A Yettel most félelemkeltéssel akar hozzájutni a régi mobiltelefonokhoz

A napokban kezdtek megjelenni a fősodratú hírportálok hasábjain egy, a Yettel által megrendelt kutatás eredményei, amire hivatkozva a bértollnokok máris riogató cikkeket írtak.

Valahogy nem rémlik a hírekből, sem a langlovagok.hu hasábjairól, hogy kikapcsolt állapotú, szekrényben porosodó mobiltelefonok lítium akkumulátorai egyszer csak úgy gondolnak egyet, és felrobbannak vagy tüzet okoznak. Sokkal inkább az rémlik, a valóságból, hogy az aktívan használt, gyártói és szolgáltatói bloatware-rel agyonra terhelt, vékonyabbnál vékonyabb házakba bepasszírozott csilitelefonok szoktak ilyet csinálni. Akár piacra dobás után közvetlenül (Galaxy Note 7 tipikus esete).

Ha a Yettel valóban a szekrényben porosodó, vagy akár a szemétbe kidobott mobiltelefonok miatt aggódik, akkor vajon feltették-e maguknak az alábbi kérdéseket?

 • Lehet, hogy nem kellett volna több millió, VoLTE-n hívást bonyolítani nem képes 4G készüléket megfosztani a telefonálás közbeni internetezés lehetőségétől, a 3G időelőtti vadlekapcsolásával és az 5G vadbevezetésével?
   
 • Lehet, hogy a VoLTE-képes, de hálózatukról önkényesen letiltott, régi 4G készülékeket fel kellett volna engedni a VoLTE trönkjükre, és akkor később kerülnek lecserélésre?
   
 • Lehet, hogy kevesebbet kellett volna csilitelefonokat arcba tolva reklámozni, és akkor a most fiókban porosodó készülékek még mindig használatban lennének, és azokat sem kellett volna feleslegesen legyártani, amire újravásároltatták őket?
   
 • Lehet, hogy nem kellett volna a 3G-lekapcsolástól funkcióvesztést egyáltalán nem elszenvedő 2G telefonok cseréjét kilobbizni az NMHH-nál, csupán azért, hogy a 3G lekapcsolásra hivatkozva, állami támogatással netfüggővé tehessenek olyan embereket, akik eddig is jól elvoltak okostelefon nélkül egy 2G butatelefonon, amit általában nem kell újravásárolni és semmilyen szinten nem is érintette őket a 3G lekapcsolás? Ugyanis az állami támogatást belépőkategóriás okostelefonokra szórták el, ami azt jelenti, hogy a butatelefonok helyett a vásárlók többsége a legsilányabb, leggyorsabban elavuló készülékeket kapták, amik 2 éven belül már jó eséllyel porosodni fognak a fiókban.

Úgy tűnik, multiéknak fogytán van az újrafeldolgozás pörgetéséhez szükséges nyersanyaguk a zúzdában, amit eddig a 3G vadlekapcsolásából és a köré összelobbizott, igazságtalan állami támogatási kampányból beszerzett, zömében működőképes, a 3G lekapcsolás által nem érintett 2G és 3G butatelefonok biztosítottak. Persze, az is lehet, hogy ez egy újabb, készülékújravásároltatási kampány előkészítése, amiben a fiókban lévő telefonokért árkedvezményt™ adnak új készülékekből. Ennek eredménye nyilván az, hogy a most használt okostelefon is le lesz cserélve, és később az is megy a fiókba, csak erről az egységsugarú fogyasztót nevelő fősodratú média már nem szívesen beszél. Utóbbi mellett szól egyébként az, hogy a Yettel-nek nem sikerültek túl jól a számai, szóval itt az ideje egy kis extraprofitot összekapirgálni, mivel mással, mint egy kiadós FUD kampánnyal és működő készülékek lecseréltetésével.

Hozzászólások

A kifejezés amit keresel: Fogyasztói társadalom. Ez ilyen, szokj hozzá.

Igen, ez pont olyan, mint az élet.

Megszületünk, felfalunk egy csomó erőforrást, például igazságtalanul kioltjuk milliónyi répa meg csirke életét, és a végtelenbe növekvően reprodukáljuk magunkat amennyire csak tudjuk, majd mivel a biológiánk alapvetően fenntarthatatlan, jól meghalunk.

A jó hír, hogy nem szükséges hozzászokni, hidd el, ez a probléma 100 éven belül elmúlik magától. Legalábbis számunkra. :-)

Ha nem a háborúra gondoltál, akkor az okos bácsik 2040 körülre jósolják a totál krachot. A háború az mindent felülírhat.

Csak egy érdekes adat: Az éves 3% növekedés mellett 25 évente duplázódik meg a civilizációnk erőforrás igénye. Ez azt jelenti, hogy az utolsó 25 évben ugyanannyi erőforrásra van szükségünk, mint előtte a több évszázad alatt felhasznált összes erőforrás. Na az most már nem megy mert már nincs annyi, 2040 környékére MadMax-i állapotok várhatóak, hacsak az idegenek meg nem mentenek. Ha valami csoda folytán leállnánk a növekedéssel, akkor is kellene a fele, csak hogy életben tartsuk a mostani állapotot. Ennyi sincs és a növekedés leállása önmagában is összeomlást eredményezne.

Teller Ede bácsi mondta, hogy a vesztünk az lesz, hogy nem értettük meg az exponenciális függvényt.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Azért van pár elméleti dolog ami árnyalhatja a képet:

 1. A 3%-s növekedést pénzben mérik, túlárazott szolgáltatások bevezetésével a holnapi 3% az nem a tegnapi 3%
   
 2. Erőforrás igény duplázódása nem jelenti az erős források típusainak egymáshoz viszonyított arányainak fenntartását, van esély, hogy egy nagyobb mértékben rendelkezésre álló kivált egy szűkös erőforrást.

Igen, ha akarat lenne a globális lépésekre, talán lenne némi esély. Úgy látom inkább a teljes elhallgatás folyik.

A világ politikai és gazdasági vezetői pontosan tudják, hogy mi a helyzet, a pórnépet pedig belealtatják az okos eszközökbe és mindenféle ideológiákba. Érdekes módon azok a tudósok akik beszélnek erről nincsenek kikiáltva alusisakosoknak. Nézd meg pl. Szathmáry Eörs vagy Gelencsér András előadásait. Érdemi cáfolat nem érkezett a témára, csak némi technooptimista kínlódás.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

az okos bácsik 2040 körülre jósolják a totál krachot.

Az 1982/83-as(?) föci könyvben az volt vastag betűvel szedve, hogy 2000-re kiapad a föld olajkészlete. Én akkor nem is értettem, hogy miért üldögélünk olyan nyugodtan. Brezsnyev beadta a kulcsot, indult a verseny, hogy az legyen a főtitkár, akinek legrosszabb az EKG-ja, és majdnem örültünk, hogy megszűnt a hosszú és rövid hét, de a suliban év végéig még maradt az A,B hét az óraszámok miatt. És azóta eltelt lassan 40 év és valamit mindig kitaláltak az okosok.
De értem, amit írsz és nehéz arra gondolni, hogy mit hagyunk a gyerekeinkre.

Igen de most azok mondják, hogy nincs mit tenni, akiknek ki kellene találni valamit. Ezen a minikonferencián is részt vett egy nemzetközileg elismert tudós ember és még sincs kikiáltva alusisakosnak. Itthon minimum a témával foglalkozó 5 prof. dr. és kitudja milyen címet viselő okos ember van és nincsenek kiközösítve a tudós társadalomból.  

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Akkor egész életedben küzdeni fogsz és szenvedni, akárhová nézel, mert mindenhonnan ez jön vissza. Lehet el kéne engedned és boldogabb lehetnél?

Tíz éve még végig tudtam menni az utcán úgy, hogy hallottam, ha csörög a telefon, vagy sms jött. Ma már nem hallom meg, annyi autó lett. Végig áll a házak előtt a két autó családonként. 

Akkor egész életedben küzdeni fogsz és szenvedni

A küzdelemmel nincsen semmi baj, egy egészséges emberi ösztön. Azért is sokan egész életükben küzdöttek, hogy mi most szabadon leírhassuk a véleményünket egy fórumon és ne járjon érte 10 év börtön. Szenvedni nem szenvedek. Véleményeztem két cikket, ennyi történt.

Lehet el kéne engedned és boldogabb lehetnél?

Csak éppen tükörbe nem tudnék nézni. Vagy engem is olyan egységsugarú fogyasztóként szeretnél viszontlátni, akinek a reklámok behazudják, hogy boldog?

A küzdelemmel nincsen semmi baj, egy egészséges emberi ösztön.

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/k-359B8/kuzdelem-39D82/

Itten nem írják, hogy a küzdelem emberi ösztön lenne. Honnan vetted ezt a marhaságot (IS)?

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Megvédi Ő magát, de ahogy az írásait olvasgatom, egyet kell hogy értsek vele sok dologban. Biztosan nem hülyegyerek. :)

Környezetvédelmi kérdésekben, fenntarthatóságban, nagy cégek sz*rságaiban, stb... szerintem jók a meglátásai.

Van azért olyan kérdés is, amiben nem biztos, hogy egyetértünk pl.: a 3g kukázásáról nehéz véleményt mondani, mert szerintem egy bonyolult régi sz*rt tényleg kukázni kell, de elhiszem azt is, hogy ez fájdalmas, mert ezzel egy csomó eszköz került a szemétbe. Csak egy példa, ahol nem minden fekete és fehér.

a 3g kukázásáról nehéz véleményt mondani, mert szerintem egy bonyolult régi sz*rt tényleg kukázni kell

Megjegyzem, sosem a 3G kukázásának szükségességét vitattam, hanem a módját és az időzítését. Úgy 5 évet kellett volna várni vele, amíg természetes módon részben kikopnak a piacról a nem VoLTE-kompatíbilis készülékek és teljesen kikopnak a 3G-only okostelefonok.

Ezt követően pedig lehetett volna állami támogatás a nem VoLTE-képes, már 10+ éves 4G-okostelefonok VoLTE-képesre cserélésére, illetve maradt volna pénz arra, hogy a százezres-milliós nagyságrendű többletköltségeket elszenvedő 3G-only ipari IoT eszközök üzemeltetőit legalább részben kártalanítsák, akár céleszközökre kiírt pályázatokkal. A 2G és 3G butatelefonokra soha nem is szabadott volna semmilyen pályázatot kiírni 3G lekapcsolás miatt. Kellett volna azonban reklámpropaganda helyett a 3G butatelefonok tulajdonosait megtanítani beállítani a készüléküket 2G-re, amennyiben azok 3G-re voltak lockolva.

Csak ehhez be kellett volna látni, hogy az 5G-re még egyelőre semmi szüksége nincs a piacnak, sokkal inkább lett volna szüksége arra, hogy a 4G stabilitási kapacitásproblémáit megoldják. Amit az 5G max. 10 év múlva fog automatikusan megoldani.

Helyette mi történt? Állami támogatással vásároltattak újra, 2G és 3G telefonokat (többségben butatelefonokat) 20-40 ezres belépőkategóriás kínai gagyi okostelefonra, ami hosszú távon csak a szolgáltatónak érte meg, senki másnak. Behúztak százezer előfizetőt az okostelefoncsőbe, aki eddig is elvolt okostelefon nélkül. A milliós nagyságrendű többletköltségeket elszenvedő 3G-only ipari eszközök tulajdonosai 0 Ft kártalanítást kaptak, pedig bukták a régi eszközüket. A nem VoLTE-kompatíbilis 4G-okostelefonok tulajdonosai 0 Ft-ot kaptak, pedig bukták a telefonálás közbeni internetezés funkcióját.

Ha rajtam múlna akkor két nagy brancsot tartanék meg hosszú távon, tehát akár 2050-ig is. Az LTE-t, aminek az értéke, hogy folyamatosan fejlődik (4G, 5G, 6G stb.) és a 2G-t (GSM, GPRS, EDGE), aminek az értéke, hogy stabilitást és széleskörű kompatíbilitást ad, lásd egy 20 évesnél nem régebbi GSM készüléket funkcióvesztés nélkül, változatlanul használhatsz bármelyik hálózaton. Egy 20 évesnél régebbit pedig a Vodán és a Telekomon, de igazából a Yettelen is használhatnád, ha nem csinálják meg az E-GSM sávátrendezést. Ezt pedig kötelezően előírnám a világ minden országában (vagy legalább az EU-ban), hogy minden szolgáltató köteles 2G-t adni. Ez a VoLTE-inkompatíbilitásokat és roamingot is hosszú távon megoldaná. 2G fenntartásához pedig nem kell akkora sávszélesség se, mint a 3G-nek.

Máshol és máskor is leírtam neked (meg az összes fejlődésmániás kollégádnak), hogy nem a 3G vs 2G sávválasztás a kérdés, hanem az, hogy akinek a telefonja 2020 Q2-ben visszajelentkezett 3G-re vagy 2G-re hívásindításkor vagy hívásfogadáskor, annak a telefonja az adott hálózaton nem volt képes VoLTE hívásokat bonyolítani, tehát a 3G lekapcsolás által a hívások többségét bonyolító előfizetők funkcióvesztést szenvedtek el, amit az ég világon senki nem kompenzált nekik.

Ezzel szemben állami támogatással cseréltettek le 2G butatelefonokat, amik semmilyen módon nem voltak érintettek a 3G lekapcsolásban.

Próbáld meg felfogni végre, a lényeget.

A "lehetőség" nem "használat". És a szolgáltatót az érdekli, hogy mennyien _használták_ az adott szolgáltatást - ha kevesen, kevesebben, mint amennyiért megérte fenntartani, akkor bizony megy a levesbe.

"az okostelefont hívás közben is okostelefonként használják" - csaxólok, hogy rohadt sok éve szolgáltatói forgalmazásban nem volt olyan készülék, ami legfeljebb 3G-t tudott - gyakorlatban nem igazán volt olyan okostelefon, ami nem tudott 4G-t.

A "lehetőség" nem "használat".

Na ne mondd, tényleg? Mert ennyi erővel akár vissza is fizethetné a szolgáltató az el nem használt sávszélességet, meg mobilnetet. Jahogy azt már nem, mert kell a befektetőcskék új yahctjára. Ha egy előfizető fizet, azért fizet, hogy lehetősége legyen használni az okostelefonját, okostelefonként. Nem azért, hogy az ügyeletes költségoptimalizáló kihozza az Exceljében, hogy ő nem használja eleget a rendszert, hogy ne húzzuk ki alóla a talajt. Aki nem hívás közben használta el a 100% mobilnet-keretét a VoLTE-inkompatíbilis telefonjáról, az is ugyanúgy okostelefont vásárolt és okostelefonra fizette ki a havidíjat.

És a szolgáltatót az érdekli, hogy mennyien _használták_ az adott szolgáltatást - ha kevesen, kevesebben, mint amennyiért megérte fenntartani, akkor bizony megy a levesbe.

Semmilyen mutatót nem láttunk arról, hogy a szolgáltatónak nem éri meg fenntartani. Ez részedről egy sejtés. A hatóság feladata az lett volna, hogy ezeket is figyelembe véve az igazságosság elvét kikényszerítse és az előfizetők érdekét képviselje a multikkal szemben. Nem ez történt.

saxólok, hogy rohadt sok éve szolgáltatói forgalmazásban nem volt olyan készülék, ami legfeljebb 3G-t tudott

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Nem beszéltem 3G-only okostelefonokról. VoLTE-inkompatíbilis 4G-okostelefonokról beszéltem, amiket hívás közben csak és kizárólag 3G hálózaton lehet okostelefonként használni.

gyakorlatban nem igazán volt olyan okostelefon, ami nem tudott 4G-t.

Az, hogy tud 4G-t, nem jelenti azt, hogy tud VoLTE-t.

A készülékedben lévő VoLTE támogatás csak a "fele" a dolgoknak, amint többen, többször leírtuk, kell az is, hogy (nagyon leegyszerűsítve) a szolgáltatód paraméterezése megoldott legyen az adott eszközben.

(Pannon GSM már régóta nincs egyébként...)

"csak az általuk is forgalmazott VoLTE-kompatibilis készülékekre támogatja a hálózat." - Ezt rögtön cáfolom: Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G, úgy a Telekom-os, mint a Yettel-es kártyával megy a VoLTE. A készülék európai piacra készült, valamelyik nagy webshop-ban lett megvéve, és ha jól rémlik spanyol raktárból érkezett.

A készülékedben lévő VoLTE támogatás csak a "fele" a dolgoknak, amint többen, többször leírtuk, kell az is, hogy (nagyon leegyszerűsítve) a szolgáltatód paraméterezése megoldott legyen az adott eszközben.

erősen™ rugalmas™ szabványgyűjtemény :D

Nem is tudom, hogyan működhetett a telekommunikáció és a gazdaság ilyen paraméterezések™ (értsd: egy eredendően trágyadomb, szarul-húgyul implementált szabvány toldozgatásai-foltozgatásai) nélkül az NMT, a GSM és az UMTS elmúlt 40 évében.

A VoLTE egy nagy biztonságú multimédia szolgáltatás.

Ami nem működik, az definíció szerint biztonságos. :D

Teljes mértékig alternatívája a GSM-nek abban az esetben ha a készülék fel van erre készítve, hogy az adott hálózaton működjön.

Helyesen: ha a készülék és a szolgáltató berendezései is fel vannak erre készítve.

A probléma cspuán a ha utáni résszel van és azzal, hogy általában nincsenek. Lásd roaming.

Ez ilyen egyszerű. Nem kell értened hozzá működik. Ezt már mondtam.

Helyesen: Nem kell értened hozzá működik.

Már mondtam, ne próbálj meg szakérteni, valamit amihez halvány lila fogalmad sincs.  A GSM, 4G infrastruktúrákhoz és a szolgáltatásokhoz (az írásaid rá a bizonyíték) semmit sem értesz. Ezért, más tapasztalatodra hagyatkozva hibás megállapításokra jutsz. 

(tudom, hogy le se sz*rod amit írok, nem izgat, ez nem változtat azon, hogy az igazsággal szembesítelek)

A GSM, 4G infrastruktúrákhoz és a szolgáltatásokhoz (az írásaid rá a bizonyíték) semmit sem értesz.

Végtelenszer többet értek, mint te. Nekem ennyi bőven elég ahhoz, hogy lehessen róla véleményem.

Ezért, más tapasztalatodra hagyatkozva hibás megállapításokra jutsz. 

Kiére is?

Össze vagy keveredve, a VoLTE- engedély ahhoz kötött, hogy van e kompatibilis berendezésed, VoLTE-t a szolgáltató tud _tiltani_ ha kéred, egyébként alapban engedélyezett, ha a készüléken van a _hálózattal_ kompatibilis IMS profil. Tehát a OnePlus-nak szóljál lécci (szerintem ez már megoldott valamelyik OS frissítésükben ha jól emlékszem)

Persze ezt nem kötelező tudnod, de azt igen, hogy amit írsz "csak az általuk forgalmazott" teljes félreértés a részedről. 

Tény, a szolgáltató nem tiltja a 4G-t:

 VoLTE-t a szolgáltató tud _tiltani_ ha kéred, egyébként alapban engedélyezett, ha a készüléken van a _hálózattal_ kompatibilis IMS profil. Tehát a OnePlus-nak szóljál lécci (szerintem ez már megoldott valamelyik OS frissítésükben ha jól emlékszem)

 

(nem neked írtam, de úgy érezted beleszólsz, ami nem gond, csak értsd mit válaszolsz mire)

Ez azt jelenti (csak azért, hogy te is megértsd) hogy az adott esetben a HW már valószínűleg megy mivel a OnePlus kiadott egy olyan firmware update-t amiben elérhetővé vált a hálózatra vonatkozó IMS profil. Azaz, a Yettel az adott esetben nem csinált semmit ezzel, a készülék gyártója akinek tennie kellett valamit és meg is tette. 

De ez az egész nem volt kérdés, csak úgy éreztem segít az adott helyzetben. Az igazi válasz itt van:

Persze ezt nem kötelező tudnod, de azt igen, hogy amit írsz "csak az általuk forgalmazott" teljes félreértés a részedről.

Amiben (csak azért hogy te is értsd) azt fejtem ki, hogy a szolgáltató által forgalmazott készülékek halmazának nincs köze a hálózaton VoLTE használni tudó berendezésekhez. Azaz attól függetlenül is lehet valami támogatott, hogy ha a szolgáltató forgalmazza-e. És bizonyíthatóan tömegével van olyan készülék amit a Yettel nem forgalmaz, de hibátlanul megy a VoLTE. 

Erre te beszúrtad ezt a zöldséget:

"Helyesen: még az általuk forgalmazottat sem"

Amivel (teljesen feleslegesen) azt kívántad érzékeltetni hogy azokat "sem" támogatja amiket elad. Holott valójában ahogy a válaszomban írtam:

"nincs ok okozati összefüggés. A "sem" szót vagy nem érted, vagy teljesen félre vagy.

A tücsök és bogár szintjére lemenve próbáltam neked megmagyarázni a helyzetet, bocs ha nem sikerült.  

attól függetlenül is lehet valami támogatott, hogy ha a szolgáltató forgalmazza-e

A probléma továbbra is két dologgal van.

 1. Attól, hogy valamit a szolgáltató VoLTE-képesnek forgalmaz, az nem feltétlenül lesz mindig VoLTE-kompatíbilis. Tehát, a VoLTE-képesnek megvásárolt okostelefon bármikor elveszítheti a VoLTE-kompatíbilitását, ergo a funkcióinak kiszámíthatóságában már instant rosszabb helyről indul, mint egy 2G vagy 3G telefon, ami akár 15-20 év után is ugyanúgy használható a hálózaton.
   
 2. A VoLTE szabvány, mivel rengeteg összehangolásba fektetett pluszmunkát igényel szolgáltatói és gyártói oldalról is, nem alkalmas sem a 3G, sem a 2G beszédátvitelének kiváltására. Sem hazai, sem roaming környezetben. Mégis erőltetik. Mégis belehúztak százezer embert a csőbe, hogy vegyenek belépőkategóriás okostelefonokat, amik valószínűleg előbb avulnak el mind VoLTE, mind élettartam szempontból, mint akár egy Samsung Galaxy S7, amit a Yettel VoLTE-képesnek adott el, de hivatalosan már nem vállalja, hogy kompatíbilis vele a hálózata.

És bizonyíthatóan tömegével van olyan készülék amit a Yettel nem forgalmaz, de hibátlanul megy a VoLTE. 

Statisztikailag bizonyítható, hogy volt 2020 Q2-ben több millió olyan 4G készülék, ami nem tudott VoLTE-n hívást indítani, ezért ezeket 3G hálózaton indította. 2020 Q2-ben a mobilinternet-forgalom 94,3%-át bonyolították 4G hálózaton, miközben a hanghívások 52,3%-át bonyolították 3G hálózaton. Amiből szépen látszik, hogy a hanghívások kevesebb, mint felét bonyolító készülékek voltak csak VoLTE-képesek.

Amivel (teljesen feleslegesen) azt kívántad érzékeltetni hogy azokat "sem" támogatja amiket elad.

Ami bizonyos idő eltelte után így van, szemben a 2G és 3G telefonokkal, amik 15-20 éves korukban is, mindenféle extra támogatás nélkül képesek hívást indítani a Yettel hálózatán és a világ bármelyik 2G vagy 3G hálózatán roamingolva.

Attól, hogy valamit a szolgáltató VoLTE-képesnek forgalmaz, az nem feltétlenül lesz mindig VoLTE-kompatíbilis.

De szükségszerűen, ha a _szolgáltató_ VoLTE képesként forgalmazza. Akkor annak tudnia kell a VoLTE-t. Olyan lehet, hogy a _hardware_ tudja a VoLTE-t de a telefon nem szállít a hálózathoz kompatibilis IMS profilt. 

A VoLTE szabvány, mivel rengeteg összehangolásba fektetett pluszmunkát igényel szolgáltatói és gyártói oldalról is, nem alkalmas sem a 3G, sem a 2G beszédátvitelének kiváltására.

A VoLTE teljes mértékig képes egy sokkal jobb minőségű hangátvitelre.  

 

A többi, többször cáfolt rosszul értelezett statisztikád senkit nem érdekel. 

Ha holnaptól megváltoznak a profil szolgáltató által elvárt paraméterei, hogy fog működni? Sehogy.

Hogy tudod kézzel "áthangolni" az új profilra? Sehogy.

Jön a 6G, mi lesz így veled?

Jobb kérdés, hogy veled mi lesz: Vagy lesz szíves milliárdos gyártó multika frissítésben letolni az új profilt, vagy dobhatod ki a telefonodat.

Ha holnaptól megváltoznak a profil szolgáltató által elvárt paraméterei, hogy fog működni? Sehogy.

Tökéletesen. Mivel szakemberekre bízzák.

 

Jobb kérdés, hogy veled mi lesz: Vagy lesz szíves milliárdos gyártó multika frissítésben letolni az új profilt, vagy dobhatod ki a telefonodat.

Mindig értékeltem azt, hogy van egy küldetés tudatod (tényleg, ez nem humor), mert az ilyen emberekre szükség van. A probléma csak az, hogy saját magad által favorizált cél ellen dolgozol, mert kreténségeket írsz és nem érted akkor sem amikor jó szándékkal figyelmeztetnek. Egyedül az amit gondolsz a világról és amilyen irányba akarod tolni nem működik. Ha kicsit visszavennél és értelmesen érvelnél nem kamu magyarázatokkal talán mennél valamire.

Nem azokat kell meggyőznöd akik úgy gondolkodnak ahogy te...  

Tökéletesen. Mivel szakemberekre bízzák.

Igen, biztos van olyan ország, meg olyan szolgáltató, ahol így is van. Magyarország nem ez az ország.

saját magad által favorizált cél ellen dolgozol, mert kreténségeket írsz és nem érted akkor sem amikor jó szándékkal figyelmeztetnek

El tudnád mondani egy vagy két mondatban, hogy ha küldetésem lenne, szerinted mi lenne a célom?

Ha kicsit visszavennél és értelmesen érvelnél nem kamu magyarázatokkal talán mennél valamire.

Nem írtam kamumagyarázatokat. Ellenben a multik oldalán vitázók több ilyet is bedobtak. Például az egyik ilyen, többet is hangoztatott kamumagyarázat az az áldozathibáztatás volt, hogy ha valaki nem a szolgáltatótól vette az okostelefonját, akkor ne várja, hogy működjön a VoLTE. Lásd, szolgáltatói kínálatban is van VoLTE-képesnek eladott, de nem támogatott készülék (és nem csak 2016-os megjelenéssel).

Nem azokat kell meggyőznöd akik úgy gondolkodnak ahogy te...  

Nem is velük vitatkozom. :P

El tudnád mondani egy vagy két mondatban, hogy ha küldetésem lenne, szerinted mi lenne a célom?

Olvasod, vagy csak írsz? Napokban posztoltál egy "valamit" amit te interjúnak hívtál. Nem kellenek az én szavaim, mit gondolok.  

Nem írtam kamumagyarázatokat. 

Oké, olvasd újra amit írtam, ha neked így jó, így szagolod. 

Nem is velük vitatkozom. :P

Ahogy fent írtam, segíteni kívántam. Ha nem akarod meghallani, az a te bajod. 

"ha valaki nem a szolgáltatótól vette az okostelefonját, akkor ne várja, hogy működjön a VoLTE. Lásd, szolgáltatói kínálatban is van VoLTE-képesnek eladott, de nem támogatott készülék (és nem csak 2016-os megjelenéssel)."

Nem a szolgáltatótól vett készülékek működnek tömegesen akár a T, akár a Yettel, akár a Vodafone (vagy hogy hívják épp) VoLTE szolgáltatásával. A trükk az, hogy olyan gyártók és olyan kiadású készülékei, akik belerakták a megfelelő profilt az eszközeikbe. Az, hogy a VoLTE szolgáltatás megjelenése _előtt_ kiadott készülékek nem mennek, az sajnos azért van, mert az időutazást még nem találták fel... Oké, lehetne a frissítésben benne az is, csak épp valaki pont azt írta, hogy akkor jó, ha már nincs frissítés az okostelefonokra (nem tudod, ki volt az...?)

 

Érdekes, mert az előbb még le volt mindegyik kínai gagyizva, meg a kereskedő is le volt sufnigsm-ezve.

Most, hogy a multik érdekében kell érvelned, már egyből nem is olyan szarok a nem szolgáltatótól vett telefonok? :D

Súgok: a garantált működés számít, nem a WorksForMe. Garantált működés pedig a listában felsorolt készülékekre értelmezhető.

hogyha kell a garantalt mukodes, supportalt eszkozt veszunk

A másik témában azt hazudtad, hogy ha szolgáltatótól vették volna, akkor működne a VoLTE. [1] [2] Ami nem állja meg a helyét, mivel nem minden szolgáltatótól vett okostelefonra garantált a VoLTE, lásd az ezt kifejtő előző kommentem és támogatott készülékek listája.

Nem olvastam végig a thread-et.
Annyi update van, hogy beszéltem a Pannon GSM ügyfélszolgálattal, és már nem annyira strict a policy. Nem árulták el, min múlik, de nekem most engedélyezve lett a OnePlus 12-n. Megy is a net beszélgetés közben.

A VoWIFI szolgáltatást viszont explicit megrendeltem (erre van lehetőség SMS-ben; VoLTE nem így megy), de az meg a telefonom menüjében sem jelenik meg (pedig támogatja). Bár ez nem olyan kritikus nekem, inkább csak nice-to-have. Hátha szar térerős helyen járok.
Bár nekem állandóban fut a VPN, de ennek elvileg nem kellene számítania szerintem.
Februárban jelent meg ez a teló; szerintem még pár hét, és tuti lesz XDA-n valami okosság. A régiekre írt nekem nem megy, mert a *#800# alkalmazás az enyémen már máshogy néz ki, nem tud olyan low level dolgokat, mint a régiekben (vagy el van rejtve).

Hint: a távol-keleti piacra szánt készülékek jellemzően olcsóbbak a kinti nagy webshop-ok kínálatában, az EU, vagy a "global" verziók meg drágábbak. A sufnigsm-ek, akik a lukas kétfillért is megtosznák, ha nagyobb lenne rajta a luk berendelik az olcsóbbat, aztán az "adunk hozzá átalakítót" benyögéssel letudják, hogy a készülék mellé csomagolt töltőről ordít, hogy nem EU-s piacra szánt darab.
Teljesen mindegy, hogy például az iPhone 123MZ/X készüléket az Almás mintaboltban veszed meg vagy az xyz szolgáltatónál, ha rajta van a szolgáltatói VoLTE profil (és az 5SE óta rajta van), akkor a Yettel hálózatán működni fog a VoLTE. (Ja, az általad kiemelt 2016-os Samsung Galaxy S7 -nem véletlenül- nincs a listán...)

Ja, az általad kiemelt 2016-os Samsung Galaxy S7 -nem véletlenül- nincs a listán...

Hanem miért nincs a listán?

Hint: a távol-keleti piacra szánt készülékek jellemzően olcsóbbak a kinti nagy webshop-ok kínálatában, az EU, vagy a "global" verziók meg drágábbak.

Ilyen pl. a Xiaomi-nél van, nem? Hogy más rajta az fw és utólag fel lehet rá tenni az európait, ha akarod (hallottam csak erről; soha nem volt Xiaomi-m).
A OnePlus 12-m nem region lock-os. A töltője is rendes EU-s töltő, nem átalakítós (sértetlen zárjegyes dobozban vásároltam). Este megnézem, van-e valami ezzel kapcsolatban feltüntetve a dobozon, címkéken.

Az S7-em Egyesült Arab Emirátusoki volt, annak a töltője valóban átalakítóval érkezett. Használata során semmilyen restriction-t nem vettem észre; ment vele a 4G, kutyafasza, minden (talán SIM-et kellett cserélni, mert még nanóra levágott eredeti Pannon GSM-es SIM-em volt, amivel nem mászott fel a 4G-re).

https://nmhh.hu/dokumentum/209630/mobil_frekvenciasavok_nyilvanos_megha…

"A 6 GHz alatti sávokban általában frekvencia hiány fog beállni, amennyiben az adatforgalom továbbra is ilyen mértékben növekszik, ahogy most az ábrákon is nagyon jól láttuk. A 6 GHz alatti frekvencia sávoknál törekedni kell arra, hogy minél nagyobb része álljon a mobilszolgáltatók rendelkezésére, mert a mobil szolgáltatók tudják ezeket a frekvenciákat a legjobban, leghatékonyabban a végfelhasználókhoz eljuttatni úgy, hogy az az ország teljes területén hasznosuljon és abból minden felhasználó részesüljön beleértve az ipari felhasználókat, gyárakat, beruházásokat magánfogyasztókat. Amennyiben ezek a frekvenciasávok egyéb állami célra vagy más célra szétosztásra kerülnének, az a frekvenciasáv szétdarabolódását eredményezné, így nem valósulhatna meg a leghatékonyabb frekvencia felhasználás. A sávok hasznosítása során körültekintően kell eljárni. Cél, kell hogy legyen a hasznosítás során az általános közjó szolgálata, ami nem eredményezheti a sporadikus felhasználást"

A fejlődésnek mindig vannak vesztesei, és nyertesei. Egy csomó lótenyésztőt tett tönkre a belsőégésű motorok elterjedése, és őket se kompenzálta senki, semmilyen módon. Ellenben aki átképezte magát benzinkutasnak vagy autószerelőnek, az jól megélt utána is.

 

Stephen Hawking: “Intelligence is the ability to adapt to change.”

A 6 GHz alatti sávokban általában frekvencia hiány fog beállni, amennyiben az adatforgalom továbbra is ilyen mértékben növekszik, ahogy most az ábrákon is nagyon jól láttuk.

Ami mire is indok? A 3G lekapcsolásra az 5G érdekében? Miközben az 5G-nek 3x annyi szabványos frekvenciasávja van?

Amennyiben ezek a frekvenciasávok egyéb állami célra vagy más célra szétosztásra kerülnének, az a frekvenciasáv szétdarabolódását eredményezné, így nem valósulhatna meg a leghatékonyabb frekvencia felhasználás.

Megvalósult a szétdarabolódás és nem valósult meg a leghatékonyabb frekvencia felhasználás, méghozzá a 3G sávújrahasznosításnak és a szolgáltató multik hálózattervezési inkompetenciájának köszönhetően.

Cél, kell hogy legyen a hasznosítás során az általános közjó szolgálata, ami nem eredményezheti a sporadikus felhasználást

Az általános közjóba beletartozik az is, hogy a rendelkezésre álló 4,2 milliárd adófizetői forintot nem arra szórjuk el, hogy százezer butatelefon tulajdonosnak veszünk belépőkategóriás 4G okostelefont. Hogy akinek az elmúlt 13 évben nem volt szüksége okostelefonra, azt nem noszogatjuk, hogy vegyen már. Cserébe, milliós nagyságrendű károkat elszenvedő 3G IoT eszközök tulajdonosait és a VoLTE-képes 4G-okostelefonok tulajdonosait kártalanítjuk. Közjó nincs igazságosság nélkül. A 3G lekapcsolás senkivel szemben nem volt igazságos. A szolgáltatók jártak jól vele, senki más. Az állam 4,2 milliárdot vesztett rajta. A 100 000 csőbehúzott azóta több előfizetési díjat fizet, mint anno a butatelefonjára, és 1-2 éven belül aktuális lesz újravásárolnia a belépőkategóriás 4G-okostelefonját. A 3G IoT eszközök tulajdonosai milliókat buktak a lekapcsoláson. A nem VoLTE-kompatíbilis 4G okostelefonok elbukták a lehetőséget, hogy az okostelefonjukat telefonálás közben okostelefonként használják. Ez nagyon messze van a közjótól.

A fejlődésnek mindig vannak vesztesei, és nyertesei.

A 3G lekapcsolás nem fejlődés volt.

Egy csomó lótenyésztőt tett tönkre a belsőégésű motorok elterjedése, és őket se kompenzálta senki, semmilyen módon.

A hasonlatod szar, ugyanis a lovaskocsik természetes módon koptak ki a piacról. A 3G lekapcsolást a szolgáltatók erőltették a piacra, kilobbizott állami hátszéllel.

Stephen Hawking: “Intelligence is the ability to adapt to change.”

Amiből semmilyen módon nem következik, hogy aki saját elhatározásából nem alkalmazkodik™ egy önző, mohó, profitéhes multik által önkényesen eszközölt változtatáshoz, az ne lenne intelligens. Ez az állítás evolúciós síkon igaz.

 

A hasonlatod szar, ugyanis a lovaskocsik természetes módon koptak ki a piacról. A 3G lekapcsolást a szolgáltatók erőltették a piacra, kilobbizott állami hátszéllel.

Picit olvass, mielőtt mindenre rávágod, hogy "szar": https://villanyautosok.hu/2020/09/05/a-lovakat-lelovik-ugye/

De kiemelem neked, ne kelljen végigolvasnod:

 

Az elterjedés mozgatórugója a folyamatos innováció volt, ami az autók képességeinek javulását és árának csökkenését eredményezte (lásd még: Wright törvénye), de emellett az autófinanszírozás, mint új üzleti modell is segítette, ami a középosztály számára is lehetővé tette az autók megvásárlását, tovább növelve ezáltal a járműpiacot.

Hol van a történetben az állami támogatás százezer új autó vásárlására és százezer régi lovaskocsi kidobására (százezer ló lelövetésére)? (párhuzam: NMHH kampány)

Hol van a történetben a lovaskocsik kitiltása az utakról? (párhuzam: 3G lekapcsolása)

Hol van a történetben az, hogy egyes autók egyáltalán nem képesek közlekedni az újonnan épített utakon? (párhuzam: VoLTE-inkompatíbilitás)

Hol van a történetben az, amit én kifogásoltam?

Mert amit kifogásoltam, az nem a természetes léptékű fejlődés volt, hanem az erőltetett növekedés, a piacbefolyásolás, állami adóforintok multik profitérdekében való teljességgel igazságtalan elszórása. Kiemelnéd ezeket is, kérlek? Mert én hiába olvastam végig, nem találtam meg benne.

Idézet a cikkből...

Az első belsőégésű motorral szerelt autó 1887-ben jelent meg Németországban, hat évvel később pedig már az Egyesült Államokban is megépítették az első példányt. Az első benzines járművek még elektromos és gőzhajtású társaikkal versenyeztek (ahogyan most teszik azt a hibrid, elektromos és üzemanyagcellás autók), és évtizedekig kellett fejlődniük, mielőtt tudásban és árban is elérkeztek arra a szintre, amely lehetővé tette Amerika meghódítását.

Jelenleg itt tart most a VoLTE. Nagyon sokat kell még fejlődnie, hogy kiváltsa a 2G és a 3G által lehetővé tett kompatíbilitást és stabilitást. Amekkora trágyadomb szabvány, valószínűleg tényleg kelleni fog neki 1-2 évtized.

A cikkben leírt jelenség az okostelefon elterjedéséhez jó hasonlat, ami az elmúlt évtizedben már megtörtént. A 3G erőltetett vadlekapcsolásához továbbra is szar hasonlatnak tartom a cikket, de ha értelmes választ adsz a fenti kérdésekre, akár még meggyőzhető is vagyok.

Nekem eddig hazsnálatban lévő telefonban nem púposodott az aksi - az 1234 éves, fiókban porosodó P800-ban viszont igen... 

A  három gé-s seGGGfájásodat meg már hallottuk, tudjuk, hogy neked nagyon fáj valami miatt, és nem vagy hajlandó az orrod hegyénél tovább látni ebben a krédésben, úgyhogy köszi, de nem kérjük újramelengetni a témát...

A te akkumulátorod is valahogy úgy púposodik, ahogy Saxus Mérnök Úr 20 éves Pentium 4 processzoros gépén is kifogástalanul elindul a Windows 10 (most már biztos a 11 is:D) és nem látja, hol van benne a bloat.

köszi, de nem kérjük újramelengetni a témát...

Tőled se kérjük, hogy újramelegítsd a multimosdatáshoz használt fürdővizet. Szóval meg is egyezhetünk akár abban, hogy még az elején eltakarodsz ebből a topikból és így megkíméljük egymást a további seggfájástól. :)

Amit leírtál, az neked (illetve a fogyasztónak) "lenne" jó. Ök pont az ellentétes oldalon állnak, ha berohan az öregtelefonos horda, mindenféle új telefonokat venni mert a régi felrobban, akkor nem csak az elöfizuval támogatod a céget hanem az új telefonon realizált nyereséggel is. Ha sajátmárkás kacatot veszel a "robbanós" régi helyett, akkor még elégedettebben csettintenek egyet, hogy "jövöre újra jössz".

Amit leírtál, az neked (illetve a fogyasztónak) "lenne" jó.

A társadalomnak és a gazdaságot alkotó többségnek (felhasználóközönség) lenne jó. Nekem jó a Nokia C2-01 és eszem ágában sincs se kidobni, se bevinni a Yettelhez, hogy bezúzzák.

Ök pont az ellentétes oldalon állnak, ha berohan az öregtelefonos horda, mindenféle új telefonokat venni mert a régi felrobban, akkor nem csak az elöfizuval támogatod a céget hanem az új telefonon realizált nyereséggel is.

Pontosan. Erre alapozták a 3G lekapcsolás közben meghirdetett, velejéig igazságtalan kampányt, hogy a semmilyen szempontból nem érintett 2G telefonokat is bevonták a csereprogramba. Hogy aki eddig elvolt a 2G butatelefonján és ezután is ellehetne úgy 2030-ig, az is inkább vegyen egy negyvenezres kínai szart, amit majd 2 év után le kell cserélnie. Miközben a 10 éves butatelefon kibírta volna még a 2G lekapcsolásig.

Neked elég a 2011-es megjelenésekor sem acélos, sokkal inkább low-end (árban biztosan) Nokia C2-01, mert te csak telefonnak használod (merthogy másra érdemben nem igazán jó - a 320x240-es kijelző, a bután rövidített feliratok, a nem túl szép, de ronda "felhazsnálói felület" (Az S40, mint "OS" dedikáltan a low-end készülékekre volt kitalálva)... És azóta eltelt 13 év, és talán meglep, de az általános felhazsnálói igények messze nem arról szólnak, hogy hangátvitel+sms meg valami recsegjen a fülhallgatóban, vagy az ősrégi blútyúkot beszélni képes headset-ben. Mondhatni a hagyományos telefónia szolgáltatásai a töredékét teszik ki annak, amire az emberek manapság hazsnálják ezeket a készülékeket.

