Nem lehet az iPhone-ra külső programokat telepíteni

Címkék

Egy New York Times-nak adott interjúban Steve Jobs megerősítette, hogy nem lehet majd külső fejlesztésű (third-party) szoftvereket telepíteni az iPhone-ra. Jobs úgy fogalmazott: "Egy telefonnak folyamatosan kell működnie. Ez pedig nem lenne garantálható, ha mindenféle szoftvereket lehetne rá telepíteni". Az MSNBC-nek adott interjújában így fogalmazott: "A Cingular nyilván nem örülne, ha egy szoftver hibája miatt kiesne az egész nyugati parti hálózat".

(forrás: Slashdot)

Hozzászólások

Az Apple soha nem is a "külső szoftverekről" volt híres.
Szvsz ez a kijelentés nem meglepő.

Üdv

-------------------------------------------
"Born with nothing, die with everything...."

Egy telefonra telepített szoftver miatt miért esne ki egy egész régió?

Tegnap felraktam egy jatekot a Nokia telefonomra.
Mukodik meg a Pannon GSM magyarorszagi halozata?
Ha mukodik, akkor hogyan lehetseges?

Azert Jobs is nagy a bullshitelesben, meghogy egy applikacio miatt kiakad egy egesz mobilhalozat. Ha igy van, akkor mar most nagy veszelyben van az a halozat!

Lehet, hogy az iPhone-on nem Java fut, es nem javaban futnak az alkalmazasok, hanem "barmit" megtehetnek? Ez persze nem tul valoszinu.

több telefont is láttam már így újraindulni, valószínűleg watchdog.

más:
egyszer egy sony ericsson k300i
feltöltöttem, bekapcsolás közben húztam ki a töltőből és nem kért pin-kódot. külömben kért.
nem sikerült reprodukálni.

----------------------------------------------------------
Aki nem tud úszni, ne másszon fára, mert elüti a villamos!

Nokia 6310i régi firmware -rel, amióta 2003-as ;-) firmware van rajta semmi baja. Voltak gyerekbetegségei...

Viszont az "új" nokiák főleg ezek a symbian-os vackok (van a nokiánál ma ami nem symbian és nem a számológép a legbonyolutabb alkalmazás rajta?) fagynak mint az állat. Azt hiszem típusfüggő, de nem mindegyik indul újra van amelyikről le kell szedni az akkut.

A dolog egy kicsit árnyaltabb. A nytimes.com-on olvasható interjúban szó szerint így hangzik Jobs ominózus mondata:

“That doesn’t mean there’s not going to be software to buy that you can load on them coming from us. It doesn’t mean we have to write it all, but it means it has to be more of a controlled environment.”

Ebből inkább úgy tűnik, hogy lesznek majd third party alkalmazások az iPhone-ra, de azt kizárólag az Apple-ön keresztül lehet majd megvásárolni. Ennek kétségkívül meg lesz az az előnye, hogy jó eséllyel nem kerülnek ki rossz minőségű szoftverek az iPhone-ra.

Ezt nagyon sajnálom, én örültem volna, ha az Xcode támogatja az iPhone-t és írhatnék rá programokat. Hadd legyen már az én döntésem, hogy el akarom-e rontani a drága pénzen megvásárolt telefonomat vagy sem.

Kalapáccsal még mindig szétverheted, ha úgy tetszik. :-D

Az viszont jó kérdés, hogy a Java játékokat ezzel teljesen kizárják? Vagy Java progit lehet majd rátenni?
Persze tudom, ez nem Pistike játéktelefonja és nem is GameBoy, de azért néha jól jön stresszlevezetönek egy gyors játék. (Majdnem gyors menetet írtam, de ahhoz nem kell telefon.:))
Bár, ha Java játék menne, akkor bármilyen másik Java progi is menne. Kivéve, ha csak elektronikusan aláárt programok indulnak majd el.

Valaki erröl tud valamit?

Üdv: Tamaas

Hadd legyen már az én döntésem, hogy el akarom-e rontani a drága pénzen megvásárolt telefonomat vagy sem.

ez ertheto mentalitas egy linuxostol, de ugyanakkor vedd figyelembe hogy iPhone-t az vesz akinek toke televan a nemmukodo mobil eszkozokkel, es ezt mar egyaltalan nem akarja telebaszni szetszallo java/wince applikaciokkal, amik azon ritka esetekben amikor mukodnek, dobbenetesen szep CGA-kvaliti grafikat prezentalnak, DOS-os programokhoz illo feluleten.

aki haxxaszni akar (te), az vegyen linuxot vagy egyeb ilyen szetbaszhato szart.

mindezek mellett en igen valoszinunek tartom hogy sajat keszitesu widgetek futtathatoak lesznek, ugyis kijott a dashcode.

