"ESET: Orosz hekkerek 2020 óta többször is behatoltak egy európai ország külügyminisztériumának rendszereibe"

https://telex.hu/techtud/2024/05/17/europa-oroszorszag-kiberbiztonsag-e…

"...Egy európai ország külügyminisztériumának informatikai rendszerében két olyan sérülékenységet, „hátsó bejáratot” is találtak az ESET kutatói, amiket az orosz titkosszolgálatokhoz köthető hekkercsoportok is kihasználhattak..."

 

--update

https://telex.hu/techtud/2024/05/21/eset-kiberbiztonsag-kulugyminiszter…

- "...megkérdeztük az ESET-et, hogy biztosra menjünk. Azt a választ kaptuk, hogy ugyan azt nem árulhatják el, hogy konkrétan melyik ország minisztériumát érte a támadás, de azt elmondhatják, hogy nem a magyar külügyről van szó."

Hozzászólások

Hihetetlen, majdnem annyira lepett meg, mint a solarwinds eset, vagy a bundeswehr fejesek cseveje. :) 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2024. 05. 17., p – 20:30

az orosz titkosszolgálatokhoz köthető hekkercsoportok

forrás: trustmebro

Mivel a módszer hasonlít korábbi hasonló eseteknél használtra

"reggel 7-kor kezdték a munkát"

Jó próbálkozás, de ez sajnos nem szalmabáb.

Te azt írtad, hogy "forrás: trustmebro" vagyis a forrást kérdőjelezted meg. A "reggel 7-kor kezdték a munkát" pedig arra utal, hogy az alábbi, a Telex cikkben linkelt 444 cikk tartalmát is ismerted, vagyis ezt a forrást is ugyanúgy kritizálod, hiszen nyilván nem kritizálsz olyat, amit nem olvasol, ugye?

Segítek, ez a forrás, ezt kérdőjelezted meg: 

https://444.hu/2024/05/16/belso-dokumentumok-bizonyitjak-hogy-a-magyar-…

Szabó Hedvig altábornagy, az NBSZ főigazgatója azért tudta ilyen világosan kijelenteni, hogy az orosz FSZB, az SZVR és a GRU hekkercsoportjai törték fel a magyar külügy rendszereit, mert 2021 folyamán az akkor még a KKM alá tartozó hírszerzés, az Információs Hivatal kibervédelemmel foglalkozó munkatársai számos ilyen behatolást tártak fel. Ezekről több jelentést, esetleírást készítettek. Az egyik legrészletesebb azt tárja fel, hogyan jutottak be az év elején orosz hekkerek a hálózatba, és hogyan építettek ki ott egy olyan rendszert, amely tartósan továbbított érzékeny adatokat feléjük a magyar diplomácia hálózatából.

Eszerint 2021. február 19-én reggel valahol a kamcsatkai időzónában leült a gépe elé egy informatikai kémfegyverek használatára kiképzett operátor. ...

Figyelj, ha javasolhatom, akkor most mond azt, hogy te sem a Telexnek, sem a 444 -nek nem hiszel, hogy ez mind kamu, izé választási tréfa, így megmenekülsz attól, hogy a közül kelljen választanod, hogy Szabó Hedviget vagy Szíjjártót tartod hazugnak.

Ne aggódj, úriemberek vagyunk, úgy fogunk tenni, mintha elhinnénk neked.

fyi, "a reggel 7-kor kezdik a munkát az oroszok es 8-kor a kínaiak" egy másik hasonló szálban létrtejött hupmeme

ha pedig már idehozod a magyar hírszerzést, egy ponton érdemes lenne eldöntenetek mindeszaristáknak, hogy akkor ezek a patás unokaöccseivel feltöltött dilettáns csövesbánat gittegyletek, ahol a fél világ ki-be járkál, vagy olyanok, akit nem csak apt-ruletteznek

 

>> a forrást kérdőjelezted meg

pontosan

" egy másik hasonló szálban létrtejött hupmeme"

Occam borotvaja szerint valoszinubb a forrasban is szereplo reggelre gondolni, mint egy sehol nem linkelt, szamomra egyebkent nem ismert forumszalban elhangzott dologra. Mar ha letezik egyaltalan. Megtenned, hogy linkeled, mire gondolsz?