Az, hogy a 2G-only készülékeket is bevonták a csereprogramba, az egy _lehetőség_ volt, senkinek sem volt kötelező cserét kérni - volt rá keret, így legalább azok a készülékek nem a kommunális hulladékban végezték/végzik...

Nem kell "negyvenezres kínai szart" venni, vehet Nokia C2-01-et is, ha csak arra van igénye...

2011-es megjelenésekor sem acélos, sokkal inkább low-end (árban biztosan)

Mégis a mai napig kifogástalanul működik. Bár 2024-ben is 10+ éves élettartamúak lennének a "low-end" árú eszközök.

másra érdemben nem igazán jó

Jó még fényképezni, zenét és rádiót hallgatni. Másra tényleg nem használom.

bután rövidített feliratok

Ilyenek nincsenek rajta, max. a magyar fordításban. Nem használok magyarul sem szoftvert, sem semmilyen más készüléket, így ez engem nem érint. Az már önmagában elég szörnyű, ha te magyarul használod a szoftvereket.

nem túl szép, de ronda "felhazsnálói felület"

Egy okostelefon fossá-húggyá csicsázott csiligány kezelőfelülete szerintem rondább, de ízléseken és pofonokon akarsz vitatkozni, aminek nincs értelme.

azóta eltelt 13 év, és talán meglep, de az általános felhazsnálói igények messze nem arról szólnak, hogy hangátvitel+sms meg valami recsegjen a fülhallgatóban

Nem volt szó az általános felhasználói igényekről és arról se beszéltem, hogy a felhasználói igényeknek az én igényemhez kéne hasonlítaniuk. Olvasd el, amit leírtam, ne csak write-only told a fejlődésmániás, multimosdató maszlagodat. Ha csupán a 3G lekapcsolást és a köré összelobbizott állami támogatásos lecserélőkampányt nézzük, ott pont az volt a probléma, hogy sem a szolgáltatók, sem az NMHH nem voltak tekintettel a felhasználók valódi igényeire. Aki 2020-ban, 13 évvel az első okostelefon megjelenése után is butatelefont használ, annak az az igénye, hogy azt használja továbbra is. Ennek ellenére a 2G butatelefonokra is kiterjesztették a kampányt, amik semmilyen módon nem voltak érintettek a 3G lekapcsolásban. Emellett, aki okostelefont vett, annak az a felhasználói igénye, hogy tudjon rajta egyszerre telefonálni és internetezni. [1] Amit a nem VoLTE-kompatíbilis készülékeknek csak és kizárólag a 3G biztosított, amit több millió készülék alól önkényesen kirántottak a szolgáltatók. Ezekre kéne figyelned inkább, mert ezek a kérdések szólnak a felhasználói igényekről, nem az, hogy én milyen telefont használok.

Az, hogy a 2G-only készülékeket is bevonták a csereprogramba, az egy _lehetőség_ volt, senkinek sem volt kötelező cserét kérni

Egyrészt, kampányoltak is a csere mellett. Másrészt, ennek a lehetőségnek™ semmi köze nem volt a 3G lekapcsoláshoz. Azután nyomták be "a keretbe", hogy nem gyűlt össze elég nyersanyag a szolgáltató multiknak a 3G telefonokból. Harmadrészt, nettó igazságtalanság volt azokkal szemben, akik funkcióvesztést szenvedtek el a 3G lekapcsolás által és semmiféle kártalanítást nem kaptak (úgy 2 millió ember).

volt rá keret, így legalább azok a készülékek nem a kommunális hulladékban végezték/végzik...

Ezeknek a készülékeknek a nagytöbbsége 2G-n ugyanúgy használható lett volna. Semmi szükség nem volt a lecserélésükre. Néhány tízezres, összességében százezres nagyságrendről beszélünk. Cserébe milliós nagyságrend kidobott 4G okostelefon végezheti potenciálisan a szeméttelepen időelőtt, amiktől elvették a telefonálás közbeni internetezés lehetőségét, ami alapfunkció. Cserébe 1-2 év múlva kidobált belépő kategóriás kínai szarok is végezhetik potenciálisan a szeméttelepen, amire az NMHH 40 ezres "támogatásából" futotta a rászedett butatelefon-tulajdonosoknak.

Összességében azt lenne jó, ha felfognád, hogy nem azt kritizálom, hogy nem használ mindenki Nokia C2-01-et. Hanem azt, ahogy és amilyen igazságtalan módon kivitelezték a 3G lekapcsolást és amilyen átlátszó módon próbálnak a szolgáltatók extraprofitot realizálni akár a használt (de még működőképes) mobilok újrahasznosításán, akár a butatelefonosok okostelefonra térítésén.

"Jó még fényképezni, zenét és rádiót hallgatni." - Az a "fényképezni" az nagyjából olyan, mintha a Pajtás fényképezőgépet emlegetnéd... A zenehallgatáshoz jól el kell tölteni sok időt azzal, hogy a jogszerűen meglévő hanghordozókat mp3-ba tömörítsd, válogasd, memóriakártyára másold, és aztán hallgathatod. Hogy rádióhallgatásra is használod...Nos, az ízlés kérdése... Egyre kevesebben vannak, akik a reklámok között elhangzó értelmesnek tűnő tartalmakra vevők - hozzáteszem, hogy joggal. Én sok-sok évvel ezelőtt voltam így, hogy nem kell streaming, mp3-akat összelapátolom, meg rádió legyen a telefonban, és kész. na azóta "picit" változtak a preferenciáim - elég sok olyan előadó/zene van, amit nem igazán lehet elérni offline/fizikai médián idehaza értelmes áron - ellenben streaming platformokon ott van, hallgathatom bármikor. Ja, és ezek egy jelentős része olyan, amiről sose hallottam volna, ha nem kezdek el adott platformon az ismertekhez, rendszeresen hallgatottakhoz hasonlókat kapni napi válogatásokban.

"Egy okostelefon fossá-húggyá csicsázott csiligány kezelőfelülete" - Az, hogy neked a 320x240-es egérmozi tapicskolása jobban bejön, az valóban ízlés kérdése - buta a készülék, mint a főd, de -ahogy tanult kolléga mondaná - nem akar okosabb lenni, mint a gazdája :-) Ja, és a launcher-t bármikor lecserélheted egy betontuskó egyszerűre is, ha akarod, bármelyik Android-os eszközön... (Az okos el tudja játszani, hogy buta - fordítva viszont nem működik...)

"sem a szolgáltatók, sem az NMHH nem voltak tekintettel a felhasználók valódi igényeire. Aki 2020-ban, 13 évvel az első okostelefon megjelenése után is butatelefont használ, annak az az igénye, hogy azt használja továbbra is. " - És? Nem használhatja? DE, használhatja nyugodtan. Ahogy te is használod a nokia egykori belépő szintű eszközét.
Az, hogy _lehetősége volt_ azoknak is készüléket cserélni, akiket valójában nem érintett a 3G lekapcoslása, az nem jelentett _kötelező_ cserét, csak lehetővé tette, hogy támogatással ugorjanak egy nagyot a 2G-only világból a XXI. századba. Kampányoltak mellette. És? Ha amellett kampányolnának, hogy a hajbiknak jó, ha kútba ugranak, akkor beleugornál?

"tudjon rajta egyszerre telefonálni és internetezni" - ~700 szavazatból extrapolálsz ~10M előfizető szokásaira... Matekból hanyas voltál?

"a nem VoLTE-kompatíbilis készülékek" - amikről már többen, többször elmondtuk, hogy szolgáltatóknál ilyet nem kaptál - maximum a sarki sufnigsm-nél, akik mondjuk valamelyik távol-keleti piacra szánt (emiatt olcsóbb) készüléket rendelték be valamelyik kínai webshop-ból. Ha mutatsz legalább egy olyan, mobilszolgáltatónál megvásárolható készüléket, amit VoLTE-képességgel hirdettek, _és_ nem képes VoLTE-re, akkor esetleg értelmet nyerhet ez a nyafogásod.

"szolgáltatók extraprofitot realizálni " - Definiáld légyszives az "extraprofit"-ot. Mert nagyon szeretsz ezzel dobálózni, de még egzakt definíciót nem adtál rá.
 

Az a "fényképezni" az nagyjából olyan, mintha a Pajtás fényképezőgépet emlegetnéd...

Igen, igen, meg mint™ a™ kurblis™ telefon™. Leszakadhatnál már a "nem újravásárolt termék = őskor" típusú érvelésedről, mert csak magadat égeted vele. Ilyen képeket készít egy C2-01:

Én sok-sok évvel ezelőtt voltam így, hogy nem kell streaming, mp3-akat összelapátolom, meg rádió legyen a telefonban, és kész.

Sok-sok évvel ezelőtt, mielőtt átmosták az agyadat a reklámok és beléd plántálták a befektetőlogikát, miszerint jobban™ megéri™ százezreket kidobni az ablakon évente mindenféle multinak, csakhogy ne kelljen fájlokat másolgatnod, ami egy néhány perces művelet és ha összeadod, mennyit foglalkozol vele egy évben, akkor se jön ki órabérben, hogy jobban megérje az egyre dráguló streaming. Persze, mondanom sem kell, hogy én nem így gondolkodom. Én az MP3-ak másolgatását ugyanúgy szabadidős tevékenységnek tekintem, mint te a túrázgatást. Te egóból és sznobságból utasítod el, hogy magadnak fenntarts egy repertoárt, amit hallgatsz, mert urambocsá Zeller Mérnök Úrnak ne kelljen már ilyenekkel szarakodnia™. Én ezt elfogadom és a saját preferenciád nem kérdőjelezem meg. Te kérdőjelezed meg az enyémet, hogy a multikat mosdasd.

na azóta "picit" változtak a preferenciáim - elég sok olyan előadó/zene van, amit nem igazán lehet elérni offline/fizikai médián idehaza értelmes áron

Megveheted online is.

ellenben streaming platformokon ott van, hallgathatom bármikor

Nem bármikor, hanem:

 1. amíg fizeted a mobilinternetet,
 2. amíg fizeted az előfizetési díjat,
 3. amíg a streaming-szolgáltató babzsákfejlesztői el nem avultatják az okostelefonod,
 4. amíg le nem szedik a kínálatból önkényesen.

Tudom, hogy te ezeken el se gondolkodsz, de egy streaming-szolgáltatónál semmi sem a tiéd, még olyan szinten se, hogy rendelkezel az adathalmazzal, amiért fizettél. Használhatsz egy szolgáltatást úgy és ahogy azt a multi akarja, hogy használd. Az online vagy adathordozón megvásárolt egyes művek azonban nálad maradnak és bármikor, bármivel lejátszhatod őket. Akár egy 13 éves "low-end" belépőkategóriás telefonnal is, ami 13 év után is kifogástalanul működik.

Ja, és ezek egy jelentős része olyan, amiről sose hallottam volna, ha nem kezdek el adott platformon az ismertekhez, rendszeresen hallgatottakhoz hasonlókat kapni napi válogatásokban.

Ha erre lenne szükségem, is van megoldás, streaming-szogláltatóra való előfizetés nélkül.

https://spotalike.com/en
https://www.chosic.com/playlist-generator/
https://www.music-map.com/

Ajánlom a te figyelmedbe is.

Hogy rádióhallgatásra is használod...Nos, az ízlés kérdése...

Így igaz. Nem világos, miért kötekszel olyanon, ami ízlés kérdése, de csakazért is csinálod, mert mással nem tudsz jönni.

Egyre kevesebben vannak, akik a reklámok között elhangzó értelmesnek tűnő tartalmakra vevők

Ez igaz.

A zenehallgatáshoz jól el kell tölteni sok időt azzal, hogy a jogszerűen meglévő hanghordozókat mp3-ba tömörítsd, válogasd, memóriakártyára másold, és aztán hallgathatod.

Én ezt az időt nagyon szívesen eltöltöm, és nem érzem soknak azt az 1 percet, amit azzal töltök, hogy az új számokat felmásolom rá.

Az, hogy neked a 320x240-es egérmozi tapicskolása jobban bejön, az valóban ízlés kérdése

Többször megbeszéltük, hogy nem nézek filmeket a telefonomon, mert erre nincs szükségem, illetve egy Full HD okostelefon-kijelző se adna olyan élményt, mint laptopkijelzőn vagy monitoron nézni.

buta a készülék, mint a főd, de -ahogy tanult kolléga mondaná - nem akar okosabb lenni, mint a gazdája :-)

A személyes sértegetés nálad már kommentelési minimum, de attól még, hogy becsmérled a kritikát megfogalmazót, nem lesz kevésbé érvényes a kritika.

Ja, és a launcher-t bármikor lecserélheted egy betontuskó egyszerűre is, ha akarod, bármelyik Android-os eszközön...

Tudom, ismerem ezeket a rendszereket. Képzeld, dolgozom Android telefonokkal és iPhone-okkal is. Kapaszkodj meg: Nem akarom.

Az okos el tudja játszani, hogy buta - fordítva viszont nem működik...

Nem tudja eljátszani, mert nem tudja a megvásárlom egyszer, egy butatelefon áráért, és használom változatlanul 13 évig kombót. Igen, tudom, hogy Frankó Mérnök Úr okostelefonjai 20 napot is elmennek egy töltéssel buta módban használva, de az attól még egy okostelefon, aminek okostelefon ára van, ami baszogatni fog a szoftverfrissítésekkel, aminek nem cserélhető az akkumulátora, ami a NYÁK-ra baszott fóliaantennájával fosabb-húgyabb stabilitással fogja a hálózati kapcsolatot fenntartani, mint egy butatelefon, aminek dedikált belső antennafelülete van. Mindezért fizessek többet, csakhogy lebutíthassam. Nem, köszi nem. De továbbra sem az én igényeimről beszélünk, csak személyeskedsz.

És? Nem használhatja? DE, használhatja nyugodtan. Ahogy te is használod a nokia egykori belépő szintű eszközét.

Nem ezzel volt a probléma, drága kedves Zeller Mérnök Úr. Azzal volt, hogy egy olyan réteget céloztak meg állami támogatással ösztönzött készülékújravásároltatási kampánnyal, aki semmilyen módon nem volt érintett a 3G lekapcsolásban. Míg azok többségét, akik értintettek voltak, cserben hagyták.

Az, hogy _lehetősége volt_ azoknak is készüléket cserélni, akiket valójában nem érintett a 3G lekapcoslása, az nem jelentett _kötelező_ cserét

Nem jelentett, de állami támogatással ösztönözték erre azokat anyagilag és médiakampányokkal, akiket semmilyen módon nem érintett a 3G lekapcsolás. Míg, azokat, akiket érintett, senki nem kártalanított. Valójában az okostelefonfüggők létszámát akarták így növelni, nem pedig a 3G-lekapcsolást minél igazságosabban és az előfizetők többletköltségét minimalizálva kivitelezni. Ami egy hatóságnak kutya kötelessége lett volna.

csak lehetővé tette, hogy támogatással ugorjanak egy nagyot a 2G-only világból a XXI. századba.

XXI.™ század™, persze. :D A reklámok megint jól átmosták az agyacskád. Emlékeztetnélek, hogy 2011 is a 21. században volt, amikor piacra adobták a C2-01-et. Nyugodtan mondhatod azt, hogy "ugorjanak egy nagyot a tech-multiktól való függőségbe, a privát szférájuk, az adataik, a magánbeszélgetéseik kiszolgáltatásával, a saját profiloztatásukkal, a reklámfelületnek való eladatásukkal, és mindezért még fizessenek is". Hitelesebb lennél.

Ha amellett kampányolnának, hogy a hajbiknak jó, ha kútba ugranak, akkor beleugornál?

Ebbe beleugrottam? Nem.

~700 szavazatból extrapolálsz ~10M előfizető szokásaira...

Csak meg akartam előzni a "senkinek nem alapfunkció a hívás közbeni netezés" típusú demagógiákat, amit a 3G topikban előszeretettel nyomtak fejlődésmániások.

amikről már többen, többször elmondtuk, hogy szolgáltatóknál ilyet nem kaptál

Ez egyrészt nem igaz, néhány példát hoztak is neked más topikokban, csak azt is ignoráltad. Én viszont nem fogom neked visszakeresni, mert nem vagyok a csicskád. Másrészt, ha a felhasználó Kínából rendelte a telefonját, attól még a felhasználónak továbbra is az az igénye, hogy az okostelefonjával tudjon egyszerre telefonálni és internetezni. A szolgáltatónak (tisztességes piacot feltételezve) pedig kutya kötelessége ezt a valós piaci igényt kielégíteni, ha tisztességes profitot akar realizálni. A 3G ezt az igényt kielégítette, még a kínából rendelt telefonok esetén is. A szolgáltató ezt leszarta, a 3G-t lekapcsolta. Továbbá, egy normális helyen már egy GVH bírságot is megérne, hogy a szolgáltató azzal akar magának piaci előnyt szerezni, hogy csak saját magán keresztül árusított készülékeket enged teljesértékűen használni a hálózatán, az alternatívákat (3G) meg ellehetetleníti.

Definiáld légyszives az "extraprofit"-ot. Mert nagyon szeretsz ezzel dobálózni, de még egzakt definíciót nem adtál rá.

Számtalanszor definiáltam és te számtalanszor ignoráltad vagy lesöpörted. Leszel szíves visszakeresni. Jelen esetben ismét arról a profitról beszélünk, amit a Yettel nem a piaci igények kielégítésével, hanem a piac manipulálásával próbál realizálni. Tisztességes profitot az érdemel, aki a piaci igényeket figyelembe veszi és kielégíti, de ez a multiknak nem elég, mert a befektetői nyomás a végtelenbe akarja őket növekedtetni.
 

Tisztességes profitot az érdemel, aki a piaci igényeket figyelembe veszi és kielégíti, de ez a multiknak nem elég, mert a befektetői nyomás a végtelenbe akarja őket növekedtetni.
 

Ez igazság.

Egy filozófiai jellegű kérdésem lenne: 2011-Ben amikor megvetted ezt a c2-01-t, akkor hogyan érveltél a vétel mellett?

A 7110-em tönkrement. Főpanelhibás volt. Valószínűleg kifogtam egy hibás szériát, de így is 8 évig bírta, ami inkább hosszabb, mint rövidebb élettartam. Sajnáltam a 7110-et és elég sokat gondolkodtam azon, hogy újra azt vegyek. Aztán úgy gondoltam, hogy inkább kipróbálom a C2-01-et, mert kb. egy árban volt egy újszerű/felújított 7110-zel.

Mellette szólt a fényképezőgép, a zenehallgatás lehetősége, az FM rádió és az SD kártyával való bővíthetőség.

Mielőtt azzal jönnél, hogy "jól van, hajbazer, akkor próbáld ki az okostelefont is", téged is szeretnélek emlékeztetni, hogy a legtöbb mai és elmúlt 10 évben forgalmazott népszerű modellt közelről ismerem és dolgoztam is velük. Tehát minden információ birtokában vagyok ahhoz, hogy ki tudjam kijelenteni, hogy nincs rá szükségem. Pláne nincs szükségem azokra a problémákra, amivel nap mint nap szívunk, mint céges telefonflottát is karbantartó, menedzselő és szervizelő IT részleg.

Az okostelefonokkal nem az a baj, hogy integrálnak rengeteg funkciót magukba. Ahogy a C2-01-nél is előny volt, hogy integrálja magába a fényképezőt, a zenelejátszót, az FM rádiót. Nem is az ezirányú fejlődéssel van problémám. Az okostelefonokkal az a baj, hogy minden szar problémát is hoznak magukkal, szoftverfrissítések, kiirthatatlan vendor bloatware, belassulás, privacy-problémahegyek, instabilitás. Másik szempont, hogy amúgy is egy érintőképernyőt kezelni számomra kényelmetlenebb, mint rendes gombokat nyomkodni. Egy okostelefon a megvétel után 1 hónappal már nem úgy fog működni, mint mikor megvetted a rengeteg szoftveres változtatgatásnak köszönhetően. Nemhogy 13 év után, amikor már egyáltalán nem fog. :D Szóval, azért maradtam C2-01-en, mert butatelefonból nem kell jobb, okostelefont pedig nem akarok.

Remélem, érthető voltam.

Értem amit írsz :-)

Vannak olyan emberek akiknek az egyes telefonok nyújtotta szolgáltatások pl. Kamera, fizetési megoldás, zene, videó, külalak, brand, kijelző stb., akkora értéket jelentenek, hogy önként elviselnek általad szar problémának nevezett dolgokat, vagy lehet nem is foglalkoznak vele, nem is értik mi történik velük.

Azt mindenesetre érdekesnek tartom, hogy vannak emberek mint te, akik a maguk módján próbálnak valamit tenni az agyoncsépelt, de ténylegesen sok embert nem érdeklő túlfogyasztás ellen.

Innováció nincs tévutak, vad hajtások nélkül, de hogy mi vezet egy tényleges innovációs ugráshoz, az utólag dől el.

A problémákkal akkor foglalkoznak, amikor valamilyen szempontból nehezíti az életüket vagy sérülni érzik az illúziójukat, hogy olyan modern életet élhetnek az okostelefonjuk által, amilyet a reklámokban hazudtak nekik.

Innováció nincs tévutak, vad hajtások nélkül, de hogy mi vezet egy tényleges innovációs ugráshoz, az utólag dől el.

Nem ezekkel van baj, hanem azzal, hogy már minden tévutat és vadhajtást piacra dobnak és marketing-erőszakkal vásároltatnak meg, innovációt™ kiáltva. Miközben pl. egy HDD->SSD upgrade-hez nem kell reklám, mert a vak is látja, hogy 10x gyorsabb egy SSD. Vannak valódi innovációk és kamuinnovációk. Az, hogy plusz egy mag, plusz egy giga ram, plusz egy megapixel belekerül a telefonba, nem valódi innováció, csak erőltetett növekedés. Ugyanez igaz az Intel évente kiadott processzoraira. Ha belekerül 10x annyi tárhely vagy 10x annyi giga ram egy új technológia kifejlesztésének köszönhetően, az valódi innováció. Az, hogy valami újnak van marketingelve, nem lesz új technológia, sem innováció. Attól, hogy a Windows 11-et tollvonással teszik alkalmatlanná, hogy elfusson egy olyan 2. generációs hardveren, ami a Win10-et is simán elfuttatja, még a Windows 11 nem lesz innováció. Nagyrészt ugyanazok a Windows 10-től Windows 2000-ig visszanyúló kódrészletek vannak benne, csak a csilifelület más.

"Másik szempont, hogy amúgy is egy érintőképernyőt kezelni számomra kényelmetlenebb, mint rendes gombokat nyomkodni. Egy okostelefon a megvétel után 1 hónappal már nem úgy fog működni, mint mikor megvetted a rengeteg szoftveres változtatgatásnak köszönhetően."

Oké, akinek krumpli ujjai vannak, annak tényleg nem való :-D A másik fele meg most van frissítés folyamatosan, hogy egyre inkább bloatware lesz, vagy nincs, és az a baj? Az alkalmazásokkal is lehet panaszod, de nem kell mindent is fellapátolni a telefonra...
 

Oké, akinek krumpli ujjai vannak, annak tényleg nem való

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

A másik fele meg most van frissítés folyamatosan, hogy egyre inkább bloatware lesz, vagy nincs, és az a baj?

Az a baj, hogy ha van, akkor egyre nagyobb bloat lesz. Ha nincs, akkor meg babzsákfejlesztőék előbb-utóbb kinyírják a nem bloat rendszer támogatását, mert a munkáltatójuk túl milliárdos alacsonyabb API-level-en is tesztelni.

Az alkalmazásokkal is lehet panaszod, de nem kell mindent is fellapátolni a telefonra...

Ebben, ha jól emlékszem, egyetértettünk.

Nem személyeskedés bammeg, direkt odaraktam...:  :-D

"meg babzsákfejlesztőék előbb-utóbb kinyírják a nem bloat rendszer támogatását, mert a munkáltatójuk túl milliárdos alacsonyabb API-level-en is tesztelni."

Mit kell a babzsákokon fejleszteni? Milyen anyagból készüljenek? Milyen technológiával varrják/töltsék/zárják? vagy a töltőanyagot?  Minden eltérő kompatibilitást adó sw-környezetre minden verziót teljes funkcionális és regressziós tesztje szép nagy mátrix, és igen, ha valamit arányaiban kevesen használnak (pontosan látható, hogy melyik app verzió milyen környezetekben (os, api level) van telepítve, és ha adott régi os/api level kevésbé használt, akkor azt kivezetik - mert a "másik végén" jön az újabb os illetve api szint is akár, és arra _is_ fel kell készíteni az alkalmazást.

Nem személyeskedés bammeg, direkt odaraktam...:  :-D

Bocsánat, lemaradt.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes :D

Mit kell a babzsákokon fejleszteni? Milyen anyagból készüljenek? Milyen technológiával varrják/töltsék/zárják? vagy a töltőanyagot? 

Ne játszd a hülyét!

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Soydev

ha valamit arányaiban kevesen használnak

Mint például a Windows XP-t 2014-ben, amit 25% (400 millió ember) arányaiban™ kevés™ ember használt, igaz?

pontosan látható, hogy melyik app verzió milyen környezetekben (os, api level) van telepítve, és ha adott régi os/api level kevésbé használt, akkor azt kivezetik

Én pedig ezzel nem vitatkozom, de azt állítom, hogy nem csak ez a szempont számít, hanem a fejlesztők kényelmeskedése is, ami miatt önkényesen kidobálnak olyan platformokat, amit nem lenne nagy extra erőforrás támogatni. Ahogy az sem mindegy, mit tekintünk arányaiban kevésnek. Én azt gondolom, hogy az számít arányaiban kevésnek, ami nem haladja meg az 1%-ot és az számít abszolút kevésnek, ami kevesebb, mint a fejlesztőcég alkalmazottainak száma.

mert a "másik végén" jön az újabb os illetve api szint is akár, és arra _is_ fel kell készíteni az alkalmazást.

Minden alkalmazást framework-ökben kényelmeskedve írnak, amik képesek elfedni ezt a különbséget. Nem mellesleg, előrefelé azért szokott lenni kompatíbilitás az egyes Android API verziók részéről. Tehát, lehet, hogy az Android 2-re írt alkalmazás egy Android 15-ön már nem igazán fog működgetni, de egy Android 8-ra írt még simán fog. Tehát, nem feltétlenül kell a legújabbat targetelni.

" amit nem lenne nagy extra erőforrás támogatni. " Ha ez többe kerül, mint az a bevételkiesés, ami az adott platform eldobásából ered, akkor nem éri meg fenntartani a támogatást. Ilyen egyszerű a matek, semmi köze ahhoz, hogy te mit tekintenél kevés felhasználónak.

"Tehát, nem feltétlenül kell a legújabbat targetelni." - valóban,csak azt kell megcélozni, ami a célközönség döntő hányadát lefedi, illetve az appstore-ban elvárt minimumot eléri, vagy meghaladja.

Ha ez többe kerül, mint az a bevételkiesés, ami az adott platform eldobásából ered, akkor nem éri meg fenntartani a támogatást.

Csak sajnos erről sem látunk tényszerű és számszerű adatokat. Csak azt, hogy az alsó API verzió emelkedik.

valóban,csak azt kell megcélozni, ami a célközönség döntő hányadát lefedi

Ez egy arrogáns, kirekesztő hozzáállás. Nagyjából olyan, mint amikor egy weboldal csak Facebook-os bejelentkezést fogad el (e-mail-est és Google-st nem), mert az van a többségnek™.

appstore-ban elvárt minimumot eléri, vagy meghaladja.

Nem a szívem csücske sem a Facebook, sem a Bytedance, de mindkettőnek vannak Lite appjai, kifejezetten régi telefonokra és külön APK-ban is terjesztik.

A fotók képernyőn nézegetni talán elmennek, de az elsőn a háttérben a hegy gerince nagyon "rajzolt", túltömörített, tovább nagyítani egyiket sem érdemes...

Képek kapcsán nézelődj - 2023-'24 táján ez azért elvárható egy fotoapparátttól:

https://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_11-review-2394p5.php#image14

"mielőtt átmosták az agyadat a reklámok és beléd plántálták a befektetőlogikát, miszerint jobban™ megéri™ százezreket kidobni az ablakon évente mindenféle multinak, csakhogy ne kelljen fájlokat másolgatnod"
satöbbi...

Éves szinten 39480 Ft a Spotify családi előfizetés, azaz havi 3290 Ft. Szóval a "százezrek"-től baromira távol van. Azokat a zenéket, amiket hallgatok, nem kapod meg sem online, sem fizikai médián - vagy ha igen, akkor az bizony összemérhető a százezres nagyságrenddel - ráadásul úgy, hogy nem kell fölöslegesen legyártatni (idepöfögtetni...) egy fél marék műanyagot meg papírt csak azért, hogy mondjuk 5-6-10 percnyi hanganyagot utána külön bedigitalizáljak, hogy hallgatni lehessen bárhol is. 

A mobilnet az - ha tetszik, ha nem - manapság alapszolgáltatás, egyszerűen azért, mert a mobil"telefon" elsődlegesen egy kis méretű, hordozható számítógép, amivel telefonálni meg sms-t küldeni is lehet, miközben a legtöbb funkciójához internet elérésre van szükség.

Az "ameddig fizeted az előfizetést/mobilnetet" majdnem jó - sajnos van egy rossz hírem ezzel kapcsolatban...: A Spotify-ban le tudsz tölteni tartalmakat, amiket offline is lehet hallgatni, illetve ha az előfizetést megszünteted, akkor visszavált reklámokkal "tarkított" zenei "rádió"-vá, de a kedvencek listája marad, ergo ugyanazt a kínálatot továbbra is elérheted. Igen, ha egy-egy előadó leszedi/leszedeti a műveit, akkor az nem lesz ott - ahogy ha egy CD tönkremegy a fiókban, akkor azt sem fogom tudni később hallgatni...

"

Az okos el tudja játszani, hogy buta - fordítva viszont nem működik...

Nem tudja eljátszani,"

Pedig de. A fordítottja nem megy - hiába is erölteted... Egy sok-sok éves okostelefonnal lehet  telefonálni meg SMS-t küldeni (van ~10 éves készülékem, direkt kipróbáltam... Működik! Lehet bele beszélni, hallanak a másik oldalon és viszont. Ellenben egy butatelefonnal hiába próbálok mondjuk érintéses fizetést vagy épp makrófotót csinálni, az nem megy neki...

"Csak meg akartam előzni a "senkinek nem alapfunkció a hívás közbeni netezés" típusú demagógiákat, amit a 3G topikban előszeretettel nyomtak fejlődésmániások."

A 700 a ~10M előfizetőhöz képest a gyakorlatilag senkinek kategória.

"Én ezt az időt nagyon szívesen eltöltöm, és nem érzem soknak azt az 1 percet, amit azzal töltök, hogy az új számokat felmásolom rá."

Számoljunk picit... Megfogod a spotalikeakármit, találsz egy előadót, ami tetszhet, rákeresel a zenéire, találsz neten vásárolható CD-t tőle, megveszed, megérkezik, örülsz neki... Ezt az időt ne számoljuk :-)  Berakod a pécédbe, szépen begrabbeled mp3-ba, tageléssel, miegyébbel együtt egy perc alatt ott van a memóriakártyán...
Anno ifjabb koromban én is csináltam, van is néhány CD-nyi mp3 valahol a fiókban (van egy CD/mp3 lejátszóm), de marhára nem érte meg azt az időt, amennyit el kellett tölteni egy.egy CD-nyi anyag _rendesen_ megcsinált konvertálásával.

A 320x240-es egérmozi még egérmozi marad - fotót nézegetni pl. leginkább xar, a feliratok kényszerű rövidítése már a tesztelőknél is erős jelzőket hozott magával...
Az, hogy _neked_ elég, az a _te_ dolgod, a világon van még csilliárd ember, akinek meg nem.

"elen esetben ismét arról a profitról beszélünk, amit a Yettel nem a piaci igények kielégítésével, hanem a piac manipulálásával próbál realizálni. Tisztességes profitot az érdemel, aki a piaci igényeket figyelembe veszi és kielégíti, "

Egy nyereséget termelni létrehozott vállalkozás célja, hogy a piaci igények jelentős részét fedje le, a marginális igényeket, pláne, ha annak kiszolgálása jelentős költség, lehetőleg ne húzza magára, vagy váltsa ki, csökkentve a költségeit.
Igen b+, a 3G fenntartása marginális igény volt, drága, teljes országot lefedő külön infrastruktúrát igényelt - de ezt már n+1-szer leírtuk neked.
Nem, a "hanghívások x%a 3G-n ment" nem releváns, mert _hangátvitelre_ ugyanazok az eszközök 2G-n is képesek voltak, csak jellemzően a "3G preferált" volt az alapbeállításuk, ergo ahol volt 3G ott azt használták. De ezt is leírtuk neked sokszor...

 

A fotók képernyőn nézegetni talán elmennek, de az elsőn a háttérben a hegy gerince nagyon "rajzolt", túltömörített, tovább nagyítani egyiket sem érdemes...

Pont úgy, mint bármelyik közösségi hálózaton a csilitelefonnal feltöltött képek, vagy a Youtube alulbitrátázott videói, amikből a 720p is 360p minőséget ad. Azok érdekesmód nem zavarnak, mert kedvenc multikáid tömörítették fossá-húggyá, nem hajbazer telefonja.

Képek kapcsán nézelődj - 2023-'24 táján ez azért elvárható egy fotoapparátttól:

Te elvárod egy fotoapparáttól.

Éves szinten 39480 Ft a Spotify családi előfizetés, azaz havi 3290 Ft. Szóval a "százezrek"-től baromira távol van.

Nincs távol az, csak nem számoltad bele a többi előfizetésed.

Azokat a zenéket, amiket hallgatok, nem kapod meg sem online, sem fizikai médián - vagy ha igen, akkor az bizony összemérhető a százezres nagyságrendde

Citation needed. Egyébként le is tölthetnéd Youtube-ról a hangsávot. Én ezt szoktam a populárisabb zenéknél. Konvertálni pedig nem kell, mert a C2-01 annyira low-end™ belépőkategória™, hogy képes az AAC-t lejátszani, amiben natívan lejön a Youtube-ról.

ráadásul úgy, hogy nem kell fölöslegesen legyártatni (idepöfögtetni...) egy fél marék műanyagot meg papírt csak azért, hogy mondjuk 5-6-10 percnyi hanganyagot utána külön bedigitalizáljak, hogy hallgatni lehessen bárhol is. 

Cserébe oda kell pöfögtetni az okostelefonodra újra és újra az adatcsomagokat, ha már kiürült a cache-ből. Mert, mint mondtam, a streaming-szolgáltatónál semmi sem a tiéd.

a mobil"telefon" elsődlegesen egy kis méretű, hordozható számítógép

Számodra. Számomra elsődlegesen mobiltelefon.

A mobilnet az - ha tetszik, ha nem - manapság alapszolgáltatás

Számomra nem. Számodra igen. A hangsúly nem ezen van, csak megint a "sok birka hajbazert győz" érvelési hibád akarod erőltetni, ami az otthoni vezetékes internetnél még meg is állná a helyét. A mobilnetet azonban adatmennyiség után fizeted, ergo a több adatmennyiség végső soron több pénz lesz. A streaming-buziskodásodnak tehát járulékos költsége is van, ami az alap havi mobilnet-adatkereted alapján kiszámolható. Ha napi egy órát hallgatsz zenét Spotify-ról jó minőségben (160 kbps) és olyan számokat, amilyeneket nem hallottál előtte (erre vered mindig), az havonta 2,16 GB adatforgalom (napi 72 MB-tal számolva), ami kedvenc ex-munkáltató multikád (Telekom) 5 GB-os csomagját használva évi 15136 Ft többletköltségedbe kerül. [1] Nem számoltuk még a Youtube Prémiumod (hiszen te nem lopsz™, igaz?) és az összes többi filmes streaming szutykod.

bedigitalizáljak

Kazettán kapod, vagy mi? :D

hogy hallgatni lehessen bárhol is. 

Ezzel szemben a Spotify-t nem lehet bárhol hallgatni.

sajnos van egy rossz hírem ezzel kapcsolatban...: A Spotify-ban le tudsz tölteni tartalmakat, amiket offline is lehet hallgatni

Igen, tudom. Csak azt hittem, hogy ilyen macerás™, időpazarló™ dolgokra már nem vetemedik mérnök uraságod. Ja de, csak multi legyen, akitől letölti és lehetőleg saját proprietary alkalmazásba kelljen letölteni, hogy semmi mással ne lehessen lejátszani.

Igen, ha egy-egy előadó leszedi/leszedeti a műveit, akkor az nem lesz ott - ahogy ha egy CD tönkremegy a fiókban, akkor azt sem fogom tudni később hallgatni...

Meg amúgy az MP3 is letörlődik a gépről magától. :D Ja nem, csak hoztál egy olyan tökéletesen életidegen, képzelt párhuzamot, amit még a pillangó hatással sem lehetne megmagyarázni. Pláne, hogy a nyomott (és nem írt) CD-k nem mennek tönkre a fiókban. Persze, az alternatív univerzumodban lehet, hogy minden CD tönkremegy a fiókban, mellette pedig az alkotók (vagy kiadó hiénáik) által leszedett Spotify albumok is hallgathatók maradnak. :D

Egy sok-sok éves okostelefonnal lehet  telefonálni meg SMS-t küldeni (van ~10 éves készülékem, direkt kipróbáltam...

Nem a funkciókon volt a hangsúly. Olvasd el még egyszer, amit leírtam. Laptoppal is lehet SMS-t küldeni és hanghívást indítani, de attól az még nem lesz butatelefon és nem is fogja hozni a butatelefon előnyeit, sem más tulajdonságait. Csak lesz vele két közös funkciója.

Ellenben egy butatelefonnal hiába próbálok mondjuk érintéses fizetést vagy épp makrófotót csinálni, az nem megy neki...

Benne van a nevében, hogy nem arra való és senki nem mondta (így én sem), hogy butatelefonnal lehetne mindent csinálni, amit okostelefonnal. A fordítottja azonban csak az egyes funkciók mentén igaz.

A 700 a ~10M előfizetőhöz képest a gyakorlatilag senkinek kategória.

Akkor bizonyítsd egy reprezentatív statisztikával az ellenkezőjét a 10M emberre. Várjuk szeretettel a reprezentatív statisztikát.

Én annyit állítottam, hogy a HUP-os felhasználóközönségnek alapfunkció, tehát ezen a fórumon a nagytöbbség szerint alapfunkció. Amit bizonyít a szavazás állása.

Számoljunk picit... Megfogod a spotalikeakármit, találsz egy előadót, ami tetszhet, rákeresel a zenéire, találsz neten vásárolható CD-t tőle, megveszed, megérkezik, örülsz neki... Ezt az időt ne számoljuk :-)  Berakod a pécédbe, szépen begrabbeled mp3-ba, tageléssel, miegyébbel együtt egy perc alatt ott van a memóriakártyán...

Szándékosan a legbonyolultabb módját választottad. Egy Spotify-előfizetéseket felszopkodó influenszer se csinálná jobban. Az ilyenekből látszik a legjobban, mennyire átmosták az agyad az egyszerűség ígéretével és életérzésével szolgáltatást marketing-erőszakoló reklámok. Nálam egy zeneszám felmásolása max. egy perc. A letöltése ugyanennyi. CD-t meg utoljára 20 éve vettem.

Anno ifjabb koromban én is csináltam, van is néhány CD-nyi mp3 valahol a fiókban (van egy CD/mp3 lejátszóm), de marhára nem érte meg azt az időt, amennyit el kellett tölteni egy.egy CD-nyi anyag _rendesen_ megcsinált konvertálásával.

Örülök a kis nosztalgiás offolásodnak, de nem ez áll szemben a Spotify-jal, hanem az, hogy letöltöm a zenéket, megtartom a zenéket és amelyiket hallgatni akarom útközben is, azt átmásolom a telefonomra.

A 320x240-es egérmozi még egérmozi marad - fotót nézegetni pl. leginkább xar, a feliratok kényszerű rövidítése már a tesztelőknél is erős jelzőket hozott magával...

Még egyszer, hogy meg is értsd: Nincsenek kényszerű rövidítései a feliratoknak, ha angolul használod. Ellenben a magyarul használt okostelefonon 2024-es szutykokon is előfordulnak.

Az, hogy _neked_ elég, az a _te_ dolgod, a világon van még csilliárd ember, akinek meg nem.

Megbeszéltük. Csak ne felejtsd el, hogy ugyanez vonatkozik a te preferenciáidra is.

Egy nyereséget termelni létrehozott vállalkozás célja, hogy a piaci igények jelentős részét fedje le

Így igaz.

a marginális igényeket, pláne, ha annak kiszolgálása jelentős költség, lehetőleg ne húzza magára, vagy váltsa ki, csökkentve a költségeit.

Még mindig nem kaptunk sem tőled, sem az NMHH-tól, sem a mosdatott multikáidtól semmiféle költségkimutatást, hogy a 3G fenntartása milyen megtérüléssel működött a lekapcsolás bejelentése előtt.

Igen b+, a 3G fenntartása marginális igény volt,

Nem volt az.

de ezt már n+1-szer leírtuk neked

Attól még nem lesz igaz.

Nem, a "hanghívások x%a 3G-n ment" nem releváns, mert _hangátvitelre_ ugyanazok az eszközök 2G-n is képesek voltak

2020 Q2-ben a hanghívások 53%-a (tehát, több, mint a fele) olyan készüléken történt, amik nem alkalmasak VoLTE-hívásra. Máskülönben a hívások VoLTE-n történtek volna. Ugyanazok az eszközök, bár 2G-n is képesek voltak hívást indítani, de a 3G lekapcsolásával mindenki, aki ebben az 53%-ban benne volt, elbukta a hívás+telefonálás együttes lehetőségét. Ezt is leírtam már neked sokszor, de képtelen voltál megérteni. Akik ilyen funkcióvesztést szenvedtek el, azokat sem az NMHH, sem a még mindig mosdatott multikáid nem kártalanították egy fillérel sem. Míg a 3G lekapcsolásban semmilyen módon nem érintett, működőképes 2G telefonok zúzdába küldéséért 20-40 ezreket adtak újdonsült okostelefonfüggőknek.

