Medence hőszivattyú?

Meglevő, hybrid üzemre kialakított fűtési rendszerbe nézek épp olcsó, kis teljesítményű, de legfőképp olcsó :D monoblokkos hőszivattyút.

Ami meglepett, az az, hogy vannak ún. medence hőszivattyúk, amik a leadott teljesítményükhöz képest nagyon olcsóak, de kiegészítő fűtésre a tavaszi/őszi időszakra tök jó lenne.

pl. ez, vagy ez, de sok hasonló van még ugyanott.

Ez pl. 15/26 -n még mindig elég jó COP-pal rendelkezik, másiknál láttam -7 fokon működőt.

Ugyanakkor ötödannyiba kerül, mint egy "igazi".

Ezekkel mi a baj? Ház kiegészítő fűtésére nem lenne jó? Végülis nem fogja tudni, hogy medencébe megy-e a víz vagy radiátorba. :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 19:03

sub.
Ez érdekes, eszembe nem jutott volna. Lesz olyan aki a nevét adja hozzá és beköti a lakás fűtésbe ?

Ha elég a 26 fokos víz és nincs hidegebb, mint 15 fok, akkor tudsz vele érdemben fűteni, viszont gyanítom, hogy ilyen körülmények között pont nem kell fűtened. Ezekben úgy van felépítve a kalorikus rendszer, hogy nyári szenzonban az amúgy is meleg vizet kicsit meg tudja melegíteni.

Sajnos nagyon nehez kinyerni adatot, de a fairland-rol 3 dolgot sikerult:

- 15 fokban 50% teljesitmenyen 6.3 COP van

- 18-35 fok kozott allithato az eloremeno futes

- maximalis motorteljesitmeny 1kw.

 

Tehat nekem egy kutya kozonseges 1kW kapacitasu hoszivattyunak tunik, ami pont jo hibrid kornyezetbe, kiegeszito futesnek.

 

Ami kerdes, az a maximalis eloremeno viz (jo lenne azert 40-45 fok), es a COP ertek 2/45 esetben.

Az egyéb kétségeimen túl: ezek medencéhez fejlesztett eszközök, azaz 50-es PVC csövön áramoltatják a vizet, leírás szerinte 2 - 4m³/h. Nem tudom, hogy nálad hogy néz ki a fűtési rendszer, de nem vagyok biztos benne, hogy egy lényegesen kisebb keresztmetszetű bemenetnél - kimenetnél tartós lesz az eszköz. Szerintem felmerül továbbá a fűtési rendszerben esetlegesen keringő hordalék is..

Ezek alapvetően nem problémák, a legtöbb hőszivattyú ~7-10 liter/perc térfogatáram alatt nem tud működni, megáll flow error hibával, az meg 0,4-0,6 köbméter óránként, szóval az adott fűtési rendszernek ennél nagyobb térfogatáramot kell tudnia - vagy be kell építeni egy hidraulikus váltót vagy puffertartályt, ami átváltja a térfogatáram különbséget. A legtöbb hőszivattyú 5/4" csőcsatlakozással rendekezik, szóval 42x1 vörösrézzel kellene bekötni amúgy is.

A fő probléma nem a vízzel kapcsolatos, hanem hőtechnikai, a kalorikus rendszerrel kapcsolatos: a hőszivattyúkat különféle hőmérsékleti viszonyokra tervezik, lehet fagyasztó, hűtő, légkondícionáló vagy hőszivattyú, többnyire ugyanazzal a gázzal mennek, mégis mások a nyomásviszonyok bennük, mert más-más cold és hot hőmérsékletre vannak beállítva, más a nyugalmi nyomása a közegnek. Ezért nem működik például a legtöbb hűtő 15 °C alatti hőmérséklető helyiségben, mert nem képes olyan nyomásviszonyokat kezelni, ami ebben a tartományban kellene.