 

"ha pedig már idehozod a magyar hírszerzést"

Hozza a fene. Ha nem tunt volna fel, errol szol a cikk.

 

"A forrast kerdojelezted meg" - "pontosan" 

Es itt a forras meg mindig Szabo Hedvig.

Mondom, hogy kapalozas helyett egyszerubb, ha nem azt allitod, hogy a forrast, hanem leirod, hogy konkretan a Telexet vagy a 444 -et kerdojelezted meg. 

bemásoltam 2 mondatot a cikkből (mindkettő eset forrású), és kommentet fűztem hozzájuk (ha nem értenéd, az a lényege a kommentjeimnek, hogy 1) az orosz az új náczi a bulvárban, 2) illetve attól orosz valami, hogy legutóbb is orosznak mondtuk a hasonlót (rekurzív))

erre jössz itt hedvigekkel, az egész sorosista szennymédiával, kapálózol színes-bold litániákkal, elmagyarázva hogy én mire gondolok

>Szabó Hedvig altábornagy

Ez itt valami turbófeminista kirohanás, hogy amit ő állít a megrendíthetetlen "bizonyítékok" alapján, azt holmi elnyomó férfiaknak nem lehet megkérdőjelezni? Vagy mi ennek a legújabb "higgyünk a tekintélynek" kirohanásnak az alapja. Mióta megkérdőjelezhetetlenek a gittegyeletek?

>Biztos vagy benne, hogy nála, és a teljes szakszolgálatnál is okosabb vagy?

Mondjuk ebben biztos vagyok, és ez még csak nem is egy erős állítás. :-) Fetrengek rajtad, hogy mekkora talpnyaló tudsz lenni néha.

Szerinted nem komoly a kibervédelmünk? :(

Szerdán jött ez a jóság.

A payload még most is ott figyel a magyar szerveren: 

ANY.RUN Sandbox Analysis:

Verdict: Malicious activity
Tags: dbatloader
C2: hxxps://kamix.hu/255_Jraenquhwco

Mire minden user letölti és futtatja addigra talán sikerül kitakarítani/letiltani a hostingot.

Az, hogy "betörtek", nem jelent semmit. Van ahol kapkodnak ilyenkor, van meg ahol nyomnak neki, tessék itt van ezmegaz, játsszál vele.

Az ilyesmi nem elsősorban informatikai ügy, de nyilván mindenki ért hozzá, mint a focihoz, különösen akinek van minimális technikai műveltsége az ilyesmihez.

Nem tudom, lehetne egy részleg aki a magyar szennyel foglalkozik és mondjuk bombázza a tisztelt szolgáltató abuse email címét  (ha már az magától képtelen észlelni, ami amúgy valahol magában nagyon szomorú :))

Amúgy meg a tisztelt szolgáltató saját érdeke is az lenne, hogy ne kerüljön fel minden második tiltólistára. :)

Ugyes huzas volt megprobalnod elvinni a szalat a genderpropaganda iranyaba, es kapsz ket pirospontot a fetrengek es a talpnyalo szavakert, jo eros erzelmek kivaltasara hasznalhato mindketto. De nem jott be.

Szoval, vagy Szabo Hedvignek van igaza, es akkor Szijjarto hazudott, vagy Szijjarto nem hazudott, valoban csak kampanyfogas volt es nem volt semmi incidens, de ebben az esetben meg Szabo Hedvig jelentese a hazugsag.

Kinos, mi?

Hedvig leírta, hogy a munkaidő miatt tuti hogy szovjetek vagy kínaiak voltak. Mert neki ennyi esze van. Szíjgyártó meg van annyira intelligens, hogy pontosan tudja, hogy ez bullshit, nincsen bizonyíték arra, hogy ki volt a megrendelő, és ezért bármennyire kellemetlen is az ügy, a legbölcsebb ha nem indít nemzetközi vihart miatta.

