Az euróbevezetésről ...

Link: A magyarok kétharmada eurót akar

Hozzászólások

A legjobban szerintem a baloldali közgazdász-szociológus Pogátsa Zoltán szokta ezt a jelenséget a legjobban elmagyarázni:az emberek összetévesztik a sorrendet: az euró bevezetésének feltétele egy gazdaság stabilitása, nem pedig következménye. Emellett azért van egy csomó előnye az eurónak (kevesebb árfolyamkockázat, kisebb spekulációs veszély), megvan a kockázata is, lásd euróválságok. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy maga az EKB politikája is sokat javult, ma már nem tabutéma az, hogy az euróövezet pénzt nyomtasson például egy válság megoldása érdekében (ld COVID-járvány), ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodna a fiskális konzervativizmushoz.

az emberek összetévesztik a sorrendet: az euró bevezetésének feltétele egy gazdaság stabilitása, nem pedig következménye

Leginkább egyik sem. Az euró bevezetésének feltétele, hogy az ország kormánya lemondjon az ország gazdasági súlyához méltó pénzügyi és politikai szuverenitás egy jelentős részéről. Az euró bevezetése után egy saját hibából vagy külső kényszer okán létrejött gazdasági/politikai/társadalmi hullámvölgyben/lejtmenetben Németország és társai úgy zsarolnak, ahogy akarnak (ld. pl. Meloni találkozása a valósággal).

 

az EKB politikája is sokat javult, ma már nem tabutéma az, hogy az euróövezet pénzt nyomtasson például egy válság megoldása érdekében

"Az EKB politikája sokat javult".

:)

Magyar szempontból van jelentősége: pl MO pénzügyi stabilitása és ez export elősegítése is többek között a forint lényeges leértékelésével elért eredmény, ami EUR használatával nem történhetett volna meg. Az EUR konzerválta volna a magyar status quo-t, ami a nyugatnak egyértelműen jó lett volna, de nekünk kifejezetten rossz.

Látszat eredmény, mert a Ft árfolyamának a saját kézben tartásának az ára a hazai munkaerő és hozzáadott érték leértékelése lett. Hogy az erősebb Ft idején volt valós értéken mérve a hazai munka/hozzáadott érték, vagy most, az jó kérdés - ha most, akkor viszont nagyon erősen el kell kezdeni valódi értéket teremtve dolgozni, mert ha megmaradunk döntően biorobot-szerelődroid szinten exportcikkek terén, akkor a büdös életben nem lesz értéke a többi hazai munkának sem.

Rövidtávú célok nem egyeznek meg MO hosszútávú érdekeivel. Az nem kérdés, hogy rövid távon ki kelllett rántani az országot a gödörből, munkát kellett adni az embereknek, lehetővé kellett tenni, hogy ne halljanak éhen es ki tudják fizetni a rezsit. Ezek a célok megvalósultak, most jöhet az építkezés szakasza. Persze a covid, a háború, a természeti csapások, és a belső ellenség a következő lépést mindig odébb tolja.

A biorobot pedig az automatizált globalizáció mellékterméke. Jurgen a festék gyárban az nem biorobot? Hans az Opel gyárban az nem szerelődroid? Indiai fickó a Heathrow reptéren a csomagot tologató az mi? A Lindl pénztárosa Angliában az mi?

Mer' aztán ja, a britek sohase dolgoznak ~minimálbérért (de).

A haverok közül, ha nem is én keresem a legtöbbet (szégyen is lenne), de a legtöbb brit ismerős lényegesen kevesebbet keres nálam, "k-"európai migránsnál.

Mondjuk nem lehet mindenki szoftverfejlesztő, de nem kevés (brit) ember van az ismeretségi körömben, akik úgymond "alantas" munkát végeznek.

---

Egyik ír haver pl. fafeldolgozó-üzemben tevékenykedett egy ideig, aztán postáskodott egy évet, most meg átváltott autóvezetés oktatónak. Pont jókor, az önvezető autók hajnalán. De legalább élvezi és nem fél váltani. Amúgy az egyik legpozitívabb ember, akivel találkoztam. (De közben tudod, hogy nem akarod, hogy mérges legyen 🙂 - mondjuk sose láttam mérgesnek, de hallomásból tudom, hogy miután kifektette az illetőt, utána is úriember volt).

Másik angol haver a közeli Manchester Arena-ban szereli a színpadot, meg az állványzatot a különféle produkcióknak (mondjuk ő nem tudom hogy keres; elég veszélyes szakma, plusz az ember baromira elhivatott is, csinálja az extra képzéseket, ahogy lehetősége van rá).

Másik két angol haver egy print-roomban dolgozik, gyakorlatilag nyomtatnak, meg fénymásolnak. A minimál-bér felett egy picivel. De sajnos nincs semmi hajtás bennük, hogy valami jobbat találjanak. Pedig képesek lennének rá. De a feladatkör "túl kényelmes".

Ne is beszéljünk arról, aki alkalmi munkákból él. Imádnivaló figura, van benne tettrekészség így 50+ évesen is, de a corporate world az nem az ő világa.

Közös haver a fentivel: örökölt egy nagyobb összeget (~£60.000, ~27M Ft.), kilépett az NHS-től, adminisztratív munkakörből. Másfél évig munkanélküli volt és felélte az egész örökséget drogokra, meg piára. Amúgy baromi pozitív ember, soha nem hallottam egy rossz szót szólni, csak van egy kis problémája. Most épp valami adminisztrációs feladatkörben dolgozik (megint) egy pár hónapot, mert (40+ évesen) az (alkoholista) anyja azzal fenyegette, hogy ha nem tud fizetni lakbért, akkor kirúgja a picsába. Mehet az utcára. Szerencsére összekapta magát.