"Te elvárod egy fotoapparáttól." - neked meg megfelel a pajtás fényképezőgép valami ORWO nyersanyaggal...

"Nincs távol az, csak nem számoltad bele a többi előfizetésed." - A mobilnet előfizetésnek csak egy része (töredéke) esik a streaming médiára, azaz nem csak emiatt van a mobilnet, úgyhogy maximum a 10-15%-át lehet ide számolni, amivel még így sem nagyon vagyunk havi 2-3E Ft fölött per fő.

"Igen, tudom. Csak azt hittem, hogy ilyen macerás™, időpazarló™ dolgokra már nem vetemedik mérnök uraságod. " _ A spotify esetén egy mozdulat, hogy offline is elérhető legyen valami - és a háttérben megoldja. Nem érdekel, hogy csak az adott alkalmazás képes lejátszani - tud menni offline? Igen. Előfizetés lejárata után is? Igen. Akkor meg?

"Akkor bizonyítsd egy reprezentatív statisztikával az ellenkezőjét a 10M emberre. Várjuk szeretettel a reprezentatív statisztikát." - TE tekintetted jelentős mennyiségnek a ~700-at a ~10M-hoz képest, úgyhogy matekozásban vannak még kihívások - és nem nálam...

"Nálam egy zeneszám felmásolása max. egy perc. A letöltése ugyanennyi." - Jogtiszta forrásból? Én  nem a leglassabb, hanem a jogilag rendezett megoldást szedtem elő... Tudod a "szabadon letölthetek saját részre mindent is" az a szerzőnek/előadónak egészen pontosan nulla bevételt jelent...

"Még mindig nem kaptunk sem tőled, sem az NMHH-tól, sem a mosdatott multikáidtól semmiféle költségkimutatást, hogy a 3G fenntartása milyen megtérüléssel működött a lekapcsolás bejelentése előtt." - Kértél tőlük? De ezt is sokszor, sokféle módon megpróbáltuk megmagyarázni neked, de neked van egy fixa ideád, hogy ki...tak a 3G-nél többre nem képes telefonok felhasználóival, miközben az ilyen IoT eszközök felhasználóit nem kárpótolták, helyettük még régebbi 2G-only telefonok cseréjére is adtak támogatást. Emlékeim szerint anno a kétütemű autók esetén is volt ilyesmi támogatás...

Abból az 53% hanghívást bonyolító halmazból mekkora hányadnál volt _ténylegesen_ használatban az egyidejű hang+adat? Mint írtad te is, minden adat ott van a szolgáltatóknál. Ne gondold, hogy ez nincs.

 

"neked meg megfelel a pajtás fényképezőgép valami ORWO nyersanyaggal..."

Első alkalommal még megálltam, de most már nem tudom. :) A filmes fotózás alapból jobb minőségre képes (nagyságrendekkel) mint a butatelefonok és értő kézben egy Pajtás hypertérugrás egy butatelefon képéhez képes. Mivel szívemhez közel áll a filmes fotózás, így kénytelen voltam hozzátenni, tossza a szemem. :)

Azért egy Nikon F100 valami rendes üveggel és megfelelő negatívval kontra Pajtás fotoapparát elég releváns, "zongorázható" különbség. Nagyjából akkora, mint Hajbi anno sem túl acélos Nokiája meg a mai _átlagos_ teefonok fotózási képessége...
(Van F80, F100, D80 váz a szekrényben, de fotóztam Zenit 12XP-vel meg Szmena 8M-mel is... Pajtáshoz nem volt "szerencsém", de a Szmena kontra F100+Tokina 28-80/28 azért kellően nagy kontraszt...)

neked meg megfelel a pajtás fényképezőgép valami ORWO nyersanyaggal...

Nem felel meg. Nekem a Nokia C2-01 felel meg, már megmondtam, akármennyire is erőlteted itt az antikommunista nosztalgiatipró maszlagod.

maximum a 10-15%-át lehet ide számolni

Én se számoltam oda az egészet, csak megint write-only módban vagy.

havi 2-3E Ft fölött per fő.

Ami ugyanaz, amit én kiszámoltam neked, csak megint write-only módban vagy.

A spotify esetén egy mozdulat, hogy offline is elérhető legyen valami - és a háttérben megoldja

Nekem egy mozdulat másolni és a háttérben megoldja a Total Commander.

Nem érdekel, hogy csak az adott alkalmazás képes lejátszani

Ez a te Stockholm-szindrómád. Nekem nincs vele dolgom. Engem viszont érdekel, hogy a szórakoztató tartalomért, amiért fizetek, azt megkapjam, és felhasználhassam úgy, ahogy én szeretném.

TE tekintetted jelentős mennyiségnek a ~700-at a ~10M-hoz képest

Nem történt ilyen. Én erről a fórumról beszéltem. Azt viszont a mai napig nem sikerült alátámasztanod, hogy 10M előfizető szerint a hívás közbeni telefonálás nem alapfunkció. Várom szeretettel a bizonyítást.

Kértél tőlük?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa

Te nyomod folyamatosan a rizsád, hogy így nemérimeg™ úgynemérimeg™ a 3G-t fenntartani. Alátámasztani egyszer sem tudtad. Itt az ideje.

neked van egy fixa ideád, hogy ki...tak a 3G-nél többre nem képes telefonok felhasználóival, miközben az ilyen IoT eszközök felhasználóit nem kárpótolták, helyettük még régebbi 2G-only telefonok cseréjére is adtak támogatást

Ez nem az én fixaideám, hanem az igazság.

Emlékeim szerint anno a kétütemű autók esetén is volt ilyesmi támogatás...

Ha azt is ilyen felállásban adták, akkor az is igazságtalan volt. De a kétütemű autóknál nem történt ilyen igazaságtalanság, csak hozod a szarabbnál húgyabb hasonlataid.

A 2G telefonok cseréjének a támogatását az ég világon semmi nem indokolta, mivel 2G lekapcsolásról szó sem volt 2020-2024 között. Ugyanakkor a 3G lekapcsolás indokolta volna a 3G-re kényszerülő nem VoLTE-kompatíbilis eszközök cseréjét (vagy cseréjének támogatását) és a milliós nagyságrendű többletköltségeket elszenvedő IoT-eszköztulajdonosok kártalanítását (vagy pályázati támogatását).

Abból az 53% hanghívást bonyolító halmazból mekkora hányadnál volt _ténylegesen_ használatban az egyidejű hang+adat?

A kérdés nem ez. A kérdés az, hogy az 53%-ot bonyolító előfizető készülékei közül hány forgalmazott valaha is hívás közben. Ez sajnos nem derül ki a statisztikából, pedig ez lett volna a leglényegesebb információ. Ez alapján lehetett (és kellett) volna belőni, hogy hány készülék szenvedene el funkcióvesztést a 3G lekapcsolás által.

Mint írtad te is, minden adat ott van a szolgáltatóknál. Ne gondold, hogy ez nincs.

Az, hogy valami ott van a szolgáltatóknál, nem garantálja, hogy a szolgáltatók igazságosan fognak eljárni. Azt a hatóság kell, hogy garantálja. A hatóság ezt nem garantálta és nem is tette közzé a lényeges információkat. A hatóság elszórt 4,2 milliárd adófizetői forintot arra, hogy százezer butatelefon-felhasználóból százezer okostelefonfelhasználót csináljon, a multik profitérdekében. Ezt az ég világon semmi nem indokolta. Azok pedig, akik elszenvedői voltak a 3G lekapcsolásnak, egy büdös fillért nem láttak.

"Nem felel meg. Nekem a Nokia C2-01 felel meg," - Ami a mostani átlagos készülékekhez képest a Pajtás fényképezőgép szintje egy normális tükörreflexes váz+objektív kombóhoz viszonyítva.

"Az, hogy valami ott van a szolgáltatóknál, nem garantálja, hogy a szolgáltatók igazságosan fognak eljárni." - A szolgáltatók az üzleti érdekük mentén fognak eljárni. Azaz azt a szolgáltatást, ami gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy a kivezetése kisebb költséggel/bevételcsökkenéssel jár, mint a kivezetéssel megtakarított összeg, azt bizony ki fogják kukázni.

"Azok pedig, akik elszenvedői voltak a 3G lekapcsolásnak, egy büdös fillért nem láttak." Kire gondolsz? Aki _nem_ cserélt telefont, pedig megtehette volna? Vagy aki bevásárolt az olcsó, de tudottan (nem derült égből villámcsapás volt a 3G kivezetése) pár év múlva problémás 3G-only IoT eszközökből, kamerákból, és a ...sz szopott végére került? Nos, az valóban az "így járt" minősített esete, de egy tudottan kivezetés előtt álló technológiára értelmes ember nem igazán épít...

Ami a mostani átlagos készülékekhez képest a Pajtás fényképezőgép szintje egy normális tükörreflexes váz+objektív kombóhoz viszonyítva.

Köze nincs a kettőnek egymáshoz. Ez a te fantáziádban lehet, hogy így van, a valóságban nem. Két külön kategóriáról beszélsz. Nagyjából úgy, mint amikor kurblis (analóg, vezetékes) telefont hasonlítasz össze (hordozható, digitális) mobiltelefonokkal.

A szolgáltatók az üzleti érdekük mentén fognak eljárni.

Nem vitatta senki. Kérdés, hogy mennyire arrogánsan teszik ezt. Igazságosan is lehet üzletelni.

Azaz azt a szolgáltatást, ami gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy a kivezetése kisebb költséggel/bevételcsökkenéssel jár, mint a kivezetéssel megtakarított összeg, azt bizony ki fogják kukázni.

Még mindig nem láttuk a számokat, hogy a 3G-t üzemeltetni milyen távlatban volt veszteséges. Azt viszont láttuk, hogy a szolgáltatók többletköltségeket hárítottak az előfizetőkre és az államra. Ezek után (vagyis előtt) illett volna legalább bebizonyítani, hogy a többletköltség az ő oldalukon is létezik és nem csak extraprofitot akarnak realizálni a készülékek újravásároltatásán. Ezt nem gondolod?

Kire gondolsz? Aki _nem_ cserélt telefont, pedig megtehette volna?

Pl. arra, aki szeretett volna telefont cserélni, mert a munkája miatt sokat internetezett beszélgetés közben, de a 4G-okostelefonját nem minősített VoLTE-kompatíbilisnek a szolgáltató multi. Nos, ő egy büdös fillért nem kapott, mert csak a 2G-3G telefonok tulajdonosai kaptak bármit is. Azok meg nagyrészt butatelefon-tulajdonosok voltak és amúgy se szenvedtek volna el semmilyen funkcióvesztést. Csak állambácsi megdobálta őket ingyen okostelefonokkal, hadd fizessenek majd 3x annyit ezenetúl a szolgáltatónak a mobilnetért, meg a minden lófaszért, amit rájuk sóztak a készülékvásárlással együtt.

Vagy aki bevásárolt az olcsó, de tudottan (nem derült égből villámcsapás volt a 3G kivezetése) pár év múlva problémás 3G-only IoT eszközökből, kamerákból

Mondjuk mert nem lehetett 4G-set kapni? Vagy mert a 4G-s 2 millióba került a 3G-s meg egymillióba? Kedvenc kérdezőreflexedet idézve: Te kifizetted volna az IoT eszköz tulajának a felárat a 4G eszközért, ha már ilyen kurva magas lovon ülsz vagy, hogy áldozathibáztatni se vagy rest?

Nos, az valóban az "így járt" minősített esete

Aha, de akik meg nem jártak volna "így", és minden maradt volna nekik a régiben a 3G lekapcsolás után is, azoknak azért venni kellett 4,2 milliárdért új okostelefont. Végül is, igazságos™. Ja nem.

egy tudottan kivezetés előtt álló technológiára értelmes ember nem igazán épít...

2020 Q2-t követően lett a 3G bekapcsolás bejelentve. Abban hajlandó vagyok egyetérteni veled, hogy aki 2020Q2 és 2023 között ruházott be 3G IoT eszközbe, az magát szopatta meg. De te most lényegében azt mondod, hogy akik 2010-2020Q1 között vettek vadkamerákat, azok magukra vessenek, "így" jártak, mert nem láttak a jövőbe, hogy az NMHH és a szolgáltató multik 2020-ban egyszercsak bejelentik a lekapcsolását egy aktívan használt szolgáltatásnak. Végül is, simán™ az™ ő™ hibájuk™. A lottószámokat is megláthatták volna, de nem látták meg... Pedig a lottóötösből kijött volna az 5G-s vadkamera is.

"Köze nincs a kettőnek egymáshoz. Ez a te fantáziádban lehet, hogy így van, a valóságban nem. Két külön kategóriáról beszélsz. Nagyjából úgy, mint amikor kurblis (analóg, vezetékes) telefont hasonlítasz össze (hordozható, digitális) mobiltelefonokkal."

Igen, a Nokiád fotói nagyjából úgy viszonyulnak egy mai mobillal készült fotóhoz, mint a kurblis telefon a mobilhoz.

"a 4G-okostelefonját nem minősített VoLTE-kompatíbilisnek a szolgáltató multi." - Lovon fordítva ülsz, illetve lövésed nincs (és nem is akarod felszedni a tudás morzsáit sem a témában) arról, hogy a VoLTE képesség mit jelent, illetve hogyan kerülhet(nek) egy adott gyártó készüléke(i) valamely szolgáltató hálózatában használható körbe.

"Mondjuk mert nem lehetett 4G-set kapni? Vagy mert a 4G-s 2 millióba került a 3G-s meg egymillióba? "

A tervezésnek része a költségtervezés és a beszerzendő eszköz várható élettartamának a meghatározása is, és a kettőből kiesik, hogy melyiket kell megvenni. Azt, amit 2-3-5 éven belül szinte biztos, hogy le kell cserélni, de olcsóbb, vagy azt, amit mondjuk a tervezett 10 évig biztosan lehet használni, de jóval drágább. Van az az eset, amikor az olcsóbbat most és a drágábbat majd akkor, amikor muß, még ha összességében többe is kerül a jobb megoldás, és van, amikor a "nagy levegő, és vegyük meg a drágát" a helyes döntés. Csak az nem látta 2018-20 környékén hogy a 3G nem lesz hosszú távon a szolgáltatás része, aki szatyorban élt.

"De te most lényegében azt mondod, hogy akik 2010-2020Q1 között vettek vadkamerákat, azok magukra vessenek, "így" jártak, mert nem láttak a jövőbe, hogy az NMHH és a szolgáltató multik 2020-ban egyszercsak bejelentik a lekapcsolását egy aktívan használt szolgáltatásnak. "

A bejelentés előtt is lehetett tudni, hogy a 2005-ben indult 3G technológia nem lesz örökké támogatott - ez az egyik. A másik, hogy az eszközökkel nem 10-15-20 évre kell tervezni, hanem mondjuk 3-5 évre. És bizony a 3 év kifutás megvolt (sőt több is, mert a 2020-as bejelentés előtt már nyílt titok volt, hogy ezt meg fogják lépni. És egy 10-15 éves technológiára építeni úgy, hogy láthatóan van, ami ki fogja váltani, az bizony erősen a "nem gondolkodott előre" kategória.

Igen, a Nokiád fotói nagyjából úgy viszonyulnak egy mai mobillal készült fotóhoz, mint a kurblis telefon a mobilhoz.

Nem tudnak így viszonyulni, mert nem azonos kategóriába esnek, a használati esetei is különböznek. Te ezzel annyit jelentesz ki, hogy minden, ami nem 2024™, vagy 3-5 évnél öregebb, az olyan, mintha az a legelső, hasonló kategóriájú eszköz lenne. Ami amellett, hogy csúsztatás, igen szélsőséges értékítéletre vall.

Zeller logika: Minden 3-5 évnél régebbi telefon = a legelső telefon, ami a világon létezett

A kurblis telefon és az első mobiltelefon közötti 100 évnyi fejlődés neked nem számít.

Az első mobiltelefon és a Nokia C2-01 közötti 30 évnyi fejlődés sem számít.

De a csőlátás, az megy ezerrel.

Lovon fordítva ülsz, illetve lövésed nincs (és nem is akarod felszedni a tudás morzsáit sem a témában) arról, hogy a VoLTE képesség mit jelent

Én tudom, hogy mit jelent. Te ülsz túl magas elit lovon ahhoz, hogy meglásd, hogy a VoLTE miért nem egy elég érett és elég stabil szabvány ahhoz, hogy leváltsa a GSM vagy az UMTS hívásokat. Valamint miért egy koncepcionális trágyadomb. A VoLTE egy SIP trönk, ami az összes SIP megoldás közül a leginstabilabban, leginkompatíbilisebb módon lett összetákolva.

A tervezésnek része a költségtervezés és a beszerzendő eszköz várható élettartamának a meghatározása is, és a kettőből kiesik, hogy melyiket kell megvenni.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Nem válaszoltál: Te kifizetted volna az IoT eszköz tulajának a felárat a 4G eszközért, ha már ilyen kurva magas lovon ülsz vagy, hogy áldozathibáztatni se vagy rest?

Csak az nem látta 2018-20 környékén hogy a 3G nem lesz hosszú távon a szolgáltatás része, aki szatyorban élt.

Tehát továbbra is megy az áldozathibáztatás. A hivatalos bejelentés az, ami számít valamit. Amíg nincs hivatalos bejelentés, addig a "nagy levegő, és vegyük meg a drágát" gondolkodásmód sem válik szükségessé. Ennek a gondolkodásmódnak 2020 Q2 után volt létjogosultsága.

A bejelentés előtt is lehetett tudni, hogy a 2005-ben indult 3G technológia nem lesz örökké támogatott - ez az egyik.

Define "nem örökké".

A másik, hogy az eszközökkel nem 10-15-20 évre kell tervezni, hanem mondjuk 3-5 évre.

Már aki épp megengedheti magának a 3 évenkénti újravásárlásos pazarlást és működő eszközök kidobálását, milliós bekerüléssel. Ha egy eszköz működőképes 10 évig, akkor arra van igénye a piacnak, hogy azt az eszközt 10 évig használja, akár 3G hálózaton. Persze, felőlem a szolgáltatók, meg az ő szélsőségesen pazarló, gyorsan elavultató narratívájukat képviselő mérnök uraságod is háromévezhet, meg ötévezhet, de akkor legalább a hatóság tegye a dolgát és a multiktól beszedett adókból és bírságokból kártalanítsa a vadkamerásokat és a VoLTE-inkompatíbilis 4G-okostelefonok tulajdonosait ahelyett, hogy 2G okostelefonokat cseréltet le 20-40 ezres gazdasági ösztönzőkkel belépő kategóriás okostelefonokra.

nyílt titok volt, hogy ezt meg fogják lépni

A hangsúly továbbra is azon van, hogy mikor. Ami nem volt tudható. Te lehet, hogy a bennfentes multis ügyeletes gecimaci kollégáidtól értesültél előre. A vadkamera üzemeltetők nem.

"Nem tudnak így viszonyulni, mert nem azonos kategóriába esnek, a használati esetei is különböznek."

A nokiád arra jó, hogy ha valamit nagyon muß képen megörökíteni, akkor "lehet vele fotózni", a mai mobilok meg ebben bőven agyonverik a nokiád képminőségét, illetve komplett fényképezési "tudását", ergo valóban nem egy kategória a kettő. Képet ment el digitális formában. Ahogy a kurblis telefon is hangot visz át a-ból b-be...
A Nokia C2 és a mostani telefonokba épített kamerák közötti fejlődés, igen, az számít...

"Már aki épp megengedheti magának a 3 évenkénti újravásárlásos pazarlást és működő eszközök kidobálását," - Három évvel a lekapcsolás előtt már céldátum volt a lekapcsoláshoz, és nagyjából öt-hat évvel a lekapcsolás előtt lehetett tudni, hogy legfeljebb 5-6 éve van a 3G-nek.

"gecimaci kollégáidtól" - Buffont idéztem már neked...?

Ja, a "nem örökké" az 10-15 esetleg, nagyon jó esetben 20 év. De a mobil telefóniában ez a ritkább, ahogy az IT-ban is...

A nokiád arra jó, hogy ha valamit nagyon muß képen megörökíteni, akkor "lehet vele fotózni"

Nem erre jó, te erre használnád. Én nem csak akkor fényképezek vele, amikor valamit nagyon muszáj lefényképezni, hanme akkor, amikor kedvem van.

a mai mobilok meg ebben bőven agyonverik a nokiád képminőségét, illetve komplett fényképezési "tudását", ergo valóban nem egy kategória a kettő.

Egy kategória a kettő. Mindkettő digitális fényképezőgép egy hordozható kommunikációs eszközben, nevezetesen mobiltelefonban. Az okostelefonok több és nagyobb felbontású kamerákkal rendelkeznek. Így megállja a helyét az összehasonlítás. A Nokia C2-01 digitális kameráját a Pajtás filmes fényképezővel összehasonlítani, vagy bármelyik mobiltelefont a kurblis telefonhoz hasonlítani nettó csúsztatás és rendkívüli csőlátásra utal a részedről. Pláne, hogy olyan kretén módon csinálod, hogy ami a 3-5 éves fejlődésmániás időablakodból kiesik, azt már egyből 100 évvel ezelőttinek próbálod titulálni. Szánalmas.

Képet ment el digitális formában.

A hangsúly a digitálison van.

Ahogy a kurblis telefon is hangot visz át a-ból b-be...

A CB rádió is hangot visz át A-ból B-be és közelebb is van egy mobiltelefonhoz alkalmazásban, de ugyanúgy nem hasonlítható össze vele, ahogy a kurblis telefon sem.

A Nokia C2 és a mostani telefonokba épített kamerák közötti fejlődés, igen, az számít...

Akkor arra fókuszálj, ne a Pajtásra, meg a kublis telefonokra, amikkel szélsőséges csúsztatásokat valósítasz meg.

Három évvel a lekapcsolás előtt már céldátum volt a lekapcsoláshoz, és nagyjából öt-hat évvel a lekapcsolás előtt lehetett tudni, hogy legfeljebb 5-6 éve van a 3G-nek.

Onnantól lehetett tudni és onnantól kérhető számon bárkin, hogy tudta, hogy a céldátum bejelentésre került.

Ja, a "nem örökké" az 10-15 esetleg, nagyon jó esetben 20 év. De a mobil telefóniában ez a ritkább, ahogy az IT-ban is...

Lehetne sűrűbb, csak a magadfajták és az általad mosdatott multik befektetői kevesebb yachtot tudnának venni a sok helyett. Funkcionálisan semmi, de az ég világon semmi nem indokolná a 3G vadkamerák lecserélését. Ahogy a 3G időelőtti lekapcsolását sem indokolta semmi, a szolgáltatók profitéhségén kívül.

"Én nem csak akkor fényképezek vele, amikor valamit nagyon muszáj lefényképezni, hanme akkor, amikor kedvem van."

A készített kép minőségéről is szó van - érdemben egy 3.2MP-es digitális fotót jó esetben(!) legfeljebb 9x15-ös méretben célszerű nyomtatni. Én is akkor fotózok, amikor kedvem van, és olyan téma "jön szembe" - viszont nincs gondom a gyenge fényviszonyokkal, az esetleg nagyobb távolsággal (crop-olva is bőven marad elég pixel fotóalbumhoz is akár).

"Egy kategória a kettő. Mindkettő digitális fényképezőgép egy hordozható kommunikációs eszközben, nevezetesen mobiltelefonban."

A pajtás meg a Nikon F100 (+mondjuk egy Tokina 28-80/2.8 üveg) is fényképezőgép, ami filmre készít fotókat. Mégsem egy kategória. Ez utóbbival olyan portrét csinálok, hogy besz@rsz (80-as gyújtótávon 2.8-as rekesszel olyan a bokeh, hogy csak pislogtam, amikor az első tekercset előhívattam...), az előbbivel meg... Mondjuk úgy lefényképezhetem mancibácsit meg a családját...

"Akkor arra fókuszálj, ne a Pajtásra, meg a kublis telefonokra, amikkel szélsőséges csúsztatásokat valósítasz meg."

A kettő tudásbeli különbségét próbáltam érzékeltetni vele, de te vagy nem bírod felfogni, vagy játszod a hülyét...

" Funkcionálisan semmi, de az ég világon semmi nem indokolná a 3G vadkamerák lecserélését. Ahogy a 3G időelőtti lekapcsolását sem indokolta semmi, a szolgáltatók profitéhségén kívül."

Egy 15+ éves technológia bizony megérett arra, hogy lekapcsolják - és hogy szerinted nem indokolta semmi, az a te véleményed - az üzleti döntést szerencsére nem te hozod meg, hogy a drágán fenntartható infrának mennie kell, még akkor is, ha a valós funkcióvesztés (és ezzel esetleg ügyfélvesztés) ki is lenne mutatható.

 

A pajtás meg a Nikon F100 (+mondjuk egy Tokina 28-80/2.8 üveg) is fényképezőgép, ami filmre készít fotókat.

Na látod, egy tucatnyi hozzászólás után végre sikerült almát legalább már valami almaféléhez hasonlítanod.

Mégsem egy kategória.

Abból a szempontból már egy kategória, hogy mindkettő filmes fényképezőgép. Ahogy egy Nokia C2-01 kamerája is összehasonlítható egy okostelefon kamerájával, de fair összehasonlítás egyik butatelefon kamerája és másik butatelefon között állja meg a helyét. Egy Nokia C2-01 azonban nem hasonlítható össze egy Pajtással. Ahogy egy kurblis telefonnal se. Teljesen más eszközkategória, működési elv és a használati céljuk is más. Te mégis ezt erőltetted, tucatnyi hozzászóláson keresztül.

Mondjuk úgy lefényképezhetem mancibácsit meg a családját...

Én ezt a szintet várom a Nokia C2-01-től és többet nem is nagyon. Ha megnézed a közösségi médiába feltöltött képeket (és nem influenszerekét, nyilván), azok is ugyanez a szint. Nem vagyok fényképész. Ha tudom, hogy valahova jó minőség kell, oda pedig viszek fényképezőgépet. Alkalmi fényképezésre teljesen jó a C2-01.

A kettő tudásbeli különbségét próbáltam érzékeltetni vele, de te vagy nem bírod felfogni, vagy játszod a hülyét...

Almát a körtéhez hasonlítottál és az idősíkot is marhára elvétetted, azt sugallva, hogy ami a 3-5 éves időablak típusú szélsőséges idealizmusodból kiesik, az már egyenlő az 50-100 évvel ezelőtti szinttel. Ez még mindig egy orbitális csúsztatás és csőlátású gondolkodásmód. Javaslom leszokni róla, hátha könnyebben megérted majd, amit írok és nem egyből támadással reagálsz.

Egy 15+ éves technológia bizony megérett arra, hogy lekapcsolják

 1. Az a technológia érett meg arra, hogy lekapcsolják, aminek természetes módon elfogyott az az ügyfélbázisa, ami által megérné fenntartani.
 2. Az a technológia érett meg arra, hogy lekapcsolják, amit a nála újabb technológia minden tekintetben helyettesíteni tud.

A két dolog közül egyik sem volt igaz a 3G-re 2020 Q2-ben.

ha a valós funkcióvesztés (és ezzel esetleg ügyfélvesztés) ki is lenne mutatható.

Kimutatható. Házi feladat neked: megpróbálni 4G-n netezni és telefonálni egyszerre egy nem VoLTE-képes telefonról. Az, hogy az internetadó miatt kimegy tüncizni a nép, és emiatt nem, egy másik dolog.

A C2 kamerája a butatelefonok vicckameráival összevethető - volt anno, amikor megjelent. Most viszont 2024-et írunk, és a jelenben elérhető technológiához képest bizony khm. rettenetesen elmaradott ebben (is) a Nokiád.

"Ha tudom, hogy valahova jó minőség kell, oda pedig viszek fényképezőgépet."

Ha olyan a helyzet, hogy nem tudtam előre, akkor azért baromi jó, ha lehet normális fotót csinálni - No meg a D80-at (hogy digitális kamerát mondjak) (vagy egy közepes nagyátfogású utazó zoom-mal, vagy két, normálisabb, rövidebb átfogásúval) nem cipeli magával az ember.

"természetes módon elfogyott az az ügyfélbázisa, ami által megérné fenntartani."

A kiemelés szerintem nem jó helyen van, a lényeg a "megérné fenntartani" - nem érte meg fenntartani.

"újabb technológia minden tekintetben helyettesíteni tud"

A 4G+VoLTE - megfelelő szolgáltatói  profilt tartalmazó készülékekkel - mi az, amit a 3G-hez képest nem tud?

"4G-n netezni és telefonálni egyszerre egy nem VoLTE-képes telefonról"

Hmmm... Van néhány nem hazai forgalmazónál/szolgáltatónál beszerzett készülék a közelemben, de a VoLTE érdekes módon mindegyiken aktiválható/működőképes. Ott van rajtuk minimum két hazai szolgáltató profilja, úgyhogy ennyi. Ahogy már írtam, a bizonytalan forrásból és/vagy randomdzsunka gyártótól származó készüléken vagy van ilyen adathalmaz, vagy nincs. Ha nincs, (és nem is frissíthető az OS+baseband) akkor nem fog menni, ha van, akkor meg fog.

A C2 kamerája a butatelefonok vicckameráival összevethető

Ez nem igaz. Azok a 640x480 butatelefonos VGA kamerák voltak. Megint szándékosan csúsztatsz és hátrébb sorolod a C2-01-et, mint ahol valójában van.

Most viszont 2024-et írunk, és a jelenben elérhető technológiához képest bizony khm. rettenetesen elmaradott ebben (is) a Nokiád.

Én nem érzek kényszert arra, hogy mindig mindenből a legújabbat, legkevésbé elmaradottabbat™ használjam. Sem arra, hogy a 3-5 évnél régebbi technológiát kőkorszakinak lássam. Sajnálom, hogy te igen.

No meg a D80-at (hogy digitális kamerát mondjak) (vagy egy közepes nagyátfogású utazó zoom-mal, vagy két, normálisabb, rövidebb átfogásúval) nem cipeli magával az ember.

Én magammal cipelem a fényképezőgépem, ha olyan a helyzet.

A kiemelés szerintem nem jó helyen van, a lényeg a "megérné fenntartani" - nem érte meg fenntartani.

Ez részedről egy sejtés. Hogy megérte-e vagy sem, azt nem tudjuk. Az államilag támogatott kampány pedig pont affelé mutat, hogy extraprofitéhségből lett vadlekapcsolva, nem költséghatékonyságból.

A 4G+VoLTE - megfelelő szolgáltatói  profilt tartalmazó készülékekkel - mi az, amit a 3G-hez képest nem tud?

Például a világ 219 országába roamingolni. A Yettel szolgáltatói™ profilt™ tartalmazó™ készülékekkel jelenleg a világ 10 országában tudsz roamingolni. Míg 2G-n vagy 3G-n gyakorlatilag bárhol, ahol van ilyen hálózat.

Van néhány nem hazai forgalmazónál/szolgáltatónál beszerzett készülék a közelemben, de a VoLTE érdekes módon mindegyiken aktiválható/működőképes.

Captain WorksForMe strikes again. Még aktiválható, még működőképes. De senki és semmi az égvilágon nem garantálja, hogy az is marad. Míg 2G és 3G esetében a megfelelően szabványosított technológia maga garantálja.

Ahogy már írtam, a bizonytalan forrásból és/vagy randomdzsunka gyártótól származó készüléken vagy van ilyen adathalmaz, vagy nincs.

A VoLTE technológia rugalmatlanságát, inkompatíbilitását és alkalmatlanságát épp az ilyen adathalmazok szükségessége bizonyítja.

A C2 a megjelenésekor bizony belépő szint volt minden szempontból. Az, hogy volt egy 3.2MP-es kamerája, az szép meg jó, de 2024-ben járunk, és _ma_ a 3.2MP-es, nem túl jó képei... Mondjuk úgy, hogy insta filterekkel agyonnyomva sem igazán meggyőzőek, már ami a minőséget illeti. Arról ne is beszéljünk, hogy videóban mit "tud", mert az manapság már tényleg a vicc kategória...

"Én magammal cipelem a fényképezőgépem, ha olyan a helyzet."

Hajbi a jós, aki mindenkor tudja, hogy olyan vagy olyan lesz a helyzet... Én is magammal cipelek _egy_ eszközt, ami bőven kiváltja a külön digitális fotómasinát (is), meg még egy fél marék gadget-et (amiket így nem kellett legyártani, becsomagolni, idepöfögtetni...)

"Ez részedről egy sejtés. Hogy megérte-e vagy sem, azt nem tudjuk. "

Szerinted ha a szolgáltatónak megérte volna fenntartani a 3G szolgáltatást (azaz a ráköltött 100 batka legalább 101 batka bevételt generált volna), akkor kidobták volna?

"Például a világ 219 országába roamingolni. A Yettel szolgáltatói™ profilt™ tartalmazó™ készülékekkel jelenleg a világ 10 országában tudsz roamingolni."

Hajlítod a valóságot, mint a feket luk a teret... Bárhol, ahol van 2G/3G/4G/5G hálózat működik a roaming - ami vagy igen, vagy nem, az az adatroaming (úgy mindenestől), illetve _nem_ _garantált_ a VoLTE működése, mert ott is attól függ, hogy a honos hálózattal mit tud "egyeztetni" az adott készülék.

"Captain WorksForMe strikes again. Még aktiválható, még működőképes. De senki és semmi az égvilágon nem garantálja, hogy az is marad."

Nagyon nem szokás a szolgáltatói profilt visszafelé nem kompatibilis módon cserélni/módosítani, úgyhogy de, ami működk, ahol ott van a működéshez most szükséges profil, az működni is fog.

"A VoLTE technológia rugalmatlanságát, inkompatíbilitását és alkalmatlanságát épp az ilyen adathalmazok szükségessége bizonyítja."

Vagy épp a rugalmasságát mutatja, hogy a szolgáltatók egyedi paraméterekkel tudják a szabványt implementálni, a saját infrastruktúrájuknak leginkább megfelelő módon.

 

A C2 a megjelenésekor bizony belépő szint volt minden szempontból.

Lehet nyugodtan továbbra is burkoltan degradálni a telefonomat. Azt én is tudom, hogy belépő szint volt, de a 2011-ben a Nokia belépő szintje volt olyan nívós szint, hogy 13 év után is kifogástalanul működik a telefon. Engem ez érdekel. Ja és az, hogy minden funkcióját 13 év múlva is használni tudom. Ami egy okostelefonra messze nem igaz. Bekapcsolni sem tudod 13 év után a 2024-ben megvásárolt okostelefont, nemhogy használni.

Az, hogy volt egy 3.2MP-es kamerája, az szép meg jó

Pontosan ugyanolyan szép és jó képeket csinál, mint 2011-ben.

2024-ben járunk

2024 egy évszám.

Semmire nem kötelez senkit képkészítés és kütyüvásárlás szempontjából. 2024™-kamerás telefonnal is lehet homályos szar és elmosódott képet készíteni. C2-01-gyel is lehet szép képet készíteni.

a 3.2MP-es, nem túl jó képei...

Pontosan ugyanolyanok a képei, mint 2011-ben.

Mondjuk úgy, hogy insta filterekkel agyonnyomva sem igazán meggyőzőek

Emlékeztetnélek, hogy Instagramon egy thumbnail 320x320-as, egy átlagos, teljes nézetbe nagyított nagykép pedig 1440x960-as egy FullHD monitoron nézve. Ez 1,3 megapixelnyi információ. A filterek pont azért vannak, hogy a kamera képét és a fénykép elkészítésének körülményeit kompenzálják, szépítsék. Ami nem lesz a C2-01 képein olyan, mint a korszerű kameráknál, az a fényérzékenység, a dinamikatartomány és az élesség. Ugyanakkor, nem áll szándékomban Instagram influenszer lenni. Ha mégis ilyen ötletem támad, akkor még mindig ott a fényképezőgépem. :)

Arról ne is beszéljünk, hogy videóban mit "tud", mert az manapság már tényleg a vicc kategória...

Az a megjelenésekor is az volt, de videózni sem akkor nem akartam vele, sem most nem akarok.

Szerinted ha a szolgáltatónak megérte volna fenntartani a 3G szolgáltatást (azaz a ráköltött 100 batka legalább 101 batka bevételt generált volna), akkor kidobták volna?

Továbbra sem arról van szó, hogy megéri-e. Arról van szó, hogy melyiken realizálhat több profitot. A készülékek újravásároltatásán akkor is több profitja van, ha a 3G lekapcsolását semmi nem indokolja. Ezt értsd már meg.

Hajbi a jós, aki mindenkor tudja, hogy olyan vagy olyan lesz a helyzet... Én is magammal cipelek _egy_ eszközt, ami bőven kiváltja a külön digitális fotómasinát (is), meg még egy fél marék gadget-et

Zeller Mérnök Úr, a hős™, akinek az őt éveken keresztül ugráltató-csicskáztató főnökei megtanították, hogy mindig minden helyzetre fel kell készülnie. Ha munkaebédnél nem tud fejből idézni az e-mail-ből, akkor elő kell kapnia az okostelefonját, és idézni kell az e-mail-ből, mert nem várható meg vele az ebéd vége és a főnök se tudott előre szólni, hogy Zeller Mérnök Úr milyen témákból legyen felkészülve. Zeller Mérnök Úrnak a puszta közepéről kell SSH-znia, mert amikor épp egy jót kirándul, még akkor is ügyeletben van. Sőt, ez még nem minden. Mindig rendelkezésre kell állnia sokmegapixeles kamerával, hátha az év eseményét fogja rögzíteni. :) Köszönöm, jónéhányszor elmondtam már neked, hogy annak ellenére, hogy papíron menedzser vagyok, én veled ellentétben nem élek menedzsermódban és nincsenek is ilyen szándékaim. Alkalmi fényképezéshez pedig bőven jó a C2-01. Ha valakinek ez adott helyen, adott társaságban nem tetszik, előkapja a százmegapixeles Xiaomi Redmi csilitizengány szutykát, és csinál jobb képet. Minden normális ember ezt tenné, mintsem magyarázná nekem meddő vitákban, hogy milyen szar a telefonom.

amiket így nem kellett legyártani, becsomagolni, idepöfögtetni...)

Számomra se kellett, mivel nem vásároltam újra sem a fényképezőgépem, sem a számítógépem. Ellenben neked az elmúlt 13 évben 2-3 okostelefont és számítógépet minimum ide kellett pöfögtetni. Nem beszélve az összes többi okosszarodról, amik jóval többen vannak, mint az én időtálló eszközeim.

Bárhol, ahol van 2G/3G/4G/5G hálózat működik a roaming - ami vagy igen, vagy nem, az az adatroaming (úgy mindenestől)

Helyesen: A világ összesen 10 országában működik a Yettel VoLTE-roamingja. 2G-n persze, hogy működik a roaming, mert az nem egy szarul-húgyul implementált szabvány. De 2G-ről én nem beszéltem. Nincs itt fekete lyuk, a valóság továbbra is az, hogy a 4G/5G (tehát a VoLTE) roaming a világ 10 országában működik Yettel-es okostelefonnal, ami még mindig a vicc kategória.

illetve _nem_ _garantált_ a VoLTE működése, mert ott is attól függ, hogy a honos hálózattal mit tud "egyeztetni" az adott készülék.

Csakhogy érezd, mennyire nonszensz ez a mosdatásod (is): A repülőgép is felszáll, amikor külföldre utazol, de nem garantált a leszállás, mert ki tudja közben mit egyeztetnek az országok egymással, hogy le kell-e lőni a gépet vagy sem. Továbbra is az a helyzet, hogy a Yettel VoLTE a világ 10 országában elérhető. Ami a vicc kategória egy 2G roaminghoz képest.

Nagyon nem szokás a szolgáltatói profilt visszafelé nem kompatibilis módon cserélni/módosítani

A Yettel érdekesmód mégse támogatja már a régi VoLTE-képesnek eladott készülékeit (és nem csak a 2019 előtt eladottakat).

Vagy épp a rugalmasságát mutatja, hogy a szolgáltatók egyedi paraméterekkel tudják a szabványt implementálni, a saját infrastruktúrájuknak leginkább megfelelő módon.

Aminek garantált eredménye az, hogy mindenki beleszemeteli a saját hülyeségét, és végül egy trágyadomb lesz, ami semmivel sem kompatíbilis. Emellett további piaci fölénnyel való visszaélésekre és versenyellenes húzásokra ad lehetőséget, ami meg szintén hátrány.

Jelenleg itt tartunk. Utoljára az NMT elődei voltak ilyenek. Úgy 30 évet mentünk vissza az időben, nagy fejlődést kamuzva.

"Lehet nyugodtan továbbra is burkoltan degradálni a telefonomat. Azt én is tudom, hogy belépő szint volt,"

Nem degradáltam, hanem tényt közöltem, amit te is elismersz.

"13 év után is kifogástalanul működik a telefon. Engem ez érdekel. Ja és az, hogy minden funkcióját 13 év múlva is használni tudom."

Nem tudod, mert a 3G adatátvitel nem megy - legalábbis ha itthon próbálkozol, mert létezhet a világnak olyan szeglete, ahol még van 3G... Ha a "használható" számodra azt jelenti hogy "technikailag működik", akkor oké, csak épp a használhatósága/hasznossága a funkcióinak messze elmarad a jelenlegi átlagtól. Ha ez kielégíti az igényeidet, akkor legyen - végülis az igényeknek nem kell egy picit sem fejlődnie, egy cseppet sem kell haladnia a korral... Ami 13 éve "igényes" volt, az manapság bőven lehet "igénytelen"...

"Ellenben neked az elmúlt 13 évben 2-3 okostelefont és számítógépet minimum ide kellett pöfögtetni. "

Okostelefont valóban 3-5 évente váltok, mert azokhoz a funkciókhoz, szolgáltatásokhoz, amire szükségem van, a nem támogatott OS/API szint nem vállalható. Tartalék/túrázós telefonnak megvan az előző is. Sokkal több okoskütyü nincs is...

