Bojlerekről ...

Elkezdett csöpögni a bojler... Ez lehetne egy Tarantino mozi első jelenete is. De most nem az történt.

Szóval múlt héten elkezdett csöpögni a bojlerem (Hajdú 120L), természetesen a fedele alól. Leszedtem a burkolatot, körbetapogattam és éreztem egy kis nedvességet a tömítés körül.  Nem akartam nagyon belefolyni a témába (csak becsöpögni esetleg), ezért úgy voltam vele, hogy majd meghúzom a csavarokat és az majd megoldja a problémámat. Elő is túrtam a dugókulcsot. Na itt jött az első probléma, hogy a menet jobban kilógott mint a dugókulcs mélysége, ezért kb csak 2 millimétert ért bele a csavarba. Nagy nehezen sikerült rajta húzni egy kicsit így mint aki jól végezte dolgát vissza is csavaroztam a fedelet és boldog voltam. 2 teljes napig, amikor újra elkezdett csöpögni...

 

Az újabb szemrevételezés során kiderült, hogy most már nem oldalról szivárog, hanem az anód csavarja alól. Ott még hosszabb volt a menet ami kilógott, esélytelen volt a dugókulcsos megoldás. Körbenéztem a neten, hogy mennyibe kerül az anód, fűtőszál, tömítés kombó. A végére úgy döntöttem, hogy van aki ebből él, nem fogok baszkódni vele így elkezdtem szerelőt keresni. Google első oldali találatokat végigtelefonáltam, voltak köztük humoristák is.

- Jó napot kívánok, bojlerszerelés ügyében keresem.

- Parancsoljon, miben segíthetek

- Van egy Hajdú 120 literes bojlerem ami csöpög, szeretnék benne anódot, fűtőszálat és tömítést cserélni. Ez milyen nagyságrendű összeg lenne?

- Várjon csak, megnézem. click... click...click. Kiszállással, munkadíjjal, alkatrésszel együtt 100.000 forint

- Köszönöm szépen, viszont hallásra.

 

Összehasonlításként, 90 körül már kapsz új bojlert. És ezt elbírta mondani a csóka röhögés nélkül. Na mindegy, telefonáltam tovább. Az átlagos szórás 35-50k körül volt.

Szenvedtem a leeresztéssel, mert a nyomásszelep (amivel egyben le lehet ereszteni) mert kurvára nem akart folyni belőle a víz, de kb 2 óra alatt sikerült abszolválni ezt a felettébb komplikált feladatot.

Meg is történt a választás, csengetett is a szaki másnap, aki gyorsan szét is kapta az eszközt. Kiderült, hogy az alaplemez (amire fel van szerelve az anód és a fűtőszál) is elég gatya állapotban van, így jó lenne azt is cserélni. Oké, csináljuk. Kicserélte a nyomásszelepet is meg a bekötő csövet. Megnyitja a fali elzárót, ami hát persze, hogy elkezdett csöpögni... Oké bazdmeg, cseréljük. Feltöltés közben nyitva a mosdó csap, szépen megy is a történet, amikor egyszer csak elkezdett köpködni és elhallgatott. Hát persze, hogy eldugult a trutytmótól. Szerencsére a mosdó elzárót maxra nyitva sikerült orvosolni.

 

Örültem, hogy nem nekem kellett szopni vele és az embernél volt minden kéznél. A vége 40k lett, ezzel 10 évig megint ellesz a bojler....

Hozzászólások

És itt sokan azt hiszik h. még mindig az IT a jól fizető állás 2024-ben... a f@szt! Kóklerkontár bojler-víz-gáz-fűtés kazánszerelő mekkmestereknek áll a magyar tetves világ 2024-ben.

>> Megnyitja a fali elzárót, ami hát persze, hogy elkezdett csöpögni...

:) eleve tartok otthon spare sarokszelepet hasonló (tök mást szerelek, de ezért kell rohangálni a szatócshoz) tapasztalatok okán

Az első szerelésem kb 3 óra volt, úgy hogy még fűtőszálat / anódot  is elmentem venni. Azért ehhez 100k-t elkérni (és tuti van aki kifizeti), nem semmi. 

Fedora 40, Thinkpad x280

Szerintem a google első 5. találatban a hiénák jönnek fel, akik fizettek ezért h. az elején legyenek. Sajnos igaz a tapasztalat (nem csak ezekre, hanem minden más iparosra is) h. aki könnyen megtalálható kontakttal rendelkezik és bármikor ráér, az 1 kutyaütő fasz, és senki nem hívja többet.

