A Fedora 42 KDE plazmát kívánja alapértelmezetté tenni egy javaslat szerint.

Valahol itt értelmet kap  az X11 mellőzése Fedora + KDE 6 kiadásba.

https://www.phoronix.com/news/Fedora-Change-KDE-Default-Prop

Hozzászólások

hat majd meglatjuk, de azert a fedoranal valakinek nagyon all a cerkaja a gnome-ra igy fura lenne. :D

Az indok meg, hogy "With the release of Plasma 6, KDE Plasma has developed into a high quality, well-regarded desktop experience" hulyeseg, mert amennyire a KDE az ugyanannyira a Gnome is (na most jojjenek a gnome-sok es kezdjenek el dobalni, hogy KDE fan vagyok, mint a masik topicban :D). A KDE mar az 5-osben is stabil es szep volt, sot, az 5.27-re mar ugy kiforrta magat hogy a 6-ost is kevesebben vartak :D

De ez csak egy proposal, amibol ugysem lesz semmi, mint ahogy az elso mondatomban irtam is :D

Szerkesztve: 2024. 04. 11., cs – 19:20

Kicsit aggódva olvastam ezeket a cikkeket, hogy az X11-et kidobják már az F40-ben, stb... de duplán is felesleges volt: Tökéletesen működik (nekem) gnome-mal az F40 waylanddal, és X11-el is, nvidia-val (amire külön megjegyzések voltak fórumokban, hogy annak nem jó a wayland támogatása).

Mire az F42-höz jutunk, addigra minden elvetemült ötlet, ami nem működőképes, akár technikailag, akár a userek miatt, szerintem már kukázva lesz.

Vicces mert itt páran sírunk az x11 miatt, de közben az a tapasztalatom, hogy gyorsabb a Wayland és tényleg "csak" néhány de talán pont a legbosszantóbb dolgok veszik el a kedvünket. Kipróbáltam Arch-on is ott kifejezetten érezhető volt a sebesség növekedés.

Igen, régi GPU-kon, gyengébb procikon, komplexebb asztali környezet futtatása közben sebesebb lehet a Wayland. Azért írtam én régen is, hogy nem rossz cucc, alucarddal is az elsők között voltunk, akik Sway-jel nyomtuk. Szóval nem lennék ellene, annak se, hogy Wayland a default session a főkiadásban, meg esetleg az X-et nem is telepítik default, és a normikat átterelik az újabb technológiára, meg teszteltetik velük azt.

Ami nekem gondom van, hogy az X-elleneséggel túlzásba esnek, és próbálják tényleg olyan szinten kiirtani, hogy még tárolóban se legyen benne, de még a helye is be legyen hintve sóval. Na, az durva, mert egy csomó use-case-re, legacy dologra (pl. régebbi NV kártyáknak azért  még bőven van gondja Waylandel, ahol a problémát megoldották, azok az újabb GPU-k) kiváló, meg elég sok olyan X WM-es emberke van, mint én, aki minalistább rendszeren akar maradni, meg át akar járni más rendszerek felé a workflow/ökoszisztémájával, pl. BSD-kre. Na, őket nem kéne fejlődésmániából megszopatni, meg egyfélét rájuk kényszeríteni.

Az sem igaz, hogy le akarják spórolni az X fejlesztési erőforrásait, mert az továbbra is fejleszteni kell, ha a Wayland veszi át az uralmat, ugyanis olyan rengeteg X-es alkalmazás van, ami X only, azokat kell futtatni XWayland formájában Waylanden is, az XWayland pedig nem más, mint egy némileg csökkentett funkciójú X szerver. Tehát ha így is, úgy is kell fejleszteni, nem kéne kinyírni, valótlan okokra hivatkozva.

