Egyszerű lesz titkosított ZFS root fájlrendszerre telepíteni majd az Ubuntu 24.04 LTS-t

Címkék

Ami jó hír a ZFS rajongó Ubuntu felhasználók számára annak fényében, hogy nemrég még a ZFS eltávolítása volt a téma Ubuntu körökben. Részletek itt.

Hozzászólások

Server image-be persze most sem kerult bele, szep munka.

Az a kerdes, hogy miert akarok ZFS-t hasznalni szerveren, vagy hogy miert zavar, hogy a subiquity nem ismeri a ZFS-t?

Mert nyilvan vegig lehet szopni a telepitest kezzel is (Root on ZFS - plot twist: ehhez is Desktop image kell), utana meg szinten kezzel ki lehet irtani a telepitett rendszerbol a desktop reszeket, na de miert nem lehet ezt egyszerubben? Mikozben meg desktopon tudja, sot, titkositas nelkul mar evek ota tudja, tehat nem egy megugorhatatlan dolog.

Én azt nem igazán értem ebben, hogy pl. a Debian alapú Proxmox esetében a 3.4-től (~2015) elérhető a Root on ZFS telepítés (az akkor még ZFS on Linux 0.x verziókkal, nem a mostani, sokkal kiforrottabb OpenZFS 2.x-el).
Az Ubuntu mögött álló csapat miért ott tart, hogy 2024-ben experimental ez a funkció?

Egyetértek. Ne a Canonical döntse már el az ember helyett, hogy mi a kísérleti, és ehelyett mit használhat egy szervertelepítésen. Pont az ilyen patronáló, felhasználót önmagától megvédő, helyette mindent eldöntő corporate gondolkodás az oka, ami miatt nem használnék Ubuntut.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De hat legyen experimental, mit banom en, csak nem ertem, hogy ha mar az elozo Desktop LTS-ben is benne volt a zsys, akkor ennyi ido alatt miert nem lehetett a subiquity-be is berakni a ZFS supportot. Ja persze, vegulis megcsinalhatod kezzel (root on zfs - plot twist: az is csak desktop image-bol mukodik), majd utana takarithatod le a desktop szemetet a geprol.

Meg hat nyilvan vannak workaroundok, legutoljara pl. olyat lattam, hogy 4*16TB diszkeken lett 2-2 particio, a hypervisornak jutott egy 4*64GB mdadm raid10, a zpool meg megkapta a "nagy" particiokat a vdev-be. Ranezesre mukodik (= bootol, futnak a kontenerek, nem lassu), de pl. nem mernem satuba tenni a tokeimet, hogy ebben a felallasban semmilyen csapda nincs, amivel kesobb labon lojuk magunkat.

Így tapasztalati úton jelezném , hogy debootstrap-el egy minimal rendszer  telepítődik, így nem kell semmit kézzel törölni.  Másrészt a zfs pool-ok és dataset-ek annyi testreszabási/beállítási lehetőséget tartalmaznak, hogy nem hiszem, hogy hatékony telepítő írható hozzá.