Aki jó munkát végez, emberi pénzért, azok nem hírdetik a telefonszámukat kb. sehol. Mert így is folyamatosan kapnak annyi megrendelést/melót h. nem szorulnak rá hírdetni magukat. Sok évnyi tapasztalat. Nem nagyon van kivétel.

Figyelj, ezek a nemnormálisak úgy vannak vele, h. ül otthon, a seggét vakarva, mellette a telefonja. Dolgozni meg büdös nekije. Bejön naponta 10 hívás, mindegyiknek mond 100 ezret. Ha csak 1 is akkora szarban van h. kifizeti, már többet keresett vele, mint az ide írkálgató valamelyik hazai multinál IT középvezető állásúak nagy többsége.

Én 4-5 éve csináltam először magamnak. Már akkor is meglepett, hogy minden alkatrész még mindig kapható hozzá, és nem volt összesen 20e, pedig kb mindent kicseréltem (a fűtőbetét valószínűleg menthető lett volna egy ecetes vízkőtelenítés után, de nem kockáztattam), egyedül a termosztát maradt.

Akkor azért elment egy délután vele. Főleg az a rész nehéz, vagyhát borzasztóan türelemjáték, hogy az alaplemez visszarakása közben a csavarok betaláljanak a lyukakba és ne lökődjenek állandóan ki a helyükről. Biztos vagyok benne, hogy a szerelőknek erre van valami fogása, amivel gyorsan meg tudják csinálni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Biztos vagyok benne, hogy a szerelőknek erre van valami fogása, amivel gyorsan meg tudják csinálni.

Jah, ezt a kalapácsütést fizeted meg a 100e-ben :D

 

Vicc annak aki nem ismeri:

Történt még a XX. század elején, hogy Henry Fordot kihívta egy gazdag ügyfél a meghibásodott T-modell-hez.
Ford nézegette, nézegette, majd három helyre egy-egy jól irányzott kalapácsütést mért, és a kocsi újra működött.
- Köszönöm, köszönöm! Mennyi lesz? - kérdezte az ügyfél.
- 110 dollár. - válaszolta Ford.
- Mennyi??? De hát 10 perc alatt végzett! Mi kerül ennyibe???
- 1 dollár a kiszállás, 3 dollár a kalapácsütés darabonként, az ugye 1 dollár, plusz háromszor 3 dollár, ami mindösszesen 10 dollár...
- ...és a maradék 100 dollár??? - vágott közbe türelmetlenül az ügyfél.
- ...az pedig az, hogy tudtam, hogy hová kell ütni...

 

Én tudnám hogy az ő fejüket hol kell megütni, h. csak lesántuljon de el még ne pusztuljon.

Bizony kapni, és pár ezer Ft-os dolgok. 2 éve nekem egyik kábelen a szigetelés megolvad, mondom de jó, honnan veszek másikat. Rákerestem, obi ban (gondolom máshol is), van hozzá vezeték egységcsomag ~1000 Ft :D

És az a vicc, hogy ilyenek a fenntartható, zöld, környezetbarát stb dolgok, nem egy 3T SUV fogja megmenteni a földet, meg 5T akksi az udvaron stb ...

Fedora 40, Thinkpad x280

3-5 évente azért illik kitakarítani és az anódot szemrevételezni - persze ez függ a használattól is, mert egy hétvégi házban, évente 1-200 zuhanyozásnyi vizet elhasználva nem kell ilyen sűrűn, de életvitelszerűen lakott ingatlanban, 2-3-4 fő esetén bizony nagyon hasznos tud lenni.

Villanyszerelő vagyok, és pár éve nem vagyok hajlandó boylert szerelni, mert már a hajdú mintaboltban is egyre vacakabbak az alkatrészek.

- Az anódnak valahogy a talpa fogy el először, és emiatt fellazul a tömítés, majd csöpögni kezd. Ahol emiatt már tekertem az anódra rozsdamentes anyát, és úgy dugtam ki a víztérből, mindkét oldalt tömítéssel ott tökéletes.