A pub-haver aki egy "brickie", vagyis építési területen dolgozó emberke. Imádnivaló, legnagyobb szíve van, és 60+ évesen még mindig tolja. Mindig öröm, amikor találkozunk a pub-ban. De ő se keres fényesen. Mondjuk a (dolgozó)napi 4-5 sört a pubban (£5/6) megengedheti magának, szóval annyira nem rossz a helyzet.

Ja, amúgy ne tudd meg, mennyi angol haver vált otthontalanná a járvány után. Nem egy ismerős volt, aki kérdezte, hogy van-e egy második szobám, vagy egy kanapém, amin elalhatnak egy ideig (sajnos extra szobám nem volt, kanapé meg baromi kényelmetlen elfeküdni).

Azóta szerencsére rendbejöttek, senkinek se kellett az utcán aludnia.

--->>>

Ennek ellentételezésére, van egy angol haver, aki pénzügyi területen dolgozik, ő egész jól elvan.

Meg a másik is, de az holland, aki fél éve költözött Manchesterbe és szintén elég jól elvan.

---

Szóval ez az egész dolog nem annyira fekete-fehér, hogy a "migráncs" csinálja az alja munkát, a "hely ország "árja" lakosai" meg alig tudják a pénzt a zsebükbe tömni. 

Látszat eredmény, mert a Ft árfolyamának a saját kézben tartásának az ára a hazai munkaerő és hozzáadott érték leértékelése lett.

A munkaerőt meg is kell ám fizetni a másik oldalról, ha drága, akkor elmegy a munkaadó az országból. Itt a finnek épp attól szenvednek, hogy olyan értékes a munka, hogy még a finn állami olajcég is bezárta a finomítóját, és Hollandiában nyitott másikat, a papírgyár átment Észtországba, a kínai meg inkább a svédeknél nyitott akkugyárat mint itt, pedig szerették volna nagyon, ha ide jönnek. A munkanélküliség meg kezd egészen csúnyán alakulni.

Szóval mi a jobb a melósnak (főleg kékgalléros munkáról van itt szó)? Diszkont áron leértékelve dolgozni, vagy egyáltalán sehogy? És még mielőtt..., nem, egy országban nem lehet kimdenki menedzsment.

Csaba

A cikkben említett mindkét felmérés az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 2019-ben és 2024-ben is 1000 fő volt.

nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

Kemeny dio reprezentativ mintat osszerakni, ha 3-4 nagysagrenddel a populacio szamossaga alatt van a limited.

Mar eleve ott torzul a minta, hogy telefonnal rendelkezo emberekre szursz. De tegyuk fel, hogy a felnott lakossag csak elhanyagolhatoan kis hanyada nem rendelkezik telefonnal.

Ismeretlen szamrol hivod a nepeket. A paranoidabb, antiszocialisabb resze a bandanak fel sem veszi (lasd masik forum), mert "virust biztos telepit", vagy "nagyanyadat hivogasd, majom".

stb.

A vegen oda jutsz, hogy kertek egy statisztikat, te meg adsz egyet, ami a penzbol kijon. Szerencsere a megrendelo nincs tisztaban a statisztikai alapfogalmakkal sem, plane nem fog mindenfele szorasra, biasra, ezek kikuszobolesi strategiaira rakerdezni. Ha meg veletlenul igen, akkor tudja, hogy ennyiert fizetett, es nem tobbert.

Szerkesztve: 2024. 06. 04., k – 17:07

Kétélű fegyver a nemzeti és a közös valuta is. Sajnos a mindenkori kormányok tesznek róla, hogy átlagos körülmények között rosszabbul járjunk. Egyébként a váltáson is (ha lesz) lesz majd egy jó nagy bukta, az biztos.

a követelményeknek gondolom megfelelünk, hiszen DÜBÖRÖG a magyar gazdaság, nincs ország ahol jobb élni mint itt, európa minden országánál jobban teljesitunk. ezt mondja oRBÁN vIKTOR. akkor miért ne lehetne bevezetni? 

Én a saját bankszámlámnak hiszek! Az jobban teljesít a 15% SZJA-val, mint az elődeinél, amikor előállt egy olyan cifra helyzet, hogy azért könyörögtem a munkahelyen, hogy NE emeljenek a bruttómon, mert egy másik adózási sávba átkerülve a nettóm kevesebb lesz, mint emelés ELŐTT volt :D :D :D

^ haverjaid nagy esze :D

trey @ gépház

hogy azért könyörögtem a munkahelyen, hogy NE emeljenek a bruttómon, mert egy másik adózási sávba átkerülve a nettóm kevesebb lesz, mint emelés ELŐTT volt :D :D :D

LOL, akkor is annyi eszed volt, mint most: https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6bbkulcsos_ad%C3%B3

A társadalomban általánosan jelen lévő tévhit, hogy a sávhatárnál (1 700 000 forintnál) magasabb jövedelműek teljes egészében jövedelmük 36%-ával adóztak, ilyen módon nemcsak a határadókulcsban, hanem a fizetendő összegben is egy „ugrás” figyelhető meg a sávhatárnál. Valójában mindig csak az 1 700 000 feletti rész adózik a magasabb kulcs szerint.

^ haverjaid nagy esze :D

Nem te vagy az első okostojás, aki ezt az orbitális faszságot megpróbálja elhitetni velem.

u.i. nem vagyok egyébként a progresszív adórendszer híve, a 15%-os SZJA is kedvező számomra.

LOL, akkor is annyi eszed volt, mint most

Hogyne, hiszen a bérszámfejtő is én voltam! Magamnak számfejtettem ... téged honnan szalajtottak?

