Érdekes cikk a Z generáció és a mobiltelefon-használat lehetséges összefüggéseiről

https://www.valaszonline.hu/2024/05/30/facebook-tiktok-z-generacio-pszi…

A 2010-es évek eleje óta romlik a fiatalok mentális egészsége a fejlett világban. A legnépszerűbb magyarázat, hogy az okostelefon és a közösségi média áll a jelenség mögött. Az idén számos országban tűzték napirendre az iskolai mobilhasználat tiltását vagy az életkor-ellenőrzés szigorítását, és Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus A szorongó nemzedék című bestsellere is felpörgette a témát. Vannak azonban tudósok, akik szerint mindez csak morális pánik, ahogy annak idején a képregényektől vagy a rockzenétől való félelem volt. Miközben mindkét fél kutatások tucatjait lobogtatja, lehet, hogy ennél a vitánál elég a józan észre és az anekdotikus bizonyítékokra hallgatni.

Kíváncsi lennék a véleményekre, tapasztalatokra. Nekem nincs a családban érintett korú, itt többeknek van.

Hozzászólások

Egyetemista lányomnak egy kb 5 éves Huawei "valahány" Pro-ja van, szinte mindent azon intéz.

Gimnazista lányomnak eddig Samsungaja volt, most egy iPhone 15-el nyomul. Használja rendesen. Gmail, Tik-Tok, Instagram, Facebook, YouTube, meg mindenféle.

Egyikkel sincs semmi gond. Nincs szorongás, letörtség. Tanulnak, sportoknak, minden oké.

A 2010-es évek eleje óta romlik a fiatalok mentális egészsége a fejlett világban.

Orbán?

trey @ gépház

Kifejezetten írják, hogy a „fejlett világban”, nem a Balkánon :D

Egyébként én elfogadom, hogy ez ma adott. A fiatalokat nem lehet kivakarni, kitiltani a telefonból, internetről, mindenfajta cenzúra meg korlátozás kudarcot vall törvényszerűen, mert minden megkerülhető. Nekem igazából nem is azzal van bajom, hogy nyomkodják, meg ez ellene hat a szociális skilleknek, persze elismerem, hogy ebből a szemszögből se szerencsés. Hanem az igazi gond, hogy normális nyelvtanulás, használható infók, skillek felszedése, normális tartalomfogyasztás helyett arra használják, hogy ilyen népbutító, dezinformáló, szellemi nyomor oldalak tartalmain zombuljanak, mint a Facebook, Tik-Tok, meg hasonló trágya, szellemileg leépítő hülyeségek. Persze amire felesküdtél a Twitter, az se jobb, az is mindig egy fos oldal volt, de mióta Ilonka megvette, azóta pláne még a korábbi színvonalhoz képest is mélyrepülésben van.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Mindenki azon sír, hogy jajj, mi lesz így ezekből? A válasz: Csereszabatos szalagmunkás, aki felpörgeti a nemzeti ital és dohányforgalmazást. Egyéb gondjaikat meg egy köbcenti majd helyrebiccenti, arra is lesz/van kiszolgálóipar.

Mivel csicska prolira nagyobb szükség van, mint értelmiségire, minden rendben van, csak kell néhány alacsony hozzáadott értékkel működtethető gyár, (úgy könnyű kivinni a hasznot) ami bónuszként megmérgezi a talajt, a Bayer-Monsanto legnagyobb örömére.

Srácok, ne parázzatok! Lesz ez még így se.

Áá, ne legyél ennyire optimista, lassan már a szalagmunkás szintjét se ütik meg, legalábbis nem csereszabatosan, mert ott is rájuk kell szólni, hogy tegye el a telóját, ne azt nyomkodja munkaidőben, meg ne késsen állandóan, stb..

Meg azt bírom, mikor nyomják a púder szöveget, hogy ők nem tanultak, mert tanulászavaros, diszlexiás, diszkalkuliás, figyelemzavaros (érted, mindegyik), 3-4 betűs rövidítéses betegségekben szenved, de akkor nem figyelemzavaros, mikor a telót kell nyomni órákon át, azt bírja akármeddig. Jajj, de nem bánthatjuk, meg a tanár nem buktathatja meg. stb..