- Szétszeded, kitakarítod, új minden bele, összerakod, feltöltöd, bekapcsolod, és 49mp után leveri a FI-t, mert van valami baj. Megfordítod a bekötését, akkor csak 60perc után. Gyári hibás a fűtőszál bevonata, és a hőtágulás+fűtőszálon eső ellenállás majd hajt valami áramot a föld felé.... Vagy elejtették a boltban, vagy mittomén, de nekem kell megint leengedni, szétszedni, kiszerelni, elmenni a boltba reklamálni, új tömítéssel összerakni, és elmagyarázni, hogy nem én vagyok a szerencsétlen, és mostanában ebből egyre több van. Gyári vezetékcsomagban a vezetékeken olyan kétpálcás saruk vannak, hogy felszerelés előtt össze kell nyomni fogóval különben 6-10 hónap és úgy ég el, hogy lehet cserélni a hőkorlátozót is, de legalább a lámpa vezetékéről már lespórolják a műanyag burkolatot.

Már váltogattam a helyeket ahonnan vásárolok, de kb mindegy. Nekem nem kell a fájás, hogy "a hülyegyerek csak másodjára tudta összerakni a boylert...."

- Nem Hajdú boylerek. Van ami úgy indul, hogy legyen egy kb 54-es vagy 56-os csillagkulcsod (amit már ilyen traktor/kombájn vonalon használnak) a fűtőblokk kitekeréséhez (poén vonal: A google annyira nem hitte el, hogy én egy olyan villáskulcsra akarok rákeresni, hogy mindig átjavította 5/4"-ra... :D ) amivel a komplett boylert le tudod szakítani a falról, csempét el tudod törni a felfogatásánál ha 2+ éve nem volt vízkőtelenítve. A másik fajta, ahol egy M8 anya tartja a kúposan záródó vízteret, ami ha lazítani próbálsz van amikor leszakad. És az alaplap kuka. És amúgy sem fér be rendesen a kezed egyik fajtába sem, hogy kiszedd a vízkövet.

- Építtetői mentalitás. Nincs sarok szelep a fali csatlakozáson, ezért a teljes melegvíz hálózatot le kell üríteni a boyler mellett, de nem kevés esetben a hideget is. Utána feltölteni, légteleníteni a melegvízcirkót, meg ilyesmi.

- Megrendelői mentalitás. Azt a fűtőszálat minek cserélni? Ok, hogy szétnyomta a vízkő, de letakarítjuk, visszahajtjuk. Annak az anódnak még megvan a fele, miért kell cserélni? Eddig sem volt biztonsági szelep, most miért akarod berakni? Hát igen, meg van törve a bekötőcső mióta itt lakok 15 éve, még ennyit biztos kibír, senki nem piszkálja. Jaj, ez de sok víz, ne engedjük le a lefolyóba, majd locsolok vele virágot. (+1.5-2 óra)

-Környezet. Hogy mi? Te így rendesen átbaszod az embereket, és 20e nálad a boylertakarítás? (kb 5 éves sztori) Hát én minden havernak megcsinálom 3-4e Ft-ért. Mekkora paraszt vagy.... (és ugye itt a műszaki tartalomban van a különbség. A kétsörös ember simán visszarakja a régi tömítést, kiszilózza ha csepeg, visszahajtja a fűűtőszálat, stb... Ja, meg közben megiszik a pénz mellé még ugyanannyit)

Vége felé, csak úgy vállaltam, hogy engem nem érdekel, fotózd le az adattáblát, veszek egy komplett belsőt, összerakom otthon, lepróbálom egy vödör vízben, odamegyek, és lecserélem az egészet.

Ma már csak úgy vállalom, hogy hívj egy vizest, takarítsa/cserélje amit kell, ha kész, nem boldogul vele elektromosan akkor megyek bekötöm. De ezt is csak régi ismerősöknek.

Rohadtul beleuntam, pedig állítólag jó vagyok benne.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hát ahhoz kellett volna jó pár éven keresztül videózni fotózni ezeket a sztorikat, hogy legyen alapanyag a demonstrációs képekhez.

De az ötlet nem tűnik ördögtől valónak.

Lennének sztorik.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Valahol kezdd el, csak abból lesz majd bármi is. Én garantáltan felíratkozok a csatornádra, ha az kell h. elindítsd! :)

Azon meg ne aggódj h. nincs jó kamerád, profi mikrofon, stúdió világítás, profi videóvágás Davinci Resolve-ban. Ha a tartalom érdekes, és majd beindul a csatorna, beszerzel a pénzből profi felszerelést.

Ha elkezdenék videózni az nem pont emiatt lenne, de még abba a stílusba az is beleférne. 