Kicsit mellé fogtál. :) Három éve beleuntam a Linuxba, jelenleg két Apple gépem van, egy MacBook Pro és egy 20-as iMac, a hátam közepére sem kívánok más oprendszert, mint OS X-et. És az OS X-ben - többek között - pont az tetszik, hogy kapok egy felhasználóbarát, szép felületet, ami tökéletesen kielégíti minden igényemet, ugyanakkor ha akarok, bele tudok mászni a mélyébe, köszönhetően a Unix alapoknak.

Tele van a tököm a nem működő mobil eszközökkel? Igen. Fogok venni iPhone-t? Még nem tudom. Ha megfelelő árban lesz és tudni fogja azt, amit én elvárok egy ilyen kütyütől, akkor igen. Esetleg ennél komolyabb kompromisszumokra is hajlandó vagyok a felhasználói felülete miatt.

Ugyanakkor mint programozó, örülnék ha fejleszthetnék rá, ahogy OS X alatt is adott nekem a lehetőség. Sajnálom, hogy nem így lesz, de csak emiatt nem mondok le róla.

A widgetekkel kapcsolatban remélem, hogy igazad lesz, az esetek nagy részében bőven elég plusz funkció az amit a widgetek nyújtanak.

nekem erről egy meglepő kampány jut eszembe:

"developers-developers-developers--developers-developers-developers,
developers-developers-developers--develop'rs-d'velopers,
deveLOPERS-deveLOPERS-DEveloPERS-deveLOPERS-DEveloPERS,
DEVELOPERS-DEVEL'PERS-DE'ELOPERS-DEVELOPERS :'F ...."

csak az a kampány valahogy mégis tisztább, fairebb érzés...
(az izzadságszagával együtt)

Szerintem csak azert, mert skatulyazol, vagy azert mert szemelyeskedsz nem fog utni a velemenyed.
Par eve hasznalok SE P900-910-990 keszulekeket. SimbianOS, UIQ. Van ra pl putty. Mukodik. Sok szep program (3. party) mukodik ill. "mukodget" emellett rajta. Meg egyiknek sem sikerult magaval rantania a telefont. Szerintem egy szoftvergyartonak ego, ha nem tud olyan API-t letrehozni, ami meggatolna az elmondott problemakat. Persze az is uzleti felfogas amit az alma csinal.
Mielott meg megjegyezned hogy senkinek nincs szuksege 3. programra mert az alma jobbat csinal majd, ez tevedes. Minden igenyt ugysem akar kielegiteni. Innentol csokeveny szar az egesz. Jobb is van nala a piacon. Persze a megszokas nagyur.

van putty symbianra? tenyleg? 2007-ben az iPhone-val a kuszobon ez mar plane nem ficsor nekem, de eddig sem volt az. orulok hogy nem rantjak magaddal a meg nem nevezett "szep" programjaid a telefont, szerencsere ezt rajtad kivul senki se feszegette. ja es ha neked a symbian a jobb, hat legyen. en biztosan nem fogom toled elvitatni ;PP

symbiant nemtom milyen hasznalni, de a programozasa egy katasztrofa.. raadasul telefononkent, sdk-nkent elteroen fut, ami a regin meg ment, az ujabbikon mar nem, szoval kesz..
java mobil valtozatahoz meg mindenfele vm-et irnak a gyartok.. ott sincs 2 kompatibilis rendszer..
(ez mondjuk nem a rendszer hibaja, de eddig nem talaltam meg olyan j2me progit, ami a kepernyo felbontasat figyelembe vette volna..)
---------------------
"A feny azt hiszi, gyorsabb mindennel, de teved. Mindegy, milyen sebesen szaguld a feny, mindig azt fogja talalni a vegen, hogy a sotetseg ert oda elsonek, es ra var." - Terry Pratchett

de majd jól megírják a saját progijaikat és attól nem fog fagyni:)
Nyugati part úgy is olyan fagyos:)

szerintetek nem fogjak 2 perc alatt meghekkelni hogy ra lehessen toltenivalahogy appokat? ha mashogy nem, valami mp3 dekoder buffer overflowal...

emlexem anno az xbox-al is az volt hogy nem lehet csak alairt appokat rarakni, aztan valamelyik ilyen jatek savegamejenek modositasaval buffer overflow keletkezett aztan mar lehetett barmit futattni...