Például a fűtési hőszivattyúk tipikusan 5-35 bar közötti nyomástartományban működnek, ahogy növekszik a Tcold és Thot közötti különbség, úgy növekszik a nyomás, téli üzemben az átlag 30 bar körül van, 5 bar minimummal hidegben, nyáron meg 15 bar körül 10 bar minimummal, amikor csak HMV-t készít. 35 bar drága kompresszorral érhető el, drágább szerelvények kellenek hozzá, drágább hőcserélő, szóval ezek a medencefűtő hőszivattyúk vélhetően alacsony nyomásúak és nagyjából arra jók, hogy tavasztól őszig medencét fűtsenek, de tavasszal és ősszel már szenvednek.

Kösz a tippeket, kozben mar letettem a hoszivattyurol es ejtem a projektet a kozeli jovoben.

Miert?

1. Mert a jelen piac brutalisan tularazott. Nem, nem kerul 2-4 millioba egy hoszivattyu. Egyszeruen kicsi a gyartokapacitas, kicsi a piac, es amig nem kell csokkenteni az arat, addig nem fognak csokkenteni a gyartok. Vesd ossze: talaltam 6kW-os hoszivattyut 800K +AFA -ert. Szoval lassan, de biztosan jonni fognak.

2. Mert alig van szaki, aki ert hozza, azok meg szemrebbenes nelkul szamlaznak 100K -s oradijat. Ez megintcsak ugyanaz a gond, mint az 1. pont; kicsi meg a piac, ez meg az 'uttoro' szakasza.

3. Mert a jelen gazarak mellett a kulonbseg a gaz es hoszivattyu kozott elenyeszo. Rezsicsokkentett gazszamlank most 20K havonta. Ha beszerelek egy kondenzacios kazant, az megall 1 millional (kemeny+kazan+szereles), es kb. 14K-ra csokkenti a fogyasztast.
Ha hoszivattyut szerelek be, az ott kezdodik, hogy 4-5 millio.
A gaz 136ft-bol csinal nekem 34MJ -t, a hoszivattyu + H-tarifa 23.5ft-bol 10-12MJ korul. Tehat, durvan feleannyiba kerul a hoszivattyus futes. Csakhogy a kulonbozet mindossze 7K lesz havonta. Tehat jelen korulmenyek kozott 47 ev alatt hozna be az arat a hoszivattyu (elmaradt kamatokat most hagyjuk).

De persze 47 ev alatt sokminden valtozhat: rezsicsokkentes kivezetese (gazar rogton 2-3x -ara ugrik), H-tarifa kivezetese (aramar rogton 2-3x -ara ugrik). A ketto lehetoseg kioltja egymas hatasat, es bar a kulonbozet is 2-3x -ara ugrik, ha mindketto eset bekovetkezik, de a megterulesi ido akkor is 15-20 ev lenne.

Es a hoszivattyu miatti macerat (zaj, szervizeles, es ugye az, hogy a kert egy reszet hasznalhatatlanna teszi, mert telen hut, melegben meg fut) nem is szamoltam.

Sajnos, hoszivattyu egy meglevo, gazuzemre kialakitott hazban egyszeruen nem rug labdaba a jelen szabalyozas es arszinvonal mellett. Ujepitesuben, padlo/mennyezet-futessel, radiator es gaz nelkul termeszetesen jo valasztas.

Mert a jelen piac brutalisan tularazott. Nem, nem kerul 2-4 millioba egy hoszivattyu.

Ennyibe kerül.

Egyszeruen kicsi a gyartokapacitas, kicsi a piac, es amig nem kell csokkenteni az arat, addig nem fognak csokkenteni a gyartok.

Jelenleg nincs hiány a piacon, bemész bármelyik boltba, raktárról adnak azonnal hőszivattyút.

Részletezhetném a többit is, de úgy érzem, teljesen felesleges.

