alternativ backup

Nem vagyok épp jártas a backup témában, viszont elkezdett foglalkoztatni a dolog így raktam a kis szerverembe még egy 2TB HDD-t, ami ellátja ezt a feladatot.

Jelenleg manuálisan mentem a lényegi dolgot azaz szépen átmásolom a kívánt mappa tartalmat és utána lekapcsolom hdparm-al a lemezt. Nem ez a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, de ugye "Kis lépés...". Ja és semmi RAID és társai nincs jelenleg, szabadidő hiányában nem is lesz egyhamar majd amikor költözik a rendszer másik gépre már eleve úgy alakítom, hogy legalább az legyen. 

root@srv:/# hdparm -C /dev/sdb

/dev/sdb:
 drive state is:  standby

Na most amikor kell a lemez ahogy néztem szépen elindul ha használni kezdem és ha nem kell akkor pedig szépen leáll, ez tiszta sor. Viszont melyik lehet kevésbé káros a merevlemeznek? Ha folyamatosan megy, vagy a "sok" (napi 1 kb) leállás-indítás? Most ilyenről, hogy áramfelvétel nem érdemes beszélgetni, mert nem releváns. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 21., k – 08:44

Szerintem ez attól is függhet, hogy milyen winchestered van.

Nem tudom, hogy máshogy gyártják-e igazából, vagy esetleg csak "paraméterezésében más", de a nas hdd-k, server hdd-k, kamerás hdd-k, desktop hdd-k elvileg máshogy működnek, folyamatosan olvas, ír, mindkettő, egyik sem, stb... Paraméterezésben biztos eltérnek, a desktop hdd biztos, hogy máshogy kezeli a felmerülő hibákat (próbálkozik), mint a szerverbe, nas-ba való (ami bejegyzi hogy hiba van, és relokálja a rendszer a hibás részt a másik hdd-ről). De lehet, hogy a gyártó is másra teszteli őket, és nem jó folyamatosan pörgetni pl egy desktop hdd-t. (Vagy egy csak üzleti fogás, hogy a NAS winchesterekre rá lehessen tenni 30%-ot, ki tudja a mai világban.)

Napi 1 indítás nem "sok", ha teljesen rezgéstől elzártan, folyamatos optimális hőmérsékleten-páratartalmon van akkor talán lesz minimálisan mérhető difi az élettartamban - nálam otthon a "linuxiso-gyűjtemény" egy ~10 éves 1T diszken csücsül ~24/7, forgalmas út mellett a dolgozószobában, úgyhogy inkább úgy gondolom hogy a diszk-lottó lesz a meghatározóbb élettartam szempontjából.

Egyébként meg ha usb-diszk a backup, akkor én inkább tartanék még egyet, A-B hetente fizikailag cserélve. Ez villámcsapás meg betörés esetén is véd.