Ráadásul nem is használok se Fedorát, se RH-os ökoszisztémát, mivel Arch-on vagyok, de érzem a veszélyét, hogy a RH túl befolyásos a linuxos világban, ha ők meglépik, a többi hülye mehet utánuk, és majdnem minden disztró kiszedheti a tárolójából. Ez épp olyan veszélyes játék, mint amikor az Apple-t bíráljuk, hogy tolja a hülyeségeit, audiojack kiirtása telefonokról, notch, laptopokon portok csökkentése, észszerűtlen vékonyítás, bővíthetetlenség, és hiába nem is veszi meg valaki a termékeiket, a többi barom gyártó másolja őket mindenben, és az is megszívja, aki nem Apple-vásárló.

Az RH-nak tényleg elég nagy ehhez a befolyása, ők eddig mindent lenyomtak mindenki torkán, Pulseadio, systemd, Pipewire, félő, hogy nehogy az X is ennek a sorsára jusson. Persze, Gentoo sose fogja kiiktatni, de azért ha nem muszáj, nem pörgettyűznék minden gépen órákon át forráskódokat, meg pl. a Slackware sem fogja kidobni, de az meg nagyon elavuló, ritka kiadású disztró, az sem alternatíva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

akar járni más rendszerek felé a workflow/ökoszisztémájával, pl. BSD-kre

Nem a thread témájába vág, 1000 bocsi, de többször említetted már a BSD-t: A BSD-n nagyon gondokodom, ki fogom próbálni egy virtuális gépben első körben. Csomó kérdés van: pl a java 21-et én fel akarom tenni, idea-t is, és szívesen update-elném, nem csak 1000 évente. Videó kártya cuda core-okat is használnék, python csomagok le vannak-e rá forgatva, stb... Az tényleg, egy nagy kérdés, hogy linux alatt vm-ben létezik videó kártya "passthrough", tehát a host gépen lévő hardwaret hajtaná meg a vm-ben lévő nvidia driver? Docker/podman fut rajta, vagy csak ezt a bsd-s jail-t lehet használni? Pont a BSD-s jailről jut eszembe: végülis, ha egy tökéletesen működő megoldás, akkor miért is ne lehetnék rugalmas, és azt használnám..

Mit gondolsz ezekről?

RPI-re is lehet, hogy szívesen feltenném.

Egyszer a kétezres években használtam kb (maximum) egy fél - 1 évig, amin meglepődtem, hogy mennyire jól van dokumentálva (kb ennyire emlékszem, és hogy jól használható volt. Meg baromi lassan telepítettem fel bármit is az akkori gépemen. :)). De ha valamit be kellett állítani, akkor megnéztem a hivatalos doksit, és kész.

Docker nincs BSD-re, a jails részéhez nem értek. A CUDA elvileg megy, de nem garantálom, hogy nálad is ténylegesen fog működni. A BSD-ket akkor ajánlom, ha nagyon alap a felhasználásod, semmi extrára nincs szükséged, csak böngészés, szövegszerkesztés, kódolás, videó/zene. Ha gaming, VR, CUDA, docker, komolyabb desktop virtualizáció, stb. spéciség kell, akkor maradj a Linuxnál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, nem kap értelmet. Ez egy soron kívül bedobott ötlet, az egyik fejlesztőtől, akit felhúzott a gnome-osok azon hozzáállása, hogy ők x meg y Wayland feature-t nem így, hanem amúgy, vagy nem implementálnak, szemben a KDE-sekkel, akik nem zárkóznak el ilyenektől. Most azokat akarja jelzés értékkel megszivatni, de még egyelőre csak felvetette, még nem is szavaztak róla, csak tárgyalgatják, meg hogy legyen-e egyáltalán szavazás. Tényleg csak ilyen nem-e lehetne-e vajon mi lenne jelleggel lett felvetve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mivel a Fedora a Red Hat /IBM játszótere és a Red Hat a fő fejlesztője a GNOME-nak, GNOME-mal tolja az rhelt 10 év támogatással nem hinném, hogy bármikor is letenne arról, hogy a Fedorában tesztelődjék ki az asztali környezetük. Szinte minden fizetős terjesztés GNOME-mal jön. Még a Canonical sem lépte meg az Ubuntuban az Unity váltásakor, hogy KDE-re váltsanak default.