És továbbá nem, nem kell Racall, nem vagyok alzheimeres, meg fogyatékos, hogy elfelejtsem mit csináltam 5-90-300 perccel ezelőtt, nem kell AI-nak screenshotokról megtalálnia. Tökéletesen tudom milyen adatom hol van, hogy érhetem el, kereshetem leggyorsabban. Böngészőben is visszatalálok bárhova, Előzmények, keresés, vagy urlbar-ban  pár karakter után megtalálom, de erre is ritkán van szükség, mert minden fület kint hagyok, és már a fül feliratából visszatalálok a legtöbb mindenhez.

Persze, értem én, aki nagyon egységsugarú felhasználó, hogy ha már 2 alkalmazás is fut, meg valamit nem az Asztalra hányt ki, akkor nem találja sose, meg megnyit, letölt mindent 5-ször feleslegesen, és csak lebutított UI-kat tud kezelni, annak csábító ez a Recall, de annak is meg kell értse, hogy milyen veszélyes, főleg a MS-tól, closed source formájában. Valójában rendes UI kell, normális keresési funkciókkal, nem Recall.

Főleg a MS-tól vicces ez a kereső, mert ők már évtizedek óta nem tudják megoldani, hogy a fájlkeresőjük használható legyen, kb. semmit nem talál meg, ami nincs indexelve. Pont bennük kételkedem a legjobban, hogy majd akkor ezt használhatóra megoldják.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

- Az MS bejelenti, hogy betanit egy AI modellt a hirszerzesnek

- Az MS bejelenti, hogy fekete dobozt /  AI modellt epit az uj PC-ibe

Felzudulas: jaj, majd ki lesz kapcsolva, offline lesz csak adat, stb...

Biztos mas is csinalja, de ez igy vicces.

Szerkesztve: 2024. 06. 08., szo – 18:23

Micsoda véletlen hogy ez az IT leépítési hullám közepén, az iparág és úgy általában az irodai munka sötét jövőjét vázoló elméletek közben kerül publikálása és nem akkor amikor mindenki IT-st akar venni. :)

Szerintem egyértelmű a cucc célja.

Már többször megfogalmaztam magamban a Microsoft taktikáját. Jön, odaborítja a szarosvödröt az ebédlőasztal közepére. Aztán ha megy a sivalkodás, akkor nagylelkűen letakarítja a felét, és mindenki boldogan tapsikol, hogy jujjdejó, köszönjükszépen.

Nekem ez nem tetszik.

Az a baj, hogy M$-nek van bejárása a Linux háza tájára is. Milyen érdekes, hogy az utóbbi időkben "véletlenül" pont microsoft mérnökök vettek észre komoly Linux bugo(?ka)t...

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

ma az Apple is bejelentette a WWDC-n hogy a kovetkezo macos/ios-ben lesz A.I. de nem am Artificial I, hanem Apple I! az is indexel majd mindent is, aztan kerdezgetheted barmirol.

na bazz vegre relevans alkotasokat keres majd a pornhub-on a win felhasznaloknak. Mi ebben a rossz? :D