Senki nem hazudott, csak mindenki a saját értelmi szintjén kezeli a helyzetet. Hedvigke a munkaidő alapú "bizonyíték" alapján meghozná az ítéletet is, mert szándékos megtévesztésről nem hallott még, meg nem tudja elképzelni azt sem, hogy valaki ne munkaidőben dolgozzon, mert ő még sosem csinált olyat. És egyébként is csak a kínaiak meg az oroszok csinálhatnak rossz dolgokat mert megírta az újság is, hogy ők a rosszak. Gondolom ő is ilyen kvótanő lehet, nem az eszéért került oda az biztos. (Feltéve, hogy a jelentés valódi, és valóban biztosra mondták a munkaidős bizonyíték miatt, hogy oroszok vagy kínaiak, merthogy ez sem bizonyított, de ti ebből a feltételezésből indultok ki.)

Erről a 444 egy félbevágott levelet hozott nyilvánosságra, amiről hiányzik az hogy kitől származik, mikor íródott és a bizalmassági besorolása (valószínűleg államtitok is) - senki nem erősítette meg a valódiságát, de nyilván ennél érdekesebb hogyan jutott a 444-hez a titkosszolgálat belső levelezéséhez (amennyiben valódi).

Amitől látásra összeszarta magát Szijjártó Péter :) És persze tényleg az az "érdekes" hogy jutott hozzá a sajtó, nem az hogy "igaz e" és ha igaz mikor lesz következménye. A "csillogó páncélú" jobboldaliság ismét előcsillant. :)

Ha en miniszter lennek, es egy ujsagiro megmutat nekem egy nb. minositett dokumentumot, amiben a sajat titkosszolgalatom, es ketto masik is emlitesre kerul, akkor bizony en is befosnek. Akkor is, ha full kamu lenne az egesz. (Szerintem nem, de tegyuk most fel, hogy az.)

Je suis Szijjarto.

Segíts már, miért kellett volna ilyet tennie?

Pontosan ezt kérdezem én is. Miért kellett volna egy limlom oldal firkászának bármit is mondania nemzetbiztonságot érintő kérdésekről? Én még ennyit sem mondtam volna, mint Szijjártó.

trey @ gépház

Fejezd már be a terelést és végre egyezünk meg egy alanyban amiről beszélsz és abban a jelzőben amivel minősíted. Ez a Trey-féle szétkenjük az egyik hozzászólásban erről a másikban arról beszélünk nem működik.

Az, hogy minek minősítenek egy dokumentumot az nem vélemény hanem ténykérdés. Te fent _azt állítottad_ hogy "minősített nemzetbiztonsági" -al kapcsolatos valamiről beszélsz. Légyszíves nevezd meg mi az amiről írtál.

Az, hogy valakit te firkásznak hívsz az a te privilégiumod, de ne feledd el, hogy másnak emiatt megnyílik a privilégiuma, hogy rólad mondjon véleményt legalábbis a véleményformálásodról 

 

Több lapból álló papíralapú adathordozó esetén – elektronikus minősített adat esetén, ha ez technikailag megoldható – a minősítési szint minden egyes, minősített adatot tartalmazó oldalon, annak felső és alsó részének közepén szerepel.

https://kti.uni-nke.hu/document/vtkk-uni-nke-hu/TUK%20Tk%202018%200226…

Szerepel? Nem :(

> egy európai ország

na vajon melyik lehet? :)

Melyik nem? :) 

Amúgy tok vicces, hogy egyik nap azt olvastam, hogy csidzsátó elaggyaja zószágot zoroszoknak, másik nap meg kiderul, hogy az oroszoknak a rakétaalkatresz mosógépmikrocsipeket is fel kell használni, hogy a putyinpincsi zóbán mög csidzsátó után kémkeggyenek. A magyarpeter internetfalát is így blokkolja a zóbán Debrecenbe. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ez még az előtt, vagy után volt, hogy Németország szövetségese, az USA lehallgatta a Merkel kormányt?

trey @ gépház

Ez még az előtt volt, higy az oroszok lehallgatták a német tábornokokat, akik olyan balfaszok voltak hogy valami titkosítás nélküli csatornán beszélték meg, hogy le kéne rakétázni a krími hidat?

https://telex.hu/kulfold/2024/03/07/lehallgatott-nemet-beszelgetes-taur…

trey @ gépház

Mint ahogy ez szokas az elso varosallamok kialakulasa ota.