Fogalmam sincs, hogy mire terelsz, ember nem beszélt a felső kulcsról. Ezek szerint voltak, akiket érintett, csak te voltál olyan gyopár, hogy nem értetted meg, hogy miről beszéltek.

u.i. nem vagyok egyébként a progresszív adórendszer híve, a 15%-os SZJA is kedvező számomra.

Na látod! Ezt is az Orbán intézte neked! :D

trey @ gépház

Hogyne, hiszen a bérszámfejtő is én voltam! Magamnak számfejtettem ... téged honnan szalajtottak?

Tehát akkor van egy bérszámfejtett papírod ami alátámasztja az állításodat, hogy csökkent a nettód?

Fogalmam sincs, hogy mire terelsz, ember nem beszélt a felső kulcsról.

Hát akkor miről beszéltél? Te könyörögtél, hogy ne emeljék a bruttódat, mert másik sávba kerülsz...

Ezek szerint voltak, akiket érintett, csak te voltál olyan gyopár, hogy nem értetted meg, hogy miről beszéltek.

Most akkor téged érintett vagy sem? Én egyébként értettem akkor is az adórendszert, ahogy most is.

Na látod! Ezt is az Orbán intézte neked! :D

Jaja, ahogy azt is, hogy Románia kanyarban előz.

Látom minden seggfájásod szépen

A home office a te seggfájásod, nem az enyém.

glédában fel van írva

Minek felírni, amikor mindenhol szétkürtölöd a faszságokat, lásd Google Core fejlesztők :)

Ennyi idő után már az első mondataitokból tudom, hogy honnan jöttök :D

Az adórendszerhez valami? Vagy akkor ez is csak egy újabb szál, ahol nagyot akartál mondani, de nem sikerült.

Jah, látom szépen telik a füzet. Adóhoz kérdezz meg valakit, aki akkor már dolgozott. De felesleges is, hiszen elárultad magad, hogy neked is jobb az egykulcsos adó, csak erőlködsz itt.

A tünetegyüttes neve, amiben szenvedsz: treyitis

😄

Kezet foghatsz a haverjaiddal, gondolom a havi +1 toplistára hajtasz 😭 Jönnek majd ne félj, pluszegyeznek! Csak hívd őket!

trey @ gépház

Jaja, rajtam kívül. Ugyanis nem véletlen szavaztam Gy. Ferenc és bűntársai után a Fideszre 😂

Jó egyébként 15%-os SZJA mellett hesszelgetni? Vagy a különbözetet befizeted az árvák javára? 🤔

szoftverfejlesztő

Ja minden világos. Kaptál eleget tőlem, oka van a "szeretetnek" :D :D :D

trey @ gépház

Nem hát!

Majd nézz utána annak, hogy aki minimálbérre volt bejelentve (hja, az is megérne egy misét, hogy miért ...) majd emelkedett egy hangyafasznyit a bruttója és hipp-hopp átlépte a sávhatárt, mindent figyelembe véve rosszabbul járt, mintha maradt volna ott, ahol volt.

Itt jegyzem meg, a minimálbérezés is a Gyurcsányék bűne volt ...

trey @ gépház

Ugyanis nem véletlen szavaztam Gy. Ferenc és bűntársai után a Fideszre 😂

Hogy mi? Jól értem, hogy te szavaztál Ferire? Eszem-faszom megáll, én soha az életemben nem szavaztam se Ferire, se a DK-ra.

Kaptál eleget tőlem, oka van a "szeretetnek" :D :D :D

Mit is kaptam tőled?

Ó, kellemetlenbe váltott a téma?

Keress egy bérszámfejtőt, aki megfejti neked a feladatot.

Egyébként tényleg messze kerültünk, mert a téma az euróbevezetés a fogyatékosok voltak. Evone haverod kezdte a terelést, amire szépen rászopódtatok.

trey @ gépház

Ó, kellemetlenbe váltott a téma?

Keress egy bérszámfejtőt, aki megfejti neked a feladatot.

Jaja. Úgy látom amint felismerted, hogy faszságot mondtál, elkezdted terelni a témát más irányba.

Egyébként tényleg messze kerültünk, mert a téma az euróbevezetés a fogyatékosok voltak. Evone haverod kezdte a terelést, amire szépen rászopódtatok.

Én a te hozzászólásodra válaszoltam, amiben egy orbitális faszságot mondtál. Azóta csak terelsz. Először feriék kerültek elő, most már átnyargaltunk a pedofilokra is. Szóval hogy volt ez a főnök előtt könyörgés, hogy ne emelje a bruttódat?

Mondtam, elmész, keresel egy bérszámfejtőt és megérdeklődöd, hogy miért szavaztak az emberek az egy kulcsos SZJA-ra a több kulcsos helyett. Amiről te is elkottyintottad, hogy jobban jársz.

Nem te vagy az első okostojás, aki ezt az orbitális faszságot megpróbálja elhitetni velem.

Az lehet megfejtés, hogy nem orbitális faszság, csak a részletek hiányoznak a fejedből. Vagy valami más.

A többi okostojás mit mondott? 🤔

trey @ gépház

Terelsz. Azt állítottad, hogy a főnök előtt könyörögtél, mert rosszabbul jártál volna a fizetés emeléssel. Szóval akkor ez igaz volt vagy sem?

Amiről te is elkottyintottad, hogy jobban jársz.

Annyi különbség azért van köztünk, hogy én képes vagyok megérteni a többsávos adórendszer működését. Neked már az első matek feladványnál megáll a tudomány.

Hja, majd veled fogom kitárgyalni a neten, hogy nekem (meg ezek szerint másoknak is - gondolom erre válasz nem lesz) milyen bérelemeim voltak a Kurcsány haverod idején, amivel szarabbul jártam ...