A'rpi

Jah, csak akkor még az Xbox-ban figyelő proci (P3/Celeron~700MHz?) nem támogatta még hardveresen a DRM-et, a mostaniak viszont már igen és ha ezt kihasználják rendesen, akkor nem lesz túl triviális olyan kódot futtatni, amelyel komolyabb szinten kezdeni is lehet valamit. Persze ez csak az elmélet, mert idő közben (tegnap) kiderült, hogy nem is Intel proci van az iPhone-ban és nem is x86, hanem ARM, arra viszont szerintem nincs ilyen szintű védelem... (ellenben ARM bof+shellcode-inject sem mindennapi :)

Apple ARM kódereket keres az iPhone-hoz

Vagy lesz más...
Majd kiderül, ha megjelenik. Viszont a touchscreen-t az általam linkelt oldal szerint, a német anyacégünk szállítja, holott egészen más profilja van a cégnek. Majd hétfőn megkérdezek valami fejest, hogy hogyan nyergelt át a cég műanyag részegység gyártásról touchscreenre.

Mindenki tegye a szívére a kezét, ki milyen alkalmazásokat használ mobilon és pda-n ??
én mobilon wap/web: elvira,bkv,atm-kereső
játékból semmit, mert állati lassú mind és ronda is
pda: olvasok könyvet, mp3-at hallgatok, gps + térkép (már ha van, ha nincs akkor offline térképpel)
és játszom valami kis egyszerű kőtologatós játékot.

Mindenkiben elsőre felbuzog a vágy, hogy 3"os kijelzőn ő majd word doksit fog írni (olvasni még csak csak) és az első kísérlet után elhal az egész hül*e ötlet, mert mire megírod megfájdul a kezed a mutató szorongatásától (arra egyébként is ott a laptop).

Akkor leszek elégedett ezekkel a hordozható kütyükkel, ha igénytől függően lehet majd átméretezni őket, ha nekem csak telefon funkció kell akkor pici kijelző, ha játszani videózni olvasni akarok akkor egy fokkal nagyon pl 3-5"-os, ha meg valami hasznosat csinálni, akkor 13-14"-os :) Ja és a billentyűzete is legyen összehajtogatható nagyon picire és legyenek rajta lenyomhatóak a gombok, hogy ne olyan legyen rajta gépelni mintha az asztalt ütném.

--
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station

itt többen fikázták azt, ha valaki saját szoftvert akar feltölteni saját kütyüre.

Nincs igazuk.
Feleségem ipod-ja nem vitte az ogg formátumot, különben is meglehetősen sz@r volt a menürendszere, windózos kezelőprogramja ritkasz@r, nehézkes, nagy, lassú...

Feltettem rá 1 perc alatt egy RockBox firmware-t, amit szabad idejében fejleszt néhány megszállott. Sokkal jobb lett, mint előtte volt (jól fizetett Apple programozók által összerakott cucc).

Úgyhogy OSS rulez.

Ja és igen, megdöbbentő, de a RockBox csomagban Doom is van, színes képernyővel... cool.

mivel az osszes korulottem letezo embedded linux a legvaltozatosabb (de azert echte-linux) modokon panikolt mar az arcomba, en kisse reluctant lennek ilyen bugwaret feltenni az ipodra csak az equalizer es a doom miatt (meg egyaltalan, no linux allowed anywhere near me), ja es HFS+ helyett FAT32? no thx. egyebkent is audio glitchekrol szamolnak be a neten, meg lecsokkent aksielettartamrol.

attol meg valakinek biztos jo ;)

Na akkor itt egy masik... lehet ez is vagy 1.5-2 eves:

http://thot.banki.hu/arpi/P6112752.JPG

en fotoztam sajat kezuleg a sajat g5-omon :(
ha jol emlexem abba doglott igy bele, hogy egy usb-s vinyorol
masoltam egy nfs-en mountolt particiora...
sajnos reprodukalhatoan, igy errol leszoktam es elobb local
hdd-re masolom es onnan nfs-re.

tudom fake, troll vegy fud meg stb, de akkor is ez van.

en nem is allitom hogy az osx tokeletes, de mondjuk meg mindig
kevesebb a szopas vele mint egy average windozzal vagy linuxal.
pl. 2-3 havonta rebootolok csak, akkor is csak az os update miatt,
amugy tok jol elvan naponta suspend-elgetve. ezt csinalja utanam
valaki akar windozzal (meg ha muxik is a suspend, nem bir ki egy
hetnel tobbet) vagy linuxal (suspend? majd a 2.8.123.17-mm3-pl113-dix-dontuse kernellel, talan).