"Sőt, ez még nem minden. Mindig rendelkezésre kell állnia sokmegapixeles kamerával, hátha az év eseményét fogja rögzíteni. :) Köszönöm, jónéhányszor elmondtam már neked, hogy annak ellenére, hogy papíron menedzser vagyok, én veled ellentétben nem élek menedzsermódban és nincsenek is ilyen szándékaim. "

Én sem élek menedzsermódban, hanem egyszerűen _élek_. Élem az életem, egy jó ideje már de facto 100% remote-ban, de ha úgy van, akkor este bemegyek egy tervezett áramszünetre felkészülni, vagy épp hét végén "a puszta közepéről" is intézem telefonon a szükséges dolgokat. (Nem, nem ssh, a telefonról nem vpn-ezek be, azt meghagyom a kollégáknak, akik épp gépközeleben vannak, ha úgy adódik)

Volt már rá példa, hogy a sokmegapixeles fotóból crop-olt részletre volt nagy szükség - ugyanazt 3.2MP-ben maximum egy foltként tudtam volna prezentálni.

Apropo, fotó... Tudtad, hogy nagyszerűen lehet okosodni az által, hogy a Google Lens-nek "megmutatok" egy virágot vagy egy rovart, vagy épp egy idegen nyelvű feliratot? Mert én erre is használom a telefont...

 

Hát igen, már elfelejtettük, hogy eltűnt a kompakt fényképezőgép meg a videókamera a fotózáshoz/videózáshoz nem értő tömeg táskájából.

Ha létezik az utóbbi évek mobil app/telefon világának legdurvábban alulértékelt (alulhasznált?) dolga, akkor az a lens és hasonlók (szövegkijelölő, fordító, kereső, "házifeladat" megoldó ai képről). Imádom.

Nem degradáltam, hanem tényt közöltem, amit te is elismersz.

Annyit ismertem el, hogy belépő kategóriás és amennyi a specifikációkban van. Te különféle negatív jelzőkkel is illeted, amivel elsősorban a telefonomat, másodsorban engem akarsz degradálni.

 • nem túl jó
 • insta filterekkel agyonnyomva se jó
 • vicckamera
 • mai okostelefonok agyonverik
 • kurblis telefon
 • pajtás fényképezőgép

Azon viszonylag jót röhögtem, hogy a Pajtást is degradálásnak szántad, de jól felsültél vele, amikor muszashi kolléga helyreigazított. :D Alapvetően ezért szar, amikor almát a körtével mosol össze, ha az elég öreg ahhoz, hogy kőkorszakinak (nálad: szarnak) minősítsd.

Amiben egyetértünk: A Nokia C2-01 egy belépőkategóriás butatelefon 2011-ből. A többi a fejlődésmániás vergődésed. Szerintem teljesen feleslegesen vitatkozunk a telefonom kategorizálásán, tekintve, hogy továbbra is rajtad van a szemellenző:

 • max. 3-5 éves: meglátod a használati értékeit
 • 3-5 évesnél régebbi: őskor, kőkorszak, bunkósbot, kurblis telefon, vicckamera stb. :D

Semmi értelme ezen tovább rugózni.

Nem tudod, mert a 3G adatátvitel nem megy - legalábbis ha itthon próbálkozol, mert létezhet a világnak olyan szeglete, ahol még van 3G...

Minden funkcióját tudom használni 2G-n.

a használhatósága/hasznossága a funkcióinak messze elmarad a jelenlegi átlagtól

Nem marad el. Az átlag 2024™ KaiOS-es bloated, lassulgató, semmirekellő butatelefonokhoz képest használhatóbb, stabilabb, gyorsabb és időtállóbb. Ja, hogy te okostelefonhoz hasonlítottad? Almát a körtéhez tipikus esete.

Ha ez kielégíti az igényeidet, akkor legyen

Számtalanszor leírtam, hogy kielégíti, mégsem vagy képes megemészteni.

végülis az igényeknek nem kell egy picit sem fejlődnie, egy cseppet sem kell haladnia a korral...

Nem mondtam. Nekem nincs rá szükségem, mert nem mosták át az agyam se a fogyasztási kényszert indukáló reklámok, sem a puszta közepéről SSH-zgatás, sem az ebéd közbeni e-mail olvasgatás képességének fontosságát sulykoló kommentjeid.

Ami 13 éve "igényes" volt, az manapság bőven lehet "igénytelen"...

Mondom, most is a személyemet támadod. Tökéletes munkát végeztek a marketingesek a tudatodban. Gyakorlatilag kirekeszted, lenézed azokat, akik nem a te újravásárlási mintáid követik.

Okostelefont valóban 3-5 évente váltok

Egészségedre.

a nem támogatott OS/API szint nem vállalható

A gyakorlatban tökéletesen vállalható. Az alkalmazások a támogatás megszűnésétől kezdődően még 3-4 évig elérhetőek rá. Valami meg még tovább (lásd Lite verziós alkalmazások, NewPipe simán fut Android 5.0-án stb.).

Én sem élek menedzsermódban, hanem egyszerűen _élek_.

Egyszerűen™ = ahogy az ipar neked a tempót diktálja a reklámokon és az API verziókon keresztül, mikor épp mit kell újravásárolni. Egyébként van egy rossz hírem: menedzsermódban élsz. Vagy legalább is éltél, mielőtt elmentél örökös home office-ba.

Nem, nem ssh, a telefonról nem vpn-ezek be, azt meghagyom a kollégáknak, akik épp gépközeleben vannak, ha úgy adódik

Tehát már nem feltétlenül szükséges a munkádhoz egy okostelefon, mivel ha nem SSH-zol, akkor a puszta közepéről sem SSH-zol. Ezt is megértük.

Volt már rá példa, hogy a sokmegapixeles fotóból crop-olt részletre volt nagy szükség - ugyanazt 3.2MP-ben maximum egy foltként tudtam volna prezentálni.

Megint szélsőséges elhajlás. Nem mindegy, mekkorát crop-olsz. Nem mindegy, minek és mennyire kell látszania. Nem mindegy, mire akarod felhasználni a képet. Én nem szoktam crop-olni a képeim.

. Tudtad, hogy nagyszerűen lehet okosodni az által, hogy a Google Lens-nek "megmutatok" egy virágot vagy egy rovart, vagy épp egy idegen nyelvű feliratot?

Tudtam. Te tudtad, hogy ezeket a képeket el tudom készíteni Nokia C2-01-gyel és otthon, amikor szinkronizálom a laptopommal a képeket, máris fel tudom tölteni Google Lens-re, és tudok okosodni? Ja hogy te ezt is túrázás közben akarod csinálni. Mondom, menedzsermódban élsz. Csak már észre se veszed. Folyamatosan járatni akarod az agyad, ahelyett, hogy a tájban gyönyörködnél és otthon ráérnél utána nézni, milyen virágokat láttál.

"Pajtást is degradálásnak szántad, de jól felsültél vele, amikor muszashi kolléga helyreigazított."

Úgy aránylik a fotózási tudása a korszerű, valamire való mobilok hasonló képességéhez, mint a Pajtás fényképezőgépé egy Nikon F80/F100+jó objektívéhez. Ezt próbáltam leírni, de nagyon nem tudtad értelmezni...

"Nekem nincs rá szükségem," (fejlődésre)

Ez a te nagy bajod - merthogy tudásban sem igazán szeretnél fejlődni...

"Tehát már nem feltétlenül szükséges a munkádhoz egy okostelefon,"

Levelezés, zoom/viber/telegram/slack/authenticator alkalmazások, stb. De említhetnék még jópár "must have" alkalmazást, ami a munkához kell, és mobilon használom/mobilon érhető el...

"Én nem szoktam crop-olni a képeim."

A C2 3.2MP-éből nem is igazán érdemes...

"ezeket a képeket el tudom készíteni Nokia C2-01-gyel és otthon, amikor szinkronizálom a laptopommal a képeket, máris fel tudom tölteni Google Lens-re, és tudok okosodni?"

Nem mondod... :-O Gondolom intim örömszerzésre meg sajtreszelőt használsz...

"a tájban gyönyörködnél és otthon ráérnél utána nézni, milyen virágokat láttál."

A tájban gyönyörködve kifejezetten jó dolog például a PeakFinder... És van, amikor nem igazán ér rá "hazáig" az, hogy megtudjuk adott valamiről, hogy eszik-e vagy isszák :)

 

Úgy aránylik a fotózási tudása a korszerű, valamire való mobilok hasonló képességéhez, mint a Pajtás fényképezőgépé egy Nikon F80/F100+jó objektívéhez. Ezt próbáltam leírni, de nagyon nem tudtad értelmezni...

A Nikon F100-at már csak azután hoztad be a képbe, hogy legalább háromszor felhívtam a figyelmed rá, hogy almát a körtéhez hasonlítasz, és már neked is kezdett kínos lenni, mikor már muszashi kolléga is helyreigazított. Addig ment a Pajtásozás (Nikon F100 nélkül), meg a kurblistelefonozás. Ha azzal indítottál volna, hogy egy analóg filmes fényképezőgépet hasonlítasz egy analóg filmes fényképezőgéphez, még akár nem is lettek volna olyan messze az álláspontjaink egymástól. Vagy mondhattál volna egy butatelefont is, aminek 10x megapixelesebb a kamerája és máris jó lett volna a hasonlatod. Te azonban degradálni akarsz, ami a fogalmazási stílusodból is masszívan átjön. Nem vagy képes elfogadni, ha valaki 3-5 évnél régebbi eszközt használ és elégedett vele. Elképzelhető, hogy kényszerbetegség áll a háttérben, amivel egy pszichiátert érdemes felkeresni.

Ez a te nagy bajod - merthogy tudásban sem igazán szeretnél fejlődni...

Tudásban szeretnék fejlődni és tudok is fejlődni. A tudás megszerzésének képessége és lehetősége nem annak a függvénye, hogy milyen okoskütyü van a kezemben. Maximum a reklámok elhitették veled. Minden okostelefonról megszerezhető tudás megszerezhető a HP-Compaq 6715b laptopomról, 4GB RAM-mal, Turion 64 processzorral és Windows XP-vel.

Levelezés, zoom/viber/telegram/slack/authenticator alkalmazások, stb. De említhetnék még jópár "must have" alkalmazást, ami a munkához kell, és mobilon használom/mobilon érhető el...

Az, hogy a csicskáztató főnököd ennyi szar chat-szutyok futtatását megköveteli tőled, na, ez valóban a te nagy bajod. Ettől még nem lesz számomra kötelező ezek használata.

A C2 3.2MP-éből nem is igazán érdemes...

Még egyszer: forrásképtől függ.

Nem mondod... :-O Gondolom intim örömszerzésre meg sajtreszelőt használsz...

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

Köszönöm az "értelmes" kommentet. Látom, elfogytak az érvek, mert titkon te is belátod, hogy működő használati eset az, hogy C2-01-gyel fényképezek és mellette élvezem a természetet az agyam pörgetése és Wikipédia-olvasgatás helyett, otthon meg olvasgatok Wikipédiát.

És van, amikor nem igazán ér rá "hazáig" az, hogy megtudjuk adott valamiről, hogy eszik-e vagy isszák :)

Te nem érsz rá, mert menedzsermódban élsz, így túrázás közben is menedzser módban működsz. Ami sajnálatos.

Értelmes emberek felfogták, hogy mit is jelentett a két hasonlítás, csak te nem... Olyan a C2, mint manapság egy Pajtás fényképezőgép (a maga kategóriájában).

"Minden okostelefonról megszerezhető tudás megszerezhető a HP-Compaq 6715b laptopomról, 4GB RAM-mal, Turion 64 processzorral és Windows XP-vel."

Nos, akkor hogy is tudod meg, hogy a panorámában távol látható melyik hegy melyik? A "megszerezhető" és a "kényelmesen elérhető" különbségét had ne kelljen már megmagyaráznom... (Bár ahogy a "lehetőség" és a "használat" közötti különbségtétel sem megy, úgy szerintem ez sem fog...)

"Az, hogy a csicskáztató főnököd ennyi szar chat-szutyok futtatását megköveteli tőled, na, ez valóban a te nagy bajod. Ettől még nem lesz számomra kötelező ezek használata."

Senki sem követeli meg tőlem ezeket - azonban ezekkel nem kell 8-18 otthon ücsörögni a 10+ éves pécém előtt, hogy képben legyek a munkahelyi, vagy épp a baráti kör történéseivel kapcsolatban.
A levelezés meg olyan, hogy sokszor egy 2-3-5 soros levél elég, hogy adott feladat tovább legyen lökve - nem fáj megírni akkor sem, ha épp nem otthon vagy épp a munkahelyen ücsörgök egy, a telefonnál jóval többet fogyasztó számítógép előtt. Tudod a rugalmas home office-nak vannak igen komoly előnyei is.
A chat alkalmazásokon kívül a 2FA-hoz szükséges alkalmazások meg az egyéb, csak mobilon elérhető dolgok nagyvonalúan elkerülte a figyelmedet, mert ilyeneket is kell a mindennapi életben használni - és nem csak munka kapcsán...

" C2-01-gyel fényképezek és mellette élvezem a természetet az agyam pörgetése és Wikipédia-olvasgatás helyett"

Nomostan a Google lens -t "wikipedia olvasgatás"-nak tekinteni... Picit erősen elnagyolt dolog...

"Te nem érsz rá, mert menedzsermódban élsz, így túrázás közben is menedzser módban működsz."

Amikor csoportot visz az ember túrázni, kirándulni, vándortáborba, akkor bizony sokszor nem ér rá a dolog - pláne, hogy mondjuk a tábor hetében nincs is kéznél notebook, mert fölösleges cipelni.
És igen, ekkor valamennyire mendzser-mód kell, hiszen embereket kell irányítani, gyerekek esetén a figyelmüket lekötni, megmutatni nekik dolgokat - ott, és akkor, mert a túrán látott ezernyi dolog utólagos magyarázata ("emlékszel arra a kőre ott a harmadik kilométernél a patak kanyarulatánál? na az azon növő moha...") nem igazán lesz hatékony, hogy finoman fogalmazzak. De mondhatnám a kilátópontok panorámájában látható hegyeket is, amikre a kíváncsibbak rákérdeznek, hogy melyik csúcs melyik, vagy hova fogunk felmászni legközelebb... Na erre sem az a jó megoldás, hogy az ember otthon csinál összelátás-vizsgálatot, kinyomtatja a kontúrokat-csúcsok neveit, és kézzel megpróbálja a látványra ráilleszteni - bár az is jó játék, ha vannak kifejezetten jellegzetes pontjai, amit hozzá lehet igazítani, tájolóval irányba forgatva a papírt.
 

Értelmes emberek felfogták

Felfogni én is felfogtam. Aztán megállapítottam, hogy szar hasonlatot hoztál, hogy a C2-01-et (és burkoltan a személyemet is) nagyságrendekkel lejjebb degradáld, mint ahol valójában van.

Olyan a C2, mint manapság egy Pajtás fényképezőgép (a maga kategóriájában).

Nem olyan és nem lehet egy fényképezőgéppel összehasonlítani, mert elsődleges funkciója nem a fényképezés.

Nos, akkor hogy is tudod meg, hogy a panorámában távol látható melyik hegy melyik? A "megszerezhető" és a "kényelmesen elérhető" különbségét had ne kelljen már megmagyaráznom...

Megnézem egy térképen, ha ennyire érdekel, de általában nem érdekel. Ha ilyenre lenne szükségem, vannak Java ME-s offline térképek C2-01-re és meg tudnám oldani. Ha kicsi a kijelző, akkor meg viszek magammal turistatérképet.

Senki sem követeli meg tőlem ezeket

Akkor ne használd érvként úgy, mintha feltétlenül szükséges lenne. Ha nem követeli meg senki, akkor kedvtelésből futtatod ezeket a szarul-húgyul implementált, CPU- és memóriazabáló, JS-bloat electron szutyok appokat.

azonban ezekkel nem kell 8-18 otthon ücsörögni a 10+ éves pécém előtt, hogy képben legyek a munkahelyi, vagy épp a baráti kör történéseivel kapcsolatban.

Nem világos, hogy pl. túrázás közben miért kéne tisztában lennem ezekkel és miért nem ér rá otthon megnézni. Ha érdekel a baráti köröm, akkor elhívom őket is túrázni.

A levelezés meg olyan, hogy sokszor egy 2-3-5 soros levél elég, hogy adott feladat tovább legyen lökve - nem fáj megírni akkor sem, ha épp nem otthon vagy épp a munkahelyen ücsörgök egy, a telefonnál jóval többet fogyasztó számítógép előtt.

Igen, de ahhoz, hogy az 5 sort megírd, már munkahelyi kontextusba kell raknod magad, hogy egyáltalán el tudd dönteni, hogy erre elég egy 5 soros levél. A probléma nem ott van, hogy túrázás közben már fejben optimalizálgatsz, hogy melyik levélre válaszolsz, és csak arra válaszolsz, ami kijön 5 sorból. A probléma ott van, hogy egyáltalán elgondolkodsz ezen. Hogy munkahelyi kontextusban van az agyad, miközben elvileg kikapcsolódsz. Ergo, menedzsermódban élsz.

Tudod a rugalmas home office-nak vannak igen komoly előnyei is.

Vannak előnyei, de ha ebből megint a puszta közepéről SSH-záshoz hasonló dolgot akarsz kihozni, akkor van egy rossz hírem: Ha kikapcsolódás közben dolgozol, akkor se nem dolgozol, se nem kapcsolódsz ki igazán. Én szeretem elkülöníteni a munkát és a kikapcsolódást.

A chat alkalmazásokon kívül a 2FA-hoz szükséges alkalmazások meg az egyéb, csak mobilon elérhető dolgok nagyvonalúan elkerülte a figyelmedet

2FA: SMS.

Minden másra jó egy TOTP kódgenerátor a base32 secret ismeretében (ami kiszedhető a legtöbb API-ról). Google tud SMS-t. Microsoft tud SMS-t. Netbank-ok tudnak SMS-t (MagNet legalább is tud). Megint egy olyan feature-ről beszélsz, ami nem feltétlenül szükséges. Pláne nem szeretnék huszonöt féle autentikátort telepíteni a telefonomra, hogy mindegyik másik multinak telefonálgasson haza azért, hogy nekem adott időben legeneráljon egy kódot. Tudom, téged a privacy nem érdekel.

Nomostan a Google lens -t "wikipedia olvasgatás"-nak tekinteni... Picit erősen elnagyolt dolog...

Google Lens-ből alapvető információkat megtudhatsz adott növényről, amit lefényképeztél. Amit követhet Wikipédia olvasgatás, ha többre vagy kíváncsi. Google lens egy intelligens képalapú keresés. Semmi más. Egy szövegalapú keresést is Wikipédia-olvasgatás követ, ha információt szeretnél megtudni valamiről.

Amikor csoportot visz az ember túrázni, kirándulni, vándortáborba, akkor bizony sokszor nem ér rá a dolog - pláne, hogy mondjuk a tábor hetében nincs is kéznél notebook, mert fölösleges cipelni.

Egyrészt, én nem viszek csoportot túrázni. Másrészt, nem rémlik, hogy 20 évvel ezelőtt a túravezetők ne tudtak volna tájékozódni a túraútvonalakon. Erre sem az okostelefon az egyetlen megoldás. Csak te azt preferálod.

És igen, ekkor valamennyire mendzser-mód kell, hiszen embereket kell irányítani, gyerekek esetén a figyelmüket lekötni, megmutatni nekik dolgokat - ott, és akkor, mert a túrán látott ezernyi dolog utólagos magyarázata

Ez akkor nem pihenés, hanem munka. Az a baj, hogy nálad eszméletlen módon elmosódik a határ a kettő között.

"Nem olyan és nem lehet egy fényképezőgéppel összehasonlítani, mert elsődleges funkciója nem a fényképezés."

Fényképezésben olyan a tudása.

"Megnézem egy térképen, ha ennyire érdekel, de általában nem érdekel. Ha ilyenre lenne szükségem, vannak Java ME-s offline térképek C2-01-re és meg tudnám oldani. Ha kicsi a kijelző, akkor meg viszek magammal turistatérképet."

Nem erről volt szó...

"Akkor ne használd érvként úgy, mintha feltétlenül szükséges lenne. Ha nem követeli meg senki, akkor kedvtelésből futtatod ezeket a szarul-húgyul implementált, CPU- és memóriazabáló, JS-bloat electron szutyok appokat."

Két lehetőségem van: vagy otthon ülök, és a pécémet bámulom, vagy rugalmasan osztom be az időmet, és ami olyan, azt a mobilomon _is_ meg tudom oldani.
Mondták m-r, hogy a szarul-hugyul témában keresd meg sürgősen a megfelelő szakembert? Mert ez nagyon kellemetlen képet fest a személyiségedről...

"Igen, de ahhoz, hogy az 5 sort megírd, már munkahelyi kontextusba kell raknod magad, hogy egyáltalán el tudd dönteni, hogy erre elég egy 5 soros levél. A probléma nem ott van, hogy túrázás közben már fejben optimalizálgatsz, hogy melyik levélre válaszolsz, és csak arra válaszolsz, ami kijön 5 sorból. A probléma ott van, hogy egyáltalán elgondolkodsz ezen. Hogy munkahelyi kontextusban van az agyad, miközben elvileg kikapcsolódsz. Ergo, menedzsermódban élsz."

Helyesebben digitális nomád üzemmód. Nem h-p 9-17 a munkaidő, hanem heti ~40 óra a 168-ból. Nagy különbség...

"2FA: SMS. [...] Pláne nem szeretnék huszonöt féle autentikátort telepíteni a telefonomra, hogy mindegyik másik multinak telefonálgasson haza azért, hogy nekem adott időben legeneráljon egy kódot. Tudom, téged a privacy nem érdekel."

Nem mindenre jó, és nem garantált szolgáltatás. Kettő authenticator van a telefonomon - az egyik szigorúan a privát, a másik meg a céges 2FA igényeket szolgálja ki. Az SCA SMS-t meg ha csak lehet, kerülöm - egyszerűen azért, mert a funkciójához képest drága (a küldőnek), és egyébként is van helyette push... Mi? Hogy ehhez okostelefon és mobilbanki app kell? Ez igaz... De ahogy belegondolok, elég régen használtam  webes netbankot... Mert amire szükségem van, azt tudják a mobilbanki alkalmazások...

"Google Lens-ből alapvető információkat megtudhatsz adott növényről, amit lefényképeztél. Amit követhet Wikipédia olvasgatás, ha többre vagy kíváncsi. Google lens egy intelligens képalapú keresés. Semmi más. "

Igen - akkor és ott történik meg, nem "majd otthon", amikor a telefonról valahogy a pécére átlapátolt képeket a randomböngészővel odaadom a képkeresőnek...
Egyébként szövegfelismerés, fordítás, meg egy rakat egyéb "okosság" is van a lens-ben...

"Egyrészt, én nem viszek csoportot túrázni. Másrészt, nem rémlik, hogy 20 évvel ezelőtt a túravezetők ne tudtak volna tájékozódni a túraútvonalakon. Erre sem az okostelefon az egyetlen megoldás. Csak te azt preferálod."

Nem a tájékozódás volt a kérdés, hanem az út során szükséges információk egyszerű és kényelmes beszerzése. Tájékozódásra telefon_és_ a régi Garminom szolgál - már ahol kell, mert elég jól tudok térképet meg útvonalat memorizálni...

"Ez akkor nem pihenés, hanem munka. Az a baj, hogy nálad eszméletlen módon elmosódik a határ a kettő között."

És ennek ellenére szeretek társasággal túrázni, a résztvevőkkel megismertetni dolgokat, megmutatni nekik a természet értékeit. Nekem ez nem munka, hanem szórakozás/kikapcsolódás.

 

Fényképezésben olyan a tudása.

Telefonálásban pedig jobb a C2-01, mint a Pajtás vagy a Nikon F100. :) Almát a körtéhez.

Nem erről volt szó...

Megoldandó problémákról volt szó és meg lehet úgy is oldani, ahogy én leírtam. Vagy lehet úgy is dönteni, hogy nem kreálok magamnak ilyen problémákat túra közben, és inkább élvezem a túrát.

Két lehetőségem van: vagy otthon ülök, és a pécémet bámulom, vagy rugalmasan osztom be az időmet, és ami olyan, azt a mobilomon _is_ meg tudom oldani.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

Van egy olyan lehetőség is, hogy feljegyzem, elmentem, rögzítem magamnak, aminek utána akarok nézni és azt a gép előtt megteszem. Én ezt magyaráztam. Te kifordítottad önmagából, hogy véletlenül se kelljen megértened.

ez nagyon kellemetlen képet fest a személyiségedről...

Amiatt te ne aggódj. :)

Helyesebben digitális nomád üzemmód. Nem h-p 9-17 a munkaidő, hanem heti ~40 óra a 168-ból. Nagy különbség...

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Te most a home office és az irodába járás közti különbséget firtatod, miközben okostelefon vs. butatelefon síkon ment a vita.

Nem mindenre jó, és nem garantált szolgáltatás.

Klasszikus FUD, amit leírnak róla a bértollnokok a tech-lakájmédiában a divatcikkek divathasábjain, amikor egyik kedvenc multikád épp előáll valami kismilliomodik szuperbiztonságos™, szupergarantált™ autentikációs szolgáltatással, ami idén is leváltja™ az SMS-t.

Ha nem jön meg az SMS, ott az újraküldés gomb. A TOTP meg itt fut a gépemen.

egyszerűen azért, mert a funkciójához képest drága (a küldőnek), és egyébként is van helyette push...

Jaj szegény multika, nehogy fizetnie kelljen az SMS-ért. Nem mintha nem szedné be rajtad 10x-esen az árát akkor is, ha nem kérsz SMS-t. Ja, hogy olyan helyen bankolsz, ahol a 2FA SMS is pénzbe kerül? Lehet, hogy itt az ideje a bankváltásnak.

Igen - akkor és ott történik meg, nem "majd otthon", amikor a telefonról valahogy a pécére átlapátolt képeket a randomböngészővel odaadom a képkeresőnek...

Az eredmény pedig pontosan ugyanaz.

randomböngészővel

Supermium-mal vagy Mypal68-cal. Előbbi egy teljesértékű Chromium. Utóbbi egy teljesértékű Firefox.

Egyébként szövegfelismerés, fordítás, meg egy rakat egyéb "okosság" is van a lens-ben...

Köszönöm. Ha én leszek a Google és e-szendvicsemberre lesz szükségem, akkor neked szólok. A szövegfelismerés pedig ugyanúgy megy C2-01-gyel készített képről, ahogy a fordítás és a rakat egyéb okosság is. Akármekkora hype-nak is ültél fel megint, a Google Lens egy olyan kereső, ahol a kép az input, annak elemeit is figyelembe véve. Ennyi. Nem a világ nyolcadik csodája.

Nem a tájékozódás volt a kérdés, hanem az út során szükséges információk egyszerű és kényelmes beszerzése.

Én is egyszerűen és kényelmesen szerzem be az információkat. Cserébe az út során nem pörgetem az agyam információk befogadásával, hanem pihentetem. Az információbeszerzést pedig kiszervezem egy másik időpillanatba, amikor épp gépnél ülök.

És ennek ellenére szeretek társasággal túrázni, a résztvevőkkel megismertetni dolgokat

Tudom, sőt, vitatkozni is szeretsz velük és Wikipédiáról vitát nyerni, nehogy ne neked legyen igazad, mert akkora egód van, hogy ha képen kéne ábrázolni, 100 megapixel is kevés lenne hozzá.

megmutatni nekik a természet értékeit.

Helyesen: menőzni a csilitelefonoddal. Elvégre most is azt csinálod. :)

Nekem ez nem munka, hanem szórakozás/kikapcsolódás.

Akkor jó szórakozást!

"Telefonálásban pedig jobb a C2-01, mint a Pajtás vagy a Nikon F100. :) Almát a körtéhez."

Funkciót a funkcióhoz. Telefonálásban meg az Xiaomi A2-m is bőven jobb, mint a  Nokia C2-01.

"Megoldandó problémákról volt szó és meg lehet úgy is oldani, ahogy én leírtam. Vagy lehet úgy is dönteni, hogy nem kreálok magamnak ilyen problémákat túra közben, és inkább élvezem a túrát."

_Adott_ feladatról/"problémáról" volt szó - az információ iránti igény nem probléma - csak annak, aki nem tudja megoldani kényelmesen, elfogadható időn belül.

"Van egy olyan lehetőség is, hogy feljegyzem, elmentem, rögzítem magamnak, aminek utána akarok nézni és azt a gép előtt megteszem. "

Hogy cetlizzem azt, ami nap közben érkezik valamelyik online csatornán?

"Te most a home office és az irodába járás közti különbséget firtatod, miközben okostelefon vs. butatelefon síkon ment a vita."

Nem akarod érteni... Az okostelefon jóval nagyobb szabadságot ad az időm beosztásában, mintha egy butatelefonom lenne, és azzal kéne megoldani a mindennapi életben felmerülő kommunikációs igényeket. Okostelefonnal bárhonnan tudok egyeztetni csapattal, olyanokkal is, akiknek nincs meg a telefonszámom (és nem is akarom megadni), stb. Az okostelefon _része_ annak, hogy az ember a 9-17 otthonülős home office-ból tovább léphessen, és szabadon használhassa az idejét azzal a megkötéssel, hogy a heti ~40 óra munkával töltött idő meglegyen.

"Jaj szegény multika, nehogy fizetnie kelljen az SMS-ért. Nem mintha nem szedné be rajtad 10x-esen az árát akkor is, ha nem kérsz SMS-t. Ja, hogy olyan helyen bankolsz, ahol a 2FA SMS is pénzbe kerül? Lehet, hogy itt az ideje a bankváltásnak."

Egyik banknál nulla Ft-ot fizetek mindenestől, a másiknál meg talán havi 500Ft-ot? Az SCA/2FA SMS sehol nem kerül, nem kerülhet az ügyfélnek pénzbe... És _nem csak_ a költsége miatt nem szeretem az SMS-es 2FA-t: az SMS egy irgalmatlanul insecure és megbízhatatlan csatorna, de mivel ez volt először, illetve ez az, ami (még) közös halmaz az összes mobilon, így fallback-nek megmaradt - a problémái, hibái ellenére is.

"

Igen - akkor és ott történik meg, nem "majd otthon", amikor a telefonról valahogy a pécére átlapátolt képeket a randomböngészővel odaadom a képkeresőnek...

Az eredmény pedig pontosan ugyanaz."

Aha. Persze. Ott és akkor, amikor a kérdés felmerült, megválaszolásra is került, és mindenkihez eljutott az információ. Ja, neked mindegy, mert te egyedül mész...

"Köszönöm. Ha én leszek a Google és e-szendvicsemberre lesz szükségem, akkor neked szólok. A szövegfelismerés pedig ugyanúgy megy C2-01-gyel készített képről, ahogy a fordítás és a rakat egyéb okosság is. Akármekkora hype-nak is ültél fel megint, a Google Lens egy olyan kereső, ahol a kép az input, annak elemeit is figyelembe véve. Ennyi. Nem a világ nyolcadik csodája."

Senki nem mondta, hogy a világ x. csodája - csak nagyon nem mindegy, hogy az információ akkor és ott áll rendelkezésre, amikor arra szükség van, vagy akár napokkal később, amikor hazaértél.

"Én is egyszerűen és kényelmesen szerzem be az információkat. Cserébe az út során nem pörgetem az agyam információk befogadásával, hanem pihentetem. Az információbeszerzést pedig kiszervezem egy másik időpillanatba, amikor épp gépnél ülök."

Ha neked kényelmes az, hogy "fotó - wait - wait - hazaérkezés - gép indítása - fotók áttöltése - böngésző - képkereső - eredmény", hát lelked rajta, a világ rajtad kívüli részének jelentős hányadának ennél gyorsabb, egyszerűbb (=kényelmesebb) megoldásra van igénye. 

"Helyesen: menőzni a csilitelefonoddal. Elvégre most is azt csinálod."

A C2-dhöz képest csillitelefon, valóban, de a nagy átlagból baromira nem lóg ki. Annyira fölfelé pláne nem, mint a C2 lefelé...

Funkciót a funkcióhoz.

Eszközt azonos kategóriájú eszközhöz.

Telefonálásban meg az Xiaomi A2-m is bőven jobb, mint a  Nokia C2-01.

A bőven jobbal azért vitatkoznék. A HD-hangot esetleg fel tudod hozni mellette, már amennyiben épp működik a szarul-húgyul implementált VoLTE.

Hogy cetlizzem azt, ami nap közben érkezik valamelyik online csatornán?

Én Notepad++-ba szoktam felírni a teendőim. Telefonról meg nem nézegetek e-mail-eket.

Az okostelefon jóval nagyobb szabadságot ad az időm beosztásában, mintha egy butatelefonom lenne

Az okostelefonod az életed azon szegleteibe is beviszi a munkát, ahová nem való. A nagyobb szabadság mindig nagyobb felelősségtudatot is igényel. Te menedzsermódban túrázol és pihenőidőben is okostelefonozol, ami azt jelenti, hogy teljesen elmostad a határt a munkád és a kikapcsolódásod között. Bár az is lehet, hogy csak élvezed, hogy bekamuzhatod a munkahelyeden, hogy épp dolgozol és ezt szemléltetheted is néha a főnökeidnek, munkatársaidnak, a puszta közepéről, két Google Lens-es virágfelismertetés között.

Az okostelefon _része_ annak, hogy az ember a 9-17 otthonülős home office-ból tovább léphessen, és szabadon használhassa az idejét azzal a megkötéssel, hogy a heti ~40 óra munkával töltött idő meglegyen.

Mondom én, hogy elcsalod a munkaidődet és még büszke is vagy rá. A rugalmas munkaidő megint egy másik történet, de ahhoz sem szükséges feltétlenül okostelefon.

És _nem csak_ a költsége miatt nem szeretem az SMS-es 2FA-t: az SMS egy irgalmatlanul insecure és megbízhatatlan csatorna

Egy időkorlátos, egyszerhasználatos token kerül rajta kiküldésre. Ilyen használati eset mellett semmiféle insecurity nincs benne, csak ezt is elhitették veled a multik, akik havonta leváltják™ az SMS-t a divatcikkek divathasábjain, csakhogy használd a szutykukat. Cserébe az adott esetben feltört okostelefonodon ott van az SQLite-ban plaintext-ben a TOTP secret az autentikátorod mappái alatt, amit csak ki kell olvasni és bárhol, bármikor generálhat a nevedban bárki 2FA tokent. Nos, ennél konkrétan az SMS biztonságosabb. Ott vagy le kell hallgatni a mobilhálózatot, vagy a mobilszolgáltatót kell kompromittálni. Igen, van SIM-swapping támadás is, de azért nem az SMS a hibás, hanem, kapaszkodj meg: a szolgáltató multikád, hogy nem világítja át megfelelően az embereit és szarul-húgyul auditált belső folyamatai vannak, amik lehetővé teszik a bűnözők beépülését és szabadon garázdálkodását.

Aha. Persze. Ott és akkor, amikor a kérdés felmerült, megválaszolásra is került, és mindenkihez eljutott az információ. Ja, neked mindegy, mert te egyedül mész...

Leírtam, hogy nem csak egyedül szoktam menni. Persze, próbálgass csak nyugodtan elszigetelni, azt sugallva, hogy akinek Nokia C2-01-e van, annak nincsenek barátai, ezért még hiteltelenebb.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

csak nagyon nem mindegy, hogy az információ akkor és ott áll rendelkezésre, amikor arra szükség van, vagy akár napokkal később, amikor hazaértél.

Hogy mikor van rá szükség az általában egyéni döntés kérdése. Az információ pedig akkor is rendelkezésre áll, amikor már hazaértem.

Ha neked kényelmes az, hogy "fotó - wait - wait - hazaérkezés - gép indítása - fotók áttöltése - böngésző - képkereső - eredmény", hát lelked rajta, a világ rajtad kívüli részének jelentős hányadának ennél gyorsabb, egyszerűbb (=kényelmesebb) megoldásra van igénye.

Nekem kényelmes az, hogy lefényképzek valamit, aztán megyek tovább, és nem vesz el sem időt, sem fókuszt a kirándulásból az, hogy nekiállok tűző napon internetezgetni a semmi közepén. A "fotó - wait - wait - hazaérkezés - gép indítása - fotók áttöltése - böngésző - képkereső - eredmény" pedig nem egy folyamat. Én nem várok türelmetlenül, hogy megtudjam, milyen virágot láttam. Tehát a "wait - wait" máris kiesik belőle. Hazaérkezni ígyis-úgyis haza kell, tehát nem azért érkezem haza, hogy Google Lens-en megnézhessem, amit fényképeztem. A gépet sem ezért indítom el. A fotókat se ezért töltöm át, hanem archiválási és rendszerezési célból. Mindeközben, megnézem újra a képeket és ami továbbra is érdekel, annak utána nézek.

"Eszközt azonos kategóriájú eszközhöz."

A belépő kategóriás telefont a belépő kategóriás telefonhoz viszonyítva olyan a C-2d a maig készülékekhez képest, mint egy normális üveggel megáldott tükörreflexes géphez képest a Pajtás nevű filmpazarló eszköz.

"A bőven jobbal azért vitatkoznék. A HD-hangot esetleg fel tudod hozni mellette, már amennyiben épp működik a szarul-húgyul implementált VoLTE."

Működik, toszod, működik... És ez sem hazai szolgáltatónál vett készülék...

"

Hogy cetlizzem azt, ami nap közben érkezik valamelyik online csatornán?

Én Notepad++-ba szoktam felírni a teendőim. Telefonról meg nem nézegetek e-mail-eket."

A notepad++ erősen fapad akár egy egyszerű todo listára, akár backlogra, a nap közben érkező kérésekre, kérdésekre meg jellemzően nem_majd_ hanem rövid időn belül vár választ a másik fél. És mint talán említettem, nincs 5*8-ban velem a notebook, nem vagyok full time PC közelben - ellenben az összes kommunikációs igényt tökéletesen kielégíti egy okostelefon. Egyébként ha valaki telefonon hív fel (bár ez munka ügyben k. ritka), akkor kérek vagy épp én veszek fel egy jegyet a problémáról, és utána SLA időn belül igyekszem/igyekszünk megoldani azt.

"Az okostelefonod az életed azon szegleteibe is beviszi a munkát, ahová nem való. A nagyobb szabadság mindig nagyobb felelősségtudatot is igényel. "

Bingo. Van akinek ez megy, és van, akinek nem megy - ez utóbbiak jellemzően ódzkodnak az okostelefontól... Nekem sikerül(t) szétválasztani a két dolgot - pontosabban megtalálni a munkára fordított erőforrások minden oldalról (család, munkahely, saját magam) elfogadható arányát.

"Cserébe az adott esetben feltört okostelefonodon ott van az SQLite-ban plaintext-ben a TOTP secret az autentikátorod mappái alatt, amit csak ki kell olvasni és bárhol, bármikor generálhat a nevedban bárki 2FA tokent."

A Windows XP-dnél azért jóval biztonságosabb - bár abandonware lévén "próba szerencse" alapon kevésbé támadják, de célzottan sokkal jelentősebb kockázatot jelent.
Ja, azt tudtad, hogy nem csak ToTP van, hanem olyan megoldás is, ahol az app csak annyi utasítást kap, hogy jelenítse meg az a, b, c számokat, és küldje vissza, mire bökött rá a user?

"Leírtam, hogy nem csak egyedül szoktam menni. Persze, próbálgass csak nyugodtan elszigetelni, azt sugallva, hogy akinek Nokia C2-01-e van, annak nincsenek barátai, ezért még hiteltelenebb."

Ilyet nem írtam - az, hogy a te köreidnél nem igény az, hogyha valami ismeretlent látnak, akkor arról információhoz jussanak ott helyben, az az adott társaság dolga - nekem nem ilyen "jutott"...

"Hogy mikor van rá szükség az általában egyéni döntés kérdése. Az információ pedig akkor is rendelkezésre áll, amikor már hazaértem."

A döntés ott helyben megszületik, és jellemzően nem elég a "majd ha hazaértem, megnézem" - tudod 2024 van... A hazaértem, és leveszem a polcról a Jávorka-Csapody-t, és majd legközelebb elmondom már nem elég. Pláne egy diákcsoportnál nem az.

"Nekem kényelmes az, hogy lefényképzek valamit, aztán megyek tovább, és nem vesz el sem időt, sem fókuszt a kirándulásból "

A fókusz azon van, hogy amit a terepen megmutatunk a csoportnak, vagy amit a terepen látok, azt ott pontosítani tudjuk. És nem csak a lens került szóba, hanem az is, hogy adott kilátóból látva melyik bucka melyik. De ezt "nagyvonalúan" elengedted...

"Hazaérkezni ígyis-úgyis haza kell, tehát nem azért érkezem haza, hogy Google Lens-en megnézhessem, amit fényképeztem. A gépet sem ezért indítom el. A fotókat se ezért töltöm át, hanem archiválási és rendszerezési célból. Mindeközben, megnézem újra a képeket és ami továbbra is érdekel, annak utána nézek."

Egy egy hetes vándortábor után hazaérve mennyi relevanciája lesz annak, hogy "a hétfőn látott hupilila virágot úgy hívják, hogy..."? Egy névtelen növény, állat, bármi kiesik az emberek agyából, ha nevesítve van, akkor jóval később felejti el.

 

Na, na! Én konkrétan azt írtam, hogy fáj egy analóg filmes gépet bármilyen kontextusban egy ilyen buta telefonhoz hasonlítani, mert a kémiai kép annyival jobb egy ilyen buta-telefon képéhez képest, hogy már fájdalmas (nekem) leírva látni. Én nem kiigazítottam, ez megint a szokásos 1000-ből 1000 alkalmas Hajbi féle csúsztatás, hanem a személyes érintettségem miatt az analóg filmes technika iránt jeleztem, hogy már a felvetés is sértő a Pajtásra nézve.
 