Ha tudod, ne tartsd magadban, szerinted miert kerul fele annyiba egy 20-30-talan 100 alkatreszbol allo hoszivattyu, mint pl. egy kb. 30K alkatreszbol allo auto.

Szerintem ez tularazott ahhoz kepest, ami van benne. Ertem, hogy ennyiert adjak el, de attol meg, hasonlo komplexitasu gepekkel osszehasonlitva 2-4x annyiba kerul.

Ha tudod, ne tartsd magadban, szerinted miert kerul fele annyiba egy 20-30-talan 100 alkatreszbol allo hoszivattyu, mint pl. egy kb. 30K alkatreszbol allo auto.

Nem tudom, hogy te merre jársz, de 1,3-1,5 millióért kapsz egy alap hőszivattyút (LG Therma V vagy Midea M-Thermal), de 1,5-1,7 között már nevesebb hőszivattyút is tudsz venni, 2 millióért már Panasonic és Hitachi is akad. Ennek a duplájáért lófaszt kapsz, nem autót, a olcsóbb autók is valahol 6 milla körül kezdődnek manapság.

Ezen túl nem az alkatrészek száma számít, hanem a minősége és a méretezése, mert egy jobb hatásfokú víz-víz hőcserélő 250-300 ezer forint, ami a fűtési célú hőszivattyúkban szokott lenni, az önmagában ~500-700 ezer körül van, mert az egyik oldalnak 40-50 bar nyomást is bírnia kell, illetve az R32 vagy egyéb közeget is kémiailag.

Ezen túl ezek üzemórában nagyjából 40-50 ezer körülire vannak tervezve (anyagminőség, gyártási pontosság, satöbbi), az én három éves hőszivattyúm most jár ~12000 üzemóránál. Ha feltételezzük, hogy 40 km/h átlagsebességgel mész az autóval, az 480 ezer kilométert tesz meg ennyi idő alatt, akkor már nagyjából tolod be az autót a bontóba, a hőszivattyúm még két évig garanciális, és a tapasztalatok szerint 10-15 éven át még nem lesz vele gondom és utána is nagyrészt kompresszort kell majd cserélni, az az egyetlen kopó alkatrésze.

Szerintem ez tularazott ahhoz kepest, ami van benne.

Vegyél olcsóbbat, senki nem fog feltartóztatni. Ha esetleg a terheléstől megdöglik két év múlva, akkor gyere vissza sírni, hogy megdöglött és nem érted.

Koszonom a valaszt, tenyleg erdekes volt.

Most sok szerelovel talalkoztam, eleg borzalmas dolgokat mondanak az olcsobb hoszivattyukrol (allando meghibasodasok), es ugye megint bejatszik, hogy nem tudni, mi mennyire tartos valojaban. Ariston-t pl. mindegyik tele szajjal szidta. De akkor megint oda lyukadtunk ki, hogy igazabol de, 2-3 millional kezdodik egy hoszivattyu.

Amugy a 40-50 bar nyomas tudtommal egyaltalan nem veszes manapsag, sima acel cso kibirja. A hutokozeg meg propangaz, tudtommal nem igazan reagal femmel (ugye gazpalack is sima acelbol van, pedig abban is van nyomas rendesen).

Hozzateszem, nem ertek hozza ilyen melysegeben, de tenylegesen 2 hocserelo, 1 kompresszor, keringteto szivattyu, par szenzor es nemi alapszintu vezerles van egy hoszivattyuban, korerakva egy lemez hazzal meg egy ventivel. Ez tovabbra sem jon ki, hogy hogy lesz ebbol 2-3 millios tetel. Ahogy a 100K-s oradijakra is szivom a fogam, hogy szakmat tevesztettem. :/

Most persze lehet okoskodni, hogy "akkor csinalj jobbat", de ez nagyon alsagos hozzaallas, hiszen a tarsadalom az oskor ota a munkamegosztasra epul.