A köbcentizésed se igaz, lassan már nem is alkoholt tolnak, hanem a drogok a menők, főleg a fű. Nyugaton ráadásul a folyamat előrébb jár. Persze ezt is megindokolja némelyik, hogy a fű az oké, mert csak könnyű drog (á, nem gateway, mert ők becs szó nem fognak átváltani nehezebb drogokra), csak prüdériából nincs legalizálva, de igazából nem veszélyes, meg pozitív élettani tulajdonságokkal bír (antidepresszáns, antioxidáns, egyéb baromságokat találnak ki), meg ő nem szokik rá, bármikor le tudná tenni (le a rákot, évek óta nyomja, csak hazudik magának), meg őrá nem hat, tud vele óvatos lenni, közben meg le van épülve tőle, évek óta nem alszanak miatta, erre verik el minden pénzüket, stb., de megmagyarázzák, hogy füvezni milyen fasza, és aki nem csinálja, az lúzer, meg karót nyelt beszari nyárspolgár, be van gyöpösödve a gondolkodása, stb..

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Meg azt bírom, mikor nyomják a púder szöveget, hogy ők nem tanultak, mert tanulászavaros, diszlexiás, diszkalkuliás, figyelemzavaros (érted, mindegyik)

A baj az, hogy könnyen elképzelhető, hogy ezek a bizonyos figyelemzavarok, hiperaktivitás és egyebek pont emiatt alakulnak ki. Régebben pl. az újságokban is jellemzően több hasábos, akár több oldalas újságcikkek voltak, valamint jóval többen olvastak/olvastunk irodalmat is, adott esetben hosszabb regényeket. Egy social media bejegyzés pár szó, esetleg kép, rövid video, a rá adott reakció pedig egy gombnyomás, aztán lehet továbblépni. Tipikus hiperaktivitási tevékenység, nem merülsz el egy témában hosszabb ideig. Mivel nem sokat kell olvasni, adott a környezet a diszlexia kifejlődéséhez. Ezeket természetesen tovább fokozzák azok a platformok, amelyeknél nem is lehet hosszabb szöveget írni.

Az én ifjúkoromban ugyanez ment a cigivel meg a piával. Aztán sokan, akik amúgy bármikor le tudnák tenni, csak nem akarják, elpatkoltak az 50-es éveik elején. Jópáran meg le vannak százalékolva, mert a pia tönkretette a májat, szívet, vesét, aztán most ott koptatják a padot az orvosi várókban.

Szerkesztve: 2024. 05. 30., cs – 20:22

Klári 😭😭

trey @ gépház

Szerintem valóban rendkívül ártalmas a mobil. Illetve nem is az eszköz a lényeg, hanem a pszichológiai hadviselésnek is beillő weboldalak, meg játékok. A fiúkra a legveszélyesebb a pornó és a játékfüggés. A lányokra pedig a közösségi média. És szerintem ez utóbbi a legnagyobb baj. Még az okok megértése mélységében is blokkolva van, mert szembe megy a hivatalos dogmákkal, ezért nem illik pontosan értelmezni a jelenségeket.

Én egyébként ezeket a veszélyeket már réges régen felismertem, és ezért tiltom a mozgóképet (film és játék is) a gyerekeknek, a közösségi média meg még szerencsére szóba se került. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle, meddig lehet tartani, már most sokkal tovább sikerült mint ahogy a szkeptikusaink jósolták. És igazából nem is nehéz, tök simán megy minden.

A gyerekeim egyébként mondják, hogy a suliban mikor arról van szó, hogy ki mit csinál otthon, akkor tipikus, hogy sokan "telefonozást" meg TV-zést mesélnek. Szóval a "telefonozás" jelen van, hogy mennyire lesz baj belőle azt még nem tudom. Vannak problémák a suliban (mármint a többiekkel), de nem lehet tudni mi az oka.

Azért teszem idézőjelbe a "telefonozást", mert nyilván ha PC-n csinálnák az nem lenne lényegileg más, maximum csak a testtartás jobb egy kicsit úgy.

Én ezt korábbra tenném.

A túl fiatal/csecsemőkori mobilozás miatt kimaradnak fejlődési fázisok a gyerek életében, nem alakul ki a képzelőerő, nem alakul ki a türelem, és sok más dolog ami a rendes szülővel való játszás/olvasás/séta/egyéb foglalkozás/stb alatt kialakul. Ebben nem csak a Z, de már az előző generációk is érintettek, mert még a szülőknek sincsen stratégiája arra, (vagy nem érzik fontosnak) hogy ezt a helyzetet hogyan kezeljék, mert előttük még annyira nem volt ilyen.