A hasonlat arról szólt, hogy a C2 fotózási képessége olyan viszonyban van egy korszerű okostelefon fotózási képességéhez,mint egy Pajtás fényképezőgép tudása/képminősége/fotókészítési képessége egy jobb objektívvel szerelt tükörreflexes gép ugyanezen paramétereihez.

 

Szerkesztve: 2024. 04. 24., sze – 16:05

megvakartam a seggem es asitottam....meg valami? :D

bejottel rage-elni huklyegyerek, de mar az is unalmas :D

Szerintem az a probléma a régi telefonokkal, hogy nincs már hozzájuk való akkumulátor. Egyébként van amit még lehetne valamire használni, pl. biztonsági kamerának. De a rendeltetésszerű használathoz kellene hogy legalább akkut lehessen rakni beléjük. Egyébként sokat segítene ha standard akku méretek lennének...

Mindenesetre a cikk a nem használt telefonokról beszél és az jogos hogy ha már nem használható, akkor ne tartogassuk a szekrényben hanem adjuk le a megfelelő helyen és nem a kukába dobjuk ki. 

https://www.janegoodall.hu/programjaink/passzold-vissza-teso-mobil-ujrahasznositas

Szerintem az a probléma a régi telefonokkal, hogy nincs már hozzájuk való akkumulátor.

Van hozzájuk. Konkrétan még a 20 éve kiadott Nokia 3210-be is lehet kapni Patona BML-3 akkumulátort, ami prémium minőségű. Okostelefonokhoz szintén gyártanak, vagy ha nem, ott a Polarcell, szintén prémium minőség. Aki keres, talál.

Egyébként van amit még lehetne valamire használni, pl. biztonsági kamerának.

Hozzáértés szükséges és hozzáértés esetén nem lusta a felhasználó akksit keresni hozzá, mintsem elhiszi a fősodratú tech-lakájmédiának, hogy nincs hozzá.

Egyébként sokat segítene ha standard akku méretek lennének...

Beszéld meg a gyártókkal, vagy az EU-val. Nekem nincs ellenemre.

jogos hogy ha már nem használható, akkor ne tartogassuk a szekrényben

Senki nem mondta, hogy nem használható. Ez egyik cikkben sincs benne. Használaton kívüli telefonokról volt szó. Amiket nagyrészt egyébként a szoftveres elavulás, a kevés tárhely, a bloatware általi belassítás tesznek nem használttá. A másik a kiszedhetetlen akkumulátor, amivel szervizbe kell vinni és a hivatalos márkaszerviz legombolja rólad egy új telefon árát. A cikk és a Yettel is nyugodtan felhívhatta volna a figyelmet arra, hogy a használaton kívüli, de még használható telefonokat a tulajdonosok értékesítsék a használt piacon, de ők inkább azt szeretnék, ha ingyen hozzájutnának ezekhez a készülékekhez, amin extraprofitot realizálhatnak. Egyrészt, mert így a bezúzással működő készülékekből álló, potenciális kínálatot vesznek el a használt piactól, amit a piac valahol csak új készülékek megvásárlásával tud majd pótolni. Másrészt, a telefonokból kivont nyersanyagból megint csak a milliárdos multi gazdagszik. Ahelyett, hogy odaadnák minden leadott készülék használt piaci vagy nyersanyagárának 50%-át, ingyen, ráadásul a készüléktulajdonos saját költségén akarják begyűjteni ezeket. Most épp félelemkeltő cikkek íratásával.

nem a kukába dobjuk ki

Ha a Yettel aggódik a kukába dobott készülékek miatt, akkor tegyen meg mindent legalább a saját hálózatán lévő készülékei lassabb elavultatásának érdekében. Például ne 5-10 MHz-es sávokra kényszerítse a régi, háromszoros sávösszevonásokat még nem támogató 4G-okostelefonokat. [1] [2] Például engedélyezze a VoLTE-t a régi 4G okostelefonokra és oldja meg, hogy stabilan működjenek is. De nem teszi.

"szoftveres elavulás, a kevés tárhely, a bloatware általi belassítás" - Nomostan a sw-es elavulás az hogy fér össze azzal, hogy bloatware-esedik valami?
"a használaton kívüli, de még használható telefonokat a tulajdonosok értékesítsék a használt piacon" - Te mennyit adnál egy sufnigsm-nél egy mondjuk Siemens C25-ért? vagy egy Motorola Timeport-ért? Vagy egy Vodafone-os saját márkás kézbesimuló csaktelefonért? Úgy nagyságreenileg kérdem... Ebből vond le az új aksi árát, a maradékot meg nagyjából felezd meg. Ennyiért megérné neked bevinni a régi telefont a sufnigsm-be? És a sufnigsm-nek vajon megérné vele foglalkozni ugyanennyiért? (Jó, az aksi árából is csurran.cseppen valamennyi nekik...)

"engedélyezze a VoLTE-t a régi 4G okostelefonokra és oldja meg, hogy stabilan működjenek is. " - A gyártó _is_ kell hozzá, ha jól tévedek (baseband, illetve OS oldalon is), ez nem csak annyi, hogy az "mxperix23" készülékek is jöhetnek holnaptól...

Nomostan a sw-es elavulás az hogy fér össze azzal, hogy bloatware-esedik valami?

Tényleg nem tudod összerakni? Úgy, hogy a bloatware-től belassul a telefon, így végső soron a szoftver miatt avul el. Ne abból indulj ki, hogy már nem kap frissítést, és ezért nem mered használni, mert a tech-lakájmédia elhitette veled, hogy jönnek™ a™ hackerek™. Egy okostelefonnál általában áldás, amikor már nem jön rá frissítés, mert nem lassul tovább.

Te mennyit adnál egy sufnigsm-nél egy mondjuk Siemens C25-ért? vagy egy Motorola Timeport-ért?

Először is, ne személyeskedj! Semmit nem mond el semmiről, hogy én mennyit adnék ezekért a telefonokért. Leszel szíves utána nézni a használt piacon, hogy mennyibe kerülnek és az alapján érvelni. Leszel szíves valós példákat hozni és a fiókban porosodó 5-10 éves telefonoknak az áraival jönni és nem 20-25 éves telefonokhoz hasonlítani (C25, Timeport), amik az E-GSM sávátrendezés miatt már nem is használhatóak pl. a Yettel hálózatán.

És a sufnigsm-nek vajon megérné vele foglalkozni ugyanennyiért?

A kisembergyűlöleted foga fehérjének a kimutatásával ismét eljutottunk a sufnigsm-hez, de én arról beszéltem, hogy a HVG speciel leközölhetné azt is, hogy bármelyik régi telefon tulajdonosa előtt nyitva áll az ajtó, hogy felrakja Jófogásra, Vaterára, HardverApróra a telefonját és eladja annyiért, amennyiért el tudja. Ezt majd a használt piac eldönti. Egy biztos: több lesz, mint amennyit mosdatott multikád fizet érte (0 Ft).

A gyártó _is_ kell hozzá, ha jól tévedek (baseband, illetve OS oldalon is), ez nem csak annyi, hogy az "mxperix23" készülékek is jöhetnek holnaptól...

2G és 3G esetében pedig így volt. Gyakorlatilag bármilyen készülék csatlakozhatott, ami tartja a szabványt. Ja, hogy a VoLTE egy fos szabvány? Nos, a szolgáltató döntött úgy, hogy egy szarul-húgyul implementált VoLTE szabványt meghonosít. A szolgáltató döntött úgy, hogy a 3G-t lekapcsolja, ez által 2 millió okostelefontól (2020) elveszi az együttes telefonálás és internetezés lehetőségét. Mindezt annak tudatában, hogy hányan és milyen készüléket használnak a hálózatán, ugyanis erről a szolgáltatóknak pontos információjuk van.

"engedélyezze a VoLTE-t a régi 4G okostelefonokra"  vs "2G és 3G esetében pedig így volt."  vs "Ja, hogy a VoLTE egy fos szabvány?" 

Már sokszor mondtam, véleményed lehet, csak ugye ha baromság, akkor ne sértődj meg, ha körberöhögnek. De, hogy szakmainak próbálod láttatni, ez olyan mint mikor Viktor saját magát nagyformátumúnak vagy tisztességesnek.

A vélemény az vélemény. Egy állítás meg lehet igaz vagy lehet hamis (baromság). Például a te összes állításod azzal kapcsolatban, hogy a Youtube videók letöltése jogsértő lenne, vagy megkárosítaná, csődbe vinné a tartalomkészítőket, mind baromság volt.

Amit leírok, azon el lehet gondolkodni, ha nem értesz vele egyet, lehet ellenérvelni, vagy le lehet söpörni egy személyeskedéssel, puffogással. Neked csak az utóbbira futotta. Én általában tételesen válaszolok mindenkinek az állításaira és érvelek. Te csak magas lóról minősítgetsz, burkoltan lehülyézel, drogosnak titulálsz (lásd pl. a kérdés, hogy mit szívok).

A szűklátókörűségedről leginkább azzal teszel tanúbizonyságot, hogy meg se próbálsz belegondolni abba, amit leírok. Meg se próbálod megérteni. Csak lesöpröd. Most épp egy Orbángyűlölő hasonlattal.

 Például a te összes állításod azzal kapcsolatban, hogy a Youtube videók letöltése jogsértő lenne

Ennyire kétségbe vagy esve, hogy rögtön témát váltasz? Elég csak megcsillogtani a tudásodat és némi _szakmai_ tartalommal alátámasztani amit írsz. Hint: a Youtube videók letöltése nem jogsértő, ahogy te csinálod az szerződést sért, itt is elég, ha olyannal támasztod alá ami nem a te meggyőződésed, hanem valóság. Úgyhogy ebből a szempontból a terelésed, tökéletes.  
Magadban válaszolj erre a kérdésre: mi a töknek akarná a Yettel a te régi telefonodat ?  Pláne annyira, hogy ezt "megfélemlítéssel" akarja elvenni? (hint: Nem kell neki, odaadod te azt magad is, ha jó ajánlattal kínál meg, persze segít neki, ha a hozzá nem értők /pl. te/ részére félinfomációkat közöl, és a döntésed olajozottabb.

De ez nem jelenti azt, hogy akarná a régi szarod, csak azt, hogy azt akarja vegyél újat _tőle_ :) Neked meg van opciód le se szarni ezt.

Ennyire kétségbe vagy esve, hogy rögtön témát váltasz?

Próbáld meg az egymást követő mondatokat saját kontextusukban értelmezni. Tudom, hogy nagyon nehéz a már-már lassacskán csak a reklámok által közvetített kamuéletérzések megélésének kognitív szintjére csökkent, korporatokrata habfürdővel átmosott tudatocskád agytevékenységével. Mondtam egy példát arra a közelmúltban folytatott vitáinkból, hogy mi az a hamis állítás, amihez úton-útfélen ragaszkodsz, pedig baromság.

Elég csak megcsillogtani a tudásodat és némi _szakmai_ tartalommal alátámasztani amit írsz.

Meg szoktam tenni, csak ezt a részét valahogy mindig ignorálod.

a Youtube videók letöltése nem jogsértő, ahogy te csinálod az szerződést sért

Semmilyen más módon nem lehet a Youtube videókat letölteni/magánmásolni és ahogy én csinálom, az nem sért szerződést. Konkrétan a Youtube ÁSZF hivatkozik a magyar törvényekre és exkluzíve engedélyezi a letöltést.

Úgyhogy ebből a szempontból a terelésed, tökéletes.  

Részemről nem történt terelés, csak jó fej voltam, és követtem, amerre offoltál. Arra reagáltam, amit írtál. Te általános kritikát fogalmaztál meg a véleményemről, hogy szerinted azt "körberöhögik". A témában semmilyen állítást nem fogalmaztál meg és érveket se láttunk. Ahogy szokott lenni, mindig a személyt támadod, érvelés helyett.

mi a töknek akarná a Yettel a te régi telefonodat ?

Nem kell, hogy magamban válaszoljak, benne van a témaindítóban. Házi feladat kikeresned.

Pláne annyira, hogy ezt "megfélemlítéssel" akarja elvenni?

Segítek, ha magadtól nem sikerült rájönnöd.

A félelem, a bizonytalanság és a kétely (gyakran FUD-nak rövidítve, angolul Fear, uncertainty, and doubt) egy olyan dezinformációs stratégia, amelyet az értékesítésben, a marketingben, piaci manipuláció eszközeként,[1] a közönségkapcsolatban, a politikában, a szektákban és a propagandában használnak. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9lelem,_bizonytalans%C3%A1g_%C3%A9s…

A félelemkeltés pontosan olyan PR-eszköz, mint a raktárkészlet akciózása, illetve az akció kihirdetése, akár a szórólapozás vagy a reklámfilmgyártás. Ne mondd, hogy életedben nem olvastál még fizetett PR-cikket. Más kérdés, ha a bértollnokot összekevered az újságíróval.

Nem kell neki, odaadod te azt magad is, ha jó ajánlattal kínál meg

Én nem adom oda. A jó ajánlat meg relatív. Nem mindegy, kinek jó. Ha ingyen adom le a fiókban porosodó telefont, az nekem nem jó, mert járulékos költsége van, hogy leadom és azt én fizetem. Ha a szolgáltató kifizeti a használt piaci árát, vagy annak legalább a felét, akkor akár még nekem is jó lehet. Minden más szemfényvesztés. Ha a 80 ezres okostelefont odaadja 40 ezerért, csak mert beviszed a régit, akkor valójában a "kettőt fizet egyet kap, kivéve, amikor egyet fizet egyet kap" csapdát állítja fel. A 40 ezres árkedvezmény™ ilyenkor csak szemfényvesztés, azt mint a katonatiszt fizeted ki neki később úgy, hogy még profitot is realizál rajtad. Én ilyenekbe nem vagyok hajlandó belesétálni és a tudatos vásárlók sem.

De ez nem jelenti azt, hogy akarná a régi szarod, csak azt, hogy azt akarja vegyél újat _tőle_ :)

Ami meg elvezet oda, hogy (új vásárlása esetén) a régi a fiókba kerül, tehát az érveléseddel máris jogossá tetted legalább az egyik kérdést, amit a témaindítóban feltettem és így szólt: Lehet, hogy kevesebbet kellett volna csilitelefonokat arcba tolva reklámozni, és akkor a most fiókban porosodó készülékek még mindig használatban lennének, és azokat sem kellett volna feleslegesen legyártani, amire újravásároltatták őket?

Neked meg van opciód le se szarni ezt.

Tudom, ezt is csináljam a négy™ fal™ között™, mint a Youtube videók letöltését. Csakhát sajnos még mindig nem Willy, muszashi, Belső Mérnök Úr vagy dorsyka mondják meg, hogy hajbazer mikor, hol és hogyan mondja el a véleményét. :)

"Tényleg nem tudod összerakni? Úgy, hogy a bloatware-től belassul a telefon, így végső soron a szoftver miatt avul el." - De hanincs frissítés, akkor mitől lesz az OS egyre bloatware-esebb? Az alkalmazásokat meg meg kell válogatni, és kész. Nekem érdekes módon nincs ilyen problémám - igaz, nincs is fen 1234 app a telefonomon, csak az a néhány tucat, amit rendszeresen használok...

"Egy okostelefonnál általában áldás, amikor már nem jön rá frissítés" - Aztán jön a sírás-rívás, hogy lukas itt-ott az API, meg az xyz alkalmazás nem megy fel rá, mert ócska az OS rajta...

"

Te mennyit adnál egy sufnigsm-nél egy mondjuk Siemens C25-ért? vagy egy Motorola Timeport-ért?

Először is, ne személyeskedj! Semmit nem mond el semmiről, hogy én mennyit adnék ezekért a telefonokért."

nem személyeskedés, hanem józan gondolkodás: mennyit érne meg neked egy ilyen készülék, azaz szerinted mennyiért lehetne eladni (nem adótrükküzésben használni tömegével, ahogy a sufnigéesemek egyike-másika csinálja), és abból kértem visszaszámolni, hogy annak, aki ilyen készülékkel rendelkezik, mennyit tudna fizetni érte a kereskedő.

"a HVG speciel leközölhetné azt is, hogy bármelyik régi telefon tulajdonosa előtt nyitva áll az ajtó, hogy felrakja Jófogásra, Vaterára, HardverApróra a telefonját és eladja annyiért, amennyiért el tudja."

Te ennyire hülyének tartod az embereket, hogy úgy véled, ezt is írásba kell adni nekik az újságokban?

"Ja, hogy a VoLTE egy fos szabvány? Nos, a szolgáltató döntött úgy, hogy egy szarul-húgyul implementált VoLTE szabványt meghonosít."

A VoLTE egy erősen rugalmas szabványgyűjteményre épül, amit az adott szolgáltatók a készülékgyártókkal közösen tudnak a saját hálózatuk illetve eszközeik tudása/felépítése alapján testre szabni. Az, hogy a szürkeimportból olyan eszközök kerültek be az országba, amik nem, hogy a magyar, de talán egyetlen európai szolgáltató VoLTE hálózatának a paramétereit sem ismerték, egyikkel sem tudtak _tesztelten_ beszélgetni, az nem a szolgáltatók, és nem a szabványhalmaz hibája, hanem azoké, akik pár dollárral olcsóbb árat nézve behozták a nem erre a piacra szánt eszközöket.

"Mindezt annak tudatában, hogy hányan és milyen készüléket használnak a hálózatán, ugyanis erről a szolgáltatóknak pontos információjuk van."

Amely információk között ott volt/van az is, hogy _valójában_ mennyi volt a 3G data+hang egyidejűsége, és ez az előfizetők mekkora szeletét érintette.

 

De hanincs frissítés, akkor mitől lesz az OS egyre bloatware-esebb?

Itt most két dolgot keversz össze. Ha van OS-frissítés, az elavulás gyorsabb, mert a lassulás is intenzívebb. Ezen felül, az egyes alkalmazások is lassulnak, de azok, ha jól meg vannak válogatva, akkor sokkal kevésbé intenzíven.

Az alkalmazásokat meg meg kell válogatni, és kész.

Ebben egyetértünk.

Nekem érdekes módon nincs ilyen problémám - igaz, nincs is fen 1234 app a telefonomon, csak az a néhány tucat, amit rendszeresen használok...

Helyes.

nem személyeskedés, hanem józan gondolkodás: mennyit érne meg neked egy ilyen készülék, azaz szerinted mennyiért lehetne eladni

Ha abból indulsz ki, hogy én mennyit adnék érte, az személyeskedés. Semmit nem tesz a témához, ráadásul, nekem nincs is szükségem másik használt telefonra, így semennyit nem adnék érte.

(nem adótrükküzésben használni tömegével, ahogy a sufnigéesemek egyike-másika csinálja)

Köszönjük. A rajtad az elmúlt években elhatalmasodott kisembergyűlölet nélkül ez a kommented se lett volna autentikus Zeller komment.

abból kértem visszaszámolni, hogy annak, aki ilyen készülékkel rendelkezik, mennyit tudna fizetni érte a kereskedő

Annyit, amennyi a használt piaci ára az adott telefonnak. De te szándékosan 25 éves telefonokkal jöttél, mikor rohadtul nem ilyenekről volt szó. Ha a 25 éves telefonokra vagy kíváncsi, nézz be retro mobiltelefonos Facebook csoportokba.

Te ennyire hülyének tartod az embereket, hogy úgy véled, ezt is írásba kell adni nekik az újságokban?

Nem tőlem ered a hülyének nézés. A cikket író bértollnoktól. Tedd fel neki is a kérdést. Ha azt írásba kell adni, hogy adják le a Yettel-nél, akkor azt egy fokkal érdemesebb, hogy adják el a használt piacon. Mert úgy még jól is járnak. Valahogy mégse erre van kihegyezve a cikk, hanem arra, hogy adják le multiéknak. Én ezt kritizáltam.

A VoLTE egy erősen rugalmas szabványgyűjteményre épül, amit az adott szolgáltatók a készülékgyártókkal közösen tudnak a saját hálózatuk illetve eszközeik tudása/felépítése alapján testre szabni.

Köszönöm, ma is tanultam valamit: semmivel sem kompatíbilis = erősen rugalmas :D

Az, hogy a szürkeimportból olyan eszközök kerültek be az országba, amik nem, hogy a magyar, de talán egyetlen európai szolgáltató VoLTE hálózatának a paramétereit sem ismerték, egyikkel sem tudtak _tesztelten_ beszélgetni, az nem a szolgáltatók, és nem a szabványhalmaz hibája, hanem azoké, akik pár dollárral olcsóbb árat nézve behozták a nem erre a piacra szánt eszközöket.

Úgy kerültek be, hogy igény volt rájuk, a piaci szereplők pedig kielégítették ezt az igényt, ahogy kielégítették 2G és 3G telefonok esetében is, a hatóságok a vámon beengedték, az NMHH sem tiltotta meg a használatukat és érdekesmód 3G-n soha nem volt probléma a hívás közbeni netezéssel, akárhonnan is hozták be a készüléket. Lehet, mégse olyan erősen™ rugalmas™ szabvány a VoLTE? :P Ezek piacon való megléte sehol sem a vásárlók hibája. A multiknak viszont hibája, hogy nem a piaci igényeket elégítik ki és csak a saját kínálatukban elérhető eszközökre hajlandók bekapcsolni a VoLTE-t, ami már önmagában is versenyellenes és a szabad piacot megcsúfoló húzás.

Azt pedig tisztázzuk egyszer és mindenkorra, hogy nettó hazugság, hogy a szolgáltatók a náluk vásárolt okostelefonokra mindvégig biztosították a VoLTE-t. Egyfelől, vannak olyan készülékek, amiket VoLTE-képesnek adtak el, de most már nem szerepel a kompatíbilis készülékek között. Másfelől, vannak olyan készülékek, amiket nem VoLTE-képesnek adtak el, de gyártó szerint VoLTE-képesek. Vettem helyetted a fáradságot és kikerestem néhányat. Maradjunk a Yettel-nél. A VoLTE támogatott készülékek friss listája itt érhető el: https://www.yettel.hu/volte

A roamingról meg inkább ne is beszéljünk: https://www.yettel.hu/volte-roaming

EU-n belül 8 országban tudsz VoLTE roamingolni, a 27 tagállam harmadában. EU-n kívül Izlandon és az USÁ-ban tudsz roamingolni, a világ legalább GSM-mel rendelkező 219 országának 4%-ában. Nevetséges. Kimész egy olyan országba, ahol a magadfajta fejlődésmániásoknak köszönhetően már lekapcsolták a 2G-t is a 3G után. Hogy telefonálsz a 2024-es csilitelefonoddal? Sehogy. És ezt hívod fejlődésnek, meg "erősen rugalmas" szabványnak. :D Visszatértünk az 1G/NMT, meg az az előtti korszakba, ahol ha kimentél külföldre, venned kellett egy ottani telefont, hogy tudj beszélni.

Amely információk között ott volt/van az is, hogy _valójában_ mennyi volt a 3G data+hang egyidejűsége, és ez az előfizetők mekkora szeletét érintette.

Csak ezt véletlenül™ pont elfelejtették nyilvánosságra hozni, de mondok mást: Attól még, hogy egy előfizető nem használta ki adott negyedéves időszakban a hívás+telefonálás funkcióját, attól még ő ebbe beruházott, amikor okostelefont vett. Önkényesen elvenni tőle ezt a lehetőséget tisztességtelen és arrogáns húzás.

Samsung Galaxy S7-et lehetett kapni a Yettelnél? Lehetett.
A készüléket a kiválasztott színben jelenleg nem értékesítjük.

6 'Marshmallow' 8 years ago

(05 Oct 2015)

Ended 5 years and 8 months ago

(01 Aug 2018)

a tobbit nem keresem ki neked, de ugy velem konnyeden belathatod miert nincs support ra 2024-ben. :) beszeld le a szamszunggal, hogy legyen! szerintem meg akksit is gyartanak bele neked itthon... ja, nem :D
amugy probaltad oket, hogy mukodik-e a volte rajtuk (tudod, a valosagban, amiben elunk) es csak a support jart le? ha nem, akkor ez csak sohajtozas... :)

ja, es a volte roaming kurvara != volte tamogatas. https://www.yettel.hu/volte

ha tamogatott mobil kellene: https://www.yettel.hu/mobiltelefon/volte
ha nem megy pedig azt mondtak tamogatott, imho 14 napon belul barmikor hozzajuk vaghatod, hogy atbasztak :)
fentebb/lentebb/masik topikban pedig el lett pofazva szamtalanszor, hogy attol, hogy egy keszulek volte/4g/5g/whatever kepes, meg nem biztos, hogy menni fog adott szolgaltato adott halozatan. akar ugyanaz a tipus sem, ha nem oda keszult!

szivesen!

Ended 5 years and 8 months ago

Ja értem, tehát ha lejárt a támogatás, akkor már rohanjak is újravásárolni. Miért is kell ahhoz szoftvertámogatás, hogy ugyanúgy működjön a VoLTE, mint amikor megvásároltam? Tán nem véletlenül azért, mert egy szarul-húgyul implementált szabvány, ami semmivel sem kompatíbilis és mindig toldozgatni-foltozgatni kell?

beszeld le a szamszunggal, hogy legyen! szerintem meg akksit is gyartanak bele neked itthon... ja, nem :D

Én még mindig csak annyit mondtam (és be is bizonyítottam), hogy nettó hazugság az, hogy minden szolgáltatónál vásárolt készülékre működik a VoLTE.

ja, es a volte roaming kurvara != volte tamogatas.

VoLTE+Roaming támogatásról volt szó, dorsyka. Arról, hogy Yettel-esként hány országban fogsz tudni VoLTE-n hívni és hívást fogadni. Ami a vicc kategória jelenleg.

ha tamogatott mobil kellene: https://www.yettel.hu/mobiltelefon/volte

Köszönöm, dorsyka. Ha mobilszolgáltató leszek és e-szendvicsemberre van szükségem, neked szólok.

ha nem megy pedig azt mondtak tamogatott, imho 14 napon belul barmikor hozzajuk vaghatod, hogy atbasztak :)

Nem fogom sem megrendelni, sem hozzájuk baszni, mivel nem áll módomban új telefont vásárolni. Ja, hogy szerinted a felsorolt, VoLTE-képes okostelefonok tulajdonosainak újra kéne vásárolni a telefonjukat, hogy ugyanazokkal a funkciókkal használhassák, mint amikor megvették. Ezzel annyit mondtál el magadról, hogy nem vagy kevésbé arrogáns, mint mosdatott multikád.

nem oda keszult!

Nem arról van szó, hogy nem oda készült, hanem arról, hogy a gyártó és szolgáltató multik túl milliárdosok voltak normális szabványt kitalálni és implementálni. Semmi másról. 3G esetén hírből sem ismerni ilyen inkompatíbilitásokat.

Miért is kell ahhoz szoftvertámogatás, hogy ugyanúgy működjön a VoLTE, mint amikor megvásároltam? < leirtuk miert kell tamogasson valami valamit. :) ha ez tovabbra is kerdes szamodra, az regen rossz.
megvasaroltad es letesztelted ezeket a keszulekeket, hogy a VALOSAGBAN JELENLEG mukodnek-e, vagy csak idefingtal valamit fogalmatlanul es alaptalanul, ahogy szoktad? :) (hint: az en keszulekem sincs a hivatalos support listaban, nem is mehetnek verni az asztalt miatta, de mukodik rajta a volte; M A G I C! :D)

ha ez tovabbra is kerdes szamodra, az regen rossz.

Az a régen rossz, hogy ezt meg kell kérdezni. Nem számomra rossz. A mobilkommunikáció számára.

megvasaroltad es letesztelted ezeket a keszulekeket, hogy a VALOSAGBAN JELENLEG mukodnek-e, vagy csak idefingtal valamit fogalmatlanul es alaptalanul, ahogy szoktad?

A Yettel jelenleg hivatalosan támogatott készülékeiből indultam ki, ami tekinthető etalonnak és bizonyítéknak a Yettel arroganciájára és a VoLTE-képes 4G készülékek elavultatására. A fingást rajtuk kérheted számon.

az en keszulekem sincs a hivatalos support listaban, nem is mehetnek verni az asztalt miatta, de mukodik rajta a volte; M A G I C! :D

Captain WorksForMe strikes again.

Még működik. Aztán lehet, hogy holnap már nem, és a szolgáltató széttárja kezeit. Dorsyka persze ilyenkor rohan újravásárolni, nehogy lemaradjon™-kimaradjon™.

Az a régen rossz, hogy ezt meg kell kérdezni. Nem számomra rossz. A mobilkommunikáció számára. > a mobikommunikacio erzeseirol majd irsz teziseket, nem letezik ilyen, de majd megszemelyesited azt is, mint ahogy kergetozol itt is ujfent a csak a fejedben letezo demonokkal :)
A Yettel jelenleg hivatalosan támogatott készülékeiből indultam ki > nem, olyan osregi szarokbol indultal ki, amiket nem lehet mar kapni, nincs rajuk sem garancia, sem tamogatas, sem lofasz. az enyemre sincs tamogatas, megis mukodik. ha fontos lenne, hogy mukodjon, vennek olyat ami tamogatott. job's done.
a gond, hogy keptelen voltal felfogni a tamogatott es a mukodik kozti kulonbseget :)
Captain WorksForMe strikes again. > kepzeld, nem vagyok vele egyedul :) capt. a valosagot ignoralo hejjbazarka :)
Még működik. Aztán lehet, hogy holnap már nem, és a szolgáltató széttárja kezeit. > en pedig telibeszarom, mert nem szamit, hogy mukodik-e, semmiben nem befolyasolja a felhasznaloi szokasaimat es a keszulek gyakorlati funckionalitasat. (ha megy is lehet vele telefonalni, ha nem megy vagy be sincs kapcsolva, akkor is lehet \o/) de azert koszonom, hogy tudod bekepzeled helyettem mit erzek, fogok csinalni, ha es amennyiben tortenik valami... folytassam az "ervelesi" "hibaid"? :D
rohan újravásárolni > az nehez lesz, mert mar nem is kapni ilyet :) de ha lehetne se vennek. minden masra lasd egy mondattal feljebb...
a kerdesre, hogy megvasaroltad-e es letesztelted-e a keszulekeket amik miatt fentebb sirtal, felteszem a valaszod tovabbra is egy nagy budos lofasz, innentol pedig ujfent ott vagyunk, hogy csak irtal ide valamit, amit a seggedbol huztal elo, madjd mikor ezzel szembesitettelek ignoraltad, szemelyeskedtel, valotlansagokat irtal es tereltel. :) ahogy szoktad te'em.

"kepzeld, nem vagyok vele egyedul :)"

Jelen :-) Nem Yettel, nem hazai boltban vett, hanem EU-s piacra szánt Xiaomi, és akár T, akár Yettel, megy a VoLTE...

"a megy is lehet vele telefonalni, ha nem megy vagy be sincs kapcsolva, akkor is lehet"

Az a gond, hogy hajbi abba kapaszkodik, hogy 3G esetén ment egyszerre az adat és a hangátvitel, 4G esetén meg ehhez VoLTE kell. De amikor próbáltuk magyarázni neki, hogy a "lehetőség" és a "valós használat" az két nagyon különböző dolog, meg a 3G-n folyó beszélgetések oka nem az, hogy közben mindenki internetezett is, hanem a készülékek alapbeállítása (3G előnyben részesítése), akkor azt nem óhajtotta sem megérteni, sem elfogadni...

Lehetőség vs. valós használat: Loop.

Te nem voltál hajlandó megérteni, sem elfogadni, hogy az előfizető nem azért vesz okostelefont, hogy 0-24 telefonálás közben is internetezzen, hanem, hogy erre is legyen lehetősége. Amit a szolgáltató multik önkényesen elvettek minden olyan készüléktől, ami azt az 52,3% hívásforgalmat generálta 3G-n 2020 Q2-ben.

olyan osregi szarokbol indultal ki, amiket nem lehet mar kapni, nincs rajuk sem garancia, sem tamogatas, sem lofasz.

6-8 éves telefonok nem ősrégi telefonok. Még ha azok is lennének, a koruk semmilyen módon nem kéne jelentse azt, hogy nem használható ugyanúgy és ugyanarra a mobilhálózaton, mint mikor megvetted. Ahogy egy 3G telefon használható volt. Ahogy egy 2G telefon ma is használható ugyanúgy, ugyanarra, amire 2004-ben.

az enyemre sincs tamogatas, megis mukodik.

Captain WorksForMe strikes again. Holnap is fog, dorsyka?

ha fontos lenne, hogy mukodjon, vennek olyat ami tamogatott. job's done.

Ezzel annyit mondtál el magadról, hogy egy konzumer birka vagy. Semmi többet.

en pedig telibeszarom, mert nem szamit, hogy mukodik-e, semmiben nem befolyasolja a felhasznaloi szokasaimat es a keszulek gyakorlati funckionalitasat.

Akkor te valószínűleg egy 13%-os kisebbséghez tartozol a HUP-on, [1] amivel nincs is semmi baj, ha nem beszélsz többségi felhatalmazással.

de azert koszonom, hogy tudod bekepzeled helyettem mit erzek, fogok csinalni, ha es amennyiben tortenik valami...

Nem képzeltem be. Te magad mondtad az ímént, hogy újravásárolod, ha nem működik a VoLTE és fontos, hogy működjön.

hogy csak irtal ide valamit, amit a seggedbol huztal elo

A Yettel seggéből.

ignoraltad, szemelyeskedtel, valotlansagokat irtal es tereltel. :)

Bagoly mondja.

6-8 éves telefonok nem ősrégi telefonok. > 5-6-8 eve mar tamogatas sincs rajuk :)
Captain WorksForMe strikes again. Holnap is fog, dorsyka? > meg mindig nem csak nekem. olvasd a valo eletbol a peldakat, van ezen a forumon is, pont itt feljebb. :)
Ezzel annyit mondtál el magadról > hogy leszarom a voltet. es, hogy mukodik. semmi tobbet.
Akkor te valószínűleg egy 13%-os kisebbséghez tartozol a HUP-on > es? a tobb az jobb, vagy mit szeretnel mondani? ha faj, hogy leszarom a voltet, nyogdecselj magadban :D
Nem képzeltem be. Te magad mondtad az ímént, hogy újravásárolod > nem mondtam ilyet, legalabb ne hazudj! :) azt mondtam, ha kene, volna mibol valogatni es ha fontos lenne a tamogatas, akkor olyat vennek. nem fontos. szovegertes, tudod. :) a tobbit meg mindig csak bekepzeled. ahogy szoktad. ertekelnem, ha neha azzal vitaznal, amit irok, nem azzal amit kepzelsz. mert annak nincs ertelme, hogy minden valaszomban helyre kell igazitsalak vagy iranyba kell allitsalak.
szoval? kiprobaltad azokat a mobilokat amik szerinted ott fentebb nem mukodnek? vagy meg mindig ott tartunk, hogy csak a seggedbol huztal elo valamit tenyek helyett? egyszeru eldontendo kerdes. meg te is meg tudnad ugrani egyszer, tereles helyett mondjuk. :)

5-6-8 eve mar tamogatas sincs rajuk :)

Ellenben működőképesek. A lejárt támogatásból nem következik, hogy olyan alapfunkcionalitást kellene teljesen elveszteniük, amit új korukban hoztak. Sőt, valójában nem a készülék veszti el a funkcionalitást, hanem a szolgáltató veszi el tőle. Miért? Mert pluszmunkába kerülne nekik a hálózatukban működő VoLTE-trönökre felkerülő szoftverfrissítések utáni tesztelése a régebbi készülékeknek. Miért? Mert a VoLTE egy szarul-húgyul implementált, átgondolatlan, semmivel sem kompatíbilis trágyadomb szabvány. Egy 15-20 éves 2G telefon a mai napig működik bármilyen GSM hálózaton, extra konfigurációtákolgatás és tesztelés nélkül.

meg mindig nem csak nekem. olvasd a valo eletbol a peldakat, van ezen a forumon is, pont itt feljebb. :)

Hivatalos támogatás vs. WorksForMe.

hogy leszarom a voltet. es, hogy mukodik. semmi tobbet.

Én is leszarom, mert nem használom, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen szempontból is igazságos vagy szakszerű, amit a szolgáltató multik művelnek.

ha faj, hogy leszarom a voltet, nyogdecselj magadban :D

Ha ennyire leszarod a VoLTE-t, hogy már nem először bizonygatod, lehet, hogy inkább neked kéne magadban nyögdécselned?

nem mondtam ilyet, legalabb ne hazudj! :) azt mondtam, ha kene, volna mibol valogatni es ha fontos lenne a tamogatas, akkor olyat vennek.

Ez feltételes módban pontosan ugyanazt jelenti. Ha pedig nem lesz más választásod, mert a 2G-t már lekapcsolták, mint a kisangyal mész újravásárolni.

ertekelnem, ha neha azzal vitaznal, amit irok, nem azzal amit kepzelsz.

Örülök, hogy ennyire sikerült átvenned Belső Mérnök Úr default terelést megvalósító szófordulatait, de inkább magadnak mondogasd. Mert a velem való kötekedésen, a szolgáltatói narratíva, meg a saját preferenciáid hangoztatásán kívül jelenleg semmi mást nem csinálsz.

meg mindig ott tartunk, hogy csak a seggedbol huztal elo valamit tenyek helyett?

A Yettel hivatalos állásfoglalását ismertettem azzal kapcsolatban, hogy milyen nála korábban kapható VoLTE-készülékeket támogat. A WorksForMe-huszárkodás engem nem érdekel. Sem az nem releváns itt, hogy az általam kipróbált 20 féle készüléken működött-e vagy nem működött-e a VoLTE, ahogy az sem releváns, hogy a te szarodon működik-e a VoLTE. Hivatalos támogatásról beszéltem.

tereles helyett mondjuk. :)

Ami itt terelés, az az a WorksForMe-huszárkodás, amit fullba tolsz.

"Ellenben működőképesek."

Internetezni lehet velük...?

"Mert pluszmunkába kerülne nekik a hálózatukban működő VoLTE-trönökre felkerülő szoftverfrissítések utáni tesztelése a régebbi készülékeknek."

Már le lett neked írva többször: A szolgáltatói profilnak ott kell lennie a készüléken. Ha a gyártó nem támogatja a készüléket ilyen frissítéssel, _és_ eredetileg/egyik frissítésben sem volt ott, akkor az nem fog VoLTE-t kapni az adott szolgáltatótól.

"Ami itt terelés, az az a WorksForMe-huszárkodás, amit fullba tolsz.

Csak tudod a lényeg nem az, hogy neked mi jelent se&&fájást, hanem az, hogy működik, méghozzá nagyjából mindenkinek működik, aki ésszel ruház be eszközbe. Te meg tolod a kretént, olyan adatokból levont hibás következtetéssel, aminél magát a kiindulási adatot és annak mérését és okát sem érted...
 

Internetezni lehet velük...?

Igen, lehet. A probléma nem ez volt, hanem az, hogy telefonálás közben nem lehet velük internetezni. Ami alapfunkció egy okostelefonon.

A szolgáltatói profilnak ott kell lennie a készüléken.

Ami már önmagában nevetség tárgya, ha a 2G-hez vagy 3G-hez hasonlítjuk. A VoLTE gyakorlatilag egy proprietary VoIP megvalósítás, ami csak akkor működik, ha a szolgáltató és a gyártó is hajlandó felemelni a seggét és külön erőfeszítéseket tenni azért, hogy működjön.

Ez internetszolgáltatásra lefordítva nagyjából olyan, mintha a DHCP-t nem találták volna fel, és csak azzal a számítógéppel, okostelefonnal tudnál csatlakozni az Internetre, amihez a gyártó kiadott frissítést adott szolgáltató fix IP konfigurációjával. Ha pedig a szolgáltató más konfigurációt vár el jövő évtől, és az eszközre már nincs frissítés, akkor dobhatod ki. Hozzátartozik még az is, hogy természetesen a profilt kézzel felvenni, átszerkeszteni esélyed nincs a készülék rootolása nélkül. És te egy ilyen szabványt éltetsz és nevezel rugalmasnak. Nevetséges.

Ha a gyártó nem támogatja a készüléket ilyen frissítéssel, _és_ eredetileg/egyik frissítésben sem volt ott, akkor az nem fog VoLTE-t kapni az adott szolgáltatótól.

Az elvárt szolgáltatói profilok tudnak annyit változni is, hogy a 2019-ben működő profil 2024-ben már ne legyen működőképes a hálózaton. Ami gyakorlatilag a gyors elavulás melegágya, amellett, hogy totál felesleges többletmunkát ró a szolgáltatóra és a gyártóra is. Mindez annak köszönhető, hogy a VoLTE egy átgondolatlan, szarul-húgyul implementált trágyadomb szabvány, ami tökéletesen alkalmatlan a 2G és a 3G széleskörű kompatíbilitásának a kiváltására.

Csak tudod a lényeg nem az, hogy neked mi jelent se&&fájást, hanem az, hogy működik, méghozzá nagyjából mindenkinek működik, aki ésszel ruház be eszközbe.

Tehát mindenki, aki pl. Samsung Galaxy S7-et vett a Yetteltől, mert VoLTE-képes okostelefont szeretett volna, az ész™ nélkül™ ruházott be egy eszközbe és az ő hibája™, hogy most ki kell dobni és újra kell vásárolni, ha nem működik rajta a VoLTE. További kellemes áldozathibzátatást és multimosdatást kívánok!

"Igen, lehet. "

Oké, azért a 2G-re épülő adatkapcsolatot ne tekintsük már többnek, mint ami... Bitek-bájtok ugyan mennek-jönnek, de ennyi...

"Samsung Galaxy S7" - 2016-ban bemutatott készülék.
A Telenor-nál 2019-től van VoLTE (mert akkor még Telenor volt)

Kéretik a két évszámot időrendi sorrendbe rakni.

 

Oké, azért a 2G-re épülő adatkapcsolatot ne tekintsük már többnek, mint ami...

Vonalkapcsolatról volt szó, hívásokról. Amit a 2G és a 3G bitjei és bájtjai sokkal stabilabban, kompatíbilisebben, kiszámíthatóbban hoznak, mint a szarul-húgyul implementált VoLTE.

Kéretik a két évszámot időrendi sorrendbe rakni.