A fontos a cikkek szohasznalata. Abbol tudod, hogy melyik a feher, es melyik a feke kalapos internetes cowboy. Ma.

Ez a magyar külügyi támadás lenne? Vagyis annak egy korábbi támadása? 

Pár érdekesség van benne, de, viszonylag tág és pár komoly hanyagságot is mutat. 

Ezt nem értem benne én sem, hogy hogyan lehet ilyen farok módon megírni egy cikket, hogy „egy európai ország”. Írja oda, hogy konkrétan melyik, rövidebb is, meg nem köntörfalazás. Gondolom a szöveg alapján, hogy magyar, de akkor meg írja azt le egyértelműen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Annak megvan az az oka, hogy vita és titoktartás szegés nélkül publikálhatják.

Ha ez a magyar ügy, akkor az egyik domain admin fiók egyben user fiók is lehetett, így simán a rosszlányok pörgetése közben véletlenül neki rakták be, de nagyon. 

Onnantól már azt csináltak amit akartak és azt is csináltak. Központi kommunikációs szervereket, sharepoint vagy a fene tudja miket nyomtak meg, az összes Outlook kliens kapott egy addont gpo-n telepítve, így a default digitális aláírás se kell rá ... ami kiiktatta a smime titkosítást szerintem, így a titkosítottan küldött, fogadott és tárolt levelezéshez minden kliensen közvetlenül hozzáfértek.

Szerkesztve: 2024. 05. 18., szo – 10:51

https://szabad.ahang.hu/petitions/szijjarto-peter-orosz-hekkertamadas?u…

Követeljük Szijjártó Péter külügyminiszter azonnali lemondását és az ügy azonnali kivizsgálását a nyilvánosság lehető legnagyobb törvényes keretek által biztosított bevonásával, tájékoztatásával!

Alig 24 óra alatt már több, mint 10 000 aláírás gyűlt össze, és nem úgy tűnik, hogy csökkenne az aláírási kedv...

Közben hivatalos intézkedést is kértek az újonnan alakult Szuverenitásvédelmi Hivataltól:

Ezért kérem a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy ha valóban komolyan gondolják a saját feladatukat, akkor indítsanak vizsgálatot ebben az ügyben, különös tekintettel Szijjártó Péterre, akinek a nemzetbiztonsági átvilágítását sem tartom ördögtől valónak.

Na lássuk, tényleg komolyan veszik-e magukat, vagy kiderül, csak egy újabb fideszes kamu kirakatszervezetről van-e szó! Puding próbája az evés! Most majd elválik.

Szerintem le fog mondani, nem csak ő, az egész kormány.

Szerintem nincs ennyi gerinc bennük. Lásd a pedofilbotrányt, csak a nőket mondatták le, az igazi felelősök maradtak a pozícióikban. Pedig nagyon le kéne mondaniuk, mert ha nem teszik, akkor esélyes, itt is Fico szintig fajulnak nagyon nagyon gyorsan az indulatok.

Most esik le: Szíjjártónak nincs nemzetbiztonsági átvilágítása??? Bakker, én csak mezei IT csicskaként dolgoztam, nem is miniszterként a külügyben, de tőlem mégis megkövetelték a C tipúsút! Akkor a külügyminisztertől hogyhogy nem, ez valami rossz vicc akar lenni?

Szarkazmus volt.

Nyilván. Pedig jobb lett volna, ha nem kellett volna annak lennie.

Német vagy?

Nein, isa schumér szkíta hun vogymuk. Hogy bizonyos egybites fórumtársak is megértsék, ez is szarkazmus, valójában:

Magyar vagyok, magyarnak születtem,
Árulók és gonosztevők uralkodtak felettem!

...
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd miért van ez?
És mondd meddig tart ez még?