A tiltás bizonyos korban, bizonyos esetekben működhet, de inkább a közös átbeszélés lehet a megoldás lényege ahogy a környezetemben hallom. Egyrészt a tiltott gyümölcs témája, másrészt a FOMO. Ha elérakják a számodra negatív tartalmat a közösségéből páran az iskolában akkor ne hiányérzete legyen amiért ő alany jogon nem láthatja, hanem tudjon róla, hogy van ilyen, tudjon róla, hogy mi a lényege, és ha van rá kedve kapjon rá első pár körben veled közös időt, ahol átbeszélitek, hogy mi történik egy tik-tok, vagy insta hirdetésben, mit csinál az influencer, miért cringe valami, miért nem jó az amit tizenXmillióan kattintottak, meg ilyesmi. Minél később kezdődik ez el, annál valószínűbb, hogy lemaradsz, és hasonlóan valószínű, hogy ő meg közösségi hátrányba kerül, mert a kortársaival nem tud lépést tartani. A lépéstartásba akár az is beletartozik, hogy majd lehet ő mondja meg nekik egy tik-tok trendről, hogy baromság, mert te már elmagyaráztad neki.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"A túl fiatal/csecsemőkori mobilozás miatt"

Ezt inkább átfogalmaznám.

Az életkorhoz képest túl korai túlzó ingerek miattra. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

>nem alakul ki a képzelőerő, nem alakul ki a türelem

Ez is hihető. Ugye ezer más dolog is változik a világban egyszerre, ezért nehéz elkülöníteni a hatásokat, de hihető. Van ugye a Waldorf iskola, ők is emiatt tiltják leginkább a mozgóképet úgy tudom. Szerinted meddig tart a képzelőerő kialakulása?

>van ilyen, tudjon róla, hogy mi a lényege

Ideológiai képzést is adok a tiltás mellé természetesen. Szerintem már most többet tud a média manipulációs módszereiről, mint a hup kétharmada. Voltak a sulival moziban is, meg azért itt-ott találkozik ezzel-azzal és szerencsére egyáltalán nem kapott rá a legnagyobb. FOMO sincsen benne, egyáltalán nem látok ilyet rajta.

A másodiknál minimális tendenciát látok, mert sajnos a suliban van hogy valami meséket nézetnek velük. És azt lelkesen elmesélte - ez persze jó - és szeretne nézni itthon is, de nem lehet. Erre azért elég dühös vagyok, mert mégis miért nem tudnak rendes elfoglaltságot adni a gyerekeknek inkább? De még mindig jobb, mint számos más történet amit más iskolákból hallok, úgyhogy nem panaszkodok inkább.

Az ideológiai képzésben egyébként biztos vagyok, hogy működik, de annyi diszkrepancia van benne, hogy nem lehet túl korán kezdeni, mert akkor még nem értik meg. A támadást a lelkük ellen viszont a világ már elkezdi azelőtt, hogy kifejleszthetnék a védelmüket. Ezért kell az elején tiltani és kész, ez az ami működik.

A durvább dolgok szerintem nagyobb korban kezdődnek amikor elkezdenek igazán tombolni a hormonok, meglátjuk mi lesz belőle.

Szerintem első körben addig tart a képzelőerő kialakulása, amíg a szülő motiválja a gyermekét mesével, versekkel, közös játékkal, a saját világának a kis kérdéseire adott válaszokkal, ez akár eltarthat akár 8-10 éves korig is. Utána autonóm módon már tud könyvtárba járni., hogy bővítse a saját képzelőerejét.

Holnap még írok a többire is.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Persze, de nem ennyire. Az en generaciom kepzeletet a teve tette tonkre, de ott csak abbol lehetett valogatni, ami eppen ment. A genZ mar beleszuletett az internetbe, gyakorlatilag barmirol talal barmit. Ez nem ugyanaz, minthogy ment a teveben a baratok kozt meg a Gyozike. A gen alpha pedig ha veletlenul nem talal valamibol pornovaltozatot a neten, akkor generaltat maganak az AI toolokkal.