 1. 2019-ben is lehetett még kapni S7-et. 2020-ban futott ki.
 2. A 3G IoT vadkamerásokat azzal áldozathibáztatod, hogy nem gondolkodtak előre a 3G lekapcsolásról. Aki meg 2016-ban előre gondolkodott és a Yettel Telenor által VoLTE-képesnek jelölt okostelefont vett, az meg ne csodálkozzon, ha később nem tudja használni. Csak a szokásos kettős mércés multimosdatás... Milliárdos multika mindent jól™ csinált. Az előfizető meg azért van, hogy előfizessen, azonkívül inkább kussoljon.

meg mindig ott tartunk, hogy ha a paraszt hulye, nem a multi szolgaltato a hibas. a fentebb emlegetett keszulekeket kiprobaltad, hogy a VALO ELETBEN mukodik-e rajtuk a volte? vagy meg mindig ott tartunk, hogy van egy seggfajasod, amit nem tudsz a valosagban sem megcafolni sem megerositeni, ergo csak a fejedben letezik? :) (ellenben mondjuk az en peldammal, ami... dobperges... valos)

ertekelnem, ha neha azzal vitaznal, amit irok, nem azzal amit kepzelsz. mert annak nincs ertelme, hogy minden valaszomban helyre kell igazitsalak vagy iranyba kell allitsalak. ha tesztelted a fent emlitett mobilokat, akkor jelezd, hogy ment-e a rajtuk a volte.

Még mindig ott tartunk, hogy terelsz, rám és az ügyfélre akarsz hárítani.

ertekelnem, ha neha azzal vitaznal, amit irok, nem azzal amit kepzelsz.

Akkor szállj be úgy egy vitába, hogy azzal vitatkozol, amit írok és nem azzal, amit képzelsz.

mert annak nincs ertelme, hogy minden valaszomban helyre kell igazitsalak vagy iranyba kell allitsalak.

A szó amit keresel: terelés. Minden válaszodban terelned kell, hogy ne arról beszéljünk, ami az eredeti téma volt (3G lekapcsolás, készülékek elavultatása, VoLTE szabvány alkalmatlansága stb.), hanem arról, hogy én kipróbálgattam-e saját kezűleg a telefonokat, meg amúgy fáj-e a seggem.

hoztal peldakat, amiket nem tudsz bizonyitani, mert nem probaltad ki a keszulekeket. addig a problema a fejedben van. a valosaghoz nincs koze. igen, ez a seggfajasod.
Akkor szállj be úgy egy vitába, hogy azzal vitatkozol, amit írok > ezt teszem. te irtal valamit, aminek a statuszat a valosagban nem ellenorizted.

ne arról beszéljünk, ami az eredeti téma volt > arrol beszelgetunk amit idebofogtel par hsz-szel feljebb. :) amiota pedig rakerdeztem, hogy valosaggal mi van, azota terelsz, mint a juhaszkutya es nem vagy hajlando erdemben igent vagy nemet mondani az allitasoddal kapcsolatos egyszeru eldontendo kerdesekre.

Vonalkapcsolatról volt szó, hívásokról. Amit a 2G és a 3G bitjei és bájtjai sokkal stabilabban, kompatíbilisebben, kiszámíthatóbban hoznak, mint a szarul-húgyul implementált VoLTE. > mutasd, mi alapjan mondod ezt, mert jokis hipotezis, mar csak bizonyitanod kellene par meresi adattal. :) nyilvan _az_egesz_vilagon_ azert vezetik ki a 2+3-g-t, mert az mindennel is jobb technologia, az egesz iparag es mindenki mas hulye, csak hajbi helikopter :D
 

hoztal peldakat, amiket nem tudsz bizonyitani, mert nem probaltad ki a keszulekeket.

Bizonyítottam, sokkal univerzálisabb bizonyítékkal, mint a WorksForMe.

addig a problema a fejedben van

A probléma azzal van, hogy a Yettel hivatalosan nem vállalja, hogy a felsorolt 4G-okostelefonok működnek a hálózatán VoLTE-vel.

a valosaghoz nincs koze. igen, ez a seggfajasod.

De igen, a valóság továbbra is az, hogy a Yettel hivatalosan nem vállalja, hogy a felsorolt 4G-okostelefonok működnek a hálózatán VoLTE-vel.

ezt teszem. te irtal valamit, aminek a statuszat a valosagban nem ellenorizted.

Nekem nem dolgom ellenőrizni és megmondtam, hogy WorksForMe bizonygatásba szándékosan nem megyek bele, mert nagyon messzire vezet. Tegyük fel, megírom, hogy leteszteltem az S7-et és nem működik, akkor majd elzavarsz a supporthoz, meg engem becsmérelsz, hogy biztos én állítottam be szarul, és hasonlók. Ezt a támadási felületet nem fogom önként és dalolva megadni. A téma szempontjából pedig teljesen irreleváns, hogy én kipróbáltam-e a telefonokat VoLTE-n, ahogy az is irreleváns, hogy neked működik-e a VoLTE a támogatási oldalon nem listázott telefonodon. Ugyanis a Yettel nem vállalja, hogy támogatja ezeket a készülékeket, ami azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban, amikor a Yettel a VoLTE-trönkjén frissíti a szoftvert, a készüléked alkalmatlanná válhat VoLTE-hívásokra a hálózaton. Ennyi a lényeg és nem több. Pont úgy, ahogy a Windows 11-nél se az a lényeg, hogy Saxus Mérnök Úr fel tudja-e rakni a Windows 10-et is kifogástalanul futtató Pentium 4-ére vagy sem. Nyilván van rá elég hack, meg alternatív univerzum, ahol minden is működik. A lényeg az, hogy a Microsoft hivatalosan nem támogat 8. generációsnál régebbi gépeket, így bármikor ugorhat a működés, még ha sikerült is felrakni. Ezt képes vagy megérteni? És ha képes vagy, akkor hajlandó is vagy?

azota terelsz, mint a juhaszkutya

Emlékeztetnélek, hogy te kezdted a terelést a WorksForMe-huszárkodásoddal és engem is ebbe akarsz belehúzni, de nem fogok belemenni.

mutasd, mi alapjan mondod ezt, mert jokis hipotezis, mar csak bizonyitanod kellene par meresi adattal. :)

Magáért beszél például az, hogy 2020 Q2-ben nagytöbbségben 4G-okostelefon volt a piacon, a hívások többségét mégis 3G-n zavarták le.

nyilvan _az_egesz_vilagon_ azert vezetik ki a 2+3-g-t, mert az mindennel is jobb technologia, az egesz iparag es mindenki mas hulye, csak hajbi helikopter :D

A 3G és a 2G kivezetése két különböző történet. A 3G-t mindenképpen ki kellett volna vezetni. Én az időzítését és a kivitelezését kritizálom. A 2G-t pedig azért vezetik ki, mert nem látják be, hogy a VoLTE alkalmatlan a leváltására, de ez nem is érdekli őket, mert vígan újravásárlási spirálba hajtják az előfizetőket, akik majd csak úgy lesznek képesek telefonálni, ha 3 évente újravásárolják az okostelefonjukat. Ne felejtsd el, hogy a világ mobilkommunikációs szektora néhány multi kezében van, akiknek az érdekük nagyjából ugyanaz: minél több okostelefont és előfizetést eladni. Tehát, itt nem áll meg a helikopteres analógiád. Ez nagyjából ugyanaz, minthogy az Apple, a Microsoft és az Intel is a számítógépek újravásároltatására játszik, mert gigacégként már csak ilyen arrogáns módon tud csak növekedni. A döntéseik pedig kihatnak az egész világra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jó irány, amibe mennek. Sőt, a piacuk szempontjából nézve egyáltalán nem jó irány. Működő számítógépek százmilliói lesznek kidobva egy tollvonással meghozott döntés miatt.

Bizonyítottam > hazudsz, nem tetted. teoriat vazoltal fel.
A probléma azzal van, hogy a Yettel hivatalosan nem vállalja > 5-6-8 eve nonsupported eszkozokre nem is fogja, mert a gyarto mar kihatralt moguluk. ezt fel kellene fognod.
Nekem nem dolgom ellenőrizni > tudjuk, neked soha semmi dolgod, csak pofazni a baromsagot. ugy persze konnyu :)
Emlékeztetnélek, hogy te kezdted a terelést > hazudsz, en pontosan arrol kerdezlek folyamatosan, amit bemondtal. :) eldontendo kerdest tettem fel melle, amit azota sem tudtal akartal megvalaszolni. csak itt fentebb mar szazmillio szamitogep kidobasarol terelsz, es hasonlokrol.
Magáért beszél például az > nem, ez a fejedben beszel. magaert az beszelne, ha fognad az adott keszuleket es beszelnel rajta, utana pedig megosztanad volt-e rajta volte (pun intended)
A 3G és a 2G kivezetése két különböző történet > nem. pont ugyanolyan tortenet, van ahol egyik sincs es nincs vilagvege. milyen erdekes, ugye? :)
Működő számítógépek százmilliói lesznek kidobva > mukodo rendszerek miatt pofogtettunk foloslegesen, nem majd valamikor, hanem a valosagban es - mivel sikerult a pazarlast beszantani - mar mult idoben.

hazudsz, nem tetted. teoriat vazoltal fel.

Nem, dorsyka. Hivatalos oldalakról idéztem hivatalos álláspontokat a támogatásról.

5-6-8 eve nonsupported eszkozokre nem is fogja, mert a gyarto mar kihatralt moguluk. ezt fel kellene fognod.

3 éve volt megoldani a problémát. 2019-2022 között jöttek ki firmware-ek S7-hez. Az pedig, hogy a támogatás lejárta miatt el kell dobni a VoLTE-kompatíbilitását egy eszköznek továbbra is két dolgot jelent.

 1. A VoLTE-képesként árúsított készülékek gyorsabban avulnak el és néhány éven belül alkalmatlanná válnak arra, hogy ugyanazt a funkcionalitást nyújtsák, mint mikor megvettük őket.
 2. A VoLTE egy szarul-húgyul implementált, trágyadomb szabvány.

csak itt fentebb mar szazmillio szamitogep kidobasarol terelsz, es hasonlokrol.

Csak lefordítottam az orbitális csúsztatásod a Microsoft Windows 11 körüli elavultatásra, hátha feltűnik, hogy mennyire fordítva ülsz a lovon.

nem. pont ugyanolyan tortenet, van ahol egyik sincs es nincs vilagvege. milyen erdekes, ugye? :)

Én sem beszéltem világvégéről. Eszközkidobatásról, újravásároltatásról, féktelen pazarlásról, erőltetett növekedésről beszéltem.

Nem, dorsyka. > de, hajbika. azota sem tesztelted. :) addig amit mondasz (miszerint nem megy a volte), teoria. nem tobb.
Az pedig, hogy a támogatás lejárta miatt el kell dobni a VoLTE-kompatíbilitását > hogy mivel mit kell csinalni? :D nem dob el senki semmit, csak en az agyamat, hogy meg mindig olyan dologrol beszelsz, amirol a valosagban fogalmad sincs, mert nem tesztelted le. addig ez teoretikus felteves, amire 0, azaz 0 a bizonyitekod.
néhány éven belül alkalmatlanná válnak arra > mutasd a teszted, hol bizonyosodott ez be?
szarul-húgyul > es megint ott vagyunk, hogy csak neked van meg minden kvalitasod, hogy eldontsd, hiszen csak Te vagy helikopter, az egesz telco-ipar kreten? :D
Csak lefordítottam > csak idebofogtel valami irrelevans seggfajast
Én sem beszéltem világvégéről. > csak felelemkeltesrol (FUD FUD FUD!!!!!11)
Eszközkidobatásról > senki nem dobat ki senkivel semmit
újravásároltatásról > senki nem vasaroltat ujra senkivel semmit
féktelen pazarlásról > dehat kivezettek a 3G-t, ez inkabb konvergal a fektelen megtakaritashoz! :) helloka!
erőltetett növekedésről > nem eroltet senki senkire semmit. meg grafikont is linkeltem a piaci igeny alakulasarol, teccettvo'na megnezni, nem irkalna baromsagot :)

addig amit mondasz (miszerint nem megy a volte), teoria. nem tobb.

Megy vagy nem megy, a szolgáltató nem hajlandó garantálni, hogy menjen. Én ennyit állítottam. A WorksForMe-huszárkodást meghagyom neked.

amirol a valosagban fogalmad sincs, mert nem tesztelted le

Semmi értelme nincs annak, hogy én tesztelgessem. A szolgáltató nem hajlandó garantálni, hogy működik. Ami cáfolja a korábbi állításaid, hogy szolgáltatótól kell venni VoLTE-képesnek feltüntetett telefont. Hiába működik akár ma, bármikor elkezdhet nem működni és a szolgáltató semmit nem lesz hajlandó vele csinálni, mert nincs benne a támogatott listában. Ezt képes vagy felfogni?

addig ez teoretikus felteves, amire 0, azaz 0 a bizonyitekod.

Hivatalos támogatási lista a bizonyíték.

az egesz telco-ipar kreten? :D

Csak az a kretén aki úgy ad el VoLTE-képes készüléket, hogy nem garantálja a működését a saját hálózatán.

senki nem dobat ki senkivel semmit

De igen, pl. az NMHH 20-40 ezreket osztogatott azért, hogy százezer ember kidobja a 3G lekapcsolásban semmilyen módon nem érintett butatelefonját.

De igen, pl. a Yettel kidobat minden olyan 4G okostelefont, amin nem működik a VoLTE majd akkor, amikor a 2G hálózatot is vadlekapcsolja.

senki nem vasaroltat ujra senkivel semmit

De igen, pl. az NMHH 20-40 ezreket osztogatott azért, hogy százezer ember újravásárolja a 3G lekapcsolásban semmilyen módon nem érintett butatelefonját okostelefonra.

De igen, pl. a Yettel újravásároltat minden olyan 4G okostelefont, amin nem működik a VoLTE majd akkor, amikor a 2G hálózatot is vadlekapcsolja.

dehat kivezettek a 3G-t, ez inkabb konvergal a fektelen megtakaritashoz! :) helloka!

Főleg úgy, hogy az 2G-4G-5G rendszer 43%-kal több áramot fogyaszt, mint a 2G-3G-4G.

nem eroltet senki senkire semmit. meg grafikont is linkeltem a piaci igeny alakulasarol

A piaci igény állami és szolgáltatói fölénnyel való alakításáról, az alakítás következményéről linkeltél.

"Tegyük fel, megírom, hogy leteszteltem az S7-et és nem működik, akkor majd elzavarsz a supporthoz, meg engem becsmérelsz, hogy biztos én állítottam be szarul, és hasonlók."

Az adott készülék HÁROM évvel a Yettel (akkor még Telenor) VoLTE szolgáltatása _ELŐTT_ jelent meg. Szerinted hogyan kerülhetett volna rá 2016-ban annak a szolgáltatásnak a profilja, ami 2019-ben indult? Igen, a Samsung által leghamarabb 2019-ben kiadott frissítéssel. Szóval de, tessék ezügyben a Samsung supporthoz fordulni.

" 2020 Q2-ben nagytöbbségben 4G-okostelefon volt a piacon, a hívások többségét mégis 3G-n zavarták le."

Ezt is megírtuk már... Egyrészt 2020-ban a 4G lefedettség jóval kisebb volt, másrészt a telefonok nem 4G-2G hanem 4G-3G-2G "lépésekben" választottak hálózatot, attól függően, hogy adott helyen mi volt elérhető. Bónusz, hogy sok telefon a "3G előnyben részesítve" default beállítással jelent meg...

Igen, a Samsung által leghamarabb 2019-ben kiadott frissítéssel.

Emlékeztetnélek, hogy az S7 Edge legalább 5 éves szoftvertámogatást kapott és a legutolsó firmware 2022. augusztusban, három évvel azután jött ki, hogy a Telenor a VoLTE-t bevezette 2019-ben. Ebből az utolsó firmware-ből pedig Telenor-specifikus is rendelkezésre áll. [1]

Szóval de, tessék ezügyben a Samsung supporthoz fordulni.

Szóval nem, kedves mindent is a multiról a kisemberre hárító Zeller Mérnök Úr, nem nekem kell a Samsunggal megbeszélnem. Hanem annak a Yettelnek kellett volna, aki 2016-ban még Telenorként beszedte a profitot az S7 VoLTE-képes készülékként való árusításáért, 2019 után pedig még három éve volt a Samsunggal lefocizni, hogy kerüljön be a VoLTE-profil a kifejezetten neki összerakott Telenor-firmware-be, most mégis baszik hivatalosan kompatíbilisnek jelölni, ahogy baszott a 2019-2022 időszakban is.

Ezt is megírtuk már... Egyrészt 2020-ban a 4G lefedettség jóval kisebb volt, másrészt a telefonok nem 4G-2G hanem 4G-3G-2G "lépésekben" választottak hálózatot, attól függően, hogy adott helyen mi volt elérhető.

Megírhatod még párszor, akkor sem segít az upgrade-downgrade sorrend papagájként való ismételgetése azokon, akik funkciót vesztettek a 3G lekapcsoláson. Mert ők bizony funkciót vesztettek. Minden egyes készülék, ami 2020 Q2-ben 3G-n indította a hívásokat.

Bónusz, hogy sok telefon a "3G előnyben részesítve" default beállítással jelent meg...

Ez a butatelefonokora volt jellemző. Okostelefonok 2G/3G/4G sávon vannak, legalább is a konfigurációs SMS-ben ez jött le minden szolgáltatótól.

A 3G lekapcsolása _üzleti_ döntés volt. És az üzleti döntés alapja az, hogy megéri-e fenntartani adott szolgáltatást, vagy sem. te azt mondod, hogy amíg "természetes úton el nem fogynak a 3G-s ügyfele" fenn kellett volna tartani, a szolgáltató meg azt mondja, hogy _ha_ az összes _valóban_ 3G-t igénylő (azaz adatátvitelt legfeljebb 3G-n tudó eszközök, illetve kimutatható időtartamban 3G adat+beszédátvitelt használó ügyfelek) előfizetés a következő nap fel is lesz mondva, az is kevesebb veszteség, mint fenntartani a teljes 3G-s infrastruktúrát.

A VoLTE szabvány kialakítása során az igényel összeállításánál sem te sem én nem voltunk ott. Hagymázas álmaimban talán el tudom képzelni, hogy - az NMT-hez hasonlóan - lehetett olyan nagy szolgáltatói/gyártói oldalról jövő igény, hogy a készülékek VoLTE hálózatra történő alkalmasságát valahogy a gyártók/szolgáltatók tudják kontrollálni, de ez már inkább az erős konteó, mint valós lehetőség.
A szabvány rugalmassága előny is, meg hátrány is - attól függ, honnan nézzük - te onnan nézed, hogy a szolgáltató-gyártó páros is kell adott készülék - szolgáltatói hálózat tényleges együttműködéséhez, ergo ez hátrány, én meg onnan nézem, hogy a 3G-től jobb adatkapcsolati teljesítményt kapok, beszéd+adat megy egyszerre - még úgy is, hogy mint mondtam, nem szolgáltatói "testre szabott" firmware van a telefonon.

amíg "természetes úton el nem fogynak a 3G-s ügyfele" fenn kellett volna tartani, a szolgáltató meg azt mondja, hogy _ha_ az összes _valóban_ 3G-t igénylő (azaz adatátvitelt legfeljebb 3G-n tudó eszközök, illetve kimutatható időtartamban 3G adat+beszédátvitelt használó ügyfelek) előfizetés a következő nap fel is lesz mondva, az is kevesebb veszteség, mint fenntartani a teljes 3G-s infrastruktúrát.

Nem rémlik, hogy bármelyik szolgáltató veszteséges lett volna a 3G lekapcsolás bejelentése körül. Milliárdokat kerestek. A szó, amit keresel: költség, kiadás. Na, és amikor a szolgáltató egy ilyet benyög, akkor kellene jönnie (egy normális országban) a hatóságnak, hogy "ácsi, semmit nem fogsz te lekapcsolni, amíg ki nem találjuk, hogyan minimalizáljuk a gazdaságra gyakorolt hatásait".

Pont úgy, mint ha holnap az áramszolgáltató multik kitalálnák, hogy nekik jobban megéri 110V-on szolgáltatni és lekapcsolják a 230V-os végfelhasználói hálózatot, alátámasztanák mindenféle bullshittel, hogy hát USÁ-ban is ilyen van és hát ha ott működik, akkor itt is stb. Egy ilyen esetben a hatóságnak kell, hogy legyen beleszólása, mert ő képviseli a fogyasztókat, a magyar gazdaságot és a közjót.

Egy ilyen eljárásban pedig a szolgáltatónak bizonyítania kéne, hogy tényleg annyi pluszköltsége van a 3G-vel, ami a további hálózatfejlesztéseket, beruházásokat hátráltatja (ez szerintem nincs így), valamint esetleg számot kell adnia arról, hogy mi ez az 52,3%-os többség a 3G hívásokban, tán nem esetleg egy szarul-húgyul implementált szabvány erőltetése? És hasonlók. Szokott menni mindig a sírás-rívás, mikor extra adók kerülnek kivetésre, meg költségek jönnek be a képbe, de a multik valahogy mégis maradnak, mert még ezekkel együtt is milliárdokat keresnek.

Erről a "következő nap fel lesz mondva az összes előfizetés" dologról meg az USA jut eszembe, ahol a szolgáltatók bejátszották, hogy lekapcsolják a GSM hálózatot, de a T-Mobile megtartotta, így elszívott egy rakat ügyfelet a többitől. Ahol legalább a látszata megvan a piaci versenynek (nem úgy, mint az itthoni szentháromságos multikartell esetében), ott a piaci verseny szépen megoldja problémát. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy a GSM, mint technológia az USÁ-ban soha nem volt többségében elterjedt, mint mondjuk Európában.

A 3G lekapcsolást lehetett volna például egy ilyen ütemterv szerint kivitelezni.

 1. Kötelezik a szolgáltatókat arra, hogy minden VoLTE-képes okostelefonnak oldják meg a VoLTE-kompatíbilitását, minden készülékét minden hálózaton. Ez nyilván pluszköltség lett volna multiéknak, de bőven belefért volna nekik. Ahogy a számhordozás intézménye is pluszköltség volt, mégse menekültek ki az országból.
 2. Amelyik VoLTE-képes telefont nem sikerül kompatíbilissé tenni, azt jelenteni kell a hatóságnak és szakmailag alá kell támasztani, miért nem sikerült kompatíbilissé tenni. A "nem támogatja a gyártó" nem szakmai indok.
 3. A szolgáltatók ezután szépen megvárják, míg a nem VoLTE-kompatíbilis okostelefonok kikopnak a piacról. Ez 5 év alatt meg is történt volna.
 4. A szolgáltató indíthat készülékcsere-programokat a régi készülék beszámításával, de állami támogatást nem kap rá. Így a saját költségei fogják eldönteni, hogy mennyit szán arra, hogy kikoptassa a nem VoLTE-képes (vagy kompatíbilissé nem tehető) 4G és 3G okostelefonokat.
 5. Onnantól, hogy a VoLTE-inkompatíbilis 4G okostelefonok aránya 1% alá csökken a hálózaton, a szolgáltató bejelentheti a 3G lekapcsolását fix céldátummal. A szolgáltató elkezdheti lekapcsolni a 3G cellákat és a fenntartáshoz szükséges műszaki berendezéseket eltávolítani.
 6. A szolgáltatóknak ugyanakkor fel kell mérniük, mely cellákban vannak fixen telepített IoT eszközök (IMEI és eszközazonosító alapján látható), és ezeket a cellákat meg kell tartaniuk, egészen a 3G lekapcsolás végéig úgy, hogy ezeket kapcsolják le utoljára.
 7. A szolgáltató a 3G hálózatra feljelentkezett butatelefonok tulajdonosait köteles kiértesíteni a 3G lekapcsolásról és műszaki segítséget adni a telefonok 2G hálózatra való átjelentkeztetéséhez. Az értesítésnek hivatalosnak kell lennie, és mindenféle marketing-tevékenység tiltott kell legyen az értesítőben.
 8. A 2G butatelefonok tulajdonosait mindenki békénhagyja és nem zargatja semmiféle okostelefonvásárlási ösztönzővel.
 9. Az állam pályázatot ír ki 4,2 milliárd forintos költségvetéssel, hogy a 3G-only IoT eszközöket lecserélésében támogassa az üzemeltetőket. A költségvetésből 4200 ilyen eszköz cserélhető lett volna, ha 1 millió forinttal számolunk. Ha az állam csak a felét állja, akkor meg a kétszerese.

Nagyjából így lett volna a 3G lekapcsolás etikus és a közjót szolgáló valami.

Ehhez képest mi történt Magyarországon? Az NMHH elszórt 4,2 milliárd közpénzt arra, hogy a szolgáltatókat kitömje százezer, a 3G lekapcsolásban nem érintett készülék újravásároltatásával, az IoT eszközüzemeltetők és több millió VoLTE-inkompatíbilis 4G okostelefon tulajdonos cserben hagyásával.

lehetett olyan nagy szolgáltatói/gyártói oldalról jövő igény, hogy a készülékek VoLTE hálózatra történő alkalmasságát valahogy a gyártók/szolgáltatók tudják kontrollálni, de ez már inkább az erős konteó, mint valós lehetőség.

Én inkább a szabványakotók inkompetenciájának tudom be, de felőlem lehet konteó is. Jól sikerült, 3 évente újra kell vásárolni a telefonokat és csak a szolgáltatótól lehet majd megvenni. Ha nem érzed ebben a szabad piac és a valódi verseny lábbal tiprását, az gáz.

én meg onnan nézem, hogy a 3G-től jobb adatkapcsolati teljesítményt kapok, beszéd+adat megy egyszerre

Már ha éppen időben újravásároltad az okostelefonod és a világ 219 országának azon 4%-ában vagy, ahol működik a VoLTE-d. Mindeközben 2G-n és 3G-n bárhol működik a vonalkapcsolt hívásod és nem kell semmiféle háttérmunka ennek biztosításához. Ez különböztet meg egy jól implementált jó szabványt egy szarul-húgyul implementált trágyadomb szabványtól. A rugalmasság meg nézőpont kérdése. Én rugalmasabbnak tartom azt a technológiát, amit a világ összes országában tudok használni ugyanazzal a 15-20 éves készülékkel. Rugalmatlannak tartom azt, ami csak néhány arrogáns multi között meglévő együttműködés feltételével használható.

"Nem rémlik, hogy bármelyik szolgáltató veszteséges lett volna a 3G lekapcsolás bejelentése körül. "

Nem kell, hogy veszteséges legyen összességében, elég, ha adott szolgáltatásra eső bevétel nem fedezi a kiadásokat.

"minden VoLTE-képes okostelefonnak oldják meg a VoLTE-kompatíbilitását, minden készülékét minden hálózaton. "

A már a gyártó által sem támogatott készüléken hogyan...? Igen, ez üzleti indok - lehet menni a Samsunghoz panaszra.

A többi seggfájásodban meg a saját hülyeségedet ismétled csak...

 

Nem kell, hogy veszteséges legyen összességében, elég, ha adott szolgáltatásra eső bevétel nem fedezi a kiadásokat.

Ami nyilvánvalóan nem volt igaz úgy, hogy a hívások 52,3%-a 3G-n ment. Ne gyere azzal, hogy 2G-n is ment volna. Az már egy önkényes spekuláció a szolgáltató részéről, amellett, hogy a 4G-okostelefon-tulajdonsoktól elveszi a hívás közbeni internetezés lehetőségét.

A már a gyártó által sem támogatott készüléken hogyan...?

Ahogy 2G és 3G esetében. Ja, hogy a szarul-húgyul implementált VoLTE szabvány ezt nem teszi lehetővé? Akkor nem kéne erőltetni és meg kéne tartani a nála kiszámíthatóbb és rugalmasabb technológiákat, még akkor is, ha nem hozzák azt a sávszélességet, amit Zeller Mérnök Úr 2024™-nek érez.

Megint csak az a gond, hogy a dolgok között nem tudsz érdemben különbséget tenni, illetve nem látod, hogy ez az általad "szóhasználat"-nak nevezett dolog miért baj. A legtöbb ilyen problémával megvert embernek nincs betegségtudata - ahogy neked sincs. És ha "csak" szóhasználat is lenne, akkor finoman fogalmazva sem fest túl jó képet rólad, a személyiségedről, a nyelvhasználatodról, a viselkedésedről, illetve a személyiségedről.

Az S7 2019-ben támogatott készülék volt-e a _gyártó_ részéről? Volt-e rá a Telenot VoLTE bevezetésének környékén firmware (OS+baseband) frissítés? - tessék a Samsunghoz menni panaszra, ha nem.

A 2016-os készüléket _nem_ a Telenor, hanem a Samsung adta úgy,hogy VoLTE _képes_, de senki sem mondta róla azt, hogy x, y, z szolgáltató hálózatán tudja nyújtani ezt a szolgáltatást. (A VoLTE képes illetve az x, y vagy z szolgáltató hálózatán VoLTE használatára alkalmas az nem ugyanaz...)

Aki 3G-only vadkamerát vett ~10 évvel a 3G bevezetése után, amikor várható volt, hogy néhány éve van hátra a technológiának, az kétféle módon gondolkodhatott: megveszi, használja addig, amíg van 3G, mert a készülék várható élettartama nem vagy nem sokkal több, mint amennyi ideje a 3G-nek van, vagy gondolkodhatott úgy, hogy "mer ez az olcsóbb, ezt veszem".

És csak egy kérdés... Vajon hány SIM volt éles üzemben ezekben az eszközökben, és az a teljes előfizetői körnek mekkora hányada? És még egy bónusz kérdés: Ha megmaradt _volna_ a 3G szolgáltatás, de a fenntartásának a költségeit az azt használó eszközök előfizetőin vasalta volna be a szolgáltató (kvázi mint a support lejárata utáni extra frissítésekért is extra pénzt kérnek a sw-gyártók), akkor mennyien maradtak volna, és mennyit lettek volna hajlandó fizetni egy halálra ítélt technológiáért?

 

Az S7 2019-ben támogatott készülék volt-e a _gyártó_ részéről? Volt-e rá a Telenot VoLTE bevezetésének környékén firmware (OS+baseband) frissítés?

Miért is kellett volna, hogy legyen? Ja igen, azért, mert a VoLTE még mindig egy szarul-húgyul implementált, rugalmatlan, életszerűtlen szabvány. Míg 2G és 3G telefonok esetében 15-20 év múlva is úgyanúgy használható a hívásfunkció, mint az üzembe helyezés első napján, addig a VoLTE-n aktívan dolgoznia kell minimum két csapatnak, hogy ugyanazt a működést fenntartsák. Ez Internetszolgáltatásra lefordítva nagyjából olyan, mintha a DHCP-t nem találták volna fel, és csak azzal a számítógéppel, okostelefonnal tudnál csatlakozni az Internetre, amihez a gyártó kiadott frissítést adott szolgáltató fix IP konfigurációjával. Ha pedig a szolgáltató más konfigurációt vár el jövő évtől, és az eszközre már nincs frissítés, akkor dobhatod ki. Hozzátartozik még az is, hogy természetesen a profilt kézzel felvenni, átszerkeszteni esélyed nincs.

A 2016-os készüléket _nem_ a Telenor, hanem a Samsung adta úgy,hogy VoLTE _képes_

A Telenor oldaláról linkeltem, nem a Samsungéról. Cáfolva azt a népszerű állítást (hazugságot), miszerint a Telenor-nál/Yettel-nél a szolgáltatótól vásárolt készülékek garantáltan működnek VoLTE-n. Nem működnek.

senki sem mondta róla azt, hogy x, y, z szolgáltató hálózatán tudja nyújtani ezt a szolgáltatást.

A Yettel mondta magáról, amikor eladta, a saját kínálatából.

Aki 3G-only vadkamerát vett ~10 évvel a 3G bevezetése után, amikor várható volt, hogy néhány éve van hátra a technológiának, az kétféle módon gondolkodhatott: megveszi, használja addig, amíg van 3G, mert a készülék várható élettartama nem vagy nem sokkal több, mint amennyi ideje a 3G-nek van, vagy gondolkodhatott úgy, hogy "mer ez az olcsóbb, ezt veszem".

Sajnos nem mindenkinek van 2 milliója egy 4G-s vadkamerára. Lehet, hogy csak 1 milliója van egy 3G-s vadkamerára. A 10 év pedig az égvilágon semmit nem jelez előre. Az jelez előre, ha van konkrét céldátum a kivezetésre. Ennyi erővel hülye, aki benzines autót vesz, 10 évvel a villanyautók megjelenése után. Magára vessen, ha holnap betiltják mindet. Meg hát vegyen már 10 milliós autót az 5 milliós helyett.

Vajon hány SIM volt éles üzemben ezekben az eszközökben, és az a teljes előfizetői körnek mekkora hányada?

A kérdés önmagában is egyoldalú, hiszen, ha az összképet nézzük, nem a mennyisége számít ezeknek, az csak multikádnak számít, hiszen ő a SIM kártyák számától teszi függővé, hogy a yachtozgató-golfozgató befektetőcskéknek elég profit jön-e be belőlük vagy sem. Valójában meg az számít, hogy a lekapcsolás mekkora kárt okoz a teljes gazdaságnak (beleértve az IoT eszközöket és a több millió VoLTE-inkompatíbilis 4G-okostelefont), és ezt kellett volna figyelembe vennie az NMHH-nak is, de nem tette. Inkább okostelefonfüggővé tett százezer embert 4,2 milliárd forint kiszórásával, amiből amúgy a vadkamerásokat is kártalanítani lehetett volna.

Ha megmaradt _volna_ a 3G szolgáltatás, de a fenntartásának a költségeit az azt használó eszközök előfizetőin vasalta volna be a szolgáltató (kvázi mint a support lejárata utáni extra frissítésekért is extra pénzt kérnek a sw-gyártók), akkor mennyien maradtak volna, és mennyit lettek volna hajlandó fizetni egy halálra ítélt technológiáért?

Ez attól függ, hogy mennyi lett volna ez a pluszköltség. Erről azonban semmit nem tudunk, mert mind az NMHH, mind kedvenc multikáid valahogy elfelejtették™ közzétenni ezt a lényeges információt.

https://www.mtn-c.com/quantifying-the-energy-cost-savings-from-2g-3g-ne…
es ez csak a power. (ha mar ennyire a "pofogtetes" a fixaidead.. jahogy csak akkor ha epp a mondandod ugy kivanja :D) tenyleg azt kepzeled, nem szamoltak mar ki tizmillioszor, akik ezt csinaljak? :D

Röviden: Egy 2G+3G+4G bázisállomás fogyasztása adott időszakban 5.9kWh. Ebből a dedikáltan 3G-t kiszolgáló elemek 1.38kWh-t visznek el. Ami a teljes fogyasztás ~23%-a(!) Vagyis a 3G kivezetésével, az azt kiszolgáló elemek lekapcsolásával a bázisállomások energiaigényét mintegy 23%-kal sikerült csökkenteni.
 

23%-kal sikerült csökkenteni

Az 5G pedig bemegy a 3G helyére, de azt természetesen elhallgattad, mert úgy már nem működne a greenwashing.

Ahogy az újravásárlás járulékos költségeit se fogja megmérni senki. Hogy mennyi környezetszennyezés volt legyártani és 6000 km-ről idepöfögtetni azt a százezer belépőkategóriás okostelefont, amit közpénzmilliárdok ablakon való kiszórásával vásároltattak százezer butatelefon tulajdonossal, akik semmilyen módon nem voltak érintettek a 3G lekapcsolásban.

A válasz pedig az, hogy nem éri meg, amikor 66% pluszt hoz be a senki által nem kért 5G bevezetése. Sokkal inkább megéri meghagyni a 3G-t, amíg természetes módon kikopnak az eszközök és bevezetni az 5G-t akkor, amikor természetes módon elég 5G készülék lesz már a piacon. Természetes módon alatt 5G-hype nélküli piacot értünk.

hint: ez nem termeszetfilm, technologiavaltas. (<1% adatforgalomert tartottuk a 23%-nyit pofogteto 3G-t)
ajanlom figyelmedbe - ujfent - az un. performance/W meroszam tanulmanyozasat.

ki kell dobni az osszes ketutemu motort, mikor a benyakuton mar nem arultak tobbe keverek benyat! janem :D ugyanaz a helyzet. hal'istennek azert lassankent csak kikoptak a 2-stroke-ok. :) aki meg oldtimerkedni akar, vagy kell a sti'lfu"re'szbe (lassan azok kozul is kikopnak a 2T-k), az kavar maganak.

a "senki altal nem kert 5G" pedig:

 • Network architecture: If you’ve ever experienced slow internet in a crowded apartment building, then you understand the importance of bandwidth. The reason your internet seems to crawl when your neighbor is on a Zoom call is that on a network, all devices share bandwidth. So, if one device is using a lot of data, there’s an effect on all devices trying to send and receive data. 4G network architecture simply can’t support the ever-increasing number of devices attempting to share bandwidth, which is where 5G comes in. Unlike 4G networks, 5G network architecture is designed to carry information through the air across different frequencies: low band, mid band, and high band. High-band frequencies (called mmWave) can carry much more data in dense urban areas, meaning that a greater number of devices can connect at the same time without bringing down speeds. However, mmWave is impacted by physical barriers, such as walls and buildings, so 5G also balances issues with speed and range by using mid-band frequencies. Low-band capabilities help signal travel farther—over hundreds of square miles. This advanced architecture means that 5G provides better coverage for more devices.
 • Speed and latency: The difference between bandwidth, speed and latency can be a little confusing. While bandwidth refers to the highest potential download rate of your network, speed is the actual rate at which things are downloading. Latency is the amount of time it takes your device to upload and download data. And while 4G networks made it possible to watch Netflix on our TVs while scrolling through videos on our phones, it’s 5G that will likely mean the end of buffering forever. 4G LTE speeds peak at about 100 Mbps. Though 5G speeds are affected by things like network congestion, location, time, carrier, and the distance from the nearest cell tower, 5G is usually a whopping 10 times faster than 4G and could one day be 100 times faster. In other words, it would take nine minutes to download an 8K movie on a 4G LTE network offering speeds of 30 Mbps. That same movie would only take about 16 seconds to download on a 1 Gbps 5G network.
 • Energy efficiency: While most coverage of 5G networks focuses on speed, one unsung advantage of 5G over 4G is its environmental impact. Conserving energy is an important way to decrease carbon emissions, and widespread adoption of 5G will have a significant impact on emissions and energy usage. According to climate experts2, when using 4G, it takes one kilowatt-hour (kWh) of electricity to download 300 movies. With 5G, it takes the same amount of energy to download 5,000 ultra-high-definition movies. And as more homes begin to integrate smart appliances, decreasing energy consumption through 5G will likely become even more important.  
 • Coverage and connectivity: 4G coverage has definitely widened the coverage area of earlier generations—but it can still face challenges in rural areas and indoors. With 5G, coverage and connectivity is becoming much wider and more reliable. That’s because 5G utilizes a wider range of frequency bands than 4G, including mid-band and higher frequency bands such as mmWave. These bands make it possible to provide better coverage to densely populated areas and beyond. 

hint: ez nem termeszetfilm, technologiavaltas. (<1% adatforgalomert tartottuk a 23%-nyit pofogteto 3G-t)

2020 Q2-ben ez 8% fölött volt. 2022-ben már két évvel a lekapcsolás bejelentése után járunk. Az 1% a lekapcsolás bejelentése miatti újravásárlásoknak köszönhető, nem annak, hogy a 3G-re ne lett volna szüksége bárkinek. 2020 Q2 az utolsó adat, ami a piac valódi igényeit mutatja. Az utána következő mobilpiaci jelentések a piac a 3G önkényes lekapcsolásának bejelentésére adott reakcióját mutatják. Próbáld meg ennek megfelelően értelmezni.

A kétütemű autó szar hasonlat, a 2G megmaradása miatt. Hacsaknem a tollvonással VoLTE-inkompatíbilisnek minősített 4G okostelefonokat nevezed kétütemű autónak. :)

5G: nyugodtan benyomhatsz ide bármilyen brosúrát és tech-marketing bullshitet. Az 5G-re semmi szükség nincs a mai napig. Sokkal nagyobb szükség lett volna a 4G optimalizációjára. Néhány fossá-húggyá zsúfolt távol-keleti országban, pl. Japán valószínűleg már szükség van az 5G-re. Magyarországon nincs. Wirth törvényét gyorsítják vele, semmi többet nem csinálnak. Összességében pedig több átvitt adat, több energiafelhasználás, több környezetszennyezés lesz a vége.