Orbán jött a fehér lovon,
Putyin vágtatott harckocsikon,
Hszi-csin hozta a csodafegyvert,
ZSEBREVÁGOTT minket a történelem!

Még ma is fájóan aktuális... elég csak a neveket behelyettesíteni, a többi maradhat, ahogy volt. (Megjegyzés: érdekes, "Ursula von der Leyen vágtatott harckocsikon"-nal sehogy sem akar kijönni a ritmus meg a szótagszám... :-P)

Szerkesztve: 2024. 05. 19., v – 18:33

"...Egy európai ország külügyminisztériumának informatikai rendszerében két olyan sérülékenységet, „hátsó bejáratot” is találtak az ESET kutatói, amiket az orosz titkosszolgálatokhoz köthető hekkercsoportok is kihasználhattak..."

 

Hány másik európai országban találtak ilyet, és nem hozták nyilvánosságra, mert nem eESETt tartótisztjeik megbízőik érdekébe.

Hány egyéb ország titkosszolgálatai rendelkeznek ilyen hozzáférési ponttal bármelyik európai ( ami nem azonos az eu-val) országban.

Nem erről szól a titkosszolgálati munka? Egyik próbál hozzáférni, másik próbálja megakadályozni.

Mi van azzal a nagyhatalommal ( a példa kedvéért mondjuk nevezzük usa-nak) amelyiknek nincs ilyen hozzáférésre szüksége, mert például vezető európai hatalomba államtitkár szinten tud szereplőt delegálni (pl. németország, lengyelország stb.). Sőt, amennyiben valami hiba folytán az adott európai ország kancellárjának lehallgatása nyilvánosságra kerül, akkor az adott kancellár még tiltakozni sem mer ez ellen. 

Micsoda véletlen hogy az esetet 2022-ben dobták be, a választás előtt, majd két évvel később, puszta véletlenségből ismét egy választás előtt jutott a 444-hez a titkosszolgálat belső, könnyen lehet hogy államtitkot képező levelezése - amit két nap múlva egy nemzetközi biztonságtechnikai cég burkoltan megerősít.

(JFYI, itt csak annyit jegyeztem meg, hogy fogtunk egy megafonost, jó hogy tartalomban egyezően válaszoltál, cseppet sem mulatságos :) )

Sztem az, hogy Szijjártó alkalmatlan az nem államtitok hanem tény. De ez csak egy vélemény ugyebár. Az viszont 90%+ hogy az irat autentikus, és pedig nem a forrásból, hanem Szijjártó reakciójából.  De, pl. én kíváncsi lennék, te honnan veszed, hogy államtitok a tartalma?  Vagy akár a mostani szál, honnan veszed az infókat? (érted?)

el lehet polemizálni, hogy államtitok-e ez vagy sem, de szerintem viszonylag fontos tény, hogy a felelős miniszter elment átvenni egy másik (szövetségi rendszerünk szerint ellenséges!) ország legmagasabb kitüntetését, pár hónappal azután, hogy az az ország kompromittálta a teljes hálózatunkat, adatokkal, szerepkörökkel, felelősökkel, mindennel, vagyis totálisan zsarolhatóak lettünk..

vagy ezt vitatjuk, hogy megtörtént volna? a karbatett kezű testbeszéd és a meglepett arc nekem nem azt jelezte, hogy ez nem történt meg..

ország kompromittálta a teljes hálózatunkat, adatokkal, szerepkörökkel, felelősökkel, mindennel, vagyis totálisan zsarolhatóak lettünk..

Erre továbbra sincs semmilyen bizonyiték.
Ilyen horderejű dolgot aligha testbeszéd alapján kell megitélni. 

Erre továbbra sincs semmilyen bizonyiték.

Nincs bizonyíték? Hogyne lenne: https://assets.4cdn.hu/kraken/82uQKgm9SB7vfLNJs.jpeg Asszongya:

A KKM rendszereinek kiszolgálását biztosító, a felhasználók azonosítását és jogosultságkezelését végző Címtár szolgáltatás, a levelező szolgáltatás, a fájlkiszolgáló szolgáltatás, a felhasználó munkaállomások egy pontosan nem meghatározott része kompromittálódott, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat.