Triggerelődtél politikai seggfájás alapon, majd amikor kiderült, hogy de hát te is jobban jársz Orbán alatt, nekiálltál egy két teliszájas smiley kommenten szőrözni. Ami részleteiben nem volt kifejtve és nem is lesz.

:D

Szerk.: bocs, nem kettő :D, hanem négy :D

Amiről te is elkottyintottad, hogy jobban jársz.

Annyi különbség azért van köztünk, hogy én képes vagyok megérteni a többsávos adórendszer működését. Neked már az első matek feladványnál megáll a tudomány.

Nice terelés, egyébként :D :D :D

Azért a végén kinyögheted, hogy mégiscsak jobb az a 15%!

trey @ gépház

Tehát mennyi batkáról mennyire emelve lett volna a nettó kevesebb? Ez a kérdés... De elég, ha tudsz mondani olyan, progresszív sávos adókulcsokkal működő rendszert, ahol a bruttó növelése során a sávhatár átlépése a nettó csökkenésével jár.
Csak négy alapművelet kell hozzá, semmi más, úgyhogy hajrá, talán menni fog...

(Igen, voltak sz@r bérszámfejtő programok, amik az adóelőleg számításánál sikeresen el...rontották a havi előleg összegét, ha növekedett a bruttó bér, de ott sem az volt hogy 100 peták bruttó növekménynél 110 petákot nőtt a havi adóelőleg...)

 

Nem, az állításod az volt, hogy volt olyan, hogy "magasabb bruttót ne, mert rosszabbul jársz".
Arra, hogy a sávos, progresszív jövedelemadó és az alacsonyabb fogyasztást terhelő adó vagy a mostani a jobb neked, arra nem csak az alapján kell válaszolni, hogy mennyi a nettó bér, amit megkapsz... De ez már túlmegy a négy alapműveleten, sőt némi közgáz ismeretet is feltételez...

Egy négy teliszájas kommenten, mert ennyire futja elkeseredésükben.

Tehát akkor elismered, hogy faszságot mondtál, vagy még nyomod fullba a kretént?

Pl mondhattad volna azt is, hogy jobban jársz a 15%-os adóval, és pont. Tiszta, egyenes beszéd, nem lehet belekötni. Erre jössz ezzel a vaskos faszsággal, hogy ott könyörögtél a főnök íróasztala előtt, hogy ne emelje a bruttódat.

Valójában nem, az egy karikatúrája volt a MSZMP-SZDSZ és bűntársai nyomorának.

S mint e műfaj jellemzője, keményen valóság alapja van.

(Megint elő kell vennem az aspergeresek kedvéért, hogy pl. amikor Magyar Péter azt mondja, hogy milliók voltak kinn a tüntetésen, azt nem kell szó szerint érteni ám! ;)

trey @ gépház

S mint e műfaj jellemzője, keményen valóság alapja van.

Lehet, hogy van valóság alapja, csak éppen nem sikerült prezentálnod. Helyette mondtál egy faszságot, aztán nekiálltál gőzerővel terelni. Most már Magyar Péternél járunk, nem mintha bárkit is érdekelne a sávos adó témában.

Ebben a legnagyobb röhej ezt Lánchíd-ügyként tálalni. És persze van, aki megkajálja. Az, hogy a gyanús tranzakciók adott esetben korábban kezdődtek, mimt az egész felújítás kezdete, nem számít, attól ez Lánchíd-ügy. Mintha az A-híd egyetlen bevételi forrása a Lánchíd project lett volna :)

"aki szavazatmegvonásról álmodozik, az demokrata"

Aki a normálisan működő, azaz adott közösség értékeit tiszteletben tartó, az írott és íratlan normáit betartó személyt elfogad vezetőnek, képviselőnek, az nem szeretné, hogy 0. Viktátor elvtárs bármilyen hatalmat, jogot, pozíciót is elnyerjen az EU-ban, csak azért, mert kvázi "úgy szokás".
Sajnos az EU belső rendje, működési modellje egy olyan klubra hajaz, ahol kulturált emberek illendően öltözködve, tisztán, "frissen vasalva" jönnek össze, kulturáltan megvitatni a világ és a maguk dolgait, és úriember módjára döntenek a klubot érintő kérdésekben. Na ebbe a klubba vettek fel minket, és megkapták Viktorovicsit a disznósz@ros gumucsizmájában, az alpári agymosó stílusával együtt...

Sajnos az EU belső rendje, működési modellje egy olyan klubra hajaz,

Ó, de kár, hogy a köztörvényes bűnözőket és a korrupciót ily' szépen kihagytad! Az a baj veletek, hogy ti az EU-t valami erkölcsi magaslatnak állítjátok be. :D

#evakaili&co #csehkatkaesalenyulteuslóvék

trey @ gépház

nem-nem, én arra gondolok mikor novák katalin köztársasági elnök felmentett egy pedofil segítőt (tehát így ő is pedó) és emiatt lemondott, és ezért az a jutalma, hogy élete végééig az adófizetők pénzén élősködik ingyé' céges autóval, szolgálati lakással, havonta milliókkal stb..

úgy tűnik magyarországon így segítjük a pedókat, ez a fidesz amire büszkén szavazol :)

nem-nem, én arra gondolok mikor novák katalin köztársasági elnök felmentett egy pedofil segítőt (tehát így ő is pedó)

Hát, a logika se neked, se a feljelentő haverodnak nem volt erőssége sose.

és emiatt lemondott, és ezért az a jutalma, hogy élete végééig az adófizetők pénzén élősködik ingyé' céges autóval, szolgálati lakással, havonta milliókkal stb..

Majd ha ti jöttök a dobásban, megváltoztatjátok a törvényt.