Az a baj, hogy a csőlátásod odáig terjed, hogy átvitt adat per elfogyasztott wattórában gondolkozol, de az összképet már nem látod, hogy a rendszer üzemeltetése 66%-os fogyasztástöbbletet okoz (3G lekapcsolással is 43%-ot), emellett pedig az átvitt adat mennyisége is megnő, hiszen az adaptív DASH streaminget használó appok majd felkapcsolnak magasabb bitrátára, ami más infrastrtuktúrákat is jobban terhel. Összességében a 4G/5G rendszer sokkal többet fog fogyasztani, mint a 2G-3G-4G rendszer. Ezt befektetőlogikával kimagyarázgatni nettó greenwashing.

nyugodtan benyomhatsz ide bármilyen > itt kezdodik a problema, nyugodtan johetek neked tenyekkel, mert leszarod oket. fogd fel, hogy a telcoban dolgozo mernokok ertenek a munkajukhoz, tudjak milyen limitaciokkal rendelkezik a radiokommuinikacio, az 5g pedig ennek optimalizacioja frekvenciaosztas es lokacios felosztassal. (mert mar a 4G is 10+eves tech, ahogy a 3g-4g valtas ugy a 4g-5g valtas is szepen "erik". akkor lesz kivezetve, ha mar a 4g irrelevans lesz, ahogy a 3g volt.)
az nmhh statja szerint a 3g lekapcsolasakor <1% volt rajta a forgalom, ez egy teny. ezert pofogtettuk, amit pofogtettunk. amit fentebb bofogsz pedig ujfent a seggedbol elohuzott fikcio, hint: mi lett volna, ha... :)

ha azt szeretned mondani, hogy az rendben van, hogy pofogtetjuk a legacy, <1%-ot lefedo 3g-re az energiat, az meg nincs, hogy valaki vesz egy modernebb, hatekonyabb eszkozt 3-5-10 evente, ami az aktualis igenyeit jobban kielegiti, nem a mi keszulekunkben van a hiba :) es ez a legszanalmasabb greenwashing, amit eddig valaha hallottam. az egyetlen ami nem lep meg, hogy toled. :D

nyugodtan johetek neked tenyekkel, mert leszarod oket

A LED-ek nem tudom, hogy jönnek ide, de a VoLTE kapcsán nem tényekkel jöttél, hanem WorksForMe huszárkodással.

fogd fel, hogy a telcoban dolgozo mernokok ertenek a munkajukhoz

Ettől még arrogáns húzás volt a 3G vadlekapcsolása.

tudjak milyen limitaciokkal rendelkezik a radiokommuinikacio, az 5g pedig ennek optimalizacioja frekvenciaosztas es lokacios felosztassal.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas

Nem mindegy, hogy mire optimalizálunk. Ha kizárólag sávszélességre, akkor megállja a helyét, amit mondasz, de ettől még a 2G-4G-5G összfogyasztása több, mint a 2G-3G-4G összfogyasztása. Tehát környezetszennyezőbb is. A 3G lekapcsolást az 5G optimalizált workflow-ival éltetni és az 5G-t ez által környezetbarátabbnak feltüntetni greenwashing.

az nmhh statja szerint a 3g lekapcsolasakor <1% volt rajta a forgalom, ez egy teny.

Ez egy 2022-es tény, amikor már 2 éve be volt jelentve a lekapcsolás. A legtöbb ügyféllel rendelkező Telekom pedig 2022 végére teljesen lekapcsolta a 3G hálózatát. Amit nem tudnak használni, azt nem használják. Amiről tudják, hogy idén év végéig tudják használni, azt nem használják. Ez alapján érvelni úgy, hogy a piacnak már itt nem volt igénye a 3G-re nagyjából az a bigottsági fok, amikor X évben bejelented, hogy kivezeted a készpénzt, majd azzal támasztod alá a készpénz kivezetésének szükségességét, hogy X+1 és X+2 években visszaesett a használata. Te itt gyakorlatilag egy statisztikai torzítást akarsz érvként felhasználni, ugyanis 2020 Q2 után a 3G lekapcsolás köztudatba kerülése váltotta ki a 8% 1%-ra csökkenését.

ha azt szeretned mondani, hogy az rendben van, hogy pofogtetjuk a legacy, <1%-ot lefedo 3g-re az energiat, az meg nincs, hogy valaki vesz egy modernebb, hatekonyabb eszkozt 3-5-10 evente, ami az aktualis igenyeit jobban kielegiti, nem a mi keszulekunkben van a hiba :)

Azt szeretném mondani, hogy semmi szükség a 66%-os energiafogyasztás-növekedésére egy olyan hálózatnak, amiben többségben még 4G készülékek vannak. Sokkal több értelme van megtartani a 3G hálózatot, egészen addig, amíg ki nem kopnak a 3G hálózatot igénylő készülékek (pl. nem VoLTE-kompatíbilis 4G okostelefonok).

A LED-ek nem tudom, hogy jönnek ide > te sose tudod semmi hogy jon sehova. :) tokeletes peldaja vagy ennek ebben a threadben is. (hint: technologiavaltas es az uj technologiak a valosagban milyenek vs. hajbi fejeben mi lakozik, aki se a 4g-ig, se a ledizzoig nem jutott meg el)

Nem mindegy, hogy mire optimalizálunk. > nemcsak savszelre optimalizalunk, hanem pl. X adat/fogyasztasra, szimultan eszkozszamra _is_, ertsd meg, hogy messzebbre tobb energia attolni a biteket, van collision, az SNR-t tartanod kell, stb, stb, ez radiokommunikacio, az "erobol lenyomjuk" nem mukodik.

Ez egy 2022-es tény > \o/ nehez tenyekkel vitazni, marad a milettvolnaha.

amiben többségben még 4G készülékek vannak > 10 ev mulva meg majd nem lesznek. igy halad elore a vilag. egy VALOS, PIACI IGENY kiszolgalasa menten.

te sose tudod semmi hogy jon sehova. :)

Nem kötelességem követni a tereléseid. Ne terelj, és tudni fogom hogy jön ide. Ilyen egyszerű, dorsyka.

technologiavaltas es az uj technologiak a valosagban milyenek vs. hajbi fejeben mi lakozik, aki se a 4g-ig, se a ledizzoig nem jutott meg el

Nem csak hajbi fejében létezik a LED-ek azon népbetegsége, hogy 1-2 év használat után a szándékosan túlvezérelt, túlterhelt tápegységükben kiszárad a kondenzátor az állandó 60-70 °C-os közegben, majd elkezd villogni, és újra kell vásárolni. Tehát, nagyjából annyit bír, mint egy izzószálas lámpa, cserébe nagyságrendekkel környezetszennyezőbb előállítani.

nemcsak savszelre optimalizalunk, ertsd meg, hogy messzebbre tobb energia attolni a biteket, van collision, az SNR-t tartanod kell, ez radiokommunikacio, az "erobol lenyomjuk" nem mukodik.

Ami végeredményben a sávszélesség, illetve a hálózatminőség optimalizálása, és nem az összfogyasztás optimalizálása.

\o/ nehez tenyekkel vitazni, marad a milettvolnaha.

Nincs miért vitázni a 2022-es tényekkel. Nem a piaci valódi, természets módon alakuló igényeit tükrözik, így nem használhatók a 3G lekapcsolás melletti érvelésre. Már persze, ha épp nem akarsz magadból megint bohócot csinálni. Mert akkor használd nyugodtan.

10 ev mulva meg nem lesznek.

Az 5G tehát 10 év múlva lesz valós piaci igény a többség részéről.

igy halad elore a vilag. egy VALOS, PIACI IGENY kiszolgalasa menten.

Helyesen: erőltetett növekedés mentén és a piac kartellszerű, önkényes befolyásolásával.

tudni fogom hogy jön ide > leirtam, de csak kotekszel :P
Nem csak hajbi fejében létezik a LED-ek azon népbetegsége > alatamasztottuk, tobben, tobb oldalrol es valos peldakkal illusztralva, hogy ez faszsag, lepj tovabb.
nem az összfogyasztás optimalizálása. > performance/W. meg mindig. izlelgesd vegre picit. ha en ugyanazt az 500 MB/ho-t forgalmazom 5G-n, amit most 4G-n, az kevesebb delejbe faj. ennyi. mindig akkor fogod a puffogtatas partjat, ha epp a mondandod azt kivanja meg (regi izzo, regi komputer, regi mobil, regi xG...). lehetnel valoban kornyezettudatos is, nem ezt teszed. induljunk onnan, hogy amit nem kell elpuffogtassunk, az jo. eeerteeeem?
természets módon alakuló > ez - mint mondtam mar - nem termeszetfilm. technologiavaltas. :)
Az 5G tehát 10 év múlva lesz valós piaci igény a többség részéről. > nem. szarul ertelmezed (mar megint). van akinek mar most az, egyre tobben. (ahogyan ez a 3g-4g valtaskor is volt, az igenyek novekedesevel es a technologia terjedesevel)
Helyesen: erőltetett növekedés mentén > nem tart senki senki fejehez pisztolyt, hogy tobbet mobilforgalmazzon. ez a te kenyszerkepzeted.

alatamasztottuk, tobben, tobb oldalrol es valos peldakkal illusztralva

Nem.

lepj tovabb.

Ok, mindjárt bootolok a 32-bites helyett egy 64-bites XP-t. :P

performance/W.

Ami önbecsapás. Az összfogyasztás folyamatosan növekszik.

ha en ugyanazt az 500 MB/ho-t forgalmazom 5G-n, amit most 4G-n, az kevesebb delejbe faj.

A perf/W önbecsapásod első lényeges pontja: Nem ugyanazt fogod forgalmazni. Többet fogsz.

mindig akkor fogod a puffogtatas partjat, ha epp a mondandod azt kivanja meg

Vagy ha az újabb nem jobb.

lehetnel valoban kornyezettudatos is, nem ezt teszed. induljunk onnan, hogy amit nem kell elpuffogtassunk, az jo. eeerteeeem?

Nem érted. Egy 66%-kal többet fogyasztó rendszer sehol nem környezettudatosabb, mint egy nála kevesebbet fogyasztó rendszer.

ez - mint mondtam mar - nem termeszetfilm. technologiavaltas. :)

Amit lehet a természetes piaci igények mentén csinálni, vagy lehet erőltetetten. A 3G lekapcsolás erőltetetten történt, pedig lehetett volna a természetes piaci folyamatok mentén is csinálni.

nem. szarul ertelmezed (mar megint). van akinek mar most az, egyre tobben.

Kinek és miért? Youtube-on egy 4K videó bitrátája min. 13Mbit/s, max 28Mbit/s. Hol nem jön le ez egy 4G-n, ami jól összerakott hálózatnál, sávösszevonással (carrier aggregation) simán hoz 600-1200 Mbit/s-t is? Egyébként ki a faszom néz okostelefonon 4K-ban videót és ha néz, akkor miért néz? A szeme képtelen felbontani. Nem, dorsyka, nincs valódi igény az 5G-re. Arra van, hogy a 4G hálózat stabilabb és mikrocellázottabb legyen.

nem tart senki senki fejehez pisztolyt

Párszor már megbeszéltük: kényszerhelyzet nem csak halálos fenyegetésekből eredhet. Úgy látom, azóta se sikerült felfogni.

Nem. > hatpedig nagyon is de, tobb szal is szol errol az elozo seggfajos temadban :D
Ami önbecsapás. > nem az. sajnalatos modon meg mindig nem erted akarod erteni, hogy az adott feladat elvegzesere elpofogtetett energia mennyisege miert kardinalis indikator
A perf/W önbecsapásod első lényeges pontja: Nem ugyanazt fogod forgalmazni. Többet fogsz. > XD (benezted, ha megnezem az elmult 3-4 evem GSM adatforgalmat, konkretan 1/350-ed adatforgalmat bonyolitok rajta, csak mondom :D)
Vagy ha az újabb nem jobb. > jobb, fizikai meresekkel bizonyithatoan, a valosagban
Nem érted. > en ertem, te erted-e?
Egy 66%-kal többet fogyasztó rendszer sehol nem környezettudatosabb, mint egy nála kevesebbet fogyasztó rendszer. > de, igen, mert a 66% fogyasztasnovekedes akar 100x adatforgalom-tobbletet kepes kiszolgalni. ez a forgalomnovekedes-igeny akkor is jelen volt, mikor volt 3G, nem volt 3G, volt 5G, nem volt 5G... linkeltem neked grafikont rola, tanulmanyozd szepen.
Amit lehet a természetes piaci igények mentén csinálni > hint: 1%. az allitas helyesen ugy hangzik, hogy lehet kornyezettudatosan megszuntetni egy mar marginalisan is alig hasznalt redundans halozatot. ez tortenik jelenleg az egesz vilagon. azt tudjuk, hogy az egesz vilag hulye es csak te vagy helikopter. janem :D
Kinek és miért? Youtube-on egy 4K videó bitrátája min. 13Mbit/s, max 28Mbit/s. > kezdodik :D figyu, ha nem erted miert szar, hogy eszkozok egymasra rapofaznak radiokommunkacio soran, ezt hogyan befolyasolja az elerheto savszelesseg es, hogy miert jo az egesz vilagnak, hogy ez kevesebb energiabol tortenik, hagyjuk, ok? :) told tovabb a sajat fejedben a greenwashingodat :D
kényszerhelyzet > pont ez az, ami nincsen

The values inside the elements represent the maximum energy consumption of that element. So as shown in figure 4, in 2G/3G only, the base station consumes 3.9kWh. By adding a 4G layer onto the base station, you increase the energy consumption of this base station by 51%. By adding a 5G layer on top of the 2G, 3G and 4G base station, you can expect another 66% increase in energy consumption.

Ja tehát behoztunk 66% többletfogyasztást a senki által nem kért 5G-vel, hogy előre rohanhassunk a semmibe, aztán előadjuk a nagyérdeműnek, hogy a 3G kivezetésétől zöldebb™ lesz a hálózat, ami úgy 14%-ot csökkent az egészből. Végül lesz egy a 2G-3G-4G-nél többet fogyasztó rendszerünk 3G nélkül.

Ezt hívják így: greenwashing

A 2G lekapcsolása után pedig lesz egy 23%-kal kevesebbet fogyasztó (de a 2G-3G-4G-nél még mindig többet fogyasztó) rendszerünk, amihez több millió készüléket kell újravásárolni majd, hogy az ember egyáltalán telefonálni tudjon a szarul-húgyul implementált VoLTE-vel. A hálózat összfogyasztása nő, az 5G ráadásul sokkal több mikrocellát fog tartalmazni, szóval előreláthatólag összességében 2x-3x fog többet fogyasztani, mint egy 2G-3G-4G kombó. Dehát majd ültet fát a Yettel, és akkor nem™ számít™.

Ezt hívják így: greenwashing

Segíts már (a számokkal is baj van, mivel nem számol az 5G NSA-val és extrapolál a valós analízis helyett) ha nem lenne 4G, hogy szolgálnád ki az embereket? Ma. Nem arról beszélünk, hogy többet eszik e egy modern diesel kisplatós szállító vagy egy kisbusz, egy évben a 1923-es T-model (főleg úgy, hogy a T-modellt is húzza maga után) hanem arról, hogy mit tehetsz meg vele. Képzeld el a világot ma T-modellekkel. 
 

Ahogy mondtam, így ez nem fog menni. Nem elég, hogy hozol valami számot a netről  amit nem értesz. Arról kell beszélni, hogy a kiszolgálás egységnyi költsége mennyi, ha valódi érveket akarsz.

A "szarul-hugyul" fixációddal keress fel egy pszichiátert, mert nagyon gáz.

"A Telenor oldaláról linkeltem, nem a Samsungéról. Cáfolva azt a népszerű állítást (hazugságot), miszerint a Telenor-nál/Yettel-nél a szolgáltatótól vásárolt készülékek garantáltan működnek VoLTE-n. Nem működnek."

A 216-os készülék, amire a gyártó ha minden igaz, talán 3 évig ígért frissítést miért is működne egy 2019-ben bevezetett szolgáltatással?

"A kérdés önmagában is egyoldalú, hiszen, ha az összképet nézzük, nem a mennyisége számít ezeknek,"

Akkor mi számít szerinted?

"Inkább okostelefonfüggővé tett százezer embert 4,2 milliárd forint kiszórásával, amiből amúgy a vadkamerásokat is kártalanítani lehetett volna."

Attól, hogy valaki lecserél_hette_ a sok éves, legfeljebb 3G-t tudó eszközét okostelefonra, miért is tette bárki is függővé az adott eszköztől? Sőt ha még le is cserélte, miért is lenne utána függő? Attól, hogy te Nokia C2 függő vagy, attól még az, aki korszerűbb telefonra váltott, még nem lesz függő...

 

A "szarul-hugyul" fixációddal keress fel egy pszichiátert, mert nagyon gáz.

Tied az elsőbbség felkeresni egyet a kisembergyűlöleteddel, a multimosdatásoddal és a "3-5 évnél régebbi = kőkorszaki" fixációiddal.

A 216-os készülék, amire a gyártó ha minden igaz, talán 3 évig ígért frissítést miért is működne egy 2019-ben bevezetett szolgáltatással?

Mert 2016+3 = 2019 és mert VoLTE-képesnek lett eladva?

Akkor mi számít szerinted?

Ha az NMHH vagy, akkor kötelességed lenne a teljes gazdaságot és a közjót nézni. Ebből a szempontból pedig a mérleg egyik serpenyőjén van a 3G lekapcsolás (milliók 4G-okostelefonos funkcióvesztése, IoT eszközüzemeltetők egyenként milliós kára), másik oldalon pedig az, hogy a szolgáltatók profitéhesek és szeretnének még több profitot realizálni. Ha emellett ott lenne az, hogy a 3G-t veszteséges üzemeltetni (nem az, amíg nem láttunk rá bizonyítékot és nem láttunk), még akkor is sokkal többet nyom a latba az, amennyi kárt okoz a gazdaságnak a lekapcsolás. Egy olyan kormány, ami extraprofitadókat vet ki multikra mégis álszent módon inkább újravásároltat százezer butatelefont okostelefonra, a károsultakat pedig nem kártalanítja, majd előadja, hogy mindez az innováció™ érdekében történt.

Attól, hogy valaki lecserél_hette_ a sok éves, legfeljebb 3G-t tudó eszközét okostelefonra, miért is tette bárki is függővé az adott eszköztől?

Mert ha már valakinek van 4G-okostelefonja, akkor fog rá venni mobilnetet, ha pedig nem, akkor előbb-utóbb rásózzák célzott marketinggel. Majd pont wifit fog vadászni a városban, ha már okostelefont vett...

Attól, hogy te Nokia C2 függő vagy, attól még az, aki korszerűbb telefonra váltott, még nem lesz függő...

Én a C2-01-nek egy tudatos felhasználója vagyok és azok a függők, akik megvették a mobilnetet az újravásárolt 4G-okostelefonhoz, hogy fészbukozhassanak rajta. Pont úgy, ahogy egyébként az NMHH kampány erre buzdította őket, ingyenreklámot csinálva a Metának (Facebook, Messenger, WhatsApp) a Vibernek és más tech-multiknak. Ott van a főoldalon, csak a vak nem látja: https://netrefel.hu/

"Mert 2016+3 = 2019 és mert VoLTE-képesnek lett eladva?"

Tessék a Samsunghoz fordulni ezzel a problémával...

"milliók 4G-okostelefonos funkcióvesztése"

Ezt melyik ujjacskádból szoptad? Mert nincsenek tömeges panaszok a szolgáltatóknál, hogy juj, de nem megy egyszerre a telefonálás és a zinternet... A hup-os ~700-fős szavazásból extrapoláltál? Vagy épp a sokszor megmagyarázottan félreértelmezett 50+% 3G-s hanghívásokból?

"a emellett ott lenne az, hogy a 3G-t veszteséges üzemeltetni (nem az, amíg nem láttunk rá bizonyítékot és nem láttunk), még akkor is sokkal többet nyom a latba az, amennyi kárt okoz a gazdaságnak a lekapcsolás. "

Az, hogy neked nem kötik az orrodra az nem jelenti azt, hogy a hatóság nem tudja, nem kér be ilyen adatokat, elemzéseket.

"Mert ha már valakinek van 4G-okostelefonja, akkor fog rá venni mobilnetet, ha pedig nem, akkor előbb-utóbb rásózzák célzott marketinggel. Majd pont wifit fog vadászni a városban, ha már okostelefont vett..."

Ha már van agyad, akkor előbb,vagy utóbb használni is fogod... (Egyelőre még nem látszik...)

 

Tessék a Samsunghoz fordulni ezzel a problémával...

Ja, a Samsunghoz, de azért a VoLTE-képesnek való eladásból származó profitot bezsebelte mind Yettel multikád, mind a Samsung.

Mert nincsenek tömeges panaszok a szolgáltatóknál, hogy juj, de nem megy egyszerre a telefonálás és a zinternet...

Honnan tudod, hogy nincsenek? Ott ülsz az ügyfélszolgálaton? Egyébként én azt mondtam, hogy elvették a lehetőségét. Nem beszéltem arról, hogy mennyi panasz van vagy mennyi nincs.

A hup-os ~700-fős szavazásból extrapoláltál?

A HUP felhasználóközönségére nézve az egy reprezentatív felmérés. A jobb kérdés, hogy te miből extrapoláltál 10 millió emberre, akinek szerinted nem alapfunkció a telefonálás közbeni internetezés?

Vagy épp a sokszor megmagyarázottan félreértelmezett 50+% 3G-s hanghívásokból?

Semmi nem volt félreértelmezve vagy félremagyarázva benne. 2020 Q2-ben a hanghívások 52,3%-a 3G hálózaton ment. Mehetett volna 2G-n is, de ez már egy spekuláció, ami nem veszi figyelembe azt, hogy közben minden VoLTE-inkompatíbilis 4G-okostelefontól elveszik a telefonálás közbeni internetezés lehetőségét.

Az, hogy neked nem kötik az orrodra az nem jelenti azt, hogy a hatóság nem tudja, nem kér be ilyen adatokat, elemzéseket.

A bekérés és a figyelembevétel két különböző dolog. A figyelembevétel hiányát jelzi, hogy a mobilpiaci jelentésben szó nincs ezekről a lényeges dolgokról. Az NMHH áterőltető kampány kivitelezése pedig a miértet is elárulja: Az NMHH magasról leszarta, hogyan cselekedhetne a közjó érdekében és inkább elszórt 4,2 milliárdot százezer, a 3G lekapcsolásban semmilyen módon nem érintett butatelefon okostelefonra cserélésére, miközben címlapon reklámozta a Facebook-ot, a WhatsApp-ot, a Messengert és a Vibert. Közpénzből.

Van hozzájuk.

Ha választottál egy gyakori típust. Nokiához van, esetleg Samsungokhoz. Az én 24+ éves hibátlanul működő Panasonicomat azért kellett a 2G sunset előtt nyugdíjazni, mert konkrétan már sehol nem volt hozzá kapható, működő akku. Tavaly végül fiókba került, nem készülékcsere programba.

Rendben, akkor úgy fogalmazok, hogy minden 20 évesnél nem régebbi, korábban népszerű GSM telefonhoz lehet kapni új akkumulátort. Tehát mondjuk egy Ericcson GH197-hez valóban sokkal nehezebb beszerezni új, működő aksit, mint egy Nokia 3210-hez. Ugyanakkor pl. Yettel hálózaton tipikusan a 20 évesnél öregebb GSM telefonokat nem tudod használni az E-GSM sávátrendezés miatt. Hálózatra feljelentkezik, control channelt látja, de hívást nem tudsz indítani.

Azt viszont fenntartom, hogy egy 15-20 éves (nem noname) telefon esetében, aki nem talál akkumulátort a telefonjához, az valószínűleg csak nem keresett eleget.

Egyébként mi a pontos típusa a Panasonicodnak?

Van hozzájuk. 

Valóban, a népszerűbb telefonokhoz van, én is olyanokat vettem ami sokáig használható (SG S3 bekrepált, S4, S5, Nexus 5, mind megvan és néha használom is őket). Egy új akku árából már meg lehet kapni ezeket a telefonokat használtan. Itt egy kicsit idealistán arra gondoltam hogy az 5-10 éves telefonokba a legújabb technológiájú, nagyobb kapacitású, gyorstöltős, stb. akkukat milyen jó lenne berakni, ha pl. az akkuk mérete standard lenne (mondjuk 3-féle méretben gyártanának cserélhető akkukat és mindenki azokat használná.)

Senki nem mondta, hogy nem használható.

Valóban, ezt benéztem és abban is igazad van hogy a használt telefont el is lehet adni. 

Ha a Yettel aggódik a kukába dobott készülékek miatt...

Nem tudom hogy a Yettel aggódik-e, szerintem neki közömbös, csak a profit érdekli. Én viszont aggódom miatta.

A Yettel most félelemkeltéssel akar hozzájutni a régi mobiltelefonokhoz

A napokban kezdtek megjelenni a fősodratú hírportálok hasábjain egy, a Yettel által megrendelt kutatás eredményei, amire hivatkozva a bértollnokok máris riogató cikkeket írtak.

 

Már csak az a kérdés mit szedsz és adsz e belőle :) 

Minden tiszteletem azoke akik az onfelszopo hosszu kommentjeit vegigolvassak, mikor csak annyirol szolnak, hogy "blahblahblah....feherzaj...<itt van valami onajnarozas>....blahblahblah....<itt jon hogy mindneki hulye>....feherzaj, feherzaj....valami boduletes faszsag....es igy tovabb millio soron at" :D

Vajon nem tudja maganak kiverni, hogy itt onanizal???? :D 

Szerintem nem olyan rossz gyerek a hajbi. A kommentjei messze értelmesebbek a fehér zajnál. Jó, egy kicsit hangulatkeltő, meg elég végletes a srác. Szereti felnagyítani a dolgokat, de a motivációi szerintem jók. Megmutatja, milyen egy álláspont a végletekig tolva. Nyilvánvaló, hogy nem minden mondatát szó szerint kell venni, sokkal inkább a jelenségeket érdemes észrevenni, amikről beszél. Mert azok valóságosak.
Amúgy nem értem, hogy másokat miért a hozzászólásai dühítenek. Igaz, hogy teátrálisan, de ő csak reflektál.

Szerkesztve: 2024. 04. 25., cs – 09:15

Azért az igazság kedvéért, hajbi az egyik legjobban szórakoztató kommentelő a Hup-pon. Nélküle felét sem érné az itteni "olvasás élménye". A csípőből fogant riposztjait, visszaszurkálásait pedig tanítani kéne. (De ehhez kurva jó memória és agy is kellene. Nem megy alacsony IQ-val.)

Ha valaki nem utasítja el sablonból, még igazságtartama is van az általa elmondottaknak. (Bár senki nem próféta a saját köreiben.) - Nyugi hajbi, veled vagyunk-gondolkodunk sokan. Abba ne hagyd, el ne keseredj! - Mindig írd meg a véleményedet. Jól csinálod!

:)

a legnaprakészebb telefonom egy Redemi 7a LineageOS 21-el, én oda nem adom :)))

Van rosszabb is. Elkezdték azt hinteni, hogy otthon kertészkedni egészségtelen, sőt, nagyobb környezetterheléssel jár, mint az ipari mezőgazdaság. Ez szerintem sokkal gázabb, mint a kibaszott régi telefonokról szóló clickbait cikkek. Ezeket a telefonokat a tulajdonosok 99,99%-a egyébként sem használná már.

Engem sokkal jobban aggaszt az is, hogy sok helyen már basztatják a fatüzelést, és arra ösztönöznek, hogy minél nagyobb legyen az infrastruktúrának való kitettséged, és a hatalomtól való egzisztenciális függésed.

Fatüzelés problémája:

- azzal a kályhával sajnos egyéb szemetet-mocskot is el lehet égetni és aki szegény el is fog
- a fatüzeléshez minimálisan érteni is kell (érdemes) hogy lokálisan se csináljon büdöset / kormot

Abban nincs vita hogy co2 egyenlegben semleges a fatüzelés.

Gábriel Ákos

Aki szegény, annak lesz pénze gázra, villanyra, inverteres klímára? Nem.

Az alsó középosztálynak lesz pénze infrastruktúrát használni, de lenevelik a fatüzelésről, hogy függjön a multiktól és az ellátórendszertől. A mélyszegény továbbra is éget majd szemetet.

Pink szerintem erről a folyamatról beszélt. Ez rosszabb kombó, mintha a mélyszegény szeméttel tüzel, az alsó középosztály meg fatüzel.

Ez így van. De sajnos van egy csomó ökörbarom akinek lenne pénze de szarik bele és "dafke" papucsot éget novemberben.
Én ezt a XVI kerületben minden évben tapasztalom. Akinek a XVI kerületben bármilyen ingatlana van az sok minden lehet de biztosan nem szegény...

Gábriel Ákos

Te írtad: "a fatüzelés problémája"

Miközben ez nem a fatüzelés problémája, hanem az emberi hülyeség problémája. Nagyjából azzal egyenértékű, amikor valaki életveszélyesen használja a gázfűtést, ezzel a környéken élőket is veszélyezteti.

A kérdés tehát így szól: Jogosnak tartod-e a fatüzelés különféle ösztönzőkkel történő visszaszorítását, az általad felsorolt problémák miatt?

Igennel és nemmel lehet erre a kérdésre válaszolni.

Haveroméknál úgy nézett ki a lakás, hogy a két nagy szoba közös fala egy szép nagy cserépkályha volt, amit a folyosóról lehetett rakni, így a kosz nem ment be a szobába.

Hozzátartozik még, hogy az apja asztalos volt, és tavasztól-őszig minden lehullott maradék fa szépen bement a pincébe, ládákba. Plusz a fűrészpor és a forgács is, de ezek ilyen nagy "tejesládákba" kerültek, amiből annó a zacskós tejet árulták, ez egy szögletes kád, 10-15 centi magas, és cirka 80 centi széles, 40-50 mély lehetett. Na, az ebbe beletömörített fűrészporba lett mindig beleöntve a bundáskenyér, meg a hússütéből maradt olaj, azt nem mondom, hogy jó szaga volt, mert az határozottan nem igaz, de télen ők sosem fáztak. Annyi volt a szabály, hogy az olajba összerohadt fűrészpor kockát tilos önmagában égetni, mert irtózatosan kormolt, de a tényleg hideg téli napokon, felfűtéskor amikor már szépen duruzsol a kályha, akkor bemehet egy ilyen kocka, mert akkor már van olyan huzat, ami kiviszi a kormot.

A levegőt a folyosóról szívta a kályha, így a két nagy szoba (egyikben a szülők, másikban a két gyerek) rohadtul be tudott melegedni. Nagyon okosan lett beépítve az a kályha, és mivel asztalos volt a fater, a tél nagy részében ingyen fűtöttek, felhasználva a hulladékot. Ma már nem divat megfogni a hulladékot. :-/

Nagyon igaz. Egy jó cserépkályha, ha jól van kivitelezve, kánaán. Nekem is volt régen egy ilyen családi ismerősöm, akiknél ilyen volt, hatalmas cserépkályha. Szinte egész télen ingyen fűtöttek, és nem forgácsot, olajat, hanem csak egyszerűn papírhulladékokat, szórólapok, újságok, szomszédoktól is elkérték ezeket, illetve volt a közelükben park, erdő, oda kimentek ilyen gallyakat szedni. Volt tűzifájuk, de azt nem nagyon kellett összevágni, meg sokat venni, mert a sok papírhulladék tényleg kitartott szinte egész télen, de olyan jól befűtve, hogy az egész házban gatyarohasztó meleg volt, trikóban szakadt a víz az emberről. Hihetetlen pénzeket megspóroltak, hogy nem kellett gázra, meg ócska távfűtésre fizetgetniük télen a lehúzó tarifákat.

Kár, hogy mára nagyon drágák lettek ezek a káhyhák. Meg nem mindenki tudja megoldani, pl. sokan tömbházban laknak még mindig, és ott ez nem működhet. Meg ahogy írod, rendesen ki kell építeni, hogy szellőzése, meg füstelvezetése normálisan meg legyen csinálva.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Furcsan hangzik ez a papirral futes, mert az elhamvad. A ho nagy resze a parazsbol jon, nem a langbol. Nameg tul sok hamu keletkezik a papir utan. Ugyanigy a gallyacskak sem adnak tul sok meleget, ellenben be tudjak gyjutani a ronkot, ami amig izzik, parazslik, addig folyamatosan ontja a meleget. Lehet, hogy szenet toltak meg a kalyhaba, mert csak a papir szerintem nem eleg.

Mondjuk az ilyen kalyhaknak nagy elonye, hogy szinte barmit el lehet benne egetni, csak a koromra, salakra kell figyelni, hogy ne tomitse el evek alatt a fustjaratokat.

Amennyi kosz keletkezik, azt összesöpröm kefével, kislapáttal. Ma reggel amikor hamuztam is pont így történt. Nem egy nagy kaland.
Annak meg külön örülök, hogy nem építettük ki a külső levegő betápot a kályhának. Így télen kikapja az összes párát.

Nekem öröm, amikor ég a tűz a nappaliban. Nem tudja ezt más helyettesíteni.

Egyetértek, hülyeségre hivatkozva akarják bevonni a régi készülékeket, hogy aztán a régi hálózatot gyorsabban kapcsolhassák le. Nem aggódnak azok senki biztonsága miatt, az csak duma.

Nekem is van mindig itthon régi készülék, legtöbbször nem is egy, meg régi laptopok, igaz mostanra csak 1 régi mobil, meg 1 régi laptop van elfekvőben, a többitől meg kellett szabadulnom költözéskor. Egy-egy régi gépet, készüléket mindenképpen nem árt megtartani, ha tönkremegy az épp használt, legyen valami tartalék, én emiatt sose dobom ki.

Sose folyt még ki akku, nem gyullad ki. Ez különben is csak a modern akkuknál veszélyes, amik az utóbbi 4 évből vannak, az annál régebbieknél nem volt jellemző ez. Elemet láttam már kifolyni, de normális akkut nem. Meghalnak, gyengülnek, a töltést nem tartják, vagy nem is veszik már fel, de a régi akkuk nem fújódtak fel, nem gyulladtak ki. Abszolúte a modern akkuk baja ez, mert a végletekig olcsósították a gyártásukat, meg végletekig van vékonyítva, a teljesítménye a határra van tolva a modern aksiknak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Mindeközben megjelent a HWSW-n az alábbi, egyébként érdekes podcast.

https://www.hwsw.hu/podcast/67578/gsm-evfordulo-30-weekly-mobil-mobilha…

34:42 Koller György: A 2G-ről 3G-re ugrásnál nem volt modernizáció, akkor külön berendezések kerültek lepakolásra. Akkor párhuzamosan föl lett építve egy új hálózat. A 3G-ről 4G-re való váltás hozta el azt, amikor egy berendezés több frekvenciát és több technológiát képes kisugározni. Ez az úgynevezett Single RAN (SRAN) megoldás. Ekkor jöttek elő a berendezésgyártók azzal, hogy egy berendezéssel a 2G-t, a 3G-t és a 4G-t is képes vagyok kiszolgálni, nem pedig technológiaspecifikus berendezéseket kell lerakni a bázisállomásra. Innentől kezdve, szerintem már a világon nincs olyan operátor, aki nem ilyen berendezéseket használ, vagy nagyon távoli, nagyon szegény ország kell legyen (...)

A riportból kiderül még az is, hogy ez az infrastruktúra már a 4G hajnalán készen volt.

Ezzel együtt az a dogma, korábbi tévhit és egyben multimosdató hazugság is megdőlt, miszerint ugyanaz a berendezés ne lenne képes egyszerre 2G-t, 3G-t, 4G-t sugározni. Pont, hogy egészen a 4G telepítésétől már képes rá.

Tehát, 2020 Q2-ben, amikor a 4G infrastruktúra már 98%-os lefedettség felett ki volt építve, mindenhol ilyen eszközei voltak a Yettelnek. Nem én mondtam. A "hajbazerizmussal" kicsit sem vádolható Koller György mondta, aki a Yettel Magyarország műszaki vezérigazgatója.

És akkor most nosztalgiázzunk kicsit, bigott, fejlődésmániás, befektetőlogikás, multimosdató, perf/Watt-buzi kommentekből. Az alább látható agymenések mind abból a téveszméből indulnak ki, hogy a 3G-t a 4G-től teljesen külön eszközpark szolgáltatja. Ami szimplán nem igaz.

 

( zeller | 2024. 04. 25., cs – 17:19 )

Igen b+, a 3G fenntartása marginális igény volt, drága, teljes országot lefedő külön infrastruktúrát igényelt - de ezt már n+1-szer leírtuk neked.

( zeller | 2024. 04. 29., h – 10:07 )

Nem kell, hogy veszteséges legyen összességében, elég, ha adott szolgáltatásra eső bevétel nem fedezi a kiadásokat.

( zeller | 2023. 11. 13., h – 22:13 )

Hab a tortán: a 3G infrastruktúra által elfogyasztott nem kevés villamosenergia megspórolásán ugye nem vagy felháborodva? Meg azon sem, hogy nem kell dupla mennyiségű tartalék eszközt, tudást/ismeretet készenlétben tartani?

( zeller | 2023. 11. 14., k – 00:59 )

"a modern bázisállomások egyszerre tudnak 2G-t, 3G-t, 4G-t is szórni" - Nem. Ezekhez külön rádiók kellenek, külön infra volt a 3G.

( zeller | 2023. 11. 29., sze – 16:47 )

"visszaállítanék egy kis sávszélességű 3G adót mindenhol" - Aminek maximum a villanyszámlája lenne kevesebb, de a karbantartás, üzemviteli munkák, monitoring, stb. gyakorlatilag ugyanannyiba kerülne (SLA-ban nem nyújthat kevesebbet!) - néhány %-nyi ügyfél miatt. A 2.5G (GPRS) szerintem működő szolgáltatás - esélyes, hogy az a berendezés, ami nem működik, az fixen 3G-re van beállítva...

( zeller | 2024. 01. 03., sze – 15:55 )

Számold azt, hogy a 3G infrastruktúrához legalább ugyanannyi erőforrás (eszköz, energia, raktárkészlet, szakember, munkaóra) kell, mint a 4G-hez. És ha fenntartod a szolgáltatást, akkor azt a területi lefedettség illetve a rendelkezésre állás miatt nem kezdheted visszanyesni - bázisállomás/torony/eszköz gyakorlatilag ugyanannyi kell a kikapcsolásig, legfeljebb az uplink/downlink sávszélességekből lehet visszavenni.

( zeller | 2023. 11. 22., sze – 15:38 )

Te ugye szívesen finanszíroznád a 3-5%-nyi 3G-only userrel együtt a 3G infra fenntartását?

( zeller | 2023. 11. 16., cs – 14:52 )

"A 3G hálózatot több százezer ember használta, amikor a lekapcsolást először bejelentették." - fentebb több, mint fél milliót emlegettél - a többszézezer az ebben a kontextusban 2-400.000 előfizetést jelent, ami a teljes előfizetői körre vetitve 1.5-3% körüli arány - miközben emiatt a kör miatt egy teljes infrastruktúrát/tech stacket fenn kellett tartani, éles, teszt és tartalék eszközökkel, üzemeltető, karbantartó kapacitásokkal, szervízraktárral mindennel együtt.

( _Franko_ v | 2023. 11. 16., cs – 15:07 ) -> ( zeller | 2023. 11. 16., cs – 14:52 )

Na, ezt kellett volna kiszámlázni nekik, aztán majd eldöntik, hogy 5-10x áron is ragaszkodnak-e az 3G-hez. És ahogy egyre többen nem ragaszkodnak, úgy lesz egyre drágább a mara

( zeller | 2023. 11. 24., p – 14:06 )

"A szolgáltatók az előfizetőik kárára kapcsolták le a 3G-t" - Szerinted. Ellenben az előfizetők 95+%-a már nem használta (mert 3G-only eszköznél újabbal rendelkezik), és a 3G infrastruktúra üzemviteli, fenntartási költségeit bizony döntően ez a 95% dobta össze az előfizetési díjakban - annak a ~5%-nak, akiknek 10+ éves eszközeik voltak.

( zeller | 2023. 11. 19., v – 20:02 )

Nem a cella uplinkje kerül sokba, hanem a cella üzemeltetése (energia, alkatrész, szakember, stb.) - ha meg a lefedettséget meg akarod tartani, akkor a cellaszámot nem igazán tudod érdemben csökkenteni...

( zeller | 2023. 11. 21., k – 21:54 )

A cella uplinkje fix költség, azon tud osztozni a teljes forgalom, az energiazabáló, részben EOL-os 3G-s eszközök üzemeltetési/support költsége viszont csak és kizárólag a 3G hálózatra fordítódnak - és ahogy egyre khm. korosabbak a berendezések, úgy drágul a support, illetve egyre inkább a tartalék eszközökre lehet támaszkodni - mert gyártói szervíz/alkatrészellátás szolgáltatás sem tart örökké.

"ha meg a lefedettséget meg akarod tartani, akkor a cellaszámot nem igazán tudod érdemben csökkenteni.. "
Itt kifejezetten a 3G-s cellákra céloztam - ha meg akarod tartani a szolgáltatást, akkor gyakorlatilag egyetlen berendezést sem szerelhetsz le, egy 3G-s cellát sem kapcsolhatsz ki.

( zeller | 2023. 11. 19., v – 22:26 )

Tehát miért fizesse a 97% a maradék 3% számára szerinted fenntartandó infrastruktúra költségeit, miközben annak a 3%-nak a forgalmát a maradék infra is döntően ki tudja szolgálni, akit meg nem (legfeljebb 3G-re képes ~10 éves körüli adatforgalomra is használt "okos"telefonok), azoknak meg adott (volt) a lehetőség kedvezményes készülékcserére.

( dorsy v | 2023. 11. 22., sze – 20:52 )

a 3g kivezetesevel nem csinaltak rosszat, sot, ezzel megszunik egy nagy rakas elegetett ertekes resource, ami a redundans rendszer fenntartasara fustolgott el.

( dorsy v | 2023. 11. 16., cs – 13:15 )

vonatkoztassunk el a politikusleszopkodastol, inkabb nezzuk meg, hogy egy elavult, csak koltseget "termelo" megoldast kell elengednie a cegnek, aminek a vonzata, hogy a userek <0.1%-anak faj, fenntartani viszont energiaba/berkoltsegbe/elavult eszkozok javitgatasaba, stb. kerul, mikozben mar regen bevezetesre kerult es eles a modernebb, hatekonyabb, szeles korben tamogatott megoldas, akkor van-e ertelme azt lelegezteto gepen tartani vagy sem.

 

Tehát, továbbra is arról van szó, hogy a multik a meglévő eszközparkjukkal, de még az 5G-re upgrade-elt eszközparkkal is megtarthatták volna a 3G-t. Továbbra is arról van szó, hogy a multik önkényesen kivezették a 3G-t, hogy készülékeket vásároltassanak újra és minél többet kaszáljanak a mobilneten, a frissen, közpénzből okostelefonfüggővé tett százezer ex-butatelefonos előfizető által.

Rosszul érted, a TCO miatt van olyan hogy SRAN, ettől még a 3G üzemeltetés többlet, abszolút érték szintjén is és egységnyi előfizetőre meg pláne. A fizikai korlátokról nem beszélve. Attól, hogy te egy mondatba belelátsz egy világot az még nem jön létre. 

abszolút érték szintjén

Abszolút érték szintjén a 2G-4G-5G a többlet a 2G-3G-4G-hez képest.

Attól, hogy te egy mondatba belelátsz egy világot az még nem jön létre. 