Ez így igaz. És ez látszik rengeteg ember problémamegoldó, és akár tájékozódási képességén is.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

 ...és ezért tiltom a mozgóképet (film és játék is) a gyerekeknek...

Ha jól tudom, az iszlámban még a zene hallgatása is tilos (nem ismerem a pontos részleteket).

Másik: egyszer, amikor a pub-ból, elég ittasan(, de nem vészesen), taxiztam haza, akkor egy muszlim taxissal elég jó beszélgetést folytattunk, hogy márpedig ők nem isznak alkoholt.

És ugyan eléggé spicces voltam, de nem tudtam nem-egyetérteni vele.

Igaza van.

Alkoholt inni nem jó.

---

Mellesleg a pornót is tiltják, szóval nem meglepő, hogy sokan, akik kiábrándultak a katolicizmusból, meg az ateizmusból, azok hirtelen az iszlám felé fordulnak.

sok mentális beteg + sok gyógyszer = profit :)))

Kicsit más szempontból vizsgálom a problémát, az elsődleges platformjuk a mobil ami azért probléma mert alkalmazhatatlanná teszi őket. Olvastam valami vizsga oldalon, hogy a gyerekek új könyvtárat/mappát sem tudtak csinálni, mert nem tudták az mi és mire van. Kicsit nehezemre esik elhinni hisz a Dropbox meg akármi hasonló elég nagy kartyvasz tud lenni, de ha tényleg csak mobilról használják akkor még ez is elképzelhető.

A mobil azért káros, mert a fiatalok azt hiszik, hogy az az internet. Azt csinálják online, amit telefonon lehet. De én már boomer vagyok...

Nem csak mentális problémáik vannak, hanem szövegértési, életrevalósági, szorgalom- és agilitásbeli stb.

Remélem, hogy összekapják magukat. A saját érdekükben.

trey @ gépház

LK:

Rácz Jenő szerint nehéz manapság elhivatott fiatalokat találni

[...]

a műsorvezető azt is felvetette, hogy a séfként ő is nagyon fiatalan csinált karriert: „Igen, csak én heti hat napot dolgoztam, napi tizenhat órában... A mai fiatalságnak pedig négy napot kell dolgoznia és van, hogy ennyit sem akarnak” – tette hozzá.

trey @ gépház

Szerintem a mobil használata önmagában nem az oka az általános szellemi leépülésnek, hanem csak egyik tényezője, ami éppen kéznél van.
Az ok az, hogy 8,5 milliárd ember annyira iparosodott, hogy a jólétben élő nyugatiak nem tudnak magukkal mit kezdeni, az élet fenntartása minimális idő befektetéssel valósul meg, a maradék idejüket pedig kényelmes és dopamin termelő dolgokra fordítják. A még nyugatra törekvő emberek pedig látják a mintát: egész napos herevere, KFC rendelve, facebooon sztár vagyok, meg is van az életcél, ergo ki akar antilopot kergetni, vadászni, földet túrni, ha a mentális kielégülést elhozza a digitális világ? Az ember alapvetően kényelmes életet akar élni, nem akar szenvedni és arra vágyik, hogy kiemelkedjen, hatalma legyen, ezt a virtuális világ megadja gyorsan, és az élet kockáztatása nélkül. Csoda, hogy a nyugat efelé fordul?

Ja, hogy eközben kinyírjuk a környezetünket, és majd lassan magunkat is. Kit érdekel?!

A mobilt, az autót, a repülőt, a tengeri szállítást, a műanyag palackokat stb… nem betiltani kell, hanem a környezet terhelésnek megfelelően árazni, egy mobiltelefon legyen pl 6 millió HUF, egy autó 70 milliónál kezdődjön, és a egy repjegy pedig minimum 200e Ft akar Londonba is, egy pet palack termékdíja: 3000 Ft/db stb….

Mivel ez nem valósul meg, ezért lehet majd bűnbakot találni, ha nem a mobilt akkor mást.

Az EU Bizottság előszeretettel nyújt be törvényjavaslatokat ami szerint a repülés díja tényleg drágább lesz majd, viszont van egy kitétel. Nem vonatkozik a magángépekre. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2022-003298_EN.html
Ez a használj tömegközlekedést ellentéte.
Úgy nagyjából minden ilyen törvénytervezet külön kitételben megjegyzi hogy na azért ránk ez nem.
Chat-control a másik ilyen ami eszembe jut: https://www.eureporter.co/business/data/mass-surveillance-data/2024/04/…
Szóval azért abban nem vagyok biztos hogy ezek a rendeletek amiket felsoroltál a kívánságlistán majd mindenkit egyformán érintenek, valószínűleg nem. Olyan emberektől veszi el a lehetőséget akik ki akarnak törni az alsó rétegből.