úgy tűnik magyarországon így segítjük a pedókat, ez a fidesz amire büszkén szavazol :)

Én ezt úgy látom, hogy ez a kormánypárt szigorította a törvényt (nem szavaztátok meg valami zavaros buzivédelem miatt*) és állított fel egy nyilvánosan kereshető pedofiladatbázist**. :D

(* tehát pedofiltakarkatók vagytok)

(** amiről a kapcsolódó HUP szavazáson sommás támogató véleményt mondtam, ám voltak itt olyanok, akik akkor még, amikor nem ment ballib propagandában, bevédték a benne levőket)

trey @ gépház

aha. tehát elengedünk egy pedót, aztán hozunk egy törvényt LOL. akkor a pedó miért járkál még szabadon ha kamerás felvétel van róla hogy újra ugyanazt csinálja mint eddig? :D te vagy már a nagy család és gyerekvédő keresztény fidesz szavazó, neked se probléma hogy fideszes pedók miatt lesznek öngyilkosok a gyerekek. mert a fideszes pedók megdugják őket, legyen az fiú vagy lány mindegy. ez így teljesen oké! okádék.

 

teljesen hülye vagy ha azt hiszed hogy novák katalin nem tudta hogy egy pedofilt enged el. meg akkor is ha azt hiszed hogy orbán se tudott erről. :D itt a probléma az volt hogy kiderült, nem pedig az hogy megtörtént. újfent.

drogos, kokainfüggő pedofil maffia szervezetet védesz, akiknek egyetlen fegyverük ma hogy úszítják egymás ellen az országban élőket. jó buli.

Tudod mi a szomorú, ballib evone? Hogy nem látom a HUP szavazásnál a határozott elhatárolódásod. Neked is csak politikai haszonszerzésből lett ez a pedo ballib kampánytéma a nünükéd, addig kussoltál a témával kapcsolatban. Ez rettentő gáz szerintem. És most itt nincs smiley.

Az agyadon végzett ballib mosás kemény károkat okozott. A pedofil téma keményen a baloldal által megtűrt téma volt addig, amíg azt át nem fordították a tartóid a jobboldalra. Sikertelenül. Kb. olyan sikertelenül mint a gerinctelen bohóc, amelyik engem mószerolt be.

Nézz legalább utána annak, amit állítasz!

trey @ gépház

tudod, szerintem inkább az a szomorú, hogy úgy kajálod te is be rogán propagandáját mint az 5 hónapja éhező afrikai kisgyerek. azt hiszed ha rühellem a pedófideszt, azt hogy szét lopják az egész kurva akkor automatikusan gyurcsány faszát szopom. hát ezt kurvára benézted a múltban és most is. én sose szavaztam a DK-ra se a fideszre. 

tudod, szerintem inkább az a szomorú, hogy úgy kajálod te is be rogán propagandáját

Te beszélsz propagandakajálásról (rogánozásért a Magyar Péter szervezetnél jár majd a buksisimi), aki ész nélkül pedofilozik mindent és mindenkit hónapok óta? :D :D :D Ide is mi a fasznak rángattad? LOL

én sose szavaztam a DK-ra se a fideszre. 

Nem, te már dumád alapján magyarpéteres lettél. Ahogy a szaktársaid :D

trey @ gépház

kurvára nem, fideszes gyökerekre nem szavazok :(

nyugi, te már sose fogsz változni. 80 évesen sírni fogsz amiért orbán viktor fővezér meghalt. nektek mindegy, tönkemehet a gecibe az egész ország csak óbán viktó legyen mindenképpen. minden mindegy, csak orbán viktor maradjon hatalmon és lopja szét a faszba az egész országot a bandájával együtt.

:D

Én már megéltem néhány gyütt-ment pártot, amelyik ígért fűt-fát, kánaánt, de érdekes módom mindegyik alatt szarabbul éltem mint most. Te is szemmel láthatóan nyomorogsz ebben a rosszban! De alig várom, hogy a te embereid - kik is? 🤔 - jöjjenek, aztán még nagyobb jó világ legyen!

ROTFL

Na, állj elő a farbával! Kire kéne szavaznom, hogy te elégedett legyél?

trey @ gépház

ROTFL

A képviseleti demokrácia fogalmával sem vagy tisztában. Olyankor nem másokért kell szavazni, hanem a saját (te magad) képviselőidet küldöd be a parlamentekbe. Röhejes ez a terelésed. Szóval kire is kéne _szerinted_szavazni?

Ész nélkül pluszegyező (pedo stb. ballib hívószavakra rezonáló) zeller haverod is válaszolhat :D

trey @ gépház

én nem vagyok párt felszopó mint te sajnos. nem mondom meg kire szavazz, de elmondom a véleményem. 

veled nyílván nincs értelme semmiről se vitázni, hiszen te jól élsz akkor az egész ország jól él, nincs megoldandó probléma. az infláció sem létezik, csak hazudik a ballibsi média. LOL

sajnálom hogy te csak annyiban tudsz gondolkodni hogy orbán vagy gyurcsány. megetted a fidesz szarát amit eléd rakott. majd egyszer remélem elmúlik.