Egyrészt az R32 nem propán, ami a legtöbb hőszivattyúban van, másrészt az R290 - ami a propán - jobb anyagokat igényel, ezért drágábbak az R290-es hőszivattyúk. Harmadrészt a hőcserélő a felépítéséből következően nem egy gázpalack, hanem sok vékony felület, ami elválasztja a két közeget és ennek kell kibírnia két oldal közegét és a nyomásváltozásokat is. A legolcsóbb fűtési hőszivattyú hőcserélő is 400-500e körül van, de 12 kW felett már csak a hőcserélő 1 millió forint...

legolcsóbb fűtési hőszivattyú hőcserélő is 400-500e körül van, de 12 kW felett már csak a hőcserélő 1 millió forint...

Erre  kettőre  dobnál egy-egy linket?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Panasonic 7-9 kW, a három legdrágább alkatrész:

- hőcserélő (1000 UER): https://jsenergi.eu/hot-water-coil-complete-acxb90c00960.html
- liquid receiver (850 EUR): https://jsenergi.eu/reciver-exp-karl-wh-mdc-f06e-d5.html
- kompresszor (850 EUR): https://jsenergi.eu/kompressor-9kd240xbd21.html

És már ott vagyunk, hogy 2700 EUR ~ 1 millió forint, aztán még köré kell építeni mindent. Mivel nagyrészt a kompresszor kopik, a jó hír az, hogy 300-400 ezerből megvan a javítás, ezért hasznos, ha az ember nem noname olcsót vesz, hanem olyat, amihez van 10-15 éven át alkatrészellátást.

Nagyobb teljesítményű hőcserélő:
https://jsenergi.eu/hot-water-coil-complete-acxb90c00390.html - 2400 EUR

--

Ugye azt kell tudni, hogy ezek -100 °C és +150 °C közötti tartományban működnek, kis hőtágulású tartós anyagokból, illetve ~ 70 bar nyomáspróbával, ami azért igényel anyagminőséget. Nálam például a rekord negatív hőmérséklet -42 °C volt például, szóval nincs kicentizve az alsó tartomány, a felsőt könnyebb tartani...

Na, témához visszatérve: egy medence fűtéséhez messze nem kell ilyen anyagminőség és messze nincsenek ilyen hőmérséklet és nyomásviszonyok.

Nade varjal, ez sima panasonic cserealkatresz. Nyilvanvaloan, ha a klima tularazott, akkor a gyarto altal hozza keszitett alkatresz is az lesz. Erdekes adalek, de ez nem bizonyitja, hogy nem tularazott-e a termek.

Azt irod, ez specialis, vekonyfalu cso meg hasonlok - de igazabol nem kell annak lennie. Ennek nyilvan kulon tudomanya van, de alapszinten 3 dologtol fugg: homerseklet-kulonbseg, felulet es a felulet hovezeto/hoatadasi kepessege. Ertelemszeruen ha kisebb pl. a hoatadasi kepesseg, azt nagyobb felulettel lehet kompenzalni.

Itt peldaul: https://ftpipelinesystems.co.uk/ft-technical-centre/pressure-rating-cal…

A 32-es 2mm -es oldalfalu csore 150 bar nyomast ad meg. Es ezt a csovet siman epuletek falaba beepitik, szoval szo sincs arrol, hogy 5 ev alatt megpurcan.

Persze sokmindent nem tudok, de ha valasztanom kell, inkabb tularazasra gyanakszom, mint valodi koltsegre.

En anno a Vaillant hoszivattyut jartam vegig. 10kW-os, es 2.4MFt volt (1 ev varolistaval), de alkatreszre nincs varolista az rogton van.

Akkor vegigszamoltam az alkatrészekből mennyi lenne kirakni a hoszovattyut es valami 8MFt-ra jott ki. Egy sima M8 csavaranya 500Ft volt.

A kompresszor valami 800k, azt hiszem az alaplap (nyak) az 1.2MFt, stb, stb.