Kérlek, ne gyere avval, hogy kitörni sokaknak úgy lehet, ha szarrá kúrod a környezetedet, és majd utólag ha bejön a nagy zsozsó, akkor dobsz a perselybe valamit. Akkor ne törjön ki! Ha egy fel literes kóla nem pl 300 Ft hanem 4000 Ft akkor mi lenne? Igyál vizet!

Ha a repjegy bankokba nem 500 EUR lenne főszezonban, hanem 5000 EUR a turista osztályon, akkor hany repülő menne?

Nem akarom, hogy mindenkit egyenlően érintsen minden. Nem kommunizmus van! Akinek van pénze az fizesse meg az arat rendesen! Az nem megy, hogy megfizetjük a hepajozast, de a károkat pedig nyelje le más!

Na, sok vén fasz, akik gyerekkorukban 0-24 lógtak a számítógépen és most meg csak a hup-on lógnak naponta órákat... :D

Igen, és 40 éve még eléggé kevés számítógép volt a háztartásokban, inkább a 80-as évek második felében kezdtek elterjedni a home gépek, addigra ment annyira le az áruk, hogy ugyan sok pénzért, de már megvehetőek voltak (a tehetősebb családoknak). Az 50 év körüliek nagy része legfeljebb kamaszkorban játszhatott számítógéppel, vagy korai felnőttkorban.

Viszont azt ne feledd, hogy azok a home mikrók meg korai PC-k még nem voltak annyira látványosak, szórakoztatóak, lekötőek, hogy a gyerek egész nap nyomja, azokra azért rá lehetett unni, meg ugye azt nem tudtad a zsebedben elvinni bárhová, hogy ott is megállás nélkül nyomkodhasd. Meg internet se volt hozzájuk, azt a pár offline alkalmazást, játékot gyorsan meg lehetett unni annak, aki nem programozott, dolgozott rajta.

Okostelón meg ott van ugye mindenkinek a mobilnet, Wi-Fi, végtelen tartalmat tud róla nyomatni (videó, audió, e-book, chat, blog, stb.), csomó közössége meg streamoldalról, ennek érződik a hatása.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nyugi, én emlékszem rá, hogy azok a home mikrók milyenek voltak és milyen játékélményt adtak offline, internet nélkül. Ahogy arra is, hogy nem feltétlenül a látvány kell, hogy egy játék szórakoztató legyen.

És arra is emlékszem, hogy a fiam mennyit időt a számítógép előtt azokkal a játékokkal, amire azért rá lehetett unni :)

Persze, én is elvoltam vele végtelen időt, még játékok nélkül is, mert programoztam. De ha egy átlag embernek, átlag gyereknek mutogattad, az gyorsan megunta. Nem csak a grafika nem volt látványos, hanem az egész nem kötötte le akkor az átlag embert, legfeljebb egy kis időre.

Ez a folyamat, hogy a fiatalok be vannak zombulva a telóba, játékkonzolva, ez nyugaton előrébb tart. Nemrég néztem egy brit vezetésoktató videót, ahol taglalja a faszi, hogy nehezebb ma a fiatalokat vezetni tanítani, mert szorongóbbak, antiszociálisabbak, és mutogat rá példát, végigjárja azokat a városokat, házakat, utcákat, ahol ő nőtt fel, mutatja a játszótereket, sehol egy gyerek, se az utcán, se a játszótereken, mikor azok az ő idejében tele voltak gyerekkel. Ő is a közösségi oldalaknak meg a játékkonzoloknak tudja be.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Igen, és 40 éve még eléggé kevés számítógép volt a háztartásokban, inkább a 80-as évek második felében kezdtek elterjedni a home gépek, addigra ment annyira le az áruk, hogy ugyan sok pénzért, de már megvehetőek voltak (a tehetősebb családoknak). Az 50 év körüliek nagy része legfeljebb kamaszkorban játszhatott számítógéppel, vagy korai felnőttkorban.