A'rpi

win2k3-t hasznaltam suspendelgetve(ha a hibernate az) es anelkul 2 evig miutan kijott workstationnek melohelyen(enterprise edition csakis)
es SOHA SEMMI BAJA NEM VOLT. altalaban meg hibernatelni se hibernateltem, de aztan raszoktam mert vacakoltak, hogy minek toltok ejjelente:)es nem fagyott, nem halt ki, nem lett semmi vele.

most akkor mivan? mindig voltak/vannak/lesznek kivetelek.

+1 ellenpelda:

Zauruson van egy hardware-es reset/bekapcsolo gomb (hatuljan, azzal + DM-el lehet pl a diagnosztikai menube belepni), de igazibol nincs ra nagy szukseg..
ezen kivul van az oldalan egy suspend gomb.. na, ez az, amit az ember hasznalni szokott (meg 2.4.x-es kernellel jottek ki alapbol, az x tipusfuggo)

asztali gepen nem szoktam suspendet, pda-n viszont az a szokasos (olyannyira, hogy leallitas alapbol nincs is a menujeben, terminalbol kiadott paranccsal (shutdown/halt), vagy 3rdparty program menube telepitesevel lehet leallitani)

---------------------
"A feny azt hiszi, gyorsabb mindennel, de teved. Mindegy, milyen sebesen szaguld a feny, mindig azt fogja talalni a vegen, hogy a sotetseg ert oda elsonek, es ra var." - Terry Pratchett

en nem is allitom hogy az osx tokeletes, de mondjuk meg mindig kevesebb a szopas vele mint egy average windozzal vagy linuxal. pl. 2-3 havonta rebootolok csak, akkor is csak az os update miatt, amugy tok jol elvan naponta suspend-elgetve. ezt csinalja utanam valaki akar windozzal (meg ha muxik is a suspend, nem bir ki egy hetnel tobbet) vagy linuxal (suspend? majd a 2.8.123.17-mm3-pl113-dix-dontuse kernellel, talan).

Ez igazából legtöbbször nem OS függő. Nyilván PPC platformon más a helyzet, de a suspend téma azért cumi x86-on, mert az egész mutatvány többek közt ACPI függő, amit az Intel csak azért talált ki, hogy ne kelljen rendesen dokumentálnia az SMM-t, illetve hogy ne kelljen teljes hozzáférést adnia az OS-nek. (Meg hát BIOS gyártók is örülnek, hogy még egy dolog fölött rendelkezhetnek, így továbbra is szükség van rájuk ;). Az ACPI meg annyira bugos sokszor, hogy mindenféle workaround kerül be vele kapcsolatban Linux és BSD forrásba is (néha több mega patch megy be Linuxba ACPI-ból), szóval úgy szar ahogy van.

Egyébként tudok jó ellenpéldát is mondani. Van egy Toshiba Portégé 7020CT ultra-slim, P2/366MHz notim, amit évekig használtam úgy XP-vel (eredetileg 98-al adták talán), hogy nem kapcsoltam ki, csak suspend-wakeup és sosem volt baja. Igaz nincs benne optikai meghajtó sem, se más olyan periféria, amelyeknél előfordul, hogy nincs felkészítve ilyesmire. Volt asztali P4-es gépem is olyan, amelyiket nagyon sokáig használtam így Windows 2003-al és nem volt vele probléma, de volt olyan is, amelyiket ha elküldtem standby-ra többet nem lehetett bekapcsolni, csak áramtalanítás után... Szóval suxorz, de nem hiszem, hogy az OS miatt. Persze OSX nyilván jobban kezelheti a dolgot x86-on is, mert nem kellett tízmillió fajta gagyi alaplapra felkészíteni. :)

dehogynem OS, linux alatt siman lattam mar tobb helyen (pl anno magamnal is) hogy usb/pcmcia eszkozt ugyan mar reg kivetted, de a kernel meg mindig varja hogy free legyen az interface (jo most pontosan nem tudom mire vart mert a rohogestol a szemembe gyultek a konnyek), ekkor nemhogy suspend nincs de reboot se. es meg ha ez megy is, ott a mar emlitett acpi nevu deathtrap ;)

meg suspend utan tobbe nincs ndiswrapper es firewire. zsir. (real user experiences, not that i care much)

ha jol emlexem abba doglott igy bele, hogy egy usb-s vinyorol
masoltam egy nfs-en mountolt particiora...