Kb. mint az autoknal. Ott is van egy 5-10x szorzo alkatresz vs. auto ara.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A szerviz hátteret és garanciális feltételeket nézd elsősorban, főleg, ha nem értesz hozzá kellő mélységben (én sem értek).

Nálunk 10+ éve hőszivattyú van, ezeket sajnos nem vettük figyelembe. Örültünk, hogy milyen olcsó lesz az energia stb, de az éves kötelező szerviz díja (vidék) gyakorlatilag összevethető volt az éves fogyasztással (passzív ház).

Egyszer romlott el (pont télen), jó sok pénzért eljöttek és lényegében hülyeségeket mondtak. Egy helyi gépész némi gondolkodás és megfigyelés után megállapította, hogy az egyik keringető szivattyúja gyengélkedik, ki lettek cserélve, azóta jó.

Egy légtérben 150 nm2 -t fűtök 2 kondenzációs kazánnal és 14k a fűtés havonta.

Több az, csak valójában az inflációban, elszálló költségvetési hiányban és egyéb adókban fizeted meg közvetve most vagy a jövőben. Mondok számokat, ~3600 milliárd forintba került a rezsicsökkentés két év alatt, ha ezt elosztom a háztartások számával, akkor a két év alatt plusz ~900 ezer forinttal került többé ténylegesen a fűtésed és az egyéb rezsid, ennek egy részét kifizetted abban, hogy a cégek áthárították a költségeiket és abban, hogy ennyivel ugrott meg az államadósság, amit majd valamikor ki kell fizetni, ha még aktív korú vagy, akkor neked is.

Magyarországon évek óta nincs értelme megtérülést számítani, mert teljesen fals eredményeket kapsz, épületgépészeti tervezést úgy érdemes végezni, hogy a környező országokban mi a helyzet, akkor kapsz valós képet energetikáról és egyebekről...

+1

De sajnos valamivel viszont szamolni kell, mert a boltban se kerdi senki, mi lesz 10 ev mulva.

Az allamadossagbol fizetett eletszinvonal-emelest mar kadar is csinalta, nem ertem, hogy elvileg human vegzettsegu embereknek ennyire ne legyen meg, hogy szo szerint megismetlik a 80-as eveket, ami ellen annyira harcoltak. De ugy fest, csak az volt a bajuk, hogy nem ok voltak a barsonyszekben.

A 3600 a kormány által közölt szám, vagy pedig van mögötte valami kalkuláció? Ha van, akkor milyen tényleges gázárral számol? A tőzsdei ár ugyanis messze alacsonyabb (kb 140 Ft), mint a jelenlegi 'piaci' gázár (>700 Ft)

Az áramnak nem néztem utána, de gyanítom, hasonló a különbözet. A 'piaci' gázáron tehát meglehetősen nagy pluszbevétel (aka 'extraprofit' :) ) is keletkezik. Ha tisztán a gázt vesszük, akkor ilyen arányok mellett a gázra eső rezsicsökkentés akár nullszaldóra is kijöhet.

Költségvetésből kiszámolt szám. Kevesen fizetnek "lakossági piaci" gázárat, viszont ott van még egy tőzsdei csúcson megvásárolt ~1000 milliárdos gázkészlet, amin jeleleg ~725 milliárd nem realizált vesztesége van az államnak, ami nagyrészt át van tolva 2025-re, illetve ki kellett fizetni nagyon-nagyon-nagyon sok importált villamos energia árát, amit leginkább a csúcsfogyasztás idején kell a napi csúcs árakkal kellett fizetni.

A lakossági bármelyik ár szemfényvesztés, sok értelme nincs azzal számolni, nagyon hamar leszoktak arról az emberek, hogy a "piaci" árat fizesség meg, jelenleg a lakossági átlagár a gázra ~150 forint, a villamos energiára 44 forint, így a tőzsdei árakat nézve is veszteséges a lakossági üzletág, de a lakossághoz oda kell vinni, aminek költsége van...