A teljes érintettség okán több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná.

Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetőek.

Állítja Szabó Hedvig, akkori NBSZ főigazgató. Ha az orosz hekkelést tagadod, akkor azzal megkérdőjelezed a nemzetbiztonsági szolgálat szavahihetőségét, ami épp ugyanolyan gáz, mint hogy a Fidesz hazudott róla.

Szóval ha elfogadod, az is gáz, ha tagadni próbálod, az is gáz. Csederből vödörbe estél.

Ebben a cikkben konkrétan ki ismeri el hogy megtörtént?

Nem az urakat védjük hanem államtitkokat és azok kezelésébe vetett közbizalmat - amit nem szabad félbevágott, ismeretlen eredetű dokumentumokkal és “nevét elhallgatni kívánó forrással” megingatni.

Legkevésbé sem hordozom a tenyeremen az Orbán kormányt - erről itt is sokszor tanúbizonyságot tettem - de ez az ügy jelenleg nem több az ellenzék hergelésénél, külföldről rejtélyesen megtámogatva.

2022-ben a Direkt36 megírta, hogy az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügyminisztérium rendszerét, ezt a kormány tagadta, sőt „kampányhazugságnak” minősítette. Most a 444 cikkei új bizonyítékokat hoztak arról, hogy a hekkertámadás valóban megtörtént, és a külügy erről tudott is, sőt, már munkacsoportot is felállított a károk kezelésére, amikor nyilvánosan hazudtak róla, és a kormány elleni kampányolással vádolták meg az újságírókat. Amikor Szijjártó Pétert most szembesítették a bizonyítékokkal, fenyegetőzni kezdett, és újra a független sajtót vádolta azzal, hogy idegen titkosszolgálatok megbízásából dolgozik.

(Itt egy pillanatra álljunk meg, és gondoljunk bele, milyen lehetett, amikor az oroszok feltörték a magyar külügyet, és utána meghívták a külügyminisztert Moszkvába, hogy kitüntessék a Barátság érdeméremmel. A fotókon Szijjártó Péter és Szergej Lavrov szívélyesen mosolyog és parolázik, miközben mindketten pontosan tudják, hogy az orosz állami hekkerek hónapokig jártak ki-be a magyar külügy hálózatába, és ennek tudatában az egésznek a hangulata olyan lesz, mint a Macskafogóban Mr. Teufel és Safranek közös jelenetei. A magyar szuverenitás elleni orosz támadás után a kormány szuverenitásvédelmi törvényt hozott és létrehozta a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amit azóta is leginkább a politikai ellenfelei, civil szervezetek és a sajtó vegzálására használ.)

azt akarod mondani

Térdre rogyva megboldogult hareqluin óta tudjuk, hogy a hasonló kérdéseket így kell kezdeni: "ÚGY ÉRTED, HOGY".

 

ha bebizonyosodna

Szerintem ennyire leharcolt kurva ne legyél.

 

hazánk esetében sem lenne gond, ha kiderülne orosz befolyás?

Az amcsi, német, francia, osztrák, egyéb nyugati, lengyel, kínai befolyás mellett simán elfér az orosz is. Neked talán nem tűnt fel, de Magyarország Közép-Európában helyezkedik el, a kontinens belsejében, tengerpart, nagy hegyek és nagy folyók nélkül, két ellenérdekelt világ peremén, de legalább az ásványkincsek is korlátozottan vannak jelen.

:)

szövetségi rendszerünk szerint ellenséges!

A NATO védelmi szövetség, és egyetlen tagállamot sem ért támadás, így pusztán szövetségi rendszerünkből nem következik, hogy lennének ellenségeink. 

Az, hogy az USA gazdasági, és birodalmi érdekeit veszélyezteti bizonyos más nagyhatalmak gazdasági, katonai erősödése nem ok számunkra, hogy ezeket a nagyhatalmakat ellenségnek tekintsük. Mi egy védelmi szövetségben vagyunk az USA-val, de nem vazallusai vagyunk.