De azért vannak bajok a mai tartalomgyártással, ez ami inkább elrettent... :D

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem szeretnélek tovább győzködni, nyilván te érzed h. vagy-e olyan tudás birtokában amit meg szeretnél-e osztani a világgal, vagy sem. Szerintem amiket fentebb leírtál, azok a sok bojleres használónak hasznosak lennének, ha csak 1 db videó erejéig is a pocsék alkatrészekről pl.

Na ezek az "apróságok" (anódra rm. anya, fűtőszál probléma, stb.) azok, amiért a szakembert meg kell fizetni. A probléma ott van, hogy nem lehet tudni, hogy önjelölt youtube-ról "okosodó" szaki, vagy valódi szakember akit kifogsz...

Nekem egy Tatramat EO 935 bojlerem van, eddig (lekopogom...) csak anódcsere volt, de ha fűtőszál kellene bele, akkor az egy érdekesebb kör lenne, bár ahogy tömítést is sikerült a sokadik helyen kapni, talán az sem lenne nagyobb szívás, bár... (Sajnos az anyanyelvével csehül állok, pedig arrafelé mindenből _is_ van...)

South Park legutóbbi részében, amiben a Disney-t is csúnyán égettek volt a másik fő téma, hogy egyre kevesebb a szaki... :-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2024. 05. 31., p – 19:19

Eldugott kis város, Tolna-vármegyében.

Nekem is egy Hajdú 120l-es villanybojlerem van. 2022. szeptemberben (talán?) lett cserélve minden IS benne (2014-ben költöztünk a házba, azóta nem nyúltunk a bojlerhez, volt is benne vagy 5kg vízkő...). Idén márciusban hívtam ismét a bojlertisztítós embert: fűtőszál, tömítés cserés volt, az anód még nagyja részt rendben van: 20e volt a vége. Itt ilyen kemény/vasas a víz, szóval 1-1.5 évente most már kapni fog egy szervizt, de nekem ennyit megér a nyugalom. ;) új bojlert meg majd akkor, ha ez már tényleg menthetetlen.

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

ezzel 10 évig megint ellesz a bojler....

Ezt a saját és a bojlerszerelő érdekében felejtsd el. Sokkal egyszerűbb 2-4 évente (helytől, vízkövesedéstől függően) karbantartani a bojlert. TMK. Vannak olyan furcsa hibák - pl: anódtörés, de nem a vízkő nyomta szét, amelyeket olcsóbb és egyszerűbb még időben orvosolni.

Nálunk a kiadott albiban van bojler, de nem szoktunk vele aszakodni, mikor behal, hívunk szakit, h szereljen fel egy újat. Nem a leg környezetbarátabb, de elegem van abból, h javítás után még megy 1-2 évet valami, utána újra kezdődik az egész.

És ki csinálja meg nekem? Pláne esetemben egy kiadott albérletben? Mert magamnak még megcsinálnám, de nem fogok odamenni egy előre egyeztetett időpontban, h utána ott keccsöljek vele, szétszedjem, menet közben derül ki, ha még ezt+azt is kell cserélni, belerohad a csavar, beletörik, elrohangálni az alkatrészért, parkolót keresni, fizetni a parkolást, mindezt azért, h ne 10 évente, hanem 15 évente kelljen cserélni. No way. Ezek így vannak tervezve, gyártva. Időtartamra.

Errefelé kemény a víz, évente vízkőmentesítem a kb. 35 éves Hajdu bojlert. Szerintem egy klasszikus építésű Hajdu bojlert bármelyik releváns szerelő karban tud tartani, de biztos vagyok benne, hogy ki lehet fogni balfaszt is. Nem tudom, pénzügyi szempontból megéri-e, ha nem magadnak csinálod. Bérbe adott lakás esetén talán jobb nem nyúlni az elektromos dolgokhoz. Szóval előfordulhat, hogy idő és pénz szempontjából tényleg jobban megérheti a tíz éves csereperiódus.

:)

Ami miatt jó, ha profi csinálja.., mert a karbantartáshoz felhasznált anyagok, tömítések nem eredeti gyártól származó volta, okozhat komoly meglepetéseket. (Pl. a szerelés-visszakapcsolás után folyik, (vagy csak csöpög,) a bojler az alsó szigetelő talp vmelyik oldalán..., A profi, - jó esetben, - tudja, melyik típushoz mit szabad megvenni, mert már szívott néhányszor ezek miatt. - A kereskedelemben ezekről nincs információ. Ott egyszerűen csak eladni akarnak.)