Nem egy világot láttam bele, hanem azt, amit jelent. Azt jelenti, hogy egyazon eszköz képes kiszolgálni a 2G-3G-4G-t, ahogy az 5G-s eszköz is képes minden előtte lévő generációt kiszolgálni. A legtöbbet hangoztatott ellenérv az volt a 3G lekapcsolás mellett, hogy ne kelljen megtartani külön, csak a 3G-t kiszolgáló EOL eszközöket, amiknek egyre drágább a fenntartása és előbb-utóbb alkatrész se lesz már hozzájuk. Ez nettó hazugság. Ezek az eszközök már kikoptak a 4G bevezetésekor. Ezt szó szerint elmondja a műszaki igazgató.

meg mindig nem erted. attol, hogy fizikailag nem kell masik tornyot odakurrantani, a 3G-nek komoly koltsegei vannak (ebbol egyik az aram, a tobbi pedig az osszes ehhez kapcsolodo egyeb koltseg), az, hogy mindez egy eszkozon is megoldhato, vagy, hogy az 5g eszkoz visszafele kompatibilis, lenyegtelen ebbol a szempontbol. a firmware/szoftver is az eszkoz resze (milliardos koltsegekrol beszelgetunk, lasd vodafone megvasarlas esete, ahol a szoftver stacket/annak koveteset ugyanugy meg kell venni a regi anyacegtol, mert itthon ilyet senki nem fog neked csinalni, rentabilisen meg plane nem), amit mar nem kell karban tartani.

"autos" peldaval elve: ha a szegedi tramtrain vonala vegig volna villanyositva es mar nem kellene dizelt pofogtetni a varosok kozt, mar csak azzal sokat sporolnal, hogy a villany hatekonyabb es a dizelt nem kell /uzemora szervizelni, attol, hogy ott rohad a dizelmotor maga a motorvonatban. es a vonatokat sem kellene ez miatt hirtelen kidobalni/lecserelni/"ujravasarolni".

vagy esetleg most eppen az a gondod, hogy nem kellett uj fizikai vasakat idepofogtetni a 3G lekapcsolasa miatt? (ahogy a 4G-s telokat sem kell ez miatt kukazni, mert tudtak/tudjak a 3g-t is)

Spoiler: Ugyanaz az eszköz, ami a 2G-t, a 4G-t és az 5G-t szolgáltatja, is árammal működik.

tramtrain

N+1. szar hasonlat. Köszönjük, dorsyka.

vagy esetleg most eppen az a gondod, hogy nem kellett uj fizikai vasakat idepofogtetni a 3G lekapcsolasa miatt?

Amiatt nem kellett. A senkinek sem kellő 5G vadbevezetése miatt "kellett".

ahhoz prezentalnod kellene valamennyit hipoteziseken es kenyszerkepzeteken meg FUD-on felul (helloka topic cime :D), miutan megertetted a fentieket :)
(pref/W = fajlagos teljesitmeny, dual-triple stack operation, cellameret-/egyben transmit power/, frekvenciakiosztas-, idosztas-, modulacio-optimalizacio, fajlagos koltsegvonzat... sorolhatnam meg mi minden lett megemlitve es/vagy elmagyarazva szamodra, de felesleges)
ezek utan lesz kozos nevezo, ami menten lehet erdemben vitazni a temaban. varjuk.

Nekem nem kell semmit se prezentálnom, pláne nem WorksForMe huszárkodással.

A perf/W egy befektetőlogikával szemlélt mérőszám. Én pedig azt mondtam, hogy a 2G-3G-4G összfogyasztása kevesebb, mint a 2G-4G-5G összfogyasztása. Ami így, ahogy leírtam, igaz, az általad linkelt ábra is ezt bizonyítja.

Amit nem vagy hajlandó megérteni, hogy az 5G magával rántja annyira a piacot, hogy az eszközök jobban kitöltik a rendelkezésre álló kapacitást (pl. adaptív DASH video streaming), így a perf/W-ozással beleesel abba a csapdába, hogy a perf/W értéked jobb lesz, de az összfogyasztásod továbbra is magasabb, mintha 2G-3G-4G rendszeren maradtál volna.

Ez ugyanaz az önbecsapás, minthogy a LED TV-nek jobb a fényhasznosítási tényezője, mint a CRT TV-nek. Ugyanakkor, a CRT TV-k 40-60W-ot fogyasztottak. A mai 4K LED TV-k meg már 80-140W között mozognak. Tehát, a tévénézés tevékenysége 2x-3x annyi összfogyasztást okoz, mint a CRT tévék idején, amiért cserébe szebb a kép, de ettől még többet fogyaszt és környezetszennyezőbb. Csőlátás és bigottság csak a képminőség és a fényhasznosítási tényező alapján nézni. Persze, tudom, hogy a reklámok, meg az energiaosztályok erre nevelnek.

Nekem nem kell semmit se prezentálnom > hat igen, megerkeztunk ujfent :) csak magaddal szemben nincsenek elvarasaid, minden es mindenki massal ellentetben, igy nehez lesz veled dulore jutni! :D
A perf/W egy befektetőlogikával szemlélt mérőszám. > hogy micsoda? :D ez egy hatekonysagot megmutato meroszam. energiahatekonysagot. ami - ha tenylegesen kornyezettudatos lennel es nem csak amikor az "igazad" kell tolni amit kigondolsz a fejedben - a pofogtetes merteket mutatja meg adott "hasznos munka" tekinteteben.
Én pedig azt mondtam > most jelenleg a magyar rogvalosagban ott tartunk, hogy volt a 2+3+4+5, amibol lett 2+4+5. Abszolutertekben vajon melyik kevesebb? :)
maradtál volna. > megint a milettvolnaha mondogatasa? nem vagyunk elorebb.
az 5G magával rántja annyira a piacot > nem rantja. ha nincs is novekszik az informacioigeny. ha te lennek, azt mondanam ra: termeszetesen :)
Ez ugyanaz az önbecsapás > megint kihagyod a sztoribol, hogy a 4k LED TV 50-60-70-100 colon, 400-600-1000 nit fenyeron fogyaszt annyit amennyit, mig a 40W-os CRT volt mondjuk 15" se (az en 21"-osom anno 120W+ volt) es alig lattal rajta valamit <200nit.
Ez egy rendes CRT spec sheetje (240W) biztos odepofogtetni is kornyezetbaratabb volt, a maga 100+ kilos sulyaval :D

Ehhez kepest...

itt van elottem egy 40" 3440x1440 @ 155Hz monitor. csak neked lemertem, 52,8W-ot ker a falbol. feluletre a regi 120W-os CRT-m volt 1366 cm^2 (minusz a gyarto hazudozasa, mert a szeleig sosem ert a kep rendesen, vagy torzitott :D), ez itt meg 3697 cm^2 es a fenyereje is nagyobb. Tessek, valo eletbol pelda, nem csak "olvastam valahol", "lattam mar olyat aki hallott rola", meressel igazolva. haladjunk tovabb! :)

szoval megint sikerult a) irrelevans b) full offtopik, almat a kortevel osszehasonlitgatnod ket dolgot, mirol persze ujfent kiderult, hogy c) ferdites es csusztatas. sebaj, sebaj, haj, haj, bihaj. :)
meg valami felrevezetes mara amit meg kene cafolni vagy egetted mar magad (es az elektronokat) eleget? :)

hat igen, megerkeztunk ujfent :) csak magaddal szemben nincsenek elvarasaid, minden es mindenki massal ellentetben, igy nehez lesz veled dulore jutni! :D

WorksForMe fronton nincsenek elvárásaim magammal szemben, tekintve, hogy hivatalos, vállalt, garantált támogatásról beszéltem a kezdetben is és most is. A WorksForMe része rohadtul nem érdekel, mert ha a WorksForMe == False, akkor a szolgáltató máris széttárja a kezeit, hogy nincs benne a támogatott listában és ez a lényeg. Csak nem akarod felfogni a reklámok által átmosott, szélsőségesen idealista, befektetőlogikás agyacskáddal.

ez egy hatekonysagot megmutato meroszam.

Így van. A hatékonyság pedig nem egyenlő a környezetbarátsággal, sem a takarékossággal.

a pofogtetes merteket mutatja meg adott "hasznos munka" tekinteteben.

Tévénézés tevékenységéről volt szó. Teljesen mindegy, hogy Full HD, 4K vagy 8K a tévé. A tévénézés 3x annyira környezetszennyező jelenleg, mint a CRT tévék idején volt, amennyiben a LED TV-k 80-140W között fogyasztanak.

most jelenleg a magyar rogvalosagban ott tartunk, hogy volt a 2+3+4+5, amibol lett 2+4+5. Abszolutertekben vajon melyik kevesebb? :)

Ott tartunk, hogy volt 2+3+4, és lesz helyette 2+4+5, ami abszolút értékben több, mint a 2+3+4. 5G lefedettség jelenleg még mindig a lófasz kategória, tehát nyugodtan szorozd be egy 0,1 alatti értékkel a kis képletedben.

nem rantja.

De igen. DASH streaming működési elvének nézz utána, dorsyka. Nagyobb kapacitás, nagyobb bitráta. Ha pedig a világon mindenhol elterjed az 5G, az alkalmazásfejlesztők is még jobban elkényelmesednek és kihízzák a rendelkezésre álló kapacitást. Ahogy a 4G esetében is ugyanezt láttuk.

megint kihagyod a sztoribol, hogy a 4k LED TV 50-60-70-100 colon, 400-600-1000 nit fenyeron fogyaszt annyit amennyit, mig a 40W-os CRT volt mondjuk 15"

Te meg erre korlátozod a sztoridat, miközben a tévénézés maga 3x annyit fogyaszt, mint a CRT-s időkben. A fogyasztó nyugtatgatja magát az energiaosztállyal, meg a csőlátású perf/W idealizmusokkal, de mindeközben a tévénézés tevékenysége neki 3x annyi energiafelhasználás és környezetszennyezés, mint a CRT TV-k idejében.

biztos odepofogtetni is kornyezetbaratabb volt, a maga 100+ kilos sulyaval :D

Amit már egyszer idepöfögtettek, az itt van. A CRT TV-k itt voltak, és inkább kidobatták őket. Ellenben azóta 3-5 évente újravásárolt LED TV-ket egy csomót idepöfögtettek, hogy fogyaszthassanak 3x annyit.

szoval megint sikerult a) irrelevans b) full offtopik, almat a kortevel osszehasonlitgatnod ket dolgot, mirol persze ujfent kiderult, hogy c) ferdites es csusztatas. sebaj, sebaj, haj, haj, bihaj. :)

Neked sikerült megint beleesned a saját perf/W szemellenzős csapdádba. Ezúton is gratulálok.

garantált támogatásról beszéltem > ami X eve lejart a keszulekgyartotol. ezt a szolgaltatotol szamon kerni... butasag :) haladjunk.
A hatékonyság pedig nem egyenlő a környezetbarátsággal > de. adott munkat mennyi pofogtetessel lehet elvegezni. ez a kornyezetbaratsag mercejenek alappilere. (hint: MPG, l/100km, COP...)
Tévénézés tevékenységéről volt szó > nem, eszkozok fogyasztasarol volt szo
A tévénézés 3x annyira környezetszennyező jelenleg, mint a CRT tévék idején volt, amennyiben a LED TV-k 80-140W között fogyasztanak. > osszehasonlithattad volna a 14 colos CRT-t ezzel is, csak minek :)
a LED TV-k 80-140W között fogyasztanak. > vagy nem.
5G lefedettség jelenleg még mindig a lófasz kategória > hint: akkor nem is fogyaszt. :) tehat lett a 2+3+4-bol 2+4. legalabb a sajat hulye szabalyaid alapjan tudnal valid szamolni :D
Te meg erre korlátozod a sztoridat, miközben a tévénézés maga 3x annyit fogyaszt, mint a CRT-s időkben. > nem. megegyszer, ha almat a kortevel hasonlitasz, az butasag. haladjunk. en bizonyitottam neked, hogy tobbszoros kepernyomerettel is feleannyit se fogyasztok. ez TV-re is igy igaz. ha most CRT-ben kellene megvetetned veluk ugyanazt, az vajon mennyivel fogyasztana tobbet, mint a *LED*? (hint: SOKKAL)
azóta 3-5 évente újravásárolt LED TV-k > forras? nem igazan latom, hogy a Zemberek cserelgetnek a TV-iket. ha nem bizonyitod, ez a fejedben letezo bullshit. haladjunk tovabb.
Neked sikerült megint beleesned a saját perf/W szemellenzős csapdádba. Ezúton is gratulálok. > koszi! majd ha a hatekonysag, mint fogalom realizalodik a csokott agyadban, lesz ertelme barmirol is vitazni. addig nincs.

ami X eve lejart a keszulekgyartotol. ezt a szolgaltatotol szamon kerni... butasag :)

2019 és 2022 között támogatott volt, tehát teljesen jogos számonkérni, hogy miért volt kevés ez a közel 4 év a VoLTE-kompatíbilitás megoldására és garantálására.

haladjunk

Haladjál nyugodtan, amerre a reklámok terelnek. Én maradok C2-01-en.

de. adott munkat mennyi pofogtetessel lehet elvegezni. ez a kornyezetbaratsag mercejenek alappilere.

Adott munka = 1 óra tévénézés

 • A LED TV-t néző 140Wh elpöfögetetésével végzi el ezt a munkát.
 • A CRT TV-t néző 60Wh elpöfögtetésével végzi el ezt a munkát.

A gyártók meg greenwashingolnak, hogy ha méretre akkora lenne a LED TV-jük, mint a CRT TV, akkor kevesebbet fogyasztana, de nem akkora és nem fogyaszt kevesebbet, hanem többet fogyaszt.

Ez valójában gondolkodási csapda. Kb. mint amikor azt mondják neked, hogy vegyél 5 kiflit, mert akkor kiflinként 10 Ft kedvezményt kapsz. Eredetileg 3 kiflire lett volna szükséged, de megveszed az 5-öt, mert megkaptad az illúziót, hogy hatékony™ voltál, mert olcsóbban kaptad a kifli darabját. Valójában meg többet költöttél, mint a 3 kiflire. A 2 kifli végül megszárad a kenyértartódban, te pedig többet költöttél és többet is pazaroltál, mintha csak annyit vettél volna meg, amennyire eredetileg szükséged volt.

Hasonló a helyzet a LED TV vs CRT TV-k esetében is. A LED TV CRT méretben kevesebbet fogyaszt, de az emberek nem ebben a méretben veszik, hanem sokkal nagyobban, ami többet fogyaszt. Ergo, végeredményben a nagy™ fejlődés™ elintézte nekünk, hogy a tévénézés drágább és környezetszennyezőbb legyen, mint a CRT TV-k idejében.

de. adott munkat mennyi pofogtetessel lehet elvegezni. ez a kornyezetbaratsag mercejenek alappilere.

 1. Mert valahogy nem ilyenek vannak a háztartásokban.
 2. Mert ez 860 W-ot fogyaszt, ami 14 CRT tévé fogyasztásának felel meg.
 3. Mert még mindig a tévénézés tevékenységéről beszélünk.

vagy nem.

Vagy de. Így is többet fogyaszt, mint egy átlag CRT TV (40-60W).

hint: akkor nem is fogyaszt. :)

Hát majd fog. :)

nem. megegyszer, ha almat a kortevel hasonlitasz, az butasag.

Tévénézést a tévénézéssel hasonlítok. Te mondtad, hogy az a szempont, hogy "adott munkát mennyi pöfögtetéssel lehet elvégezni". Mind a CRT TV, mind a LED TV arra való, hogy megnézz rajta egy műsort.

haladjunk

Haladjál nyugodtan, amerre a multik és a reklámok terelnek. Én maradok C2-01-en.

en bizonyitottam neked, hogy tobbszoros kepernyomerettel is feleannyit se fogyasztok.

Minél? Ha a linked a saját TV-d volt, egy átlag (21") CRT TV-nél többet fogyasztasz.

ha most CRT-ben kellene megvetetned veluk ugyanazt, az vajon mennyivel fogyasztana tobbet, mint a *LED*? (hint: SOKKAL)

Szépen működik a gondolkodási csapdád. Mindeközben többet fogyasztasz ugyanarra a tevékenységre, mint egy CRT TV-vel.

koszi! majd ha a hatekonysag, mint fogalom realizalodik a csokott agyadban, lesz ertelme barmirol is vitazni. addig nincs.

Szívesen! Majd ha a hatékonyság, az elfogyasztott energiamennyiség és a bruttó környezetterhelés közti különbségek realizálódnak a csökött agyadban, akkor lesz értelme bármiről is vitázni. Addig nincs.

linkeltem neked az atlag 36"-es crt mennyit fogyaszt. 240W. egy ugyanekkora LED 50-et. ertem en, hogy a valosagot leszarod es egy 14" CRT-t akarsz hasonlitgatni egy 100"+-os valamivel.
azt is mondhattad volna, ha valaki lecserelte a ketutemu 50-es robogojat egy modern kamionra, akkor a kamion tobbet fogyaszt mikozben a tevekenyseg az A pontbol B-be jutas. csak mi ertelme az osszevetesnek? ja, semmi! ha befejezted a kamuzast, dezinformalast, terelest, haladjunk tovabb! :)

Ha befejezted a képátló/Watt idealizmusod erőltetését, akkor haladunk tovább.

A lényeg továbbra is az, hogy a háztartásokban lévő tévékészülékek mennyit fogyasztanak abszolútértékben. Ha többet fogyasztanak, mint a CRT, akkor környezetszennyezőbb lett a tévénézés az analóg-digitális átállás által. Ha kevesebbet fogyasztanak, akkor meg valóban fejlődés történt.

kevesebbet fogyaszt-e az 50W-os 40"-es LED, mint a 36"-es 240W-os CRT? fogd fel, szemellenzos baratom, hogy a 10x kepatlos hazug csusztatasos osszehasonlitassal Te jossz, mikor azt hazudod, hogy a CRT kevesebbet fogyaszt. ennyike, nem tobb. ugyanis a rogvalosag az, hogy a LED monitorom kevesebbet eszik, mint anno a csalad fele-harmada meretu CRT TV-je es nagyjabol annyit, mint egy 14"-es CRT monitor. ha kepes leszel objektiven is osszehasnlitani dolgokat, akkor haladhatunk tovabb.

kevesebbet fogyaszt-e az 50W-os 40"-es LED, mint a 36"-es 240W-os CRT?

Igen, kevesebbet. Ez egyértelmű, de nem itt van a kérdés. Hanem ott, hogy kevesebb vagy több pöfögtetésbe kerül a tévénézés a lakosságnak, mióta egyre nagyobb tévéket vesznek?

a 10x kepatlos hazug csusztatasos osszehasonlitassal Te jossz

Én csupán az összképet nézem, ahelyett, hogy kiszúrnám a saját szemem hatékonysági mutatókkal, aminek semmi értelme egy olyan eszköz esetén, ami nem skálázódik. Attól, hogy nagyobb a képe, nem fogja több ember nézni egyszerre. Tehát, nem fog átjönni Máris szomszéd, hogy hadd nézhesse meg ezt meg azt. Ennél sajnos már egocentrikusabb világban élünk.

azt hazudod, hogy a CRT kevesebbet fogyaszt

Azt állítom, hogy tízmillió 50W-os 21"-os CRT TV ugyanannyit fogyaszt, mint 10 millió 40"-os LED TV.

Azt állítom, hogy tízmimllió 50W-os 21"-os CRT TV kevesebbet fogyaszt, mint 10 millió 40"-osnál nagyobb LED TV.

LED monitorom kevesebbet eszik, mint anno a csalad fele-harmada meretu CRT TV

Almát a körtéhez tipikus esete, és még te jössz azzal, hogy én hasonlítok így. Gratulálok, dorsyka!

ha kepes leszel objektiven is osszehasnlitani dolgokat, akkor haladhatunk tovabb.

Pont, hogy én voltam képes objektívan összehasonlítani.

Igen, kevesebbet. > nehez volt kimondani, mi?
kevesebb vagy több pöfögtetésbe kerül a tévénézés a lakosságnak > kevesebbe
Én csupán az összképet nézem > tenyek helyett a kepzeletedbol indultal ki
Azt állítom, hogy tízmillió 50W-os 21"-os CRT > az inkabb 100-120W lesz, haver
Azt állítom, hogy tízmimllió 50W-os 21"-os CRT > az inkabb 100-120W lesz, haver
40"-osnál nagyobb LED TV. > nem lattam meg LED kijelzot, ami 80W folott lett volna. nem allitom, hogy nincs, csak, hogy nehez volna talalni :)
Almát a körtéhez tipikus esete > te hasonlitottal almat a kortehez, baszdmeg, amikor nem ugyanazt a kepatlot nezted. tv es monitor kozt nincs szamottevo kulonbseg, az inputok voltak masok, es? :) (hint: a commodore-om monitra egy beijing siznes TV volt. a mai modern TV-k 100%-a HDMI, vajon honnan ismeros ez... ja, a monitoraimrol! :D)
Pont, hogy én voltam képes objektívan összehasonlítani. > XD XD XD Egyaltalan tisztaban vagy a szo jelentesevel? :D kurvanagyot csusztattal, hamis adatok alapjan. ez van. ahogy mondtam is, nekem volt 21"-os CRT-m, tudom mennyit fogyaszt. ahogy van 40"-es LED-em is. azt is.
egy modern laptop a benne levo komputerrel egyutt kevesebbet eszik, mint egy ekvivalens meretu crt monitor tette...
ha kepes leszel objektiven is osszehasnlitani dolgokat, akkor haladhatunk tovabb.

kevesebb vagy több pöfögtetésbe kerül a tévénézés a lakosságnak > kevesebbe

Nem. Többet fogyaszt, mert 40"-osnál egyre nagyobb tévéket vesznek.

Azt állítom, hogy tízmillió 50W-os 21"-os CRT > az inkabb 100W lesz, haver

20 éve Magyarországon is igen népszerű, 21"-os Sony Trinitron: https://www.sony.co.uk/electronics/support/televisions-projectors/kv-21… (max. 56W)

nem lattam meg LED kijelzot, ami 80W folott lett volna. nem allitom, hogy nincs, csak, hogy nehez volna talalni :)

Tessék, mutatok egy párat, ha már ennyire hadilábon állsz a konkrétumokkal.

Első 3 legnépszerűbb (legjobb értékelést kapott) modell az Árukeresőn, a min. 40"-os kategóriában.

te hasonlitottal almat a kortehez, baszdmeg, amikor nem ugyanazt a kepatlot nezted.

Nem a tévéket hasonlítottam össze, dorsyka, hanem a tévénézés tevékenységét és a hozzá szükséges áramfogyasztást. Ezt többször ki is emeltem neked.

https://www.displayspecifications.com/en/model-power-consumption/0aec32…
a sony majdnem 100W average!! uristen, az mar majdnem egy 21"-s CRT!
20 éve Magyarországon is igen népszerű > ezt ala is tamasztod valamivel vagy csak "bemondtad" ahogy szoktad? :)
sony trinitron... jo lesz az 120-130W-nak is. ujfent a leheto legkisebb egermozit hasonlitgattad egy modern 55" 4k kijelzohoz :)

70"-est (majdnem 2m es 300k HUF! ember!) meg aki megvette, legyen neki bananra is. :)

Első 3 legnépszerűbb > egy olyan oldalrol, ahol a legtobb 10 ertekeles van osszvissz egy termekrol? :D nice!
nezzunk valami komolyabbat:
mondjuk 11k ertekeleses baratunk:
https://www.rtings.com/tv/reviews/insignia/f30-series-2022

Power Consumption 79 W

Power Consumption (Max) 129 W

ez kb. a fenti trinitron fogyasztasa (max, amugy meg atlag a 2/3-a :D). csak egyebkent minden tekintetben nagysagrendekkel jobb termek. :) objektive.

a hozzá szükséges áramfogyasztást > latod, megis kevesebbet fogyaszt a modern technika, mint a regi. objektive.
mint mondtam hozhatsz edge case eseteket, meg hasonlitgathatsz robogot kamionnal, de a modern LED technika toredeket fogyasztja, mint a CRT.

de :)

mar ha objektive is erdekelne a dolog, nem pedig csak az egermozibol fel falnyi kepernyo lett cimu eletszerutlen agymenesed menten tekintenel a vilagra
ha hasonlo meretkbol indulsz ki: CRT 90W > LED 21W
ha 2.7X meretbol: CRT 120W > LED 52W
vedd eszre a trendet es a nagysagrendet, ami szerint 4-5x kepmeret kell ugyanannyi pofogteteshez, es ennel nagyobb novekmeny kell, hogy vegul abszolut ertekben tobbet fogyassz.
(mar reg nem a 2-3-400W-os plazma van a polcokon, mint 15-20 eve)

A trend az, hogy a 21"-os CRT TV-k helyett egyre nagyobb LED TV-ket vesznek, így ezek egyre többet fogyasztanak.

Nem a LED TV és a CRT azonos képátló melletti teljesítménykülönbségét vitatom, hanem arra próbálom felhívni a figyelmed, hogy a TV-adások digitalizácója összességében fogyasztásnövekedéshez vezetett, mert lehetővé tette egyre nagyobb felbontású adások közvetítését, ami hosszú távon húzta magával az egyre nagyobb képernyős tévék adoptálását a piacon. Jelenleg az Árukeresőn a 40" fölötti képátlós LED TV-k a legnépszerűbbek, amik már többet fogyasztanak a korábban legnépszerűbb 21"-os CRT TV-knél. Tehát a lakosság összességében már több energiát pöfögtet el tévézésre, mint a CRT-s időkben. Akármennyire is kevésbé hatékonyabb a CRT TV.

Ez egyébként is cask egy hasonlat volt az 5G-re, hogy ott is az új készülékek és szolgáltatások ki fogják tölteni a rendelkezésre álló teret, és összességében az egész rendszer többet fog fogyasztani, mint a 2G-3G-4G.

Anno volt 51cm-es képátlójú színes TV a családban (Videoton-Waltham WT651), ennek az adatlap szerinti fogyasztása 74W. A mostani 40"-os Samsung adatlap szerinti fogyasztása 63W.
Egy nem túl top kategóriás Strong SRT50UC7433 LCD TV (127cm, 50") tévének az adatlap szerinti fogyasztása 70W.

Lehet, hogy csak hasonlatnak szántad, de ez most nem jött be... :-P

Az utána következő képcsöves készülék is hasonló méretű/fogyasztású volt, utána saját lakás és egy a mostaninál magasabb fogyasztású 32"-os HD-ready készülék jött, szintén 70W körüli adatlap szerinti fogyasztással, aztán amikor pár éve az végleg bemondta az unalmast (tizenéves korában...),a kkor jött a mostani Samsung, ami adatlap szerint 63W a 40"-os 4k-s panelhez... Szóval nagyon mellé ment a 21"-os CRT-khez képesz a mostani LCD-k sokkal többet fogyasztanak próbálkozásod... Egy 21"-os CRT, ha takarékos volt, akkor tudott 70-75W körüli névleges fogyasztást, ami egy mostani 40"-os LED-es LCD paneles készüléknél már a "nagyon rossz" kategória lenne.

20 éve Magyarországon is igen népszerű, 21"-os Sony Trinitron

Ezt vajon melyik ujjadból szoptad ki? Aki ma megveszi a nagyobb képernyőt, az régen sem állt meg 21"-nál. A tipikus nagyképernyős tévék legalább 31" körül kezdődtek. Még a telken is! Ebből meg annyi következik, hogy 220%-kal elszámoltad. :-D

pont mint a 32" trinitron amit linkeltem is neki, ja, hogy az mar nem 50, hanem 140W... hat, van ez igy :) meg mindig jobb, mint a 240W-os 36"-os.a 21"-os szutyernyakja meg 99.9%, hogy valami valtottsoros vacak, ki is jon egybol miert fogyaszt fele annyit, mint egy rendes kijelzo :)

Aki ma megveszi a nagyobb képernyőt, az régen sem állt meg 21"-nál.

Én 20 évvel ezelőtt nem ezt láttam. Sem az üzletekben, sem a háztartásokban. Most minden évben nagyobb tévéket látok az üzletekben és a háztartásokban is.

A tipikus nagyképernyős tévék legalább 31" körül kezdődtek.

Tipikus nagyképernyős TV-i a CRT korszakban csak a jómódúaknak volt. Most 3x nagyobb van már lassan mindenkinek.

Elfelejted azt a trendet, hogy manapság már lényegesen kevesebb tévéző van. Nálam most is megy egy HD film, de a modern APU miatt csak 54W a gép+monitor fogyasztása. A páromnál - jóval nagyobb felületű monitor mellett - csak 45W az összfogyasztás.

Szóval nem tudom melyik faluban tapasztaltál, de az én környezetemben egyre kevesebb a tévéző, de korábban nagyképernyős készülékük volt. A boltok meg azt árulnak, amit bírnak.

Műszakilag meg nehezen elképzelhető még az akár nagyobb LCD magas fogyasztása, hiszen nincs eltérítő tekercs, nagyfeszültség és fűtés. (Ezek mind rossz hatásfokú áramkörök.) A fogyasztás egyre inkább csak a világító felülettel arányos, amelynek egyre jobb a hatásfoka. Az abszolút fényerő mellett a kontrasztarány határozza meg a láthatóságot, amelyet a mai elektronikák több nagyságrenddel javíthatnak. Ennek alapján egy modern készülék jóval kevesebbet fogyaszt a névleges értéknél. Ennek bizonyítására a szócséplés helyett hatásosabb a teljesítménmérő alkalmazása. ;)

Mert 1-2 évente újravásároltatják velük a babzsákfejlesztők miatt bloatware-esedő frissítést nem kapó telefonokat, amiket egyébként is heti 234 órában nyomkodnak és hülyülnek tőle, úgyhogy a sokszoros világvégéről idepöfögtetést is beleszámítva nagyon is sokkal többet fogyasztanak villanyból a telefonnal!!! Meg a LED-es világítással!!! (Bezzeg a dimmelt 100W-os izzó, aaaz az igazi!!!)  De majd ő C2-vel megmutatja nekik, hogyan kell ésszel, hasznos dologra használni az okostelefont akár túrázás közben is!!! Egyébként pedagógusok szerint -és részben osztom ezt a véleményt én is- diákcsoport esetén a túrán nem kell a telefonnak ott lenni a gyerekeknél, vagy legalábbis ne legyen előszedve - vagy azért, mert össze van gyűjtve a csoportot vezető tanároknál, vagy azért, mert van kiadott feladat, amit észlelni, észrevenni, jelezni kell a csoport többi részének.

 

Elfelejted azt a trendet, hogy manapság már lényegesen kevesebb tévéző van.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

Az, hogy a számítógépen való filmnézést egyszerűen nem minősíted tévézésnek, attól még ugyanaz a tevékenység, amit régen tévé előtt csináltak. Tehát, a film berakásától kezdve a videolejátszó bezárásáig az 54W és 45W-os fogyasztásaid pont ugyanolyan tevékenységből származó energiafogyasztások, mint ami annak idején CRT TV előtt történt. Ez egy átlagos (21") CRT TV fogyasztásának felel meg egyébként, tehát a számítógépes kombóddal tevékenység/energiafelhasználás szempontjából nem vagy jobb, mint ha CRT TV-n néznéd a filmet (ami épp egy tévécsatornán megy).

Műszakilag meg nehezen elképzelhető még az akár nagyobb LCD magas fogyasztása, hiszen nincs eltérítő tekercs, nagyfeszültség és fűtés

A LED TV vs. CRT TV hatékonyságban, a LED TV javára alapvetően egyetértünk.

A fogyasztás egyre inkább csak a világító felülettel arányos, amelynek egyre jobb a hatásfoka.

Ellenben gyorsabban növekszik a világító felület mérete, mint a CRT-hez képesti jobb hatásfoka.

Ennek alapján egy modern készülék jóval kevesebbet fogyaszt a névleges értéknél.

A specifikációkban feltüntetett adatok nem névlegesek, hanem 1000 órából átlagolt értékek.

Fától az erdőt! Perszehogy az ellentmondás a lényeg, még ha nincs is értelme. :-D

Pontosan azt mondom, hogy a tévé (ami szerinted bazinagy fogyasztású) helyett számítógépen (aminek a fogyasztását most olvasom le és pontleszarom az 1000 órás marketing átlagot) nézem a filmet.

Szóval a 21" CRT-nek megfelelő felületű monitorom (súlyosbító körülmény, hogy van benne 3xHDD + két kisebb külső eszköz, ami miatt az átlagnál nagyobb a fogyasztásom) fogyaszt 54W-ot. A másik példa egy 27" CTR-nek megfelelő felület -> 45W. Ennek alapján a modern megjelenítő felülettel arányos fogyasztása fele-harada a CRT-hez képest. Számítógépestül.

Vagyis a 21" CRT -> 40" LED váltás kevesebbet fog fogyasztani. Mindenképpen kevesebbet, mert a CRT-t 4:3, míg a modernebb kijelzőket 16:9 képaránnyal illik számolni.

Ha szeretnél pampogni, akkor mondok egy durva fogyasztót: UPC/Vodafone kábelmodem, amely 0-24-ben annyit fogyaszt, mint egy 50W-os gép 8 óra alatt. A fejlődés jelszóval kb. 160% fogyasztásúra szarra modernizálták a régit. És nincs lehetőség a cserére.

Több, mint 20 éve vettem egy akkor príma MAG CRT monitort (XJ810, gyártási idő: 2000. 47. hét). Ennek adatlap szerinti fogyasztása 90W, felbontása 1600x1200, képátló 19". Amikor tizenkét évesen tönkrement (képcső), vettem egy Dell U2312HM LCD monitort: adatlap szerinti fogyasztás 70W (maximum, de mérések alapján inkább 45-50W a "teteje"), felbontása 1920x1280, képátló 23".
A fogyasztásuk összehasonlításához még annyit, hogy az LCD-re váltás után érezhetően hűvösebb volt a picike szobában, ahol a gépem akkor volt...

És a CRT - LCD összehasonlítás az más esetben is hasonló eredményt fog hozni - ha hasonló felhasználást és funkcionalitást nézünk. (Tehát nem a 2m-ről nézhető kisképernyős CRT-t a hodály méretű nappaliban élvezhető méretű böszme nagy LCD-vel, hanem mondjuk a 30"-40" közötti készülékeket veted össze fogyasztás szempontjából.)

a lenyeg, hogy mar nem pofogtetjuk a 3G-t, ami 1% adatforgalomert volt felelos, amit meg mindig kitakar a szemellenzod
ugyanis 2+3+4+5 < 2+4+5
abszolutertekben
objektiven
a valosagban
jelenleg
miert faj, amikor objektiven kevesebbet pofogtetunk, mint elotte? elvileg nagy pofogtetesellenes kene legyel. tudod mit? nem is akarom. :D

1% adatforgalomert volt felelos

Helyesen: 8% adatforgalomért és 52% hívásforgalomért.

amit meg mindig kitakar a szemellenzod

Sajnos neked takarja ki a szemellenződ, hogy csak és kizárólag a lekapcsolás bejelentése előtti időszak képes megmutatni, hogy mekkora igény volt valójában a 3G-re. A lekapcsolás utáni időszakból egyszázalékozni olyan, mint amikor lecsökkented egy üzlet nyitvatartási óráit és utána levonod azt a következtetést, hogy sokkal kevesebb a vásárló, így kevesebb igény van az üzletre. Ez önbecsapás.

2+3+4+5 < 2+4+5

2+4+5 > 2+3+4

miert faj, amikor objektiven kevesebbet pofogtetunk, mint elotte?

Mert abszolútértékben többet (másfélszer annyit) fognak pöfögtetni a mobilhálózatok, amint az 5G lefedettség kiépül.

"Helyesen: 8% adatforgalomért és 52% hívásforgalomért."

olvass vissza - sokszor, többen megpróbáltuk elmagyarázni neked, hogy ez az alapvetésed hibás.

"Mert abszolútértékben többet (másfélszer annyit) fognak pöfögtetni a mobilhálózatok, amint az 5G lefedettség kiépül."

És több szolgáltatást is fog nyújtani.

Helyesen: 8% adatforgalomért és 52% hívásforgalomért. > ne hazudj!
a mobilhálózatok, amint az 5G lefedettség kiépül. : ahogy tobbet pofogtettunk amikor meg elt a 3g. majd ugyanugy lesz 2g es 4g sunset is, ha eljon az ideje :D csak a savszel lesz 3 nagysagrenddel tobb, mint 3g eseten volt. (ami hatekonysagban rad bizom mekkora novekmeny. objektive.)

"On 3G, typical download speeds are 1.1 to 20Mbps and typical upload speeds are 300kbps to 3Mbps.
5G is capable of delivering significantly faster data rates than 4G, with peak data rates of up to 20 gigabits per second (Gbps).[16] Furthermore, average 5G download speeds have been recorded at 186.3 Mbit/s in the U.S. by T-Mobile, while South Korea leads globally with average speeds of 432 megabits per second (Mbps).[17][18] 5G networks are also designed to provide significantly more capacity than 4G networks, with a projected 100-fold increase in network capacity and efficiency.[19]"

udv a valosagban!

Te eddig látsz a dimmelt 100W-os izzód fénye mellett, de az "energiahatékonyság" és az "energiafogyasztás" fogalmakat azért illene tudnod megkülönböztetni, és legalább kapisgálni azt, hogy valójában melyik a relevánsabb abból a szempontból, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az adott infrastruktúra.

Egyébként meg kapcsoljuk le a 3.14csába' az egészet, és térjünk vissza az LB (kurblis) telefonokhoz... Ja, és a 'zinternetet ia kapcsoljuk le, mert ott is egyre nagyobb berendezések egyre több energiát zabálnak - igaz, a 10-20-30 évvel ezelőtti berendezésekhez képest több nagyságrenddel (végberendezések esetében is 10-100kbit/s nagyságrend helyett Gbit/s) többn sávszélességgel...

az "energiahatékonyság" és az "energiafogyasztás" fogalmakat azért illene tudnod megkülönböztetni

Épp arra hívtam fel a figyelmét mérnök uraságodnak és dorsykának is, hogy a kettő nem becserélhető egymásra és a jobb energiahatékonysággal rendelkező, adott célt szolgáló eszközök nem feltétlenül jobbak energiafogyasztás terén.

térjünk vissza az LB (kurblis) telefonokhoz

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem mondtam ilyet. Azt is elmondtam, hogy szerintem fair lett volna a 3G lekapcsolás, ha nem 2020-ban kezdik, hanem legalább 5 évet várnak vele, és így hagyják maguktól kikopni a funkcióvesztést elszenvedő készülékeket.

Ja, és a 'zinternetet ia kapcsoljuk le, mert ott is egyre nagyobb berendezések egyre több energiát zabálnak

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem mondtam ilyet.

Az első bekezdésig volt "izgalmas". Ha még mindig 8 évvel ezelőtti esetekkel példálózol egy olyan piacon, ahol hetek/hónapok a "mérőszám", inkább ne is gondolkozz ilyeneken...

Tehát akkor megértetted, hogy a 2G 2030-ig nincs veszélyben ugye?

Szerintem sincs, ugyanis egyelőre még jogszabály van arra, hogy a segélyhívás lehetőségét megbízható módon kell biztosítani. Technológiailag erre a vonalkapcsolt hívásokat biztosító 2G és a 3G alkalmas, amiből 2G maradt a hálózaton. A VoLTE nem alkalmas rá és jelenlegi megvalósításában nem is lesz az.

Értem én, hogy a válasz szerinted a jó időpont erre 2050 :)

Az rá a jó időpont, amikor a VoLTE teljes mértékben kiváltja a 2G-t, kompatíbilitásban, megbízhatóságban, stabilitásban és nem csak willy, Zeller Mérnök Úr és dorsyka szerint. Tehát, az lesz a jó időpont, amikor a 2016-ban árult Samsung Galaxy S7-tel a világ 219 országába tudok roamingolni VoLTE-n, amellett, hogy Magyarországon is működik. Pont úgy, mint 2G-n bármelyik 15-20 éves GSM telefonnal. Amíg ez nincs megvalósítva, addig korai, erőltetett és a piacot, a fogyasztókat megkárosító húzás a lekapcsolás.

De jó lesz elfogadnod, mielőtt lelki sérülés lesz nálad, hogy nem te döntöd el.

Nem nekem fog elsősorban fájni. Én, ha rá vagyok kényszerítve megoldani egy problémát, elég gyorsan és hatékonyan meg szoktam oldani. A piacnak, a gazdaságnak és a környezetnek fog fájni.

Én bármikor megtehetem, hogy veszek egy közönséges 4G okostelefont és regisztrálok rá egy +36 21 -es VoIP vonalat. Az legalább működik, ellentétben a VoLTE-vel.

Azt is bármikor megtehetem, hogy kérek céges okostelefont, ami egyébként is járna ingyen és bérmentve, de lemondtam róla, hogy C2-01-et használhassak.

Azt azért megnézem, hogy fogja bármelyik mobilszolgáltató megoldani az elkövetkező 6 évben, hogy a 2016-ban árult Samsung Galaxy S7-tel a világ 219 országába tudjak roamingolni VoLTE-n, amellett, hogy Magyarországon is működik. Pont úgy, mint 2G-n bármelyik 15-20 éves GSM telefonnal.

Ja, hogy egyik se? Akkor nem lecserélhető.

Hány évvel a megjelenés után legyen EOL egy mobiltelefon? 10 év elég lesz? Vagy legyen 15 év? És a korábban piacra került készülékeknél hogyan, miből legyen megoldva az eszközöknek "visszahozása" a támogatott körbe? Ja, hogy számodra az elképzeléseid üzleti/pénzügyi/gazdasági/technikai(!) részletei együttesen "más valaki problémája"?

Nem arról van szó, hogy EOL vagy nem EOL. A 20 éves GSM telefon is EOL, mégis kifogástalanul működik a hálózaton, mert jól implementál egy jó szabványt, ellentétben a VoLTE-vel.

Ja, hogy számodra az elképzeléseid üzleti/pénzügyi/gazdasági/technikai(!) részletei együttesen "más valaki problémája"?

Pénzügyi™ és gazdasági™ problémák™ = nem vásárolnak elegen újra telefont, szegény milliárdos multik kénytelenek valódit innoválni.