ROTFL :D

Te ugatsz nekem, a nem szavazó? Aki nem szavaz, annak kuss a helye.

sajnálom hogy te csak annyiban tudsz gondolkodni hogy orbán vagy gyurcsány

Itt volt a lehetőség, hogy megmondd, hogy miben kéne gondolkodnom, de olyan gyáva bohóc vagy, hogy elfutottál a válasz elől, elbújva a legótvarabb kamu faszság mögé.

trey @ gépház

:D mondja ezt az aki 1-2 évig ignorált. :D 

szarok rá kire szavazol, de ne tegyünk már úgy mintha a fidesz lenne a szent párt miközben pedofilokat engednek szabadlábra. szarok én a gyurcsány orbán fanatizmusodra. én az összes jelenleg aktív politikust eltüntetném mert a vezetésük alatt összességében ez az ország egy szarabb hely lett az elmúlt 20+ évben. igen még a gyúcsányékat is!!!!!!!!!44444444444444 meg a sorost is!!!!!!!!!!444444444 ők az ősellenségek, remélem félve alszol el tőlük minden egyes nap. bár nincs rá szükség hiszen itt van orbán viktor aki minden egyes nap széllel szembe hugyozva megvédi a segged ezektől.

nagyon örülök neki, hogy te ebből semmit sem tapasztalsz, bár akinek magyarország = győr. attól sokat nem is lehet várni. főleg olyantól aki szerint rendben van közpénzen jachtot bérelni és utána tini lányok pinájáról kokót szívni miközben feleséged és gyereked van. ez a fidesz fehér hetero keresztény demokrata értékrendje. :D

ne tegyünk már úgy mintha a fidesz lenne a szent párt

Megjegyzem, az általam olvasott HUP-os hozzászólások alapján a fajtád tesz úgy, nem trey. Én úgy látom, trey számára a Fidesz csak egy párt, Orbán meg csak egy politikus. Rájuk szavaz, mert úgy véli, összességében tőlük várhatja a legjobbat vagy a legkevésbé rosszat. A relatíve normális emberek így csinálják. Ti nem.

:)

mesélj, honnan kéne tájékozódnom? mandiner és origo miért nem jó ?

nektek kurva mindegy. ha az ország csődbe megy is, annyi a lényeg hogy orbán viktor legyen a miniszter elnök. ő az apukátok. (trombitás kristóf is megmondta akire évi kitudja hány száz millió megy el hogy tolja a propagandát :D:D:D)

úgy szopjátok magatokba a propagandát mint egy afrikai kisgyerek aki 2 hete nem ivott vizet. orbán mondd egy szót (pl messiás) onnantól minden második hozzászólásotokban szerepel a frissen kimondott gyűlölet szó. :D balfaszok. csak ismételgetitek amit ő, semmi más. ha nektek éppen jó, de az ország másik felének szar, akkor már minden probléma le van szarva, hiszen nektek jó. ez az igazi hazaszeretet.

pedofil drogosokra szavaztok, miközben minket fajtáztok. ezt is honnan szoptátok, gondolom bayer vagy orbán szintúgy. 0 eredeti gondolat. :D

majd lesz miről beszélni ha nem úgy beszéltek, hogy közben orbán faszával van tele a pofátok miközben szerelmes levelet fogalmaztok felé.

mesélj, honnan kéne tájékozódnom? mandiner és origo miért nem jó ?

Szerintem érdemes lenne átgondolnod, hogy ez a két kérdés releváns-e az általam tett állítás szempontjából.

 

nektek kurva mindegy. ha az ország csődbe megy is, annyi a lényeg hogy orbán viktor legyen a miniszter elnök. ő az apukátok.

Szerintem nem a "mi" hibánk, hogy a fajtád nem képes sem elfogadható miniszterelnök-jelöltet felmutatni, sem pedig térdeléstől mentes programot és egyebeket kínálni. A fajtád térden csúszása mellett Orbán egy vonzó lehetőség. Ti vagytok a szar, nem Orbán a nagyszerű. A legszomorúbb talán az, hogy ezt már legalább két parlamenti választással ezelőtt is elmondtuk, elmondták nektek (nálam okosabbak, fajtámon kívüliek (persze nektek mindenki fideszes, aki nem térdel veletek, de azzal én nem tudok mit kezdeni)), sőt, volt egy-egy olyan röpke pillanat, amikor magatok is felismertétek (pontosabban a térdelő táborotok egy-egy szereplője).

 

orbán mondd egy szót (pl messiás) onnantól minden második hozzászólásotokban szerepel a frissen kimondott gyűlölet szó.

A találó kifejezéseket nem minősíti, hogy ki dobta be a köztudatba. Pl. a "térdelés" tevékenységet ti alkalmaztátok magatokra, amikor a letérdelő labdarúgókon és hasonlókon örvendeztetek. Szokásotok szerint ti szeretnétek meghatározni, hogy melyik szót pontosan mire, mikor és ki használhatja, de úgy tűnik, mostanában erre kevésbé van lehetőségetek.

 

ha nektek éppen jó, de az ország másik felének szar, akkor már minden probléma le van szarva, hiszen nektek jó.

Orbánékra 1998 óta az egész országban szavaznak, ezért a fenti "gondolat" további csiszolást igényel részedről.

 

pedofil drogosokra szavaztok

Gyanúm szerint az értelmiség halmazában a felnőtt népesség átlagához képest felülreprezentáltak a drogosok és a pedofilok.

 

bayer vagy orbán szintúgy. 0 eredeti gondolat.

Kissé furának hat bayerozás, orbánozás és a többi térdelő panel pufogtatása közben eredeti gondolatot számonkérni.

 

majd lesz miről beszélni ha nem úgy beszéltek, hogy közben orbán faszával van tele a pofátok miközben szerelmes levelet fogalmaztok felé.

Ember*! Sorban a negyedik kétharmad van. Ha igaz, hogy változást szeretnétek, akkor ti vagytok rászorulva a beszélgetésre, nem azok, akik szerintetek fideszesek.

 

 

* nem sértésnek szántam

:)

pont te nacizol mikor éppen te vagy aki azokra szavaz akik támogatják a népirtást? meg a pedofiliat stb? lehet hogy te is pedo vagy és ezért szavazol a fideszre ?

lehet hogy azt szeretned hogy meg több pedofil bűnözőt engedjenek szabadon? nem rossz az ugye, csak akkor van baj mikor kiderül. 

ugyes vagy hogy ilyen emberekkel mosod össze magad :D

te nacizol

Te fejtegettél valami zavaros, fajos dolgot, nem én.