Mahahaa. :D

ezt csinalja utanam
valaki akar windozzal (meg ha muxik is a suspend, nem bir ki egy
hetnel tobbet) vagy linuxal (suspend? majd a 2.8.123.17-mm3-pl113-dix-dontuse kernellel, talan).

Ezt csinálom, több, mint egy fél éve már. Thinkad T42, Ubuntu 6.06.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Nem nehéz most sem Mac OS X alatt reprodukálni ilyet. Ha van Mac OS X-ed csinálhatsz akár naprakész képet is :)

Apple DMG UFS ffs_mountfs() Integer Overflow Vulnerability

The provided proof of concept will cause a so-called kernel panic due to allocation of a negative size buffer.

$ gunzip MOAB-10-01-2007.dmg.gz
$ hdiutil attach MOAB-10-01-2007.dmg

--
trey @ gépház

FAT32: na és? tökéletes választás erre a feladatra
audio glitch: nincs
lecsokkent aksielettartam: nincs
equalizer, doom: persze én teljesen más miatt tettem fel rá, amint írtam is, de nem baj

flame on:
írod: "bugware"

jahh - bár nem tudsz róla semmit - ez így korrekt

nekem kicsit unalmas már a "mindent jobban tudok" hozzáállásod
flame off

Elegem van már az iPhone hype-ból! >:|

így van, ez a te napod, hát szóljuk be mindenkinek (vmi baromságot)!

nyílván nem ülök le a tv elé, hogy reklámokat nézzek.
ha meg igen (mer kíváncsi vagyok a marketing-trendekre), akkor meg nem jövök ide panaszkodni.

nyílván nem baszom le a családtagjaimat, ha egy általuk nézett műsor közepét teleb***ák reklámmal, átkapcsolni meg ugye rizikós, mer akkor lemarad a folytatásról. így még arra sincs szükség, h tévézzek, elég ha vki megteszi a környezetemben.

mindenki számára nyílvánvaló, hogy ha vki vmit nem szeret, akkor azt igyexik kerülni, de ha még úgy is beleakad, hogy szinte mindent megtett az elkerülésére -> a csapból is az jön, akkor ez már kezdi erősebben bosszantani az embert.

remélem ezután előbb gondolkodsz és +próbálsz kinézni másból is egy kis értelmet, intelligenciát, és csak azután írsz (ha nagyon muszáj)!

Olyan nincs hogy nem lehet. Mindent lehet. Legfeljebb linux lesz rajta.

kütyü videó
benyomásaim:
-k.gyors
-pofás
-használhatóság frankó

viszont nekem nem fexik:
-netezésre azé még kicsi a képe (inkább nokija n800)
-nem fogok továbbra sem vagyon költeni telóra+zenelejátszóra
-képeket se nézek a villamoson

ha pénzes lennék, lehet h vennék mer nagyon innovatív :)
kiváncsi vagyok a sikerére és a versenytársak reakciójára. a Világgazdaság szerint az epül 1%-nyi részesedést akar magának a mobilpiacon, ehhez képest kiváncsi leszek, mennyire (hány %-ban?) kezdik másolni e kütyü dolgait... :)

pici okos buksim komolyabb gondolkodás nélkül is tisztában van ezzel.
annál is inkább, hogy most a 4-karikásakról (hamisítványok) volt szó...

de vajon te voltál már látogatóban az ecseri piacon, ahol évtizedek óta megy mindenféle érdekes buli, de 1 kézen meg lehetne számolni, hányszor látogatott oda a vpop?

elgondolkodtál-e azon, hogy kínának van egy saját kis 1 mrd-os hazai piaca, ahol bizony ő az úr, ő a törvény, ahol pl az audi által megunt gyár tovább üzemel, csak a karikák száma vmiért nem stimmel?
értesültél-e arról, hogy az egymást taposva kínába benyomuló "nyugati" cégek know-how-ját úgy rabolja le "helyi erő", mint vak a poharat? gyakorlati példával élve: kevesebb mint 5 év kellett ahhoz, hogy a frissen betelepült nyugati mobiltel-szolgáltatókat >50%-os piaci részesedéssel kiüsse egy 3 éves hazai cég. vajon hogyan készült fel ilyen gyorsan az a cég?

amúgy míg a nyugat a kínai piacra hajt, addig kína árad nyugatra.
hamarosan akarva-akaratlanul meg fogsz ismerni néhány vadiúj kínai autómárkát...

ha vmi nem stimmel az irományomban, cáfold meg bátran!