[Videó] FreeBSD 1.0 telepítése 2024-ben

Címkék

FreeBSD 1.0-t telepíteni modern hardverre ... hát sok sikert! De van megoldás: PCem, 486DX2 emulálás. Award BIOS, CHS diszk geometria, MS-DOS, CD meghajtó driver-ezés, floppy formázás DOS alatt, config.sys, autoexec.bat és egyéb obskurus dolgok a mai fiatalok szeme számára. A végeredmény egy 47 perces videó, ami komoly szintű nosztalgiázásra adhat okot ... :)

Hozzászólások

Pár hónapja kellet volna egy rági vas, én ezt leltem:

https://86box.net/

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Először egy FreeSBIE CD-n találkoztam a FreeBSD-vel. Imádtam! Akkor még sokat nem tudtam a *nix világról. De azóta is ❤️ FreeBSD, ❤️ Beastie!

Szerkesztve: 2024. 05. 18., szo – 11:51

Nem akarom bántani a faszit, de sok ponton kicsit hülyeségeket is beszél, pl. clicking on del, billentyűre nem kattintunk, azt nyomjuk, meg mikor állítgatja a BIOS-ban a meghajtókat, akkor azt mondja, hogy MSDOS-ban van, közben meg az a BIOS.

A desktopja is marha ocsmány szegénykének, és nem a Win9x-es témával van bajom, hanem a nyomorékra vett ablakfejlécekkel, meg a fehér háttéren fekete betűs terminállal, ami eyerape kategória. Bevallása szerint a 90-es évek eleje óta FreeBSD a fő rendszere desktopon is, egy ilyen veterántól az ember elvárná, hogy beállítson rendes témát és színtémát, hogy ne legyen a rendszere ilyen borzalmas. Nem is kell feltétlen modern, meg sötét téma, csak legyen valami kulturált, ne ilyen agyrém, ami a videón van. Nekem a 90-es évek elején a Win3.x-em különbül nézett ki, pedig én akkor egy ált. iskolás voltam csak még.

Még azt se tudom elfogadni, hogy nincs vizuális dizájnérzéke, meg ideje-idege rice-olni, mivel vannak erre előre preparált oldalak, pl. terminálos színtéma-összeállító oldal, ahol csak kiválasztja a kész színtémát, majd az Export résznél menti Terminator formátumban (ezt a terminált használja az ablak ikonjából ítélve), azt beteszi a terminálja konfigjába, és újraindítja a terminált. Az ablakkezelők, asztali környezetek is eleve egy csomó témával szoktak jönni eleve előtelepítve, de ha nem, akkor a tárolókban mindig van hozzájuk valami themes nevű, kiegészítő csomag, vagy vannak erre szintén oldalak, pl. box-look, vagy az adott WM/DE hivatalos oldaláról, ahol többféle ablakkezelőhöz is letölthetők egész jó témák, amiket 2 perc letölteni és telepíteni.

Mert azt értem, hogy normiknak jó a default Windows kinézet, de egy unixos veterántól, aki feltehetőleg sok órát eltölt naponta a gép előtt, az ember elvárná, hogy ne legyen nyomi. Ez a cmatrix is nagyon zavaró, hogy folyamatosan megy neki a háttérben.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)