 

pont te nacizol mikor éppen te vagy aki azokra szavaz akik

Kikre szavazok?

 

pont te nacizol mikor éppen te vagy aki azokra szavaz akik támogatják a népirtást?

A térdelők "támogatják a népirtást", többek között ezért sem szavazok rájuk. Talán máskor majd több szerencsével jársztérdelsz.

 

meg a pedofiliat

Hm?

 

stb

A fajtádnak ezt az "stb-t" kellene megtölteni értékes tartalommal, és akkor akár kormányt is alakíthatnátok.

 

lehet hogy te is pedo vagy és ezért szavazol a fideszre ?

Ha nyitott szemmel jársz a világban, feltehetően számodra is nyilvánvaló, hogy a pedofiloknak a térden csúszva "haladókra" érdemes szavazni, hiszen hatalomra kerülve jellemzően ezen csoportok enyhítik a jogszabályokat, ill. a jogértelmezés kereteit a különféle kisebbségek érdekében a többség kárára.

A Fideszre szavazok?

 

lehet hogy azt szeretned hogy meg több pedofil bűnözőt engedjenek szabadon?

A te világodban lehet, hogy lehet. Az is lehet, hogy abban a világban valamennyi fekete autóban pedofilok ülnek. Ha akarsz, mesélhetsz még a fejedben létező dolgokról.

 

ugyes vagy hogy ilyen emberekkel mosod össze magad

Számomra nem okoz különösebb problémát, hogy a térdelők hová sorolnak engem. Pl. a fajtád hallucinációi nem hatnak a szavazólapra, amit az urnába dobok.

:)

Sajnos az EU belső rendje, működési modellje egy olyan klubra hajaz, ahol kulturált emberek illendően öltözködve, tisztán, "frissen vasalva" jönnek össze, kulturáltan megvitatni a világ és a maguk dolgait, és úriember módjára döntenek a klubot érintő kérdésekben.

Szerintem becsapott téged, akiből ezt magadba szívtad.

:)

Tök jó, hogy az SZJA csak 15%, ennek ellenére minden megkapott 1000 forint után kb 440 forintot befizetünk az államnak (kedvezmények nélkül), ami nagyjából 44%-os adóelvonásnak felel meg, és mindezt megfejeli a (majdnem) világrekorder 27% ÁFA, azzal a kiegészítéssel, hogy az élelmiszerek jó részén is (még alapvető élelmiszereken is!) ez a 27% csücsül, és ez viszont a mostani brigád munkája.

Hint: adórendszer működése, különböző adótipusok (jövedelemre, fogyasztásra, vagyonra, stb. kivetett adók) arányai és ennek hatása a gazdaságra, avagy miért kell többféle adó, és miért cél a jövedelem alapról a fogyasztási adó(k) felé terelni az adóterheket?

Hihi, trey-nek küldd a hint-et, ő emlegeti állandóan kizárólag az SZJA-t.

Az áfával pedig az a baj, hogy az alapvető élelmiszereken túl sok van, és ezzel pont a legszegényebb réteget kényszerítik a legrosszabb minőségű táplálkozás felé. Pl. az iskolai étkeztetésen is 27% ÁFA van, így vagy nagyon gagyi minőségű kaját adnak, vagy keveset, vagy mindezt együtt, ráadásul még csak nem is olcsón - az egyes komponenseken lehet, hogy kevesebb lenne (pl a liszten csak 18%), de így, szolgáltatásként eladva már a max van rajta.

Már csak ~42, amiben a munkáltató költségei is benne vannak már :D Talán a másik értékelhető húzás az volt, hogy amit te látsz "bruttó", és amit a munkátató fizet "szuperbruttó" közti különbség is eléggé lecsökkent már.

Ahogy nézem, a németeknél se sokkal jobb, ha még ez érvényes:

https://neotax.eu/hu/blog/adok-nemetorszagban-minden-amit-tudni-kell-ro…

Csak ott egy idő után "betelik" a szochó (itt sima jövedelemnél nincs ilyen). Annyi az előnyük, hogy ott általában magasabb a kiindulási alap.

Én se ágállnék a többkulcsos adó ellen, ha br. 5 millió lenne a felső kulcs kezdő határa (német legfelső határ kb. 100 millió forintos éves jövedelmet jelent). Itt simán rásóznák a legfelső határt arra, aki átlépi az átlagjövedelmet.

Milliószor megjárt téma. Az ÁFA-nál én döntöm el, hogy mire költök. BTW: a haverjaidnak a 19%/38%-os SZJA-ja, 23%-os ÁFA-ja (nuku rezsicsökkentés mellett) egy jó IMF hitelre, meg államcsőd szélére volt jó. Kérlek hagyj békén ezekkel a "sikersztorikkal" :D

trey @ gépház

Csak azok nem fizetik, akiknek telik a 50 millás bimmerre.... lízing, cégre, ott nem sok áfa befizetés lesz... aki ügyesebben csinálja, az a lakásrokra/házakra sem fizet, mert az is cégen keresztül intézi, a NAV meg úgyis békén hagyja, mert hát azt egy szint felett már meg lehet oldani...

afat akkor is fizetnek valahol (pl amikor megveszik a gyarbol a kocsit), utana az meg beepul a lizing araba. \o/

de meg mindig a szelsosegeket keresitek. mit szamit hogy 10-100 megussza? lenyeg hogy a _nagy tobbseg_ nem tudja kiokoskodni.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én döntöm el. Ha nem akarok, nem költök. Ha meg költök, akkor arra, amire akarok.