Nem az átlag háztartásról írtam, hanem azokról, akik ott pampognak, hogy a gyerek ne képernyő előtt éljen, azok nagy része gyerekként képernyő előtt élt... :D

Te hány évesen kezdted?

Igaz nem engem kérdeztél, de a helyzetem hasonló, nem vagyok 50, „csak” 43 (nem mintha nem minősülne az is már vén f@×.nak), de én 1988-ban kerültem először gép elé, 7 éves koromban, az egy C+4 volt, aztán mindenféle előtt voltam, C64, Primo, 1991-ben már PC XT, majd 92-től AT, 93-tól 386-os, de sokáig nem volt otthon gép, csak ismerősöknél meg iskolában, illetve néha otthon volt, de átmenetileg, ismerős adta kölcsön oktatási intézményből leselejtezésre szántat, meg fater hozta haza munkahelyről hosszabb szabadságokra. Az első saját gépem csak 1995-ben lett, egy 486DX/4 100-as, azaz 14 éves koromban. Játékkonzolom egész végig nem volt, nem is lesz, világ életemben utáltam a kontrollereket. Netem meg csak 22 éves koromban lett, okostelóm meg 32 éves koromra. Így nálam a játékkonzol, Amiga, CP/M, Unix kimaradt.

Egy mai fiatal más, sokkal hozzáférhetőbbek a gépek, mindenki zsebében okosteló, mobilnet, már a 3 évesek kezében is táblagép van itt nyugaton, nekik ez természetes, elve ebben nőnek bele. Már nem is tudják, hogy milyen volt az offline, analóg világ, amikor max. tévé, rádió, magnó, könyvek, stb. voltak csak, meg képernyő helyett a való életet élték inkább az emberek.

Persze engem meglep, hogy egy mai fiatal mindjárt hozzáfér, ebből azt gondolnánk, hogy akkor informatikailag is gyorsabban fejlődik, de nem, mert általában idióták maradnak benne, még annyira se tanulnak meg hozzá érteni, meg ebben gondolkodni, mint a mi korosztályunk. Szóval nekünk megvan az az előnyünk, hogy mivel egyszerűbb gépeken, primitívebb rendszereken kezdünk, meg low levelben nyomtuk, jobban értjük, mélyebben megtanultuk, és nem csak ikonokat, meg menüket tudunk nyomkodni, leokézni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én 7 évesen kezdtem programozni, és éppen azért nem akarom, hogy a gyerekeim korán a gép elé kerüljenek, mert tudom hogy milyen és mik a veszélyei. Én például játékfüggő vagyok, és borzasztó sok időt elbasztam vele az életem során, és sokszor támolyogtam kialvatlanul végig az életemen csak emiatt. Nem kívánom ezt senkinek, szar dolog. Ha függővé válik gyerekkorában, akkor az bizony az én felelősségem. Rohadt nehéz lejönni róla, olyanról is hallottam, akinek teljesen tönkretette az életét, nekem csak megnehezítette szerencsére.

Egyrészt ahogy Raynes is írta, a mai gépek már nem olyan "ártatlanok", mint az akkoriak. Sokkal durvábban függőséget okoznak, pedig már az akkori szint sem volt kutya.

Másrészt a 7 éves kor is fiatalnak tűnik, de manapság 1 meg két éveseket is telefonnal nyugtatnak sok helyen, az már egy egészen más szint. Főleg az az amit mindenképpen el akartam kerülni, hogy függőséget alakítsak ki bennük egészen fiatalon.

Azzal szemben nem lenne kifogásom, hogy 6-10 éves kor környékétől elkezdjenek programozni. A legnagyobbal már programoztam is együtt, de nem kapott rá, nem érdekli annyira mint engem érdekelt annó. Más szempontból is más az érdeklődése, neki más a világa mint nekem. De amit együtt csináltunk az jó élmény volt. Meg Tinkercadozni is tanítottam, abban is csinált pár dolgot, volt amit ki is nyomtattunk.

Tehát nem általában az informatikától tiltom őket, hanem elsősorban a mozgóképektől - tehát a videózástól és a játékoktól. De a mozgóképeket is elkezdtem beengedni minimálisan a nagyoknak, de szigorúan csak olyat, ami valóságot ábrázol, tehát nem játékfilm.