 

Tudom, hogy ez utóbbit nehéz azoknak megérteni, akiknek a rendszerváltás azt jelentette, hogy Moszkva seggéből átbújtak Washington ( és brüsszeli kirendeltsége) seggébe. Nem, a függetlenség nem ezt jelenti.

egyetlen tagállamot sem ért támadás

me'g. es az elso alkalommal kiderul hogy er-e is valamit: csak papiron jopofizunk egymasnak (meg grippent reptetunk itt-ott), vagy valoban komolyan gondoljak a "kozos erovel visszab.szunk" szlogent. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Elrettentés - oroszul fenyegetés - egyelőre az elsődleges, ha nem válik be, akkor lassítás, megállítás és visszanyomás az eredeti határok mögé kb most a szóhasználat. :)

Mondjuk egy nagy képet azért lehetett eddig is kapni - ha csak a NATO meg a főtitkár megnyilvánulásait követi valaki. Hogy ebből ki milyen következtetést von le az egy másik dolog. :)

Gondolom egy tagállam megtámadása az vörös vonal átlépés lenne és akkor megint egy másik korszak kezdődne. Nem véletlen az USA tilalma az Ukránoknak, hogy nem támadhatnak orosz földön lévő stratégiailag fontos (vezetési, logisztikai, kiképző) célpontokat az erre alkalmas rakétákkal se. Pár hete azért volt alkalom kipróbálniuk (eredetileg) nem orosz területen lévő kiképző központ elleni támadásban az ATACMS rendszert.

Az Ukránokat képezték kb 2014 óta és az utóbbi években sok közvetlen tapasztalatot lehet gyűjteni, hogy hogy működnek a NATO eszközök, módszerek, taktikák de persze az oroszok is tanulnak és fejlesztenek.

Apropó, a németek mostanában csináltak egy filmet a kelet európai határvédelmi szerepvállalásukról: https://www.youtube.com/watch?v=-Fqo6LGL4gs

Mondhatta volna szebben kis lovag

Tartalom: egyes ( semmi köze a beíráshoz. mondjuk megértem, hogy nem tudod cáfolni)

Stílus: egyes

---

Egyébként

1. Ha rám céloztál, akkor nagyon mellé lőttél, a megafon támogatott szereplők listája nyilvános, és vállalt (ellentétben a sorosblog, cia harsona médiamunkásaival, akik szégyenlik szponzorukat)

2. Biztos vagyok benne, hogy fogalmad sincs mi a megafon, csak azt tudod, hogy buborékod véleményvezérei anyázni szokták őket.

Azon sem lepődnék meg ha azok a "hekkerek" top level szintű admin accountot kaptak (nem szereztek!) volna.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Tudom, hogy tisztában vagy azzal, hogy az orosz / ukrán titkosszolgálatok az egész világot is rommá törték (rosszul is végeznék a munkájukat, ha nem tennék), beleértve az ellenségeiket és a pillanatnyi szövetségeseiket, de jó úgy tenned, mintha ez kizárólag magyar probléma lenne. 🤷‍♂️

trey @ gépház

Orosz hekkerek 2020 óta többször is behatoltak egy európai ország külügyminisztériumának rendszereibe

Szerintem így jobb képet ad a valóságról: "2020 óta orosz és más nemzetiségű hekkerek többször is behatoltak valamennyi európai ország külügyminisztériumának rendszereibe".

:)

Egyébként, meg egyszerűbb lenne valami common API-n kiexpose-olni egymás közt a dolgokat a titkosszolgálatoknak (gyerekek, úgyis meg tudjuk törni egymást ...) és akkor megspórolható lenne a károkozás :D

Esetleg a 444/Telex annak járhatna utána külföldön, hogy a magyar titkosszolgálat melyik másik állam rendszereibe tört be :D

trey @ gépház

Véletlenül™ pont az EU választások előtt hozta nyilvánosságra a multi.

ajaj Gergőke pár órája próbálta lapátolni a szart másra, erre az index lehozza megint ? valaki ki lesz rúgva de durván...