A fent vázolt "sikersztorihoz" semmi kommented nincs? Arra veritek tényleg, hogy Gyurcsánynál csak 23% volt az ÁFA? LOL

Miközben az SZJA 19% (15% helyett) / 38% (15% helyett) volt?!  :D

És lett belőle egy államcsőd széle?
 

trey @ gépház

tehát ha mélyszegénységben élőknek nem tetszik hogy 27% az áfa és nem telik alap élelmiszerekre akkor ne egyenek. bar ugye ez a probléma nem is létezik magyarországon hiszen te is vettél egy 18 milliós órát 🤣

felejtsd már el gyurcsányt, egy értelmes ember se akarja vissza azt a nyomorultat. kicsit próbálj kevesebb propagandát enni. 

Ha nekik nem tetszik, szavazzanak arra, aki kevesebbet ígér. Nekem mi dolgom ezzel?

hiszen te is vettél egy 18 milliós órát

És csak ezzel a manőverrel befizettem 3,8 milliót a _közösbe_. Tudod, oktatás, egészségügy, utcavilágítás whatever.

Kérjétek ki!

felejtsd már el gyurcsányt, egy értelmes ember se akarja vissza azt a nyomorultat

3 napja várom, hogy megmondd, kit akarsz te hozni, de eddig csak arra futotta tőled, hogy "nem megyek szavazni". Ez a "nem megyek szavazni" mennyi ÁFA-t ígér a szegényeknek?

trey @ gépház

Mondjuk ha kajajegyet kapnának, akkor lehet, hogy több jutna ételre. Az a baj, hogy akik abban a közegben élnek, megfelelési kényszerük van mindenki mással szemben és emiatt végtelen pénzt el tudnának baszni. Én pl. sosem nézem a márkajelzést a ruhámon, meg remélhetőleg normális ember nem foglalkozik ezzel, sőt, ki akar egy cég reklámtáblája lenni, de valakiknél ez fontosabb, mint az egészséges életmódra költeni.

Kis adalék a témához: az euró túl erős a finn gazdaságnak, komoly komponense (bár korántsem egyetlen oka) annak, hogy 2008 óta gyakorlatilag stagnál a gazdaság. Főleg a görög válság idején, de utána is komolyan felmerült, hogy Finnország kilép az Euróövezetből, elkezdték nézegetni, hogy egyáltalán képes lenne e erre. A közvélemény persze nagyon szereti az eurót, egyrészt mert megkönnyíti az utazást, másrészt mert az átlag finnnek fogalma sincs a gazdasági ügyekről.

Csaba

Pár lépést hátralépve kérdés, hogy valóban szükséges-e, hasznos-e a gazdaság folyamatos "növekedése", miközben a "gazdaság" környezetében minden paraméter, minden erőforrás véges, korlátos valami... Ráadásul tudjuk, hogy a bolygónk megújuló erőforrásait is túlfogyasztjuk, azaz egy év alatt többet használunk belőle, mint amennyit a bolygó regenerálni tud - de sajnos döntéshozói szinten nem vagyunk tudatában annak, hogy ez mit is jelent.

Mindkettőtöknek:

Már az a tételmondat is hamis, hogy zárt rendszerben nem lehetséges végtelen növekedés, de a valóságban ott fog ez az érvelés a gyakorlati szinten megdőlni, hogy semmi sem indokolja, hogy a gazdaság növekedését a Föld nevű bolygó véges erőforrásai hajtsák előre. Van világűr (számunkra jelenleg végtelen), van virtuális tér (szintén), ezekbe az irányokba simán lehet növekedni.

Figyelem, azt nem vitatom, hogy a véges környezeti erőforrások pazarlása balgaság!

Csaba

Hát, ha gondolod, én azonban azt nem hiszem, h minden évben x%-al több telefont, vagy autót fognak eladni az idők végtelenségéig. A világűrt pedig meghagyom a sci-fi cuccoknak. Az én életemben ennek már nem lesz jelentősége.

Annak már igen, h lassan se iható víz, se ehető kaja nem lesz.

Szerkesztve: 2024. 06. 05., sze – 08:29

Ez a Becsben cukraszdat nyitunk cimu drama saga kovetkezo allomasa

En szemely szerint orulok, hogy nincs euro Magyarorszagon es sokaig nem is lesz. Euroban kapom a fizetesem es joreszt forintban koltok, de csak annyit valtok amennyit feltetlenul szukseges. Nagyon sok jatek lehetoseg van az arfolyamvaltozasban. Egyszer viszont volt egy nagy bukom, amikor egy ingatlaneladasbol keletkezett jelentosebb forintbevetelem valtottam at kenyszeruen euro-ra, mert annyira ingatag volt a forint (420 kornyeken jart). Feltem hogy elertektelenodik, sokan 500 HUF/eur arfolyamot vizionaltak, napi szinten dontotte meg a negativ rekordokat a forint. Na persze igy utolag mar okos az ember, ha tudom, hogy elesek elotte leulok.

Az Forint megtartásának egyik fő oka, hogy a Fidesz egyik fő bevételi forrása.
A NB megvette az Eurót majd ha az államnak szüksége volt/van rá akkor megvette a NB-tól napi árfolyamon.
A folyamatos pénzromlás miatt garantált volt a NB rekord árfolyamnyeresége.
Ezt a nyereséget nem a költségvetésbe rakta vissza hanem kinyomta alapítványokba. Onnan kisebb alapítványokba, majd un. civil szervezetekbe um CÖF. Éttermekbe, fociklubokba és más hasznos helyekre.
Isten áldja meg Orbán elnökurat a mi jótevőnket.