A közösségi média pláne nem létezett annó, és a lányokra szerintem borzalmas hatása van. Úgyhogy az tuti tiltva lesz, illetve egyelőre tiltani se kell, mert eszükbe se jut, nem is vágynak rá egyáltalán szerencsére.

A játék a legérdekesebb kérdés egyébként, mert engem emlékszem, hogy nagy mértékben a játékok motiváltak, hogy megtanuljak programozni. Tehát vehetjük úgy, hogy mégis van pozitív hatása is. De mi van, ha tanulásra motiválás helyett csak simán függővé válik? Túl kockázatos. Egyelőre az a tervem, hogy inkább működő dolgokkal motiválom a gyerekeket programozásra - Arduino vezérelte játékokkal pl -, a kisebbek közül lesz akit érdekelni fog. Illetve azt gondoltam még, hogy aminek megérti a technikáját, azt unlockolhajta, tehát ha ír valami 3D-s programot, akkor utána játszhat 3D-s játékot. De ez lehet, hogy nem okos, mert a legfontosabb szempont az, hogy a függőséget kell elkerülni, a motiválás csak másodlagos. Meglátjuk, de a mozgókép tiltás az nagyon bejött és tuti marad még jó sokáig.

25 évesen. Függetlenül attól, hogy én nem pampogok, bár a témát én nyitottam. De az általad leírt vén faszok kategóriájába én boomerként egyértelműen benne vagyok, viszont pont ezért nem áll, hogy egész nam a gép előtt ültem, és nem azért mert nem ültem volna, hanem mert nem volt :)

igen. ez így van. iszonyat drága volt egy C64!:D
én 18 évesen kaptam sajátot 1992 ben. úgy hogy anyám és keresztanyám dobta össze, mert anyám nem az áltagkeresetet kereste meg...
vmi ~22E volt egy C64C+2 joy+magnó...
https://m.blog.hu/id/iddqd/image/201401/hirdetesek/hcov19_1991.jpg

Ezek már egész jó árak :) A floppy drive-ot 86-ban úgy sikerült 23000 Ft-ért megvenni, hogy egy ismerős ismerőse tudott devizás boltban vásárolni, én tőle vettem. C64 meg szintén szürkeimportból 25eFt volt. Vegyük figyelembe azt is, hogy 86 és 91 közt volt nem kis infláció is.

Szerintem a nagy része a '80-as évek közepén és végén kezdte, az itteni veteránok többsége már az ötvenet közelíti vagy meg is haladta azt és az általános iskolában már biztos találkozott számítógéppel. Én 1984-ben kezdtem neki az általános iskolának, '86-ban kapott az iskola számítógépeket és felsősként már volt számtech-szakkör és voltak bőven osztálytársak, akinek volt minimum C16 vagy hasonló gépük, ami akkor másfél-két havi átlagfizetésbe került, drága volt, de nem volt megfizethetetlen. Mire '92-ben végeztem, már egyáltalán nem volt ritka az otthoni számítógép, az iskolákban már egyértelműen a PC volt a menő.

Szóval akit érdekelt a dolog, az a '80-as évek közepétől már könnyedén számítógép közelébe tudott kerülni. És szerintem az itteni vén faszokat biztos érdekelte, mert különben nem lennének itt, hanem átlagos digitális analfabéta vén faszok lennének... :D

én vadkeleten '89-ben végeztem általánosban. asszem vmikor 7-8-ikban jött be a számtech szakkör nagyrészt TVC-k voltak és volt egy VIC20.
de ami az igazi szemétség volt, hogy csak a szín matek ötösök mehettek számtech szakkörre!:D de aztán valahogy bekönyörögtem magam!:D
szakmunkásba mentem tovább, ott már volt 1 db C64, sok HT és TVC. vittek programozó versenyekre, pesten is voltam. hogy hol már nem emlékszem!:D kimentünk valami kocsmába játszani, akkor játszottam a N.A.R.C. arcade gépen!:D
ami szuper volt, hogy kaptam a számtech teremhez kulcsot!:D

Számtech szakkör nálunk is volt, ha már 3-4. osztály környékén jártál. De nálunk az volt a motiváció, hogy akkor mehettél, ha a napköziben már megcsináltad a házi feladatokat (napközis tanár átnézte), illetve alapvetően jó jegyeid voltak.

A mikrók meg sok más gép csak nálunk, a keleti blokkban voltak ám annyira drágák. Nyugaton akkor már nem volt olyan drága, főleg a lényegesen magasabb nyugati fizetésekhez mérten, csak ugye importálni nem tudtad sokáig a Cocom-lista miatt, és ugyan ezt sokan kijátszották, becsempészték maguknak az osztrákoktól, de ugye nem volt annyira magas a száma, hogy lefedje az igényeket, így hiánycikk maradt sokáig. 1992-re már nem volt Cocom, de még mindig időbe tartott, mire felzárkóztunk nyugati szintre. Így sokáig volt sok minden drágább.

A magasabb inflációnak, államadósságnak is szerepe volt benne, azt nem vitatom.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Van ugye az a vicc, amikor Pistike megkérdezi a szüleit, hogy szerintük mi a baj vele:

A gének vagy a nevelés?

Mint Y generációs szülő, a következőket biztosan tudom állítani:

1) nem az a baj, hogy nincs életed amíg a gyerekek picik, hanem az, hogy az alapvető életben tartásuk is leköti MINDKÉT SZÜLŐ energiáinak 150%-át. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyi és milyen gyerek van.

2) a boomer generáció (nagyszülők) soha a k*rva életbe nem érnek rá segíteni, mert mióta nyugdíjasok, azóta "többet kell dolgozniuk mint előtte". Most ezt hadd ne fejtsem nagyon ki, de olyanokra kell gondolni, mint hogy:

a) rendben legyen a kert (szorgalmi feladat),

b) MINDEN NAP el kell menni bevásárolni (csak a friss pékáru a jó),

c) ma még nem mostam fel.

3) ha mégis megkapják a gyereket, akkor "tud már magára vigyázni" (nem tud), meg nézzen csak TV-t vagy épp youtube-ot, meg csak "be kell rakni a járókába".

4) ezek után viszont mivel a mi energiáink is végesek, egyszerűen ennyit tudunk foglalkozni a gyerekekkel. A feleségemmel megteszünk kb. mindent ami tőlünk telik, de érezzük, hogy ők ennél is többet igényelnének. EZ VAN. Ennek ellenére egyiknek sincs se telója, se tabletje. Teszem hozzá, tőlem sem azt látja hogy azt nyomkodnám. Helyette van játszótér, bicaj, kirakó, társasjáték és marhára élvezik. Ettől persze még kis hálátlan dög az összes, és arra nem képes hogy ne sz*rjon be, amikor pedig vagy már 100x megígérte hogy szólni fog. Nem baj, egyszer csak kinövik.

Ez tetszik, finoman, de nehezményezed , hogy a szüleid -miután téged elindítottak, s már felnőtt vagy- szeretnének egy kicsit a saját igényeik szerint élni. Szeretnéd máséval verni a csalánt, és nem tetszik, hogy nem önként jelentkeznek rá. Könyörgöm mikor fogsz már felnőni, tetteidért saját magad vállalni a felelősséget. A gyerek a te dolgod, nem a szüleidé. Hidd el sokkal jobb, ha te neveled, mint ráhagyod a nagyira, kényelmesebb igaz, de állandó konfliktus forrás lesz. Ahogy olvasom mármost is az. "tud már magára vigyázni" (nem tud)"

Én spec -mivel a két gyerek között 8 év dif van- 20év gyereknevelés után szeretnék kicsit mással foglalkozni. Meg is mondtam a nagyobbnak, hogy ha gyereket akartok, akkor időben szóljatok, mert akkor beiratkozok egy horgász tanfolyamra, s ha lehozzátok a bambinót, én már megyek is a tóra. :D

Lehet a mobiltelefon miatt a szülők leszarták a gyerekeiket és ez az igazi baj. Mindhárom gyerekemem kb 4 éves kora óta rendelkezik, telefon, tablet, laptop, pc , nintendo komboval. Mivel tutira megyek költök pszichológusra, eddig feleslegesen. Értékrend, önismeret rendben, egy-két full defektes tanárt jól kezelnek. Életkoruk 7.5,  9, 19.

Nem csak a fiatalokat. Az ország nagyrésze függő. Tönkre teszi az embereket. Az MI lesz az utolsó döfes amikor már semmit se kell.kerdezned mástól mert van egy cucc ami mindent is jobban tud.